Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Voor iedereen die vanuit Tsjechië naar Nederland wil vliegen:

Iedereen die vanaf 29 december per vliegtuig vanuit risicogebieden naar Nederland reist, moet voor vertrek een negatieve coronatest tonen. De test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen zijn, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag.

https://www.rijksoverheid.nl/minist...lle-internationale-vliegreizen-naar-nederland

[EDIT] Ter verduidelijking link toegevoegd
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dat wordt nog een hele tour. Ik vlieg de derde januari terug van uit Praag naar Amsterdam. Ik zou deze test dus eigenlijk de eerste januari moeten afnemen. Nou, ik zie het wel weer. De ruimte tussen wat moet en wat niet kan of mag wordt steeds kleiner. :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Let op......zonder negatieve testuitslag mag je niet met het vliegtuig mee!
Negatief was nog nooit zo positief. :fluit:
Zie voor adressen en reserveren van testen in/rond Praag op covid.praha.eu.
Bij "Type" kiezen voor "PCR selfpaid"
De prijzen lopen op van 1500 CZK(€57,-) tot wel 7900 CZK(€300,-). :lezen:
 
Alweer 14.054 gevallen van covid, het aandeel van de geïnfecteerden in de tests is 38 procent

Woensdag waren er 14.054 bevestigde gevallen van covid-19 in Tsjechië. Dit is de hoogste dagelijkse stijging sinds 4 november. Een week geleden waren er 5700 minder besmet. Andere epidemische indicatoren in de Tsjechische Republiek verslechteren ook. De verhouding tussen positieve en totale PCR-testen steeg in 24 uur van ongeveer 30 tot 38 procent.

Hoewel de score van het anti-epidemische PES-waarschuwingssysteem bijvoorbeeld op 81 punten blijft, blijft het aantal besmettingen groeien. Dit duidt op een gemiddeld aantal anderen dat is geïnfecteerd door één positieve test en is nu 1,34, volgens het ministerie van Volksgezondheid. De ontwikkeling van de epidemie in Tsjechië wordt beoordeeld aan de hand van het aantal nieuwe gevallen en de infectie bij ouderen.

De verhouding positieve tests ten opzichte van alle uitgevoerde tests, die 37,8 procent bedroeg, was het hoogste sinds het begin van de epidemie op woensdag. Het aantal positieve tests is de zesde hoogste.
Woensdag waren er 4.836 patiënten met covid in ziekenhuizen, 160 minder dan de dag ervoor. Nog eens 112 doden werden aan de statistieken toegevoegd, in totaal 10.776 slachtoffers.

De nationale PES-score scoort de strengste waarschuwing sinds vrijdag 18 december. Het land volgt echter nog steeds maatregelen die overeenkomen met de mildere vierde. Het land gaat na de kerstvakantie op zondag 27 december naar de vijfde graad en blijft daar volgens de regering in ieder geval tot 10 januari.

De PES-index bevindt zich op het vijfde niveau in alle regio's behalve Praag. De slechtste situatie is donderdag in de regio Hradec Králové, die 90 punten op honderd heeft. De meeste provincies, zes, hebben een score van 81 punten.
Sinds het begin van de epidemie is een nieuw type coronavirus aantoonbaar bevestigd bij meer dan 660.400 mensen in het land. Bijna 84 procent van hen is hersteld, 97.241 zijn nu besmet, de meesten van hen hebben een licht beloop van de ziekte of zijn volledig asymptomatisch.

Deskundigen waarschuwen dat het aantal ziekenhuisopnames, inclusief degenen die in een ernstige toestand zijn geïnfecteerd, de komende dagen weer aanzienlijk kan stijgen.

Vanaf 27 december zal Tsjechië de maatregelen verscherpen vanwege de ongunstige ontwikkeling van de ziekte. Servicepunten gaan weer dicht, alleen basisbenodigdheden worden verkocht. De avondklok wordt vervroegd naar 21.00 uur. Bijeenkomsten van mensen buiten hun eigen huishouden zijn beperkt tot twee personen.

Deze maatregelen gelden tot in ieder geval 10 januari. Het kabinet komt van tevoren bijeen om te bezien of ze verder nodig zijn. De noodtoestand duurt in ieder geval tot 22 januari.

bron: idnes.cz
 
Uit het aantal positieve testen kun je waarschijnlijk niet zoveel meer concluderen. Er worden waarschijnlijk heel veel antigeentesten gedaan. Daar zijn de komende paar weken miljoenen van beschikbaar en die zijn bovendien gratis gedurende deze periode. En er wordt blijkbaar goed gebruik van gemaakt. Dus veel mensen laten zich testen voor ze met de familie kerst gaan vieren of hun ouders opzoeken. De positieve gevallen krijgen nog een PCR test, wat het hoge percentage van rond de veertig procent verklaart. Door de vele antigeentesten is er een voorselectie geweest. Een betere indicatie is het aantal bezette ziekenhuisbedden. Hoewel die getallen met vertraging komen omdat je na een besmetting niet direct in het ziekenhuis komt. Dat cijfer schommelt de laatste tijd rond de 5000. Als de feestdagen voorbij zijn, zullen we gaan zien of deze stabiel blijft of gaat stijgen. En hopelijk zelfs misschien gaat dalen.
 
Het vaccin zou uiteindelijk de oplossing moeten bieden, maar voor het zover is, zijn we de zomer alweer een heel eind voorbij, ben ik bang voor.

En even voor de antivaxxers, het onderstaande ter overdenking voor onder de kerstboom:

1608823758206
 
Vanaf dinsdag negatieve test nodig voor trein-, bus- of bootreis naar Nederland

Bron: NU.nl - 24 december 2020

Vanaf dinsdag 29 december 0.01 uur moet iedereen die per trein, bus of schip naar Nederland reist vanuit het buitenland een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dat maakt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag bekend. De test in kwestie mag maximaal 72 uur voor aankomst zijn afgenomen.

Woensdag werd al bekend dat zo'n test ook verplicht is om per vliegtuig naar Nederland te reizen.

Het ministerie benadrukt in het persbericht dat het om PCR-tests gaat. Naast de negatieve test gaat voor alle reizigers de richtlijn gelden om na aankomst voor tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Reizigers kunnen dan dus niet meer kiezen om een test te doen of om in quarantaine te gaan.

Vervoersbedrijven moeten zelf controleren op de negatieve testverklaring. Mensen die zo'n verklaring niet kunnen laten zien, mogen worden verzocht de trein of bus te verlaten, of mogen niet aan boord stappen van een vaartuig.

Voor passagiersvervoer per schip geldt dat iedereen vanaf dertien jaar oud vóór het boarden moet worden gecontroleerd op een testuitslag. Dit geldt voor zowel veerdiensten als voor bijvoorbeeld riviercruises en ander passagiersvervoer per water. De maatregel was al van kracht voor veerdiensten van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Woensdag werd al bekend dat het vanaf dinsdag verplicht zal zijn om een negatieve coronatest te laten zien als mensen een vliegreis willen maken naar Nederland vanuit risicogebieden. Dat is nu dus gelijkgetrokken met bus-, trein- en bootreizen.
 

kuurgast

Donateur
Uit het aantal positieve testen kun je waarschijnlijk niet zoveel meer concluderen. Er worden waarschijnlijk heel veel antigeentesten gedaan. Daar zijn de komende paar weken miljoenen van beschikbaar en die zijn bovendien gratis gedurende deze periode
Elke derde geteste persoon was positief. De resultaten werden beïnvloed door antigeentesten, gaf het hoofd van statistici Dušek toe.

De verhouding tussen positieve PCR-tests voor het nieuwe type coronavirus en alle uitgevoerde tests was met 37,8 procent het hoogst sinds het begin van de epidemie op woensdag. 14.054 waren besmet, wat de zesde hoogste waarde is. Het vorige recordaandeel positieve tests van 4 november was 34,57 procent, wat volgens de huidige statistieken van het ministerie van Volksgezondheid ook het hoogste dagelijkse aantal nieuw gemelde coronavirusinfecties in Tsjechië vertegenwoordigt, 15.725.

Volgens de directeur van het Instituut voor gezondheidsinformatie en statistiek (ÚZIS) Ladislav Dušek dragen wijdverbreide antigeentests van het publiek ook bij aan de dagelijkse toename van nieuwe gevallen die begon op 16 december.
Voor antigeentesten is de positiviteit vijf procent, die volgens de gegevens van Dušek gemiddeld meer dan 1000 positief getest wordt per dag.
Voor PCR-tests waar mensen met een verzoek van een arts en zelfbetalers naartoe gaan, is dat ongeveer 30 procent volgens Dušek

De ÚZIS -woordvoerder Josef Tuček, toen hem werd gevraagd door de Lidovky-server of het aandeel positieve tests niet wordt verstoord door het feit dat ze alleen worden berekend op basis van PCR-tests, niet ook op basis van antigene, zei het volgende: "Ja, het speelt een rol, dus we zijn nu bezig om rekening te houden met antigeentesten."

Het aantal nieuwe gevallen van coronavirus is afgelopen week aanzienlijk gestegen, terwijl het er afgelopen woensdag 8252 waren,
op de laatste dag voor Kerstmis was het ongeveer driekwart meer.
Het aantal PCR-tests groeit ook, terwijl er op woensdag 16 december 32.487 waren volgens het ministerie van Volksgezondheid, een week later deden de laboratoria er 37.178. Op 9 december bedroeg het dagelijkse aantal tests iets meer dan 25.000.

Het ministerie publiceert ook het aandeel positieve tests gecorrigeerd voor herhaalde tests, in dit geval is het percentage meestal hoger. Het record is 4 november, met 38,38 procent positieve mensen die voor het eerst werden getest. Deze gegevens zijn de afgelopen dagen echter praktisch identiek.
Bron lidovky.cz.

"Voor antigeentesten....gemiddeld meer dan 1000 positief getest wordt per dag."
Ik kwam eerder aantal van 1500 gemiddeld per dag, terwijl aantal mensen die rechtstreeks voor PCR gaan juist afnam afgelopen dagen.
Vanaf begin december konden leraren een gratis antigeentest halen. Zo'n 11 procent deden hieraan mee, waarvan circa 3,5 procent positief bleken te zijn.
Begin november werd er aangekondigd dat er 10 miljoen antigeentests besteld zouden worden, maar of die er al zijn......
 
Nee leuk was de verkeerde emoticon, sorry.
Wat ik wilde zeggen is dat ik vind dat vanaf dag 1 het kabinet onbegrijpelijk, niet logische en niet uit te leggen maatregelen neemt.
Nu dus weer een negatieve test voor de genoemde categoriën terwijl er echt veel en veel meer mensen elke dag met de auto het land binnen komen en daar eisen ze die test dan weer niet omdat ze het toch niet kunnen handhaven. Zo zinloos dan vind ik.
 
Op bijvoorbeeld Schiphol gaat dus niets gecontroleerd worden, net als nu. De verantwoording en controle ligt bij de vervoersmaatschappijen. Bovendien wijkt Nederland weer af van de meeste andere landen die een negatieve test eisen 72 uur voor vertrek ipv aankomst wat het extra ingewikkeld maakt als je van een verre bestemming komt. Het is een beetje krom allemaal. Want als je zoals ik met de trein reist maar net over de grens opstapt en daar de auto parkeert is een negatieve test niet nodig.
Dit vind ik schandalig !!!!!! Werkelijk onbeschoft!
Misbruik maken van de ellende die er toch al is door covid-19. :kwaad:
Dat verschil is wel enigszins te verklaren. Die 300€ is voor een snelle PCR test op de luchthaven zelf. Als de resultaten in een uur bekend zijn, dan wordt de analyse waarschijnlijk ter plekke gedaan of per koerier of taxi snel naar een dichtbij gelegen laboratorium gebracht. Dat brengt extra kosten met zich mee. Zo'n snelle test zou niet nodig moeten zijn als Nederland net als de andere landen de 72 uur rekent bij vertrek ipv aankomst. Ik heb 2 weken geleden een Covid test gedaan in Nederland. Die kostte 120€ met certificaat. Toen ik om 11 uur s'morgens op de testlokatie kwam, die bestond uit een portocabine waar 1 man bezetting was. Ik was op dat moment de enigste klant. Er zou die morgen nog 1 klant komen en daarna werden de testen opgehaald en naar een lab gebracht. Als je bijvoorbeeld maar 10 klanten per dag hebt, heb je wel de kosten voor het personeel en de portocabine die gehuurd moet worden. Dus ik vond 120€ geen woekerprijs.
 
Morgen start de vaccinatie in Tsjechië

Vanochtend ontving het Praagse ziekenhuis in Motol de eerste 9.750 doses vaccins tegen het nieuwe type coronavirus van Pfizer en BioNTech. Ze kwamen uit België. In Tsjechië werd de levering begeleid door de militaire politie.
Ze zullen worden verdeeld over drie andere ziekenhuizen in Praag en twee in Brno. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en senioren die in het ziekenhuis of in een instelling zijn opgenomen, moeten eerst worden gevaccineerd. Premier Andrej Babiš en minister van Volksgezondheid Jan Blatný behoren ook tot de eersten die het vaccin ontvangen. Vanaf februari komt er een centraal reserveringssysteem, waarmee vaccinaties voor het grote publiek kunnen worden besteld.

bron; actualne.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Eerste Tsjechen ingeënt tegen coronavirus
img-271220-020.jpg

Eerste Tsjechen ingeënt tegen coronavirus ANP

Tsjechië is zondag begonnen met het vaccineren van haar inwoners tegen het coronavirus. Premier Andrej Babis was de eerste die het vaccin van Pfizer en BioNTech kreeg toegediend in het Centraal Militair Hospitaal in Praag, net voordat andere ziekenhuizen in de hoofdstad en de op één na grootste stad Brno begonnen zijn met de distributie van de 9750 doses die het land tot nu toe heeft ontvangen.

"Het vaccin dat gisteren uit de Europese Unie is aangekomen, dat is hoop, hoop dat we terug zullen keren naar een normaal leven," zei Babis voordat hij de prik kreeg. Kort na Babis kreeg de 95-jarige Emilie Repikova, 95, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, het vaccin toegediend.


Tsjechië is zondag in lockdown gegaan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder meer niet-essentiële winkels en skioorden zijn dicht en er is een strengere avondklok ingesteld. Alle oudejaarsavondvieringen in het land komen te vervallen.

Een groot aantal landen binnen de Europese Unie begint zondag met het vaccineren van burgers tegen het coronavirus. In Duitsland, Hongarije en Slowakije werden zaterdag al de eerste vaccins toegediend. Nederland volgt vanaf 8 januari.

Het vaccin van Pfizer en BioNTech werd maandag goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Het middel kwam zaterdag aan in de lidstaten, ook in Nederland.

Bron: lc.nl
 

kuurgast

Donateur
Centrale bestelling vaccinaties? Beoefenaars weten er niets van.

Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný moeten mensen voor vaccinaties worden geboekt via een uniform reserveringssysteem. Huisartsen zijn hierover echter nog niet geïnformeerd en de grootste last van massale vaccinaties zou vanaf maart, uiterlijk sinds april, op hen moeten liggen.
"Dit is nieuwe informatie voor mij, ik heb tot nu toe nieuws dat we de bestelling zelf gaan regelen. Tot nu toe hebben we geen idee hoe het technisch zal verlopen. Ik neem aan dat hiervoor de medewerking nodig is van de fabrikanten van onze poliklinische software met het centrale bestelsysteem en dat het een maand of twee zal duren voordat het is opgelost'', zei Petr Šonka, voorzitter van de Vereniging van Huisartsen van de Tsjechische Republiek, op de Tsjechische televisie.
Bron seznamzpravy.cz.

Ziekenhuizen kunnen circa 250 mensen per dag vaccineren...dat duurt nog een tijdje....
Eerst worden dus het zorgpersoneel en oudere/zwakkere mensen ingeënt, vanaf eind maart zullen de huisartsen beginnen met hun patiënten.
Zoals alle EU landen zal dit gepaard gaan met de nodige strubbelingen........
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan