Tsjechen demonstreren tegen regering, EU en NAVO

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur

Tienduizenden Tsjechen demonstreren tegen regering, EU en NAVO

PRAAG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tienduizenden Tsjechen zijn zaterdag in Praag de straat opgegaan om hun bezorgdheid te tonen over de energiecrisis. Ze eisten van de regering meer steun om de rekeningen en de boodschappen te kunnen blijven betalen. Veel betogers hadden bovendien spandoeken bij zich waarop het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO aan de kaak werd gesteld.

Tienduizenden Tsjechen voeren actie tegen regering, EU en NAVO
Tienduizenden Tsjechen voeren actie tegen regering, EU en NAVO © ANP

Zowel uiterst rechtse als marginale politieke groeperingen, waaronder de communistische partij, menen dat Tsjechië beter af is als militair neutraal land en zelf zaken moet kunnen doen met olie- en gasleveranciers, waaronder Rusland. De politie schatte dat in de loop van de middag op het Wenceslas-plein in het centrum van de hoofdstad ongeveer 70.000 mensen bijeen waren. Daarmee was het de grootste demonstratie wegens de sterkst gestegen kosten van levensonderhoud in dertig jaar.

De inflatie in Tsjechië is vooral door de woonlasten en energieprijzen momenteel het hoogst sinds 1993. De centrale bank voorspelt in de komende maanden zelfs een piek van 20 procent. De regering heeft in totaal 177 miljard kroon (7,2 miljard euro) staatshulp toegezegd. Daarmee kunnen onder meer de pensioenen en de ambtenarensalarissen worden verhoogd. Een groot deel van het geld is bedoeld als energiesubsidie.

Premier Petr Fiala, die vrijdag een motie van wantrouwen overleefde, zei tegen persbureau CTK dat de actievoerders bepaald niet het beste voor hebben met het land. "De oproep tot het protest op het Wenceslas-plein kwam van krachten die pro-Russisch zijn, tegen extreme standpunten aan schuren en die tegen de belangen van de Tsjechische Republiek ingaan."

Bron: msn.com
 
Ik vind het een zwaktebod van Fiala om 70000! demonstranten weg te zetten als Putin fans en om te stellen dat ze misleid zijn door Russische progaganda, terwijl notabene alle Russische nieuwskanalen zijn verdwenen door censuur en delen van berichten hieromtrent zelfs strafbaar is in Tsjechië. Al die mensen maken zich grote zorgen. Er is genoeg gas. Zelfs nu Putin speelt met de gaskraan. De Europese gasvoorraaden zijn zelfs beter gevuld dan vorig jaar, toen Putin al lang anticipeerde op wat ging komen. Er komt naar/ en is in Europa voldoende gas. Die skyhigh gasprijs is puur het gevolg van speculatie en keihard kapitalisme. Veel bedrijven en speculanten verdienen momenteel miljarden terwijl andere bedrijven en mensen kreperen. Belachelijk dat de stroomprijs gelijk met de gasprijs vele malen over de kop gaat terwijl maar 20% van de stroom in Europa met gas wordt geproduceerd. Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen in opstand komen en om die daarom maar weg te zetten als Putin fans zal niet echt helpen om uit deze crisis te komen.
 
Maar dat staat er ook helemaal niet Kozakov.
Er staat letterlijk: "...oproep tot het protest op het Wenceslas-plein kwam van krachten die pro-Russisch zijn". Daarmee zegt Fiala niet dat alle 70.000 demonstranten Putin-fans zouden zijn.
 

kuurgast

Donateur
Voor mensen die wat meer willen weten over dit onderwerp:
“People are afraid of the future”: Expert on anti-govt. protest in Prague. Zie english.radio.cz.

„Die Tschechische Republik zuerst“: Wie Nationalisten und Kreml-Anhänger eine Demo organisierten. Zie deutsch.radio.cz.
 
Ik neem het nu ,met een korreltje zout , hier in het dorp wilden ook mensen protesteren maar er was net een drink feestje gepland .
Bij de vraag aan iemand of hij dan voor president ging en dus de boel kon veranderen !!!
Dat ook weer niet, geen tijd :)
Het is de onvrede maar niemand weet waarom.
Helaas wordt die onvrede door wazige groeperingen een beetje misbruikt ,maar ja dat is tenslotte politiek.
 

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechië vreest winter zonder gas, pro-Russen voeden de woede​


Dit is deel 6 in de serie: 'De Nieuwe Muur', waarin Europacorrespondent Saskia Dekkers en cameraman Pieter Nijdeken voor Nieuwsuur verslag doen vanuit een snel veranderend Europa na de inval van Rusland in Oekraïne.
In Tsjechië scharen steeds meer mensen zich achter het verzet tegen de energiepolitiek van de centrumrechtse regering. Tijdens een massaal protest begin deze maand gingen zo'n 70.000 Tsjechen in Praag de straat op. Het protest richt zich ook tegen de NAVO en de EU.
Veel mensen maken zich ernstig zorgen over de energiecrisis. Radicaalrechts en de communisten vinden dat EU-land Tsjechië zonder de EU beter af is en zelf zaken moet kunnen doen met olie- en gasleveranciers, waaronder Rusland.
Bij het houtbedrijf in het dorp Podbrdy noemen ze de situatie inmiddels dramatisch. Het bedrijf moet zo eerlijk mogelijk besluiten wie wel en wie geen hout krijgt. Klanten worden niet meer ontvangen. "De situatie is triest. Mensen bellen, bedelen zelfs: 'alsjeblieft geef ons binnen een week droog hout want anders zitten we in de kou'. Maar we kunnen niet helpen. Het is onmogelijk", zegt Pavel Kisling, directeur van het houtbedrijf.

De hand van Rusland​

Bij het protest in Praag, georganiseerd door radicaalrechts en de communisten, werd opgeroepen om contact te leggen met de Russen. De organisatoren, die eerder demonstreerden tegen de corona-vaccinatie, richten hun pijlen nu op de Europese Unie. "We moeten naar Moskou, om te onderhandelen over gasleveringen", zegt Josef Skála, presidentskandidaat van de communistische partij.
Zijn partij verloor de laatste jaren veel aanhang, maar de leider van de communisten in Tsjechië ziet dankzij de problemen nieuwe kansen. "Het gaat om inflatie, om de schandalige groei van de energieprijzen. Het is slecht voor de mensen en wij denken aan hen. Maar politiek gezien zou dit ons kunnen helpen onze invloed te vergroten", zegt Skála.
De Tsjechische premier Petr Fiala ziet in het protest de hand van Rusland. "Kijk maar wie er op het podium stonden, leden van de Russische vijfde colonne", twitterde hij, verwijzend naar politici die banden zouden hebben met Moskou. Hij zegt dat hij de zorgen van burgers niet onderschat.
1024x576a.jpg

EPA
Het protest in Praag

Hardcore Stalinist​

Niet iedereen is blij met de roep om toenadering tot Rusland. Want in Praag is men de Russische bezetting en de rol van de communisten nog niet vergeten. Historici, die onderzoek deden naar de spionage-praktijken van de Russische geheime diensten in het verleden, troffen in oude documenten ook de naam aan van Skála, nu dus de leider van de communistische partij in Tsjechië.
"Hij verwelkomde het Sovjet-leger. Daarna verspreidde hij Sovjet-propaganda en Sovjet-kranten. Dus hij was een hardcore Stalinist", leest historicus Radek Schovánek voor uit een van de documenten. Hij noemt het waarschijnlijk dat Skála voor de KGB, de Russiche geheime dienst, werkte.
De leider van de communisten geeft toe dat hij de Russen hielp. "Dat was de toenmalige politiek van de communisten in Tsjechië en ja, ik maakte daar deel van uit." Maar, voegt hij toe: "Wij communisten zijn kritischer op de standpunten van Rusland dan wie dan ook."

Inspireren​

De Russische invloed in Tsjechië is niet verdwenen. Een onderzoeksbedrijf in Praag en Londen, Semantic Visions, dat is gespecialiseerd in nieuwsanalyses ziet de Russische desinformatie en propaganda die activisten verspreiden in Tsjechië. "Dat de echte oorlog geen Russische agressie tegen Oekraïne is, maar een agressie van de NAVO bijvoorbeeld", zegt František Vrabel, directeur van het bedrijf.
Ook de angst voor hoge energieprijzen is plotseling een belangrijk thema dat door de pro-Russische activisten is opgepikt, zien de data-analisten. Vrabel: "Maar dit keer kunnen ze gebruik maken van de realiteit, feiten die kloppen. Het gevaar zit in de spin, dat we bij Poetin moeten zijn voor de oplossing."
Radicaal-rechts en de communisten noemen het protest tegen de energieprijzen een groot succes en hebben 28 september grotere demonstraties aangekondigd. Skála: "De demonstratie was misschien wel de grootste doorbraak van het publieke verzet tegen het zeer verkeerde beleid van regeringen en de Europese Unie. Ik hoop dat we anderen zullen inspireren."

Bron: nos.nl
 
Dat de prijzen van energie in de hoogte gierden is door een groot deel veroorzaakt door de oorlog en het spelen met de gaskraan door Poetin. Maar door verkeerde energiepolitiek waarbij speculatie de vrije hand heeft is dat effect nog eens vermenigvuldigd. Toen er een Europees prijsplavond werd aangekondigd gierden de prijzen omlaag. Nu er meer duidelijkheid is dat dat prijsplavond eigenlijk weinig voorstelt stijgen de prijzen weer. Het gastekort door Poetin veroorzaakt is eigenlijk alweer gecompenseerd door enorme LNG import uit USA, Israël, Egypte, Angola, Nigeria, Qatar, Algerije etc. en door enorme verbuiksbesparingen door omschakeling op kolen voor stroomproductie en omdat veel chemische industrie in plaats van aardgas het nu het relatief goedkopere LPG gebruikt als brandstof voor onder meer raffinaderijen. Een bottleneck is nog de import capaciteit van LNG. Maar daar komt snel verandering in. LNG tankers en aanbod is er. Het probleem om de hoge gasprijs veroorzaakt door speculatie door het instellen van een prijsplavond te verlagen leek te werken, totdat dit door oa onenigheid binnen de EU voorlopig een loze spreuk blijkt. Als de EU een prijsplavond van bijvoorbeeld 100€ per MW gas zou instellen blijft er genoeg aanbod want Azië gaat ook niet meer betalen en het gas kunnen ze anders nergens kwijt. Nu betalen we door onwil van een aantal landen waaronder Nederland het dubbele.
Het gaat goed komen, maar pas na de winter. Als ik nu zie dat er volgens Marine Traffic 2 volle gastankers al dagen boven Schiermonnikoog ten anker liggend op los orders wachten gaat volgend jaar wanneer er veel extra LNG import capaciteit in Europa is bijgekomen de door speculatie ontstane topprijs vanzelf met een rotgang omlaag. Maar dat had al voor de winter gekund wanneer er een prijsplavond was ingesteld. Voor de gascrisis was de prijs voor LNG ongeveer 50€/Mw. En toen werd er ook goed aan verdiend. Dat komt wel weer want iedereen wil een graantje meepikken van de LNG hausse,. waardoor de productie en transport capaciteit heel snel gaat toenemen. Dat proces is al aan de gang.
 
Laatst bewerkt:
Mensen (en vooral politici) zijn heel vaak niet pragmatisch.
Praten, praten en nog een spraten en voor ieder voorstel bedenken ze argumenten waarom dat het niet zou kunnen.
Alle huidige problemen zijn hierdoor ontstaan.
Men weet al jaren dat er iets gedaan moet worden omdat anders het millieu naar de kloten gaat.
Men weet al jaren dat Putin niet te vertrouwen is en dat het gevaarlijk is als je van zijn gas en olie afhankelijk bent.
Men weet al jaren dat het na elke zomer weer winter wordt en dat dan de kachel moet branden.
We praten er veel over, maar praten over pijn haalt de pijn niet weg.

Ik heb zelf altijd geleefd naar het motto: Zeggen wat je doet en vervolgens ook doen wat je zegt.
Ik werkte in het onderwijs en daar heeft men ook wel eens geprotesteerd tegen bepaalde maatregelen, maar wel kindvriendelijk, want de kinderen mochten er helemaal niets van te lijden hebben. Protesten hebben nooit enige uitwerking gehad. Ik zou het wel weten!! Dicht gooien die school, je eisen op tafel leggen en ze bellen me maar als het geregeld is, dan kom ik weer.

Nee, ik ben niet geschikt voor de politiek, absoluut niet.
 

Tsjechie.net

Forumleiding
Administrator
Ik heb een paar berichten verwijderd. Graag de discussie beperken tot (het protest in) Tsjechie. ;)
 
Hopelijk is de bron van de protesten nu weggenomen, nu er een prijsplavond voor de hoge energie prijzen is vastgesteld. Want dat is natuurlijk wel de hoofdreden waarom gedemonstreerd werd. Hoewel sommige groeperingen dat misbruikten. Ik vind het prijsplavond een goede maatregel. Hoewel energie nog steeds flink duurder wordt, maar niet meer in die mate dat het de maatschappij geheel ontwricht. En goedkoop gaat het niet meer worden. De kosten die nu gemaakt worden, zullen in de toekomst vast wel langzaam verhaald worden wanneer de prijs van LNG/aardgas weer tot een enigzins normale prijs is gedaald omdat er weer voldoende aanbod is en we niet gechanteerd kunnen worden doordat we teveel van 1 leverancier afhankelijk zijn. Dat gaat een paar jaar duren.
 
Laatst bewerkt:
Het prijs plafond is een enorme blunder, ik kijk graag naar china inside op you tube.
Dan wordt duidelijk wat er gaat gebeuren als de staat zich gaat bemoeien met energie op deze manier.
 
Gisteren hebben ze in Nederland ook afgesproken dat ze dit gaan doen per 1 januari 2023 en ook dat ze vanaf 1 november tot 1 januari ook nog iets gaan doen als tegenmoetkoming.
De regeling daar is dat ze tot aan het gemiddeld verbruik van de mensen vorig jaar (iets van 2459 kWh en 1115 m3 gas) de prijs van 1 januari 2022 hanteren, het verbruik daarboven wordt geloof ik vrij gelaten.
https://www.cez.cz/cs/ceny hier staat dus wat CEZ gaat doen.
 
Het prijs plafond is een enorme blunder, ik kijk graag naar china inside op you tube.
Dan wordt duidelijk wat er gaat gebeuren als de staat zich gaat bemoeien met energie op deze manier.
Ik heb mijn twijfels op de oprechtheid van dit soort berichten. Rusland en Saudi Arabië proberen op dezelfde wijze energiebeleid te beïnvloeden. Ze zijn beide zenuwachtig en zien het einde van hun fossiele macht naderen. China kan makkelijk praten. Ze praten Rusland naar de mond. China krijgt nu Russisch LNG. Goedkoop en in overvloed. Maar dat is natuurlijk geen bemoeienis met de prijs. Ze krijgen zelfs zoveel ze het met vette winst doorverkopen aan de EU via allerlei constructies. Net zoals Saudi Arabië doet met Russiche aardolie derivaten. De staat (wereldwijd) bemoeit zich altijd al met de prijs van energie. Door accijnzen en andere heffingen. Nu gaat het een keer de andere kant op en gaat geld voor energie (tijdelijk) naar de klant in plaats van andersom naar de staat. De Russen worden al zenuwachtiger door het energiebeleid van de EU want hun belangrijkste troef heeft zijn langste tijd gehad. Daarom verspeidden ze nepnieuws tegen schaliegas, zonne- en windwenergie. En dat werkte gedeeltelijk. Als de EU in schaliegas was gegaan, dat tegenwoordig met onschadelijke hulpmiddelen kan worden gewonnen hadden we helemaal geen gasimport nodig. Maar Rusland financierde en stimuleerde tegenstanders puur uit eigen belang. En ze verkopen nog steeds gas aan de EU. Gewoon omdat ze het geld nodig hebben en niet alles ergens anders kunnen slijten anders hadden ze Europa wel helemaal afgeknepen. Over 2 jaar is dat helemaal voorbij. Die tijd gaan we doorkomen met meer kolenstook, energiebesparingen, meer LNG, Noors gas en meer energie transitie. Daarna is de infrastructuur om pijpleiding gas te vervangen door LNG gereed en zijn er genoeg tankers bijgekomen om Europa te voorzien van LNG dat dan fors goedkoper is geworden. Daarom is een prijsplavond nu tijdelijk de beste oplossing om deze paar moeilijke jaren door te komen. Anders zijn de Tsjechen straks de helft van hun inkomen kwijt aan energie en breekt echt chaos en opstand uit. Het is goed dat zonne- en windparkboeren straks niet meer dezelfde prijs ontvangen dan dure stroom uit aardgas. De prijs voor groene stroom blijft lucratief genoeg voor investeringen. En mochten prijsplavonds en andere maatregelen averechts werken , dan kun je ze toch simpelweg direct weer opheffen. Dat kan met een paar vergaderingen en een pennestreek. Dus eerst maar eens proberen want de kritiek erop door landen als Rusland en Noorwegen die de grote profiteurs zijn van de hoge prijzen klinkt mij niet erg oprecht in de oren.
 
Ik begrijp je betoog , maar kijk eerst even deze afleveringen waar het om gaat.
Tevens doe ik behoorlijk wat zaken met china,en ook nepnieuws schaad natuurlijk de economie.
Een prijsplafond moet gefinancierd worden .
Het verstoord de markt enorm.
Als er iets gedaan moet worden, is het vanuit de staat gezien concurentie beginnen met energie productie.
Er moet beduidend meer bespaard worden op energie, wederom de verplichting afschaffen aan groot verbruikers om groot te verbruiken.

Alles moet direct of indirect betaald worden ,en komt in de toekomst als een boemerang terug.
Ik zadel niet graag mijn kinderen op met mijn afbetalingen in de toekomst.

Helaas elke beslissing gaat langzaam ,en de pennestreek duurt forever in onze democratie.
 

kuurgast

Donateur
De organisatoren, die eerder demonstreerden tegen de corona-vaccinatie, richten hun pijlen nu op de Europese Unie. "We moeten naar Moskou, om te onderhandelen over gasleveringen", zegt Josef Skála, presidentskandidaat van de communistische partij.
Dit werd gezegd omdat Orbán van Hongarije wel heeft onderhandeld met Rusland........inmiddels is gebleken dat ze veel duurder gas hebben dan via de EU.

Het door Orbán gepresenteerde paradijs stort in.
De inflatie in Hongarije steeg in oktober tot 21,1 procent en is daarmee de hoogste van de landen van de Visegrad-groep (V4). Vooral de energie- en voedselprijzen in oktober zijn blijven stijgen.
In Tsjechië bedroeg de inflatie in september 18 procent, de statistieken over oktober worden donderdag gepubliceerd. Volgens voorlopige gegevens steeg de inflatie in Polen in oktober tot 17,9 procent, terwijl de inflatie in Slowakije in september 14,2 procent bedroeg.
Er is sprake dat in Hongarije de inflatie tegen het einde van het jaar 25 procent zou kunnen bereiken.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan