Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Verspreiding van Covid-epidemie vertraagt.

Tsjechië registreerde op vrijdag 9.230 nieuwe gevallen van Covid-19, dat is ongeveer een derde minder dan op dezelfde dag een week geleden.
Het aantal positieve resultaten in het totale aantal tests is gedaald tot 30 procent.
6929 Covid-patiënten werden vrijdag in de ziekenhuizen behandeld, 1129 van hen hadden een intensieve behandeling nodig.
14.215 zijn overleden aan Covid-gerelateerde complicaties. Sinds begin januari schommelt het aantal sterfgevallen per dag tussen de 150 en 180.

Het land bevindt zich nu op het vierde niveau van de noodschaal PES, met een risico-index van 72 punten.
Het aantal reproducties is nu R 0,69.
---------------------------------
Britse coronamutatie in Tsjechië?

De State Health Department (SZÚ) maakte zaterdag op haar website bekend over het vermoeden dat de Britse Corona-variant in het land is geregistreerd. Volgende week worden meer laboratoriumresultaten bekend gemaakt. Dit werd aangekondigd door de gezondheidsafdeling. Het mogelijke aantal verdachte gevallen is onduidelijk.
De gezondheidsafdeling liet weten dat het referentielaboratorium voor virusziekten momenteel tien gevallen beoordeelt die kenmerken van de Britse coronamutatie vertoonden in de PCR-tests.
--------------------------------------------
Wekelijks zullen enkele duizenden afspraken voor coronavaccinatie worden toegewezen.

Bijna 117.000 80-plussers hebben zich vrijdag aangemeld voor een vaccin tegen Covid-19, de dag dat het reserveringssysteem voor deze leeftijdsgroep werd geopend. 9.800 van hen konden ook een specifieke vaccinatietermijn boeken. De rest wacht op reserveringstermijn die afhankelijk zijn van nieuwe leveringen van het vaccin.
In Tsjechië wonen meer dan 441.000 mensen in de leeftijdscategorie van 80 jaar en ouder. De vaccinatie van degenen die in verzorgingshuizen wonen, is al aan de gang.
De eerste dag van registratie werd bemoeilijkt door technische problemen, maar minister van Volksgezondheid Jan Blatný zegt dat hij het feit dat een kwart van degenen die in aanmerking komen zich op de eerste dag registreerden een groot succes vindt.
Totale mislukking, verwarring en chaos, zeggen de mensen die probeerden zichzelf of hun naasten in het reserveringssysteem te registreren op te geven.

Blatný verwacht een nog grotere stormloop op 1 februari, wanneer de registratie eigenlijk voor alle burgers moet worden vrijgegeven. Het is waarschijnlijk in eerste instantie beperkt voor mensen van 65 jaar en ouder.

In een brief riep minister Jan Blatný de hoofden van ziekenhuizen op om de vaccinatie van paramedici met de tweede dosis van het covid-19-vaccin een week uit te stellen en de voorkeur te geven aan senioren ouder dan 80 jaar. Volgens de aanbevelingen van professionele bedrijven is deze aanpassing mogelijk.
--------------------------
Babiš: 105.000 mensen werden ingeënt in Tsjechië.

In Tsjechië zijn 105.167 mensen ingeënt tegen het coronavirus, zei premier Andrej Babiš zaterdag. 131.000 mensen ouder dan 80 hebben zich aangemeld, maar de term is slechts 24.458.
-----------------------------------------
Minister van Volksgezondheid Jan Blatný heeft zijn ernstige bezorgdheid geuit over het nieuws dat het farmaceutische bedrijf Pfizer-BioNTech in de komende weken de leveringen van vaccins aan Europa zal verminderen als gevolg van veranderingen in de productielocatie.
De heer Blatný zei dat dit een onverwachte complicatie was bij het inentingsproces en sprak de hoop uit dat de leveringen zo snel mogelijk weer op schema zouden zijn.

Volgens informatie waarover de Tsjechische gezondheidsautoriteiten beschikken, zal het aantal leveringen van Pfizer volgende week met ongeveer 40 procent verminderen. Oorspronkelijk zou Tsjechië wekelijks 70.000 doses vaccin ontvangen van Pfizer/BionNTech.

Zes andere EU-landen hebben de situatie als "onaanvaardbaar" bestempeld en hebben er bij de Europese Commissie op aangedrongen om een openbare verklaring te eisen.
Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, zei dat Pfizer-CEO Albert Bourla had beloofd al het mogelijke te doen om vertragingen te verminderen.
-------------------------------------
Sommige ziekenhuizen konden niet beginnen met vaccinaties.

Vandaag kon het Universitair Ziekenhuis van Ostrava niet op tijd beginnen met vaccineren tegen covid-19, hoewel het klaar was voor toediening van vaccins bij mensen ouder dan 80 jaar. De reden waren problemen met het reserveringssysteem. In het Motol University Hospital in Praag waren boekingsgegevens vandaag tijdelijk niet beschikbaar voor zorgverleners.
---------------------------------
Het hoofd van het ziekenhuis in Český Krumlov, creëerde een "depot" voor vaccinaties voor familieleden en kennissen van artsen.

Bronnen english.radio.cz. + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Komende week zal er weer een debat zijn over de verlenging van de noodtoestand in Tsjechië.
Ik verwacht nog niet dat de maatregelen zullen worden versoepeld ivm het mogelijke Britse Corona-variant.
Eerder werd er al gesproken over versoepeling als de dagelijkse toename enkele honderden tot enkele duizenden zou zijn.
Onlangs is het PES-systeem aangepast ivm de antigeen-testen, daardoor is de PES-score enkele punten lager dan voorheen.
 

kuurgast

Donateur
Britse coronamutatie in Tsjechië?
Het Britse virus bevindt zich in Tsjechië, bevestigt Babiš.

Op een persconferentie na zijn ontmoeting met president Miloš Zeman bevestigde premier Andrej Babiš eerdere informatie aan Deník N dat Tsjechische laboratoria de Britse coronavirusmutatie SARS-CoV-2 op ons grondgebied hadden ontdekt. "De National Institutes of Health hebben vandaag bevestigd dat we hier het Britse virus hebben. Onze laboratoria houden hem in de gaten. Het virus is beduidend besmettelijker, het is geen grotere moordenaar, maar het is wel een probleem”, aldus de premier. Volgens hem is dit een van de argumenten waarom de regering de Kamer van Afgevaardigden zal vragen de noodtoestand met nog eens 30 dagen te verlengen.
Bron seznamzpravy.cz.
 
België is oranje geworden.
Voor de Belgische reizigers / zakenmensen volgende info, verzameld op 1 website;

https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/nieuws/coronavirus-de-toestand-tsjechië

Er worden ook enkele nuttige links aangehaald; voor bijkomende informatie over de toestand in Tsjechië, zie:
 

Ad Verschoor

Donateur
Ben zelf bezig met plannen voor augustus
Ik heb de plannen klaar liggen voor de periode 25 april t/m 23 mei, maar we denken dat dit het niet zal gaan worden.
Eerst maar eens de vaccinaties afwachten. Deze staan voor ons in de planning vanaf maart (ouder 70 en mobiel). Overigens merk ik dat door de situatie, ik amper toe kom aan het schrijven of zelfs lezen van verhalen. Wie weet wordt het voor ons toch ook weer augustus, voordat we op vakantie kunnen.
 
Ik zou de topic eigenlijk naar 2 kanten toe willen benoemen.
"Wanner kan ik weer naar Nederland" :confused:

Ik denk dat het hier een hoop Nederlanders zitten die maar wat graag weer een paar dagen naar Nederland willen op bezoek bij vrienden en vooral familieleden. Als je dat nu doet dan moet je direct na aankomst in quaranaine en dan kan je net zo goed thuis blijven.
 
Wat jammer Ad, waarschijnlijk weer uitstel van jullie bruiloftsvakantie bij Nancy!
Helaas ook wij moeten onze skivakantie in Dolni Lanov met de kindjes een jaartje opschuiven.
Maar als we dan volgend jaar weer gezond kunnen gaan genieten we dubbel☃️
 
Wij willen ook zo graag naar Tsjechië. We hoopten in het voorjaar te kunnen gaan maar daar ziet het niet naar uit.
Ik twijfel zelf ook nog een beetje aan augustus maar denk meer aan september.
Heb je de vakantie aangevraagd is het vaak lastig om het nog te wijzigen.
 
"Wanner kan ik weer naar Nederland"

Precies, naar NL met test en quarantaine en terug hetzelfde als je zoals ik in CZ woont, op bezoek wil in NL en in D zakelijk iets moet regelen. Ingewikkeld en prijzig. Hopelijk wordt dat snel anders.

Het is mij zo wie zo onduidelijk of de "12 of 24 uur regeling" geldt per land waar je heen gaat, of de tijd verdeeld wordt over alle landen. In mijn geval D en NL. Het zou voor mij heel wat beter zijn als ik 24 uur voor D krijg en 24 voor NL.
 
Als je geen controle hebt, kan niemand zien of je 24 uur of 48 uur in het buitenland bent geweest. Als je onvoorzichtig bent, loop je in 1 uur meer risico dan in 48 uur voorzichtig te zijn. Ook in Tsjechië zelf. Maar eerlijk gezegd is het niet mogelijk die 24 uurs optie. Heb je risico's genomen tijdens je reis of verblijf, dan ga je gewoon in quarantaine of doet een test. Maar een test is ook maar een momentopname. In die 48 uur kun je een besmetting opgelopen hebben die nog niet te testen is. Als iedereen voorzichtig was, zouden er minder regels nodig zijn. Maar op dit moment zou ik voorzichtig zijn met reizen totdat er meer duidelijkheid is over mogelijke maatregelen die de komende weken genomen gaan worden in NL en D en het reizen nog moeilijker kunnen gaan maken (vervoersverbod, bezoekverbod, avondklok). Dus ik zou nog even een paar weekjes wachten totdat er meer duidelijk is. Op dit moment is er veel paniek over de nieuwe varianten en kan het alle kanten op gaan. En reis je per auto of OV door Duitsland, kun je ook controle krijgen. En je moet aantonen dat je op transit/doorreis bent naar Nederland of Tsjechië en toegang hebt om Nederland of Tsjechië in te komen. Bijvoorbeeld of je een "Karta Pasazera" voor Tsjechië hebt (verkregen na het invullen van het Public Health Locator Form).
 
Misschien is dat zo simpel. Maar dan moet je waarschijnlijk ook aantonen dat je uit Tsjechië komt. Als je teruggaat naar Tsjechië, dan moet je een Tsjechische ID kaart laten zien. Dus het zal wel lukken. Ik ben zelf ook een maand geleden naar Tsjechië geweest en je hebt doorreisrecht in Duitsland. Maar het is allemaal erg onzeker. Ook dat doorreisrecht kan ingeperkt worden. Sommige landen hebben dat al eerder gedaan. Ik zou zelf nu even wachten. Het aantal besmettingen neemt nog steeds af, maar de Britse variant rukt op. 10% van de nieuwe besmettingen in Nederland zijn al van deze variant. Over een paar weken is meer duidelijk. Ook of deze variant werkelijk zoveel besmettelijker is. Want dan moet al 50 % van deze variant zijn (over 2 weken). In Engeland ging het natuurlijk net als van de zomer in Tsjechië gruwelijk mis omdat ze te laat ingrepen. Tot half december werd nog uitgebreid gefeest toen de pubs gesloten werden en de kerst en nieuwjaar als drietrapsraket werkten. Mede door de lockdown neemt het aantal besmettingen in Engeland ook gelukkig alweer af, hoewel dat effect in de overbelaste zorg nog niet merkbaar is. En over enkele weken wordt het effect van de vaccinaties daar zichtbaar.
 
Wij hebben Tsjechië voor dit jaar alweer afgeschreven. Te onzeker allemaal... We gaan (net als vorig jaar) weer lekker in onze stacaravan in Zeeland zitten. Binnenkort krijgen we onze voucher van de gecancelde Spanje-boeking van vorig jaar uitbetaald, dus onze vakanties zijn al grotendeels gefinancierd, da's wel lekker.
:stout:
 

kuurgast

Donateur
Wat ik gegrepen heb is dat de Tsjechische regering de maatregelen niet zal versoepelen.
Ook zij rekenen op 10% van de nieuwe besmettingen door Britse variant.
In Duitsland is er mogelijk een nieuwe mutatie gevonden.
"Ook dat doorreisrecht kan ingeperkt worden."
Met de eerste golf was er deels beperking hierop, maar dankzij de EU zullen ze er alles aan doen om het doorreisrecht te houden. Wel kan men verlangen om een negatieve test van max.72uur te tonen.

Wat vaccinatie betreft.....voor de zomer mogen we al blij zijn als de ouderen en zwakkeren in Europa het vaccin hebben.
De rest kan nog rustig een half jaar of langer wachten.

Als de vooruitzichten vergelijkbaar zijn met vorig jaar, dan kan men vanaf juni onder dan geldende maatregelen weer naar Tsjechië.
 

kuurgast

Donateur
Kleinste stijging van het aantal nieuw besmette mensen in Tsjechië sinds het begin van het jaar.

Zo'n 2.618 nieuwe gevallen van Covid-19 werden zondag bevestigd in Tsjechië, de kleinste eendaagse sprong tot nu toe dit jaar. Het cijfer was vorige zondag rond de 1.700 gedaald.

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid liggen momenteel 6.330 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis in het land. 1081 van hen verkeren in een ernstige toestand.
Tot op heden zijn er 14.449 bekende Covid-sterfgevallen geweest.

De risico-index Covid-19 van Tsjechië stond maandag op 70 van de 100 punten. Dit betekent dat de “score” in het systeem dat de beperkingen bepaalt vijf dagen achter elkaar in de schijf van niveau vier zit. De meeste parameters voor het bepalen van de index verbeterden zondag, maar het reproductiegetal werd slechter en klom naar R 0,71.

Sinds eind december zijn maatregelen van niveau vijf van kracht, waaronder de sluiting van restaurants en hotels en maximale bijeenkomsten van twee.
Verwacht wordt dat de regering woensdag besprekingen houdt over de mogelijkheid om het land terug te brengen naar niveau 4-beperkingen.
Dinsdag debatteert het lagerhuis van het parlement over de verlenging van de noodtoestand in het land, die eindigt op 22 januari.

Vanaf dinsdag kunnen er papierwinkels, winkels in kinderkleding en kinderschoenen open. Dat besprak het kabinet maandag.
Babiš zei dat hij voorlopig geen verdere versoepeling van de beperkingen verwachtte, ondanks het feit dat de epidemie lijkt te vertragen, de druk op ziekenhuizen is nog steeds te hoog om te overwegen de beperkingen te versoepelen.
Minister van Industrie, Handel en Transport Karel Havlíček liet weten dat het kabinet woensdag waarschijnlijk een mogelijke wijziging van het coronarisicieniveausysteem bespreekt.

Volgende week gaan scholen verder met het huidige onderwijsregime.

De Tsjechische regering wil de noodsituatie vanwege de coronapandemie met nog eens 30 dagen verlengen. Dat heeft het kabinet maandag in zijn bijeenkomst besloten, zo maakte minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček op de daaropvolgende persconferentie bekend. Het aantal nieuwe coronabesmettingen zou weer afnemen, maar ook door de ruim 6.000 Covid-19 patiënten in de ziekenhuizen zei de minister dat er tot dusver geen sprake is van ontspanning.

Blatný: "Ons doel is om het aantal ziekenhuisopnames te verminderen. Bij waarden rond de tweeduizend kan het systeem lang functioneren zodat we niet alleen voor patiënten met coronavirus moeten zorgen, maar ook voor andere patiënten. Coronavirus is niet de enige ziekte, en we stellen de zorg voor mensen die er nu geen toegang toe hebben, al een jaar uit."

Volgens de verklaring van vandaag van de minister van Volksgezondheid Jan Blatný, blijkt uit schattingen dat tot een tiende van de geïnfecteerde mensen in Tsjechië een Britse mutatie kan hebben. "Deze variant is niet gevaarlijker, het doodt niet meer, het vaccin werkt erop, maar het verspreidt zich ongeveer 40 procent sneller", aldus Blatný.
"Het zal grote voorzichtigheid betekenen en kijken hoe de epidemie zich blijft verspreiden, de mutatie zich sneller verspreidt", zei Roman Prymula, een epidemioloog en gezondheidsadviseur van de premier. Volgens hem is het vanwege deze informatie niet nodig om direct door te gaan met het aanscherpen van anti-epidemische maatregelen. Volgens hem bestaat er echter een zeker risico dat meer besmettelijke mutaties de ziekenhuizen en de gezondheidszorg nog zwaarder belasten.
Op de persconferentie van dinsdag wil het Staatsinstituut voor Volksgezondheid (SZÚ) meer gedetailleerde informatie presenteren.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 

kuurgast

Donateur
Blatný: Als we de sluizen openen, stort het gezondheidszorgsysteem binnen drie weken in.

Op een persconferentie na de regeringsvergadering schetste minister van Volksgezondheid Jan Blatný wat er volgens hem zou kunnen gebeuren als de maatregelen nu in Tsjechië worden versoepeld. "Als we alle maatregelen in één keer versoepelen, weten we dat we in Tsjechië ongeveer 400.000 mensen van 80 jaar en ouder hebben. Tegen de tijd dat deze mensen ziek worden, belandt ongeveer een derde van hen in het ziekenhuis. Naar schatting 130 duizend mensen. Twintig procent van degenen die in het ziekenhuis belanden, heeft intensieve zorg nodig, wat neerkomt op 26.000 mensen ”, aldus Blatný. "Als dit zou gebeuren en de sluizen echt werden losgemaakt en de epidemie op natuurlijke wijze kon verlopen, zou binnen drie weken de capaciteit van de Tsjechische gezondheidszorg kunnen worden overschreden. Op dat moment is het een probleem voor ons allemaal die reguliere medische zorg nodig hebben. Dit zal niet gebeuren, ik geef het alleen maar als een voorbeeld van waarom we moeten aandringen op naleving van de maatregelen, en een noodsituatie is absoluut essentieel op de hoogste niveaus waar we nu zijn."
----------------------------
Hamáček: Mensen zullen overstuur zijn, maar scholen en restaurants kunnen niet worden geopend.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček na de regeringsvergadering: "We hebben allemaal gezien hoe snel de epidemie aan het eind van het jaar na de vrijlating aan kracht won, en dit is een risico dat we ons niet kunnen veroorloven. Samen zullen we allemaal een beroep doen op de leden om de noodtoestand te verlengen. Vanuit mijn standpunt is er geen ander rationeel en veilig alternatief. We hebben de kans om te profiteren van de neerwaartse trend en de cijfers zo veel mogelijk te pushen, zodat er een reserve en ruimte is voor verdere ontwikkeling als de epidemie terugkeert. Mensen zullen boos zijn dat kinderen een tijdje thuis blijven, dat sommige diensten niet beschikbaar zijn en restaurants gesloten blijven, maar dat is een probleem voor heel Europa. Het wordt strak om ons - Duitsland en Oostenrijk - omdat ook zij bang zijn voor de komst van de Britse mutatie. Het is een reactie op de huidige realiteit."
-------------------------------
Het COVID-programma is ook bedoeld voor kleine accommodatieverstrekkers.

Naast collectieve huisvestingsfaciliteiten zal ook steun worden verleend aan individuele, dat wil zeggen particuliere logiesverstrekkers, kleine pensions of appartementen. Subsidies zullen worden toegekend in 78 dagen wanneer de exploitatie van accommodatiefaciliteiten is beperkt vanwege anti-epidemische maatregelen van de overheid. Op 25 januari verschijnt de oproep collectieve huisvestingsvoorzieningen, voor individuele accommodatie op 1 februari. Exploitanten van individuele huisvestingsfaciliteiten hebben recht op een subsidie van 200 kronen per dag. In het geval van collectieve logiesverstrekkende bedrijven dient de ondersteuning dezelfde te zijn als bij de eerste oproep.
--------------------------------
Er komt een groot vaccinatiecentrum in het O2-universum, heeft de overheid goedgekeurd.

Tijdens de bijeenkomst van vandaag keurde de regering de bouw goed van een vaccinatiecentrum met grote capaciteit in het O2-universum in Liben, Praag. Hij zal de leiding hebben over het Centraal Militair Hospitaal van Praag en het leger zal soldaten oproepen om te helpen. Volgens de voorzitter van het kabinet, Andrej Babiš, is het plan om tot 10.000 mensen per dag te vaccineren. De adviseur van de premier en voormalig minister van Volksgezondheid, Roman Prymula, vertelde vorige week aan de Tsjechische televisie dat het centrum, dat vaccins tegen covid-19 zou leveren, eind januari operationeel zou moeten zijn.
---------------------------------
Vanaf dinsdag zijn er winkels voor briefpapier en kinderkleding open.

Kantoorartikelen, kinderkleding en schoenenwinkels kunnen vanaf dinsdag weer open. Vandaag heeft de regering het goedgekeurd. De Vereniging van Handel en Toerisme verwelkomt de uitbreiding van het assortiment met schrijfwaren en kleding en schoenen voor kinderen. Volgens president Tomáš Prouza is het een van de meest ondervraagde sectoren onder klanten. "Volgens hem maken de goederen meestal deel uit van een andere aankoop, dus de mobiliteit van mensen zou niet significant moeten toenemen", zei hij vandaag.
------------------------------------
Babiš: Pfizer zal de aanvoer van vaccins aan Tsjechië met maximaal 20 procent verminderen.

Farmaceutisch bedrijf Pfizer zal de aanvoer van coronavirusvaccins aan Tsjechië woensdag met maximaal 20 procent verminderen. Premier Andrej Babiš vertelde het vandaag aan het Jonge Front. De leveringen in februari zullen dit compenseren. Zaterdag sprak de premier over het mislukken van 40 tot 50 procent van de oorspronkelijk verwachte 93.600 doses voor deze week.
Pfizer, die samen met BioNTech het coronavirusvaccin heeft ontwikkeld, is van plan de leveringen naar Europa te verminderen om de productiecapaciteit te vergroten.
Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, zei vrijdag dat het bedrijf het gecontracteerde volume voor het eerste kwartaal binnen de beloofde periode zou leveren.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Hobbelige start van de vaccinatiecampagne voor senioren - kritiek op voorkeur.

Meer dan 143.100 80-plussers hebben zich tot dusverre aangemeld voor inenting tegen Covid-19.
De meerderheid van de senioren meldde zich op de eerste dag dat het systeem op vrijdag voor hen openging. Het totale aantal 80-plussers in het land is 441.000.
Tot dusver hebben 1.671 van de geregistreerde personen het vaccin ontvangen.

Eind vorige week werden de vaccinaties tegen het coronavirus in Tsjechië uitgebreid: mensen van 80 jaar en ouder kunnen zich daar sinds vrijdagochtend voor inschrijven. Kort na de start meldden zowel het online systeem als de telefonische hotline technische problemen door overbelasting. En uit de voortgang van de vaccinatiecampagne bleek ook dat niet alles op rolletjes loopt.

Het centrale systeem van registratie voor de coronavaccinatie is meerdere keren bekritiseerd. Zo zei Zdenka Němečková Crkvenjaš, een lid van de regio Moravië-Silezië en hoofd van het Centrum voor brandwondenchirurgie van het Ostrava University Hospital, op de Tsjechische openbare televisie dat het online systeem te gecompliceerd was voor ouderen. De voorzitter van de Tsjechische medische vereniging, Milan Kubek, legde een soortgelijke verklaring af:
“De adressen van ouderen, inclusief hun geboortecijfers, worden geregistreerd in het centrale gezondheidsregister. De zorgverzekeraars weten zelfs aan welke ziekten deze mensen lijden. U dient de senioren daarom rechtstreeks in een brief aan te spreken. Het zou dus niet nodig zijn dat de gepensioneerden zich op internet voor de vaccinatie aanmelden. '

De technische problemen in het systeem zijn nu opgelost, zei de regeringsvertegenwoordiger voor IT, Vladimír Dzurilla, maandag. Op de openbare omroep legde hij de bijbehorende procedure uit:
“Als de vaccinatiecentra een bepaalde hoeveelheid vaccin krijgen, richten ze zich op mensen op basis van bepaalde criteria. Het is zeer waarschijnlijk dat de doorslaggevende factor de leeftijd zal zijn, zodat de oudste burgers in het betreffende verzorgingsgebied als eerste vaccinatieafspraken worden aangeboden. Je moet dan een afspraak reserveren, deze in het systeem bevestigen en dan verschijnen voor de vaccinatie. "

Dit betekent in het bijzonder grotere vaccinatiecentra, die het grootste deel van de vaccinatiecampagne in Tsjechië zullen uitvoeren. Maar deze centra staan nog in de kinderschoenen, bekritiseert de president van de medische kamer Kubek:
“De vaccinatie moet natuurlijk in de eerste plaats gebeuren in een vaccinatiecentrum, aangevuld met een paar mobiele teams. Maar als de ziekenhuizen er niet waren geweest, was de vaccinatie hier in Tsjechië niet begonnen. Anders is er nog niets voorbereid. "

Een vooraanstaande arts op de Tsjechische radio bevestigde maandagochtend dat de vaccinaties voor de senioren plaatsvinden in de klinieken na genoemde opstartmoeilijkheden. Jan Kvaček is de directeur van het Praagse Na Bulovce-ziekenhuis:
“Ons vaccinatiecentrum bevindt zich op de polikliniek. Op de ene afdeling is het acht uur per dag open, op een andere twaalf uur. Alles werkt perfect, er zijn geen wachtrijen. "

Zoals Milan Kubek, voorzitter van de Medical Association toevoegde, zal het niet mogelijk zijn om de bevolking dit jaar in de herfst te vaccineren zonder de grote vaccinatiecentra in de regio's. Om dit te doen, is het nodig om uiterlijk in maart elke dag ongeveer 70.000 mensen te voorzien, zei Kubek zondag op CNN Prima News.
Bronnen deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 
In Beieren is het op een aantal plaatsen verplicht een FFP2-mondkapje te dragen. Je gaat er van uit dat alle aangeboden kapjes betrouwbaar zijn. Dat blijkt niet het geval te zijn. In het programma Markt van de Duitse TV zijn tests zichtbaar gemaakt. De link naar dat programma is:
https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/markt/Markt,markt14146.html
Doordat zo'n kapje beter aansluit is het dragen ervan bezwaarlijker dan de kapjes die we nu gebruiken.
Natuurlijk zijn er geen eisen in Tsjechië ten aanzien van het mondkapje, maar meer kennis is nooit weg. Vandaar deze tip.
 
Als ik de waslijst van winkels zie die wel open mogen tijdens fase 5, dan is die heel wat langer dan die in Nederland waar zelfs lectuur winkels zijn gesloten maar wel postzegels mogen verkopen maar geen rouwkaarten of kranten. Ze kunnen beter een lijst maken van winkels die niet open mogen want die is een stuk korter. Het Tsjechische beleid mbt opening van winkels vind ik beter. Zouden ze ook zo in Nederland in moeten voeren. Ik verwacht dat op een andere manier het ook mogelijk moet zijn om de winkels onder beperking te openen zonder dat het leidt tot drukte en koopgekte zoals tijdens black friday en voor de kerst. Bijvoorbeeld kledingwinkels alleen s'morgens open tot 11:00 overige winkels alleen s'middags vanaf 13:00. Essentiële winkels de gehele dag. Uiteraard met beperkt aantal mensen in de winkel afhankelijk v/d vierkante meters. Zo kunnen mensen toch hun spullen halen die ze nodig hebben en voorkom je funshoppen dat de kudde aantrekt.
 
In Beieren is het op een aantal plaatsen verplicht een FFP2-mondkapje te dragen. Je gaat er van uit dat alle aangeboden kapjes betrouwbaar zijn. Dat blijkt niet het geval te zijn. In het programma Markt van de Duitse TV zijn tests zichtbaar gemaakt. De link naar dat programma is:
https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/markt/Markt,markt14146.html
Doordat zo'n kapje beter aansluit is het dragen ervan bezwaarlijker dan de kapjes die we nu gebruiken.
Natuurlijk zijn er geen eisen in Tsjechië ten aanzien van het mondkapje, maar meer kennis is nooit weg. Vandaar deze tip.
Ik gebruik ze al maanden. Vandaag net weer 50 stuks gekocht bij "Die Grenze" in NL. 10 voor 3 €. Op mijn werk worden gratis mondkapjes verstrekt maar die gebruik ik niet. De FFP2 maskers ademen iets moeijker maar kriebelen minder aan de
neus en houden het virus stukken beter tegen. Ik maak ze ook niet vast achter mijn oren maar met een plastic clipje. Dan zitten ze iets strakker en sluiten beter af. In de trein in Duitsland worden ze waarschijnlijk ook verplicht. Dus als ik over een paar weken misschien weer naar Tsjechië ga dan hoef ik ze niet apart aan te schaffen. Als ik zie hoe veel mensen mondkapjes dragen en zonder ze regelmatig te vervangen dan hebben de mondkapjes maar een beperkt effect . Wat mij verder in NL opvalt is hoe weinig aandacht er is voor ventilatie en luchtzuivering. Terwijl er goede niet te dure apparaten te koop zijn die de lucht vele malen per uur in een ruimte ontzien van virussen. (ionisatoren).
 
Bovenaan