Jaroslav Horejc in Comenius Museum

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tentoonstelling Jaroslav Horejc
100X100__jaroslav-horejc.jpg

Op 27 oktober begint in het Comenius Museum een tentoonstelling met werk van Jaroslav Horejc, de meester van de Praagse art deco. Horejc (1886–1983) is in Nederland vooral bekend door zijn medewerking aan de inrichting van het Comenius Mausoleum. Onlangs werd in Praag een overzichtstentoonstelling aan hem gewijd uit de collectie van het Praagse Museum voor Decoratieve Kunsten. Een deel hiervan komt nu naar Naarden.
De expositie is te zien van 27 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018.


In Tsjechië geldt Horejc als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij verbleef zijn hele leven in Praag waar hij werd opgeleid aan de Academie voor Toegepaste Kunsten. In 1918 nam hij het atelier voor metaalbewerking van zijn leermeester Emanuel Novák over dat hij tot 1948 zelf leidde. In 1966 werd hij in Tsjechië geëerd voor zijn gehele oeuvre.

Voor de Eerste Wereldoorlog was Wenen het culturele hart van Europa. In het vroege werk van Horejc is de invloed van onder andere Gustav Klimt en Franz Metzner terug te vinden. Hoewel de jonge kunstenaars van zijn generatie de klassieke kunst afwezen, lieten zij zich er wel degelijk door inspireren. Nieuwe archeologische ontdekkingen in het mediterrane cultuurgebied aan het einde van de 19e eeuw droegen daar aan bij. De jonge kunstenaars uit die tijd waren thuis in verschillende disciplines. Horejc liet zich inspireren door de Wiener Werkstätte. Op zoek naar nieuwe vormen, kwam Horejc in de kubistische stroming terecht en creëerde zo enkele bijzondere objecten.

In zijn sieraden en metalen reliëfs ontpopte hij zich als typerend voorde art deco. Horejc gaf de mythische Praagse Golem vorm voor een film in de jaren vijftig. Deze figuur was volgens een oude mythe door rabbi Low gecreëerd om het Praagse ghetto te beschermen. Horejc werd betrokken bij ontwerpen die in opdracht van de staat werden uitgevoerd. Talloze mensen hebben de door hem ontworpen munten van 10 en 20 kronen door hun handen laten gaan. Hij maakte portretten van de beide founding fathers van de eerste Tsjechische Republiek T.G. Masaryk en M.R. Stefanik. Later ontwierp hij reliëfs en objecten voor verschillende regeringsgebouwen in Praag.

Ook voor de vrijmetselarij heeft Horejc ontworpen. Hij werd door de architect Ladislav Machoň betrokken bij de prestigieuze opdracht om het mausoleum ter ere van de nagedachtenis van Comenius vorm te geven. Voor het mausoleum ontwierp hij acht bronzen beelden waarmee hij belangrijke momenten uit het leven van Comenius uitbeeldde. Ook de kolossale en indrukwekkende kandelaar geplaatst naast het graf van Comenius, is door hem gemaakt.

De tentoonstelling is samengesteld door het Museum van Decoratieve Kunst uit Praag. Het merendeel van de geëxposeerde voorwerpen is uit de collectie van dit museum afkomstig.

Het Comenius Museum is een klein cultuurhistorisch museum dat als doel heeft het gedachtegoed van Comenius levend te houden. Het bestaat uit museum en mausoleum waar Comenius begraven ligt.

De tentoonstelling loopt van: 27 oktober 2017 t/m 25 februari 2018.
www.comeniusmuseum.nl

Plaats: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden
 

Ad Verschoor

Donateur
Jaroslav Horejc
De Meester van de art deco in Praag is in Nederland bijna niet bekend. Toch is er belangrijk werk van hem aanwezig in ons land. Jaroslav Horejc ontwierp namelijk het hekwerk in het mausoleum van Jan Amos Comenius, onderdeel van het Comenius Museum in Naarden. Een hekwerk dat een scheiding maakt tussen het mausoleum en het museum met daarop afbeeldingen uit het leven van Comenius.
Momenteel is een collectie van het werk van Horejc te zien in een tijdelijke tentoonstelling in het Comenius Museum in Naarden.

Bron: omroepspakenburg.nl
 
Bovenaan