Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tsjechië stuurt voor het eerst coronapatiënt door naar ander EU-land

Het zwaar getroffen Tsjechië heeft voor het eerst een coronapatiënt naar het buitenland overgebracht. Het gaat om een 68-jarige vrouw die ernstig ziek is. Een arts begeleidde haar tijdens de 230 kilometer lange reis van de stad Ústí nad Orlicí naar het Poolse Racibórz, berichten lokale media.

Tsjechië, een land met bijna 11 miljoen inwoners, behoort wereldwijd tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis. De regering heeft omliggende landen om hulp gevraagd omdat ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen. Duitsland, Zwitserland en Polen toonden zich bereid om patiënten over te nemen.

Tsjechië heeft melding gemaakt van ruim 1,3 miljoen coronabesmettingen en zo'n 22.000 overleden coronapatiënten. Er liggen momenteel zo'n 8.500 coronapatiënten in Tsjechische ziekenhuizen.

De Tsjechische autoriteiten proberen met strenge lockdownmaatregelen verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Tsjechen krijgen ook binnen hun land te maken met reisbeperkingen. Ze moeten een geldige reden hebben om hun district te verlaten. De politie heeft controleposten opgetuigd en sinds het begin van de maand al 10.000 mensen teruggestuurd.

bron: www.hln.be
 

kuurgast

Donateur
Verspreiding van COVID vertraagd, maar het aantal ziekenhuisopnames is nog hoog.

De situatie in de Tsjechische ziekenhuizen blijft uiterst kritiek. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus daarentegen blijft dalen.
Herziene gegevens voor maandag laten een nieuw record zien van 8.969 ziekenhuisopnames in verband met COVID-19, van wie 1.873 in een ernstige toestand verkeerden, terwijl er dinsdag 8.618 mensen in het ziekenhuis waren, waaronder 1.853 in een ernstige toestand.
Er waren dinsdag 15.196 nieuwe COVID-gevallen, ongeveer 1.600 minder dan een week geleden. Vergeleken met vorige week zijn de nieuwe aantallen sinds zondag lager.
Het aantal mensen dat stierf in verband met Covid-19 in dit land heeft nu de grens van 22.000 overschreden.
Het aantal doden is al gestegen tot tweehonderd per dag.
Het R-getal is gedaald naar R 0,95. Een cijfer onder één geeft aan dat de epidemie vertraagt. De PES-index staat op 73 punten.
Het totale aantal vaccinaties 902.605.
Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 273.488.
Tsjechië zal in maart 800.000 extra doses Pfizer-vaccin krijgen van EU.
------------------------
De president wil de afzetting van Blatný vanwege zijn standpunt over het Russische vaccin.

President Miloš Zeman wil dat premier Andrej Babiš de minister van Volksgezondheid Jan Blatný verwijdert als vanwege zijn standpunt over het Russische Spoetnik V-vaccin. De heer Blatný zegt dat het in Tsjechië niet mag worden gebruikt zonder goedkeuring van de EU. De president wil dat het hoofd van het Staatsinstituut voor drugstestautoriteit (SÚKL) Irena Storová om dezelfde reden wordt ontslagen.

In een interview voor de website Parlamentní listy zei de heer Zeman dat de afwijzing van het Russische vaccin door de twee functionarissen betekende dat ze verantwoordelijk waren voor Covid-sterfgevallen in Tsjechië.
President Zeman zei ook dat de premier de minister van buitenlandse zaken, Tomáš Petříček, moet vervangen. Hij faalde en moet worden uitgewisseld, zei de president. "Het is dicht bij de verkiezingen en het is goed voor elke regering om haar mislukte ministers tijdig te vervangen", zei Zeman.
Meneer Blatný zegt dat hij niet vrijwillig zal aftreden.
De oppositie bekritiseert Zeman vanwege zijn uitspraken.
"Dit is niets nieuws, de president heeft al een tijdje dezelfde mening", reageerde Babiš. Volgens Babiš liggen veranderingen in de regering niet op tafel.
Opstand van de gouverneurs: Als Zeman Spoetnik wil vaccineren, moet hij ons ook ontslaan.
-------------------------
Parlementslid en neurochirurg Jiří Ventruba (71) is bezweken aan covid-19.
-------------------------
Babiš bespreekt donderdag in Israël vaccins.

De Tsjechische premier Andrej Babiš zal donderdag een eendaags bezoek brengen aan Israël. Hij zal naar verwachting vaccinaties tegen Covid-19 bespreken met zijn Israëlische tegenhanger Benjamin Netanjahu.
Een ander punt op de agenda zou de mogelijke Tsjechische betrokkenheid bij de financiering van vaccinonderzoek en -ontwikkeling moeten zijn, waarover de Oostenrijkse en Deense premiers vorige week overeenstemming bereikten met de heer Netanjahu.
------------------------------
Hamáček: Versoepeling van de coronamaatregelen moet zorgvuldig gebeuren.

Als de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus versoepeld zouden worden, moest er heel voorzichtig te werk gaan. Dit zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček. Wat er rond Kerstmis is gebeurd, mag niet worden herhaald, waarschuwde de vice-premier. Hamáček herinnerde zich hoe snel het aantal coronabesmettingen was toegenomen nadat de regering enkele van haar pre-vakantiebestellingen versoepelde. Een prioriteit voor het geleidelijk weer normaliseren is de terugkeer van kinderen naar scholen, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.
Het belangrijkste criterium hiervoor moet de duidelijke afname zijn van Covid 19-patiënten met intensieve behandeling, benadrukte Hamáček.
------------------------------
Nog meer ziekenhuizen hebben problemen.

Elf ziekenhuizen in Midden-Bohemen hebben nu de kritieke toestand van een zogenaamde grote ramp verklaard (HPO). Klinieken in Slany en Neratovice werden woensdag toegevoegd.
----------------------------
Eerste Tsjechische COVID-patiënt naar Polen vervoerd.

Een ambulance vervoerde een Tsjechische patiënt met COVID-19 van het Ústí nad Orlicí-ziekenhuis in Oost-Bohemen naar een ziekenhuis in Racibórz, Polen. De voorbereiding was veeleisend, aangezien voor het eerst medische dossiers moesten worden vertaald en andere administratieve details moesten worden gedaan. "Nu zal het voor iedereen gemakkelijker zijn, indien nodig" zei de gouverneur van Pardubice.
Een andere patiënt die al is geselecteerd voor mogelijke overplaatsing naar een buitenlandse kliniek, bevindt zich nog in het Pardubice-ziekenhuis. Het transport is voorlopig niet mogelijk omdat zijn gezondheid achteruit is gegaan.
Er zullen binnenkort zes ziekenhuispatiënten met Covid-19 worden overgebracht van het district Liberec naar Duitsland.
-----------------------
Kroatië biedt hulp bij COVID-patiënten.

De Kroatische premier Andrej Plenković heeft hulp aangeboden bij de behandeling van COVID-19-patiënten aan Tsjechië en Slowakije. Kroatië is niet zwaar getroffen door de pandemie en versoepelt de opsluiting nu al langzaam. In sommige Kroatische regio's zijn de afgelopen week bijvoorbeeld buitenruimtes van restaurants geopend.
-----------------------------
Het dodental in januari vestigt een record.

Tsjechië had in januari 15.900 doden, het hoogste aantal dodelijke slachtoffers deze maand sinds 1950 en het is duidelijk meer dan het gemiddelde aantal sterfgevallen in januari in de afgelopen vijf jaar, aldus het Tsjechische bureau voor de statistiek (ČSÚ). In de afgelopen jaren stierven in januari van 9.500 tot 12.400 in het land. Tot nu toe bedroeg het hoogste aantal doden 15.300 in januari 1970, toen het land werd getroffen door de Hongkonggriep. Het aantal doden in januari was hoger dan het aantal mensen dat vorig jaar november stierf toen de herfstgolf van het coronavirus culmineerde. Volgens de ČSÚ vielen er in Tsjechië in januari van 2015–19 gemiddeld 100 doden per 100.000 inwoners, terwijl dat in januari 148 per 100.000 doden waren.
Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid stierven 4.767 mensen met COVID in januari, wat het op een na hoogste maandelijkse cijfer is na november 2020, toen er 4.973 slachtoffers van het coronavirus waren.
-----------------------------
Enquête: veel bedrijven schenden anti-COVID-regels.

Een vijfde van de Tsjechische werknemers heeft ervaren dat hun werkgever of leidinggevende de anti-COVID-maatregelen schendt en een op de zeven zegt dat de werkgever of baas heeft opgeroepen om de test- en opsporingsregels te negeren, blijkt uit een onderzoek van het Life during Pandemic-project. Sommige werkgevers vertelden hun COVID-zieke werknemers om thuis te blijven zonder naar tests te gaan en anderen wilden dat hun werknemers aan het werk gingen, hoewel ze contact hadden met een COVID-geïnfecteerd persoon of zelf milde symptomen van de ziekte hadden. Bovendien mocht een op de zeven werknemers niet thuis werken, hoewel dit mogelijk zou zijn. Anderzijds beschreef twee vijfde van de werknemers een verantwoorde benadering van hun firma's ten aanzien van de anti-epidemieregels. Meer dan een vijfde van hen testte hun personeel op het coronavirus nog voordat deze plicht officieel werd opgelegd.
--------------------------
De helft van de leraren wantrouwt COVID-informatie van de overheid

Ongeveer 49 procent van de leraren zei dat ze de informatie van de Tsjechische regering over de coronavirus-epidemie wantrouwden, terwijl 29 procent een positief oordeel had. De peiling werd uitgevoerd door het stembureau Focus in samenwerking met het onderwijsprogramma JSNS voor de Europese Volkspartij.
Van leraren kan worden aangenomen dat ze hun houding doorgeven aan hun leerlingen, voegde hij eraan toe. De enquête werd in januari gehouden onder 700 leerkrachten van 200 basisscholen en middelbare scholen.
---------------------------
Tsjechië wil een EU-breed vaccinatiecertificaat.
Als er echter geen EU-brede overeenkomst kan worden gevonden, wil Tsjechië op zijn minst een overeenkomst met de buurlanden.
-----------------------
In Brno wordt een testset gemaakt om Zuid-Afrikaanse mutatie te detecteren.

Hoe snel Tsjechië uit de lockdown komt, zal ook worden bepaald door meer besmettelijke coronavirusmutaties te stoppen.
Viroloog Pavel Plevka vertelde Seznam Zprávy dat de Afrikaanse mutatie in Tsjechië een vergelijkbare stijging kan verwachten als in het geval van de Britse. "De paar geïdentificeerde gevallen zijn slechts het topje van de ijsberg", zei hij. Volgens wetenschappers veroorzaakt de Zuid-Afrikaanse variant een hogere viral load, een groter aantal ernstigere gevallen bij jongeren en een verhoogde resistentie tegen antistoffen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
-----------------------------------------------------------------------

Voor mensen die in Tsjechië wonen:

Er is een compleet overzicht van vaccinatielocaties gelanceerd.

Op de website ockoreport.uzis.cz staat een compleet overzicht van de capaciteit van vaccinatielocaties. Je kan hun bezetting of het gemiddelde aantal mensen dat ze elke dag vaccineren te weten komen. Een goede hulp voor iedereen die zich aanmeldt voor vaccinaties in ziekenhuizen of vaccinatiecentra.

......mensen wachten op de keuze van de vaccinatiedatum
......mensen mogen gemiddeld dagelijks een vaccinatiedatum kiezen
......mensen zijn al ingeënt op deze vaccinatieplaats
 

kuurgast

Donateur
We geven Ivermectine niet aan patiënten. We willen ze geen pijn doen, zegt de dokter.

Hoofd van de medische kamer over ivermectine: de premier beslist alles, maar niet wat hij moet beslissen.

"Ik ben het volledig eens met minister Blatný dat de oncontroleerbare toediening van een medicijn dat ernstige bijwerkingen kan hebben een onredelijk gevaar is", zei Milan Kubek, voorzitter van de Tsjechische medische kamer, tegen Radiožurnál.
Het verbaast me dat sommige mensen het standaard ding als vaccinaties afwijzen en in staat zijn om niet-geteste medicijnen met één ademhaling te nemen.

Het is een niet-goedgekeurd preparaat met een werkzame stof, dat in Tsjechië alleen is geregistreerd voor uitwendig gebruik bij de mens in de vorm van een zalf tegen een huidziekte genaamd rosacea en dan ook voor diergeneeskundig gebruik als ontwormingsmiddel voor vee.
Van ivermectine weten we dat het de lever, de nieren of het zenuwstelsel kan beschadigen (het doodt tenslotte parasieten).

Miljoenen patiënten die de afgelopen jaren ivermectine hebben gekregen zonder grote complicaties omdat ze parasitaire ziekten hadden, dwz hoogstwaarschijnlijk geen beschavingsziekten zoals obesitas, diabetes of hypertensie of andere ernstige ziekten hadden, waren niet 65 jaar of ouder, maar bovenal kenden ze toen geen covid-19.

Ivermectine is in de eerste plaats een politiek onderwerp geworden, zegt Jan Bláha, hoofd van de afdeling anesthesiologie, reanimatie en intensive care-geneeskunde van de 1e medische faculteit van de Charles University en het General University Hospital in Praag, waar ze zorgden voor de moeilijkste covid patiënten sinds het begin van de pandemie.
"De premier leidt, in zijn voordeel, de natie tot valse verwachtingen", zei Bláha in een interview met Seznam Zprávy over het onderwerp ivermectine. Volgens hem is dit een volstrekt incompetente ingreep en zeer gevaarlijke manipulatie, die de gezondheid van veel mensen kan schaden.

Deskundige verenigingen van anesthesiologen, intensivisten, infectologen, longartsen en huisartsen hebben ook een gezamenlijke verklaring over ivermectine afgegeven. Ze zijn niet meer verzoenend met ivermectine: “Klinische studies met covid-19 hebben tegenstrijdige resultaten opgeleverd en worden bekritiseerd vanwege het kleine aantal patiënten en methodologische fouten. De huidige stand van de professionele kennis laat het niet toe om een duidelijke aanbeveling te formuleren voor de administratie, 'schrijven de top medische beroepen die rond patiënten met covid-19 bewegen. "Op dit moment is behandeling met ivermectine een experimentele behandeling zonder voldoende bewijs van evidence-based medicine en kan deze niet worden beschouwd als onderdeel van de juiste professionele zorg", voegen artsen toe.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Hoogste dagelijkse dodental sinds november, recordaantal ernstige gevallen.

Er waren gisteren 14.353 nieuwe gevallen van COVID-19, ongeveer 1.000 minder dan op dinsdag en vorige week. Momenteel zijn 8.734 mensen met COVID-19 in ziekenhuizen. Een recordaantal van 1.916 mensen verkeert in een ernstige toestand (IC).
Vanmiddag verklaarde het Kladno-ziekenhuis een toestand van massale handicap (HOP). De limiet van hun bedcapaciteit is bereikt.

Ook het aantal geïnfecteerde sterfgevallen is de afgelopen weken sterk gestegen. Het dagelijkse aantal sterfgevallen met covid-19 lag de afgelopen dagen rond de 200 en is het hoogste sinds november.
Woensdag zijn ongeveer 110 mensen overleden, maar de statistieken zijn niet volledig. Maandag is het bijgewerkt tot 220 doden op een dag.

De PES-index bleef voor de derde dag op rij op 73. Het R-getal steeg lichtjes naar R 0,96. Elk getal onder de 1 betekent dat de epidemie niet exponentieel groeit.

In Tsjechië zijn woensdag bijna 40.000 mensen ingeënt tegen Covid-19, het hoogste aantal in één dag tot nu toe.
Het totale aantal vaccinaties 948.144.
Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 279.750.
Tsjechië heeft vandaag twee miljoen doses van het Johnson & Johnson-vaccin besteld. In april komen de eerste partijen binnen.

------------------------------------

Deskundigengroep beveelt strengere maatregelen aan.

Wetenschappers van de Snow (Sníh) -groep roepen de Tsjechische regering op om strengere anti-epidemische maatregelen in te voeren om het aantal nieuwe COVID-19-gevallen tot een minimum te beperken en stellen voor om nauwkeurigere PCR-tests te gebruiken voor het regelmatig testen van het publiek en werknemers, zeiden ze tijdens een persconferentie. De huidige maatregelen, hoewel ze hebben geleid tot een lichte verbetering van de epidemische situatie, streven alleen naar het voorkomen van ineenstorting van het gezondheidszorgsysteem, voegde ze eraan toe.
Ze drong aan op een programma van 40 dagen om het dagelijkse aantal nieuwe bevestigde gevallen van coronavirus onder de 1.000 te brengen.

-------------------------------

Tsjechië ontvangt 40.000 snelle coronatests uit Saksen.

Tsjechië ontving donderdag in totaal 40.000 snelle coronatests uit Saksen. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel, vooral in de grensregio's die bijzonder getroffen zijn. Beieren heeft ook hetzelfde aantal snelle tests beloofd.

-----------------------------

Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk roepen Duitsland op om de grenscontroles te beëindigen.

De voorzitter van het Tsjechische Huis van Afgevaardigden, Radek Vondráček, riep samen met zijn collega's uit Oostenrijk en Slowakije de president van de Duitse Bondsdag, Wolfgang Schäuble, op om de controles aan de grenzen met Tsjechië en de Oostenrijkse deelstaat Tirol op te heffen .

-------------------------------------

Saksen wil "vaccinatiebarrière" creëren aan de grens met Tsjechië.

De Duitse deelstaat Saksen wil een Covid-bufferzone creëren op de grens met Tsjechië door middel van een algemene inenting van inwoners in de grensstreek. De huidige beperkende maatregelen aan de grens bleken ontoereikend.
Het doel is om de inwoners van Vogtland, dat grenst aan de regio Karlovy Vary en waar het aantal besmettingen sterk is toegenomen, zo snel mogelijk te inoculeren. Ze hebben daarom vaccinatie vanaf 18 jaar voorgesteld en prioriteit gegeven aan pendelaars.
Duitsland schrijft de verspreiding van de infectie in zijn grensgebied toe aan Tsjechische grensarbeiders die er dagelijks pendelen.

--------------------------------

Covid winkelen. Vorig jaar kochten Tsjechen meer popcorn, gemalen koffie en zwangerschapstesten.

De beperkingen die zijn ingevoerd in de strijd tegen corona hadden vorig jaar gevolgen voor de inhoud van het Tsjechische winkelwagentje. Ze kochten bijvoorbeeld meer popcorn, terwijl de verkoop ervan jaar op jaar met 92 procent toenam. Mensen beginnen ook de voorkeur te geven aan gemalen en koffiebonen ten koste van oploskoffie. Handelaren registreerden ook een aanzienlijke toename van zwangerschapstests, waarbij de verkoop met 21 procent steeg.

--------------------------------------------------

In het voorjaar vertrouwde 83% van de mensen de overheid, nu slechts 25%.

Onlangs stijgt het aantal mensen dat wordt getroffen door de coronavirus-epidemie. Op dit moment zijn dat er 55 procent, acht procentpunt meer dan in november. Slechts een kwart van de Tsjechen denkt nu dat het goed gaat met de regering in deze situatie. De meeste respondenten volgen de regel van "drie R's" - dwz maskers, handen, afstand. Het aandeel van degenen die kritiek hebben op de omvang van de anti-epidemische maatregelen neemt echter toe. Dit blijkt uit een actueel onderzoek van het STEM-bureau.
Een kwart van de mensen in het huidige onderzoek zei dat de pandemie "zeker" hun leven op een ernstige manier had beïnvloed, en drie op de tien Tsjechen zeiden dat het hen op een ernstige manier "getroffen" had. Tien procent van de mensen voelt geen effect van het coronavirus op hun leven, dat is vier procentpunt minder dan in november. Ook groeit de indruk dat mensen risico's onderschatten. 37 procent van het publiek denkt van wel, een stijging van vijf procentpunt. Het vertrouwen in het vermogen van de Tsjechische regering om het hoofd te bieden aan de covid-19-epidemie is afgenomen, vooral in vergelijking met de eerste golf van vorig jaar. Destijds vertrouwde 83 procent van de mensen de overheid, nu zijn dat er 25 procent.

------------------------------------

Voormalig president Klaus staat nog een boete te wachten.
Hij bracht het weekend door in "verboden" district.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ambulance-diensten overweldigd door Covid-19-patiënten.

Medische nooddiensten in Tsjechië worden overweldigd door Covid-19-patiënten. Ambulancemedewerkers staan al enkele maanden onder enorme druk en met de recente toename van ernstige Covid-19-gevallen worden ze vaak tot het uiterste uitgerekt.

In de afgelopen dagen hebben hulpdiensten in het hele land gereageerd op een recordaantal oproepen. Zo reageert het operatiecentrum van de Praagse medische nooddienst momenteel op ongeveer 700 telefoontjes per dag. Volgens haar woordvoerster en coördinator Jana Poštová waren de afgelopen dagen de moeilijkste sinds het uitbreken van de pandemie:
“Mensen die ons tegenwoordig bellen, zijn meestal erg ziek. Vergeleken met vroeger bevinden de meeste bellers zich in een zeer ernstige toestand. Ze hebben een lage zuurstofsaturatie in het bloed en je kunt zelfs via de telefoon horen dat ze ademhalingsproblemen hebben."

Dit zie je natuurlijk terug in het aantal telefoontjes waarmee paramedici te maken hebben. Vóór de pandemie reageerden de hulpdiensten in Midden-Bohemen op maximaal 350 telefoontjes per dag. Nu is het cijfer aanzienlijk hoger, zegt crisismanager van de lokale hulpdienst, Jakub Vachek:
“Op dit moment reageren we gemiddeld op zo'n 400 à 420 telefoontjes. Onze responstijd is verhoogd van zeven minuten naar negen, omdat bij Covid-19-patiënten de voorbereiding langer duurt.”

De reactietijd van ambulances op Covid-19-patiënten kan zelfs nog langer duren, aangezien paramedici na elke oproep beschermende kleding moeten aantrekken en de ambulance moeten ontsmetten.

Omdat veel ziekenhuizen hun grenzen bereiken, besteden reddingswerkers ook meer tijd aan het onderhandelen over waar ze de patiënt naartoe moeten brengen. In veel gevallen moeten ze langere afstanden rijden naar medische voorzieningen die nog over een vrije capaciteit beschikken.

Pavel Hrdlička is het hoofd van de hulpdienst van de regio Pilsen, een van de zwaarst getroffen door Covid-19:
“Met het groeiend aantal patiënten met Covid-19 wordt het steeds moeilijker om hulpdiensten te verlenen. Tot nu toe is het gelukt, maar het plaatsen van mensen in ziekenhuizen wordt steeds moeilijker en vereist samenwerking op regionaal niveau.”

Alle reddingswerkers zijn het erover eens dat de situatie al veel te lang sleept. Veel paramedici hebben over de tijd gewerkt en hebben vaak hun grenzen bereikt. In de regio Pilsen bijvoorbeeld hebben de meesten van hen hun overuren al uitgeput, zegt de heer Hrdlička:
“We hebben de rand van onze capaciteiten bereikt. Volgens de arbeidswet mogen de overuren niet meer dan acht uur per week bedragen, en de meesten van ons hebben dat al bereikt.
"De situatie is nu al meer dan een jaar aan de gang en veel van onze medewerkers lopen een ernstig risico op het burn-outsyndroom."

In tegenstelling tot ziekenhuizen kunnen hulpdiensten geen gebruik maken van de hulp van vrijwilligers. Hoewel de inenting van gezondheidswerkers tegen Covid-19 de situatie enigszins heeft verbeterd, zeggen veel reddingswerkers dat ze niet veel langer onder dat soort druk kunnen werken.

Bron english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Corona-pandemie: meer dan 23.000 doden in Tsjechië.

Tsjechië registreerde vrijdag 14.920 nieuwe gevallen van Covid-19, een stijging van 1.750 op dezelfde dag een week geleden. Het is de eerste keer deze week dat de Covid-cijfers hoger zijn dan in een week-op-week vergelijking.
Bijna 8.750 Covid-19-patiënten worden momenteel behandeld in Tsjechische ziekenhuizen, van wie 1.968 op de intensive care. Veel ziekenhuizen hebben hun capaciteitsgrens bereikt.

In Tsjechië zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie meer dan 23.000 mensen overleden aan of met de infectie. Alleen al dit jaar zijn er meer dan 11.000 sterfgevallen geregistreerd, waarvan de laatste 1.000 binnen zes dagen.
In de afgelopen dagen lag het aantal doden rond de 200 per dag, het hoogste cijfer sinds november vorig jaar.
Het R-getal steeg van R 0,91 naar R 0,94.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný liet op een persconferentie weten dat de maatregelen in Tsjechië licht beginnen te werken. Een ontmantelingsplan is al in voorbereiding, maar een algehele opheffing van verboden is volgens hem niet mogelijk, in de eerste fase zouden alleen maatregelen in verband met vrije tijd, bijvoorbeeld wandelen of sporten buiten de gemeente kunnen worden versoepeld.

Volgens de directeur van het Instituut voor gezondheidsinformatie en -statistiek (ÚZIS) Ladislav Dušek is het mogelijk om het aantal mensen dat besmet is met covid-19 in ziekenhuizen tegen ongeveer half april terug te brengen tot ongeveer 3.000. Deze week bedroeg het aantal ziekenhuisopnames met covid-19 meer dan 9.000. Het huidige aantal ziekenhuisopnames zou volgende week kunnen beginnen af te nemen. Het gemiddelde aantal nieuwe gevallen per week tot woensdag van deze week daalde met ongeveer 2.000, in vergelijking met de voorgaande dagen zes procent.

--------------------------------

Een miljoen doses Corona-vaccin toegediend in Tsjechië.

Tot dusver zijn bijna 1 miljoen doses Covid-19-vaccinaties toegediend en 288.000 mensen zijn geïmmuniseerd met de noodzakelijke twee doses.
Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei eerder dat het land in maart ongeveer 35.000 mensen per dag kon vaccineren. Dat streefcijfer is deze maand tot dusver vier keer overschreden, waaronder een record van 47.000 op woensdag.
Tot op heden zijn hier ongeveer 1,5 miljoen EU-gecertificeerde doses - van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en Moderna - afgeleverd. Eind juni zal er genoeg zijn om 75 procent van de volwassen bevolking van 8 miljoen mensen volledig te vaccineren, zei Blatný.

---------------------------------

Coronatestverplichting bij bedrijven: 1 à 2 procent van de resultaten is positief.

Het aandeel positieve resultaten bij bedrijven en bedrijven waar de verplichte toets is ingevoerd, is één à twee procent. Dit komt overeen met de resultaten van de landelijke antigeentest, waaraan burgers in Tsjechië om de drie dagen kunnen deelnemen.

-------------------------------

Tsjechië en vier andere EU-leden roepen op tot "eerlijke distributie van vaccins".

Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië, Bulgarije en Letland hebben opgeroepen tot een EU-top om te bespreken wat volgens hen "enorme verschillen" zijn in de distributie van vaccins.

De leiders van de vijf staten hebben een brief gestuurd aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, waarin ze beweren dat ‘leveringen van vaccindoses door farmaceutische bedrijven aan individuele EU-lidstaten niet op gelijke voet worden uitgevoerd. basis."
afzonderlijke landen tot en met de vaccinatie van 70 procent van de volwassen bevolking. Dat is waar de Tsjechische premier Andrej Babiš om vraagt. In zijn verklaring verwees Babiš n
Ze beweren dat als dit doorgaat, dit tegen deze zomer tot grote verschillen tussen de lidstaten zou leiden, waarbij sommigen binnen een paar weken kudde-immuniteit zouden kunnen bereiken, terwijl anderen ver achter zouden blijven.

De levering van coronavaccins binnen de EU zou strikt gebaseerd moeten zijn op de bevolking van deaar de inadequate en vaak onbetrouwbare afleveringen van het vaccin.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz suggereerde vrijdag dat sommige leden van de Europese Unie mogelijk 'geheime contracten' hebben gesloten met vaccinbedrijven om meer doses te krijgen dan waarop ze volgens EU-brede overeenkomsten recht hadden.

--------------------------------------

Duitsland besluit volgende week over grensregime met Tsjechië.

Duitsland zal volgende week beslissen of het de strenge reisbeperkingen voor Tsjechische staatsburgers versoepelt. Volgens een woordvoerder van het federale ministerie van Binnenlandse Zaken, is het opgelegde reisverbod niet 100 procent effectief geweest bij het beteugelen van de verspreiding van het virus naar de grensregio's van Duitsland.

------------------------------

Geschil over de verkoop van niet-gecertificeerde maskers.

De Tsjechische handelsinspectie (ČOI) staat de verkoop toe van niet-legale maskers met de aanduiding KN95 en N95. In tegenstelling tot de maskers van klasse FFP2, hebben deze geen certificering volgens EU-normen.

-----------------------

Pomlázky in winkels? Verboden, zegt het ministerie.

De winkels rangschikken paasversieringen onder eerbiedige goederen of huishoudelijke artikelen en bieden deze aan.
Volgens het ministerie van Industrie en Handel zijn deze goederen echter niet vrijgesteld.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 

Ziekenhuizen Tsjechië op omvallen door corona: 'We moeten al patiënten weigeren'​


Uitgeput personeel, een tekort aan bedden en almaar oplopende coronabesmettingen. Tsjechië beleeft de zwaarste week in de pandemie tot nu toe, zegt gezondheidsminister Blatny. Bij verschillende ziekenhuizen worden noodgedwongen patiënten geweigerd.

Het land is al een tijdlang de coronabrandhaard van Europa. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners is in Tsjechië al weken zo'n vier tot vijf keer hoger dan het Europees gemiddelde. Ruim 23.000 mensen zijn overleden, op een bevolking van ruim 10 miljoen. Daar komen dagelijks zo'n 200 sterfgevallen bij.
1024x576a.jpg
De Tsjechische besmettingscijfers steken ver boven buurlanden en Nederland uit NOS

Premier Babis waarschuwde twee weken geleden voor een 'Tsjechisch Bergamo'. Inmiddels doet de situatie in zijn land niet onder voor de situatie vorig jaar in de Italiaanse stad. In Bergamo begon de coronapandemie in Europa.

Noodgrepen​

De Tsjechische overheid zet alles op alles om de zwaarbelaste ziekenhuizen te ontlasten. Daarbij krijgt ze hulp uit Europese landen: patiënten worden overgebracht naar Poolse ziekenhuizen. Duitsland, Kroatië en Zwitserland hebben eveneens bedden aangeboden. Het is onbekend of Praag ook Nederland om hulp heeft gevraagd.

Ultrastrenge lockdown na lang afwachten​

Sinds 1 maart kent Tsjechië zeer strenge coronamaatregelen. Mensen mogen zonder geldige reden hun huis niet meer uit en moeten in de eigen gemeente of het stadsdistrict blijven. FFP2-mondkapjes zijn in de bebouwde kom in de buitenlucht verplicht. Op een overtreding staat een boete van 400 euro.
Volgens experts heeft de regering te laat op de tweede coronagolf gereageerd. Rond Kerstmis werden de maatregelen zelfs versoepeld. Waar in het begin van de pandemie 83 procent van de bevolking vertrouwen had in de regering, is dat volgens opinieonderzoek inmiddels gedaald tot 25 procent.
Er zijn meer noodgrepen: huisartsen en militairen worden ingezet in ziekenhuizen, medicijnen die nog in de klinische fase zitten worden gebruikt en sinds deze week geldt een werkplicht voor alle geneeskundestudenten. Iedereen die een medische opleiding aan een universiteit of hogeschool volgt, wordt dringend verzocht te helpen in de ziekenhuizen.
Tweedejaarsstudent verpleegkundige Anna Kociánová (21) is een van hen. Naast haar opleiding aan de Kareluniversiteit in Praag werkt ze al een jaar vrijwillig in een ziekenhuis in het zuidoosten van de stad, sinds een half jaar werkt ze vooral met coronapatiënten. "Dat doen honderden studenten al maandenlang, om te voorkomen dat alles instort."

Geen plaats voor patiënt met hartinfarct​

De situatie in haar ziekenhuis is penibel, zegt ze. "We hebben bijna geen bedden meer over. Onlangs kwam een patiënt met een hartinfarct binnen, maar bleken er geen operatiekamer en arts meer beschikbaar." De man moest vervolgens naar een ander ziekenhuis worden gebracht. "Een collega met twintig jaar ervaring zei dat ze dit nog nooit heeft meegemaakt."
Het komt regelmatig voor dat mensen worden geweigerd die hulp nodig hebben. "Overigens weet ik niet hoe het met de patiënt en zijn hartinfarct is afgelopen."

1024x576a.jpg
Tweedejaarsstudent Anna Kociánová aan het werk in het UMC Vinohrady EIGEN FOTO

De studenten zijn hard nodig, laat een woordvoerder van het academische ziekenhuis in Brno weten. "Ze leren snel en ik moet toegeven: dit is voor hen een waardevolle ervaring." De hulp van studenten, huisartsen en iedere andere Tsjech met een medische achtergrond zorgt voor een strijdbare sfeer. "Iedereen doet z'n best om zoveel mogelijk zorg te leveren."
Dat kan niet voorkomen dat het personeel uitgeput raakt. IC-artsen en -verpleegkundigen in Brno draaien shifts van twaalf uur, zowel dag- en nachtdiensten. Niemand werkt minder dan vijf dagen per week. Op de IC zijn er drie à vier verpleegkundigen per zes patiënten, op de verpleegafdeling zijn er twee à drie verpleegkundigen per dertig patiënten.

Noodtoestand​

Zeker twaalf ziekenhuizen hebben de noodtoestand uitgeroepen. In zo'n geval kan een ziekenhuis niet langer voldoen aan de normale standaarden, omdat de maximale capaciteit is bereikt.
Internist Martin Straka, die de covidafdeling in Sokolov leidt, maakt dagelijks de keuze wie wel of niet geholpen kan worden. "Het is pragmatisch, zonder gevoel. Onze emoties hebben we al in januari uitgezet. Anders kun je geen triage doen."
Hij is erg kritisch over premier Babis, die volgens hem veel te laat heeft gereageerd. "In plaats van naar experts luistert hij naar de wil van het volk. Terwijl de mensen al in groten getale bij hem zijn weggelopen." Aan het Tsjechische zorgsysteem ligt het niet, zegt Straka, omdat er voldoende capaciteit was. Sterker nog: "Als de ziekenhuizen eerder overbelast waren geraakt, dan had de politiek eerder gereageerd."
De psychologische en fysieke grenzen van het personeel zijn bereikt. "We vragen iedereen die de coronaregels negeert te beseffen wie ze daarmee pijn doen", luidde de hartenkreet van een ziekenhuis in Príbram, dat op Facebook een foto deelde van een uitgeputte verpleegkundige.

1024x576a.jpg


De verpleegkundige viel flauw nadat ze drie uur in benauwende beschermde kleding had gewerkt, laat het ziekenhuis aan de NOS weten. Een dag later was ze weer alweer aan het werk, want het ziekenhuis heeft ieder personeelslid hard nodig. Gisteren werd noodgedwongen de neurologieafdeling gesloten om meer coronabedden beschikbaar te maken.

Niet snel voorbij​

De kritieke toestand zal niet snel voorbij zijn. Premier Babis richt zijn pijlen op een snelle vaccinatiecampagne. Via het zogeheten SOS-mechanisme van de Europese Unie heeft Tsjechië 100.000 extra doses van het Pfizer-vaccin gekregen, evenals buurland Slowakije. Ook hebben Duitsland, Frankrijk en Israël vaccinsteun toegezegd. Daarnaast wil de premier op korte termijn Chinese en Russische vaccins toelaten.
De strenge lockdownmaatregelen lijken zo langzamerhand effect te krijgen. De besmettingscijfers beginnen voorzichtig te dalen, maar de ziekenhuisbezetting daalt vooralsnog niet. Verpleegkundige in spé Anna Kociánová houdt haar hoofd koel: "Ik help met heel mijn hart en hoop dat het over uiterlijk twee maanden beter wordt."

bron: nos.nl
 
@rainbow, je was mij net voor met plaatsen, mooi!

Helemaal niets aan toe te voegen.
De uitspraak van de arts "luister naar de experts en niet naar het volk", vat alles wel samen.
Een groot deel van het volk vindt het onzin, ziet het niet, dus bestaat het niet. Ga eens hypothetisch een dagje in een willekeurig ziekenhuis op de Covid afdeling kijken. Of lees dergelijke berichten vanuit de kern van de Covid zorg.
Covid bestaat echt, en hoe!
 
Vandaag, zaterdag, werd in het NOS journaal de Covid 19 situatie in Tsjechie ook aangekaart. In het bijzonder de rol van de premier, die bestempeld werd als een soort mafioso. Bananenrepubliek?
 
Bananen republiek . in vele opzichten nog steeds .
Maar het is hier verkiezingstijd ,dus maatregelen zijn sowieso tegen dove mans oren.
Dan heb je nog de onheils predikers ,die in een voormalig communistisch land waar ze de regering nog steeds niet vertrouwen ,hetzelfde worden gezien.
Voeg daaraan toe de nodige schandalen met vaccinaties voor bekenden en familie ,die geen risico categorie zijn....
Covid is hier voor sommigen goede business ,en voor anderen de dood.
 
Ik zoek info die ik (nog) niet kan vinden.
Als je in contact bent geweest met iemand die achteraf Corona blijkt te hebben en je bent zelf daarna negatief getest op Corona, moet je in Tsjechië dan toch in quarantaine?

Dankjewel Ria. Dit is duidelijk en hier kan ik wat mee.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Voor de niet alleswetende zonder titel,,https://www.nature.com/articles/s41598-021-81844-x#Sec8
Zoals al duidelijk was vanaf het begin , Wie zijn de daadwerkelijke risico categorien ,en wie moet je dus als eerste inenten .
Of isoleren van andere mensen.
Verniel je bewust je eigen lichaam (roken) ,gewoon achteraan in de triage....
En voor je gemoedsrust doe even de test
 
Laatst bewerkt:
Vaclav Klaus, weet je wel,is met Isoprinosine beeter geworden.Dat kan men gewoon in het Nieuws lezen.Maar Isoprinosine is hier in CZ uberhaupt niet verkrijgtbaar.Daarvoor moet men naar Polen of per eshop bij een poolse apotheek daar bestellen.En zo is het met de andere medicijnen net zo.In Brno zijn de patienten met Ivermektin behandelt wat in Praag helemaal niet mogelijk is....
 
Woensdag in ons miniscule dorp de tweede begrafenis van een Covid slachtoffer. Deze keer geen ouder iemand, maar een frisse begin 40-er, zonder aanwijsbaar onderliggend lijden. Vader van een jonge dochter en partner van. Binnen vrijwel 3 weken van een levenslustig iemand met een kuchje en koorts naar een overledene.
Dorp in rep en roer uiteraard want zo komt het wel angstvallig dichtbij.
De symboliek van een dorpsbegrafenis, de gemeenschapszin en het gedeelde gevoel is wel erg mooi om te zien en te ervaren. Dat is echt de dorpssfeer die het zo mooi maakt. Doet een beetje denken aan een Milos Forman film.
 
Vaclav Klaus, weet je wel,is met Isoprinosine beeter geworden.Dat kan men gewoon in het Nieuws lezen.Maar Isoprinosine is hier in CZ uberhaupt niet verkrijgtbaar.Daarvoor moet men naar Polen of per eshop bij een poolse apotheek daar bestellen.En zo is het met de andere medicijnen net zo.In Brno zijn de patienten met Ivermektin behandelt wat in Praag helemaal niet mogelijk is....
Over beide middelen is nog steeds een enorme discussie gaande of het nu wel of niet werkzaam is. Wordt men beter door deze middelen of ondanks deze middelen.
In het ziekenhuis waar mijn vrouw werkt, doen ze het inderdaad niet. Om deze redenen.
 
Ondanks alle slechte berichten en nog steeds volle ziekenhuizen, zijn er toch ook enkele lichtpuntjes. De corona hotspots Trutnov en Cheb hebben nu de laagste besmettingscijfers van Tsjechië. Trutnov had op 14/2 nog 1202 gevallen per week (per 100 duizend inw.). Vandaag is dat gedaald naar 350 per week. Cheb dat dezelfde hoge cijfers had een maand geleden, zit nu op 299 per week. Ook hotspot Sokolov is al flink gedaald.
De okres die mij het meeste aangaat, Semily, had 5/3 nog 1021 besmettingen per week en nu 747.
Hopelijk volgt de rest van de republiek ook snel. En het mooiste zou zijn dat Tsjechië het scenario van Urk volgt. Van het slechtste jongetje uit de klas naar de plek met de beste cijfers wat corona betreft.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ze is al enige tijd weer thuis gelukkig. De gevolgen zijn toch best heftig geweest en deels nog aanwezig.
Nieren en lever nog steeds aangetast maar wordt gelukkig beter. Medicatie daarvoor is nu gestopt. Grootste issue is en blijft longen en enorme uitgeputheid.
We wandelen iedere dag een stukje en steeds iets verder. Eerst in de tuin, dan de tuin op en neer en nu op straat, wat ook heuvel op en af gaat.
Daarna is ze volkomen uitgeput en moet plat op de bank. maar om spiermassa en longvolume terug te krijgen, is beweging wel essentieel.
Gelukkig is de spirit wel weer terug, want ze schrijft een medisch artikel voor een wetenschappelijk blad, dus die energie en vooral spirit is er weer. En dat is een goed teken!
Weer aan het werk gaan zit er voorlopig echt niet in, dat gaat nog wel een paar weken/maanden duren.
We zijn blij dat ze dit overleefd heeft en weer langzaamaan de oude wordt!

Dank voor het vragen!
 
Bovenaan