Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Verplichte coronatest zorgt voor drukte bij Duits-Tsjechische grens

Wie vanuit Tsjechië naar Duitsland wil, moet aan de grens een negatieve coronatest kunnen overleggen. Het Duitse besluit om het buurland als 'hoog risico'-gebied aan te duiden, zorgt voor lange rijen werkmigranten bij de grenspost.

Honderden auto's en voetgangers wachten vanochtend vroeg bij de grensovergangen in Waldmuenchen en Fuerth im Wald op hun testuitslag en toelating tot Duitsland. En meer drukte wordt verwacht.

Om aan de testverplichting te voldoen, hebben de Tsjechen hun testcapaciteit bij de overgangen en elders vergroot. Wie niet dagelijks naar Duitsland komt om te werken, moet naast de testuitslag ook aanvullend tien dagen in quarantaine.

980
© Armin Weigel/dpa — Tsjechen in de rij bij het teststation van grensovergang Furth im Wald.

Bron: ad.nl
 
Geen idee dus of ik een regel heb overtreden, maar ik kon gewoon met een taxi naar huis. En was echt niet de enige.

De volgende ochtend was de uitslag van de PCR-test al binnen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Goed dat ze al bezig zijn met inenten, dat geeft perspectief. Elk land heeft zo zijn eigen strategie uitgewerkt, maar... geen enkel land kan meer vaccineren dan dat ze dosissen binnenkrijgen.
Ik vraag me hierbij af hoe Israël en de Verenigde Arabische Emiraten aan zulke hoge aantallen komen?
Hebben ze hun eigen productie ter plaatse, of betalen ze gewoonweg meer dan EU, zodat ze een voorkeursbehandeling/levering krijgen?
Echter de enige optie op een terug zo'n normaal mogelijk leven is, denk ik toch nog maar even afzondering in afwachting van...
 
Tsjechische wetenschappers hebben een antilichaam tegen covid getest, het zal de Britse mutatie neutraliseren

Onderzoekers in de Tsjechische Republiek hebben met succes een antilichaam tegen covid-19 getest, dat de ziekte in de toekomst kan helpen voorkomen en behandelen. Het antilichaam is ontwikkeld door wetenschappers van het Biomedical Research Institute in Bellinzona, Zwitserland. De doeltreffendheid ervan werd vervolgens geverifieerd in een preklinische studie door onderzoekers van het Biologisch Centrum van de Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek in České Budějovice, vertelde Daniela Procházková.

Zwitserse onderzoekers gebruikten tijdens hun ontwikkeling antilichamen van mensen die covid-19 ondergingen. Volgens deskundigen is een behandeling op basis van de toediening van antilichamen effectief, maar heeft het twee valkuilen: het antilichaam moet werken tegen de "huidige" variant van het virus en mutaties voorkomen die zouden leiden tot grotere resistentie van het virus.

Een vergelijkbare situatie doet zich volgens de AV bijvoorbeeld voor bij bacteriën die resistent beginnen te worden tegen de gebruikte antibiotica.

"We hebben het probleem opgelost door twee natuurlijke antilichamen te combineren in één molecuul, een bispecifiek antilichaam genaamd, dat zich tegelijkertijd op twee verschillende virale sites richt", zegt Luca Varani, die een team van een Zwitsers instituut leidt.

Volgens experts is het richten op twee onafhankelijke sites in de structuur van het virus een innovatie die voorkomt dat het virus resistentie tegen behandeling ontwikkelt.

"Hoewel het virus kan muteren om een enkele antilichaamaanval te vermijden, hebben we aangetoond dat het niet kan ontsnappen aan de dubbele werking van ons bispecifieke molecuul", zei Varani. De supercomputer hielp de wetenschappers vervolgens het molecuul voor te bereiden op laboratoriumtests in de preklinische studie.

Onderzoekers in České Budějovice begonnen in november met een preklinische studie. Ze bevestigden dat het bispecifieke antilichaam het coronavirus SARS-CoV-2 en zijn varianten effectief zou neutraliseren. Dit omvat de zogenaamde Britse mutatie in het virus, dat zich momenteel over Europa verspreidt.

Daniel Růžek, die de dierproeven leidde, zei dat de stof nu klaar is om klinische proeven bij mensen te starten. In de toekomst zou het de behandeling van een patiënt met een zwakke immuunrespons kunnen ondersteunen en ook ter preventie kunnen dienen. "In een diermodel van covid-19 biedt een enkele injectie van een bispecifiek antilichaam onmiddellijke bescherming tegen de ziekte, die weken of maanden kan aanhouden.

Het antilichaam vermindert effectief de virale lading in de longen en vermindert ontstekingen, "beschreef de onderzoeker. Růžek werkt bij het Biologisch Centrum en het Onderzoeksinstituut voor Diergeneeskunde. Hij schatte het tijdstip waarop de stof in de klinische studie zou kunnen komen niet in, hij merkte op dat het onder meer afhangt van onderhandelingen met investeerders. Hij voegde er echter aan toe dat de twee afzonderlijke antilichamen waaruit de huidige combinatie bestaat zich al in klinische onderzoeken bevinden.

Speciaal aangepaste muizen die vatbaar zijn voor SARS-CoV-2-infectie komen ook uit Tsjechië. Deze dieren werden voorbereid door onderzoekers van het Czech Centre for Phenogenomics, dat deel uitmaakt van het Biocev Centre in Vestec bij Praag.

bron; idnes.cz
 

kuurgast

Donateur
Even ter verduidelijking over grens Tsjechië Duitsland:

Duitsland heeft Tsjechië dit weekend opgenomen in de categorie van risicolanden.

De aanscherping van het weekend betekende echter meer controles aan de grenzen en wachtrijen bij testcentra, waar vooral zogenaamde pendelaars verblijven die voor werk naar onze westerse buren reizen.

Nu is de situatie zodanig dat iedereen die Duitsland wil binnenkomen en de afgelopen 10 dagen in Tsjechië heeft verbleven, zich in Duitsland moet registreren, een negatieve test moet indienen en in quarantaine moet.

Uitzonderingen zijn alleen toegestaan in het geval van doorreis zonder tussenstop, of wanneer mensen Duitsland alleen voor doorreis binnenkomen en het land zo snel mogelijk verlaten.
Uitzonderingen zijn ook van toepassing op forenzen en degenen die Duitsland binnenkomen voor werkdoeleinden bij het vervoer van personen, goederen of vracht over de weg, het spoor, het schip of het vliegtuig.
Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Weer een Grapperhausje van Tsjechië:

Sportambtenaar en districtspolitiechef struikelen door het bezoek van illegaal feest.

Al maanden moeten mensen in Tsjechië grote beperkingen van hun vrijheden accepteren - allemaal vanwege de coronapandemie. Maar nu is bekend geworden dat politici, voormalige gekozen functionarissen en hoge functionarissen hebben deelgenomen aan een groot verjaardagsfeestje. De viering, waarbij coronamaatregelen werden geschonden, is voor sommigen nu gedoemd.

Het feest vond plaats in het hotel "Prince de Ligne" in Teplice in Noord-Bohemen. Het pension is van de ondernemer en voormalig invloedrijk sociaal-democratisch politicus Petr Benda, en hij had hem uitgenodigd voor zijn 50ste verjaardag. Onder de gasten waren ex-premier Jiří Paroubek, maar ook de regeringscommissaris voor sport en ANO-parlementslid Milan Hnilička.

Dat kwam aan het licht door een verslag van de tabloid "Blesk". De hoofdrol was rijkelijk geïllustreerd, met foto's van de bekendste feestdeelnemers. Premier Andrej Babiš heeft vervolgens Milan Hnilička verzocht zijn ambt neer te leggen. Maandag legde hij zijn mandaat als parlementslid neer, maar niet zijn rol als regeringsvertegenwoordiger. In plaats daarvan spraken sportgrootheden zoals speerwerper Barbora Špotáková of ijshockeylegende Jaromír Jágr hun steun uit.

De deelnemers van de partij overtraden onder meer de contactbeperkingen, de maskervereiste en de huidige avondklok. Bovendien had het hotel niet mogen worden gebruikt voor een privéfeest. Alle gastenverblijven in Tsjechië zijn gesloten vanwege de hoge coronacijfers.

Hoe brutaal de vele tientallen gasten waren, is ook in een andere persoon te zien. In plaats van de naleving van de coronamaatregelen te garanderen, nam de politiechef van het district Liberec, Vladislav Husák, deel aan de collectieve overtreding hiervan.
De president van de Tsjechische politie, Jan Švejdar, heeft het hoofd van de politie in de regio Liberec ontslagen vanwege zijn aanwezigheid op een feest in een hotel op zaterdag dat de beperkingen van Covid-19 negeerde. De nationale politiechef zei dat Vladislav Husák aan het eind van de maand op de post zou eindigen.

Dit was overigens niet de eerste overtreding door politici of hoge ambtenaren tegen de coronamaatregelen. Bij de bekendste zaak tot dusver waren de toenmalige minister van Volksgezondheid Roman Prymula en de fractievoorzitter van Ano in het Huis van Afgevaardigden, Jaroslav Faltýnek, betrokken. Terwijl Prymula zijn hoed af moest zetten, mocht Faltýnek zijn positie behouden.
Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Blatný heeft Zdeněk Blahuta aangesteld als coördinator vaccinatiestrategie.
Tot eind 2017 werkte hij als directeur van het Staatsinstituut voor drugsbestrijding (SÚKL). Hij heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het eRecept-systeem. Daarover kreeg hij veel kritiek, voelde zich niet gesteund door de toenmalige minister Vojtěch en nam uiteindelijk ontslag. Hij werkte daarna als apotheker.
De Tsjechische nationale Covid-vaccinatiechef Blahuta stopt.

De nationale coördinator van de Tsjechische Republiek voor vaccinaties tegen Covid-19, Zdeněk Blahuta, heeft zijn functie neergelegd. Bij de aankondiging van het nieuws op maandag, zei het ministerie van Volksgezondheid dat de chef vaccinaties om gezondheidsredenen vertrok.
-----------------------------------
Bij een wekelijkse vergelijking daalt het aantal besmettingen.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Tsjechië daalt in een wekelijkse vergelijking. Het aantal nieuwe gevallen bedroeg maandag 6910, ongeveer 750 gevallen minder dan een week geleden. Het aantal Covid-19-patiënten in Tsjechische ziekenhuizen steeg maandag tot 5852, waarvan 992 intensieve zorg nodig hadden. Sinds de pandemie op 1 maart begon, zijn 15.618 mensen overleden als gevolg van de ziekte van Covid-19.

In Tsjechië wordt sinds eind december ingeënt tegen het coronavirus. Tot op heden zijn 207.043 vaccindoses toegediend. Dit blijkt uit de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

Het coronarisico-systeem zakte maandag naar 68 van de maximum
100 punten. Volgens de parameters bevindt Tsjechië zich dus al dertien dagen op de vierde van vijf risiconiveaus. De regelgeving die overeenkomt met de vijfde fase geldt echter nog in ons land en de regering is vooralsnog niet van plan de maatregelen te versoepelen.

Het Academisch Ziekenhuis in Brno registreerde in een week ongeveer 100 gevallen met verdenking van de Britse coronavirusmutatie, na het totaal van 183 gevallen sinds 25 december, vertelde ziekenhuiswoordvoerster Veronika Plachá aan journalisten. Niemand hoefde vanwege de variant in het ziekenhuis te worden opgenomen, zei Placha.
--------------------------------------------
De regering wil coronasysteem van maatregelen PES wijzigen.

Het kabinet plant vanaf 1 februari wijzigingen in het coronarisico-systeem PES. Dat maakte minister van Volksgezondheid Jan Blatný maandag bekend op een persconferentie na de kabinetsvergadering, dinsdag door de regeringsraad en woensdag door experts.

Als de Britse coronavirus-mutatie zich in dit land verspreidt, moeten de maatregelen sneller worden gewijzigd, zei Blatný. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen voldoende capaciteit hebben, benadrukte hij. In het geval dat de vereisten van het hoogste risiconiveau tegen de verspreiding van het virus niet effectief zouden zijn, plant de minister van Volksgezondheid enkele "supercrisismaatregelen". Contacten tussen families kunnen worden beperkt en bewegingsvrijheid beperkt tot het gebied rond het huis en de productie kan worden onderbroken, zei hij maandag.

Het huidige risicosysteem kent vijf niveaus. Het kabinet wil deze behouden, maar in het kader van afzonderlijke fasen enkele wijzigingen aanbrengen.

Vicepremier en minister van Industrie en Handel Karel Havlíček slaagde er niet in met zijn voorstel om op de regeringsvergadering vanaf vrijdag skioorden te openen. Onder voorwaarden stelde hij verplichte FFP2-ademhalingstoestellen en afstand in de lijnen voor de skiliften voor.
-----------------------------------
Tot nu toe heeft Tsjechië 257.000 doses coronavaccin ontvangen.

Tot nu toe zijn er 257.000 doses van het coronavaccin afgeleverd in Tsjechië. Hiervan kwamen bijna 250.000 doses van Pfizer/Biontech, 8400 doses werden door Moderna vervaardigd. Een andere levering wordt deze week verwacht, maakte een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekend.

Van 27 december tot en met dinsdagochtend van deze week werden 207.000 mensen ingeënt. 13.800 mensen zijn al geïmmuniseerd met de tweede dosis vaccin. Artsen en medisch personeel vormen het grootste deel van de gevaccineerden (104.000 doses). Ongeveer 54.700 doses werden gegeven aan senioren ouder dan 80.
----------------------------------
Geen plan om vaccins te kopen die niet zijn goedgekeurd door de EU.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zegt dat de regering niet overweegt om coronavirusvaccins te kopen buiten het kader van een gezamenlijk contract van de Europese Unie. De EU heeft tot op heden slechts twee vaccins goedgekeurd. De heer Blatný zei dat hij niets had tegen vaccins uit andere landen, zoals Rusland of China - als ze EU-tests hadden ondergaan.

Zijn voorganger als minister, Roman Prymula, zei echter dat Tsjechië zou overwegen om andere vaccins aan te schaffen. Zijn opmerking kwam naar aanleiding van een vraag over de onafhankelijke verwerving van een door Rusland gemaakt vaccin door Hongarije.

Bronnen deutsch.radio.cz/nachrichten + english.radio.cz/news + expats.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:
Tot nu toe zijn er 257.000 doses van het coronavaccin afgeleverd in Tsjechië. ..... Een andere levering wordt deze week verwacht, maakte een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekend.

Van 27 december tot en met dinsdagochtend van deze week werden 207.000 mensen ingeënt. 13.800 mensen zijn al geïmmuniseerd met de tweede dosis vaccin. Artsen en medisch personeel vormen het grootste deel van de gevaccineerden (104.000 doses). Ongeveer 54.700 doses werden gegeven aan senioren ouder dan 80.
Dat doet CZ beter dan Nederland. Zie https://coronabeeld.nl/ voor cijfers, die gebruikt officiële bronnen.
173k mensen ingeënt, vandaag wordt begonnen met tweede dosis, hoorde ik net op de radio. Maar er liggen er nog zo'n 583k op voorraad...
 
Oorspronkelijk zou het registratiesysteem op 1 februari voor het grote publiek worden geactiveerd. Zolang de ouderen niet zijn ingeënt, mogen geen bevolkingsgroepen zich meer inschrijven, aldus de premier.

Vaccinatieregistratie

Het centrale reserveringsportaal zal beschikbaar zijn op de website https://crs.uzis.cz of https://registrace.mzcr.cz. U kunt zich aanmelden via uw huisarts of via de informatielijn 1221. Het formulier kan ook worden ingevuld door een familielid.
  1. Registratie - Voer uw telefoonnummer in het formulier in. U ontvangt een registratie-pincode van zes cijfers.
  2. Vermeld op het formulier uw naam, achternaam, nummer van de verzekerde zorgverzekeraar.
  3. Vink de vakjes aan die overeenkomen met uw medische toestand.
  4. Bevestig de verklaring.
  5. Om een afspraak te maken heeft u uw polisnummer en een andere pincode nodig, die u per sms ontvangt. De code komt mogelijk niet direct na registratie aan.
  6. Reservering - Reservering van de datum vindt plaats op reservatic.com/ockovani.
  7. Kies een vaccinatieplaats en datum.
  8. De afspraak voor de tweede dosis wordt automatisch gemaakt. Het kan worden gewijzigd.
  9. Bewaar of print de boekingsbevestiging.
Huidige informatie:
  • Vanaf 14.00 uur op 26 januari 2021 is het CRS volledig toegankelijk voor zorgprofessionals die zijn geregistreerd in het Nationaal Register van Beroepsbeoefenaren in de Gezondheidszorg in overeenstemming met Wet 372/2011 Coll. Als de informatie van uw zorgverlener niet kon worden geverifieerd in het nationaal register van zorgverleners, controleer dan de juistheid van uw inschrijving in het rijksregister of bel 1221.
  • Het CRS-systeem is overgeschakeld naar de modus voor het verzenden van SMS-uitnodigingen.
  • Op dit moment is het op sommige vaccinatielocaties niet mogelijk om een afspraak te maken wegens gebrek aan vaccins.
https://crs.uzis.cz/
https://registrace.mzcr.cz/

bron: idnes.cz
 
..... Wie vanuit Tsjechië naar Duitsland wil, moet aan de grens een negatieve coronatest kunnen overleggen. Het Duitse besluit om het buurland als 'hoog risico'-gebied aan te duiden, zorgt voor lange rijen werkmigranten bij de grenspost.
.....
Om aan de testverplichting te voldoen, hebben de Tsjechen hun testcapaciteit bij de overgangen en elders vergroot. Wie niet dagelijks naar Duitsland komt om te werken, moet naast de testuitslag ook aanvullend tien dagen in quarantaine. .....
Ik ben wel nieuwsgierig hoe ik dat moet zien, testcapaciteit aan de grens. Bedoelen ze dan dat je een sneltest kan doen aan de grens? Want waarom zou dit aan de grens moeten/kunnen wanneer je toch een dag moet wachten op de resultaten van de PCR test. Wat mij verder niet duidelijk is of een PCR test verplicht is wanneer je op doorreis gaat door Duitsland. Op de site van de Bundespolizei kreeg ik daar geen duidelijkheid over. Misschien zijn er mensen op dit forum die daar ervaring mee hebben hoe het gaat aan de grens als je op doorreis bent.
 
Ik hoorde van 2 Tsjechen die naar Nederland wilden, dat ze de grens naar Duitsland niet over mochten omdat ze geen test bij zich hadden.
 
Bedankt, maar gezien het bericht van Marwa toch geen duidelijkheid hoewel op dat topic staat dat het niet nodig is.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Sommige ziekenhuizen annuleren reserveringen, de vaccinatiechaos heerst in Tsjechië.
------------------------

Stop met de eerste dosis, zei Blatny. Regio's schrappen deadlines voor senioren.

Het ministerie van Volksgezondheid adviseerde de vaccinatie tegen covid-19 met de eerste dosis gedurende twee weken op te schorten en de reserveringen op te schorten.

Of de regio zal luisteren naar de oproep van minister Jan Blatný, maar het zal afhangen van de beoordeling van de regionale coördinator van de situatie in een bepaalde regio, zei minister-woordvoerster Barbora Peterová.
"Het ministerie van Volksgezondheid beveelt aan om de onderbreking van de vaccinatie met de eerste dosis en de opschorting van reserveringen voor de eerste dosis de komende 14 dagen te onderdrukken", aldus de woordvoerster.

Op aanbeveling van het ministerie vestigde Radiožurnál vandaag de aandacht met verwijzing naar de Centraal-Boheemse gouverneur Petra Pecková. Sommige regio's, waaronder Midden-Bohemen, hebben gereserveerde data geannuleerd voor senioren die zich al hebben aangemeld voor vaccinatie.

In de komende drie weken zullen een derde minder vaccins van Pfizer en BioNtech in Tsjechië aankomen dan oorspronkelijk verwacht. Volgens premier Andrej Babiš gaat het vaccinatieregistratiesysteem voor mensen onder de 80 in februari niet open, zoals oorspronkelijk gepland.

De tweede dosis is ongeveer 17.600 mensen

Volgens gepubliceerde vaccinatiegegevens zijn er in Tsjechië meer dan 222.000 doses vaccin gegeven. Compleet met de tweede dosis, heeft het meer dan 17.600 mensen.

De meeste doses van het vaccin werden gevaccineerd in Praag, waar medici haar bijna 60.000 doses gaven. Het wordt gevolgd door de regio Zuid-Moravië met ongeveer 30.000 doses en de regio Moravië-Silezië met 24.000 doses. Er waren minder dan 10.000 in zes regio's, de minste in de regio Karlovy Vary (3.900).

De regio's hebben geklaagd over de oneerlijke distributie van het vaccin, dat volgens het ministerie nu gebaseerd is op het aantal senioren dat is aangemeld voor vaccinatie en de bevolking ouder dan 65 jaar.

Pfizer/BioNTech heeft het aantal doses dat het aan Tsjechië levert sinds vorige week met ongeveer een vijfde verminderd. Het wil de productiecapaciteit vergroten, sluit contracten af voor het gebruik van hun capaciteit met andere farmaceutische bedrijven. De beperking loopt tot ongeveer half februari, daarna zal het bedrijf het aanbod in evenwicht brengen en de komende maanden vergroten.

De leveringen in januari, vergeleken met de oorspronkelijke plannen van de vaccinatiestrategie, werden door Moderna ook teruggebracht tot een kwart, maar volgende maand levert het 110.000 doses op in plaats van de oorspronkelijk aangekondigde 80.000.

Vanwege samenstellingswijzigingen wil AstraZeneca in eerste instantie ook leveringen beperken, waarvan de aanvraag voor voorwaardelijke registratie voor gebruik in EU-landen vrijdag wordt besproken door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
-------------------------
Woensdagmiddag zei premier Andrej Babiš niets af te weten van de aanbeveling van het ministerie van Volksgezondheid om de vaccinatie met de eerste dosis in Tsjechië twee weken te staken. Een dergelijke aanbeveling werd echter gedaan door het ministerie van Volksgezondheid in onderhandelingen met vertegenwoordigers van de regio's.
---------------------------
Burgemeester van Pilsen: Als het niet voor levens was, zou het grappig zijn.

Martin Baxa, parlementslid, vice-voorzitter van de ODS en burgemeester van Pilsen, geeft commentaar op de aankondiging van vandaag door het ministerie van Volksgezondheid om de toediening van de eerste dosis gedurende twee weken op te schorten vanwege uitval van de vaccinaanvoer en om vaccinaties op te schorten. Minister Jan Blatný vertelde later echter aan de Tsjechische televisie dat volgens hem de situatie met een gebrek aan vaccins niet zo ernstig was dat de vaccinatie volledig moest worden stopgezet.

Bron oa seznamzpravy.cz.
------------------------------------------------------------
Er zijn meer dan 9.000 nieuwe Covid-gevallen geregistreerd, het aantal reproducties neemt licht toe.

In Tsjechië zijn dinsdag 9.144 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd. Dit waren er ongeveer 2.200 meer dan op maandag, maar ongeveer 500 minder dan vorige week dinsdag. Er zijn iets meer dan 6.000 mensen met het virus in het ziekenhuis, met bijna 1.000 in een kritieke toestand.

Het reproductiegetal van het coronavirus is nu 0,94, een lichte verslechtering van het aantal dat dinsdag werd waargenomen.
De nationale risico-index van Covid stond woensdag op 68 punten, wat betekent dat hij al veertien dagen in de schijf van niveau vier van vijf niveaus zit. De regering zal echter niet overgaan van de huidige beperkingen van niveau vijf totdat het aantal opgenomen personen onder de 3.000 komt.
--------------------------------------
Blatný: “UK” Covid-mutatie verspreidt zich niet door overdracht vanuit de gemeenschap in CR.

De minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, zegt dat een meer besmettelijke variant van Covid-19 die voor het eerst in het VK werd ontdekt, zich nog niet verspreidt door gemeenschapsoverdracht in Tsjechië. Hij zei dat er tot nu toe slechts geïsoleerde gevallen van de mutatie van het virus in het land waren. Volksgezondheidswerkers maken het opsporen van alle gevallen van de zogenaamde Britse variant tot een prioriteit en laboratoria vergroten hun capaciteit om monsters te sequensen wanneer de mutatie wordt vermoed, vertelde dhr. Blatný aan journalisten.
Een bevestigd geval en 17 verdachten zijn geregistreerd in een ziekenhuis in Slaný in Midden-Bohemen.
-------------------------------------
Gezondheidsinstituut bevestigt coronamutaties ontdekt in andere regio's.

Bewijs dat de zeer besmettelijke, zogenaamde Britse mutatie van het coronavirus zich verder verspreidt, is ook in Tsjechië geleverd. Zoals het Staatsgezondheidsinstituut (SZÚ) woensdag aankondigde, zijn gevallen met deze mutatie bevestigd in de Boheems-Moravische hooglanden (Vysočina) en de districten Pilsen, meldt het internetportaal iDNES. Het instituut voegde eraan toe dat de mutatie vorige week al had plaatsgevonden in Praag en in de districten Midden-Bohemen, Zuid-Moravië en Hradec Kralové.

Zoals woordvoerster van het instituut, Klára Doláková, verder opmerkte, zou het virus in zijn meer besmettelijke vorm ook in andere regio's aanwezig kunnen zijn. Doláková vertelde persbureau ČTK dat naast haar instituut nu ook andere laboratoria in staat zijn om een gedetailleerde genetische analyse van het virus uit te voeren. Doláková gaf toe dat het aantal tot nu toe ontdekte mutaties niet volledig hoeft te zijn.
---------------------------------------
Regering debatteert over voorstel om skiresorts te openen.

Het kabinet komt woensdag bijeen om te debatteren over een voorstel om de skigebieden van het land te openen.
Een eerder voorstel van minister van Handel en Industrie Karel Havlíček, dat de voorwaarden schetste waaronder dit kon gebeuren, werd maandag door de regering afgewezen omdat het te welwillend was. Minister Havlíček, die een gewijzigde versie van het voorstel zal presenteren, benadrukt dat de officiële heropening van de skigebieden van het land de regering in staat zal stellen de situatie onder controle te krijgen.
Duizenden Tsjechen bezoeken de pistes dagelijks, hoewel skigebieden gesloten blijven en er geen controle is over veilige afstand, gezichtsmaskers of andere hygiënemaatregelen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček stelt dat het te vroeg is voor een dergelijke stap, gezien het hoge aantal geïnfecteerden en de situatie in Tsjechische ziekenhuizen.
-------------------------------------
Leerlingen mogelijk naar school met regelmatige corona-gorgeltest.

In verschillende landen worden al zogeheten corona-gorgeltesten gebruikt. Ze zijn gemakkelijker en zachter. In Tsjechië is een overeenkomstig proces ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Olomouc. Acteurs en zangers in dit land maken er al gebruik van, de studenten kunnen wellicht volgen. Het proces is eenvoudig. Gorgel ongeveer 20 seconden met drinkwater. Vervolgens spuug je de inhoud van je mond in een potje met een speciaal poeder. En later kan het mengsel in een laboratorium worden onderzocht. Het Janáček Philharmonic in Ostrava is een van de instellingen in Tsjechië die deze tests al in een proefprocedure gebruikt.
---------------------------------
Het is aan de grens met Beieren relaxed: woensdag geen wachtrijen.

De situatie aan de grensovergangen van Tsjechië naar Beieren is merkbaar verbeterd ten opzichte van maandag. Woensdagochtend stonden er geen rijen met pendelaars bij de kruispunten die van het Pilsen-district naar de Vrijstaat leiden. Ook in Folmava was het relaxed, waar de rij op maandag wel drie kilometer lang was. Er zijn nergens complicaties, het verkeer is vlot en overal op de kruispunten zonder files, zei een Tsjechische politiewoordvoerster.

Zondag verklaarde Berlijn het naburige Tsjechië tot risicovol gebied. Sindsdien gelden er strengere coronavereisten voor pendelaars in het land. Tsjechische werknemers die in Beieren aan het werk gaan, hebben elke 48 uur een negatieve coronatest nodig om mee te kunnen doen. Het testcentrum in Pomezí nad Ohří kon de drukte twee dagen geleden nog maar heel langzaam aan. Woensdag was het gesloten, maar de gratis sneltests aan de Duitse kant van de grens, in Furth im Wald en in Bayerisch-Eisenstein, gingen door. Ongeveer 500 pendelaars uit Tsjechië steken sinds 05.00 uur de grens over, de tests lopen snel, verzekerde een woordvoerster van de Duitse politie om 7.15 uur.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:
Ik hoorde van 2 Tsjechen die naar Nederland wilden, dat ze de grens naar Duitsland niet over mochten omdat ze geen test bij zich hadden.
Vreemd, wij reizen iedere 2 weken over de grens en met Duitsland waren nooit geen problemen. Covid test geld voor Bus, trein en vliegtuig.
 
Vanavond nog maar eens in de Duitse regels gedoken. Ik ben er nog niet uit of een negatieve test verplicht is bij doorreis door Duitsland als je uit een hoogrisicogebied (Tsjechië) komt. En of er andere regels zijn als je bijvoorbeeld met de trein reist ipv de auto. Daarover wordt niets geschreven. Wat wel voor mij nieuw is, is dat een sneltest zoals een antigeentest tegenwoordig ook is toegestaan, wat de teststations aan de grens verklaart. Over enige weken ben ik van plan naar Tsjechië te gaan en zoek nu uit wat de voorwaarden en mogelijkheden zijn. Voor het geval ik een sneltest wil doen, ben ik op zoek naar een sneltestlocatie in Liberec of Turnov. Ik heb al gekeken op de officiële site van het ziekenhuis van Liberec, maar deze biedt geen antigeentest aan voor zelfbetalers, wel een PCR test. Antigeentesten worden alleen aangeboden aan ziekenfondsdeelnemers en zijn gratis, las ik. Als deze voor Tsjechen gratis is, dan denk ik dat er geen particuliere teststations in Tsjechië zijn, omdat daar simpelweg te weinig vraag naar is.
 
zo wie zo als je uit tsjechie komt en naar nederland gaat, moet je de 2 negatieve test hebben en 10 dagen in quarantaine.

heb je toch ook negatieve tests voor duitsland toch.
 
Bovenaan