Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Zondag was er een significante afname van het aantal nieuwe besmettingen in Tsjechië.

Zondag is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus gedaald tot ongeveer een derde ten opzichte van de hele week. In de laboratoria in Tsjechië werden 4.283 positieve resultaten gevonden. Op de zondag van de vorige week was het rond 6300. Ten opzichte van de voorgaande dagen is ook het aandeel positieve resultaten in het totale aantal testen afgenomen, van gemiddeld 41 procent naar 35,2 procent. Dat blijkt uit de gegevens die het ministerie van Volksgezondheid maandagochtend in Praag publiceerde.

Het aantal mensen dat in een kliniek wordt behandeld met de longziekte Covid-19 is na de daling op zaterdag de volgende dag stabiel gebleven. Ongeveer 6600 Covid-19-patiënten kregen op zaterdag medische zorg, 6622 op zondag, waarvan 1071 patiënten een ernstig ziekteverloop hebben. Tot dusver zijn 13.272 mensen omgekomen in verband met Covid-19.
--------------------------------------------------------
Ziekenhuizen nemen hun toevlucht tot buitengewone maatregelen vanwege de volledige capaciteit.

Verschillende Tsjechische ziekenhuizen zijn gedwongen operaties te annuleren en studenten, soldaten en zelfs politieagenten in hun gelederen te rekruteren om een tekort aan personeel te voorkomen als gevolg van de aanhoudende stress in de medische sector als gevolg van de COVID-19-epidemie.

In Cheb werd het ziekenhuis zelfs gedwongen zijn patiënten te verplaatsen vanwege overvolle capaciteit en werd de kraamafdeling geannuleerd, meldde de Tsjechische televisie maandag. "Aanleiding voor de maatregel is de personeelssituatie in het Cheb-ziekenhuis vanwege de covidepidemie. De medewerkers van het kraamkliniek zullen zo tijdelijk hun collega's op andere werkplekken versterken”, aldus een woordvoerder van het Karlovy Vary Regionale Ziekenhuis.

Het ziekenhuis in Trutnov heeft besloten om gebruik te maken van het nabijgelegen kuuroord om patiënten te huisvesten.
--------------------------------------------------
Eerste vaccins van Moderna pas op dinsdag.

Het anticoronavaccin van Moderna komt pas dinsdag aan in Tsjechië. Het zullen 8.000 doses zijn, zei woordvoerster Barbora Peterová van het ministerie van Volksgezondheid maandag op de Tsjechische televisie. Hiermee corrigeerde ze de verklaring van premier Andrej Babiš, die de dag ervoor in hetzelfde medium aankondigde dat maandag 20.000 vaccindoses van Moderna zouden worden afgeleverd.

Tot dusver zijn er 101 trays met het vaccin van Pfizer en BioNTech aangekomen, en deze week komen er nog eens 70 trays. Een tray bevat 975 vaccinatiedoses met elk vijf ampullen, vertelde Babiš. Volgens hem zijn tot nu toe 40.000 mensen in Tsjechië ingeënt tegen Covid-19, de hoeveelheid die Pfizer en BioNTech leveren is voldoende voor ruim 98.000 vaccinaties. Zoals Babiš opmerkte, gingen 27 trays naar de regio's, terwijl 74 trays werden verdeeld over de universitaire ziekenhuizen in de grote steden, het militaire hospitaal in Praag en de gezondheidsafdelingen.

Zelfs bij de distributie van het tweede vaccin tegen covid-19 zal Tsjechië voorlopig een beroep moeten doen op de fabrikant, Moderna. De binnenlandse distributeur is nog niet geselecteerd en de aanbestedingsprocedure duurt minimaal nog een week.

In de regio Liberec worden vaccinatiecentra met een grote capaciteit ingericht. De grootste daarvan komt in de Liberec-arena, waar dagelijks tot 1.200 mensen gevaccineerd kunnen worden. "Maar om het überhaupt zinvol te maken zulke gigantische vaccinatiecentra te openen, moeten we eerst een voldoende hoeveelheid vaccin van de staat krijgen. En dat gebeurt nog niet”, zei goeverneur Martin Půta.

De proefvaccinatie van politieagenten en brandweerlieden tegen covid-19 begint vandaag in het reservehospitaal op het beursterrein van Brno. Het zal worden gegeven aan degenen die als vrijwilliger in het ziekenhuis helpen. Dat zei Veronika Plachá, een woordvoerster van het Universitair Ziekenhuis Brno, dat vaccinaties verstrekt. Tientallen politieagenten en brandweerlieden helpen het ziekenhuis. Na verloop van tijd zouden 3.000 leden van het publiek dagelijks in het gebied moeten worden gevaccineerd. Oorspronkelijk werd een back-upruimte gecreëerd voor het geval van ziekenhuisopname van patiënten met covid-19 en heeft 300 bedden, maar tot dusver was het niet nodig om deze te gebruiken.

Volgens de strategie van de regering moeten in januari 179.000 mensen worden ingeënt, voornamelijk eerstelijnsgezondheidswerkers, ouderen en zieken.
Vaccinatie van het grote publiek, die niet in de risicocategorieën vallen, zou in mei kunnen beginnen, vertelde het hoofd van de epidemiologische groep van het ministerie van Volksgezondheid Roman Chlíbek aan de Tsjechische televisie.
Steden en dorpen zouden hun stemlokalen en aanverwante infrastructuur kunnen gebruiken als vaccinatiecentra, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček maandag.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Nu afwachten of die significante afname donderdag en vrijdag ook te zien zal zijn in de cijfers.
 

kuurgast

Donateur
Blatný gaf aan wanneer te wachten op desintegratie. Maar ook hardere maatregelen blijven in het spel.

De regering heeft de maatregelen om het coronavirus te bestrijden nog niet aangescherpt, het wacht woensdag af. De minister van Volksgezondheid maakte vandaag ook de details van de vaccinatiestrategie bekend, het doel is dat er dagelijks 100.000 gevaccineerd worden.

Maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn vandaag niet aangescherpt door de regering, hoewel ze er tijdens de onderhandelingen wel over spraken. De ministers willen alleen beslissen op basis van de cijfers uit de eerste helft van deze week. Dat zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný op een persconferentie na de regeringsvergadering.
“Er was natuurlijk wel discussie over een mogelijke aanscherping van maatregelen, maar er werden geen concrete voorstellen gedaan. Ik hoop dat het niet nodig zal zijn, maar het kan niet worden uitgesloten," zei Blatný. Volgens hem moet woensdag worden bepaald of de daling van het aantal nieuw geïnfecteerden van de afgelopen dagen doorzet en daarmee de curve wordt doorbroken.

Zelfs als de curve doorbreekt, heeft dit pas op zijn vroegst een week invloed op de bezetting van Tsjechische ziekenhuizen. Dit betekent dat, zelfs als de regering de schroeven niet aandraait tijdens de buitengewone vergadering die op woensdag is gepland, er nog ver weg is met het loslaten. "Laten we eens kijken naar onze ziekenhuizen, op dit moment is het niet mogelijk om over ontmanteling te praten", antwoordde de minister op de vraag wanneer er skigebieden in Tsjechië geopend mogen worden.

Op de bijeenkomst van maandag presenteerde Blatný een reeks maatregelen in individuele Europese landen aan collega's van de regering en vergeleek ze met de Tsjechische. Volgens hem hebben de meeste landen maatregelen die vergelijkbaar zijn met Tsjechië. Ze zijn bijvoorbeeld strenger in sommige Duitse deelstaten, waar mensen niet verder dan 15 kilometer van hun woonplaats mogen reizen.

In Tsjechië is momenteel de hoogste vijfde graad van het anti-epidemische systeem PES van kracht, de overgang naar vier is nog in zicht. "Zelfs als de overgang naar niveau 4 succesvol is, zal dat pas eind januari duren", zei Blatný.

Hieraan gerelateerd is de noodzaak om de noodtoestand te verlengen. Het is nog steeds geldig in het land tot 22 januari. Verschillende regeringsfunctionarissen hebben al verklaard dat het opnieuw nodig zal zijn om de Kamer van Afgevaardigden om verlenging te vragen, aangezien de hoogste niveaus niet kunnen worden geïmplementeerd zonder een noodtoestand.

"Het lijkt me logisch, gezien de cijfers die we hebben, om 30 dagen te verlengen, maar de Kamer van Afgevaardigden beslist. Ik verwacht niet dat het debat eenvoudig zal zijn”, zei vicepremier en voorzitter van de centrale crisisstaf Jan Hamáček vandaag.

De regering besprak vandaag ook een ontwerp-vaccinatiestrategie, en minister Blatný gaf commentaar op opmerkingen van de regio's tijdens een videoconferentie. "Er waren nogal wat pagina's met reacties, het team werkte van vrijdag tot vanochtend onafgebroken. Deze marathon moet morgen lopen”, zei de minister. De regio's hadden opmerkingen over de economie van vaccinatiecentra, IT-ondersteuning, maar ook over technische kwesties.

Volgens het plan van het ministerie zou Tsjechië tot 100.000 mensen per dag kunnen vaccineren als het voldoende vaccins heeft. De grootste centra met grote capaciteit zouden in staat zijn om enkele tienduizenden gevaccineerde mensen samen te behandelen, en volgens Blatný kunnen grote Praagse ziekenhuizen ongeveer 500 mensen per dag behandelen. "Nog eens 50.000 kunnen door huisartsen worden ingeënt. Het zijn er ongeveer vijfduizend en iedereen zal ongeveer 10 mensen per dag kunnen vaccineren."

Integendeel, de mogelijkheid om stembureaus in kleinere steden en dorpen te gebruiken, zoals voorgesteld door de minister van Binnenlandse Zaken, Hamáček, wordt als onwaarschijnlijk omschreven. 'Ik zie het niet als echt', zei hij.

Momenteel worden volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid 40.000 mensen ingeënt. Het ministerie staat erop dat het het aantal gevaccineerden publiceert, evenals de hoeveelheid vaccin die eenmaal per week in Tsjechië aankomt.

"Er zijn nu ongeveer 100.000 doses van Pfizer in Tsjechië en morgen achtduizend van Moderna. Het doel is om altijd het maximale aantal mensen te vaccineren, bij voorkeur allemaal, voordat de volgende dosis arriveert," legde hij uit. De hele dinsdagdosis Moderna is om naar de regio Moravië-Silezië te gaan. Dit vaccin zou oorspronkelijk in 20.000 doses komen, maar alleen de genoemde 8.000 zullen arriveren. Volgens de minister van Volksgezondheid zullen de resterende doses eind januari binnenkomen.

Tsjechië heeft momenteel voor meer dan 10 miljoen mensen vaccin besteld of geregeld, waarvan sommige bij bedrijven die nog geen registratie voor hun vaccin hebben verkregen. "Het doel is om in de zomer ongeveer 5 miljoen mensen te laten vaccineren, dat is ongeveer 60 procent van onze volwassen bevolking", voegde Blatný eraan toe.

De minister van Volksgezondheid herhaalde dat Tsjechië niet zal vragen om hulp bij de overname van ziekenhuispatiënten in buurlanden. "Deze landen zijn er slechter aan toe dan wij. Het zou niet eerlijk zijn om hulp van hen te willen", zei hij. Volgens hem hebben de Duitse deelstaten een vrije capaciteit van intensive care-afdelingen van ongeveer 14 procent, Tsjechië zou 20 procent hebben. Volgens hem zullen andere Tsjechische ziekenhuizen patiënten uit de drukste ziekenhuizen helpen.
Bron seznamzpravy.cz.

Duidelijk en heldere uitleg van gezondheidsminister Blatný.
 
Helaas is mijn vrouw nieuwjaarsochtend toch opgenomen in het ziekenhuis, want het was niet meer vol te houden thuis.
Intussen kan ze weer enigszins zelfstandig ademen, maar nog wel met hulp van zuurstof via een neusbril. Maar de gevolgschade is echt groot.
Slechts 40% longcapaciteit over en chronisch uitgeput. Infectie op haar hartspier en rechter hartboezem en lever- en nierschade. De laatste twee niet heftig, maar wel duidelijk meetbaar. Allemaal dankzij Covid.
Ze kan weer zelfstandig eten en ik heb haar afgelopen week en vandaag heel kort kunnen spreken, wat erg fijn was.
Als alles goed gaat is ze met ongeveer 6 a 10 dagen weer thuis en dan volgt een lang hersteltraject.
Volgens haar collega's op de IC wordt het wel augustus voor ze haar weer zien als collega op de IC.
Zij is trouwens de 3e arts, naast 7 verpleegkundigen op die IC, die ziek is of zijn geweest.

Uiteindelijk komt het vast weer goed, maar we zijn ons lam geschrokken..
Veel sterkte.
 
Niet de soldaten, maar brandweerlieden zullen helpen in het ziekenhuis van Pelhřimov

Vandaag gaan professionele brandweerlieden het Pelhřimov-ziekenhuis helpen met patiëntenzorg. De reden is de hogere morbiditeit van het personeel en de toename van ziekenhuispatiënten met coronavirus. Brandweerlieden zullen de faciliteit betreden in plaats van leden van het leger van de Tsjechische Republiek. Het ziekenhuis vroeg ook om hulp, maar de soldaten gaven geen gehoor.

Het Pelhřimov ziekenhuis heeft vorige week het leger om hulp gevraagd. Zoals Alexandra Knapová, een woordvoerster van het ziekenhuis, nu echter heeft verklaard, zullen de soldaten het Pelhřimov-ziekenhuis niet binnengaan vanwege de drukte en nood aan andere medische faciliteiten in Tsjechië.

De hulp werd echter aangeboden door de Brandweer en Reddingsdienst (HZS) van de regio Vysočina.

"Professionele brandweerlieden uit Pelhřimov zullen gaan trainen en de nodige administratieve taken uitvoeren. De volgende dagen zullen brandweerlieden van de vier Pelhřimov-stations om beurten de ARO-afdeling, de noodopvang en de intramurale afdelingen van de Covid-zone assisteren. Ze zullen in ploegendiensten van twaalf uur werken ", aldus Knapová.

"Het zal een kwestie zijn van tien leden uit het actiegerichte aantal brandweerlieden voor elke volgende dag", zegt Petra Musilová, een woordvoerster van de brandweer in de regio.

Brandweerlieden zullen medisch personeel helpen bij de zorg voor patiënten. "Ze zullen helpen met hygiënische zorg, positionering, inclusief bedaanpassing, of het serveren van voedsel", beschreef Knapová, eraan toevoegend dat brandweerlieden tegen 31 januari moeten helpen in het ziekenhuis.

Momenteel is de volledige verdieping van het belangrijkste ziekenhuisgebouw van het Pelhřimov-ziekenhuis gereserveerd voor covid-patiënten. Het aantal standaard bedden is 74 procent vol. Vier patiënten zijn aangesloten op kunstmatige longventilatie. Achttien medewerkers zijn momenteel ziek met de diagnose covid19.

De soldaten in het Pelhřimov-ziekenhuis hielpen van 18 november tot 8 december. Sinds vorige week helpt het leger in ziekenhuizen in Jihlava en Havlíčkův Brod.

Volgens hygiënisten is de verspreiding van de ziekte in de gemeenschap al volledig wijdverbreid. "Het hangt af van het gedrag van mensen en hoeveel sommige activiteiten en gedragingen zij nodig achten. De grootste vijanden van anti-epidemische maatregelen zijn hebzucht en egoïsme. Men geeft de voorkeur aan een aantal onnodige activiteiten boven het beschermen van zichzelf en zijn omgeving ', zei Kos.

Als zelfs de brandweer ingeschakeld wordt, is de toestand naar mijn idee echt niet goed!

bron; idnes.cz
 
Integendeel, als het leger nog niet ingeschakeld wordt, maar "slechts" de brandweer, dan valt het m.i. nog mee.

Vergis je niet, in veel landen buiten Nederland speelt de brandweer een veel grotere, maatschappelijke rol. Zij doen veel meer dan "enkel" brandjes blussen.
 
Integendeel, als het leger nog niet ingeschakeld wordt, maar "slechts" de brandweer, dan valt het m.i. nog mee.

@Josef; Er werd eerst een oproep gedaan naar het leger, maar die hebben hun handen vol in de rest van de regio, konden geen gehoor geven....

Als het zo ver is, zouden de mensen hun verstand moeten gebruiken, wie wil nu als patiënt verzorgd worden door een brandweerman?
cfr. "Ze zullen helpen met hygiënische zorg, positionering, inclusief bedaanpassing, of het serveren van voedsel"

Maar wat moeten ze als het medisch personeel één voor één bezwijkt aan de ziekte.

Dit alleen zou de mensen moeten aanzetten beter de regels te volgen!
 
Laatst bewerkt:
Vaccinatiecentrum met grote capaciteit in O2-universum Praag, bevestigt Babiš

Het O2 universum-complex is vanaf de zuidzijde verbonden met de O2-arena, met een oppervlakte van bijna 50.000 vierkante meter verdeeld over vier verdiepingen. De grootste zaal heeft een capaciteit van 4.500 personen. De hal is eigendom van en wordt beheerd door Bestsport, een lid van de PPF-groep van de rijkste Tsjech, Petr Kellner.
  • De risico-index van het anti-epidemische systeem PES is niet veranderd . Net als op maandag staat het op 84 punten op honderd. De verspreiding van covid vertraagde echter enigszins
  • Maandag zijn in Tsjechië 9294 gevallen van covid-19 toegenomen , een kwart minder dan afgelopen maandag. Ook het aandeel positieve tests daalde naar 29,3 procent
  • Er zijn momenteel 7.300 paramedici met covid, ongeveer duizend meer dan aan het einde van het jaar . Volgens de Tsjechische Medische Kamer zijn ongeveer 1.250 artsen en 3.400 verpleegkundigen besmet
  • Een van de vaccinatiecentra met een grote capaciteit zal worden opgericht in het O2-universum in Praag, zei premier Andrej Babiš.
  • Het coronavirusvaccin wordt momenteel door de staat geleverd zonder de nodige medische benodigdheden , zoals naalden en spuiten. Het ziekenhuis moet ze uit de voorraad halen. Maar ze waarschuwen dat ze er niet genoeg van zullen hebben. De situatie wordt daarom aangepakt door de State Material Reserves Administration (SSHR). Ook Tsjechië heeft zich aangesloten bij de gezamenlijke pan-Europese aanbesteding, de vakbond bestelt materiaal uit China
  • Sommige bestuurders hebben bedenkingen bij het reserveringssysteem voor vaccinaties . Er ontbreken bijvoorbeeld vaccinatielocaties en sommige regio's hebben nog geen toegang gekregen
  • De regio Midden-Bohemen ontdekte dat niet alle vaccinatielocaties in het reserveringssysteem voor vaccinatie tegen covid-19 waren opgenomen . Er zouden er 15 in Midden-Bohemen moeten zijn, maar er zijn slechts vijf regionale ziekenhuizen in het systeem
  • In Tsjechië is tot nu toe ongeveer zes procent van de tehuizen voor ouderen, gehandicapten en het speciale regime ingeënt . De Vereniging van Sociale Dienstverleners (APSS) schat dat de helft van deze voorzieningen in twee weken kan worden gevaccineerd.
  • Minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček (CSA) voerde gesprekken met de Israëlische ambassadeur in Tsjechië, Daniel Meron, over samenwerking op het gebied van wetenschap en gezondheidszorg . Volgens het hoofd van de diplomatie kan Tsjechië zich bijvoorbeeld laten inspireren door ondersteunende behandelmethoden van patiënten met covid-19
bron; actualne.cz
 

kuurgast

Donateur
Maandag zag men het aantal nieuwe gevallen van coronavirus afnemen.

Maandag werden 9.294 nieuwe gevallen van coronavirus geregistreerd door het ministerie van Volksgezondheid, ongeveer een kwart minder dan begin vorige week. Het totale percentage positieve tests is in dezelfde periode ook gedaald van 37 procent naar 29,3 procent. Het is de tweede dag op rij dat het aantal nieuwe gevallen aanzienlijk is afgenomen.
De risico-index van het PES-systeem blijft op 84 van de 100. Het land bevindt zich in het hoogste niveau van de PES-noodsituatie.
------------------------------------------
Zorgen over gebrek aan spuiten als vaccins in Tsjechië aankomen.

Tsjechië ontvangt zijn coronavirusvaccins zonder noodzakelijk begeleidend medisch materiaal, zoals injectiespuiten, die door ziekenhuizen uit eigen voorraden moeten worden geleverd. De staat werkt aan de aanschaf van de apparatuur en heeft zich ook aangesloten bij een gezamenlijk Europees programma om injectiespuiten te kopen uit China, dat vorig jaar in totaal 1,2 miljard injectiespuiten bestelde, meldde de Tsjechische radio dinsdag, daarbij verwijzend naar een overheidsrapport van december.

Volgens het rapport heeft de staat 12 miljoen injectiespuiten nodig om het vaccinatieplan uit te voeren. Het ministerie van Volksgezondheid registreerde vorige week echter slechts enkele honderdduizenden spuiten in ziekenhuisvoorraden. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei dinsdag dat hij gelooft dat de benodigde medische apparatuur uit China binnen de komende twee maanden moet arriveren.
----------------------------------------------------
De Europese Commissie verwerpt de kritiek dat zij zich "verslapen" heeft over de verkrijging van vaccins.

Directeur-generaal van de Europese Commissie voor Gezondheid en Voedselveiligheid Sandra Gallina sprak dinsdag met EU-parlementariërs en verdedigde de procedure van haar instelling om COVID-19-vaccins aan te schaffen na kritiek van enkele Duitse parlementariërs en de Tsjechische premier Andrej Babiš, die verklaarde dat de Commissie “verslapen” over de kwestie.

Mevrouw Gallina zei dat de gezamenlijke inspanning van de hele Unie om het vaccin te verkrijgen, een grotere invloed opleverde dan enige individuele staat had kunnen hebben. Problemen met de productie van vaccins bewijzen dat de Europese Commissie terecht niet afhankelijk was van één enkele producent en dat het maximaal mogelijke aantal vaccins werd aangeschaft, zei ze.
---------------------------------
Het nieuwe Moderna-vaccin is al in Tsjechië, Astra Zeneca komt in februari aan.

Bronnen english.radio.cz. + deutsch.radio.cz.

Lichte afname, maar laten mensen met klachten zich wel testen? Probleem is ook dat mensen die positief getest worden niet al hun contacten opgeven omdat die niet in quarantaine willen.
Donderdag en vrijdag zal het duidelijk moeten zijn aan de hand van de cijfers.
 

kuurgast

Donateur
De UNIE is traag met het vaccin, bekritiseert Babiš. Maar zonder de EU zou Tsjechië niet genoeg vaccins hebben en zouden ze duurder zijn.

Centrale aankopen van het vaccin op het niveau van de Europese Unie zijn momenteel de enige manier om coronavirusvaccins te verkrijgen, bevestigt het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid. Niet alleen premier Babiš bekritiseert de gemeenschappelijke Europese aanpak als traag. Volgens het ministerie brengt Tsjechië dankzij hem echter zijn zwakkere positie op de markt in evenwicht en krijgt het ook een betere prijs voor vaccins.

De Europese Commissie, die vaccins voor coronavirus bestelt en koopt voor alle EU-landen, loopt achter op andere wereldlanden. Dit is het geval met het eerste goedgekeurde vaccin van Pfizer en BioNTech, waarvan sommige critici zeggen dat de EU het niet heeft verstrekt. Er zijn drie belangrijke redenen voor deze "vertraging".

Waarom zo langzaam?
De Europese Commissie heeft het vaccin vanaf het begin bij verschillende bedrijven besteld, omdat het niet duidelijk was welke van hen het product als eerste klaar zouden hebben.

"Toen we onderhandelden over de aankoop van vaccins, was het niet zeker welke als eerste zou worden goedgekeurd. We hebben geprobeerd een zo breed mogelijk aanbod te garanderen,” zei de woordvoerder van de Commissie Stefan de Keersmaecker maandag, volgens wie de EC twee miljard vaccins van zes fabrikanten heeft verstrekt aan 450 miljoen mensen in de Unie. Dit waren "slechts" 300 miljoen doses van Pfizer / BioNTech, maar de Commissie onderhandelt nu over een verhoging van dit volume. Het Moderna-vaccin zal binnenkort ook beschikbaar zijn.

Het eerste probleem houdt verband met het tweede obstakel: productiecapaciteit. "Het is niet mogelijk om vaccins in één keer te produceren, noch voor de hele wereld, noch voor de hele EU. Ze zullen geleidelijk komen, naarmate de productiecapaciteiten, die uiteraard geleidelijk zullen worden uitgebreid, dit toelaten, ”zei de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Tsjechië in een verklaring. Pre-orders van de EU hebben bedrijven geholpen het productieproces te versnellen.

De derde belangrijke factor is het goedkeuringsproces van de European Medicines Agency (EMA), dat een van de strengere is. "Een topprioriteit voor het Europees Geneesmiddelenbureau is de veiligheid van vaccins. En dat is goed. Het kan haar niet worden verweten, we zouden haar er liever om prijzen. Zeker in een tijd dat uit enquêtes bleek dat er wantrouwen jegens de bevolking was: slechts meer dan 40 procent van de Tsjechen wilde worden ingeënt”, aldus de vertegenwoordiging.

Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid reageerde terughoudend op de aanpak van de Commissie. "Vanuit professioneel oogpunt handelde de EU volledig in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving. Het primaire doel was om te zorgen voor een veilig vaccin en een voldoende hoeveelheid in de hele EU”, aldus woordvoerster Barbora Peterová van Euractiv.

De snelheid van het distributieproces hangt echter voornamelijk af van de lidstaten. Volgens de Commissie zijn het aantal gekochte voordelen en de snelheid waarmee ze worden verdeeld en gebruikt in handen van de lidstaten. Al in oktober deed de uitvoerende macht van de EU hun aanbevelingen voor het selecteren van prioriteitsgroepen voor vaccinatie of voor het verzekeren van distributie. De hele situatie werd treffend beschreven door de Politico-server in de tekst "Waarom zo traag?".

Tegen vaccinatie-nationalisme
Op de lange termijn is de gekozen aanpak gunstig voor de EU als geheel. Zoals Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakidis heeft opgemerkt, zijn de EU-staten het erover eens dat het niet mogelijk is om te focussen op "één plek op de kaart", omdat dan sommige staten zonder vaccin zouden kunnen komen te zitten.

Een van de belangrijkste voorstanders van gezamenlijke inkoop is de Duitse bondskanselier Angela Merkel, wiens land zeker de overhand zou hebben bij normale concurrentie op de markt in vergelijking met kleinere landen. "We geven niet om een afzonderlijke procedure op nationaal niveau bij de aanschaf van een vaccin. (…) Het was goed om het gezamenlijke EU-plan te volgen”, zei Merkel. Volgens commentatoren wil de kanselier "vaccinatie-nationalisme" en het onderling slepen van EU-leden over het vaccin voorkomen.

In een interview met Právo was de Tsjechische premier Andrej Babiš het eens met de stelling dat de beslissing om vaccinaties te geven in de vorm van gezamenlijke aankoop nogal hinderlijk is. Ook bekritiseerde hij de trage Europese vooruitgang in zijn daaropvolgende toespraken. "Ja, Israël en Groot-Brittannië gaan omdat ze hun eigen beslissingen nemen. We kunnen er alleen maar naar kijken en wachten. Dat klopt niet, Europa moet sneller handelen'', zei de premier.

Ministerie: het is de enige manier
Tegelijkertijd is gezamenlijk inkopen logischerwijs vooral voordelig voor kleinere landen, zoals Tsjechië, die niet zo'n sterke positie op de markt hebben. Dit wordt bevestigd door het ministerie van Volksgezondheid, volgens hetwelk centrale aankoop op EU-niveau "de enige mogelijke manier is om een vaccin te verkrijgen".

"Door het beperkte aantal vaccins is de markt ervoor erg beperkt. De EU als geheel heeft een veel sterkere onderhandelingspositie en realiseert daarmee veel lagere prijzen. Aangezien vaccindoses gedeeltelijk worden gedekt door het Europese noodhulpinstrument (afhankelijk van de fabrikant varieert tussen 20-40% van de dosisprijs), zijn vaccins ook goedkoper”, legt Peterová namens het ministerie uit.

Op de vraag of Tsjechië de vaccins zelf zou kunnen leveren, antwoordde het ministerie duidelijk. "De Tsjechische Republiek zou alleen niet genoeg vaccins krijgen", zei Peterová.

Een andere vraag is of Tsjechië überhaupt een groter aantal vaccins zou kunnen gebruiken dan momenteel beschikbaar is. Al half december was het duidelijk dat de Tsjechen bij het opstellen van een vaccinatiestrategie achterlopen op andere landen.
Bron hlidacipes.org.
 

kuurgast

Donateur
Nederland/België is rood voor Tsjechië.
Voor werk of dringende zaken binnen een termijn van 24 uur, mag je er zonder test komen.
België is oranje geworden.

4182690_2545534_mapa_mzv.png

Afbeelding mzv.cz/brussels.

Oranje - reizigers uit deze landen kunnen binnenkomen zonder de verplichting om het Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Vreemdelingen die voor werk of studie naar Tsjechië reizen, zijn verplicht om een negatief PCR-testresultaat in te dienen voordat ze naar de werkplek of een onderwijsinstelling in Tsjechië gaan. Dit geldt alleen voor vreemdelingen.
Bron koronavirus.mzcr.cz/en.
 
Helaas is mijn vrouw nieuwjaarsochtend toch opgenomen in het ziekenhuis, want het was niet meer vol te houden thuis.
Intussen kan ze weer enigszins zelfstandig ademen, maar nog wel met hulp van zuurstof via een neusbril. Maar de gevolgschade is echt groot.
Slechts 40% longcapaciteit over en chronisch uitgeput. Infectie op haar hartspier en rechter hartboezem en lever- en nierschade. De laatste twee niet heftig, maar wel duidelijk meetbaar. Allemaal dankzij Covid.
Ze kan weer zelfstandig eten en ik heb haar afgelopen week en vandaag heel kort kunnen spreken, wat erg fijn was.
Als alles goed gaat is ze met ongeveer 6 a 10 dagen weer thuis en dan volgt een lang hersteltraject.
Volgens haar collega's op de IC wordt het wel augustus voor ze haar weer zien als collega op de IC.
Zij is trouwens de 3e arts, naast 7 verpleegkundigen op die IC, die ziek is of zijn geweest.

Uiteindelijk komt het vast weer goed, maar we zijn ons lam geschrokken..

Olivier, beetje een late reactie maar niet minder gemeend.
Wat heftig en ik hoop dat het herstel doorzet.
Wens jullie veel sterkte!
 
Olivier, heel veel sterkte, in de eerste plaats uiteraard voor uw vrouw maar zeker ook voor het gezin. Mensen die zich grenzeloos inzetten verdienen zoiets niet maar hierin toont het virus toch zijn ware gelaat: nietsontziend.
(ik heb n pas uw bericht hierover gelezen)
 
We hebben besloten om ook dit jaar niet naar Tsjechië te gaan.
Ik was bezig om een reis uit tezetten om met de caravan door Tsjechië te toeren.
In de maanden mei en juni.
Maar we durven het niet aan en blijven, net zoals in 2020 in Nederland.
We zullen de bergen en prachtige dorpen missen.
Maar vooral ook de magnifieke fietstochten.
Afijn, volgend jaar beter.
 
België is oranje geworden.

Oranje - reizigers uit deze landen kunnen binnenkomen zonder de verplichting om het Public Health Passenger Locator Form in te vullen.
Klopt, Kuurgast, zo lees en begrijp ik het ook. Maar uit eigen ervaring zie ik dat niemand voorbij de controle komt zonder dat formulier. Die controle is niet bij het uitstappen, maar bij de ingang van de bagagehal. Dus de controlerend ambtenaar kan ook niet zien uit welk land je komt.

Nog even de beeldvorming. Altijd bij de melding dat ik nog regelmatig vlieg, krijg ik te horen dat er zoveel reizigers op Schiphol zijn. Ik herken dat helemaal niet. Alleen maar lege vertrek- en aankomsthallen. En soms vliegtuigen met dertig reizigers. Misschien gisteren virologe Marion Koopmans zien vertrekken ? Ook van een leeg Schiphol.
 
België is oranje geworden.

Tja, dan wordt het misschien wel makkelijker om Tsjechië binnen te raken, maar...

1. de problemen als je weer terug naar België wil, met papieren, testen en quarantaine zijn niet min.
2. wil je het risico nemen om te vertrekken naar een land met 5 x zoveel besmettingen en een zorgsysteem dat op barsten staat?

Neen, hoe graag we ook zouden willen vertrekken, nu nog even niet. :snotter:
 
Communicatie van het ontwikkelteam
4. 1. 2021 - Overzicht van vaccindoses

Gemelde vaccinaties: 19.918

Dit cijfer komt overeen met het cumulatieve aantal van alle gerapporteerde vaccindoses op 6 januari 2021 om 18.00 uur. De update vindt één keer per week plaats, altijd op donderdagochtend

bron; https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
 
Dus ik vond 120€ geen woekerprijs.
Ik wel.
Schande! Momentopname gebruiken als garantie voor de zeer nabije toekomst.
Parasieten!
Handige Harries die langs de scheerlijnen opereren.
In februari word ik gevaccineerd. Mijn enige legitiem bewijs dat ik de Tsjechische samenleving weer kan ontmoeten, mijn vrienden weer kan zie etc...
 
Bovenaan