Milieu/klimaat

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Marcel

Moderator
illegale opslagplaats van gevaarlijke chemicalien ontdekt

bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e34823i20060619

in Chvaletice is een opslagplaats van gevaarlijke chemicalien ontdekt.
er lag o.a. cyanide, zware metalen, zouten, enz enz
van de substanties die niet 1-2-3 te herkennen waren, heeft men monster genomen om deze stoffen te indentificeren.
er was geen direct gevaar voor omwonenden.
e.e.a. is aan het licht gekomen toen vorige week een werknemer gewond raakte bij het mengen van stoffen en daardoor een explosie veroorzaakte.
een vergelijkbare opslag is 2 maanden geleden ook in Libcany ontdekt.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Marcel schreef:
in Chvaletice is een opslagplaats van gevaarlijke chemicalien ontdekt.
er lag o.a. cyanide, zware metalen, zouten, enz enz
van de substanties die niet 1-2-3 te herkennen waren, heeft men monster genomen om deze stoffen te indentificeren.

De regio Pardubice heeft een in Liberec gestationeerde legereenheid gevraagd om het chemische spul op te ruimen. De chemische specialisten uit Liberec staan reeds klaar om uit te rukken maar er is geen reden om overhaast te werk te gaan. Er komt ook een team ter plaatse om verder uit te zoeken om welke stoffen en welke vervuilingsgraad het juist gaat. De grootste vrees is wat de verschillende stoffen kunnen teweeg brengen als ze onderling in kontakt zouden komen.

ctk.cz
 

Alwine

Geroyeerd Lid
2 jaar geleden zaten we in Korenov, en zijn gaan "dwalen" naar boven, de 290 langs. We hebben ons laten vertellen dat daar de napalm uit is getest, waar de amerikanen Vietnam mee hebben bestookt.
Een enorm gebied was ontbladert, en de mensen daar werdt uiteraard een of ander verhaaltje verteld.
Het gebied begint nu weer wat mooi te worden, maar wat zullen daar voor gezondheids problemen aan het licht komen? (of nooit natuurlijk)
Dan in Ceska Lipa. Er worden daar zoveel ongelukkige kinderen geboren, alleen al door de milieuvervuiling
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e36635i20060714

het ministerie van milieu gaat geen vergunning afgeven tot het uit dr grond halen van gas uit een oude verlaten mijn in Frenstat pod Radhostem, noord-moravia in de Beskydy bergen.
de onwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen het winnen van het gas in de oude kolenmijn, omdat men bang is dat er weer kolen gedolven worden zodra de gaswinning tegen zou gaan vallen.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Radio

http://www.radio.cz/en/article/81298

inwoners van praag, die naast of in de directe omgeving wonen van de Magistrala "snelweg", gaan een rechtzaak aanspannen tegen het stadsbestuur.
deze forensen-snelweg (100.000 auto's per dag !!!) geeft te veel lawaai. regelmatig wordt er overdag 77 decibel gehaald en 'snachts de 70 decibel. terwijl wettelijk 60 respectievelijk 50 decibel toegestaan is.

NB : 70 decibel is 2x zo hard als 60 decibel

cdpc_decibel_chart.gif soundlevels.gif
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e38543i20060810

tsjechie produceerde jaarlijks 25 miljoen ton afval in 2005. een stijging van 15% tov 2004.
de industrie is goed voor 21.8 miljoen ton en de gewone man 3.2 miljoen ton.
per tsjech werd er dus 288 kg afval geproduceerd.
en alsof men niet genoeg troep van zichzelf had, werd er in 2005 115.000 ton afval ge-importeerd. overigens was dat in 2004 nog 350.000 ton.
 
Tsjechische Ministerie van Milieu heeft een akkoord gesloten met Bayerische deelstaat over terughalen van duizend ton illegaal gestorte afval in Milovice. Dat is maar twee derde van in totaal 1500 ton afval dat de Duitse AM Servis naar Tsjechië bracht.

Illegaal stort vanuit Duitsland is vrijwel tot stilstand gebracht mede door actieve controles aan de grenzen.

Bron: Novinky
 
Geld voor bescherming rivier Elbe

Voor maatregelen tegen overstromingen van de rivier de Elbe wordt tot 2015 800 miljoen euro vrijgemaakt. Dat heeft de internationale commissie voor de bescherming tegen de Elbe (IKSE) maandag bekendgemaakt.

Aan de Duitse kant wordt 300 tot 350 miljoen euro geïnvesteerd in onder meer herstelwerkzaamheden aan dijken. Voor Tsjechië bedraagt de investering 530 miljoen euro. Het is ook de bedoeling het waarschuwingssysteem tegen hoge waterstanden te verbeteren en het management voor hoogwaterproblemen door te lichten.

Vier jaar geleden ontstonden in Midden–Europa grote problemen door overstromingen van de Elbe. IKSE is in 1990 opgericht. Tsjechië, Duitsland en de Europese Unie zijn partners binnen IKSE.

ANP/DPA
 
Tsjechische president: Broeikasgas is fictie

PRAAG (ANP) - De Tsjechische president Vaclav Klaus betwist de theorie dat menselijk ingrijpen het klimaat verandert. Hij zei op een lezing in Brno dat het wijdverbreide geloof dat menselijke activiteiten opwarming van de aarde veroorzaken, ,,onzinnige fictie'' is.

Dat meldde dinsdag het dagblad Pravo. Klaus hield zijn rede op een conferentie die gewijd is aan mythes en waarheden over het milieu.

Bron: NRC
 
Bovenaan