Winterseizoen 2018-2019

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

We hebben nog steeds temperaturen boven de 20 graden.....het lijkt wel zomer, maar door de gevallen bladeren en het vroeger donker worden merken we toch dat de winter in aantocht is.
 
In ons dorp Jirikov in het noord westen, staan door de droogte veel waterputten droog. Hopelijk valt er veel regen voordat de winter inzet en de grond bevriest.
 
Voor zover nu bekend, gaat het vanaf woensdag flink regenen. In ieder geval in Sumava.
Zondag, als we terugrijden, lijkt dat wel zeker.
 

Ad Verschoor

Donateur
Ga op wintervakantie in de Tsjechische Alpen

Hippe nieuwe ski’s en schoenen staan bij de verhuur en zitten, voor wat betreft skischoenen, erg comfortabel. De kabelbaan is recent vernieuwd en de andere skilift heeft zelfs verwarming. In het Reuzengebergte in Noord-Tsjechië is het aangenaam vertoeven in de sneeuw en dat voor een aantrekkelijke prijs. 5 pluspunten voor een wintersport in het Reuzengebergte.

diner-familie-alpen.jpg


Betaalbaar
Drie euro kost de goedgevulde champignonsoep kulajda. De perfecte maaltijd voor een koude winterdag. Mocht je hierna nog trek hebben dan kun je voor ongeveer vijf euro een schnitzel kopen. Lekker tussen de middag lunchen en aan het einde van de dag een drankje nemen hoef je voor deze prijzen niet te laten. Ook betreft de skipassen en het huurmateriaal liggen de prijzen aanzienlijk lager dan in andere Alpenlanden. Een zesdaagse skipas voor het skigebied Černá hora-Pec kost ongeveer 150 euro en voor kinderen betaal je iets meer dan honderd euro. Voor deze prijs kun je gebruik maken van 41 liften en is er meer dan 40 kilometer piste.

Groot aanbod skigebieden
De prijzen zijn zeker aantrekkelijk maar ook belangrijk: Hoe zijn de skigebieden? Het Reuzengebergte is het hoogste gebergte van Tsjechië en hier vind je zeven van de tien hoogste bergtoppen van het land. Er zijn 25 skiresorts in het Reuzengebergte en samen bieden ze meer dan 170 kilometer aan skiplezier. Het skigebied Černá hora-Pec is het grootste gebied in Tsjechië en biedt 43,5 km aan skipistes. Bussen verbinden de hellingen met elkaar en je kunt een ritje maken met een snowcat – een pistebully verbouwd tot treintje. De skiresorts zijn vergelijkbaar met die in de Alpen, de Tsjechische skigebieden zijn alleen minder hoog gelegen – gemiddeld 600-1400 meter – waardoor het minder sneeuwzeker is. Mochten de temperaturen niet gunstig zijn voor wintersport, dan is er een uitgebreid systeem van kunstmatige besneeuwing. Sneeuwpret is hierdoor gegarandeerd.

Moderne liften en nieuwe voorzieningen
Er wordt flink geïnvesteerd in de Tsjechische skigebieden. In Černá hora en Pec pod Sněžkou zijn twee nieuwe kabelbanen gebouwd en in Špindl is er een nieuwe zespersoonslift met verwarming. Vooral met een koude winterdag is dat fijn, want koud kan het soms zijn. Tsjechië heeft een landklimaat en dat betekent warme zomers en koude winters. Vooral in de bergen sneeuwt het er regelmatig en zijn temperaturen onder nul niet ongewoon. Naast nieuwe liften worden er regelmatig pistes uitgebreid, komen er nieuwe bergrestaurants of extra voorzieningen voor kinderen, zoals in Svoboda nad Úpou waar een kinderpark met rolband en kinderlift is
gekomen.

ski-resort-alpen.jpg


Winteractiviteiten voor jong en oud
Een knus vakantiehuisje of juist een hotel in één van de gezellige dorpjes. Er is keuze genoeg. Heerlijk ontspannen na een actieve dag op de piste? Bij hotels is vaak de mogelijkheid om te genieten van een massage of wellness en dat voor een fijne prijs. In veel skiresorts in het Reuzengebergte zijn volop restaurants, bars en winkels, het skigebied Špindlerův Mlýn wordt zelfs Tsjechisch Aspen genoemd. Kinderen kunnen waterpret hebben in Aquapark Špindl of het Legomuseum bezoeken. Een toffe uitdaging is om de 14 meter hoge ijsmuur te beklimmen in Špindlerův Mlýn. Last van hoogtevrees. Blijf dan met beide voeten op de grond en kies voor een mooie wandeltocht. Een ritje met de hondenslee is ook aan te raden, net als met de slee naar beneden roetsjen. Vanaf de bergtop Černá hora (1299 m) is er een sleeroute van 3.5 km. In Janské Lázně staat een boomkroonpad waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de boomtoppen.

Voor beginners en wintersporters met enige ervaring
Voor families met kinderen en beginners is Tsjechië een uitstekende wintersportbestemming. De skigebieden in het Reuzengebergte en ook de rest van Tsjechië zijn kleinschalig en overzichtelijk. Je kunt elkaar makkelijk vinden en als iemand nog een keertje omhoog wilt hoef je geen uren te wachten. Bovendien zijn de pistes overwegend blauw, er zijn veel oefenpistes en gecertificeerde ski- en snowboardleraren die Engels of Duits spreken. Ook wintersporters met enige ervaring komen aan hun trekken in het Reuzengebergte. Probeer eens een FUNpark, de slalompiste met tijdsmeting in Jablonec nad Jizerou of kies voor de zwarte piste in Harrachov. Tsjechië biedt liefhebbers van bergen en winter een grote verscheidenheid aan opties.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Veel vernieuwingen in skigebied Klínovec, Tsjechië

Dit seizoen zijn er nog meer wintersportmogelijkheden in Tsjechië. Vooral in het wintergebied Klínovec hebben veel vernieuwingen plaatsgevonden. Klínovec is een skigebied in het Ertsgebergte ten westen van Tsjechië. De vernieuwingen bestaan uit nieuwe pistes, bredere hellingen tot aansluiting naar een ander skigebied.
22766.jpg


Klínovec behoort momenteel tot de top vijf van grootste skigebieden in Tsjechië. Door de investering die is gedaan, zal Klínovec dit jaar op deze lijst stijgen. Eén van de nieuwe pistes is de Rondo, een blauwe helling van 5,2 kilometer die Klínovec met het naburige skigebied Neklid - Boží Dar verbindt. Dankzij de Tsjechisch-Duitse samenwerking is Klínovec ook verbonden met het Duitse skigebied Fichtelberg. De skigebieden (inclusief skiaréal Neklid- Boží Da) bieden meerdaagse skipassen en heten tegenwoordig gezamenlijk Nový InterSkiregion Klínovec-Fichtelberg.

Bron: travelution.nl
 

kuurgast

Donateur
Volgende week zal het de eerste stap in de winter zijn.
In de bergen zal de sneeuw blijven en bevriezen, maar in de laaglanden zal de witte deken smelten. In de laaglanden valt er overdag regen, maar 's nachts sneeuwt het in de laaglanden. Bron oa eurozpravy.cz.

Zie 9-daagse weersvoorspelling op portal.chmi.cz.
Kaart met sneeuwhoogte op portal.chmi.cz.
Kaart met vers gevallen sneeuw op portal.chmi.cz.
 

kuurgast

Donateur
sneeuw 19 november.PNG
Afbeelding van de verse sneeuw-kaart.

De winter is gearriveerd - eerste sneeuwval van het seizoen in Praag.

Na een uitzonderlijk warme start van november, zal het merkbaar kouder worden in de komende dagen. Deze week vallen de nachttemperaturen onder nul en overdag wordt er niet verwacht dat ze warmer worden dan ongeveer 5 graden. Deze week moet het ook beginnen te sneeuwen, en niet alleen in de bergen. De sneeuwbuien zullen zelfs in de steden overheersend zijn, hoewel het niet lang zal duren. Deze resultaten zijn afkomstig van de huidige wekelijkse en maandelijkse voorspellingen van het Tsjechische hydrometeorologisch instituut (CHMI).

In de komende vier weken zal de temperatuur niet uitzonderlijk zijn voor het langjarig gemiddelde voor deze periode. Volgende week zal hoogstwaarschijnlijk de koudste zijn, evenals de week die begint van 10 december tot 16 december. "Na wat ongewoon warm weer in de eerste helft van november zijn de temperaturen halverwege de maand begonnen af te koelen, en deze trend zal zich de volgende periode voortzetten", aldus meteorologen. Van wekelijkse gemiddelde temperaturen wordt niet verwacht dat deze afwijken van de normale waarden.

Volgens de prognose zal de neerslag worden gemiddeld tot half december. "Vanwege de algemene daling van de temperaturen verwachten we wat sneeuwval, vooral in de bergen, en in de lagere posities wordt er naar verwachting de komende dagen tijdelijk sneeuwt", zegt de voorspelling.

Vandaag, maandag 19 november, verwachten meteorologen sneeuwval in de meeste gebieden, of op zijn minst sneeuwbuien. Op plaatsen op minder dan 300 meter boven de zeespiegel zal het waarschijnlijk een mengeling zijn van regenbuien en sneeuwbuien. Sneeuwval wordt voorspeld voor de komende dagen en ook in de volgende week.
Bron praguemorning.cz.
 

kuurgast

Donateur
Prijzen van een dag skipas in het hoogseizoen 2018/2019 voor volwassenen:

Areál Prijs in kronen
Špindlerův Mlýn 1000
Černá hora - Pec 880
Malá Úpa 650
Harrachov 690
Deštné v Orlických horách 520
Říčky 570
Buková hora 650
Dolní Morava 890
Červenohorské sedlo 550
Praděd-Ovčárna 500
Karlov pod Pradědem 550
Pustevny 320
Bílá 530
Lipno 710
Zadov 550
Špičák 660
Klínovec 790
Ještěd 590
Tanvaldský Špičák 640
Monínec 485

Bron zpravy.aktualne.cz.
Kijk op de website van het skigebied of er een mogelijkheid is om online skipassen te bestellen. Dat kan wel 15% goedkoper zijn.
 

kuurgast

Donateur
Meteorologen waarschuwen tot 20 cm sneeuw in sommige gebieden volgende week.

Tot 20 centimeter verse sneeuw kan vallen in Zuid-Bohemen, Vysočina en noordoostelijke delen van Tsjechië op maandag, heeft het Tsjechische Hydro-Meteorologisch Instituut gewaarschuwd. Het merendeel van de sneeuw zal in hooglandgebieden liggen, maar het zal ook in sommige laaggelegen delen te zien zijn.
Volgens een regelmatige voorspelling van vier weken op zaterdag, zouden de temperaturen in de komende week gedurende de dag net boven de 0 graden Celsius moeten zijn. Hoewel deze waarden onder het gemiddelde liggen, wordt in de daaropvolgende weken verwacht dat de gemiddelde daghoogtes voor de tijd van het jaar worden weergegeven. Neerslag zal ook het grootste deel van de komende maanden rond het gemiddelde liggen, voorspellen de meteorologen.
Bron radio.cz/en.
Zie Tsjechische weersite portal.chmi.cz + overzicht van de weer-webcams portal.chmi.cz.

Ik lees zojuist dat vooral regio Pilzen en Zuid-bohemen van maandagmiddag tot dinsdag 10.00uur vooral veel sneeuw en problemen van ijsvorming op wegen zal krijgen.Bron zpravy.idnes.cz.
 
Laatst bewerkt:
Deze week zijn de temperaturen inderdaad laag, maar het lijkt erop dat ze daarna ook weer tot ver boven + gaan... dan is de sneeuw zo weer weg ;)
 
Ik ben bang dat we dit jaar in plaats van wintersport een wandelvakantie hebben. Ook leuk maar eigenlijk niet de bedoeling. Hoop echt op nog een flinke sneeuwdump anders is dat een grote strop voor de Skischolen, geen sneeuw in de kerstvakantie is toch lastig.
 
De temperatuur is onder het vriespunt, maar er is geen sneeuw en op vele plaatsen mogen ze geen water gebruiken om kunstsneeuw te maken. En als er tussen nu en kerst geen sneeuw valt wordt ik wel even heel verdrietig.
 

kuurgast

Donateur
De temperatuur is onder het vriespunt, maar er is geen sneeuw
praag in sneeuw.PNG

Vandaag plaatje van de webcam via youtube Praag in de sneeuw.

Cercany sníh.PNG Prague snow night.PNG Makov sneeuw nacht.PNG
Vannacht plaatjes van meer webcams met sneeuw zoals station Čerčany en Makov.

Het skigebied Černá - hora is nu open en Malá Úpa gaat ook dit weekend open.
Volgend weekend begint het skiseizoen van Špindlerův Mlýn.
Harrachov opent officieel het skiseizoen op zaterdag 15 december.
De capaciteit van kunstmatig aangelegde meren is voldoende om de sneeuwkanonnen aan het werk te zetten.
Zolang de temperatuur rond het vriespunt blijft kan men doorgaan en er zijn geen beperkingen opgelegd door de autoriteiten.
Bronnen krkonossky.denik.cz + novinky.cz.

"In de komende weken zal het afkoelen en de koudste is een week van 17 december tot 23 december met een gemiddelde minimumtemperatuur van ongeveer -5 ° C en een gemiddelde maximumtemperatuur van ongeveer +1 ° C", aldus meteorologen.Bron tyden.cz.

Van zondagmiddag tot maandagmorgen is er waarschuwing voor ijzel.
Bij langdurige regenval kan zich ook ijs vormen op bomen, masten en draden van hoogspanningslijnen. Bomen en takken kunnen breken en in dit geval zullen zich waarschijnlijk stroomstoringen voordoen.Bron tyden.cz.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: krob
Bovenaan