Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De mutatie in het virus duurt in Tsjechië langer dan verwacht. Het brengt het vaccin nog niet in gevaar.

De Britse coronavirusmutatie werd gedetecteerd door het State Institute of Public Health (SZÚ) in tien monsters; het Universitair Ziekenhuis Brno meldt meer dan 80 gevallen. Wat betekent het verspreiden van een virusvariant precies voor Tsjechië?

De mutatie maakt covid-19 niet zwaarder, maar is wel besmettelijker en verspreidt zich ongeveer 40 procent sneller. Het is waarschijnlijk dat het in de toekomst de overheersende variant wordt van het virus dat ongeveer een jaar geleden een pandemie veroorzaakte in Wuhan, China.

De mutatie, ook bekend als 20B.YV1, werd getest door het SZÚ-laboratorium in 12 monsters en uiteindelijk bevestigd in 10 ervan. Het Instituut voegt er echter aan toe dat dit een zeer beperkte selectie was, waaruit geen expansie in Tsjechië kan worden afgeleid.

Zo kwam het Universitair Ziekenhuis Brno dinsdag met de mededeling dat het in totaal 84 gevallen van de Britse mutatie had ontdekt. De eerste dateert van 25 december. Het ziekenhuis was oorspronkelijk niet op de hoogte van de Britse mutatie en kwam er pas achteraf achter.
'Het was slechts een kwestie van tijd voordat zoiets verscheen. De literatuur geeft aan dat deze optie besmettelijker is, maar we maken ons er geen zorgen over. Patiënten volgen hetzelfde beloop als bij de gebruikelijke variant ”, zegt Monika Dolejská, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Klinische Microbiologie en Immunologie.

Het eerste monster dat door het medisch instituut wordt onderzocht, komt ook van 25 december, namelijk uit de regio Hradec Králové. Andere mutaties werden bevestigd in monsters uit Praag en de regio Midden-Bohemen.

Volgens Helena Jiřincová, hoofd van het Nationaal Referentielaboratorium voor Influenza van het Staatsgezondheidsinstituut (SZÚ), markeert zelfs 25 december niet het begin van de mutatie in Tsjechië - het had zelfs eerder in ons land kunnen zijn.
"25 december is slechts een schatting. Dit zijn echter niet allemaal verzamelde materialen, en als we kijken naar de regio Hradec Králové, was de mutatie er waarschijnlijk eerder," voegde de expert toe.

De eerste steekproef is op het instituut binnengekomen dankzij meldingen in het Early Warning System binnen de WHO en ECDC. Het was een opgespoord contact van een man die uit Duitsland kwam en in contact was met een besmette persoon, bij wie de Britse mutatie werd bevestigd.

Is vaccinatie resistent tegen virusmutaties?

In verband met de verspreiding van de Britse mutatie van het virus in Tsjechië, wordt nu gediscussieerd of de momenteel toegepaste vaccinatie hier voldoende effectief tegen is. Volgens experts zou dit echter nog geen probleem moeten zijn.
"De veranderingen die tot dusver in de nieuwe coronavirusvariant zijn geïdentificeerd, zijn niet zo fundamenteel dat ze kunnen ontsnappen aan de adaptieve immuunresponsen van een persoon die is gevaccineerd met de huidige covid-19-vaccins en hem ondanks vaccinatie met de ziekte kunnen bedreigen", zei viroloog Libor Grubhoffer eerder voor Seznam Zprávy.

Bijvoorbeeld, infectoloog Ladislav Machala van de afdeling Infectieziekten van het Bulovka University Hospital wees er onlangs op dat de hogere besmettelijkheid van virusvarianten een probleem kan zijn - het komt op een moment dat Tsjechië net probeert een wijdverbreide vaccinatie te starten.
"Ik ben erg teleurgesteld over de trage manier waarop de Tsjechische regering vaccinatie heeft ingevoerd, en ik vrees dat massale vaccinatie eind maart zal plaatsvinden - omdat tegen die tijd de Britse of Zuid-Afrikaanse variant van het virus, dat een aanzienlijk hogere besmettelijkheid heeft, zich hier waarschijnlijk zal verspreiden. Het getal R, dat vandaag rond de 1 ligt, zal bij de Zuid-Afrikaanse of Britse variant rond de 1,5 liggen. We hebben een aanzienlijke vertraging tegenover vergelijkbare landen”, zei de hoogleraar.

Er zijn steeds meer mutaties
Half december werd in Zuid-Engeland een Britse mutatie in een nieuw type coronavirus gemeld. Tot dusver is het bijvoorbeeld bewezen in Duitsland, Slowakije en Hongarije, en ook Oostenrijk heeft een vermoeden van het optreden van een mutatie gemeld. Volgens de SZÚ heeft het zich echter al over bijna alle continenten verspreid.

Dit is echter niet de enige mutatie die recentelijk is opgekomen. Begin januari begonnen Britse wetenschappers en de regering met waarschuwingsberichten over de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, die volgens hen misschien nog gevaarlijker is dan de Britse stam.

De 501Y.V2-variant - zoals de Zuid-Afrikaanse variant werd genoemd - zou volgens de nog niet volledig bevestigde gegevens echter niet alleen een snellere verspreiding kunnen veroorzaken, maar ook een grotere virale lading, ernstigere gevallen bij jongeren en verhoogde resistentie tegen antilichamen.

Een paar dagen geleden werden de beschreven varianten van SARS-CoV-2 aangevuld met een derde - de zogenaamde Braziliaanse. Er is nog niet veel over bekend, aangezien het enkele van dezelfde mutaties bevat als de Britse versie van VUI 202012/01 en de Zuid-Afrikaanse versie van 20C/501Y.V2, wat de bezorgdheid doet rijzen dat het de verspreiding van het virus zou kunnen versnellen of resistenter zou kunnen zijn tegen antilichamen.
-----------------------------------
De bereidheid van mensen in Tsjechië om zich te laten vaccineren tegen covid-19 steeg in januari tot 46 procent.
In de afgelopen drie maanden was ongeveer een derde van de mensen geïnteresseerd in het vaccin.
Mensen van 55 jaar en ouder zijn het meest bereid zich te laten vaccineren, terwijl mensen tussen de 25 en 34 jaar het minst geïnteresseerd zijn. Dit blijkt uit een onderzoek dat vandaag is uitgevoerd door de Europese nationale panels.
----------------------------
Vrijdag verandert het systeem van vaccinatieregistratie.
Vanaf vrijdag mogen geregistreerde senioren pas een tweede pincode krijgen als de inentingsdeadline in hun gebied is bekendgemaakt. Het sms-bericht met de code zal dus ook dienen als melding van vrije capaciteit.
Geregistreerde senioren die al een sms-bericht met PIN2 hebben, zullen alsnog moeten proberen actief in te loggen op het systeem en op zoek te gaan naar een datum. Dit wordt bekritiseerd door organisaties die ouderen verzorgen en helpen.
-----------------------------------
Rector Zima heeft een covid-19, bevestigt de universiteit. Zijn toestand is ernstig.
Bron seznamzpravy.cz.
---------------------------------
De cijfers kloppen niet. De overheid moest duizenden mensen beschermend vaccineren.

Uit officiële overheidscijfers blijkt dat het aantal geleverde vaccins niet overeenkomt met de gegevens over wie tot dusver tegen covide is ingeënt.

Volgens officiële overheidscijfers van deze week zijn tot nu toe 169.000 doses coronavirusvaccin het land binnengekomen. Volgens de verklaring van premier Andrej Babiš werden "ongeveer" 75.000 mensen gevaccineerd.

Toen het reserveringssysteem deze vrijdag om acht uur 's ochtends van start ging, bleek binnen een uur dat er op dat moment nog maar drieduizend vaccins beschikbaar waren voor senioren. Er waren geen vrije data meer voor andere aanvragers, omdat er voor hen nog geen vaccin is. Volgens de bevindingen van Neovlivní zijn echter niet alle artsen en mensen van kritieke infrastructuur gevaccineerd uit de regio's, die voorrang hadden moeten krijgen op senioren. Omdat het vaccin op was.

Dus wie kreeg het vaccin in plaats van hen en de senioren?
Het ministerie van Volksgezondheid weigert voortdurend om het vrij te geven. De redactie heeft herhaaldelijk gevraagd om toegang tot het aantal gevaccineerde mensen en hun verdeling volgens structuren in de samenleving.

Jan Blatný verzon eerst excuses, maar stopte toen volledig met communiceren over het onderwerp data.

Vorige week ontving de redactie van Neovlivní anonieme getuigenissen van mensen die beschreven hoe ze gevaccineerd waren en er volgens de officiële vaccinatiestrategie geen recht op hadden. De waarheid vinden, is alleen kijken naar de gedetailleerde desintegratie van vaccinatiestatistieken. Zoals hierboven beschreven, verbergt het team van Babiš dit angstvallig.

De twijfels over de cijfers worden nog versterkt door een feit dat door de afzonderlijke regio's aan de redactie is bevestigd: ze krijgen een vaccin, niet twee doses voor elke persoon. Maar één vaccin - één persoon. Ze zullen de tweede dosis krijgen van de volgende batches, die nog moeten arriveren.

De huidige cijfers kunnen dus niet worden geïnterpreteerd als het tellen van twee doses per persoon.

'Nu hebben we de hele tijd honderd doses van honderd mensen ingeënt. Maar nu zullen we die vanaf januari opnieuw moeten vaccineren van de nieuwe die zullen komen, dus er zullen er maar weinig zijn voor nieuwe aanvragers,” beschreef Martin Kuba, de gouverneur van de Zuid-Bohemen regio, voor Neovlivní.

In februari krijgt de regio minder vaccins dan in januari, dus de vaccinatiegraad zal nog verder vertragen. "Niemand vertelt die mensen dat we alles nodig hebben om opnieuw gevaccineerd te worden. Mensen zijn boos dat we geen vacatures hebben voor senioren boven de 80, maar ik heb geen vaccin. Je bent pas dinsdag uitgerekend. Hoe kan ik deadlines stellen als ik niet zeker weet of het vaccin dinsdag of donderdag zal komen," voegde Kuba eraan toe.

Deze week kwamen de eerste bewezen gevallen van beschermende vaccinatie aan het licht. "De directie van het State Health Institute heeft duizend vaccins verdeeld onder zijn werknemers en hun familieleden. Ze hebben weinig gemeen met kwetsbare groepen, die volgens alle versies van de vaccinatiestrategie bij voorrang gevaccineerd moeten worden”, schreef de SeznamZprávy-website.
Bron neovlivni.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechië wil mogelijk de Britse coronamutatie tegengaan met FFP2-maskers.

Tsjechië kampt al bijna elf maanden met de gevolgen van de coronapandemie. De afgelopen dagen is daar een nieuwe uitdaging bijgekomen: er is vastgesteld dat de zeer besmettelijke Britse mutatie van het virus ook in dit land is aangekomen.

De Britse mutatie van het coronavirus is niet gevaarlijker dan de eerder bekende vorm, maar kan het infectieniveau aanzienlijk verhogen. En met wel 40 procent, zei de Tsjechische minister van Volksgezondheid Jan Blatný maandag tegen journalisten. We zijn ons terdege bewust van dit gevaar en we zullen dienovereenkomstig reageren, voegde Blatný eraan toe. Een manier om infectie te voorkomen, is het dragen van een gasmasker op bijzonder blootgestelde openbare plaatsen. De minister deed dinsdag een advies:
“Het masker moet bijvoorbeeld in alle medische instellingen of op scholen worden gedragen als de lessen daar opnieuw worden gestart. In ieder geval is de bescherming die wordt geboden door een gasmasker van het type FFP2 veel beter dan door andere mond- en neusbescherming."

In Duitsland daarentegen is als onderdeel van de uitgebreide lockdown een FFP2-masker verplicht overal waar veel mensen elkaar ontmoeten, namelijk in winkels en in het openbaar vervoer. In Tsjechië blijft voorlopig een aanbeveling bestaan, ook al zou deze moeten worden uitgebreid naar andere gebieden. Dit zei het hoofd van de centrale gezondheidsafdeling, Jarmila Rážová, woensdagochtend tijdens de binnenlandse uitzendingen van de Tsjechische radio:
“Ik steun het beroep dat minister Blatný gisteren heeft gedaan. Ook ik pleit ervoor om ademhalingsmaskers te dragen op plaatsen waar een groot aantal mensen die elkaar niet kennen samenkomen. Dit is met name het geval in medische of sociale instellingen. Voor het plaatselijk openbaar vervoer zou ik dit zeker aanraden, want het FFP2 masker biedt meer veiligheid dan een gezichtsmasker gemaakt van katoen."

Het State Health Office informeerde als eerste over het vermoeden dat de Britse Corona-variant afgelopen zaterdag ook in Tsjechië is geregistreerd. De autoriteit bevestigde de vondst dinsdag. Bureauchef Rážová zei woensdag:
“De procedure om de ziekteverwekker te bepalen wordt nu geïntensiveerd. We willen dat de positieve resultaten naar het centrale referentielaboratorium worden gestuurd. Daar vindt dan de verdere sequencing van de monsters plaats, omdat lang niet alle laboratoria dat kunnen."

De mogelijkheid om mutaties in het virus op te sporen is in Tsjechië dan ook beperkt. Rážová verzekerde dat het traceren van de contactpersonen naar de eerder bekende gevallen des te meer zal worden geïntensiveerd. Sommige gezondheidsdeskundigen brachten echter een verdere aanscherping van de huidige lockdown naar voren. Er werd zelfs voorgesteld om een zesde toe te voegen aan de vijf voorgaande waarschuwingsniveaus van de Corona-risico-index. Maar het hoofd van de gezondheidsafdeling verwierp dit idee:
“In Tsjechië is momenteel het vijfde en hoogste niveau van kracht, en dat zal nog minstens een week of langer het geval zijn. Ik denk dat deze fase zo effectief is dat wij in het centrale crisisteam er voorlopig niet aan denken om nog strengere maatregelen in te voeren."

"De regering bespreekt vrijdag de mogelijke introductie van ademhalingsmaskers ”, aldus Hamáček.

"Als een dergelijk besluit wordt genomen, dan wil ik dat de premier gegevens verstrekt. Tot nu toe heb ik nergens in de data gemerkt dat er in het openbaar vervoer vaker sprake is van verspreiding dan bijvoorbeeld in de werkgelegenheid. Bovendien hebben nanotoeders een zeer vergelijkbare werkzaamheid als FFP2. Dus zo'n stap geeft me niet veel logica,” zei KDU-ČSL-voorzitter Marian Jurečka.

“Allereerst zou er professioneel beoordeeld moeten worden of het nodig is en waarom het nodig is. We weigeren commentaar te geven op ideeën die "overwegen". Dit is precies het probleem van deze regering vanaf het allereerste begin van de coronaire crisis: ballonnen loslaten, ongefundeerde ideeën, allemaal zonder deskundig bewijs. Het is typerend om "schud een beademingsapparaat" op een moment dat de vaccinatiecoördinator dodelijk niet coördineert", schreef STAN-voorzitter Vít Rakušan.
Bron deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
De risico-index van Covid stijgt opnieuw.

Dinsdag kwamen 9.558 nieuwe gevallen bij, zo'n 1200 minder dan een week geleden. Het aantal Covid-19-patiënten in de Tsjechische klinieken daalde met ongeveer 400 tot 6608, waarvan 1095 in ernstige toestand (IC).
Het aantal mensen dat is overleden met covid, wordt nog steeds aangevuld tot boven 150 per dag.

Er was een verslechtering van de Corona-index. De waarde op dinsdag was 73 van de 100 punten. Aanleiding was een toename van het aantal reproducties van R 0,76 naar R 0,82. De andere drie evaluatiecriteria zijn echter verbeterd. Dit was de zevende dag op rij dat Tsjechië op het niveau van de vierde van vijf corona-waarschuwingsniveaus zat. Zoals besloten door de regering, geldt echter nog steeds de vijfde fase. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei dinsdag dat het aantal Covid 19-patiënten in ziekenhuizen onder de 3000 zou moeten dalen voor een officiële terugkeer naar de vierde fase.
--------------------------------------
Omvang levering vaccins aan Tsjechië voor volgende week onduidelijk.

Corona-vaccinleveranciers Pfizer en BioNTech hebben de Tsjechische regering nog niet verteld hoeveel doses ze de komende week zullen leveren. Dat is een groot probleem, zei premier Andrej Babiš van persbureau ČTK woensdag. Het bedrijfsduo zou het hele schema hebben geannuleerd, de levering voor deze week hebben beperkt en beloofd de bestellingen medio februari te leveren, zei de premier.
Tsjechië en andere EU-landen riepen dinsdag de Europese Raad op om een duidelijk signaal af te geven voor de snelle goedkeuring van nieuwe vaccins die waren besteld. Pfizer en BioNTech verklaarden de mislukking door te zeggen dat ze capaciteit moesten vrijmaken om de productie te verhogen.

In Tsjechië waren op dinsdagmiddag in totaal 129.829 vaccindoses toegediend. Volgens minister van Volksgezondheid Jan Blatný is 1,3 procent van de totale bevolking ingeënt. Eind januari zouden er in totaal 346.625 mensen moeten zijn, in februari 271.600 mensen en in maart 662.400 mensen.
------------------------------------------
Duitsland zal Tsjechië donderdag waarschijnlijk op de lijst van risicolanden plaatsen.

Duitsland zet Tsjechië waarschijnlijk vanaf donderdag op een lijst van risicovolle coronavirusstaten, meldde het persbureau ctk, daarbij verwijzend naar de Tsjechische ambassadeur in Duitsland, Tomáš Kafka.
Ambassadeur Kafka zei dat bondskanselier Merkel en premier Andrej Babiš de kwestie telefonisch hadden besproken en tot een akkoord waren gekomen dat, mocht dit gebeuren, dit geen gevolgen zou hebben voor grensarbeiders tussen de twee landen. Het zou echter betekenen dat Tsjechische burgers die naar Duitsland reizen een negatieve test aan de grens zouden moeten voorleggen, terwijl ze nu een test op Duitse bodem kunnen ondergaan.

De nieuwe categorie "hoogrisicostaten", die Duitsland een week geleden introduceerde, zijn staten met gevaarlijke nieuwe mutaties van het coronavirus of meer dan 200 nieuwe gevallen van het virus per 100.000 inwoners die in de loop van een week worden ontdekt.
-------------------------------
President Zeman heeft het vaccin gekregen, hij blijft voor preventief onderzoek in het ziekenhuis.

President Miloš Zeman zal woensdag in het Militair Hospitaal van Praag worden ingeënt tegen Covid-19, aldus het kantoor van de president op zijn webpagina. De president zal minstens 24 uur in het ziekenhuis blijven om een reeks preventieve medische controles te ondergaan, meldde de Praagse Burcht.
President Zeman, die 76 is, lijdt aan een zenuwaandoening in zijn voeten waardoor lopen moeilijk wordt. Hij onderging voor het laatst een operatie in 2020 nadat hij zijn arm had gebroken.

Bronnen english.radio.cz. + deutsch.radio.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Gegevens lekten uit ÚZIS: Praag rolt andere regio's uit in het aantal vaccins.

Er lekte weer een batch gegevens uit ÚZIS over het aantal mensen dat het coronavirusvaccin al heeft gekregen. Het College weigert tot dusverre de gegevens te publiceren en verstrekt deze ook niet aan de wetgevers. Dat kan morgen veranderen.

Aan het einde van het jaar vroeg senator Ondřej Šimetka (ODS) de directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek (ÚZIS) Ladislav Dušek om gedetailleerde gegevens over het aantal gevaccineerde personen per regio en per leeftijd. Ladislav Dušek antwoordde dat hij de gegevens zou verstrekken - indien goedgekeurd. Er staat echter niet in wie de gegevensoverdracht moet goedkeuren:

"We zullen dus beginnen met het dagelijks sturen van het vereiste rapport naar jullie allemaal. Ik denk dat het zal worden goedgekeurd en cijfers zullen bevatten per individuele dag, evenals een uitsplitsing per regio en in het algemeen per leeftijdscategorie. Als je iets mist, kunnen we het afstemmen - tot nu toe hebben we maar één type vaccin, het zal relatief eenvoudig zijn / alleen ziekenhuizen vaccineren / ”, schrijft Ladislav Dušek in een e-mail aan de wetgevers op 3 januari.

ÚZIS levert nog steeds selectief gegevens
Sindsdien heeft hij ten minste gegevens verstrekt aan premier Andreja Babiš, maar andere wetgevers hadden pech. In ieder geval dus het publiek.

"Aantal gevaccineerde per regio, uitgesplitst naar aantal gevaccineerde gezondheidswerkers en senioren, resp. personen 65+ en 80+, Andrej Babiš komt elke ochtend aan tafel. OK. Dit is de belangrijkste taak voor de komende weken. Maar het is helemaal verkeerd dat we niet allemaal over deze informatie beschikken. De informatie is van het publiek! ”Wijst op piraat-parlementslid Olga Richterová. Hij voegt eraan toe dat ze er altijd naar heeft gestreefd de gegevens openbaar te maken.

Het is niet duidelijk waarom Andrej Babiš de gegevens niet zelf publiceerde, of in ieder geval de openbare beschikbaarheid ervan niet ondersteunde. Zeker is dat er chaos heerst tijdens het vaccinatieproces, dat gegevens niet beschikbaar zijn voor iedereen die het nodig heeft en dat publieke controle vrijwel onmogelijk is.

Dat gaat morgen veranderen. Op aandringen van parlementslid Richterová heeft de minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, zich ertoe verbonden de gegevens vanaf donderdag 21 januari aan ten minste de wetgevers te verstrekken.

Regio's: Urvi, wat kunt u doen?
Seznam Zprávy heeft herhaaldelijk geprobeerd een overzicht te geven van gevaccineerde personen en andere gegevens met betrekking tot de verspreiding van coronavirusinfectie. Het ministerie van Volksgezondheid en het IHIS werken slechts met tegenzin samen en negeren een aantal verzoeken volledig. Ze tonen een vergelijkbare praktijk ten opzichte van andere redactiekamers en datajournalisten.

Ondertussen is vaccinatie tegen coronavirus in individuele regio's zeer chaotisch. Seznam Zprávy werd herhaaldelijk gewezen op gevallen waarin het niet mogelijk was om officieel te registreren of waar de registratie plaatsvond, maar het specifieke ziekenhuis niet over het vaccin beschikte.
Bron goochelvertaling seznamzpravy.cz.
 
Wel, het wordt weer spannend. :) Nu, naast alle bestaande maatregelen, ook nog een extra sneltest pal voor het boarden.

Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/testen-in-het-buitenland

Ik vermoed dat het deze test is : https://www.ghcgenetics.cz/covid/antigen-en/ MAAR IK BEN NIET ZEKER !!

Handleiding :) :

- PLF (Passenger Location Formular) invullen en verzenden voor vertrek vanuit Nederland naar Tsjechië;
- In de praktijk wordt er nooit gevraagd naar (zinloze) gezondheidsverklaring;
- Bij aankomst in Praag PLF tonen en gelijk naar de teststraat voor de PCR-test;
- Volgende dag het -negatieve- testresultaat met PLF doorsturen naar het lokale hygiëne station;
- Twee dagen voor terugreis naar NL nieuwe PCR-test doen en testresultaat meenemen naar de gate;
- Pal voor vertrek een sneltest doen op het vliegveld, resultaat meenemen naar de gate; en
- Bij aankomst in NL, -in mijn geval- vijf dagen in quarantaine en dan een (gratis, jawel) test doen bij de GGD.

Neem de documenten uitgeprint mee, ondanks wat hier en daar wordt gemeld.

Vliegen lijkt me best veilig. :) In tegenstelling wat Jack van Gelder onlangs beweerde en zich daarmee opwierp als de zoveelste deskundige op dit gebied. :)
 
Ik blijf voorlopig maar in CZ:(,veel te veel regels momenteel. En elke verplaatsing van personen is een risico. Het moet echt heel belangrijk zijn om te gaan reizen, hoewel ik wel denk dat het risico in de supermarkt niet kleiner is als een reis per auto naar NL.:ja: Al 10 maanden zijn wij erg voorzichtig, nog een paar maanden erbij moet maar.:snotter: Het komt goed. Hou vol..:troost:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
14-day COVID-19 case notification rate per 100 000, weeks 1-2


w01_02_COVID_subnational_Last_2week.png.png

14-day COVID-19 case notification rate per 100 000

bron; https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Tsjechië blijft dus flink rood kleuren op de kaart van Europa, al lijkt het wel dat ze de goede kant uitgaan!

https://covid19-country-overviews.ecdc.europa.eu/#9_Czechia


Het aandeel positieve tests in Tsjechië bedroeg donderdag bijna 31 procent. Het is het meest sinds 13 januari. Het zevendaagse gemiddelde is ongeveer 29,5 procent.

Het aantal sterfgevallen met covid-19 sinds het begin van de ziekte-epidemie in de Tsjechische Republiek in maart bedraagt meer dan 15.000. Het duurde zeven dagen om de laatste duizend doden te bereiken. De toename van nieuwe infecties is de laatste tijd echter afgenomen in een vergelijking van week tot week.

Er waren donderdag 7.435 bevestigde gevallen van coronavirus in Tsjechië. Het is in ieder geval deze week en vergeleken met afgelopen donderdag is het een afname van ongeveer 650 geïnfecteerden.
Er zijn momenteel 6.131 patiënten met covid-19 in ziekenhuizen.

Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg in de Tsjechische Republiek toegediend 13.190 doses van het covid-19 vaccin op donderdag. Volgens het ministerie hebben ze sinds het begin van de vaccinatie 170.670 vaccinaties uitgevoerd.

bron; idnes.cz
 
Reizen naar het buitenland
Bekijk wat u kunt regelen als u naar het buitenland reist.

Vanaf 23 januari 2021 gaan er verschillende maatregelen in om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Er geldt dan een vliegverbod uit de landen Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Kaapverdië, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Ook moet u voor vertrek uit andere hoog risicolanden naar Nederland in veel gevallen een negatieve PCR-test en een negatieve sneltest kunnen laten zien. Lees alle informatie over de vliegverboden en of u een PCR-test en een sneltest moet doen voor vertrek.

bron; https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen-naar-het-buitenland

Vanuit België volgen ook alleen maar strengere regels, vanavond persconferentie hierover!

Op 19 januari 2021 heeft de Europse Commissie in een mededeling aangegeven wat er moet worden gedaan om een derde golf te voorkomen. Alle niet-essentiële reizen moeten sterk worden ontmoedigd zolang de epidemiologische situatie niet aanzienlijk verbetert. Reisbeperkingen mogen, zoals de aanbeveling van de Raad van oktober 20202 adviseert, niet disproportioneel of discriminerend zijn. Zijn ze wel proportioneel, zoals een verplichte test voor reizigers, dan moeten ze worden gehandhaafd.

https://ec.europa.eu/info/live-work...esponse/travel-during-coronavirus-pandemic_nl

Plannen nog even in de koelkast dus?
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Regering verlengt noodtoestand en geldigheid anticoronamaatregelen

Zoals verwacht heeft de regering in Praag de noodtoestand voor Tsjechië verlengd tot 14 februari op vrijdag. Deze maatregel werd de dag ervoor door de Kamerleden goedgekeurd. Daarvoor was het geldig tot 22 januari.

Samen met de noodtoestand heeft het kabinet ook de effectiviteit van de bevolen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vergroot. Dat zei minister Jan Blatný van Volksgezondheid vrijdag tegen journalisten.

Op uitzonderingen na zijn de beperking van de bewegingsvrijheid en het verbod op grotere bijeenkomsten nog steeds van toepassing. De nachtelijke avondklok loopt van 21.00 uur tot 05.00 uur de volgende dag. Alle restaurants en winkels blijven gesloten, met uitzondering van winkels voor dagelijkse boodschappen. Volgens Blatný heeft het kabinet in het kader van de maatregelen in de dienstensector de werking van de kinderdagverblijven goedgekeurd. Ook het systeem voor het bepalen van de Corona Risk Index (PES) wordt geactualiseerd. De gewijzigde vorm van het systeem zou van toepassing moeten zijn vanaf 1 februari, informeerde Blatný.

--------------------------------------

Vanaf zondag strengere regels bij grens Duitsland-Tsjechië
Bron deutsch.radio.cz.
 
Vanuit België volgen ook alleen maar strengere regel
Reizen naar het buitenland

Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België zijn verboden van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021.

Toeristische reizen naar een rode zone werden al geruime tijd ten sterkste afgeraden. Elk land beslist ook zelf of het zijn grenzen al dan niet openstelt voor Belgische reizigers. België houdt tot 26 januari 2021 zijn grenzen open voor alle reizen naar en vanuit:
https://www.vlaanderen.be/gezondhei...plaatsingen-en-reizen-tijdens-de-coronacrisis
 
@feertje22 er wordt op straat vaak direct een boete gegeven van 5.000 tot 10.000 kronen voor overtreding avondklok, zoals bv jaarwisseling op forum24.cz.
Betreft wet zakonyprolidi.cz/cs/2020-595/zneni-20210111.
Binnenkort moet ik na 21.00 uur van het vliegveld in Praag naar (mijn eigen) huis in Praag; dat is dus gedurende de avondklok. Openbaar vervoer is er op zeker niet. Wellicht een taxi. Hopelijk wordt ik geen ervaringsdeskundige op het gebied van boetes bij het overtreden van de avondklok. :)

Vliegveld Praag kon me geen antwoord geven of deze reis mogelijk is en ook niet of het toegestaan. Het lijkt me dat een reis vanaf een vliegveld naar huis een noodzakelijke reis is; dat geldt in ieder geval wel in NL.
 

kuurgast

Donateur
Aantal nieuwe besmettingen in Tsjechië hoger dan in de dagen ervoor.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Tsjechië was vrijdag 8423 gevallen, hoger dan de twee voorgaande dagen. Vergeleken met vrijdag vorige week betekende dat echter een afname van 860 gevallen. Dit blijkt uit de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. In Tsjechische ziekenhuizen werden iets minder Covid 19-patiënten dan donderdag behandeld, namelijk 6149.

Aan de andere kant stierven in dit land in januari meer mensen in verband met een coronabesmetting dan in december. Volgens de huidige gegevens was het 3372. De meeste doden in een maand tot dusver waren in november, namelijk 4951.
----------------------------------
Epidemioloog Dušek: op zijn vroegst over drie weken onder 3000 Covid-19-patiënten.

De epidemioloog Ladislav Dušek verwacht dat het aantal Covid-19-patiënten in Tsjechische ziekenhuizen op zijn vroegst binnen drie weken onder de drempel van 3.000 zakt, zei het hoofd van het Instituut voor Informatie en Statistiek in de Gezondheidszorg vrijdag op de Tsjechische openbare televisie. Vrijdag was het aantal van deze patiënten 6.149.

Een daling van de cijfers is voor het kabinet belangrijk om te beslissen of de huidige coronamaatregelen gematigd kunnen worden. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný noemde deze week de drempel van 3.000 Covid-19-patiënten in het land. Meest recent lag het cijfer onder de waarde medio oktober.
----------------------------
Leveringen van Pfizer Covid-19-vaccins aan Tsjechië zal met 20 procent verminderd.

De leveringen van Covid-19-vaccins van Pfizer/BioNTech aan Tsjechië zullen de komende weken met ongeveer 20 procent worden verminderd, zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný zaterdag.

Volgens de heer Blatný zullen er voldoende vaccins zijn voor de tweede inentingsronde, die drie weken na de eerste dosis moet worden toegediend. De vaccinatie van nieuwe groepen zal in februari echter vertragen vanwege het tekort aan voorraden.

De leveringen aan Tsjechië en zes andere EU-landen werden beïnvloed door veranderingen in de productielocatie van Pfizer. De CEO van het bedrijf, Albert Bourla, had beloofd al het mogelijke te doen om de vertragingen te verminderen.
---------------------------------------------
Duitsland voegt Tsjechië toe aan lijst van risicolanden.

Duitsland heeft Tsjechië toegevoegd aan een lijst van risicovolle coronavirusstaten. Vanaf zondag zullen Tsjechische burgers die naar Duitsland reizen een negatieve test moeten afleggen aan de grens, terwijl ze nu een test kunnen ondergaan op Duits grondgebied.

Grensarbeiders tussen de twee landen zullen regelmatig op coronavirus moeten worden getest. Terwijl Saksen twee verplichte coronavirus-tests per week vereist, zullen grensarbeiders in Beieren elke 48 uur een negatieve Covid-test moeten produceren.

De nieuwe categorie van "hoogrisicostaten", die Duitsland een week geleden introduceerde, zijn staten met gevaarlijke nieuwe mutaties van het coronavirus of meer dan 200 nieuwe gevallen van het virus per 100.000 inwoners die in de loop van een week worden ontdekt.

Bronnen english.radio.cz. + deutsch.radio.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 

kuurgast

Donateur
Eerste Amerikaanse militaire artsen zijn in Praag aangekomen.

De eerste zeven militaire artsen die zouden moeten helpen het hoofd te bieden aan de coronacrisis in Tsjechië zijn zondag aangekomen in Praag. Maandag staan de eerste ontmoetingen met hun Tsjechische collega's gepland, zo maakte de Amerikaanse ambassade in Praag via Twitter bekend.
In totaal 28 National Guard-artsen uit Texas en Nebraska, die in hun thuisland al ervaring hadden opgedaan met het bestrijden van het coronavirus, gaan het lokale gezondheidssysteem ontlasten in de strijd tegen de corona-epidemie.
De Tsjechische ambassade in de Verenigde Staten serveert goulash voor de Nationale Garde.

De Tsjechische ambassade in Washington D.C. bedankte leden van de Amerikaanse Nationale Garde uit Texas en Nebraska voor hulp tijdens de coronaviruscrisis.
Tijdens de piek van de coronaviruscrisis in Tsjechië afgelopen oktober reisde een team van 28 artsen van de Amerikaanse Nationale Garde in Texas en Nebraska naar het land om te helpen de epidemie te bestrijden.

Eerder deze week bedankte de Tsjechische ambassade in Washington D.C. de leden van de Amerikaanse Nationale Garde - in Tsjechische stijl.
Op woensdag 20 januari waren leden van de Texas en Nebraska National Guard in Washington D.C. om het gebied te helpen beveiligen tijdens de inhuldiging van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden.
Naderhand nodigde de Tsjechische ambassade in Washington D.C. hen uit voor een traditionele Tsjechische maaltijd, waarbij 500 porties goulash werden geserveerd.
Verslaggevers van de Tsjechische televisie waren zelfs ter plaatse om de soldaten te vragen wat ze van de goulash vonden.
"Dit betekent veel voor ons, we hebben een goed staatspartnerschap met (de Tsjechische Republiek)", vertelde Jeremy Smith van de Nationale Garde van Nebraska aan de Tsjechische televisie.
"We sturen soldaten daarheen en het is elke keer leuk geweest als we daar samen met het Tsjechische leger werken."

Tsjechische goulash (of guláš) wordt traditioneel geserveerd met brood of aardappelknoedels (knedlíky). Te oordelen naar foto's die de Nationale Garde van Nebraska op sociale media plaatste, genoten ze ervan in Slowaakse stijl met wat gesneden brood.
"Dankjewel Tsjechië voor het verstrekken van een heerlijke maaltijd aan mijn man en zijn medesoldaten en vliegeniers", schreef een lezer aan de Tsjechische ambassade op Facebook. "We waarderen de steun."
Bron expats.cz.
 
Openbaar vervoer rijdt gewoon in Praag. Nachttrams en -bussen beginnen rond 22:00 maar de metro stopt dan. Als je gewoon op weg naar huis bent is er niks aan de hand. Heb ik laatst ook gedaan rond 22:00 en ik was niet de enige in de tram.

En met oud en nieuw mochten we ook al niet naar buiten. Toch even met de kinderen een paar rotjes afgestoken in het parkje vlakbij huis. De politie reedt tweemaal langs maar deed niks. Wij waren dan ook de enige daar. Wel een vreemd gevoel als je "bang" moet zijn voor de politie...
 

kuurgast

Donateur
Vaccinregistratie voor mensen onder de 80 moet worden uitgesteld.

De vaccinatieregistratie voor mensen onder de 80 jaar of chronisch zieken zal begin februari niet starten zoals oorspronkelijk was gepland, zei premier Andrej Babiš zondag. De heer Babiš zei dat de inenting tegen Covid-19 zal beginnen als er voldoende vaccins zijn. Het hangt ook af van de interesse van mensen boven de 80.

Volgens de gegevens van het Tsjechische bureau voor de statistiek wonen er ongeveer 440.000 mensen boven de 80 in het land. De registratie van mensen in deze leeftijdsgroep is gestart op 15 januari. Tot op de dag van vandaag hebben ongeveer 183.000 zich aangemeld voor het vaccin, maar ongeveer 100.000 wachten nog op een specifieke datum, die afhankelijk is van nieuwe leveringen van het vaccin.

Oorspronkelijk zou het registratiesysteem op 1 februari voor het grote publiek worden geactiveerd. Zolang de ouderen niet zijn ingeënt, mogen geen bevolkingsgroepen zich meer inschrijven, aldus de premier.
---------------------------------
Het aantal ziekenhuisopnames met Covid-19 daalt tot onder de 6.000.

Het aantal nieuw geregistreerde gevallen op zaterdag bedroeg 4.222, een daling met ongeveer 1.000 vergeleken met dezelfde dag een week geleden, volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.
Het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis werd opgenomen, daalde voor het eerst sinds begin januari tot onder de 6.000.
De Covid-19-risico-index van de Tsjechische Republiek staat elf dagen op rij op 69 van de 100 punten, op het niveau van de vierde van vijf corona-waarschuwingsniveas-PES.
-------------------------------------
Minister Blatný: Tsjechië zal op zijn vroegst half februari naar de 4e graad gaan van het PES-systeem.

"We komen in een situatie terecht die ingewikkelder is dan in het voorjaar, de ziekenhuizen zijn vol, en totdat de ziekenhuizen leeg zijn, is er geen sprake van een grote versoepeling", aldus de minister.
Volgens hem gaat Tsjechië pas van de vijfde graad naar de lagere graad als er nog maar drieduizend patiënten met coronavirus in ziekenhuizen zijn. "Als het er tweeduizend zijn, gaan we naar de derde graad, en als het er maar duizend zijn, gaat Tsjechië naar de tweede graad", voegde hij eraan toe.
-------------------------------------
Blatný zal zich niet verontschuldigen voor het bagatelliseren van het dodental.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný heeft geen behoefte zich te verontschuldigen voor de woorden dat slechts 30 procent van de patiënten met het coronavirus in Tsjechië stierf in direct verband met deze ziekte. En dat Tsjechië er slechter aan toe is in internationale vergelijkingen, want het telt bijvoorbeeld ook positieve mensen die zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. "Dit is geen trivialisering en geen verkeerde informatie", zei de minister op de Tsjechische televisie.

"Onze methodologieën zijn zo opgesteld dat we momenteel niet als zodanig rapporteren over mensen die aan covid-19 zijn overleden. We weten dat 30 procent van de sterfgevallen gerelateerd is aan het coronavirus, 10 procent niet gerelateerd is aan covid-19 en 60 procent van de sterfgevallen zijn mensen die stierven aan het coronavirus,” zei Blatný. De voorzitter van de Tsjechische medische kamer Milan Kubek antwoordde, dat het hem de adem benam.
----------------------------------------------------
Rijen Tsjechische pendelaars wachten op test bij Duitse grens.

Op de grens met Beieren in West-Bohemen in de Pomezí in de regio Cheb stonden zowel zondag als zaterdag rijen forenzen te wachten om getest te worden vanwege de verspreiding van een nieuw type coronavirus. Vertegenwoordigers van de regio Karlovy Vary en het reddingssysteem kwamen daarom overeen dat er een testlocatie zou worden gecreëerd aan de grens in Pomezí.

Beieren beschouwt Tsjechië sinds zondagochtend als een gebied met een epidemisch hoog risico en eist dat mensen die het grondgebied betreden elke 48 uur op covid-19 testen.

Deze situatie heeft grote gevolgen voor forenzen die voor hun werk naar Beieren gaan. Sinds zaterdagochtend vormen zich grote rijen aan de grens aan de Pomezí. Volgens de loco-burgemeester van Cheb stonden zaterdagochtend zo'n duizend pendelaars op de tests te wachten. Dezelfde situatie deed zich zondag voor.

Volgens de coördinator van de Tsjechisch-Beierse samenwerking, Simona Fink van het regionale kantoor in Regen, zal Beieren op maandag van 05:00 tot 09:00 uur gratis snelheidstests voor woon-werkverkeer starten aan de Duitse kant van de Železná Ruda-kruising bij de Arberlandhalle in Bayerisch Eisenstein. Het district Regen wil pendelaars en regionale bedrijven steunen. Volgens Fink zullen in de nabije toekomst testlocaties bij de volgende kruisingen volgen.

Volgens het hoofd van de Vereniging van Pendelaars van de Tsjechische Republiek, Zuzana Vintrová, beloofde Beieren twee tests per week te betalen. Maar vier tests per week zijn nodig voor een vierploegendienst, zei ze. Volgens haar is er veel nervositeit bij pendelaars.

Verenigingen, ministeries en de regering zetten de Beierse regering onder druk om het aantal verplichte pendeltests te verminderen. Maandag zouden de premiers opnieuw moeten spreken. Volgens Vintrová storten de Tsjechische en Duitse grenzen in vanwege dergelijke frequente verplichte tests, die "logistiek onmogelijk" zijn. Er zijn ongeveer 60.000 Tsjechen die dagelijks voor werk naar Duitsland gaan.
De vereniging wacht op de vierde dag op de exacte formulering van het bevel van de Beierse regering. Volgens de huidige diplomatieke informatie zullen pendelaars die al een covid hebben ondergaan, evenals gevaccineerde Tsjechen, ook tests moeten ondergaan.

Voor Tsjechische pendelaars zijn de regels afhankelijk van de respectieve federale staat. Terwijl Saksen twee keer per week een negatieve coronatest vereist, vereist Beieren dit bewijs elke 48 uur.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz + novinky.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 

kuurgast

Donateur
Tientallen restaurants in Tsjechië protesteerden tegen overheidsmaatregelen. Sommige openden als petitie-ruimtes.

Aanhangers van het Chcípl PES-initiatief, die kritiek hebben op de regelgeving van de overheid om restaurants en pubs te sluiten vanwege de coronavirus-epidemie, openen hun bedrijf zaterdag.
Sommige waren geopend als politieke verzoekschriftenruimtes. Op de tafels lagen petitiebladen van het Chcípl PES-initiatief.
Meestal kwamen er maximaal enkele tientallen mensen binnen, ook was er minder belangstelling door slecht weer. Veel openstaande bedrijven werden gecontroleerd door de politie en twee restaurants op Svatý Kopeček bij Olomouc kregen opdracht om 's middags te sluiten. Uiteindelijk gingen sommige bedrijven die oorspronkelijk aan het protest wilden deelnemen helemaal niet open.

Volgens Jakub Olbert van het Praagse restaurant Šeberák, dat herhaaldelijk actief was voordat de regering maatregelen nam, is het doel van het protest niet om geld te verdienen, maar om te overleven.
"Ik sloot me aan bij het protest omdat ik denk dat het regeringsbevel en wat het ons de afgelopen vijf maanden heeft aangedaan, verkeerd is. Het is te zien dat het aantal ziekten nog steeds stijgt, terwijl de restaurants sinds oktober min of meer gesloten zijn ", aldus Macek.

Vertegenwoordigers van het initiatief hebben dinsdag tijdens de persconferentie aangekondigd dat ze de politieke beweging Open Czech Republic - I Wanted PES willen oprichten. Restaurants moeten politieke cellen worden en kunnen open zijn omdat volgens het initiatief politieke onderhandelingen zijn vrijgesteld van de anti-epidemiebepalingen van de overheid. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček verwierp een dergelijke interpretatie van de regels.

Hoewel restaurants eten en drinken uit het raam kunnen verkopen, verliest de gastronomische industrie in Tsjechië volgens onderzoeksbureau Nielsen elke dag van sluiting 414 miljoen kronen aan omzet.
Bronnen oa novinky.cz + lidovky.cz.

Er is een compensatieregeling COVID Gastro, maar dat werkt niet goed voor de horeca-ondernemers. Het programma loopt vast en betalingen blijven uit.
 
Bovenaan