Archeologische vondst oud bronzen Venus-sculptuur nabij Svitavy.

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
p201804050330501_180405-104703_haf.jpeg


Archeologen vonden een oud bronzen Venus-sculptuur nabij Svitavy.


Bij het verkennen van een historische handelsroute is een bijna tweeduizend jaar oud sculptuur ontdekt in West-Moravië.
Svitavy ligt ongeveer 200 kilometer ten oosten van Praag. Onderzoekers zijn momenteel bezig met het verkennen van een oude handelsroute "Trstěnická stezka" door de stad.
De archeoloog David Vích ontdekte een vrouwelijk sculptuur uit het oude Rome:
Ze vonden een aantal prehistorische en vervolgens vroeg-middeleeuwse voorwerpen. Een van de meest interessante is een Venus-sculptuur van Romeinse oorsprong. Het beeldhouwwerk werd gevonden dichtbij Trstěnice. De bronzen figuur is ongeveer twaalf centimeter lang. Volgens de archeoloog kan het worden gedateerd in de tweede eeuw of mogelijk tot de eerste helft van de derde eeuw na Christus. Bovendien kwamen enkele gouden munten uit de vijfde eeuw aan het licht.

Eeuwenlang was er een belangrijke handelsverbinding tussen Oost en West. Deze historische route verbond Praag en Litomyšl, waar de weg vervolgens in twee richtingen splitste. Eén weg leidde naar Brno en de andere naar Olomouc. Uit historische geschriften weten ze echter zeker dat de hele handelsroute veel langer was. De oude handelsroute verbond ook Bohemen en Moravië met de Baltische staten. Zout, huiden, slaven en luxegoederen werden getransporteerd.
De onderzoekers hebben al meer dan 300 objecten opgegraven. De meest interessante stukken worden in een paar maanden tentoongesteld in het Regionaal Museum van Litomyšl.
Bronnen radio.cz/de + irozhlas.cz.
 
Bovenaan