Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wat een naar bericht Olivier, ik hoop dat ze niet zo ziek wordt dat ze opgenomen moet worden en dat de rest van het gezin gezond blijft. Heel veel sterkte!
 
Hoop en vertrouwen in elkaar, voor u en uw gezin in het bijzonder, sterkte!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Olivier,

Sterkte voor uw vrouw. Ik lees dat ze als IC arts werkt dus ze kent er alles van.

Als ze beter is zou ik eens willen horen hoe het bij jullie loopt op de IC. Ik ben psycholoog in België, werk ook op IC (en spoedgevallen) maar dan specifiek om de zorgverleners bij te staan. Voor hen is het dubbel hard en het lijkt me ongepast het waarom hier uit te leggen. In ieder geval al mijn bewondering voor IC personeel en nog meer in deze tijden. Ik zou later van haar eens vernemen of er voor het zorgpersoneel specifiek psychologische ondersteuning is en onder welke vorm.

Nogmaals van harte beterschap voor haar en steun voor jullie.
 

Ad Verschoor

Donateur
Steeds vaker krijg je te horen dat directe zorgverleners aan Covid patiënten zelf slachtoffer worden van deze ziekte.
Olivier's vrouw wil ik graag van harte beterschap en heel veel sterkte wensen. Sterkte ook aan Olivier en de familie en we hopen voor jullie op een blijf gezond.
 
Hoogste dagelijkse toename in gevallen. Dinsdag zijn meer dan 16.000 mensen besmet!

Dinsdag waren er 16.329 nieuwe gevallen van coronavirus. Dit is de hoogste dagelijkse stijging tot nu toe. Het aandeel positieve gevallen, dat bijna de helft is, breekt ook een record. Na drie dagen sprong de PES-risico-index terug naar het hoogste, vijfde niveau.

De toename van het aantal gevallen op dinsdag is de hoogste sinds het begin van de pandemie. De dag ervoor, op maandag, kwamen er 10.811 nieuwe besmettingen bij.

Volgens de hoofdhygiënist is de toename van woensdag niet het gevolg van hoe mensen zich gedroegen tijdens de kerstvakantie. "Het is een uiting van gedrag van minstens 14 dagen geleden. Helaas groeit ook het percentage van degenen die naar het ziekenhuis gaan, ”zei ze op de Tsjechische televisie.

Het aantal bevestigde gevallen van coronavirus sinds het begin van de epidemie in Tsjechië bedraagt al meer dan 700.000. Momenteel hebben 105.710 mensen de ziekte, de meeste sinds 8 november.

5.712 van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen, wat het meeste is in de afgelopen maand. Meer dan 800 patiënten verkeren in een ernstige toestand. Het toont actuele gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. In totaal zijn er al 11.429 mensen overleden met covid-19.

Volgens Rážová kan de toename van het aantal ziekenhuisopnames het gevolg zijn van het feit dat mensen die ziek waren tijdens de vakantie een bezoek aan het ziekenhuis uitstelden.

Op doordeweekse dagen na de vakantie werd er weer meer getest, ook al bereikten de dagcijfers niet het niveau van voor de vakantie. Dinsdag werden 33.642 tests uitgevoerd. Het aandeel positieve was een record, namelijk 48,5 procent. Zo bevestigden de laboratoria de infectie bij elke tweede geteste proefpersoon.

De PES zat de afgelopen drie dagen in de vierde klas. De index is dinsdag met negen punten gestegen ten opzichte van dinsdag tot 80. De reden is het groeiend aantal nieuwe gevallen in de afgelopen twee weken en de verslechtering van het reproductiegetal naar 1,0, waaruit blijkt dat de epidemie versnelt.

Maar ook de besmetting onder ouderen en het aandeel positieve testen in het totaal verslechteren, maar dit heeft nog geen invloed op de eindscore. Dit blijkt uit gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid.

De index stijgt met nog eens vier punten door de groei van het aantal nieuwe gevallen in de afgelopen 14 dagen. In termen van 100.000 inwoners zijn het nu 1.004 gevallen, waarbij 960 gevallen de laatste vier mogelijke punten overschrijden.

Tsjechië is het op een na meest getroffen land in de Europese Unie wat betreft het aantal besmette mensen per hoofd van de bevolking, alleen Luxemburg is er slechter aan toe. Het is het vierde meest getroffen land ter wereld in termen van infectie per hoofd van de bevolking. Het totale aantal besmette mensen is meer dan zes in de EU, alleen Tsjechië staat op de 21e plaats van de wereld.


bron: idnes.cz
 

kuurgast

Donateur
Eerste week januari bepalend voor het verdere verloop van de pandemie.

De Tsjechische minister van Volksgezondheid Jan Blatný gelooft dat de eerste week van januari cruciaal zal zijn in de strijd tegen Covid-19. Met deze woorden gaf hij woensdag commentaar op het pijnlijke dagelijkse record van nieuwe infecties en het testgedeelte met positieve resultaten. Volgens Blatný waren zulke hoge aantallen te verwachten. Zo werden op eerste kerstdag 2.670 nieuwe besmettingen gevonden, maar op dinsdag was dat het nieuwe record van 16.329 gevallen.

Het relatief lage aantal coronagevallen tijdens de vakantie was een misvatting omdat er op deze dagen veel minder getest werd en men vooral thuis bleef. Veel ernstiger is echter de situatie in de ziekenhuizen, waar het aantal Covid 19-patiënten blijft toenemen. Men volgt heel nauwkeurig hoe druk de capaciteit van de klinieken is en hoe druk de bedden zijn, legt Blatný uit.
--------------------------------------------------
Een andere levering met anticoronavaccin arriveerde in Tsjechië.

Een andere levering met het anticoronavaccin van Pfizer en BioNTech is woensdag aangekomen in Tsjechië. Het centrale militaire hospitaal in Praag ontving een deel van de vaccindoses, bevestigde de woordvoerster van de kliniek. Daarnaast worden ook de eerste vaccins uitgedeeld aan de regio's, de districten Ústí nad Labem en Zuid-Bohemen verwachten elk 975 vaccindoses.

Oorspronkelijk zou Tsjechië op maandag of dinsdag 19.500 doses vaccin krijgen. Volgens de fabrikant werd de vertraging veroorzaakt door logistieke problemen. Het ministerie van Volksgezondheid kondigde maandag 31 december aan als de volgende leverdatum.
Bron deutsch.radio.cz/nachrichten.
 

kuurgast

Donateur
Gratis antigeentesten in Tsjechië worden na half januari voortgezet.

Tijdens de eerste acht dagen sinds de lancering eerder deze maand zijn er meer dan 157.000 tests uitgevoerd, met ongeveer 9.500 positieve resultaten. De kans om gratis antigeentests voor COVID-19 te gebruiken zal doorgaan na 15 januari 2021, vertelde woordvoerder Barbora Peterova van het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid vandaag aan journalisten. Peterova zei dat er sinds 16 december honderdduizenden antigeentests waren geweest, waarvan ongeveer 4 procent positief bleek te zijn, voegde ze eraan toe. Het ministerie publiceerde pas op 23 december gedetailleerde gegevens over antigeentests. Gedurende de eerste acht dagen werden meer dan 157.000 tests uitgevoerd, waarvan er ongeveer 9.500 positief waren. In dezelfde week werden ongeveer 195.000 PCR-tests uitgevoerd. Momenteel bieden de bemonsteringscentra voor antigeentests alleen reserveringen aan tot 15 januari.
Bron expats.cz.
------------------------------------
Aanbevelingen van het Iniciativa Sníh voor testen tijdens de vakantie:

Experts van de vereniging het Iniciativa Sníh ondersteunen duidelijk het testen van burgers (PCR en antigeen) in de vakantie.
Het Snow Initiative raadt alle burgers aan, zelfs als ze een negatief resultaat krijgen van antigeentesten, dit resultaat niet te beschouwen als een bevestiging dat ze niet besmet zijn en anderen niet kunnen besmetten. De test is maximaal 12 tot 24 uur geldig.

Het initiatief roept op tot het uitstellen van gezinsbijeenkomsten, aangezien dit de meest betrouwbare manier is om uw buren niet te besmetten en gezien het feit dat vaccins al achter de deur staan. Bovendien roept het Initiatief de burgers op om zich bij het bezoeken van hun buren, als deze zich voordoen, zoveel mogelijk aan preventieve maatregelen te houden.

Het Snow-initiatief ziet massa-PCR-testen nog steeds als de basis voor de bestrijding van Covid-19 voor zover het wordt gebruikt in succesvolle staten, en roept op om het toegankelijker te maken voor alle geïnteresseerden.

"In de praktijk betekent dit dat veel burgers die een negatief antigeentestresultaat krijgen, in feite actief besmet zijn met SARS-CoV-2. Ze kunnen anderen besmetten, ook hun buren tijdens de vakantie. Antigeentests zijn duidelijk beter dan geen. Nieuwe antigeentests met hogere gevoeligheid zijn al op de markt verkrijgbaar en zullen geschikt zijn waar PCR-tests niet mogelijk zijn, vanwege tijd of technische redenen.

De EU en de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap bevelen echter aan om met name PCR-tests te gebruiken.

Nationale testcoördinator en hoofd van de laboratoriumgroep bij het ministerie van Volksgezondheid doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph.D. (Institute of Molecular and Translational Medicine) wees ook op de beperkte infectiviteitsperiode voor elk type test: “Als je de kans hebt om getest te worden, hetzij door middel van PCR- of antigeentest, doe dat dan zeker. Het testen en opsporen van geïnfecteerde mensen is een zeer effectief instrument om de epidemie te bestrijden. Als je je laat testen, geef je enkele medeburgers de kans om vaccinatie te ervaren. Maar vergeet niet dat u, zelfs als u negatief bent, maatregelen moet nemen om de overdracht van de ziekte te vertragen - een negatief resultaat van de antigeentest is een redelijke garantie voor infectiviteit gedurende maximaal 12 uur. In het geval van PCR-onderzoek is dit maximaal 72 uur. Als je je familieleden in de risicogroep gaat bezoeken, laat je dan zo kort mogelijk voor het bezoek testen."

"Als je je dierbaren echt leuk vindt, is het beste cadeau dat je ze kunt geven, dat je ze momenteel niet bezoekt. Of als je ze wilt bezoeken, wees dan voorzichtig en attent, zodat de kus die je aan je ouders of grootouders geeft geen doodskus is. Paramedici staan klaar om te vechten voor elk mensenleven. Maar het aantal zieke en gehospitaliseerde mensen neemt toe, het reproductieve aantal stijgt en het aantal geïnfecteerde gezondheidswerkers groeit - op dit moment zijn er meer dan 5.000 en ook 1.000 doktoren," MUDr. Milan Kubek, voorzitter van de Tsjechische medische kamer.

'Ik zou je willen vragen dit jaar bezoeken over te slaan, vooral aan familieleden die tot de kring van mensen die gevaar lopen, behoren. Je zou ze echt een cadeau kunnen geven dat je ze niet zou willen geven,” voegde prof. RNDr. Jaroslav Flegr, Faculteit Wetenschappen, Charles University).

Voor mensen die verder willen kijken/meer willen weten op gebied van corona is er facebook.com/IniciativaSnih.

Het "Iniciativa Sníh" =Snow Initiative is een niet-politieke vereniging van experts uit Tsjechië en daarbuiten, met als doel om gezamenlijk de best mogelijke oplossing te zoeken om de pandemie te bestrijden en waarheidsgetrouwe en objectieve informatie te verstrekken in een breed scala van disciplines met respect voor het leven en de menselijke waardigheid.
 

kuurgast

Donateur
Het aantal besmettingen en overleden door corona blijft stijgen.

Het eerste Corona-jaar loopt misschien ten einde, maar de pandemie lijkt in Tsjechië nog niet zijn hoogtepunt te hebben bereikt. De versoepeling begin december en de feestdagen laten nu hun effect zien. Het R-getal is gestegen naar R 1,19.

Kort voor kerst begonnen de coronacijfers in Tsjechië weer omhoog te schieten. Dinsdag werd een nieuw recordaantal bereikt: de laboratoria registreerden 16.329 nieuwe besmettingen, meer dan ooit op één dag tijdens de hele pandemie.
Woensdag werden 16.939 nieuwe coronagevallen geregistreerd in Tsjechië. Het record van de vorige dag werd opnieuw verbroken. Het aandeel positieve resultaten van alle tests bereikte ook een nieuw hoogtepunt en bedroeg bijna 52 procent.
In termen van 14-daagse incidentie is de situatie in Tsjechië de vierde slechtste in de EU, na Litouwen, Slovenië en Nederland.

Het aantal Covid-19-patiënten in ziekenhuizen in het land neemt navenant snel toe.

Het grootste probleem is eerder de beperkte personele capaciteit: ook al heeft de algemene bevolking in Tsjechië sinds begin december kunnen genieten van een meer ontspannen locatie met open winkels en restaurants, het kliniekpersoneel mag sindsdien geen adempauze nemen.
Met de dagelijkse nieuwe besmettingen neemt de druk op de ziekenhuizen toe. Niet alleen het aantal Covid-19-patiënten neemt weer toe, maar ook dat van geïnfecteerde artsen, verpleegkundigen en verzorgers.
Speciale Covid-afdelingen die in het najaar zijn opgericht, zijn in veel ziekenhuizen nog in bedrijf. Nu worden ze weer vergroot en nemen ze ongeveer 20 procent van de bedcapaciteit in beslag.
Er zijn momenteel meer dan 5.900 mensen met Covid opgenomen in het ziekenhuis, en 845 van hen bevinden zich in een ernstige toestand. Het aantal Covid-gerelateerde ziekenhuisopnames is sinds 26 december met 1.200 gestegen.
Sinds maart zijn 11.580 mensen overleden met Covid. Dit aantal loopt ook weer verder op met meer dan 100 per dag, wat over een week verdubbelt kan zijn.

Vanaf donderdag mogen de ziekenhuizen in Tsjechië geen patiënten meer opnemen voor geplande operaties die kunnen worden uitgesteld. Deze maatregel is bedoeld om de capaciteit van Covid 19-patiënten te vergroten. Het ministerie van Volksgezondheid reageert op de snel verslechterende epidemiologische situatie in het land. Het heeft ook bevolen dat verpleegkundige diensten bedden moeten voorzien voor acute gevallen.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz/news.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Meer dan 100 per dag dood door corona.....100 oma's en opa's per dag....die veel eerder overlijden omdat ze de pech hadden dat ze corona als kerstcadeau kregen.
Zou dat stelletje roeptoeters met hun "recht op vrijheid van leven", hun geroeptoeter aanpassen in "oma en opa hebben recht op leven" als hun ouders/grootouders sterven door corona?
 

kuurgast

Donateur
Vaccinaties aan de gang: wachten op meer leveringen.

In Tsjechië zijn zondag de vaccinaties tegen het coronavirus gestart. Sommige ziekenhuizen in Praag en in de districten Zuid-Moravië en Moravisch-Silezië kregen het vaccin vanaf de eerste levering. Dit omvatte bijna 10.000 doses van het product van Pfizer en BioNTech.

Dinsdag zouden er meer leveringen in dit land moeten aankomen, maar dit wordt uitgesteld tot donderdag. Het vaccin wordt dan in alle regio's verspreid.

In totaal werden zondag 1260 mensen ingeënt in Praag en Brno. De meesten van hen waren doktoren en verpleegsters. Er was grote belangstelling voor de vaccinaties onder hen, zei de voorzitter van de Tsjechische Medische Vereniging, Milan Kubek.
Ook de universitaire kliniek in Ostrava is dinsdag begonnen met vaccinaties. Volgens de woordvoerster van de kliniek, Petra Petlachová, zijn er 140 ampullen uit Brno ontvangen.

Het vaccin zal waarschijnlijk op dezelfde manier worden behandeld in andere regionale ziekenhuizen. In de regio Liberec wordt de eerste levering pas donderdag verwacht.
Maar niet alleen de klinieken in de districtssteden bereiden zich voor op de vaccinaties. Jiří Kokoška is de woordvoerder van een federatie van vijf ziekenhuizen in de regio Pilsen. Ze verwachten de eerste leveringen half januari.

Maar het vaccin zal in de toekomst niet alleen in ziekenhuizen worden toegediend. Bijna twee maanden geleden is er in Praag en Brno een veldhospitaal opgezet om de ziekenhuizen indien nodig te ontlasten. Deze twee veldhospitalen zijn tot dusver niet gebruikt. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný heeft nu voorgesteld om ze om te bouwen tot vaccinatiecentra.
Het veldhospitaal in Brno zal waarschijnlijk worden gebruikt om een groot aantal mensen tegelijk te vaccineren. Politie en brandweerlieden zouden daar worden ingeënt. We onderhandelen tegenwoordig alleen over het gebruik van het veldhospitaal in Praag."

Premier Andrej Babiš zei maandag dat de ampullen die door Pfizer en BioNTech worden geleverd, eigenlijk zes in plaats van vijf doses vaccin zouden bevatten. Ook de Tsjechische regeringsleider wees op ervaringen uit het buitenland. Het gebruik van zes doses uit één injectieflacon moet echter worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau.
Bron deutsch.radio.cz.
------------------------------------------
Vaccinatie zorgt voor minimaal een jaar immuniteit, zegt de pneumoloog.

Vaccinatie volgens pneumoloog (longarts) Markéta Bláhová zorgt voor een langere immuniteit dan het ondergaan met covid-19. De duur van de immuniteit door vaccinatie wordt geschat op minimaal een jaar. Volgens haar hebben eerdere analyses van bloedplasma aangetoond dat mensen die een zeer ernstige ziekteverloop met covid-19 hebben gehad, na een maand of twee bijna geen antilichamen hebben, vergeleken met mensen met milde symptomen, die vaak veel antilichamen hebben.

Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid heeft een vaccinatiecampagne gelanceerd waarin Tsjechen worden opgeroepen zich te laten vaccineren om zichzelf en anderen te beschermen en het land te helpen weer normaal te worden. Het inentingsproces is begonnen en zal naar verwachting tot laat in de zomer duren.

De vaccinatie in Midden-Boheemse bejaardenhuizen wordt verzorgd door mobiele teams. Na 10 januari zou de vaccinatie van personeel kunnen beginnen, gevolgd door vaccinatie van cliënten in de komende weken. De Centraal-Boheemse regionale raadslid voor gezondheidszorg, Pavel Pavlík, heeft er vandaag over geïnformeerd.
----------------
BioNTech heeft bij de EMA een aanvraag ingediend voor autorisatie van zes doses uit de ampul.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft bevestigd dat het Duitse bedrijf BioNTech autorisatie heeft aangevraagd voor het toedienen van zes doses van het covid-19-vaccin dat het heeft ontwikkeld uit een enkele ampul. Tot nu toe heeft het EU-geneesmiddelenagentschap het gebruik van vijf doses per ampul goedgekeurd, maar ziekenhuizen in Tsjechië bijvoorbeeld hebben sinds woensdag dankzij een besluit van het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid zes mensen kunnen vaccineren in plaats van vijf uit één ampul met Pfizer- en BioNTech-vaccins.
-----------
De prijzen van PCR-testen zijn sinds januari aan het dalen.

Vanaf het nieuwe jaar zullen zorgverzekeraars 1109 kronen betalen voor de PCR-test voor covid-19 door medische faciliteiten in plaats van de huidige 1674 kronen. Volgens de prijsregulering van het ministerie zal de prijs voor zelfbetalers maximaal 1309 kronen zijn.
Bron seznamzpravy.cz.
-----------------------------------------------------
Corona-risico-index stijgt naar 90 punten.

In Tsjechië is donderdag het aantal nieuwe coronagevallen gedaald. Er werden 13.274 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Op de laatste dag van het jaar werden echter minder tests uitgevoerd dan normaal. Het aantal positieve testresultaten was 50 procent. De dagelijks berekende Corona-risico-index steeg nu naar 90 van de 100 punten. Het district Rakovník haalde de maximale honderd punten.
De hoogste risico-index tot nu toe werd veroorzaakt door de toename van het aantal reproducties tot 1,44. Eerder was het nog steeds onder de 1,2.
In de Tsjechische ziekenhuizen zijn donderdag 6.023 Covid-patiënten behandeld, waarvan 865 een ernstig beloop van de ziekte.

Sinds maart zijn er meer dan 11.700 mensen omgekomen in verband met Corona. Dit loopt nu per dag op met bijna 150 sterfgevallen door corona.
Bron deutsch.radio.cz.
-----------------------------------
De berekening van de PES-score verandert in januari.

De berekening van de anti-epidemische PES-score verandert niet vanaf 1 januari volgend jaar, maar later in januari. Het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek (ÚZIS) werkt nog aan een nieuwe methodologie.
Bron seznamzpravy.cz.
-----------------------------------------------
Dagelijks nieuwe bevestigde COVID-19-gevallen per miljoen mensen.

Weergegeven is het voortschrijdend gemiddelde over zeven dagen. Het aantal bevestigde gevallen is lager dan het aantal daadwerkelijke gevallen; de belangrijkste reden daarvoor is beperkt testen.
Tsjechië staat nu op 2de plaats en Nederland op de 6de.
Zweden deed het toch zo goed?????..................
Zie grafiek op ourworldindata.org.
 
Laatst bewerkt:
Aan de getallen van het aantal positieve testen kun je niet veel meer uit opmaken zonder ook de sneltesten daarnaast te leggen. Deze worden niet geregistreerd in de cijfers maar zijn wel de oorzaak dat er nu veel meer positieve gevallen boven water komen. Dat geeft een vertekend beeld. Bovendien het is percentage positieve PCR testen ook een beoordelingstoets bij het bepalen van de risicoscore in Europa. Maar door de voorselectie met de sneltesten is dat eigenlijk geen goede beoordelingstoets meer. De beste indicator zijn de opnames in de ziekenhuizen. Als die echt goed gaan dalen dan pas kun je concluderen dat het besmettingsgetal echt onder de 1 is. En er versoepeld kan worden.
 

kuurgast

Donateur
Volgens de directeur van het Instituut voor gezondheidsinformatie en statistiek (ÚZIS) Ladislav Dušek dragen wijdverbreide antigeentests van het publiek ook bij aan de dagelijkse toename van nieuwe gevallen die begon op 16 december.
Voor antigeentesten is de positiviteit vijf procent, die volgens de gegevens van Dušek gemiddeld meer dan 1000 positief getest wordt per dag.
Voor PCR-tests waar mensen met een verzoek van een arts en zelfbetalers naartoe gaan, is dat ongeveer 30 procent volgens Dušek
Ik verwacht dat die antigeentesten nu hooguit 10% positief zijn....kom je nog lang niet aan de helft van de positieve PCR-testuitslagen.
 

kuurgast

Donateur
Alle inwoners van Tsjechië kunnen zich vanaf 1 februari registreren voor vaccinatie tegen COVID-19.

Vanaf 15 januari kunnen 80-plussers zich inschrijven voor de covid-19-vaccinatie. Vanaf 1 februari kunnen alle inwoners van Tsjechië zich melden. Ze krijgen een vaccinatiedatum op basis van verschillende criteria. De belangrijkste is leeftijd, maar ook gezondheid of werk, zei premier Andrej Babiš vandaag op CNN Prima News.
"Dit wordt in het systeem geprogrammeerd en iedereen die een reservering maakt, moet natuurlijk zijn gegevens indienen", zei Babiš.

Een gezonde 66-jarige krijgt een latere datum dan bijvoorbeeld een 55-jarige met diabetes, obesitas of een ernstige longziekte, legde Babiš uit.
Een andere factor voor de vaccinatiedatum is werkgelegenheid in het geïntegreerde reddingssysteem, kritieke infrastructuur, gezondheidszorg en sociale diensten.

Mensen kunnen zich online, telefonisch of via hun huisarts aanmelden voor de vaccinatie.
Jonge en gezonde mensen worden geregistreerd in de database en krijgen later een datum en tijd voor vaccinatie via sms.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zal dinsdag alle details onthullen tijdens een persconferentie.

Tsjechië ontving op zaterdag 26 december de eerste 9.750 doses anti-COVID-vaccins en deze werden verdeeld over ziekenhuizen in Praag en Brno.

Het vaccinatieproces ging op zondag 27 december van start, waarbij Babiš als een van de eerste Tsjechen werd gevaccineerd. Op 30 december kwamen nog eens 19.500 vaccindoses het land binnen.

Babiš herhaalde dat Tsjechië 15,9 miljoen vaccins heeft besteld voor bijna negen miljoen mensen. In januari zouden 326.000 doses vaccins die door de Europese Unie zijn goedgekeurd door Pfizer en BioNTech de Tsjechische Republiek moeten bereiken. "We hebben in totaal acht miljoen vaccins bij Pfizer besteld", zei hij. Als zes doses uit de geleverde ampullen zouden worden gehaald in plaats van de aanvankelijk overwogen vijf, zei Babis dat het aantal met 1,6 miljoen zou toenemen. Het zal voor mensen waarschijnlijk niet mogelijk zijn om te kiezen tussen de individuele vaccins en hij zou graag zien dat de volledige vaccinatie eind september is afgerond.

Eind december verklaarde de server van Seznam Zprávy dat de staat verwacht dat de stof in de tweede vaccinatiefase in maart en april bij Moderna verkrijgbaar zal zijn. Ze hebben ongeveer drie miljoen doses om aan te komen. Aan het einde van de tweede fase verwacht het ministerie dat er ook een vaccin van AstraZeneca naar Tsjechië komt. Vaccins van Johnson & Johnson, CureVac of Sanofi zijn mogelijk ook beschikbaar in de derde vaccinatiefase rond mei.
Bronnen expats.cz/czech-news + prazska.drbna.cz.
 

kuurgast

Donateur
President Miloš Zeman is bang voor spuiten, maar zal zich wel laten vaccineren zonder camera's.
Zeman wordt in de tweede helft van januari ingeënt tegen Covid.

De Tsjechische president Miloš Zeman zal zich in de tweede helft van deze maand laten vaccineren tegen het coronavirus, zei premier Andrej Babiš nadat de twee leiders elkaar ontmoetten voor een nieuwjaarslunch in de voormalige Lány-residentie in de buurt van Praag. De heer Babiš zei dat het staatshoofd een vaccin zou krijgen als hij voor een regelmatige controle ging; hij zal geen vaccin kiezen, maar het vaccin nemen dat op dat moment beschikbaar is.
Ze bespraken de situatie rond de Covid-19-epidemie en de Tsjechische economie, zei de premier. Half januari komt het team van adviseurs van de president bijeen in Lány in aanwezigheid van de heer Babiš en de minister van financiën, Alena Schillerová.
---------------------------------------
Tsjechische Covid-risico-index op hoogste niveau ooit voor derde dag.

De risico-index Covid-19 in Tsjechië stond zondag voor de derde dag op rij op 90 van de 100 punten. Dit is het hoogste punt sinds de invoering van het overheidssysteem met verschillende beperkingsniveaus midden november. De verspreiding van het coronavirus onder 65-plussers, een van de factoren die zijn gebruikt bij het berekenen van de risico-index, is licht verslechterd. Het reproductieaantal ging daarentegen van R 1,45 naar R 1,4.
De overheid heeft tot in ieder geval 10 januari maatregelen van niveau 5 opgelegd. Alle restaurants en hotels zijn gesloten terwijl winkels alleen essentiële artikelen mogen verkopen. Bijeenkomsten van maximaal twee personen zijn toegestaan, er is een avondklok vanaf 21.00 uur en thuiswerken is waar mogelijk verplicht.
Bron english.radio.cz.
 
Bovenaan