Een paar dagen Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Stedentrip Praag – bezienswaardigheden en wat te doen?

Twee weken geleden was ik, Aranka, in het prachtige Praag voor drie dagen. We gingen hier heel spontaan heen en hadden niet echt tijd om ons goed voor te bereiden. Van verhalen hoorde we wel dat het een prachtige stad was en al snel was duidelijk dat we naar het oude centrum moesten en hier zeker naar het plein moesten kijken en natuurlijk naar de Karelsbrug. Maar Praag heeft veel meer te bieden en vandaag vertel ik jullie over onze bevindingen en wat je zeker niet mag overslaan!

Praag1.png

2018-04-07-20.10.01-1024x768.jpg


Praag is de hoofdstad van Tsjechië en makkelijk en goedkoop te bereiken per vliegtuig (wij vlogen met EasyJet), maar met de auto zou je hier ook heen kunnen, zeker als je toevallig in de buurt bent op vakantie of iets dergelijks. Wij kozen ervoor om per vliegtuig naar de stad te reizen en na een vlucht van iets meer dan een uur stonden we op de luchthaven van Praag die net iets uit het centrum ligt. Met het OV kun je gemakkelijk in het centrum komen (eerst met de bus en daarna met de metro) maar wij kozen voor de makkelijke (en dure) weg door een taxi naar het hotel te nemen. Dit kostte ons 800 kroon wat omgerekend 30 euro was. We hadden dus beter op de luchthaven een OV kaart voor 3 dagen voor 310 kroon per persoon kunnen kopen waarbij je van al het OV (behalve trein) gebruik kunt maken. Dat is dus al de eerste tip, reis binnen Praag met het OV, alles is daarmee te bereiken en kost niet veel!

We verbleven in het Aida hotel wat buiten het centrum ligt op de heuvel. Het is lopend niet naar het centrum te doen, maar om de hoek van het hotel vind je een tramhalte die je langs de grote bezienswaardigheden brengt en een metrohalte voor de overige bestemmingen binnen 10 minuten, dus dat is prima te doen. Het hotel is niet luxe, maar wel heel schoon en netjes. Ook was het verrassend dat de bedden heel erg lekker sliepen. Het ontbijt was uitgebreid en prima, wij vonden het echt een aanrader als je geen problemen hebt buiten het centrum te verblijven. Maar wat moet je nou zien in Praag?

IMG_20180409_151223-1024x768.jpg


Karlův most (Karelsbrug)
Waar je iedereen over hoort is de Karelsbrug een brug die over de Moldau. De brug is meer dan 600 jaar oud en kent een rijke geschiedenis die op de vele pilaren van de brug terug is de zien. De brug verbind het oude centrum met de burcht op de heuvels en is gewoon erg indrukwekkend. Helaas hebben wij weinig van de brug gezien omdat het zo druk met toeristen is dat je amper wat van de brug ziet. Een aanrader is dus een brug die daarnaast ligt de bezoeken en dan ook even van een afstandje naar de brug te kijken.

IMG_20180407_155211-1024x768.jpg


Het oude stadsplein
Op het oude stadsplein vind je heel veel leuke koffie- en eettentjes waar je kan zitten en genieten van een pivo of een wijntje (let wel op dat je hier meteen ook de hoofdprijs betaald). Wij waren er met Pasen en dan is er ook een paasmarkt met allemaal leuke kraampjes, zo is dit ook in de winter met kerst. Wij vonden het erg leuk hier lekker rond te struinen en te eten en van een drankje te genieten, omdat het zo een gezellige sfeer uitstraalt.

IMG_20180407_165739-1024x768.jpg


Astronomisch Uurwerk
Helaas hebben wij deze niet kunnen zien omdat ze deze aan het renoveren zijn, maar dit schijnt toch wel een van de trekkers te zijn van Praag. Je kunt trouwens ook de kerk binnen en met de lift de toren beklimmen voor 250 kroon. Bovenop de toren heb je prachtig uitzicht over de stad en het oude gedeelte. Het is niet heel goedkoop, maar we vonden het zeker de moeite waard en de lift was ook erg prettig!

IMG_20180408_123525-1024x768.jpg


De burcht van Praag en Sint-Vituskathedraal
Tegenover de Karelsbrug ligt op de heuvel de burcht van Praag. Je komt hier gemakkelijk met de metro en vanaf daar is het wel een hele klim naar boven. Maar eenmaal boven heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. Eenmaal boven ben je zeker een paar uur kwijt aan de mooie tuinen, de binnenplaatsen en natuurlijk de Sint-Vituskathedraal. Je kunt hier ook naar boven in de toren voor uitzicht maar dit hebben wij niet gedaan omdat dat alweer behoorlijk wat geld kostte.

IMG_20180408_134610-1024x768.jpg


Joodse Begraafplaats
In het oude centrum ligt ook de eeuwen oude Joodse begraafplaats wat heel indrukwekkend is om te zien. Midden in de stad ligt ineens een woeste begraafplaats met allemaal stenen kriskras door elkaar wat heel bijzonder is om te zien. Op dit kleine stukje grond kun je 200.000 graven zien wat echt bizar is. Entrée is niet goedkoop en kost 500 kroon, maar dan kun je ook naar de oude Synagoge. Wij kozen voor een goedkoper tarief om alleen de begraafplaats en het museum te zien voor 300 kroon. Tip, ben je onder de 26 en student, dan krijg je korting! Ook goed om te weten dat zaterdag de begraafplaats dicht is vanwege rustdag.

2018-04-09-11.14.38-1-1024x768.jpg


Dierentuin van Praag
Ik hou van dierentuinen en die van Praag schijnt één van de mooiste ter wereld te zijn. Met de metro en bus kom je heel gemakkelijk bij de dierentuin en daar betaal je ook normale Tsjechische prijzen, want entree kost maar 200 kroon wat echt een koopje is, zeker in vergelijk met Nederlandse dierentuinen. De dierentuin is enorm en prachtig opgezet. Ik denk dat deze dierentuin naast Loro Parque op Tenerife de mooiste dierentuin is die ik ooit heb gezien. Je kunt overal kijken en het is echt met zorg onderhouden. Het ligt ook prachtig op een heuvel je daar kun je met een toffe lift naar boven. Ben je gek op dierentuinen en in Praag, maak hier dan zeker even tijd voor vrij.

2018-04-08-15.19.46-1-1024x768.jpg


Shoppen in Palladium
We vroegen ons al af waar de winkelstraat was met alle grote winkels, wat het was niet zo uitgebreid als ik had verwacht. Maar ook niet zo gek, want in het Palladium moet je zijn. Aan de rand van het oude centrum vind je dit enorme overdekte winkelcentrum met alle winkels die je maar kunt bedenken. Wil je lekker winkelen, dan ben je hier zeker uren zoet!

IMG_1643-1024x683.jpg


Eet een Trdelnik
Als je in het oude centrum komt zie en ruik je overal de zoete geur van de Trdelnik. Het is een echte lekkernij uit Praag en wordt gemaakt van deeg met suiker en kaneel dat ze om een stok rollen en dan bakken boven vuur. Je kunt ze gewoon zo kaal eten maar ook vullen met chocolade, slagroom of zelfs ijs. Geloof me je hoeft er niet naar te zoeken, op elke hoek van de straat vind je wel een zaakje! Duur zijn ze trouwens ook niet, je betaald rond je 120 kroon voor een gevulde en 80 kroon voor een kale.

IMG_20180409_162436-1024x768.jpg


We hebben echt een geweldige tijd in Praag gehad en ik denk dat je ook wel 3 dagen nodig hebt om de stad te verkennen. Ik kan je vertellen, het is zeker de moeite waard! Zijn jullie wel eens in Praag geweest en wat vonden jullie van de stad?

Bron: byaranka.nl
 
Leuk verhaal en tips.
Ik woon op een uurtje rijden van Praag, we zijn er regelmatig, wij parkeren altijd in Palladium, iets duurder maar goed te bereiken en altijd plaats.
Wat ook erg leuk is om te doen, is de kleine straatjes net naast het centrum in te lopen, daar vind je ook kleinere restaurantjes met redelijk normale prijzen en vaak aardig personeel.
 

kuurgast

Donateur
Praag in drie dagen
Tips voor een stedentrip naar Praag

De Tsjechische hoofdstad is één van de mooiste Europese steden en is elk seizoen een bezoek waard. Er zijn historische gebouwen, prachtige monumenten, gezellige restaurants en veel winkelmogelijkheden. Lees hier wat onze tips zijn voor een stedentrip Praag van drie dagen.

Dag 1
‘s ochtends:
Maak een wandeling door het historische centrum. Je kunt bij het gerenoveerde Nationaal Museum beginnen, waar je tijdelijke en permanente exposities kunt aanschouwen. Het gebouw alleen al is een bezoekje waard. Wandel daarna via Wenceslausplein richting het Oudestadsplein met de beroemde Astronomische klok en de Týnkerk. Vanaf hier kan je makkelijk naar de Joodse wijk Josefov lopen. Naast de Oude Joodse begraafplaats staat het Rudolfinum. Van hier kun je de rivier de Moldau volgen tot de bekende Karelsbrug.

’s middags:
De middag kan je aan de andere kant van de rivier de Moldau doorbrengen. Als je de Karelsbrug oversteekt, kom je op het eiland Kampa met de John Lennon Wall, het Kampa museum, het Franz Kafka museum en veel gezellige cafés. Vanaf daar kan je een mooie wandeling maken door Malá strana naar de Praagse Burcht. Heb je nog energie over, dan kun je naar Letná Park gaan of de andere richting nemen naar de Petřín heuvel.

‘s avonds:
Ga uit eten in één van de vele leuke restaurants zoals Oblaca, Café Imperial, Lehká Hlava, Lokál, het Franse restaurant of het Pilsner restaurant in het Representatiehuis.

Dag 2

’s ochtends
Bezoek het kunstmuseum DOX met de bijzondere zeppelin op het dak in de wijk Holešovice. Deze buurt zit vol creatieve plekjes. Vaak is er ook een interessant evenement op het Holešovice beursplein. Ook de andere minder bekende wijken van Praag zoals Troja zijn absoluut een bezoek waard.

‘s middags
Neem deel aan een tour, zoals Pragulic, Prague Alternatieve Tours, Eating Prague Tours of een fietstour met MijnPraagTours.

‘s avonds:
Drink een biertje of een cocktail in één van de hippe bars en clubs zoals: James Dean, Bar & Books, Alibi, club Roxy, Radost FX, SaSaZu of de cafés op Náplavka.

Dag 3
Winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de winkelcentra: Palladium, Kotva, winkelpassages Černá Růže en Myslbek, Lucerna. De bekendste winkelstraten van Praag zijn Pařížská en Na Příkopě (de Tsjechische P.C. Hooftstraat). Andere interessante winkeltjes zijn Papelote, Kuráž en Parazit. In diverse wijken zijn er ook boerenmarkten, zoals bij Náplavka of bij Jiřího z Poděbrad in de wijk Vinohrady.

Uitrusten kun je bij één van de vele cafés met een lekkere kop koffie en een stuk heerlijke taart zoals bij Cafe Louvre, Grand Cafe Orient, Národní Kavárna, Café Slavia, Ema espresso bar, Můj šálek kávy.

Mocht je in plaats van shoppen een leuke wandeling willen maken, dan kun je langs de Moldau lopen (Rašínovo nábřeží) en de route langs het Dansende Huis nemen, die je zal leiden naar de vesting Vyšehrad met prachtige uitzicht over Praag.

Bron czechtourism.com met extra links.

Zonder de massa's Aziaten is Praag rustiger, meer ruimte, nog mooier en beter te zien.
 
Bovenaan