Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Mijn hoop is echt gevestigd op die van Johnson & Johnson, heb je er ook maar eentje van nodig i.p.v. 2, dat gaat flink doortellen! En die laten nu al weten dat er geen productie- of leveringsproblemen zullen zijn...

Het coronavaccin van Johnson & Johnson, waarvan maar 1 dosis nodig is, heeft 66 procent effectiviteit. Dat zegt het farmaceutisch bedrijf na de klinische studies. De goedkeuringsprocedure bij het Europees Geneesmiddelenagentschap zou snel gestart worden. Het vaccin wordt ontwikkeld bij Janssen Pharmaceutica in Leiden en Beerse. Het bedrijf maakt zich sterk dat er geen leveringsproblemen zullen zijn.

bron: rtv.be
 
Laatst bewerkt:
Covid vaccins

Uit het materiaal voor de regeringsvergadering, dat beschikbaar is voor ČTK, werden drie miljoen doses voor de vaccinatie van 1,5 miljoen mensen besteld bij het bedrijf Astra Zeneca. Er zijn ook twee doses nodig om immuniteit op te wekken voor het vaccin van BioNTech en Pfizer, dat Tsjechië zou moeten hebben voor twee miljoen mensen. Voor hetzelfde aantal mensen is een vaccin besteld bij Johnson & Johnson, en tot dusver is er geen bestelling van Sanofi.


bron; denik.cz

Dus ook Johnson & Johnson zal aan Tsjechië leveren!
 
Protest in Praag - honderden demonstreren tegen beperkingen op het Wenceslasplein

Honderden mensen demonstreren op het Wenceslasplein in Praag tegen overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Als onderdeel van het Chcípl PES-initiatief vulden ze het hele bovenste deel van het plein tot aan de Opletalovastraat.

De deelnemers aan het evenement zijn meestal zonder mondkapje, ze hebben Tsjechische vlaggen. Ze houden spandoeken vast waarop staat dat ze geen kinderen zijn, dat de overheid hen beperkt in sportactiviteiten en dat ze een einde willen maken aan het pesten door de overheid. Ze spreken zich ook uit tegen vaccinatie.

De politie heeft geen noemenswaardige problemen geregistreerd, zei woordvoerster Violeta Siřišťová. Als het aantal mensen dat protesteert in strijd is met de huidige overheidsbeperkingen, zal de politie aangifte doen bij de bevoegde administratieve autoriteit. Volgens de woordvoerder lost hij bijvoorbeeld zaken op van mensen zonder mondkap.

Het initiatief heeft de afgelopen dagen protesten gehouden. Zo riep ze vrijdag een demonstratie uit voor het regeringskantoor, die zo'n vijftig mensen bij elkaar bracht. Het initiatief, dat ondernemers samenbrengt die het niet eens zijn met de anti-epidemische maatregelen van de overheid, heeft de afgelopen weken ondernemers opgeroepen om ondanks het regeringsverbod hun bedrijf te openen. Op 10 januari organiseerde ze een demonstratie op het Oude Stadsplein van Praag, die duizenden mensen bij elkaar bracht.

De organisatoren van het protest hebben eerder verklaard dat ze willen transformeren in de politieke beweging Open Czechia - I Wanted PES. Restaurants zullen politieke cellen worden. Volgens de vertegenwoordigers van het initiatief zullen ze in hen kunnen worden geopend, volgens hen hebben politieke onderhandelingen een uitzondering op de anti-epidemische regelgeving van de overheid. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček (CSA) noemde een dergelijke interpretatie van de overheidsregelgeving onjuist.

bron: e15.cz
 
Laatst bewerkt:
Ziekenhuizen hebben de minste mensen met covid in meer dan een maand

Het aantal mensen dat in Tsjechische ziekenhuizen werd opgenomen met covid-19 daalde zaterdag met 476 tot 5.391. Het laatste vergelijkbare aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen dateert van 27 december, meer dan een maand geleden. Dit blijkt uit gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid.

Ziekenhuizen hadden tot nu toe te maken met de grootste toestroom van mensen met covid begin november, toen het dagelijkse aantal gehospitaliseerde mensen herhaaldelijk de 8.000 overschreed, sinds begin dit jaar was het maximum 7471 gevallen vanaf 7 januari. Gemiddeld hebben ziekenhuizen sinds begin januari ongeveer 6.600 patiënten met covid per dag opgevangen.

Sinds het begin van de epidemie afgelopen maart is bij bijna 985.000 mensen een nieuw coronavirus in Tsjechië bevestigd. Zaterdag waren er 4.025 nieuwe gevallen, ongeveer 200 minder dan een week eerder.
In vergelijking met vrijdag is het aantal nieuwe gevallen van zaterdag gehalveerd. Dit had echter te maken met het aantal uitgevoerde testen, dat de laboratoria zaterdag deden rond de 26.300, terwijl op de laatste werkdag van deze week ruim 58.000 waren. 28 procent van de monsters van zaterdag was positief, ongeveer hetzelfde als op donderdag en minder dan drie procentpunten meer dan op vrijdag.

bron; e15.cz
 
Laatst bewerkt:
Tsjechië sluit de grenzen voor buitenlanders zonder verblijfsvergunning

Buitenlanders zonder verblijfsvergunning mogen vanaf zaterdag alleen nog de Tsjechische Republiek binnen om redenen die niet kunnen worden uitgesteld. Er zijn uitzonderingen voor degenen die in dit land werken of studeren. Dat heeft de Tsjechische regering donderdag in haar bijeenkomst besloten, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag via Twitter bekend.

Dienovereenkomstig is de grensafsluiting van toepassing ongeacht of de invoer afkomstig is uit een land dat groen, geel of rood is in het zogenaamde reisstoplicht. Naast werk en studie zijn de redenen voor een reis die niet kan worden uitgesteld ook het bezoeken van familie of familieleden en medische behandeling.

bron: deutsch.radio.cz
 
Buitenlanders zonder verblijfsvergunning mogen vanaf zaterdag alleen nog de Tsjechische Republiek binnen om redenen die niet kunnen worden uitgesteld. .....
Dit kan ook best heftig zijn voor mensen die de afgelopen maanden in tsjechie zijn gaan wonen.

Toen ik vorig jaar mijn verblijfsvergunning aanvroeg vertelde de man bij de balie dat er een achterstand was en het gemiddeld 2,5 maand duurt voor je aanvraag behandeld is. Met deze regel ben je in principe illegaal in het land waar je woont.
 
Dit kan ook best heftig zijn voor mensen die de afgelopen maanden in tsjechie zijn gaan wonen.
Datzelfde probleem had ik aan het begin van de Corona crises. Ik kon wel in Tsjechië blijven, maar er niet meer in als ik over de grens was gegaan. Nu heb ik gelukkig een verblijfsvergunning (eerder dan ik had gepland), maar dat helpt voor mij niet zo veel, want met al die regels blijf ik liever thuis.

Ik verwacht dat het nog zeker een half jaar zal duren voordat we weer zonder al te moeilijke regels kunnen reizen. Daar kijk ik wel naar uit. Mijn familie heb ik al 9 maanden niet gezien.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Gedetailleerde gegevens gevaccineerden: verschillen tussen regio's groot, Praag uitschieter!

Het aantal reeds gevaccineerd per regio kan je volgen via deze link...
Hoe groener gekleurd, hoe meer gevaccineerd!
Weergave 1e dosis, 2e dosis en totaal.

https://public.tableau.com/profile/den.k.data#!/vizhome/20210121-data-ockovani/ockovani_kraje

Via deze link kan je zien hoeveel per leeftijdsgroep er al hun vaccinatie kregen...
https://public.tableau.com/profile/den.k.data#!/vizhome/20210121-data-ockovani/vek_po_krajich

bron: denik.cz
 
Met deze regel ben je in principe illegaal in het land waar je woont.

Een kleine nuance. Je bent zeker nooit "illegaal" als EU-burger in een ander EU-land.
Maar je hebt gelijk, als je geen verblijfspapiertje in Tsjechie hebt en je wilt inreizen kun je wel een probleem hebben.

Eigenlijk is dat Tsjechische systeem nog niet goed toegespitst op migratie binnen de EU, je hebt namelijk helemaal geen "vergunning" of bevestiging nodig. Je moet je gewoon kunnen inschrijven in de Tsjechische gemeente, zodra je met een huurcontract of koopcontract komt en je paspoort (of ID-kaart).
 
Je moet je gewoon kunnen inschrijven in de Tsjechische gemeente, zodra je met een huurcontract of koopcontract komt en je paspoort (of ID-kaart).
Dat klopt Josef en is verankerd in het Europees recht waar Tsjechië ook deel van uit maakt, maar tijdelijk de grenzen dichtgooien i.v.m. deze Corona kan natuurlijk wel en dat doen sommige landen dan ook.
Ik woon in Tsjechië tegen de Duitse grens aan, maar ik mag nu echt Duitsland (Sachsen) niet meer in en wordt ook tegengehouden door de Duitse politie.
 
Je moet je gewoon kunnen inschrijven in de Tsjechische gemeente, zodra je met een huurcontract of koopcontract komt en je paspoort (of ID-kaart).

Voor de goede orde, dit is hoe het zou moeten gaan. Maar zo gaat het helaas niet in Tsjechie!
(Wellicht een beetje off-topic; maar dit is in Tsjechie een van mijn grootste frustraties. Heb er weinig, anders, overigens :-).
En andersom kent Nederland ook een aantal van dit soort tenenkrommende, bureaucratische zaken voor buitenlanders.)
 

kuurgast

Donateur
Vanaf vrijdag 5 februari aangescherpte regels voor reizen naar Tsjechië

Vanaf 5 februari gelden er strengere reisvoorwaarden. Uiterlijk 48 uur voor de reis vanuit het "oranje" land zal een antigeen- of PCR-test op covid moeten worden uitgevoerd, voor "rode" landen is een tweede test vereist vijf dagen na aankomst, met behulp van de PCR-methode.

De overheid introduceerde onlangs een categorie landen met een zeer hoog infectierisico. In dergelijke gevallen is vooraf een PCR-test vereist, in combinatie met quarantaine bij aankomst, die op zijn vroegst na vijf dagen kan worden afgerond met een andere test.

Bovendien is tien dagen het dragen van een masker van klasse FFP2 en hoger vereist.
Er gelden echter uitzonderingen, bijvoorbeeld voor pendelaars of doorgaand verkeer.

Bron seznamzpravy.cz

EtJoJI-XYAcjPJm

Kaartje bron twitter.com/TPetricek.
 

kuurgast

Donateur
Covid-cijfers dalen licht, maar risico-index stijgt in Tsjechië.

De Covid-19-risico-index van de overheid steeg maandag met drie punten naar 73 van de 100 doordat het reproductiegetal 1,01 bereikte. In Tsjechië waren zondag 2.540 nieuwe besmettingen geregistreerd, 146 meer dan een week eerder.
De verspreiding van het coronavirus vertraagt alleen als de waarde lager is dan één. De laatste keer dat het aantal R groter was dan één was op 12 januari van dit jaar.

De index bevindt zich al 19 dagen op het vierde van vijf niveaus. Het staat officieel op de vijfde en hoogste fase op de zogenaamde PES-index en dus moeten de strengste maatregelen gehandhaafd blijven.
Oorspronkelijk was de versoepeling van de richtlijnen gekoppeld aan de risico-index, maar minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei vorige week dat de index niet langer de doorslaggevende factor is.

De overheid maakt zich met name zorgen over het risico van verspreiding van nieuwe mutaties.
De Britse variant is al bevestigd in zes regio's, maar verspreidt zich nog niet door overdracht vanuit de gemeenschap.
Desalniettemin heeft de regering deze week maatregelen afgedwongen om de mobiliteit in het land verder te verminderen en alle niet-essentiële reizen naar Tsjechië verboden.
---------------------------------------------
Eerste levering van het AstraZeneca-vaccin aan Tsjechië in de tweede helft van februari.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný verwacht binnen twee tot drie weken de eerste leveringen van het AstraZeneca-vaccin tegen het coronavirus. Dat zei hij vrijdagavond tegen journalisten. Hoeveel blikken er in de eerste fase naar Tsjechië zouden moeten komen, heeft hij echter niet aangegeven. De fabrikant AstraZeneca had aangekondigd tijdelijk minder vaccin te kunnen leveren dan oorspronkelijk gepland. De EU-commissie heeft vrijdag het coronavaccin van de Brits-Zweedse fabrikant goedgekeurd.
AstraZeneca-vaccins zijn bedoeld om mensen van 18 jaar en ouder in dit land te immuniseren. Het vaccin moet binnen vier tot twaalf weken in twee doses worden gegeven. Volgens twee klinische onderzoeken van de EMA leidt dit tot een effectiviteit van 60 procent. Van de vaccins van Pfizer-Biontech en Moderna die tot nu toe zijn gebruikt, wordt aangenomen dat ze een bescherming van 90 procent hebben.
-------------------------------------------------
Tsjechië zal in februari een half miljoen doses van vaccins krijgen.

Fabrikanten zullen in februari 525.000 doses covid-19-vaccin aan de Tsjechische Republiek leveren. Twee derde van de 335.000 doses van Pfizer/BioNTech gaat naar hervaccinatie. Nog eens 110.000 doses zullen worden geleverd door Moderna en 80.000 doses van AstraZeneca zijn ook gepland. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný vertelde verslaggevers na de regeringsvergadering. Hij verklaarde ook op een persconferentie dat Tsjechië niet van plan is om de bovengrens voor vaccinatie met dit pas goedgekeurde vaccin te verlagen, zoals sommige andere landen.

Meer dan 372 duizend doses vaccins heeft Tsjechië tot dusver ontvangen, kondigde Babiš aan.
Tsjechië heeft 20.400 doses van Moderna ontvangen en tegen het einde van de week worden er nog 24.000 doses verwacht.
------------------------------------
Vaccin van gedeeltelijk Tsjechische makelij zou tegen april kunnen aankomen.

Het vaccin tegen COVID-19, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Novavax, is vertraagd en zou in april op de markt kunnen worden gebracht, vertelde premier Andrej Babiš zondag aan CNN Prima News TV na zijn bezoek aan de Novavax-fabriek in de buurt van Praag.
Een van de belangrijkste componenten van de vaccinsubstantie wordt vervaardigd in Tsjechië. Het bedrijf kondigde eerder aan dat zijn vaccin een efficiëntie had van 89,3 procent volgens de klinische onderzoeken in Groot-Brittannië.
Het bedrijf is niet van plan het volledige vaccin in Tsjechië te produceren. De Tsjechische tak zal alleen een recombinant coronavirus-eiwit maken dat wordt gebruikt om de noodzakelijke reactie te ontwikkelen door het immuniteitssysteem.
"De bevoorrading begint misschien al in april, volgens de laatste informatie die ik heb," voegde Babiš eraan toe.
De andere belangrijke component van het vaccin zal in Zweden worden geproduceerd. Beide componenten zullen worden voltooid in een andere Europese fabriek, waarschijnlijk in Duitsland.
Volgens de eerdere gegevens zou Tsjechië dit vaccin beschikbaar moeten hebben voor maximaal 3,5 miljoen mensen.
-------------------------------------------------
Tsjechische televisie: minister van Volksgezondheid Blatný wordt binnen veertien dagen vervangen.

De Tsjechische televisie beweert dat premier Andrej Babiš klaar staat om het toezicht op het ministerie van Volksgezondheid over te nemen en minister Jan Blatný binnen veertien dagen wil vervangen.
Volgens de nationale omroep kan Blatný worden vervangen door zijn voorganger Roman Prymula, die onlangs bijeenkomsten van de regering heeft bijgewoond.
De premier is steeds kritischer geworden over de prestaties van de heer Blatný in functie, met name vanwege de slechte communicatie.
Een aantal vooraanstaande experts heeft ook het ministerie verlaten onder leiding van Jan Blatný, die de post drie maanden geleden aantrad.
Roman Prymula werd ontslagen nadat hij was gezien bij het verlaten van een restaurant dat onder de opgelegde beperkingen had moeten worden gesloten.
Premier Andrej Babiš wees de speculatie af. Hij vertelde het nieuwsportaal Seznam zondag dat hij geen plannen had om Blatný terug te roepen of hem aan te bevelen ontslag te nemen.
--------------------------------------------------
De Tsjechische regering verbiedt alle niet-essentiële reizen naar Tsjechië.

De Tsjechische regering heeft alle niet-essentiële reizen naar Tsjechië verboden, ongeacht uit welk land mensen komen. Het besluit, genomen in verband met de verslechterende pandemie van het coronavirus, trad vrijdag middernacht in werking.
Het verbod is niet van toepassing op buitenlanders die in Tsjechië werken en studeren, op mensen die naaste familieleden, medische voorzieningen en verzorgingstehuizen bezoeken of op reis gaan om een bruiloft of begrafenis bij te wonen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er steekproeven aan de landsgrenzen.
Mensen die Tsjechië binnenkomen of terugkeren naar het land, moeten een negatieve Covid-19-test voorleggen die niet ouder is dan 72 uur of zichzelf isoleren en binnen vijf dagen na aankomst een PCR-test ondergaan.

Vrijdag wordt het nog verder aangescherpt.
Vier risicocategorieën spelen een rol op de nieuwe reiskaart: groen, oranje, rood en donkerrood.
Voor oranje landen met een middelgroot coronarisico is een test nu verplicht, d.w.z. dat de negatieve beslissing voor een Antigeen- of PCR-test moet worden overlegd bij het binnenkomen van Tsjechië. Voor rode landen met een hoog coronarisico, waaronder Duitsland en Oostenrijk, komt uiterlijk vijf dagen na binnenkomst nog een PCR-test en tussentijds een quarantaineverplichting. Wie vanaf vrijdag vanuit een hoogrisicoland binnenkomt, moet bij binnenkomst niet alleen een negatieve PCR-test voorleggen, maar ook achteraf aan quarantaine voldoen. Dit kan op zijn vroegst na vijf dagen worden beëindigd met een negatieve PCR-test. Een masker van categorie FFP2 moet dan nog vijf dagen in het openbaar worden gedragen.
-------------------------------------
BTW opgeschort op FFP2-maskers.

De Tsjechische regering heeft maandag besloten de btw op adembescherming van categorie FFP2 en hoger tijdelijk op te schorten. De financiële ondersteuning gaat woensdag in en duurt twee maanden. Dit was eerder aangevraagd door de fabrikanten van dergelijke maskers.
--------------------
Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

"Premier Andrej Babiš wees de speculatie af. Hij vertelde het nieuwsportaal Seznam zondag dat hij geen plannen had om Blatný terug te roepen of hem aan te bevelen ontslag te nemen."
Waar rook is..........het gonst al een hele week, maar zou momenteel niet verstandig zijn....Roman Prymula is steeds meer aan het woord in de media....
 
Ik vraag mij af wat er besmettelijker is, die zogenaamde Britse variant of het gedrag van de mensen in Tsjechië. In Groot Brittannië en Ierland ligt de reproductiefactor inmiddels ver onder de 1. Sinds begin januari is het aantal dagelijkse besmettingen in tegenstelling tot Tsjechië al met tweederde afgenomen. En dat terwijl er in GB verhoudingsgewijs veel meer wordt getest dan in Tsjechië (700000 test per dag). De besmettingsgrafiek in Groot Brittannië en Ierland wijkt niet af van de eerdere variant tijdens de lockdown. In Nederland wordt inmiddels gestuurd op theoretische modellen in plaats van feiten. In Tsjechië net zo. Maar de mensen in Nederland willen meer, meer meer maatregelen. De maatschappij begint zo langzamerhand paranoia gedrag te vertonen.
 

kuurgast

Donateur
Coronacijfers in Tsjechië stijgen licht.

Maandag zijn in Tsjechië 7117 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat waren er 152 meer dan op dezelfde dag de week ervoor. 5854 geïnfecteerde mensen worden momenteel behandeld in het ziekenhuis, van wie 988 de ziekte van Covid-19 hebben.
De meeste nieuwe besmettingen zijn momenteel in de gebieden rond Sokolov, Cheb en Trutnov, waar de incidentie meer dan 1000 bedraagt. Dit cijfer geeft het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners de afgelopen week weer.
De Corona-risico-index bleef dinsdag landelijk op 73 van de 100 punten. Het R-getal ligt nog net boven de één.

Er zijn nu 280.066 mensen ingeënt.
--------------------------------------------
Het leger begon het veldhospitaal in Praag Letňany te ontmantelen.
------------------------------------------
De eerste batch van 1700 doses Moderna-vaccins arriveerde in Brno.
Het Universitair Ziekenhuis Brno zal ze uitdelen aan mobiele teams van regionale ziekenhuizen die senioren thuis vaccineren.
-------------------------------------------
Karlovy Vary regio roept op om Covid 19-patiënten naar Duitsland te verplaatsen.

Het regionale parlement van de regio Karlovy Vary heeft maandag een resolutie aangenomen waarin de Tsjechische regering wordt opgeroepen om de overbrenging van Covid-19-patiënten naar Duitse ziekenhuizen goed te keuren. Over zo'n stap kan de regio niet zelf beslissen. In het weekend verwees de petitie “Open de grenzen voor ambulances” ook naar de kritieke situatie in het Cheb-ziekenhuis, waar er geen vrije bedden meer zijn op de intensive care. De coronaviruspatiënten worden overgebracht naar andere ziekenhuizen in Karlovy Vary en andere regio's, die ook steeds meer ruimte tekort komen.
Premier Andrej Babiš vindt transport naar het buurland onzinnig. De landelijke beddenverdeling zou voldoende werken, schreef hij zondag op zijn Facebook-profiel. De Vrijstaat Saksen heeft herhaaldelijk aangeboden Tsjechische patiënten over te nemen. In het district Karlovy Vary zijn momenteel ongeveer 5500 mensen besmet met het coronavirus. Dat aantal is de afgelopen week verdubbeld.
--------------------------------------
Nieuw PES-systeem zou 'mensen permanent met COVID kunnen laten leven'

Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid zal wachten met het updaten van zijn PES-epidemie-risico-en-waarschuwingssysteem vanwege de Britse mutatie van COVID en overbelaste ziekenhuizen, zei minister Jan Blatný. Het herziene systeem, inclusief de introductie van een negatieve antigeentest voor mensen die massa-evenementen bijwonen, zou oorspronkelijk van kracht worden op 1 februari. "Op dit moment kan het niet worden verzacht omdat het niet duidelijk is hoe snel de Britse mutatie zich zal verspreiden. en de ziekenhuiscapaciteit blijft overbelast. Ik denk dat het onverantwoord zou zijn om het gewijzigde PES-systeem te presenteren en de hoop van mensen te wekken zonder een relevante datum vast te stellen," zei Blatný, eraan toevoegend dat het nieuwe systeem mensen in staat zou stellen om permanent met COVID te leven en sommige activiteiten heeft het huidige systeem uitgesloten. De oppositie heeft het ministerie bekritiseerd omdat het de beperkingen op het vijfde, hoogste niveau heeft gehandhaafd, ondanks het feit dat het land sinds 14 januari op de vierde, op één na hoogste graad staat.

Van de circa 1.200 laboratoria voeren slechts zes laboratoria diagnoses uit die de Britse mutatie direct detecteren.
Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný is de variant echter nog niet met zoveel geweld door het land gerold, en is het nog steeds geen kwestie van maatschappelijke verspreiding. "Over een tot twee weken zal het mogelijk zijn om zich representatiever uit te drukken, maar we weten uit ziekenhuizen dat tien tot vijftien procent van de monsters dit vermoeden vertoont", zei hij.
-----------------------------------------
Ministerie: De covid-19 verspreidt zich meer in de bergen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is er in de bergen een hoger risico op covid-19-infectie dan in andere gebieden. Volgens hem laten de gegevens zien dat er meer besmet zijn per 100.000 inwoners in de grensregio's, vooral in gebieden met bergresorts. Het misterie heeft er vandaag over geïnformeerd in een persbericht. Volgens gepubliceerde gegevens van het ministerie ligt het hoogste wekelijkse aantal per 100.000 inwoners in de districten Sokolov (1230), Cheb (1098), Trutnov (1043) en Náchod (848).
"De situatie in bergresorts en grensgebieden is kritiek. De nieuwe gegevens laten duidelijk zien dat veel mensen de regelgeving negeren”, aldus minister van Volksgezondheid Jan Blatný. Volgens hem is de situatie in bergresorts ernstiger, omdat mensen uit het hele land elkaar daar ontmoeten.
------------------------------------------------
Sterke stijging van het sterftecijfer in 2020.

Het aantal sterfgevallen in Tsjechië is in 2020 met ongeveer 15 procent gestegen, volgens gegevens van het Tsjechische bureau voor de statistiek. Het is de sterkste stijging sinds 1950.
Volgens voorlopige gegevens stierven vorig jaar 129.100 mensen, dat zijn er bijna 17.000 meer dan in 2019.
De redenen voor de toename van de sterfte worden niet in de statistieken vermeld, maar worden over het algemeen toegeschreven aan de coronaviruspandemie.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid stierven vorig jaar 11.872 mensen aan Covid-19 of aanverwante complicaties.
------------------------------------------------
Het virus pakt onze mensen en nu het materiaal, ze roepen om hulp in Tsjechisch bedrijf.

"We hebben niets om van te produceren", klinkt het steeds vaker vanuit Tsjechische bedrijven. Door de ontbrekende onderdelen heeft Škoda Auto de productie op verschillende plaatsen stopgezet, terwijl de grootste textielfabriek van het land Juta niet genoeg materiaal heeft voor de productie van textiel voor de bouwsector. "Productielijnen over de hele wereld, die vroeger nonwovens van polypropyleen produceerden voor verschillende toepassingen, voldoen nu aan de grote vraag naar maskers, beschermende kleding en wegwerpbedkussens", zegt Juta-eigenaar.
Škoda Auto wordt bijvoorbeeld afgeremd door het ontbreken van chips, dat deel uitmaakt van veel apparaten in auto's.

Tegenwoordig ontbreekt het bedrijven echter niet alleen aan materiaal, maar ook aan werknemers. Zo kent Isolit-Bravo, dat onderdelen levert aan de auto-industrie, een ziekteverzuim van 14 procent. Juta mist nu 17 procent van de werknemers. "Die redenen veranderen niet - covid, quarantaine of natuurlijke ziekten. Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, testen we intensief, vaak 20-30 medewerkers per dag.”
---------------------------------
Landelijke protesten tegen anti-COVID-maatregelen gepland voor 14 februari.

De oprichters van de Chcipl PES -groep en de opkomende politieke beweging zullen een reeks van twee weken durende bijeenkomsten houden in de heel Tsjechië en plannen protesten op 14 februari, zeiden de organisatoren maandag. De protestmarsen zullen leiden naar plaatsen van historische betekenis in het hele land. De beweging is van plan om deel te nemen aan de algemene verkiezingen van oktober. De groep zei de boodschap te willen overbrengen dat de acties van de regering verkeerd zijn. De volgende mars vindt plaats op de Petřín-heuvel in Praag en 30 andere historische locaties in Tsjechië. De organisatoren zeggen dat het evenement zal worden gecoördineerd op Europees niveau en met gelijkgestemde groepen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Polen en Slowakije.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Bovenaan