Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Er wordt op social media een hoop verkondigt over opgestapelde kisten nav de Nederlandse media over crematoria Tsjechië.
Er zijn geen Italiaanse toestanden en met samenwerking wordt het opgelost.

Crematoria in Tsjechië bereiken hun capaciteitsgrenzen.

De capaciteit van crematoria in Noord-Moravië is overschreden, terwijl deze situatie in andere delen van het land nadert.
Vijftig overledenen zijn vanuit Ostrava naar een crematorium in Hustopeče, Zuid-Moravië, vervoerd, dat ze kan opvangen.
Volgens Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček kunnen de crematoria in andere districten de komende dagen ook hun capaciteitsgrenzen bereiken. Dan zijn verdere transfers nodig. Hij zei dat Praag de meeste vrije capaciteit had.
Vanwege het toenemend aantal coronadoden in Tsjechië heeft het centrale crisisteam vrijdag statistieken opgesteld over het gebruik van de crematoria in het land. De statistieken worden opgesteld door de brandweerleiding in samenwerking met de begrafenisondernemersvereniging.
De capaciteit van crematoria is voldoende, Ostrava heeft de neiging om op andere momenten problemen te hebben.

De capaciteit van crematoria in Tsjechië is voldoende, het probleem is volgens hoofdhygiëniste Jarmila Rážová alleen de regio Moravië-Silezië, die volgens haar één crematorium heeft voor de hele regio en dus problemen heeft als er een epidemie komt. Coronavirus wordt niet tot de zeer besmettelijke ziekten gerekend, dus volgens haar is het niet nodig om het lichaam te verbranden, maar het is ook mogelijk om het in de grond te begraven.
In de regio Moravië-Silezië kampt het crematorium van Ostrava met een capaciteitsprobleem, dus de regio vroeg om hulp. De Centrale Crisisstaf maakte woensdag bekend dat het transport van 50 lichamen van Ostrava naar het crematorium in Hustopeče, Zuid-Moravië, zal plaatsvinden. In totaal zijn er 27 crematoria actief in Tsjechië; volgens Rážová is dit in het geval van de regio Moravië-Silezië een probleem van de exploitant, dat kan worden opgelost door samenwerking tussen crematoria.

Volgens een ČTK-peiling van woensdag is de capaciteit van crematoria in de meeste regio's nog steeds voldoende, hoewel er nu meer doden vallen dan normaal. Ze lossen de toename van het aantal doden ergens in twee ploegen op, in Zlín overwegen ze een derde ploeg. Een uitzondering vormt de regio Moravië-Silezië, waar begrafenisdiensten meer doden registreren dan ze kunnen verbranden. Het Ostrava Crematorium, het enige in de Moravisch-Silezische regio en het grootste in Tsjechië, heeft gemiddeld 950 tot 970 doden per maand gecremeerd, tegen 60 procent meer in de afgelopen maanden. Door de opslag van een toenemend aantal overleden crematoria is in november een extra koelvoorziening toegevoegd en zijn er nu twee gekoelde vrachtwagens bijgekomen.
Bron ceskenoviny.cz.
----------------------------------------
Andere crematoria in Tsjechië hebben de limiet van hun capaciteit bereikt. Het kabinet wil daarom maandag voorstellen om de invoer van lichamen uit het buitenland te verbieden en ook om de emissiegrenswaarden van crematoria te verlagen.

De Centrale Crisisstaf bracht de situatie in de Tsjechische crematoria in kaart. Naast Ostrava, dat al boven de maximumlimiet ligt, zijn er ook crematoria in de regio's Karlovy Vary, Olomouc en Zlín op de grens van de capaciteit. Faciliteiten in de regio's Hradec Králové, Pardubice en Pilsen naderen ook de limiet van hun maximale capaciteit.

Het kabinet bespreekt daarom maandag enkele crisismaatregelen rond het verbranden van menselijke resten.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling zal de regering een voorstel doen voor een verbod op de invoer van stoffelijke resten uit het buitenland, de opheffing van lokale emissieverboden en -limieten, en een verbod op de verbranding van ander materiaal dan lichamen. Het verbranden van opgravingen of biologisch afval uit ziekenhuizen zal dus niet mogelijk zijn.

De Centrale Crisisstaf, waartoe de regio Moravië-Silezië zich wendde vanwege de bezetting van het crematorium Ostrava, richtte een groep op bestaande uit vertegenwoordigers van de Brandweer en Reddingsdienst, het Ministerie van Regionale Ontwikkeling en de Tsjechische Uitvaartvereniging.

"De Centrale Crisisstaf heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat 50 lichamen zo snel mogelijk van de Moravisch-Silezische regio naar Hustopeče kunnen worden vervoerd. Een specifieke beslissing over het transport valt nu onder de bevoegdheid van het stadhuis van Ostrava" zei Klára Dlubalová, woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vervoer zal altijd op afspraak plaatsvinden tussen het crematorium en de uitvaartdienst. "Elke ochtend rapporteert de crematoria aan de subgroep het huidige aantal doden van de vorige dag, en de capaciteit en het gebruik van de koel- en vriesboxen worden ook gecontroleerd", voegde Dlubalová toe.

Diepvrieskasten worden momenteel gebruikt in de regio Moravië-Silezië, in de regio Olomouc staan ze klaar voor gebruik. De vrije capaciteit wordt momenteel gerapporteerd door crematoria in Praag, de regio Liberec en de regio Vysočina.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De capaciteit van bedden in Tsjechische klinieken bereikt zijn grenzen.
Het grootste probleem van overvolle ziekenhuizen - gebrek aan personeel.

De capaciteiten van Tsjechische ziekenhuizen die Covid-19-patiënten behandelen, lopen tegen hun grenzen aan. De mogelijkheid om het te verhogen is zeer beperkt, aangezien er niet genoeg personeel zou zijn om dit te doen. Dat zei staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Vladimír Černý, vrijdag tegen journalisten in Praag. Het aantal ziekenhuisopnames voor Covid 19-patiënten groeit elke dag met 150 tot 200 mensen. Als de slechte prognose waar blijkt te zijn, kunnen in januari tot 12.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen worden behandeld. Momenteel zijn er ongeveer 7.300 patiënten.

Meer dan 200 Covid-19-patiënten worden momenteel ondergebracht in de universitaire klinieken in Ostrava, Brno en Pilsen. Het ergste is de situatie in het Moravisch-Silezische district. Het ministerie van Volksgezondheid overweegt nog niet om het veldhospitaal in de Praagse wijk Letňany te openen. De reden hiervoor is het gebrek aan medisch personeel in de civiele sector. Volgens Černý zou het leger wel 50 patiënten kunnen opvangen. De totale capaciteit van het veldhospitaal bedraagt 500 tot 600 bedden.

"Hoewel het aantal nieuwe besmettingen vandaag zou kunnen afnemen dankzij de maatregelen die na Kerstmis zijn genomen, zal de remweg in ziekenhuizen langer zijn. Pas na 15 januari zal er een daling zijn", voegde Dušek eraan toe.
-----------------------------------
Blatný: Versoepeling van maatregelen is momenteel uitgesloten vanwege de druk op het gezondheidssysteem.

Minister Jan Blatny van Volksgezondheid zei vrijdag op een persconferentie dat er door de coronavirus-epidemie aanzienlijke druk staat op de Tsjechische gezondheidssector en dat een versoepeling van de huidige maatregelen daarom uitgesloten is.
------------------------------------
Risico op covid-19 blijft op het hoogste niveau, aantal gevallen daalt licht.

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid zijn woensdag 14.780 nieuwe gevallen van Covid-19 ontdekt in Tsjechië. Dat zijn er ongeveer 2.900 minder dan op woensdag, toen er op één dag een recordaantal nieuwe gevallen was.
Ongeveer 7.300 mensen liggen in het ziekenhuis met Covid-19, van wie ongeveer 1.100 in kritieke toestand.
Het meest recente cijfer voor het totale aantal doden door coronavirus in Tsjechië is 12.800. De PES-risico-index van de overheid blijft op het hoogste, vijfde niveau, op 86 punten op 100.
--------------------------------------------
Škoda en OKD willen arbeiders inenten, maar hebben geen toegang tot vaccin.

De belangrijkste autofabrikant in Tsjechië, Škoda Auto, bereidt vaccinatiecentra voor waarin het zijn werknemers hoopt te inenten, meldt de nieuwssite iRozhlas van de Tsjechische radio. Het heeft echter geen toegang tot het vaccin, dat voorlopig alleen in handen is van de staat. Minister van Industrie en Handel Karel Havlíček vertelde iRozhlas dat het op dit moment niet mogelijk is om Škoda en andere bedrijven van een vaccin te voorzien. Het zou een mogelijkheid zijn om het vaccin rechtstreeks te kopen bij producenten die zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. De heer Havlíček ziet echter niet hoe deze entiteiten uit de particuliere sector op dit moment beschikbare vaccins zouden kunnen vinden.
Škoda zegt dat het 15 stationaire en drie mobiele vaccinatiecentra voorbereidt en dat het in staat zou zijn om 1200 mensen per dag te vaccineren. Het mijnbouwbedrijf OKD heeft interesse getoond om ook zijn eigen vaccinaties te doen.
------------------------------------------------
Vandaag stuurde het leger nog eens 200 soldaten om de covid-19 te bestrijden

Vandaag heeft het leger nog eens 200 soldaten gestuurd om ziekenhuizen of andere gezondheidsvoorzieningen te helpen. Ze zullen helpen om de coronavirus-crisis te beheersen. Naast medische en sociale voorzieningen, helpen soldaten in vier callcenters mogelijk geïnfecteerde mensen op te bellen, ophaalteams te vormen en te helpen met slimme quarantaine.

Probleem is dat meeste positief geteste mensen hun contacten niet melden, ze hebben 0.8 contacten wat zeker 5 zou zijn.
-------------------------------------------
Regio Liberec wil alle aanvragers ouder dan 65 binnen drie maanden vaccineren.

De regio Liberec bereidt zich voor om vanaf 1 februari vaccinatiecentra met een grote capaciteit te kunnen openen. In elk district zal er minstens één zijn. Hun ingebruikname hangt echter af van voldoende vaccins. Vaccinatiecentra zouden maandelijks tot 36.000 mensen moeten kunnen vaccineren. Eén vaccinatieteam zou 1.000 mensen per week moeten behandelen, en er zouden negen van dergelijke teams moeten zijn. "We zullen vanaf 1 februari klaar zijn om aanzienlijk meer mensen te vaccineren dan we tot nu toe beschikbare vaccins hebben", zei gouverneur Martin Půta. "Het gerapporteerde aantal doses zal ons in staat stellen om de meest risicovolle bevolkingsgroepen de komende drie maanden te vaccineren, inclusief alle burgers ouder dan 65", voegde hij eraan toe.

Alleen is dat mogelijk als het vaccin op tijd wordt geleverd en niet zoals nu dat ze moeten wachten op volgende levering.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Kinderen na covid-19 lopen het risico op een zeldzaam syndroom. In Tsjechië zijn al tientallen gevallen verschenen.

Covid-19 heeft bij kinderen meestal een mild beloop, maar zelfs voor hen kan het ernstige gezondheidscomplicaties veroorzaken. Artsen hebben ze ontdekt bij tientallen kinderen in Tsjechië en praten over een geheel nieuwe ziekte.

De eerste meldingen van het covid-19-geassocieerde multisysteemontstekingsreactiesyndroom bij kinderen (PIMS-TS) begonnen medio vorig jaar te verschijnen in Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk of de VS.

In Tsjechië is de incidentie sinds half november hoger, na de piek van de tweede golf van de coronavirus-epidemie. Het ziekenhuis meldt nog steeds andere nieuwe gevallen - in verband met de derde golf van de epidemie. Hospodářské noviny wees hierop.

"Het is een bijzondere ervaring voor ons, in een paar weken leren we over een nieuwe kinderziekte", zegt professor Jan Lebl van de kinderkliniek van de 2e medische faculteit van de Charles University en het Universitair Ziekenhuis in Motol, die een seminarie over de nieuwe ziekte organiseerde.

Het syndroom treedt twee tot vier weken na SARS-CoV-2-infectie op en is zeldzaam - het treft ongeveer twee op de honderdduizend mensen onder de 21 jaar. De essentie is een vertraagde immuunrespons bij geïnfecteerde kinderen, die leidt tot ontsteking van de bloedvaten en kan leiden tot het falen van meerdere organen.

Volgens het hoofd van de pediatrische kliniek van de 2de medische faculteit van de Charles University en het Universitair Ziekenhuis in Motol, Filip Fencl, omvatten de eerste symptomen koorts van meerdere dagen. Huid- of slijmvliesverschijnselen, uitslag, conjunctivitis, roodheid van de voetzolen of handpalmen kunnen worden toegevoegd. Patiënten kunnen echter ook last hebben van lage bloeddruk, diarree of buikpijn.

"In totaal zijn negen patiënten met deze ziekte in het ziekenhuis opgenomen in de afgelopen drie weken, de meesten van hen jongens. De jongste patiënt was een jaar oud en de oudste was 13 jaar oud. In principe had iedereen koorts en de meesten van hen hadden een of andere vorm van gastro-intestinale problemen - van buikpijn tot braken tot diarree. De meeste patiënten hadden ook een of andere vorm van huid- en slijmvliesverschijnselen ', beschreef de arts Michaela Šibíková van het Universitair Ziekenhuis in Motol.

Volgens de arts kregen de twee zwaarst getroffen patiënten ernstigere hartproblemen. Het is de hartziekte die het grootste risico vormt en komt voor bij een groot aantal pediatrische patiënten. "De ernst van de klinische aandoening komt voornamelijk voort uit de betrokkenheid van het myocard en de instabiliteit van de bloedsomloop bij patiënten", voegt Fencl eraan toe.

Bovendien hebben artsen opgemerkt dat de gemiddelde leeftijd van pediatrische patiënten hoger is. De ziekte van Kawasaki treft vooral kinderen rond de leeftijd van drie jaar, met het nieuw waargenomen syndroom van gemiddeld zeven en een half jaar. Bovendien kreeg tot 60 procent van deze kinderen een hartaandoening.

Deskundigen willen nog steeds patiënten observeren en meer informatie over de ziekte krijgen. Een van de grootste sets wetenschappelijke artikelen over PIMS-TS bevat nu 39 onderzoeken van over de hele wereld, waaronder gegevens van 662 in het ziekenhuis opgenomen patiënten.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het aantal positieve testen was afgelopen weekend hoger dan vorig weekend. Voor een duidelijker beeld moeten we afwachten wat de cijfers donderdag en vrijdag doen, zal er een omkering komen of blijven stijgen.
Er liggen 5.777 coronapatiënten in de ziekenhuizen, waarvan 877 in ernstige toestand.
Sinds het begin van de epidemie zijn 12.070 mensen overleden met Covid. De dagelijkse toename van sterfgevallen loopt op richting 150 per dag.
Na een piek dinsdag en woensdag lijkt het iets af te nemen....laten we niet te vroeg juichen.
Er liggen nog altijd 7249 in het ziekenhuis met covid, waarvan 1108 op de IC wat behoorlijk hoog is en komende 10 dagen zal dat meer worden tot de piek er in is verwerkt.
Al bijna 13.000 mensen zijn overleden, de dagelijkse aantallen worden later bijgewerkt tot nu boven de 150.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Ik las ergens dat volgens Babiš er nu 40.000 mensen gevaccineerd zijn.

Er is wel een voordeel van de maatregelen:

Tsjechische gezondheidsautoriteiten voorzien een bijzonder mild griepseizoen.

Dit winterseizoen is geen uitbraak van griep geregistreerd en deskundigen verwachten hooguit een milde verspreiding van het virus, zo liet een woordvoerder van het staatsinstituut voor volksgezondheid (SZÚ) weten. Maatregelen om de pandemie van het coronavirus te bestrijden, zoals thuiswerken, afstandsonderwijs op scholen en het dragen van gezichtsmaskers, hebben aanzienlijk bijgedragen aan de lage incidentie van influenza-infecties dit jaar, aldus de SZÚ.
---------------------------------------------
Blatný: Culturele en sociale evenementen kunnen worden bepaald door een negatieve COVID-19-test.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei vrijdag dat het mogelijk is dat in de toekomst culturele en maatschappelijke evenementen worden toegestaan voor degenen die een geldige negatieve COVID-19-test afgeven. De beslissing over het al dan niet gebruiken van deze optie is aan de organisator van het evenement, waarbij de staat de nodige voorwaarden stelt. Het voorstel maakt deel uit van een wijziging van het PES-coronavirus-maatregelenstelsel van de staat, dat momenteel wordt besproken.
Bron english.radio.cz/news.
-------------------
In de regio Karlovy Vary zijn de IC-bedden voor covid al op, andere regio's zullen helpen.
-----------------
"We tellen de slachtoffers van onverschilligheid", luiden de overvolle ziekenhuizen in de regio Ostrava.
-------------
Babiš: We hebben het onderschat. Maar niemand kan vaccinaties zo goed beheren als ik.
------------------
Ondanks de geldende beperkingen: Er werden gigantische rommelmarkten geopend in Praag.
-----------------
Gevolgen van covid: drie van de vier in het ziekenhuis opgenomen patiënten hebben zelfs na een half jaar gezondheidsproblemen.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Slechte zaak dat grote bedrijven zoals Skoda proberen voor te dringen bij de vaccinatie. En nog slechter de suggestie van een minister dat zulke bedrijven zelf vaccins kunnen inkopen bij de producenten. Als minister moet je dit soort initiatieven direct de kop in drukken. De verdeling van de vaccins moet door de staat bepaald worden en waarbij werknemers in de zorg en risicogroepen het eerst aan de beurt zijn zodat er minder mensen in het ziekenhuis terecht komen en de zorgverlening door kan gaan.
 
In de regio Cheb zijn de ziekenhuizen zo vol, dat men is gestart met de gevreesde triage onder nieuwe patienten.
Patienten met een sterk gevorderd Covid ziektebeeld en een slechte prognose en hoge kans op overlijden, worden niet meer behandeld. Alleen de kansrijke patienten worden nog opgenomen, omdat de ziekenhuizen overvol zijn.
De horror.....
 

kuurgast

Donateur
Klopt gedeeltelijk, die regio heeft het minste aantal bedden en wordt overspoeld.
De regio had al aan Blatny gevraagd of ze patiënten naar Duitsland mochten vervoeren, maar dat wilde Blatny nog niet.


Het Cheb-ziekenhuis kan niet langer alle patiënten de nodige zorg bieden. Dat beweert het hoofd Stanislav Adamec.

Vladislav Podracký, een woordvoerder van het Cheb-ziekenhuis, ontkende de facto de verklaring van Adamec. "Ik begrijp het overwerk van de primaire, het is fysiek en mentaal veeleisend, maar de situatie in het ziekenhuis ziet er een beetje anders uit dan wat de primaire beschrijft", antwoordde hij op een vraag uit de lijst met rapporten van de redacteur.

Volgens hem bevindt het ziekenhuis zich ongeveer een week op de grens van de capaciteit op de intensive care voor covid-patiënten, wanneer het elke dag een tot twee gratis bedden voor hen heeft klaargemaakt. De overige zaken worden opgelost door transport elders, bijvoorbeeld naar Pilsen of Praag.
"Vandaag is de intensive care echter geherstructureerd. De niet-veneuze intensieve zorg is volledig afgeschaft en deze patiënten worden naar Karlovy Vary vervoerd. De vrijgekomen capaciteit ging onder de intensive care van covid,' specificeerde hij. Alsof dat nog niet genoeg was, zei hij, was er een systeem waarin patiënten voor wie de faciliteit niet over de technische, personele of klinische capaciteit beschikte, naar elders werden gebracht.

Het hoofd van de interne afdeling van het ziekenhuis in Cheb, Stanislav Adamec, verstrekte later aan Seznam Zprávy. Daarin gaf hij toe dat de situatie op zaterdag echt een beetje beter was dan de dag ervoor. Vrijdag moesten de dienende doktoren beslissen aan wie ze wilden geven. Er waren minder intensieve covid-bedden dan patiënten die ze nodig hadden, en de regionale coördinator, die zou moeten weten waar onze patiënten in de regio naartoe konden gaan, zei in feite dat de directeur van het Cheb-ziekenhuis het zelf moest oplossen.

Op lange termijn zijn we een regio met de minst intensieve bedden per 100.000 inwoners. Nu zijn er steeds meer jongere studenten in een serieuze toestand, zoals het geboortejaar 1972. Dat we de gewone IC moesten afschaffen, is immers een bevestiging van de situatie dat de landelijke coördinatie tekort schiet. Het ziekenhuis is half lam.
We hebben ventilatoren, maar we hebben geen personeel. We hebben 3 zusters op 30 covidbedden, die 12 uur dienen. Van ploeg wisselen in beschermende pakken, die we op tv zien, werkt echt niet voor ons.
Het personeel is helemaal uitgeput, we gaan sinds het voorjaar fulltime, behalve drie weken vakantie. Nu is er bovendien de stress dat we moeten beslissen wie veelbelovend is en intensieve zorg zal krijgen.
Ik ben bang dat als het voorbij is, er een enorme golf van getuigenissen zal komen van de burn-out verpleegsters en doktoren.
Ik ben bang dat de piek nog niet is aangekomen, het kan tot halverwege volgende week duren, dan gaat het misschien naar beneden.
----------------------------------
Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid over de ziekenhuiscapaciteit zijn er geen lege intensive care-bedden voor patiënten met covid-19 in de regio Karlovy Vary,, andere regio's zullen helpen.
-----------------------------------
Petr Třešňák, een parlementslid voor de regio Karlovy Vary, deed een beroep op het ministerie om Saksen en Beieren aan te spreken. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný antwoordde dat het geen probleem is om patiënten tussen regio's te vervoeren. De laatste keer dat het gebeurde was op vrijdag.
---------------------------------------
Ziekenhuizen kunnen vanaf maandag bezoeken al dan niet toestaan.
----------------------------------
Het aantal reproducties is op vrijdag licht gestegen van R1,11 tot R1,2 in vergelijking met donderdag.
-------------------------------------
Vanwege de hoge incidentie van coronavirusinfecties in Tsjechië en Slowakije heeft Oostenrijk sinds vrijdag middernacht de grenscontroles met beide landen hervat. Kleinere overgangen zijn gesloten.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
We hebben bijna 8.000 paramedici besmet, waarschuwt het hoofd van de medische kamer.

"Momenteel zijn er 7.800 zieke paramedici, waaronder 1.400 dokters en 3.500 verpleegsters. Helaas zijn er in de afgelopen zeven dagen bijna 4.000 nieuw geïnfecteerden, waaronder 650 artsen en 1.800 verpleegsters. De meest trieste statistiek is dat 34 paramedici zijn overleden, waaronder 15 artsen,” zei Milan Kubek, hoofd van de Tsjechische medische kamer, in een interview met iRozhlas.
Zoals de analyse van Seznam Zprávy laat zien, zijn de huidige gegevens een waarschuwing. De Tsjechië staat waarschijnlijk voor de ergste week van de epidemie.
----------------------------------------------------
Geef ons advies over vaccinaties, Zeman en Babiš vragen raad aan Israël.

Israël zou de Tsjechische Republiek kunnen voorzien van "knowhow" voor snelle vaccinatie met het covid-19-vaccin, zei president Milos Zeman.
President Miloš Zeman en premier Andrej Babiš vroegen hun Israëlische tegenhangers om de Tsjechische Republiek te helpen bij het organiseren van vaccinaties tegen de covid-19-ziekte.
'Een paar dagen geleden schreef ik mijn goede vriend, de Israëlische president Rivlin, om ons te helpen bij het organiseren van de vaccinatiecampagne. Israël is daar absoluut perfect in'', zei Zeman zondag in een video-interview voor het dagblad Blesk.

Volgens Zeman stuurde premier Andrei Babish ook een soortgelijke brief aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
"Ik hoop dat Israëlische experts hier ook zullen verschijnen en dat ervaren mensen ons hierbij zullen helpen”, zei Zeman, die lange tijd relaties met Israël heeft bevorderd die boven de norm liggen. Volgens hem zouden experts uit Israël Tsjechische collega's kunnen voorzien van "enige knowhow".

In de afgelopen drie weken heeft Israël al 1,8 miljoen mensen ingeënt, een vijfde van de bevolking. Volgens premier Netanyahu zouden alle Israëli's ouder dan 16 jaar binnen twee maanden, uiterlijk eind maart, gevaccineerd kunnen worden.

Volgens de laatste verklaring van premier Babiš is de Tsjechische Republiek er tot dusver in geslaagd 40.000 mensen te vaccineren. De overheid wil tegen de zomer de gehele volwassen bevolking vaccineren, maar volgens Zeman is dat wellicht niet mogelijk.
"Als je bedenkt hoe enorm veeleisend de logistieke operatie is, vind ik de term veel te optimistisch", zei hij.
In tegenstelling tot Babiš geeft Zeman de Europese Unie niet de schuld van de tragere vaccinatie.
"Ik denk dat ze (EU) het goed heeft gedaan met het kopen en distribueren van vaccins", zei hij.

De president gaf in het interview ook aan wanneer hij zelf zou worden ingeënt.
"Ik dacht erover om hem kort na 1 februari te laten steken, omdat ik dacht dat ik niemand wilde inhalen. Maar iedereen overtuigt me om de premier of de minister van Buitenlandse Zaken te volgen, dus ik zal hem over ongeveer een week laten steken,' zei Zeman.
Aanvankelijk wilde Zeman niet worden ingeënt. "Ik was als kind heel vaak ziek, ik kreeg een aantal prikjes en sindsdien heb ik deze aversie tegen naalden ontwikkeld", redeneerde hij.

Zondag zei de heer Babiš in een persverklaring dat de Tsjechische staat geen buitenlandse hulp nodig heeft, gedeeltelijk in reactie op een oproep van de christen-democraten van de oppositie om hulp te zoeken in naburige staten, aangezien dit land een van de hoogste percentages nieuwe Covid-19-infecties heeft in de wereld.
Er bestaat bezorgdheid dat met name veel regionale ziekenhuizen onvoldoende capaciteit hebben om een verwachte toestroom van patiënten op te vangen als gevolg van een groter sociaal contact tijdens de wintervakanties.
-------------------------------------------
Het reproductiegetal is verhoogd van R1,2 naar R1,22.
------------------------------------------
Vaccinatiestrategieën veranderen weer. Zo kwamen er universitaire docenten bij.

Minister Jan Blatný gaf vrijdag opdracht om voorlopig alleen mensen die op covid-afdelingen werken te vaccineren. Daarnaast hebben cliënten en medewerkers van verpleeghuizen recht op het vaccin.
-----------------------------------------
Ondertussen is in Praag een demonstratie tegen de beperkingen gaande om alles te openen vanaf 23 januari.
Er zijn meer dan duizend mensen waarvan de meeste zonder mondkapje. Te zien op webcam HIER.
Voormalig president Václav Klaus (79) sprak met de demonstranten in Praag. Hij kwam zonder mondmasker en weigerde publiekelijk vaccinatie, waarbij hij de voorkeur gaf aan natuurlijke immuniteit.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
"Momenteel zijn er 7.800 zieke paramedici, waaronder 1.400 dokters en 3.500 verpleegsters. Helaas zijn er in de afgelopen zeven dagen bijna 4.000 nieuw geïnfecteerden, waaronder 650 artsen en 1.800 verpleegsters. De meest trieste statistiek is dat 34 paramedici zijn overleden, waaronder 15 artsen".

Laat dit even op je inwerken...

Dan pas realiseer je je hoe onfatsoenlijk en vreselijk egocentrisch dit soort protesten als vandaag in Praag zijn.
"we willen alles open, kunnen zuipen, feesten, onze vrijheid is weg"....
Om te kotsen, werkelijk!
 
Dan pas realiseer je je hoe onfatsoenlijk en vreselijk egocentrisch dit soort protesten als vandaag in Praag zijn.
"we willen alles open, kunnen zuipen, feesten, onze vrijheid is weg"....
Om te kotsen, werkelijk!
Volkomen mee eens, Olivier.
Hetzelfde speelt hier in Nederland bij een onverbeterlijk type mensen dat onder verwijzing naar allerlei uiterst dubieuze "feiten" en argumenten vindt dat ze vrijgesteld zijn van alle preventieve maatregelen. Het is tenslotte één grote samenzwering om de mensen onder de knoet te krijgen en te houden toch?
 
Helaas is mijn vrouw nieuwjaarsochtend toch opgenomen in het ziekenhuis, want het was niet meer vol te houden thuis.
Intussen kan ze weer enigszins zelfstandig ademen, maar nog wel met hulp van zuurstof via een neusbril. Maar de gevolgschade is echt groot.
Slechts 40% longcapaciteit over en chronisch uitgeput. Infectie op haar hartspier en rechter hartboezem en lever- en nierschade. De laatste twee niet heftig, maar wel duidelijk meetbaar. Allemaal dankzij Covid.
Ze kan weer zelfstandig eten en ik heb haar afgelopen week en vandaag heel kort kunnen spreken, wat erg fijn was.
Als alles goed gaat is ze met ongeveer 6 a 10 dagen weer thuis en dan volgt een lang hersteltraject.
Volgens haar collega's op de IC wordt het wel augustus voor ze haar weer zien als collega op de IC.
Zij is trouwens de 3e arts, naast 7 verpleegkundigen op die IC, die ziek is of zijn geweest.

Uiteindelijk komt het vast weer goed, maar we zijn ons lam geschrokken..
 
Olivier, wens je vrouw veel sterkte toe met het genezingsproces.
En voor jouw ook natuurlijk.
Nog even doorbijten en de lentezon schijnt weer.
 
Helaas is mijn vrouw nieuwjaarsochtend toch opgenomen in het ziekenhuis, want het was niet meer vol te houden thuis.
Intussen kan ze weer enigszins zelfstandig ademen, maar nog wel met hulp van zuurstof via een neusbril. Maar de gevolgschade is echt groot.
Slechts 40% longcapaciteit over en chronisch uitgeput. Infectie op haar hartspier en rechter hartboezem en lever- en nierschade. De laatste twee niet heftig, maar wel duidelijk meetbaar. Allemaal dankzij Covid.
Ze kan weer zelfstandig eten en ik heb haar afgelopen week en vandaag heel kort kunnen spreken, wat erg fijn was.
Als alles goed gaat is ze met ongeveer 6 a 10 dagen weer thuis en dan volgt een lang hersteltraject.
Volgens haar collega's op de IC wordt het wel augustus voor ze haar weer zien als collega op de IC.
Zij is trouwens de 3e arts, naast 7 verpleegkundigen op die IC, die ziek is of zijn geweest.

Uiteindelijk komt het vast weer goed, maar we zijn ons lam geschrokken..

Veel sterkte met het herstel !
 

kuurgast

Donateur
Als alles goed gaat is ze met ongeveer 6 a 10 dagen weer thuis en dan volgt een lang hersteltraject.
Volgens haar collega's op de IC wordt het wel augustus voor ze haar weer zien als collega op de IC.
Heftig @Olivier, hoop voor haar op een spoedig herstel.
Augustus is zelfs optimistisch als je longen zo'n opdonder hebben gehad. Het kan wel een jaar duren voor ze beetje op oude niveau terug is weet ik uit eigen ervaring met longontsteking+pleuritis.
 
Bovenaan