Kerk wil stoffelijke resten kardinaal Beran naar Praag halen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische Kerk wil terugkeer van legendarische kardinaal Beran

De katholieke Kerk in Tsjechië is gesprekken gestart met het Vaticaan over de terugkeer van de stoffelijke resten van de legendarische Tsjechische kardinaal Josef Beran (1888-1969). Die moest op de vlucht voor het communistische bewind in zijn land en vond uiteindelijk een laatste rustplaats in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Beran was aartsbisschop van Praag van 1946 tot aan zijn gedwongen vlucht in 1949.

De Tsjechische katholieken willen dat kardinaal Beran een laatste rustplaats krijgt in de Sint-Vituskathedraal in de Praagse Burcht. De plaats is symbolisch omdat hij daar in 1949 zijn laatste eucharistieviering in eigen land opdroeg tot op het moment dat leden van de Tsjechische veiligheidsdienst binnenvielen. Het communistische bewind verbood in 1969 dat hij in eigen land begraven werd.

Bron: kerknet.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Kardinaal Josef Beran keert terug naar Tsjechië

De in ballingschap overleden kardinaal Josef Beran keert na 50 jaar dan toch terug naar zij vaderland Tsjechië. Paus Franciscus heeft groen licht gegeven voor de terugkeer van de stoffelijke resten van de legendarische Tsjechische kardinaal Josef Beran (1888-1969) naar zijn vaderland. De paus reageerde positief op het verzoek van de Tsjechische bisschoppen om hem een laatste rustplaats te geven de Sint-Vituskathedraal in de Praagse Burcht.

De kardinaal werd vijftig jaar geleden, nog in volle Koude Oorlog, begraven naast verschillende pausen in de crypte van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. In zijn testament had de kardinaal, die een banneling was van het communistische bewind in zijn land, nochtans gevraagd om in zijn vaderland begraven te mogen worden. Er is overeenkomst bereikt met het Vaticaan, zodat zijn hart in Rome kan bewaard worden, zegt Stanislav Zeman, woordvoerder van de Tsjechische bisschoppen. Kardinaal Beran krijgt in de Praag een laatste rustplaats in de buurt van het graf van kardinaal Miloslav Vlk (1932-2017).

Bron: kerknet.be
 

kuurgast

Donateur
De overblijfselen van kardinaal Joseph Beran zullen op 20 april 2018 vanuit het Vaticaan naar Tsjechië worden overgebracht. Vervolgens worden ze van 21 tot 23 april tentoongesteld in de Sint-Vituskathedraal van Praag. Na de kerkelijke dienst op 23 april wordt de kist opgeslagen in de pas opgerichte sarcofaag.

Bron oa novinky.cz.
 
Bovenaan