Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Op bijvoorbeeld Schiphol gaat dus niets gecontroleerd worden, net als nu. De verantwoording en controle ligt bij de vervoersmaatschappijen.

Zojuist teruggevlogen vanuit Praag naar Amsterdam. Inderdaad bij het boarden was er controle op het in bezit hebben van een negatieve Covid-test.

LET OP ! Deze test moet uitgeprint zijn !! Met een digitale versie geen toegang. Wel kon de digitale versie ergens op de luchthaven in Praag worden uitgeprint. Of degene die dit moesten doen op tijd zijn geweest voor hun vlucht, blijft de vraag.

Bij aankomst en uitstappen op Schiphol was de Marechaussee aanwezig bij de gate voor controle, weliswaar steekproefsgewijs.
 
Hoi Allemaal.
61 pagina's aan informatie over covid19.
Alles is interessant, Inenting, naar Tsjechië in deze tijd. wat word er van me verwacht?
Maar ik zie door de bomen het bos niet meer.
is het mogelijk om een nieuwe topic hierover te starten??
of kan ik ergens anders informatie en vragen in het Nederlands over de covid19 vinden?
 

Tsjechie.net

Forumleiding
Administrator
Hoi Egje, je zult het moeten doen met dit topic. Het wordt dagelijks aangevuld met de meest actuele info, dus je kan je bij het lezen beperken tot de nieuwste berichten.
Een nieuw topic starten heeft geen zin, want dan zie je over drie weken weer door de bomen het bos niet meer. :oeps:
 
..... ik zie door de bomen het bos niet meer.
..... kan ik ergens anders informatie en vragen in het Nederlands over de covid19 vinden?
In het topic "Wanneer kan ik weer naar Tsjechië" wordt meer specifiek ingegaan over het reizen naar Tsjechië tijdens de pandemie. Verder is ook bij Hartmanova nuttige informatie te vinden.

https://www.tsjechie.net/forum/threads/wanneer-kan-ik-weer-naar-tsjechië.38899/page-30
https://www.hartmanova.eu/noodtoestand-inreisverbod-tsjechie/
 
..... een negatieve Covid-test.

LET OP ! Deze test moet uitgeprint zijn !!
Wat een onzin dat dit uitgeprint moet worden. Is dit een eis van Nederlandse of Tsjechische overheid of een eis van de luchtvaartmaatschappij, die bang is dat de batterij van de telefoon waar de data op staan leeg is bij aankomst in Nederland? Maar in ieder geval goed dat je hierop wijst.
 
..... een persoon die de afgelopen 14 dagen meer dan 12 uur heeft verbleven in landen die niet op de lijst van landen met een laag risico op covid-19 staan, moet het online aankomstformulier invullen voordat hij Tsjechië binnenkomt. .....
Domme vragen bestaan niet, dus vooruit maar. Heeft iemand een koppeling naar het genoemde online aankomstformulier ?
Die koppeling staat zelfs niet op de hiervoor vermelde pagina.

Gevonden: https://plf.uzis.cz/ Het formulier is in het Tsjechisch en in het Engels. Goed te doen dus.
De koppeling is gevonden via de tekst "formulier invullen" op de pagina https://www.hartmanova.eu/noodtoestand-inreisverbod-tsjechie/
 

kuurgast

Donateur
Ik verwacht dat die antigeentesten nu hooguit 10% positief zijn....kom je nog lang niet aan de helft van de positieve PCR-testuitslagen.
Tsjechië voerde 830.000 snelle tests uit, ongeveer vijf procent was positief.

In Tsjechië zijn tot en met zondag in totaal 830.000 snelle (antigeentesten) coronatests uitgevoerd. In december bedroeg het aandeel positieve resultaten op antigenen ongeveer vijf procent. Dat meldde het persbureau ČTK maandag. Op deze manier werden 26.700 corona-geïnfecteerde mensen (3,2 procent van de tests) gevonden, waarvan 10.300 geen symptomen vertoonden.

In december waren sneltesten in dit land goed voor 40 procent van het totaal aantal coronatesten. Sinds 16 december kunnen klanten van Tsjechische zorgverzekeraars zich op deze manier kosteloos en vrijwillig laten controleren op het nieuwe virus.
---------------------------------------
De regering plant steun voor gesloten skigebieden.

Ondernemers in de skisector ook moeten worden opgenomen in het geplande nieuwe hulppakket voor gesloten bedrijven en winkels.
Tegelijkertijd zei Havlíček dat hij hoopte dat de Tsjechische skigebieden zo snel mogelijk weer open zouden gaan. De minister voegde eraan toe dat er al een plan met passende afstandsregels was opgesteld.
----------------------------------
Alleen eerste en tweede klassers keren terug naar school.

Na de verlengde kerstvakantie keerden maandag alleen de eerste en tweede klassers terug naar school. Als maatregel in de strijd tegen het coronavirus zijn in eerste instantie lessen op afstand nodig voor de overgebleven leerlingen. De harde vergrendeling zou minstens tot 10 januari moeten duren.
Door het hoge aantal besmettingen was de vakantie dit keer twee dagen eerder begonnen dan gepland voor kerst. Kleuterscholen en speciale scholen werken normaal.
-------------------------------
De risico-index was maandag lager door een daling van het Covid-reproductiegetal van 1,4 naar 1,3, hoewel drie andere factoren die werden gebruikt om het te berekenen iets verslechterden.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz.
------------------------------------------------------------
Het aantal positieve testen was afgelopen weekend hoger dan vorig weekend. Voor een duidelijker beeld moeten we afwachten wat de cijfers donderdag en vrijdag doen, zal er een omkering komen of blijven stijgen.
Er liggen 5.777 coronapatiënten in de ziekenhuizen, waarvan 877 in ernstige toestand.
Sinds het begin van de epidemie zijn 12.070 mensen overleden met Covid. De dagelijkse toename van sterfgevallen loopt op richting 150 per dag.

Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nieuw is MS Excel Přehled antigenních testů=Overzicht van antigene testen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Ja je mag nu naar Tsjechië maarrr........
Alleen noodzakelijke reizen volgens Nederlandse en Belgische corona regels.

Het is nu mogelijk om voor toeristische doeleinden naar Tsjechië te reizen of om vrienden te bezoeken. De voorwaarde is om het aankomstformulier in te vullen en een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur. Of een test in Tsjechië die binnen vijf dagen na aankomst wordt uitgevoerd en deze in te dienen bij het desbetreffende regionale hygiënestation binnen 7 dagen. Bij een Tsjechische test moet je dus in quarantaine tot de negatieve testuitslag daar gemeld is.

Zie voor de laatste info over reizen en regels naar Tsjechië: Information for Travelling and Stay op mzv.cz/hague/en.
Dit is officieel en wordt altijd op tijd aangepast.
Verder Life situations > Foreigners > Tourism in the CZ op covid.gov.cz/en.
Naast reizen naar Tsjechië hebben ze daar alle andere regels uitgebreid met de laatste aanpassingen staan.

Tsjechië staat op "oranje" voor Nederland en "rood" voor België. Dat betekent alleen noodzakelijke reizen en bij terugkomst in quarantaine... zelfs als je geen symptomen hebt!!!
In België moet je daarna nog een negatieve test halen. Ik denk niet dat dit op korte termijn zal veranderen in NL + BE.
Alles stond al begin december in dit topic vermeld inclusief de links. Alleen is de situatie verslechterd en zijn de maatregelen aangescherpt. Dit zal voorlopig niet veranderen. Klik op de quote voor gehele tekst.

ViewImage.aspx

Nederland/België is rood voor Tsjechië.
Voor werk of dringende zaken binnen een termijn van 24 uur, mag je er zonder test komen.
 
Wat de eerdere maatregels waren is nu toch niet meer relevant. Inderdaad zoals ze al zeggen de nieuwste berichten lezen en kijken op de links die genoemd zijn
Maar om in dit topic terug in de tijd te kijken is wel interessant. Hoe Tsjechië reageerde in het voorjaar en hoe het virus zich in de loop van het jaar verspreidde. Dan is dit topic natuurlijk wel een document wat niet gewist moet worden. Dan kunnen we misschien over een aantal jaren met verbazing lezen hoe een virus binnen korte tijd de samenleving kan ontwrichten en de regels het gevoel van vrijheid kunnen ontnemen. Hoewel ze natuurlijk een hoger doel hebben/hadden. Hopelijk komt het tijdstip dat we dit topic met met verbazing en zonder weemoed teruglezen snel.
 

kuurgast

Donateur
Het aantal paramedici met coronavirus neemt aanzienlijk toe, soldaten zijn begonnen te helpen.

Ziekenhuizen in Tsjechië hebben te maken met een aanzienlijke toename van het aantal zorgverleners met coronavirus. De regio Vysočina heeft daarom vandaag het leger om hulp gevraagd. De soldaten zijn de ziekenhuizen van Brno al binnengekomen.

Vandaag heeft het Universitair Ziekenhuis Brno 15 soldaten uit Vyškov geaccepteerd die paramedici in de covid-afdelingen helpen. Volgens woordvoerster Veronika Plaché van het ziekenhuis zijn ongeveer 300 ambulancepersoneel in quarantaine. Tientallen studenten helpen ook. De soldaten werken ook in het Universitair Ziekenhuis van St. Anne's in Brno.

Volgens Plachá werkten dezelfde soldaten vorig jaar al in het Universitair Ziekenhuis Brno. "Ze werken als paramedici, wat een grote hulp is voor verpleegkundigen. Ze zijn op de longafdeling, besmettelijk, ze zitten in covid-eenheden, maar bijvoorbeeld ook in het hokje voordat ze het ziekenhuis binnengaan", zei Plachá.

Volgens haar heeft het ziekenhuis om 30 soldaten gevraagd, uiteindelijk heeft het de helft. "We hebben 300 mensen in quarantaine en dat weet je. Maar enkele tientallen studenten die vrij zijn, helpen ons ook,” voegde Plachá eraan toe. Geneeskundestudenten hielpen vorig jaar in ziekenhuizen vanwege een regeringsbesluit, maar na de door het decreet gestelde deadline keerden sommigen terug naar hun studieverplichtingen.

De regio Vysočina vroeg het leger ook om hulp voor zijn ziekenhuis in Jihlava. 10 soldaten zouden moeten helpen. "Bevestiging van hulp wordt vanmiddag door de regio verwacht", zei de plaatsvervangend gouverneur van Volksgezondheid Vladimír Novotný. Volgens hem heeft het ziekenhuis van Jihlava bijna 100 medewerkers met covid-19. Het ziekenhuis heeft ongeveer 1.500 medewerkers.
"Rond 16:00 uur zouden we een bevestiging moeten hebben of we (soldaten) ze zullen krijgen of niet. Ik neem aan van wel," zei Novotný. Volgens hem zijn er 200 zieke arbeiders in alle vijf de ziekenhuizen.

Op dit moment helpen ongeveer 1.000 medische scholieren in Tsjechische ziekenhuizen en andere medische centra.
---------------------------------
Ziekenhuizen in de regio Zlín roepen om hulp: wij zijn voor 95 procent vol.

Ziekenhuizen in de regio Zlín werden volledig getroffen door een nieuwe toestroom van patiënten met covid-19. Kleinere ziekenhuizen sturen patiënten naar elders.
Sommige ziekenhuizen maken opnieuw de situatie mee die ze in het najaar meemaakten. Het ergste is nu in de regio Zlín, waar vijf ziekenhuizen zijn. De kleinere hebben geen beschikbare bedden meer. "Valašské Meziříčí of Kroměříž zijn helemaal vol en roepen om hulp. We zijn voor 95 procent mogelijk in de regio ”, zegt Tomáš Gabrhelík, regionaal coördinator intensive care.
Artsen openen nieuwe speciale covid-afdelingen, patiënten moeten weer wachten op geplande procedures.
----------------------------------------------
De Europese Autoriteit kan Moderna vandaag goedkeuren.
Het European Medicines Agency (EMA) is in onderhandeling over de goedkeuring van het vaccin van de Amerikaanse fabrikant Moderna.

De EU onderhandelt over de aankoop van extra doses van het eerste goedgekeurde vaccin.
De Europese Commissie onderhandelt over de aanschaf van extra doses coronavirusvaccin van BioNTech en Pfizer, waarmee eind vorig jaar een groot aantal lidstaten van de Europese Unie als eerste goedgekeurde stoffen werden gevaccineerd. Dit werd vandaag verklaard door een woordvoerder van de uitvoerende macht van de EU in reactie op kritiek op de procedure van de commissie om dit vaccin te bestellen.
De EU heeft tot dusver 300 miljoen doses aan lidstaten verstrekt, maar volgens politici uit sommige landen zou er in de eerste fase meer nodig zijn. De Commissie stelt dat het specifieke aantal bestellingen afhankelijk is van de landen zelf.
-----------------------------------------------------------
"Zonder de EU zouden we niet zoveel vaccin hebben als grote landen"

"We hebben met de regering gesproken over het Astra Zeneca-vaccin, er is enige ontevredenheid dat het niet is goedgekeurd voor de Europese Unie, maar we begrijpen dat het nodig is om over de nodige certificering te beschikken. Dit vaccin zal een belangrijke rol spelen ”, zei minister van Buitenlandse Zaken Petříček.
Karel Havlíček voegde eraan toe dat dankzij de EU zelfs kleinere landen zoals Tsjechië evenveel vaccin zullen krijgen als grote landen.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Ja klopt ook wel, elke dag is er wel weer wat nieuws over de Covid19.
En hier in Nederland zie je ook door het bos de bomen niet meer.
maar toch bedankt voor de tips en sites die zijn gegeven. daar kom ik verder mee.
Bijna alle landen zijn rood, of oranje. Ellende voor iedereen.
 
Laatst bewerkt:
PES steeg tot 89. Er waren 12.860 gevallen, de infectie versnelde bij ouderen

De risico-index van het anti-epidemische systeem PES is tot nu toe gestegen tot 89 punten, de zevende dag blijft in het strengste, vijfde alarmniveau. De reden voor de verslechtering van de landelijke score met vier punten is de snellere verspreiding van de ziekte onder ouderen. Maandag bevestigden tests 12.860 nieuwe besmettingen met het coronavirus.

De toename van het aantal positief geteste mensen op maandag is bijna tweeduizend hoger dan een week geleden. Laboratoria voerden 32.385 tests uit, waarvan 39,7 procent positief was.

De reden voor de verslechtering van de landelijke PES-score met vier punten is de snellere verspreiding van de ziekte onder ouderen. Een andere indicator voor de berekening van de index is ook toegenomen, namelijk het aantal nieuwe gevallen van covid-19 in de afgelopen 14 dagen per 100.000 inwoners. Het vereenvoudigde reproductiegetal is licht gedaald van 1,31 naar 1,28 en de positiviteit van tests is de afgelopen week gestagneerd. Dit blijkt uit gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid.

Alle regio's bevinden zich nog steeds op het hoogste niveau, het ergste is nu de situatie in de regio Pardubice, waar de waarde van PES is gestegen tot 94 punten. Maandag waren er 867 nieuwe gevallen van de ziekte. Ze hebben een twintig punten lagere index in de regio's Pilsen en Zuid-Bohemen, dat wil zeggen op de ondergrens van de vijfde graad.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het aantal nieuwe gevallen in de afgelopen 14 dagen per 100.000 inwoners tot nu toe met 46 gestegen tot 1.160. De PES-score is verslechterd door de verspreiding van de ziekte onder mensen ouder dan 65 jaar. In de afgelopen twee weken waren er 991 nieuw besmette mensen per 100.000 inwoners, 50 meer dan de vorige dag.

Het reproductiegetal, dat het gemiddelde aantal geïnfecteerden van één positieve test aangeeft, daalde tot ongeveer 1,28. Het aandeel positieve tests voor het nieuwe coronavirus in de afgelopen zeven dagen blijft 44,5 procent.

Vandaag maakt het ministerie een nieuwe methode bekend voor het berekenen van de PES-index, volgens welke maatregelen tegen de verspreiding van het virus in Tsjechië moeten worden gevolgd. Er moet ook rekening worden gehouden met het aantal ziekenhuispatiënten met covid. De methodologie zal ook veranderen als gevolg van antigene tests, die de algehele positiviteit van de uitgevoerde tests verstoren.

Naast de berekening van de risicoscore moet ook de tabel met maatregelen die in vijf niveaus zijn verdeeld, worden gewijzigd. Volgens Blatný kunnen sommige activiteiten, die in bepaalde fasen verboden zijn, onder bepaalde omstandigheden worden toegestaan. Een voorwaarde kan een negatieve antigeentest zijn.

bron; idnes.cz
 
Tsjechië had vorige week de slechtste cijfers ter wereld, nl. de meest besmette gevallen per miljoen inwoners.

Tsjechië is teruggekeerd naar de top van de ergste epidemische cijfers. Het zevendaagse gemiddelde van besmette personen per miljoen inwoners in de tien miljoen Tsjechische Republiek was 932 van 28 december tot 3 januari. In de Verenigde Staten was dat bijvoorbeeld 644, in Slowakije 521,

De gegevens zijn gebaseerd op statistieken en grafieken van de Johns Hopkins University (JHU) van de Our World in Data- server .

Van de andere landen met het hoogste voortschrijdend gemiddelde van stijgingen eindigde Litouwen op de tweede plaats met 841 geïnfecteerden per miljoen inwoners. Het wordt gevolgd door San Marino, maar dit kan worden uitgesloten van de globale statistieken, omdat het slechts 33.000 inwoners heeft, dwz als een districtsstad, wat het algehele resultaat vertekent.

De derde positie wordt gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 773 geïnfecteerden per miljoen inwoners, Liechtenstein met 764, Panama met 740 en Slovenië met 706.

Buurlanden zijn veel beter af. In Polen is het voortschrijdend gemiddelde van wekelijkse gevallen per miljoen inwoners 229, in Oostenrijk 220 en in Duitsland 230.

Tsjechië haalde voor het eerst niet de top van de niet-vleiende statistieken. Al begin oktober stond het op de derde plaats in het aantal gedetecteerde besmettingsgevallen per populatie. Tsjechië kwam in het midden van dezelfde maand op de vierde plaats in het aantal doden per 100.000 inwoners.

Volgens gegevens van het Tsjechische bureau voor de statistiek was het aantal sterfgevallen ook een record in 2020, dat wil zeggen hoeveel meer mensen stierven in een bepaalde tijdsperiode bovenop het langetermijngemiddelde voor een vergelijkbare periode in een bepaalde plaats.

Zo stierven in de laatste dagen van oktober 2020 meer dan 450 mensen in ons land, soms meer dan 500 mensen per dag. In voorgaande jaren was dat gemiddeld 300, een stijging van ongeveer de helft.

Sinds november zijn er bijna 830 duizend antigeentests voor covid-19 uitgevoerd. In dezelfde periode werden 1,5 miljoen PCR-tests geëvalueerd in de laboratoria. Sinds de epidemie afgelopen maart begon, zijn het er meer dan 3,8 miljoen geweest.

De PES-risico-index daalde maandag tot 85 van de honderd punten en bedroeg de afgelopen drie dagen 90 punten. De score blijft echter op de zesde dag op het hoogste, vijfde alarmniveau. Zondag ontdekten de laboratoria 6.220 nieuwe gevallen en het totale aantal patiënten bevindt zich op het hoogste niveau sinds eind oktober. Tweehonderd extra patiënten zijn bij de ziekenhuizen gekomen.

bron; idnes.cz
 

kuurgast

Donateur
Tot dusver zijn ongeveer 15.000 mensen in Tsjechië ingeënt.

Ongeveer 15.000 mensen, voornamelijk medisch personeel en senioren, zijn ingeënt tegen Covid-19 in Tsjechië, vertelde voormalig minister van Volksgezondheid Roman Prymula aan de Tsjechische televisie. Volgens het State Institute for Drug Control hebben slechts zeven mensen bijwerkingen gemeld.

De huidige maatregelen tegen de verspreiding van het virus zijn misschien niet voldoende, en massale tests en snelle isolatie van mensen die positief testen, moeten beginnen, zei hij in een afzonderlijk interview met CNN Prima News.

Prymula voorspelde dat het aantal nieuwe dagelijkse gevallen zou kunnen stijgen tot 20.000 van het record van 17.000 vorige week, omdat het testen tijdens de kerstvakantie vertraagde en het sociale contact toenam. Op zondag testten 6.220 mensen positief, het meeste in een weekend sinds 1 november. Maandag waren er 12.860 nieuwe gevallen. Het aandeel positieve resultaten in het totale aantal tests was 40 procent.

Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný is ongeveer de helft van de voorraad vaccins tegen covid-19 die donderdag 7 januari aangekondigd werd, al in Tsjechië aangekomen. De fabrikant levert ze rechtstreeks aan vaccinatiecentra in ziekenhuizen. Vaccinleveringen van Pfizer en BioNTech zouden wekelijks moeten aankomen.
"De distributeur levert ze rechtstreeks aan de afzonderlijke centra, hij meldt het niet op voorhand. Voor ons is het niet helemaal prettig, maar we kunnen er niets aan doen ”, aldus de minister.
Het ministerie zal elke donderdag exacte gegevens publiceren over de afleveringen van vaccins en het aantal gevaccineerde personen.
----------------------------------------
Minister van Volksgezondheid: Besluit coronavaccinaties naar leeftijd en risicogroep.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný presenteerde zijn vaccinatiestrategie voor Tsjechië. Volgens dit moet de volgorde voor immunisatie worden bepaald door leeftijd en behorend tot risicogroepen. De data worden verspreid via een centraal registratiesysteem dat op 1 februari voor het grote publiek wordt geactiveerd. Het ministerie van Volksgezondheid laat zijn strategie momenteel nog beoordelen door de districten voordat de regering er aanstaande maandag over zou stemmen.

Volgens berichten in de pers zullen vanaf maart elke maand twee miljoen doses vaccin in dit land beschikbaar zijn. Blatný zei dat hij verwachtte dat tegen het einde van de zomer ongeveer vijf miljoen mensen in dit land zouden kunnen worden ingeënt.
De bevolkingsgroepen met het grootste coronarisico worden momenteel gevaccineerd. Dit zijn mensen vanaf 80 jaar, bejaarden thuis en zieken, maar ook mensen die werkzaam zijn in de gezondheids- en maatschappelijke dienstverlening. Inentingen zijn vrijwillig in Tsjechië. In een onderzoek een maand geleden zei ongeveer 40 procent van de mensen dat ze wilden worden ingeënt.
----------------------------------------------
Premier Babiš bekritiseert het trage goedkeuringsproces voor coronavaccin in de EU.

Premier Andrej Babiš heeft kritiek geuit op het goedkeuringsproces voor coronavaccins in de EU als te traag. Israël en Groot-Brittannië konden sneller vaccineren omdat ze onafhankelijk handelden, klaagde de Tsjechische premier dinsdag in een interview voor het dagblad "Právo". De EU-lidstaten zijn daarentegen afhankelijk van de Europese Commissie, zei Babiš. Hij riep Brussel daarom op om gewoon sneller te handelen.
Volgens de premier was de EU al te traag met het goedkeuren van de stof Biontech-Pfizer. Maar het is niet normaal dat het Astra Zeneca-vaccin nog niet is goedgekeurd, zegt Andrej Babiš. De aankoop is tenslotte in augustus gedaan.
De heer Babiš zei dat de reden waarom landen als Israël en het Verenigd Koninkrijk eerder kunnen beginnen met vaccineren, is omdat ze niet afhankelijk zijn van externe structuren, in tegenstelling tot EU-lidstaten.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz.
-----------------------------------------------------------------
De EU-vertegenwoordiging in Tsjechië maakte bezwaar tegen kritiek.
De gezamenlijke aankoop van vaccins versnelde hun ontwikkeling en verlaagde de prijs.


De vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Tsjechië maakte dinsdag bezwaar tegen speculatie over de procedure van de commissie voor het bestellen en kopen van covid-vaccins. In een persbericht herhaalde het dat de EU zich had geabonneerd op de vaccins van de verste bedrijven in ontwikkeling tijdens de zomer en de herfst, waardoor de ontwikkeling werd versneld. Door als geheel te bestellen, had de EU een betere onderhandelingspositie en kon ze ook de prijs verlagen.

De verklaringen reageerden op het interview van premier Andrej Babiš voor het dagblad Právo, waarin de premier het eens was met de stelling dat het besluit om vaccinaties te geven eerder door middel van gezamenlijke aankoop, bemoeilijkt.

Babiš was het daarmee eens. "Maar stel je voor dat de 27 EU-landen nu gaan winkelen en racen. We dachten dat als we de zaak zouden voorfinancieren en afgelopen november 310 miljoen kronen in het Europese fonds zouden investeren, we het vaccin zouden krijgen," vervolgde hij.
Hij zei ook dat Israël, dat het verst is in vaccinatie, naar verluidt gaf hij Pfizer tweemaal de EU voor één dosis vaccin. En net als de Verenigde Staten reageerde het snel. De premier schortte ook de duur van de goedkeuring van een ander vaccin van Astra Zeneca op.

De Vertegenwoordiging verklaarde dat het vaccin alleen op de EU-markt mag worden gebracht als het is goedgekeurd door het onafhankelijke Europese Geneesmiddelenbureau en zijn experts. Deze procedure is bedoeld om de veiligheid van het vaccin te waarborgen, wat onder meer de speculatie beperkt dat "het niet met een hete naald is genaaid". "Een topprioriteit voor het Europees Geneesmiddelenbureau is de veiligheid van vaccins. En dat is goed. Het kan haar niet worden verweten, we zouden haar er liever om prijzen. Zeker in een tijd dat uit enquêtes bleek dat er wantrouwen jegens de bevolking was: slechts meer dan 40 procent van de Tsjechen wilde worden ingeënt”, aldus de vertegenwoordiging.

Volgens de Europese Commissie was het vanaf het begin van het proces duidelijk dat niet alle vaccins tegelijk zouden worden ontwikkeld. "Het is niet mogelijk om ze allemaal tegelijk te maken voor de hele wereld of voor de hele EU. Ze zullen geleidelijk komen, naarmate de productiecapaciteiten, die uiteraard geleidelijk zullen worden uitgebreid, dit toelaten”, aldus de vertegenwoordiging.

De eerste levering van het Pfizer-vaccin aan de Tsjechische Republiek is op zaterdag 26 december aangekomen. Het was een symbolisch aantal van 9750 doses, wat hetzelfde was voor alle EU-landen. De tweede levering bevatte 23.400 doses en arriveerde op 30 december. Verdere leveringen kwamen dinsdag binnen in een aantal geselecteerde ziekenhuizen.
Bron lidovky.cz.
--------------------------------------------
Seznam Zprávy kreeg een nieuwe versie van de vaccinatiestrategie.
De belangrijkste verandering is de verschuiving van de afzonderlijke vaccinatiestadia. Het publiek is bijvoorbeeld pas aan het begin van de zomer aan de beurt. Oorspronkelijk was de deadline eind april.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de derde versie van de vaccinatiestrategie al voorbereid, die beschikbaar is in de volledige tekst van de lijst met rapporten. De documentaire, die is gebaseerd op een haastig geschreven versie, die net voor Kerstmis werd gemaakt, moest opnieuw worden bewerkt. Details over logistiek, distributie en algehele organisatie ontbraken.
De belangrijkste strategie van acht pagina's, die nog eens vijf bijlagen omvat, voorziet nog steeds in drie fasen van vaccinatie in Tsjechië. De data van de twee fasen staan echter diametraal tegenover de oorspronkelijke plannen.

Volgens de strategie moet de eerste fase - de vaccinatie van gezondheidswerkers en gehospitaliseerde senioren - plaatsvinden in januari en februari.
Het verschil treedt echter op in de tweede fase - gecentraliseerde vaccinatie. De vaccinatie zou oorspronkelijk plaatsvinden in maart en april, en het waren vooral de mensen uit de prioriteitsgroepen die daarna kwamen.

De nieuwe versie verwacht echter dat de tweede fase tot juni zal duren. Het ministerie gaf daarmee toe dat mensen uit de prioriteitsgroep, waaronder bijvoorbeeld beoefenaars, medewerkers van verpleeghuizen, politieagenten, brandweerlieden of reddingswerkers, pas een paar maanden later de volgende zijn.

Volgens het document is het pas in juli de beurt aan het grote publiek en de verwachting is dat de laatste fase tot 2022 zal duren. Oorspronkelijk zou de laatste fase - massale vaccinatie - eind april beginnen.

De uitvoering van vaccinaties staat in de regio's.
De nieuwe strategie voorziet er ook nog steeds in dat de afzonderlijke fasen kunnen veranderen en elkaar kruisen, afhankelijk van hoe individuele doses vaccins aan de Tsjechische Republiek zullen worden geleverd. Volgens het document valt de implementatie van vaccinatie echter op individuele regio's. Volgens het document moesten ze eind december hun vaccinatiecoördinator melden, die zal communiceren met het ministerie van Volksgezondheid.

De regio moet ook een netwerk van vaccinatielocaties opzetten, maar er is niet gespecificeerd waaraan de sites precies moeten voldoen, waarover de gouverneurs in de vorige versie klaagden. Hoewel het ministerie aanvankelijk verwachtte dat 30 vaccinatiecentra ziekenhuizen zouden zijn, hadden veel gouverneurs kritiek op het plan omdat het ziekenhuispersoneel volgens hen niet langer de capaciteit heeft om te vaccineren.

"We zullen vaccinatiecentra creëren, dat zullen fabrieken zijn. We zullen beoefenaars echter overhalen om ons daar binnen een beperkte tijd te gaan helpen, omdat het niet alleen medische professionals zijn die het publiek kunnen testen naast de gebruikelijke agenda, ”zei Martin Půta, gouverneur van de regio Liberec. Volgens hem is het voor huisartsen nodig om veel eerder met het spel bezig te zijn en in de eerste stadia te helpen bij vaccinatie.

Volgens het oude plan zal het vaccin worden gedistribueerd naar 31 ziekenhuizen, waar de Pfizer-vaccins momenteel naartoe reizen. Ze laadt de stoffen zelf op hun plaats. Met de komst van andere soorten vaccins die fabrikanten niet zelf gaan verdelen, is het nog niet duidelijk wie ze gaat verdelen. Het document stelt dat Všeobecná zdravotní pojišťovna de distributeur op tijd moet leveren en de belangrijkste favoriet is Avenier.

Vaccinatie boeken.
In het nieuwe document staat ook wat er met het centrale reserveringssysteem gaat gebeuren. Volgens premier Andrej Babiš wordt het op 15 januari gelanceerd. Tot eind januari is het alleen toegankelijk voor mensen ouder dan 80 jaar.
"Het systeem is zo ontworpen dat de registratie en reservering van senioren die niet weten hoe ze met internet moeten werken, kunnen worden bijgestaan door familieleden, maatschappelijk werkers, huisartsen en personeel van de ondersteuningslijn 1221", stelt de nieuwe strategie.

Vanaf 1 februari kan het grote publiek zich inschrijven. De reservering van de afspraak komt echter in een bepaald stadium alleen bij degene voor wie de vaccinatie bedoeld is. Volgens het document zal het prioriteitsproces in het systeem worden ingesteld op basis van de parameters - leeftijd van de persoon, medische geschiedenis en beroep.
----------------------------------------
Ziekenhuizen in de regio Hradec Králové kunnen de groei van patiënten niet meer aan.

De capaciteit van covid-bedden in ziekenhuizen in de regio Hradec Králové is bijna vol. De ambulancedienst begon patiënten te vervoeren naar ziekenhuizen buiten de regio. Het aantal patiënten met covid-19 neemt nog steeds toe.
------------------------------
Vysočina vraagt het leger om hulp voor een ander ziekenhuis.

De regio Vysočina vroeg het leger om hulp vanuit het ziekenhuis in Havlíčkův Brod vanwege het grote aantal patiënten met covid-19.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Tsjechië hard geraakt door virus: nieuw triest dagrecord besmettingen

Bron: De Telegraaf - 7 januari 2021

Tsjechië, een van de door corona hardst geraakte landen van Europa, heeft donderdag 17.688 nieuwe besmettingen moeten melden.

Dat is het hoogste aantal dagelijkse besmettingen sinds de uitbraak van de pandemie, zo laat het ministerie van Gezondheid weten. Tsjechië telt een kleine 11 miljoen inwoners en moest al ruim 12.500 doden betreuren.

Al begin december besloot de regering restaurants en bars eerder te sluiten. Dat leidde tot hevige protesten. Het land is ook gesloten voor toeristen.
 

kuurgast

Donateur
Strikte Corona-maatregelen blijven tot ten minste 22 januari.

De huidige strenge beperkingen om een piek in Covid-19-nummers te beteugelen, zullen in Tsjechië van kracht blijven tot ten minste 22 januari, zei de minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, na een kabinetsvergadering op donderdagochtend. Onder de huidige maatregelen zijn pubs en restaurants gesloten, mogen winkels alleen essentiële artikelen verkopen, geldt een avondklok van 21.00 uur en zijn bijeenkomsten van niet meer dan twee personen toegestaan. Skigebieden blijven gesloten, besloot het kabinet.

Tsjechië heeft de afgelopen twee dagen een recordaantal nieuwe Covid-19-gevallen gezien.
De heer Blatný zei dat er volgende week een beslissing zal worden genomen over het al dan niet verder aanscherpen van de beperkingen.
Het kabinet voldeed vlak voor kerst aan de coronamaatregelen, deze zijn sinds 27 december van kracht. Oorspronkelijk zouden ze van toepassing moeten zijn tot 10 januari.
-----------------------------------------------------------
Woensdag nieuw recordaantal coronabesmettingen.

Woensdag werden in Tsjechië 17.668 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dit is de hoogste dagelijkse waarde sinds het begin van de pandemie. Er zijn 310 meer besmette mensen dan dinsdag. Woensdag zijn ongeveer 37.000 tests uitgevoerd. Het aantal positieve bevindingen was net geen 48 procent. Dit is gebaseerd op de laatste gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

7143 patiënten met Covid-19 worden momenteel in het ziekenhuis behandeld. Meer dan 1000 van hen hebben intensieve zorg nodig.
Sinds het begin van de epidemie zijn 12.621 mensen overleden met Covid. De dagelijkse toename van sterfgevallen is nu 150 per dag.
De coronarisico-index daalde donderdag met twee punten - naar 84 van de 100 punten.

De directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek, Ladislav Dusek, zei dat er tot 19.000 nieuwe gevallen per dag kunnen worden verwacht.
----------------------------------------------------
Eerste levering van het Moderna-vaccin aan Tsjechië in januari.

De eerste levering van het coronavaccin van Moderna zou rond 22 januari in Tsjechië moeten aankomen. De Europese Commissie heeft het vaccin woensdag voorwaardelijk goedgekeurd op aanbeveling van het Geneesmiddelenbureau EMA. Dit betekent dat er nu een tweede vaccin beschikbaar is in de EU, na dat van de bedrijven Pfizer en BioNTech.
Tsjechië heeft 1,9 miljoen doses van het Moderna-vaccin besteld. Ze zouden genoeg moeten zijn voor 954.000 mensen. In januari konden 80.000 doses worden geleverd. Dit blijkt uit de geactualiseerde vaccinatiestrategie van het ministerie van Volksgezondheid.
--------------------------------------------------
Oppositie roept op tot de oprichting van een netwerk van vaccinatiecentra.

De oppositie pleit voor de oprichting van meerdere grotere vaccinatiecentra. Dit zeiden de vicevoorzitter van de burgerdemocraten Martin Kupka en het parlementslid van de Top 09 Vlastimil Válek donderdag na de ontmoeting met minister van Volksgezondheid Jan Blatný. Volgens Válek is het noodzakelijk om de contracten met bedrijven die de vaccins ontwikkelen te publiceren om te weten hoeveel vaccindoses Tsjechië de komende maanden zal krijgen. De twee parlementsleden zijn lid van het anti-Covid-team van de oppositie.
Volgens Válek moeten er in elke regio minstens 70 vaccinatiecentra worden geopend. Tot nu toe heeft de regering gesproken over slechts 30 centra. Het Kamerlid benadrukte ook dat het reserveringssysteem voor vaccinaties dienovereenkomstig moet worden ingericht zodat geïnteresseerden naar het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum kunnen gaan.
-----------------------------------------------------------
Gratis antigeen Covid-testen worden voortgezet in Tsjechië.

De gratis antigeentests voor Covid-19 zullen in Tsjechië worden voortgezet, zelfs na 15 januari, toen de regeling afliep. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný kondigde donderdag de beslissing aan en zei dat het testen nuttig was gebleken, vooral bij het opsporen van mensen zonder symptomen van de ziekte.
Sinds de lancering op 16 december zijn er meer dan 950.000 antigeentests uitgevoerd. Er zijn ongeveer 26.700 mensen met Covid-19 gedetecteerd, wat ongeveer vijf procent is van het totale aantal. Meer dan 10.300 van hen hadden geen symptomen.
De gratis Covid-tests worden uitgevoerd op ongeveer 2.000 locaties, waaronder bestaande testcentra en dokterspraktijken.
------------------------------------------------
Crematoria in Tsjechië bereiken hun capaciteitsgrenzen.

De capaciteit van crematoria in Noord-Moravië is overschreden, terwijl deze situatie in andere delen van het land nadert.
Vijftig overledenen zijn vanuit Ostrava naar een crematorium in Hustopeče, Zuid-Moravië, vervoerd, dat ze kan opvangen.
Volgens Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček kunnen de crematoria in andere districten de komende dagen ook hun capaciteitsgrenzen bereiken. Dan zijn verdere transfers nodig. Hij zei dat Praag de meeste vrije capaciteit had.
Vanwege het toenemend aantal coronadoden in Tsjechië heeft het centrale crisisteam vrijdag statistieken opgesteld over het gebruik van de crematoria in het land. De statistieken worden opgesteld door de brandweerleiding in samenwerking met de begrafenisondernemersvereniging.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nieuw is MS Excel Přehled antigenních testů=Overzicht van antigene testen.
Daar is nu nieuw bijgekomen het aantal personen dat gevaccineerd is, totaal 19.918 tot nu toe.

Petříček: Oostenrijk voert vanaf vrijdag grenscontroles in.
De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Tomáš Petříček, liet op Twitter weten dat de Oostenrijkers van vrijdag middernacht tot zaterdag grenscontroles zouden invoeren en het aantal grensovergangen geleidelijk zouden verminderen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Een bericht over een van de eerste corona-slachtoffers in Tsjechië.
De faculteitskliniek in Praag heeft de patiënt dinsdag vrijgelaten voor verdere behandeling thuis, die de eerste Tsjech was die werd behandeld met het nog niet goedgekeurde remdesivir. De taxichauffeur was op 10 maart opgenomen in de kliniek met een ernstige voorgeschiedenis van de ziekte van Covid 19. Remdesivir werd hem tussen eind maart en begin april gedurende tien dagen intraveneus toegediend.
In Tsjechië is een geldinzamelingsactie gaande voor de Romani-taxichauffeur, een van de eerste ernstige COVID-19-patiënten in het land.

Robert Markovič, een van de eerste patiënten die vecht voor zijn leven tegen het COVID-19-virus in Tsjechië, heeft een dankgedicht geschreven aan alle doktoren en andere mensen die eerder dit jaar zo briljant voor hem zorgden en redde zijn leven.
Volgens Martin Balík, de hoofdarts van de Charles University's Clinic for Anesthesiology, Resuscitation and Intensive Medicine, onderdeel van zowel het General Teaching Hospital als de Eerste Faculteit der Geneeskunde, leed Markovič aan de grootste dosis van het virus ooit die medisch personeel had gemeten bij elke patiënt op dat moment.

Balík zei dat het duidelijk was dat Markovič meer dan eens was geïnfecteerd door meer dan één van de klanten die hij in de loop van een paar weken onbewust had gereden. Ondanks dat hij geen grote kans op herstel heeft, doet Markovič vandaag zijn best om terug te keren naar het normale leven.
Als gevolg van zijn ziekte is de kwaliteit van leven van Markovič sterk verslechterd. Om die reden wordt nu een collecte gehouden om hem te helpen uit de problemen te komen die hij na zijn ziekenhuisopname tegenkwam.

De inzamelingsactie op Znesnáze is bedoeld om CZK 180 000 (EUR 6.850) op te halen, en met nog 33 dagen te gaan heeft CZK 32 361 (EUR 1 230) opgehaald. Het werd gestart door de Tsjechische televisieverslaggever Richard Samko, die ook lid is van de Roma-gemeenschap.
"Ik werk al meer dan 20 jaar bij de Tsjechische televisie in de nieuwsafdeling. Dankzij die baan heb ik overal naartoe gereisd en zeer interessante mensen ontmoet. Een persoon die mijn werk en mijn kijk op het leven heeft beïnvloed, is Robert Markovič," legde Samko uit en voegde eraan toe:"Zijn coronavirusinfectie is dan wel overwonnen, maar het medische lijden van Robert Markovič hield niet op toen hij uit het ziekenhuis werd ontslagen. Hij moet wel drie keer per week worden onderzocht, vooral voor röntgenfoto's van de longen, onderzoeken van zijn hart en bloedvaten, bloedafname en neurologie ... De behandeling van een decubitus ... bezorgt hem grote problemen.Ook zijn linkerhandpalm en vingers zijn gedeeltelijk verlamd door de infectie."

Volgens Samko is Markovič niet alleen zijn baan kwijtgeraakt, maar heeft hij ook zijn leaseauto moeten opgeven omdat hij de betalingen niet kon betalen. Als hij vandaag naar de dokter moet, moet hij een ritje regelen.
"Nadat ik hoorde over het lot van Robert Markovič en zijn ernstige problemen, heb ik besloten hem in deze vorm te helpen en hoop te brengen aan zijn hele gezin, zodat ze weer een goed leven kunnen leiden. Om die reden vraag ik jullie allemaal voor uw hulp zodat we samen een kleine droom voor hem kunnen laten uitkomen. Samen met jullie wil ik graag genoeg geld inzamelen om een auto voor hem te kopen," zei Samko.

Nieuwsserver Romea.cz publiceert het gedicht van Robert Markovič hier de goochel-vertaling:

WITTE ENGELEN

Wakker word ik langzaam met inspanning mijn zware oogleden open.
Wat ik zie is niet natuurlijk - later ontdek ik dat er voor gebeden is.

Ik weet nog steeds niet wat er is gebeurd. Mijn geest en lichaam hebben geslapen.
De dood had mij gedurende lange dagen en lange nachten in zijn macht.

Ik zie cijfers allemaal in het wit. Is dit een werk van God,
mijn geloof testen, of ben ik in de ruimte?

Alles wordt al snel absoluut duidelijk
wanneer een man in het wit naar me toe komt.

"Gegroet, Robert," - hij stelt me een vraag,
maar ik kan geen geluid maken.
"Hoe voel je je?" hij vraagt. Ik antwoord zo goed als ik kan.

Ik hoef geen gebarentaal te kennen om hem een duim omhoog te geven.
'Ik ben echt blij dat het niet goed met je ging.'
Ineens heb ik een saaie herinnering
van de ambulance, rijdend naar het ziekenhuis.
Mijn longen werkten toen nog.
Ik weet inmiddels dat de man in het wit geen astronaut is.
Hij is een dokter op de reanimatieafdeling.
Hij heeft me uit mijn kritieke toestand gehaald
als een van degenen die mijn leven hebben gered.

Hij is zo gekleed vanwege mijn ziekte,
waar de oudste profeten niets vanaf wisten.
Het kwam onverwachts en greep het hele land,
Ik had nooit gedacht dat ik het zou vangen.

Toen brak een betere dag aan, en
geleidelijk nam ik de buizen
en slangen van mijn lichaam.
Eindelijk kon ik spreken, wat mij vreugde geeft.

Stap voor stap leer ik lopen,
twee witte engelen moeten mij leiden.
Mijn droom is niet om de wereld te laten zien wat ik kan,
om alleen naar het toilet te gaan.

Mijn eerste maaltijd is niets om over naar huis te schrijven.
Het eten wordt koud voordat ik het kan opeten.
Ik ben aan het morsen, verlies bijna hele lepels,
heeft een beroerte de kracht en het gevoel uit mijn hand gehaald?
Gelukkig was dat niet wat het was, gewoon
de bewusteloosheid heeft me een beetje verzwakt.

Meer nieuws wacht mij:
Ik ga naar huis zonder spieren.
Aan mijn linkerhand zijn de handpalm en vingers verlamd,
en wat laag werd gelegd, moet worden afgesneden.

Kleine littekens blijven op mijn longen,
maar mijn vrouw steekt kaarsen aan in de kerk.
We danken God voor mijn leven, en mijn witte engelen,
die ik nooit zal vergeten.

Laat de hele wereld weten: ik ben hun mijn leven verschuldigd.
Dat is het verhaal dat dit gedicht vertelt.

Ik ken iedereen die hier nu werkt en hier toen werkte,
riskeerden hun eigen leven, voor mij en voor anderen.

Destijds kon ik alleen maar knikken en wijzen.
Nu heb ik de gelegenheid hen te bedanken.
Dit is mijn "DANK U" voor het redden van mijn leven,
mijn woorden komen uit het hart.
 
En ja, de Pandemie in Tsjechië heeft ook een Wikipediapagina!

De covid-19-pandemie in Tsjechië is een aanhoudende epidemie van de covid-19- virale ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2 in Tsjechië , dat deel uitmaakt van de wereldwijde covid-19-pandemie . Het werd in december 2019 opgericht in China in de stad Wuhan . De ziekte begon zich vervolgens snel buiten het vasteland van China te verspreiden. De Tsjechische autoriteiten begonnen te reageren op de situatie in de tweede helft van februari 2020, toen de epidemiologische situatie in Italië sterk verslechterde . De Centrale Epidemiologische Commissie kwam op 27 februari voor het eerst bijeen. [2]

Op Tsjechisch grondgebied werden de eerste drie gevallen van de ziekte bevestigd op 1 maart 2020. [3] Noord- Italië werd genoemd als de belangrijkste bron van infectie , waar veel Tsjechen gingen skiën in de Alpen . Het snelle begin van de epidemie werd gekenmerkt door een kritiek gebrek aan beschermende uitrusting, waarvan er maar weinig magazijnen waren. [2] Dit leidde tot een aantal initiatieven en mensen begonnen zelf beschermingsmiddelen te naaien. De eerste maatregelen tegen de epidemie werden op 3 maart door de staat genomen en op 10 maart werd bekendgemaakt dat de scholen de volgende dag gesloten waren . Op 12 maart werd de noodtoestand uitgeroepenmet een aantal beperkingen voor burgers en bedrijven werden vanaf 14 maart restaurants en andere etablissementen, behalve de belangrijkste, gesloten. Met uitzondering van [P 3] waren de staatsgrenzen op 16 maart gesloten .

Op 16 maart 2020 herstelden de eerste drie patiënten en op 5 april hadden 96 van de oorspronkelijk geïnfecteerden een negatieve test. [4] Op 22 maart 2020 kondigden de autoriteiten de eerste dood aan van een patiënt met covid-19 in Tsjechië, een 95-jarige man die in het Na Bulovce -ziekenhuis in Praag was opgenomen . [5] De eerste dood van medisch personeel werd aangekondigd op 29 maart ; het was een 48-jarige verpleegster van het Thomayer-ziekenhuis in Praag die besmet raakte door een van de eerste patiënten met covid-19. [6]

De eerste golf van de epidemie bereikte zijn hoogtepunt in Tsjechië rond 12 april, toen in totaal 4.750 mensen die besmet waren met covid-19 werden geregistreerd, waarvan er 436 in het ziekenhuis werden opgenomen, waaronder ongeveer honderd patiënten die in een ernstige toestand verkeerden. [7] Daarna begon het aantal behandelde patiënten zwaarder te wegen dan het aantal nieuw geïnfecteerden, en het aantal opgenomen patiënten nam ook af. [8] Het aantal mensen in Tsjechië met een positieve test op covid-19 stabiliseerde zich in mei en juni 2020 op 2000-2500.

Het aantal besmette en zieke mensen begon in de zomer weer toe te nemen, de meeste uitbraken (per hoofd van de bevolking) waren in Frýdek-Místek, Prachatice en Praag. In de laatste weken van juli en de eerste week van augustus breidde de incidentie van de ziekte zich uit naar bijna de hele republiek. Het snelste aantal geïnfecteerden was in Praag, Frýdek-Místek, Brno en Karviná. [9] In tegenstelling tot het hoogtepunt van de lente was er echter geen vergelijkbare toename van ziekenhuisopnames; [10] Als reactie op de hernieuwde verspreiding van de infectie werden de getroffen regio's gemarkeerd met zogenaamde verkeerslichten. [11] [12] [13] Eind augustus waren 106 uitbraken van infectie geteld. [14]

In de eerste week van september 2020 behoorde Tsjechië tot de zwaarst getroffen landen van Europa wat betreft het aantal nieuw geïnfecteerden per miljoen inwoners. [15] Op 8 september 2020 bedroeg het aantal nieuw ontdekte gevallen voor het eerst meer dan 1000. [16] Op 16 september werd voor het eerst een dagelijkse toename van meer dan 2.000 mensen opgetekend. [17] De parlementaire oppositie beschuldigde de regering van onvoldoende voorbereiding op de tweede golf van de pest. Premier Andrej Babiš heeft de kritiek echter al lang afgewezen en eiste dat "mensen zich niet langer laten intimideren door het coronavirus." [18]Op 17 september 2020 werd voor het eerst een dagelijkse toename van meer dan 3.000 mensen geregistreerd. Op 7 oktober 2020 werd voor het eerst een dagelijkse toename van meer dan 5.000 geregistreerd en op 9 oktober 2020 werd voor het eerst een dagelijkse toename van meer dan 8.000 geregistreerd. Een dagelijkse toename van meer dan 10 000 personen waren op 16 oktober 2020 (in totaal 11105 personen). [19] Op 23 oktober bedroeg de dagelijkse toename voor het eerst meer dan 15.000.

Vanaf 14 oktober 2020 waren alle nog openstaande scholen gesloten (zoals in maart), met uitzondering van kleuterscholen, waren alle restaurants gesloten, was alcohol in het openbaar verboden of verzamelden meer dan 6 mensen zich buiten en binnen. De strengste maatregelen zouden tot 3 november duren. [20] Vanaf 28 oktober gold een uitgaansverbod tussen 21.00 uur en 05.00 uur. Volgens de beschikbare statistieken had Tsjechië op 1 november 2020 het hoogste aantal doden in de afgelopen week qua bevolking. [21] De vaccinatie tegen covid-19 begon eind december . [22]

Op 30 december bedroeg de dagelijkse toename van het aantal besmette personen voor het eerst meer dan 17.000. Begin januari 2021 nam het aantal nieuw besmette mensen ter wereld toe in Tsjechië. [23]

Januari 2021
Op 1 januari kwamen er 3442 nieuwe gevallen van coronavirus bij. [102] Berekend per miljoen inwoners in de Tsjechische Republiek begin januari, bedraagt het zevendaagse gemiddelde van de dagelijkse toename van het aantal geïnfecteerden 932, het slechtste saldo van alle landen ter wereld [103] . Vanaf 5 januari is dit aantal gestegen tot 965. [23]

de volledige pagina bekijk je hier;

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pandemie_covidu-19_v_Česku
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan