Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik heb vernomen dat je hier in Tsjechië vanaf maandag niet meer verder dan 15 km van huis af mag.
Eens afwachten hoe goed mijn bronnen zijn ;-)
 

kuurgast

Donateur
Beperkingen op verplaatsing en verbod op bergen. Welke hardere maatregelen spelen er?
In plaats van op donderdag te ontmantelen, bespreekt het kabinet aanscherping.

De Tsjechische regering wil de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aanscherpen. Dat maakte premier Andrej Babiš woensdagavond bekend. De regeringsleider rechtvaardigde dit met de aanhoudend hoge coronacijfers in dit land en de vele Covid 19-patiënten in ziekenhuizen. Hij wees erop dat ook andere Europese staten terughoudend waren in hun aanpak.

Op de kabinetsvergadering van donderdag worden voorstellen van het ministerie van Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Industrie om de maatregelen aan te scherpen besproken. Babiš klaagde ook dat de naleving van de bestaande coronaregels niet voldoende werd gecontroleerd.

De regering was het opnieuw over niets eens, heeft de update van het PES-systeem uitgesteld. De ergste situatie is de schuld. In plaats van te versoepelen, zullen de ministers donderdag een verdere aanscherping van de anti-epidemie-regelgeving bespreken. Niemand heeft nog gezegd hoe ze zullen zijn.

Hier is een overzicht van mogelijke maatregelen die de overheid kan bespreken:

Grenzen sluiten
Ook de tijdelijke sluiting van grenzen staat mogelijk op het spel, zoals afgelopen voorjaar tijdens de eerste epidemie. "De situatie in Europa is ook niet goed, Noorwegen sluit zijn grenzen", zei Babiš, die 's avonds naar een persconferentie kwam om zelf journalistieke kwesties aan te pakken.

FFP2-maskers in openbaar vervoer en winkels
Over het mogelijk verplicht dragen van FFP2-beademingsmaskers in winkels en openbaar vervoer wordt al geruime tijd gesproken in verband met de verspreiding van de zogenaamde Britse coronavirusmutatie. Niemand heeft hem echter nog besteld. "Vanuit medisch oogpunt raad ik het echter sterk aan", zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný deze week. Zo hebben Oostenrijk en Beieren zich al bij de verplichting aangesloten.
Mocht een beademingsapparaat nodig zijn, dan zou de overheid er dringend voor moeten zorgen dat adembescherming voor de algemene bevolking betaalbaar is. Daarom was de minister van Arbeid en Sociale Zaken, Jana Maláčová, tegen hun wijdverbreide invoering, volgens welke de plicht een groot gat in de begroting van veel gezinnen zou betekenen.

Maximaal 15 kilometer vanaf de woonplaats

In het verleden wilden ministers ook verdere actie ondernemen in het naburige Duitsland, waar ze alleen verkeer toestonden binnen 15 kilometer van hun woonplaats op plaatsen met de meest besmette autoriteiten. Het doel is om de mobiliteit van de bevolking te verminderen, wat volgens de Tsjechische minister van Volksgezondheid een van de redenen is voor de verspreiding van de infectie.
De promotor van deze maatregel was voornamelijk de adviseur van de premier en voormalig minister van Volksgezondheid, epidemioloog Roman Prymula. "Als we nu naar de bergen kijken, kunnen we de situatie op geen enkele manier regelen", legde Prymula begin januari uit waarom hij deze maatregel voorstelde. Vooral in het weekend verhuizen mensen op grote schaal van steden naar bergresorts. Hoewel de liften buiten gebruik zijn, gebruiken mensen de pistes in ieder geval voor bobsleeën, ze cultiveren ook alpineskiën en langlaufen.

De burgemeesters van sommige bergdorpen klagen al dat toeristen zich daar niet aan de hygiëneregels houden en de ziekte daar verspreiden. Cijfers spreken ook voor hun theorie. Het meest getroffen district is gedurende vele dagen de Trutnov-regio geweest, die de populairste bergresorts in het Reuzengebergte omvat. "In regio's met bergresorts is de situatie het ergst", bevestigt Prymula.

Volledige sluiting van hotels
Hieraan zouden andere maatregelen kunnen worden gerelateerd, namelijk aanscherping tegen hotels. Ze kunnen nu mensen op zakenreizen huisvesten, die door veel accommodatiefaciliteiten worden misbruikt, en het is in bergdorpen dat ze toeristen ontvangen die doen alsof ze op zakenreis zijn gekomen.

De deelnemers aan het verjaardagsfeestje van Petr Benda lieten tenslotte zien hoe te "werken" in open hotels. Van het hoofd van het nationale sportagentschap, Milan Hnilička, tot Jiří Paroubek, tot het einde van de Liberec-politiedirecteur Vladislav Husák, bijvoorbeeld, de betrapt deelnemers verzonnen excuses voor werkvergaderingen in het hotel.

Bijdrage aan in quarantaine geplaatste mensen
De verslechterende situatie zou ook kunnen worden geholpen door het voorstel van een sociaaldemocratie die wil dat de staat bijdraagt aan mensen in quarantaine of isolement. Volgens het voorstel van de minister van Arbeid Maláčová zou de staat 250 kronen per dag moeten bijdragen aan ieders ziekengeld, voor een maximum van 10 dagen.

De terugkeer van de lentesolidariteit
Volgens Babiš zal de situatie echter ook de betrokkenheid van het publiek nodig hebben, dat naar zijn mening in de mode moet komen van afgelopen lente. "In die tijd begreep iedereen dat, ze waren solidair, als iemand de maatregelen niet opvolgde, waarschuwden anderen hem. Het is nu anders. Mensen zijn er al moe van. Maar als ze niet meewerken, kunnen we het niet doen '', zei Babiš en riep de media op om meer over coronavirus te praten en alle verhalen te brengen. Dit staat in schril contrast met zijn eerdere uitspraken, toen hij integendeel de media opriep "te stoppen met schrikken".

En ook in tegenstelling tot de uitspraken van zijn eigen minister Blatný. Wat overigens door Babiš werd toegegeven toen hij de debatten over de doden op covid-19 ongepast noemde. De mismatische bewering dat slechts ongeveer 30 procent van de gerapporteerde sterfgevallen met covid-19 inderdaad duidelijk verband houdt met het coronavirus, werd bekritiseerd door de oppositie.
-------------------------------
Hygiënisten: de Britse mutatie zou de oorzaak kunnen zijn van de verspreiding van covid in de Trutnov-regio.

Regionale hygiënisten hebben te maken met de mogelijkheid dat de zogenaamde Britse coronavirusmutatie achter de alarmerende epidemische situatie in de Trutnov-regio zou kunnen zitten. De ziekte heeft zich daar lange tijd de snelste van alle regio's van de republiek verspreid. Het Trutnov-ziekenhuis heeft de grens van zijn capaciteit bereikt. Het aantal patiënten is wijdverbreid, tussen leeftijdscategorieën en omgevingen. "De situatie in het hele district Trutnov is echt ernstig. We proberen de oorzaken te vinden van deze nog steeds hoge dagelijkse aantallen nieuwe gevallen. Het laboratorium van het Universitair Ziekenhuis in Hradec Králové stelt ons ook in staat monsters te onderzoeken op de detectie van de zogenaamde Britse coronavirusmutatie. We staan nog maar aan het begin, maar het lijkt er nu al op dat het gemuteerde virus overal in onze regio voorkomt. In zo'n geval kunnen er verrassend meer nieuwe gevallen zijn, zoals we nu zien in de Trutnov-regio,” zei Ivan Kučera, directeur van de Hradec Králové KHS, vandaag.
---------------------------------
Ben je gefrustreerd door de verboden? Denk aan de stervenden in ziekenhuizen, zei Zeman.

President Miloš Zeman verdedigt de aangekondigde aanscherping van overheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Volgens hem geldt elders in Europa een nog strenger regime. Zeman vertelt mensen die al gefrustreerd zijn over de huidige maatregelen om naar de ziekenhuizen te gaan. Hij vertelde CNN Prima News. "In een aantal EU-landen en daarbuiten gelden vanwege de verslechterde pandemische situatie vaak veel strengere maatregelen dan in Tsjechië. Tsjechië is geen geïsoleerd eiland en de aanscherping ontgaat ons dan ook niet. Als iemand gefrustreerd raakt door de regelingen om niet te kunnen reizen of winkelen, laat hen dan de zieken, stervende in ziekenhuizen en de uitgeputte ambulancepersoneel die vechten voor elk mensenleven herinneren. Ja, het is niet zichtbaar vanuit het skigebied op de IC, maar iedereen die zich niet aan de maatregelen houdt kan hieraan bijdragen dat hij alleen op IC zal eindigen, zijn geliefden of een onbekende, wie hij besmet. Het gaat over verantwoordelijkheid jegens anderen, over onzelfzuchtigheid. Beperkingen zijn voor iedereen moeilijk, maar de overheid beveelt ze niet met plezier als willekeurig. Er is niets meer om levens te beschermen,” zei Zeman via zijn woordvoerder Jiří Ovčáček.

Bron seznamzpravy.cz.
--------------------------------------
Vanaf maandag moeten pendelaars naar Oostenrijk met verplichte corona-tests.

Oostenrijk voert vanaf maandag 1 februari verplichte coronavirus-tests van pendelaars in. De test zal waarschijnlijk twee keer per week nodig zijn, aangezien deze niet ouder mag zijn dan 72 uur. Tegelijkertijd moeten werknemers zich elke twee weken online registreren. Dat meldde het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag op twitter. Forenzen in Tsjechië en Oostenrijk kunnen gratis testen.

Werknemers die in Oostenrijk de testvariant gebruiken, kunnen hiervoor de grens oversteken zonder bevestiging van een negatief resultaat. "We verwachten morgen (vrijdag) een schriftelijke formulering van de nieuwe voorwaarden", aldus het ministerie.

Grensarbeiders moeten ook negatief testen op covid-19 wanneer ze naar Duitsland reizen. Terwijl in Saksen twee tests per week voldoende zijn voor pendelaars, vraagt Beieren elke 48 uur om een nieuwe test.

Zondag biedt de regio Zuid-Bohemen pendelaars die een coronavirus-test nodig hebben aan naar Oostenrijk om zich te laten testen in enkele Zuid-Boheemse ziekenhuizen. Ze krijgen de gelegenheid om de test 's middags en' s avonds af te leggen, waarschijnlijk in ziekenhuizen in Český Krumlov, Prachatice en Strakonice. Maar het is op de lange termijn onhoudbaar en forenzen zouden testcentra in Oostenrijk moeten gebruiken, zei de Zuid-Boheemse gouverneur Martin Kuba vandaag.
Bron oa ceskenoviny.cz.
----------------------------------------
Ministerie koopt injectiespuiten die ongeschikt zijn voor het Pfizer-vaccin.

Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid heeft bijna twee miljoen injectiespuiten gekocht die niet geschikt zijn voor het toedienen van sommige Covid-19-vaccins, meldde de Tsjechische radio donderdag. Het zei dat de spuiten, die vaste naalden hebben, niet het juiste type zijn voor het Pfizer/BioNTech-vaccin, maar wel werken met die van andere bedrijven. Tot op heden worden Pfizer/BioNTech-vaccins voornamelijk in Tsjechië gebruikt.
De Tsjechische radio zei ook dat spuiten met vaste naalden pijnlijker waren, een risico op infecties met zich meebrachten en het relatief moeilijk maakten om de juiste doses in te stellen.
De minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, zei dat zijn ambtenaren ook spuiten zonder vaste naalden hadden besteld.

Namens ANO beweert de minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, dat de injectiespuiten uit China vanaf het begin alleen bedoeld waren voor het verdunnen van vaccins, niet rechtstreeks voor vaccinatie.
Bron oa english.radio.cz/news.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
@PuNkEnStEiN het is gewoon een kop.
Er wordt nog druk gedebatteerd of er een verbod komt op reizen naar de bergen.
De schoolvakanties komen er aan, waardoor mensen normaal naar de bergen gaan.
De burgemeesters weten alleen niet hoe ze dit moeten controleren met 1,5 veldwachter.
De ziekenhuizen zijn voor, want die zitten al overvol en kunnen het letsel van skiërs er niet bij hebben.
 

kuurgast

Donateur
Ze moeten wel aanscherpen want het huidige PES-systeem is met zijn 5 niveaus niet voldoende als het Britse of andere mutaties toeslaan. Dan kan het oplopen met 25 tot 35 duizend doden tot gevolg.

Blijkbaar heeft de Britse mutatie in Tsjechië nog niet volledig toegeslagen. Wanneer dit gebeurt, kan het een grote klap zijn voor de toch al overbelaste ziekenhuizen en zorgprofessionals ”, waarschuwt data-engineer Petr Ludwig.

Is het dus cruciaal om de werkdruk van ziekenhuizen te bewaken?
In de huidige vorm van het PES-systeem, in de vijfde fase, heeft de oude mutatie een reproductiegetal R onder respectievelijk 1, wat de maatregelen vertraagt zodat de epidemie stopt met verspreiden. De nieuwe mutatie heeft een R van zo'n 0,5 à 0,7 hoger. Helaas zal zelfs de vijfde graad de epidemie niet vertragen. Ook Jan Kulveit, een wetenschapper uit Oxford en een van de auteurs van het oorspronkelijke PES-systeem, wees hierop in zijn commentaar. Gezien de verspreiding van de nieuwe mutatie, is het noodzakelijk om na te denken en maatregelen te nemen om het te laten werken en om de epidemie te kunnen beteugelen.

In uw bijdragen op sociale netwerken schreef u dat Tsjechië in de eerste zes maanden van dit jaar 25 tot 35 duizend doden zou kunnen hebben. Hoe ben je hier op gekomen?
De wiskunde is niet ingewikkeld. 30 procent meer sterfte en de helft meer besmettelijkheid. Waarschijnlijk zijn deze cijfers realistisch, tenzij er een significante verandering is in zowel overheidsregulering als het gedrag van mensen. Aan de andere kant worden prognoses gemaakt zodat een dergelijk scenario zich niet voordoet. Daarom schrijf ik in mijn bijdrage ook dat we ongeveer een maand de tijd hebben om ons voor te bereiden.

Wat is de basis voor de informatie dat de Britse mutatie in maart zal zegevieren?
Het kan worden berekend op basis van de beschikbare gegevens. Als de Britse mutatie vandaag 10 procent in Tsjechië had en als het een 50 procent hogere besmettelijkheid heeft, dan zullen we het feit krijgen dat het soms over een maand tot anderhalve maand zou zegevieren. Nogmaals, hier zit relatief eenvoudige wiskunde achter. Het virus gedraagt zich relatief voorspelbaar in aantallen.

Dus wat moeten we doen om dit scenario te vermijden?
Uit eerste analyses blijkt dat mensen tot drie keer meer virus in hun longen hebben, en het lijkt erop dat het virus zich veel meer om hen heen verspreidt. In blootgestelde gebieden waar het grootste infectierisico bestaat, is het noodzakelijk om de maskers te vervangen door minimaal FFP2-maskers, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Tegelijkertijd is het erg belangrijk om uit te leggen waarom winkels en diensten worden gesloten en wat de nieuwe mutatie betekent. De naleving van de regels moet ook meer worden gecontroleerd. Het is niet mogelijk dat iemand ondanks het verbod zijn pand opent in een situatie waarin ziekenhuizen op het punt van capaciteit staan. Dit maakt de situatie voor anderen erger en de maatregelen moeten dan nog sterker en langer zijn. Op dat moment moet de overheid de compensatie echter vereenvoudigen en versnellen. De compensatie moet alle ondernemers bereiken die door beperkingen in de problemen komen.

Wat zal het signaal zijn dat we het hebben gedaan?
Het goede nieuws is te zien in Israël. Het aantal ziekenhuispatiënten in risicogroepen dat al is gevaccineerd, is dramatisch gedaald. Het is te zien dat het vaccin echt goed werkt. Nu is het tijd. We moeten de vaccinatie zo veel mogelijk versnellen. Elke dag dat het vaccin in de koelkast staat is heel jammer. Tegelijkertijd denk ik dat we echt in de derde periode zitten. Het is nodig om die paar maanden mee te gaan voordat de vaccinatiecapaciteiten opstarten en om jezelf nu zoveel mogelijk te beschermen. Helaas, als de Britse mutatie uitbreekt, zullen mensen sterven die dat niet zouden hoeven te doen, omdat ze het vaccin binnen een maand of twee zouden krijgen. We moeten samenwerken, onze tanden op elkaar zetten en tegelijkertijd moet de staat de compensatie goedmaken, zodat bedrijven niet failliet gaan. Dit is de tweede tragedie, bijna vergelijkbaar met de ineenstorting van ziekenhuizen.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Vergelijking cijfers Tsjechië - Nederland, gisteren 28/01

Tsjechië staat nog steeds hoog genoteerd in Europa wat het aantal besmettingen betreft,
voor de periode van 11 tot 24 januari noteren zij 982 besmettingen per 100.000 inwoners en staan hierbij op de derde plaats na Portugal met 1.429 en Spanje 1.026 besmettingen per 100.000 gedurende deze 2 weken.
Nederland telde er 431.

bron: covid-19.sciensano.be

Gisteren noteerde Tsjechië een totaal van 964.705 besmettingen, dit ter vergelijking met Nederland die aan 966.252 genoteerd stond. Vermoedelijk zal Nederland vandaag of morgen Tsjechië voor laten gaan in deze lijst.

Ook wat het aantal doden betreft is Tsjechië in vergelijking met Nederland degene met het hoogste aantal, Tsjechië telde gisteren 16.018 doden, terwijl Nederland er 13.816 telde.

Het aantal besmettingen per 1 miljoen inwoners;

Tsjechië: 89.987
Nederland: 56.319

Aantal hospitalisaties;

Tsjechië: 963
Nederland: 645

Aantal doden;

Tsjechië: 16.018
Nederland: 13.816

Deze cijfers ter vergelijking met het aantal inwoners per land;

Tsjechië: 10.720.490
Nederland: 17.156.831

bron: www.worldometers.info/coronavirus

Beschouwing, het gaat dus echt niet goed in Tsjechië!?
 
Beschouwing, het gaat dus echt niet goed in Tsjechië!?
Als ik zie hoe dat hier de gemiddelde Tsjech aan kijkt tegen Corona en hoe ze daar dan ook mee omgaan dan verbaast me dat helemaal niets.
De school is dicht, en de moedertjes gaan dan maar met de kindjes gezellig naar de Penny, dan komen ze daar hun klasgenootjes tegen, en kunnen de moeders ff bijkletsen.
 
De school is dicht, en de moedertjes gaan dan maar met de kindjes gezellig naar de Penny, dan komen ze daar hun klasgenootjes tegen, en kunnen de moeders ff bijkletsen.
Ik weet het... Wat voor mij lang een grote aantrekkingskracht had in Tsjechië: het sociale vangnet in de kleine, hechte gemeenschappen, het voor elkaar zorgen (bij ons is het eerder ieder voor zich), lijkt zich nu tegen hen te keren. :stom:

En wat de jeugd betreft; op het platteland zijn nauwelijks discotheken of drankgelegenheden, de jonge mensen weten hoe zelf iets te organiseren en treffen elkaar in privésfeer om te feesten. Dus sluiting van deze gelegenheden zal hun niet tegenhouden om hun sociale activiteiten verder te zetten, hoe gevaarlijk dit ook is om elkaar te besmetten.
 

kuurgast

Donateur
Hier is een overzicht van mogelijke maatregelen die de overheid kan bespreken:
In één oogopslag: wat verandert er vanaf zaterdag?

De regering kwam donderdag niet tot een extreme oplossing. Het beperkte bijvoorbeeld de verplaatsing niet tot een bepaalde afstand van huis.

Premier Andrej Babiš kwam niet naar de journalisten. De veranderingen werden verdedigd door zijn ministers. Ze voerden met name aan dat de bezetting van ziekenhuizen moest worden verlaagd in geval van ernstige verergering van de ziekte door een Britse mutatie in het virus.
Na de toespraak van de premier op woensdag, leek het erop dat Tsjechië een aanzienlijk aanscherping verwachtte. De maatregelen waarover de ministers gedurende vijf uur met hem onderhandelden, bleken uiteindelijk echter cosmetischer.

Wat is de verandering bij het testen van antigeen?
De regering heeft besloten dat Tsjechen gratis kunnen testen met behulp van antigeentests om de drie dagen. Tot nu toe is het eens in de vijf dagen geweest. Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný gaat deze wijziging pas op maandag 1 februari in. De verandering komt voornamelijk door pendelaars in Oostenrijk en Duitsland, die nu door lokale overheden worden bevolen om regelmatig te worden getest.

Hoe veranderen de accommodatievoorwaarden?
Het aanbieden van huisvesting is een van de weinige veranderingen die de overheid doorvoert. Accommodatie is nu alleen mogelijk voor zakenreizen. Tot nu toe werd de mogelijkheid van accommodatie ook benut door mensen die met hun gezin kwamen skiën, een beëdigde verklaring was voldoende. Het is nu alleen mogelijk om hotelaccommodatie te verstrekken aan een persoon die dit kan bewijzen met een bevestiging van de werkgever of de klant van de dienst. De regering belooft de "familie" zakenreizen die ze de afgelopen dagen in de centra heeft geregistreerd, uit te bannen.
Mensen kunnen nog steeds naar hun eigen huisje reizen. Mensen die een huisje huren, kunnen ook in de bergen overnachten. "Als het een huurovereenkomst is, dan is het mogelijk om hiervan gebruik te maken", zei minister van Industrie en Handel Karel Havlíček.

En hoe zit het met winkels?
De regering heeft onlangs verkoop op markten verboden in markthallen en kraampjes. De enige uitzonderingen zijn mobiele voedings- en drogisterijen in gemeenten waar deze goederen niet in andere winkels kunnen worden gekocht. De ministers hebben deze wijziging niet genoemd tijdens een persconferentie, maar het maakt deel uit van een vandaag aangenomen resolutie.
Anders verandert er niets aan diensten en handel. Alleen winkels die vitale goederen aanbieden, blijven open, dwz winkels met voedsel, drogisterijen, voer, kinderschoenen en -kleding, bloemen en andere assortimenten die in overheidsvoorschriften worden vermeld.
De meeste diensten in de faciliteiten blijven gesloten, met name kappers, pedicures en verschillende fitness- en wellnesscentra.

Gaan skigebieden open? En hoe zit het met kabelbanen voor voetgangers?
De liften starten niet. Hamáček daarentegen beschreef bergresorts als een groot probleem. De overheid heeft ook de werking van kabelbanen aangescherpt, zodat ze geen wandelaars of sleeën meer kunnen vervoeren. Havlíček verontschuldigde zich voor het suggereren van mogelijke ontspanning voor skiërs.

"We moeten onze excuses aanbieden aan de skigebieden, want het is een feit dat we de afgelopen dagen bepaalde verwachtingen voor hen hebben gewekt, het was op een goede manier bedoeld", zei minister Karel Havlíček. "Het is onrealistisch om te verwachten dat ze volgende week openen", voegde hij eraan toe.
De eendaagse bezoeken die in het verleden door sommige regeringsfunctionarissen zijn bekritiseerd, zijn niet beperkt. Wie met een slee of langlaufski's een heuvel wil beklimmen, de overheid zal hem niet beletten.

Verandert er iets in verpleeghuizen of ziekenhuizen?
Ziekenhuisbezoeken worden weer verboden. Tot nu toe zijn ze toegestaan onder strikte hygiënische voorwaarden.
Het is echter nog steeds mogelijk om patiënten in de terminale fase van de ziekte of pediatrische patiënten in ziekenhuizen te bezoeken, en de deelname van de vader aan de bevalling is ook toegestaan.
Het is nog steeds mogelijk om senioren in bejaardentehuizen of in LDN te bezoeken onder de bestaande omstandigheden, wat een negatief antigeen is of PCR-test niet ouder dan 48 uur en ook een FFP2-masker.

Wat verandert er voor rijscholen?
Rijscholen kunnen blijven functioneren, maar er is een kleine verandering die verplicht is bij het gebruik van het FFP2-masker in de auto.

Verandert er iets voor schoolkinderen?
Nee. Alleen de lagere en tweede klas blijven naar school, net als kinderen van kleuterscholen en speciale scholen. Indien mogelijk zullen er negende klassers en afgestudeerden van de middelbare school zijn. De ministers hebben echter nog niet gezegd wanneer het zal zijn.

Verandert er iets voor medewerkers?
Zakenreizen mogen volgens de regering niet als excuus worden gebruikt om te reizen. Zoals hierboven vermeld, is bij boeking een bewijs van goedkeuring van een zakenreis van de werkgever vereist voor hotelaccommodatie.

Volgens Hamáček zouden mensen die vanuit huis kunnen werken ook echt vanuit huis moeten werken. "We reguleren de huizenmarkt niet, het is mogelijk om een huurovereenkomst voor korte tijd af te sluiten. Je kunt een appartement, een studio-appartement huren en in alle rust werken", voegde hij eraan toe.

Verandert de PES? Wanneer gaat Tsjechië naar niveau 4?
Het zit nog niet in het spel. De regering wil pas beginnen te praten over het ontmantelen van de maatregelen als het in ziekenhuizen met covid-19 wordt opgenomen, ongeveer 3.000 tot 4.000 patiënten in plaats van de huidige 6000. Bovendien moet volgens minister Jan Blatný het huidige anti-epidemische PES-systeem veranderen, maar gezien de situatie en de onzekerheid van de Britse coronavirusmutatie, worden PES-wijzigingen uitgesteld.

"Een nieuwe variant van PES is in voorbereiding, met wijzigingen in niveau nummer 5. We hebben dat echter uitgesteld omdat het een aantal lossere elementen introduceerde en daar is nu geen tijd voor, er is geen mogelijkheid", zei Blatný. "Zodra het aantal mensen in ziekenhuizen is teruggebracht tot 4.000, wordt deze nieuwe variant van PES geïntroduceerd. Nu, vanwege mogelijke mutaties, zal het nodig zijn om over die parameters te praten”, voegde de minister eraan toe.
Bron seznamzpravy.cz.

In de discussie zijn er toch best veel mensen die het begrijpen:
Mijn wens is dat de hele natie zwijgt en eerlijk maskers draagt, desinfectie toepast, afstanden in acht neemt, en pas dan zal duidelijk zijn of deze regeling wel of niet zinvol is. Als we het niet volgen, zullen we er nooit achter komen. Ik zou hiervoor ook gaan demonstreren, want dan zouden eindelijk alle bedrijven opengaan. Een gesloten bedrijf kan deze mensen daarvoor bedanken. Het spijt me, want als we gedisciplineerd waren, zou niets afgesloten hoeven te worden.

Voorzorgsmaatregelen, alle mensen (denk ik tenminste) hebben zoiets in hun hoofd, het heet de hersenen en ze zouden het moeten gebruiken. Als hij de situatie om zich heen ziet, neemt het aantal besmettingen weer toe, of in ieder geval niet af. Dus ze moeten zichzelf reguleren in hun acties. Als iedereen zichzelf eerst beschermt, zijn we als geheel beter af. Helaas heeft zich hier zo'n schandaal verspreid .. Hele gezinnen kijken 's avonds naar het nieuws, kijken hoe de ziekenhuizen vechten, hoe er geen vaccins zijn, de crisis zoals het hoort .. nou ja, en dan zeggen ze in het weekend tegen hoi moet leuk zijn om te skiën? kinderen joooo, de vrouw deinst terug voor het idee van geluk en hoera ..

Open alles voor mij. Ik beslis zelf hoe ik me moet gedragen. Niemand brengt me sowieso naar het restaurant, ik hoef nergens heen tegen elke prijs. Volgens de commentaren die ik hier lees, zijn er veel bewuste mensen die de maatregelen goedkeuren. Als je zo redelijk bent, kun je je gedragen zonder bevelen. Ons geld hoeft in ieder geval niet te worden verdeeld onder hoteliers, enz. Zo wordt bijvoorbeeld uitgaan 's nachts beperkt door complete onzin. Buiten Praag kom je in de steden bijna niemand tegen. En de politie valt je lastig omdat je een tijdje door de stad wandelt, zelfs als je alleen bent, zover het oog reikt. Ik ga alleen naar mijn werk en naar huis, eens in de tien dagen winkelen. Maar ze passeren elke dag winkels en elke dag loopt 50% van de shoppers gevaar.

de situatie is slecht, het enige dat overblijft is tandenknarsen en de beperkingen van vaccinatie doorstaan. Hoe meer we de maatregelen volgen, hoe sneller de situatie zal verbeteren. Veel mensen zijn tegenwoordig niet in staat persoonlijk ongemak te verdragen. Maatregelen die nog steeds bewegingsbeperkingen tot 15 km kunnen zijn, verplichte tests zoals in Slowakije en tests in bedrijven. Maar de regering heeft de moed niet om dat te doen. Er kunnen strengere beperkingen gelden naarmate de situatie verslechtert.

Maar ook fake-berichten zoals vaker dat er meer geld gaat naar ziekenhuizen als patiënt covid heeft:
Zolang een patiënt met een covid een hogere prijs heeft voor een ziekenhuis dan een patiënt met een andere ziekte, zal het aantal niet afnemen, hebben de eigenaren van ziekenhuizen een oogst. Daarom zullen we de slechtste cijfers van Europa hebben, alleen voor het voordeel van een paar mensen ...
------------------------------------------------------------------
Volgens Blatný zullen de ziekenhuizen nog zeker drie weken onder grote druk staan.

Als het virus zich sneller zou verspreiden, zou een discussie over het beperken van het personenverkeer op basis van de regio op de agenda staan. Het is nog niet beslist. Het is een van de mogelijkheden, andere landen overwegen het ook," zei Blatný.
Bron seznamzpravy.cz.
--------------------------------------------
Vaccinprijzen volgens gelekte informatie:

Oxford/AstraZeneca: 1,78 euro (ongeveer 46 kronen)
Johnson & Johnson: 8,50 euro (ongeveer 222 kronen)
Sanofi / GSK: 7,56 euro (ongeveer 198 kronen)
BioNTech/Pfizer: 12 eur (314 kronen)
CureVac: 10 eur (ongeveer 262 kronen)
Modern: $ 18 (ongeveer 385 kronen)
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
En wat de jeugd betreft; op het platteland zijn nauwelijks discotheken of drankgelegenheden, de jonge mensen weten hoe zelf iets te organiseren en treffen elkaar in privésfeer om te feesten. Dus sluiting van deze gelegenheden zal hun niet tegenhouden om hun sociale activiteiten verder te zetten, hoe gevaarlijk dit ook is om elkaar te besmetten.

Daarin zie ik geen verschil met Nederland... Ouders die hun kinderen laten rellen, verbieden ook geen samenkomsten in zuipketen, of gewoon thuis natuurlijk...
 
Idd. er zijn ouders die het gedrag van hun kinderen niet onder controle hebben, en dat is eigenlijk ook niet nodig als ze goed opgevoed zijn, dan kunnen ze zelf wel inschatten wat wel hoort en wat niet. Het is ook een bepaalde klasse die de straat op gaat om keet te schoppen. Meestal zijn dit jongeren, minder begaafd, kort- of laaggeschoold, allochtoon, met weinig of geen vooruitzicht.
Nu dat vooruitzicht ook nog minder rooskleurig is omwille van de coronaregels, lijkt hun enige uitweg dwars te gaan liggen, niet beseffende dat het daardoor alleen maar langer gaat duren, omdat door hun gedrag de besmettingen enkel maar in een stroomversnelling belanden. En ja, dat zie je algemeen, dat is niet gebonden aan een bepaald land of cultuur.
En heel wat mensen, niet alleen de jongeren zijn coronamoe, vooral nu het vaccineren overal niet aan het tempo gaat zoals de regeringen vooropgesteld hadden, weeral een Europees probleem.
We zullen hier met zijn allen doorheen moeten, daar komen we niet onderuit, maar liever met zo weinig mogelijk kleerscheuren!
 
Laatst bewerkt:
Dat was al zo ja. Het is min of meer een bevestiging van de al lang geldende regel, schrijft CTK na navraag bij het ministerie.
 
Tsjechië staat AstraZeneca-vaccin mogelijk eind januari toe; levering 200.000 doses verwacht in februari



Volgens het Staatsinstituut voor Drugscontrole (SÚKL) zou het besluit over het covid-19-vaccin van AstraZeneca, dat dinsdag registratie bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft aangevraagd, eind januari kunnen worden afgegeven. Volgens het schema van de vaccinatiestrategie verwacht Tsjechië 200.000 doses te leveren in februari en drie miljoen tegen het einde van het jaar.

Samen met het Pfizer / BioNTech-vaccin, dat vanwege de opslagomstandigheden niet kan worden gevaccineerd door artsen in routinematige operaties, vormen ze het merendeel van de geplande leveringen voor dit jaar.

bron: lidovky.cz

Zijn we alweer een stapje dichter bij de uitkomst, als de leveringen gegarandeerd worden tenminste.
Ook vanuit Johnson&Johnson heuglijk nieuws. Ook zij staan steeds verder in hun onderzoek, en willen volgende week al de goedkeuring vragen aan de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten.
J&J hoopt midden februari een dossier tot goedkeuring in te dienen bij de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. Als alles even goed loopt als bij de eerdere vaccins en er geen onverwachte moeilijkheden opduiken, dan zou het EMA eind februari of begin maart het licht op groen kunnen zetten voor de Europese markt, perfect op schema voor een mogelijke verdeling vanaf april.

bron: vrt.be
 
Bovenaan