Hrensko en de Basteibrug van Ferdinandstein

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Maar wij zijn er weg.

Hrensko_bewerktkopie.jpg
 

kuurgast

Donateur
Zo maakt de natuur zandsteenbogen.

Auteur: Antje Veld / Fotograaf: Getty Images

Hoe doet de natuur dat toch? Die prachtige zandsteenformaties in allerlei vormen creëren? En dat allemaal zonder in te storten?

Van bogen tot zandlopers en van pilaren tot nissen. Wie in Duitsland of Tsjechië gaat wandelen langs de Elbe, komt de mooiste en meest bijzondere zandsteenformaties tegen. Kunstwerkjes bijna, maar er is geen menselijke hand aan te pas gekomen. Hoe worden ze dan wel gevormd?

Lange tijd dachten we dat het iets te maken had met wind en regen. Dat klopt tot op zekere hoogte wel, maar een groep Tsjechische geologen heeft ontdekt dat er nog iets anders bij komt kijken: spanning.

zo-maakt-de-natuur-zandsteenbogen-689.jpg


Zandsteen bestaat voornamelijk uit allemaal kleine zandkorreltjes die bijeen geperst worden en zo gesteente vormen. In een laboratorium bouwden de onderzoekers dit gesteente na om te kunnen meten wat er precies met de zandkorrels gebeurt wanneer er regen of wind op wordt afgevuurd. Deze zorgen er via erosieprocessen inderdaad voor dat het zandsteen wordt uitgehold en bijzondere vormen krijgt. Maar er gebeurt dus nog iets.

Wanneer er op een bepaalde plek door erosie zandkorrels worden verwijderd, verplaatst het gewicht van het gesteente dat overblijft naar de rest van de zandkorrels. Die komen daardoor onder grotere spanning te staan, wat ervoor zorgt dat ze steviger in elkaar worden gedrukt. Ze houden zich als het ware sterker aan elkaar vast. De druk maakt het op die plekken daardoor moeilijker voor wind en regen om er nog meer zandkorrels af te ‘schuren’.

Op die manier krijgt een boog of een nis dus zijn bijzondere vorm, zonder dat het geheel in elkaar stort.

Bron:nationalgeographic.nl.

Uitgebreide informatie over deze Pravčická brána/zandsteenbrug en Boheems Zwitserland (Tsjechisch:České Švýcarsko) is te vinden op Engelse PDF brochure.
 
Bovenaan