Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

We willen niemand pesten. Maar we zijn nog een stap verwijderd van de terugkeer naar de vierde graad, waarschuwt Havlíček

Volgens vice-premier Karel Havlíček (voor JA), is Tsjechië slechts een stap verwijderd van de terugkeer naar de vierde graad van risico in het anti-epidemische PES-systeem. In een video die hij maakte in een van de restaurants die hij op zijn Twitter-account plaatste, riep hij niet alleen bar- en restaurantexploitanten op om te voldoen aan de geldende maatregelen. Zaterdag verklaarde de minister van Volksgezondheid Jan Blatný (voor JA) ook dat de politie tientallen zaken behandelde tijdens de nacht dat restaurants zelfs na tien uur 's avonds open bleven.

Na 13 dagen, toen de PES-risicoscore op het niveau van het derde niveau bleef, waardoor restaurants en winkels konden worden geopend, keerde het op zondagochtend 6 december terug naar een strikter vierde niveau met 64 punten.

"Helaas, vanuit pandemisch oogpunt, bevinden we ons op niveau drie tot vier van het PES-systeem en missen we een stap om terug te gaan naar de 'vier', wat zou betekenen dat de vestigingen opnieuw gesloten zouden worden", zei de minister van Transport en Industrie en Handel.

Volgens hem was de opening van bars en restaurants afhankelijk van de naleving van strengere hygiëneregels. Hij riep de operators ook op om te voldoen aan de bestelde halve capaciteit van de gasten, de limiet van slechts vier personen aan één tafel en de openingstijden tot 22.00 uur.

"Het is niet omdat we iemand willen pesten. Dit komt omdat we zo snel mogelijk terug willen naar het normale leven. Helaas bevinden we ons nog niet in een dergelijke situatie, ”voegde Havlíček toe. Volgens hem is het nodig om nog een paar dagen te doorstaan, zodat een volledig normaal regime kan worden ingesteld. Door de regels te overtreden straffen mensen volgens hem ondernemers die zich serieus gedragen, niet de overheid of epidemiologen.

Restaurants, bars, hotels, diensten en de meeste winkels, behalve boodschappen en andere basisgoederen, zijn sinds 14 oktober gesloten. Op donderdag 3 december konden ze weer opengaan. De politie zei op zaterdag 5 december dat ze volledige gegevens zouden moeten hebben over het aantal gevallen van niet-naleving dat ze in het weekend aan het begin van volgende week hadden.

bron; https://cnn.iprima.cz/


Het gaat dus weer de foute kant op?
 
Laatst bewerkt:
w47_48_COVID_subnational_Last_2week.png
 

kuurgast

Donateur
De PES-score is met zeven punten gestegen tot 64. Dit komt overeen met de vierde graad.
Wat zal de regering maandag doen?

Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný zal de verslechtering van de epidemische situatie in de PES-score een van de belangrijkste onderwerpen zijn waar de regering zich maandag mee bezig zal houden. De risicoscore verslechterde na dertien dagen van 57 naar 64 punten, wat overeenkomt met een hoger risico.

Blatný waarschuwt dat de komende dagen zal beslissen over de procedure. Volgens de regels van het PES-systeem moet de verslechtering boven de limiet voor niveau 3 drie dagen duren voordat de regering de Tsjechische Republiek terugbrengt naar niveau 4, waarin bijvoorbeeld restaurants en winkels gesloten zijn. Het duurt zeven dagen om het proces om te keren.

Volgens Ladislav Dušek, directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek (ÚZIS), is de verslechtering van de situatie op zondag niet het gevolg van de opening van winkels en restaurants op donderdag, die zich nog niet kon manifesteren.
------------------------------------
Gedraag je verstandig, oproep aan horeca en hun gasten.

Vladimír Dlouhý, voorzitter van de Kamer van Koophandel, Tomáš Prouza, voorzitter van de Confederatie van Handel en Toerisme, en Václav Stárek, voorzitter van de Vereniging van Hotels en Restaurants van de Tsjechische Republiek, hebben gezamenlijk een verklaring uitgegeven waarin pubs en restauranthouders worden opgeroepen zich zoveel mogelijk aan anti-epidemische maatregelen te houden. "Beste uitbaters van restaurants, pubs en bars, beste gasten, we willen allemaal dat we zo snel mogelijk terugkeren naar het normale leven, waar we in alle rust kunnen zitten met familie en vrienden. En we willen de overgrote meerderheid van jullie bedanken voor het volgen van de huidige regels. We roepen de weinige individuen die de regels overtreden des te sterker op om hier onmiddellijk een einde aan te maken. Je brengt niet alleen jezelf in gevaar, maar ook alle andere collega's die zich verantwoordelijk gedragen. Het zou heel triest zijn als de hele gastronomie opnieuw het slachtoffer zou worden van verschillende zichtbare gevallen van schending van de regels ”, schrijven de drie hoofden van invloedrijke organisaties, die met de regering overleggen over de volgende stappen.

Een aantal horeca bedrijven ging na sluitingstijd pas dicht toen de politie kwam. Nadat de agenten weg waren deden ze weer gewoon de deuren open en gingen vrolijk verder met bier tappen.

Bron seznamzpravy.cz.

Zelfs Babiš riep de mensen op zich aan de regels te houden en zo nodig te gaan voor een test.
Hij zei al eerder dat een derde golf desastreus is voor het land zowel financieel als voor de werkgelegenheid.
Of vanuit anti-Babis sentiment gezien....dit gaat hem stemmen kosten volgend jaar met de verkiezingen.
 
Laatst bewerkt:
Weet iemand hoe de handhaving van de corona regels gaat. Ik lees op de media: je moet een PL-formulier invullen, een Covid test afgeven bij een lokaal station, een noodzakelijke reden hebben. Maar wat dan als je eenmaal 1 of twee weken in CR bent. Hoe bewijs ik dan dat ik bij binnenkomst in het land alle stappen heb gevolgd. Zijn er grenscontroles of iets dergelijks ? Dank voor het delen van je ervaringen!
 
Weet iemand hoe de handhaving van de corona regels gaat.
Kan je hier lezen wat de regels zijn.
Verder moet ik er wel bij zeggen dat er hier aan de grenzen geen fysieke controles zijn voor zover ik het gezien heb. Op de vliegvelden wordt er absoluut wel gecontroleerd of je alles bij je hebt wat je bij je moet hebben.
 

kuurgast

Donateur
PES is voor de tweede dag 64 punten.

De dagelijkse stijgingen ten opzichte van voorgaande weken zijn sinds eind oktober aan het afnemen, de trend keerde donderdag om.
Het anti-epidemische systeem PES staat al op de tweede dag op een score van 64. Dit komt overeen met de vierde graad van risico, waarbij een deel van de winkels, restaurants en diensten gesloten is. De overgang naar de vierde fase moet plaatsvinden na drie dagen van een dergelijke hogere score.
Het aandeel positieve tests is gestegen tot bijna 26 procent, het hoogste sinds 14 november.

Reeds 13 districten in Tsjechië scoren momenteel zo hoog in het anti-epidemische PES-systeem dat het overeenkomt met de meest risicovolle, vijfde graad. Het begint bij 76. De slechtste scores worden gerapporteerd door Jeseník (88 punten), Prostějov en Sokolovsko (beide districten 81 punten), Strakonice en Most (beide districten 79 punten). Jablonec nad Nisou, Havlíčkův Brod, Jindřichův Hradec, Kroměříž, Louny, Opava, Ostrava-město en Semily vallen ook in de vijfde graad.
-----------------------------------------------------
Blatný: We gaan niet naar niveau vier, maar we brengen wijzigingen aan.

"De situatie is gestagneerd. Het verval stopte. Het aantal besmette mensen neemt niet af”, zei Jan Blatný. "We zullen ons moeten concentreren op degenen die zich niet aan de maatregelen houden".
Vanaf woensdag zijn daarom de openingstijden van restaurants, bars en clubs teruggebracht tot 20.00 uur. Ook komt er de hele dag een verbod op alcoholgebruik op openbare plaatsen. Ook de verkoop van alcohol en voedsel op de markten wordt verboden. Beperkingen zijn niet van toepassing op het bezorgen van eten.
----------------------------------------------------
Nieuwe covid-gegevens worden slechts één keer per dag gepubliceerd.

Alle gegevens over de situatie rond covid-19 in Tsjechië worden slechts één keer per dag bijgewerkt, rond 08.00 uur 's ochtends. Dit geldt voor alle gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid over covid-19, dwz het aantal nieuwe gevallen van infectie, uitgevoerde tests en de ziekenhuisopname of risico-index van het anti-epidemische systeem PES. De gegevens werden oorspronkelijk twee keer per dag gepubliceerd, rond 01:00 en 18:00 uur. Er komt vandaag geen avondupdate van de website. De woordvoerder van het ministerie en het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistieken (ÚZIS) bevestigde dit aan ČTK
----------------------------------------------
De berekening van de PES-score wordt aangepast.

Volgens minister Jan Blatný zal de berekening van de PES-risicoscore binnen een week een afspiegeling zijn van de nieuwe methodologie van het European Centre for Infectious Disease Control (ECDC), dat antigeentests op één lijn stelt met PCR-tests. Vorige week zei de minister al dat in zo'n geval het aandeel positieve tests, dat een van de parameters van de berekening is, ongeveer 14 procent zou zijn in plaats van de huidige ongeveer 21 procent. Het zal nodig zijn om de berekening van sommige indices aan te passen.
--------------------------------------
Vandaag is de noodtoestand als gevolg van de covid-19-epidemie met nog eens 30 dagen verlengt door de regering. Het zal tot 11 januari duren. De noodtoestand is nodig om de maatregelen wettelijk te kunnen opleggen.

Tsjechië heeft via gezamenlijke overeenkomsten tussen de Europese Unie een vaccin tegen covid-19 besteld voor 6,9 miljoen mensen. Vaccinaties zullen worden gedekt door de openbare ziektekostenverzekering en zullen vrijwillig zijn, volgens de vaccinatiestrategie die vandaag door de regering is besproken.
Jan Blatný heeft de vaccinatiestrategie klaar.

Na ongeveer twee maanden afstandsonderwijs begint vandaag afwisselend voltijds en afstandsonderwijs in middelbare scholen, conservatoria en hogescholen dankzij de versoepeling van de maatregelen. Op scholen zal altijd de helft van de klassen aanwezig zijn en de andere helft leert van thuis, ze worden na een week afgewisseld. De uitzonderingen zijn de laatste jaars, die normaal naar school kunnen gaan. Alle leerlingen kunnen ook wekelijks praktijklessen volgen.

De tewerkstellingsverplichting van geneeskundestudenten op het gebied van algemene geneeskunde eindigt op donderdag.
In oktober legde de regering werkverplichtingen op aan studenten in het vierde en vijfde leerjaar van de huisartsgeneeskunde aan medische faculteiten, het vijfde jaar tandheelkunde en farmacie.

Minister van Industrie en Handel Karel Havlíček verklaarde dat er een handleiding voor skiresorts wordt opgesteld. Het besluit om ze te openen werd echter uitgesteld door de regering. Volgens het oorspronkelijke plan gaan ze op 18 december open.

Beieren scherpt maatregelen aan, Tsjechen mogen daar vanaf woensdag geen boodschappen meer doen. Het verbod geldt tot dinsdag 5 januari. Met een negatieve test kunnen pendelaars en familieleden nog steeds de grens oversteken zonder quarantaine.
Zelfs strikte quarantainebeperkingen, die als gevolg van de pandemie praktisch geen toeristische uitstapjes naar Duitsland toestaan, beletten Tsjechen niet om in Saksen te gaan winkelen.
Saksen, dat tot het najaar een epidemische situatie onder controle had, is nu het ergste van heel Duitsland in termen van nieuwe gevallen per 100.000 inwoners in zeven dagen. De meest getroffen Saksische regio's zijn de regio's die grenzen aan Tsjechië.

Bronnen seznamzpravy.cz + deutsch.radio.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

De huidige stijging zou mogelijk de naweeën kunnen zijn van lange vrije weekend met nationale vrije dag 17 november.
 

kuurgast

Donateur
Ja je mag nu naar Tsjechië maarrr........
Alleen noodzakelijke reizen volgens Nederlandse en Belgische corona regels.


Het is nu mogelijk om voor toeristische doeleinden naar Tsjechië te reizen of om vrienden te bezoeken. De voorwaarde is om het aankomstformulier in te vullen en een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur. Of een test in Tsjechië die binnen vijf dagen na aankomst wordt uitgevoerd en deze in te dienen bij het desbetreffende regionale hygiënestation binnen 7 dagen. Bij een Tsjechische test moet je dus in quarantaine tot de negatieve testuitslag daar gemeld is.

De epidemische score (PES) staat op 64 op een schaal van 100, dit zou nu moeten vallen in 4e van vijf niveaus van risicowaarschuwing.
Het aantal besmettingen liep eerst terug, maar bleef afgelopen week gelijk en stijgt de laatste dagen.
Het R-getal is van R 0,8 naar R 1,02 gegaan.
Zodra de PES score boven de 60 komt, gaan ze weer van alles terugdraaien. Dit kan binnen 3 dagen geregeld worden. De eerste beperkingen worden al uitgegeven voor de horeca...
Daarbij blijkt 2/3 niet getest te worden, zelfs bij de leraren is de bereidheid om te testen laag.
Vandaag zou bekendgemaakt worden onder welke regels de skipistes open gaan. Dat is nog niet gebeurd. Daarna zal er een run ontstaan op de accommodaties om kamers/huisjes te reserveren.

Zie voor de laatste info over reizen en regels naar Tsjechië: Information for Travelling and Stay op mzv.cz/hague/en.
Dit is officieel en wordt altijd op tijd aangepast.
Verder Life situations > Foreigners > Tourism in the CZ op covid.gov.cz/en.
Naast reizen naar Tsjechië hebben ze daar alle andere regels uitgebreid met de laatste aanpassingen staan.

Tsjechië staat op "oranje" voor Nederland en "rood" voor België. Dat betekent alleen noodzakelijke reizen en bij terugkomst in quarantaine... zelfs als je geen symptomen hebt!!!
In België moet je daarna nog een negatieve test halen. Ik denk niet dat dit op korte termijn zal veranderen in NL + BE.
Daarnaast is de situatie heel onstabiel in Tsjechië en of men er wel mag skiën???
Als je toch besluit om te gaan, kijk dan ook even naar hun schoolvakantiekalender om de drukte te vermijden.
 
Hoorde dat Saksen vanaf maandag een harde lockdown gaat invoeren. Alle winkels dicht en de grenzen met Tsjechië ook op slot. Nietonbelangrijk voor veel Tsjechen/Nederlanders die in de buurt van die Duitse grens wonen.
Weet er (nog) niet het fijne van, maar kan iemand hier iets meer over zeggen?
 
Na ruim 2 maanden kan ik weer naar de sauna bij het zwembad in Liberec. Die was al die tijd gesloten. Het zal wel stapelen worden, want op de site bazen-info.cz is aangeduid dat men maximaal 8 personen per vierkante meter zal toelaten. Voor de zwemmers zijn de eisen nog zwaarder. Men denkt blijkbaar dat we guppies zijn: maximaal 200 personen op één (1) vierkante meter. Het is rustig in het zwembad en in de sauna. Je moet wel aanbellen om toegang te krijgen tot de sauna. Dat betekent dat men in de gaten kan houden hoeveel mensen er in zijn. De zweetkamer heeft normaal ruimte voor 20 mensen (ik weet alleen de situatie aan de kant van de mannen). Nu wisselt het aantal tussen 1 en 10. Bij 10 zit men toch weer gewoon wat te dicht op elkaar. Ik was er wel aan toe om weer eens te kunnen douchen. Thuis heb ik nog geen douche en een voorlopige voorziening met koud water zie ik niet zo zitten. Mocht een medicus interesse hebben te horen wat mijn ervaring is met ruim twee maanden niet douchen, dan neemt die maar contact op. Mijn kinderen hadden wel bezwaar gemaakt, maar anderen is het niet opgevallen dat ik geen douche kon nemen (in de zomer komt hier vaak een hulpkracht in het postkantoor. Wanneer je de buitendeur openmaakt, weet je al dat ze er is door de stank).
 
Hoorde dat Saksen vanaf maandag een harde lockdown gaat invoeren. Alle winkels dicht en de grenzen met Tsjechië ook op slot. Nietonbelangrijk voor veel Tsjechen/Nederlanders die in de buurt van die Duitse grens wonen.
Weet er (nog) niet het fijne van, maar kan iemand hier iets meer over zeggen?

Grenzen gaan niet "op slot", zal waarschijnlijk zo zijn als bij de grens met Beieren.
Volgens Zeit.de is het fijne ook nog niet bekend, maar het "kleine grensverkeer" voor tanken/sigaretten zal wel verboden worden inderdaad.
 

kuurgast

Donateur
Donderdag gaat premier Andrej Babiš in gesprek met minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch
een nieuwe noodmaatregel over het verplicht dragen van sluiers vanaf september. De premier vertelde de verslaggevers dat hij er bedenkingen bij had en enkele uitzonderingen en regels niet begreep. Hij noemde bijvoorbeeld scholen waar leerlingen in de klas volgens het besluit van het ministerie van Volksgezondheid geen mond- en neusbescherming hoeven te hebben, maar wel in de wandelgangen.

"Ik vind het helemaal niet leuk. Daarom heb ik morgen (donderdag) de minister en het hele team dat er over beslist uitgenodigd, want toen ik een eindeloze lijst van uitzonderingen zag die ik niet helemaal begrijp, moeten we het gewoon op de een of andere manier bespreken”, zei Babiš.
........................................................
Dit is een klassieker....Babiš laat een nuttige pop (Ken) een boodschap uitbrengen, kijkt naar hoe mensen reageren, komt dan naar buiten en zegt wat mensen willen horen.
De PR-specialisten van Babiš beoordeelden de enorme wrok van vandaag als een slecht signaal voor de verkiezingen.
Hij is als premier de leider over de ministers en weet echt wel wat die naar buiten brengen. Een maand geleden heeft hij zelf het 'slimme quarantaine' overgenomen en zou ervoor zorgen dat het wel werkte........
Notulen van de vergadering van de Regeringsraad voor Gezondheidsrisico's van 17 augustus 2020.

De toenmalige minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch informeerde de deelnemers voor het eerst over de onderhandelingen over wijdverbreide anti-epidemische maatregelen, toen hij van plan was gordijnen in het openbaar vervoer en geselecteerde binnenruimtes te introduceren. Vervolgens presenteerde hij samen met minister van Onderwijs Robert Plaga een handleiding voor scholen.

En expliciet tijdens de vergadering, die volgens de notulen, die premier Babiš persoonlijk voorzat, zeiden ze dat de schoolkinderen in het sluiergebouw zaten te wachten. "Ademhalingsbescherming zal in gemeenschappelijke ruimtes voorkomen, niet bij lesgeven in individuele klassen", aldus de notulen, die beschikbaar zijn voor de redactie van Neovlivní.

Tegelijkertijd droeg de afzwakking van de oorspronkelijk voorgestelde maatregelen in het najaar bij tot de dramatische verspreiding van covid-19. En het is een van de redenen waarom advocaat Petr Němec een aanvraag heeft ingediend bij de premier strafrechtelijk rapport wegens vermoeden van belemmering van de taak van een ambtenaar door nalatigheid, verspreiding van een besmettelijke ziekte bij de mens door nalatigheid, afpersing of een ander strafbaar feit. We hebben het HIER beschreven.

Tegelijkertijd houdt de premier nog steeds vol dat hij niets wist en legde hij de verantwoordelijkheid op voormalig minister Vojtěch. "Nadat de ervaring van de media en de oppositie mij in augustus verkeerd hebben geïnterpreteerd, wil ik er niet zo veel op reageren. Destijds was ik verbaasd over de onlogische beslissing van het gezondheidszorgsysteem, dat zijn opvattingen in de loop van drie dagen veranderde ”, herhaalde hij zaterdag voor het laatst voor Právo.
Bron neovlivni.cz.

................de vergadering, volgens de notulen, die premier Babiš persoonlijk voorzat,......
 
Wie heeft er actuele ervaring met het inreizen naar Tsjechië? Ik weet dat je een online formulier moet invullen en de link daarvoor heb ik ook. Ik zorg dat ik bij vertrek uit Nederland een Covid19 negatief verklaring heb. Krijg je na het invullen van het online formulier dan een bevestiging en kun/moet je de Covid19 negatief verklaring dan ergens naar toe sturen via e-mail of is het invullen van het online formulier en het bij je hebben van het Covid19 negatief certificaat voldoende?
 
Wij zijn zondag thuis gekomen in Tsjechie.
Zaterdagavond het online formulier ingevuld, dan krijg je bijna direkt een mail terug met je gegevens en een nummer waar je dan onder geregistreerd staat. De mail komt waarschijnlijk in ongewenste mail binnen dus even in de gaten houden. Wij hebben geen test gedaan en dat ook ingevuld. We willen ons hier ook niet laten testen maar gaan gewoon in quarantaine.
We hebben geen controle bij de Duitse, Poolse of Tsjechiese grenzen gehad.
 
Wereldreiziger, bedankt voor de info. Ik zorg de eerste keer dat ik een test heb gedaan, zodat ik wat boodschappen kan doen en alles in huis heb wanneer ik weer ga en in quarantaine blijf zonder test. Hoe zit het eigenlijk als je korter dan 10 dagen naar Tsjechië gaat en bijvoorbeeld na 5 dagen quarantaine in je huis daar weer terug reist? Is het dan toegestaan zonder test en zonder de quarantaine af te maken weer terug te reizen?
 

kuurgast

Donateur
Gegevens suggereren Tsjechen minder bereid om getest te worden en contacten verbergen.

Hoewel de recente lockdown het tempo van de Covid-19-epidemie heeft vertraagd, lijkt het land nu een plateau te hebben bereikt. Volgens het Center for Modelling of Biological Processes (BISOP) is de stagnatie in de ontwikkeling van de Covid-19-epidemie deels te wijten aan het feit dat mensen niet getest willen worden en niet al hun contacten aan hygiënisten melden.

Als Tsjechië een derde golf van Covid-19 in het nieuwe jaar wil vermijden, moeten mensen niet alleen de opgelegde hygiënemaatregelen in acht nemen, maar ook eventuele Covid-gerelateerde symptomen melden en informatie verstrekken over hun contacten in de periode waarin ze mogelijk zijn geïnfecteerd. andere, om een snelle en effectieve tracering mogelijk te maken.

Uit gegevens van hygiënestations blijkt echter dat mensen minder geneigd zijn om mee te werken dan tijdens de eerste golf van de pandemie in het voorjaar.
Eva Blechová van het Center for Modelling of Biological and Social Processes (BISOP), dat gegevens van de lente en herfst analyseerde, zegt dat de daling van het aantal verstrekte contacten duidelijk is, hoewel dit gedeeltelijk te wijten is aan de lockdown en meer mensen op thuiskantoor. Toch merkt ze op dat het gemiddelde van 0,8 contacten per geïnfecteerde in november verdacht laag is.
Een onderzoek van PAQ Research bevestigt dat de contacten tussen mensen zijn afgenomen. Maar zelfs tijdens de lockdown registreerde het nog steeds gemiddeld zes "significante" contacten per persoon.

Volgens Blechová is de belangrijkste reden voor het lage aantal contacten de onwil van mensen om mee te werken uit angst voor inkomensverlies.
We hebben geen hard bewijs, maar er zijn onbevestigde berichten in de media dat mensen geen melding maken van contacten of dat een werkgever een werknemer die positief testte, vraagt om contacten op het werk niet te melden uit angst de werking van het bedrijf te verlammen, zegt Blechová.
De overbelasting op hygiënestations kan ook gedeeltelijk verantwoordelijk zijn.
Er zijn ook aanzienlijke verschillen in het aantal gerapporteerde contacten in individuele regio's. Het verschil tussen 1,27 contacten per positief geval in de regio Ostrava en 0,26 contacten in de regio Plzen is hiervan een goed voorbeeld.

En last but not least: het aantal mensen dat momenteel betrokken is bij het opsporen van contacten is gedaald van rond de 1.900 op werkdagen tot 1.100. De achteruitgang zelf is geen probleem zolang de hygiënestations het aankunnen, zegt Blechová, maar niet als het ten koste gaat van de kwaliteit van het geleverde werk.
Bron english.radio.cz.

Er worden nu gemiddeld 22.500 testen per dag uitgevoerd in Tsjechië. waarvan circa 26% positief zijn.
 

kuurgast

Donateur
Het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen in Tsjechië.

Dinsdag waren in Tsjechië 5848 positive testen gemeld, woensdag kwamen daar 6402 nieuwe coronagevallen bij. Dit is de hoogste dagelijkse waarde sinds 19 november. Het percentage positieve testen is bijna 28%.
4326 patiënten worden in ziekenhuizen behandeld, waarvan 545 op IC. Het totale aantal patiënten dat is overleden in verband met de ziekte van Covid-19 is gestegen naar 9226 mensen.
Praag heeft momenteel de laagste groeicijfers, de hoogste in de districten Zlín en Ústí nad Labem

De risico-index stond woensdag voor de vijfde dag op rij op 64 van de 100 punten. De waarden zijn echter voor alle classificatiecriteria verslechterd.
Het R-getal staat op R 1,1.
-----------------------------------------------
De regering overweegt om naar het hogere niveau van de coronarisico-index te gaan.

Gezien het toenemende aantal besmettingen overweegt het kabinet de invoering van het vierde niveau van het coronawaarschuwingsniveausysteem PES. Dat gaf minister Jan Blatný van Volksgezondheid toe na een speciale kabinetsvergadering op donderdagochtend. De regering moet maandag beslissen over de aanscherping. Het derde niveau is momenteel van toepassing in het land.
De minister verzekerde donderdag ook dat de wijziging niet zou betekenen dat kleine winkels gesloten zullen zijn. De minister zei dat de detailhandel en de grote winkelketens gelijk behandeld moeten worden.
-------------------------------------------
De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken nodigde oppositie uit om zich bij Crisis Staff te voegen.

Alle parlementaire oppositiepartijen hebben een aanbod ontvangen om een vertegenwoordiger te benoemen bij de Nationale Crisisstaf, minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček (Sociaal-democraten), die het orgaan leidt dat de inspanningen coördineert om de coronaviruspandemie te bestrijden, vertelde ČTK. Christen-democratisch hoofd Marian Jurečka, die premier Andrej Babiš had bekritiseerd omdat hij tot dusver een dergelijke deelname had geweigerd, bevestigde via Twitter een uitnodiging te hebben ontvangen.

Gouverneur Martin Půta van Liberec en lid van de Partij van Burgemeesters en Onafhankelijken (STAN) zeiden dat er van het aanbod gebruik moet worden gemaakt omdat volgens hem de regio's en gemeenten een sleutelrol spelen. Burger-democratische voorzitter Petr Fiala verwierp het aanbod en zei dat het een etalage zou zijn en dat niet-gouvernementele vertegenwoordigers niet veel echte invloed zouden hebben.

Ondertussen heeft een deskundig team van oppositieleden de burger-democraten, christen-democraten en TOP 09 een eigen versie van het anti-epidemisch systeem (PES) voorbereid. TOP 09 MP Dominik Feri presenteerde de contouren van het systeem op een persconferentie. Hun zogenaamde anticoronavirus-team is van plan om voorstellen met betrekking tot risiconiveaus in te dienen bij minister van Volksgezondheid Jan Blatný.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Die Dominik Feri van de oppositie is een opvallende figuur in de Tsjechische politiek. Niet alleen door zijn grote bos kroeshaar, maar hij is ook de man achter de website covid.gov.cz/en.
Ben benieuwd wat zijn voorstel is van een ander PES-systeem.
 
Bovenaan