Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Er waren gisteren gewoon weer 12699 nieuwe besmettingen.
Als ze zo gaan variëren met het aantal testen dan zeggen die cijfers natuurlijk heel weinig (voorgaande 3 dagen waren er veel en veel minder positieve testen )
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
@feertje22 de enige plek voor officiële Tsjechische cijfers en grafieken is onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.(al wordt daar wel eens wat gevogeld met aantallen)

Coronavirus in cijfers: 9016 nieuw besmettingen.

In Tsjechië zijn dinsdag meer dan 9.000 besmette mensen toegenomen. Dat zijn er drieduizend minder dan een week geleden. De laatste dagen is het echter ook aanzienlijk minder getest.
Maandag werden 6.047 gevallen bevestigd van in totaal 29.816 uitgevoerde tests. Dit is een aanzienlijke daling van het percentage positieve gevallen na bijna een maand, namelijk tot 20,3%.
Het aantal patiënten dat momenteel met de ziekte in het ziekenhuis is opgenomen, is 8059 en van 1191 patiënten is een ernstige aandoening geregistreerd (IC). Het aantal ziekenhuisopnames is weer gestegen na een forse daling ten opzichte van het weekend.
Tsjechië begon de week met meer dan 5.000 doden. Momenteel tonen statistieken aan dat 5.323 sterfgevallen zijn gediagnosticeerd met covid-19. Helaas komen daar nu dagelijks circa 180 bij.
Het R-getal zou nu R 0,9 zijn.
Bron seznamzpravy.cz.
----------------------------------------------------------
De voormalige president van de centrale bank ČNB Miroslav Singer had uitspraken gedaan in een artikel die door Seznam Zprávy werden weerlegt.
Een deel ervan heb ik eruit gehaald om dingen als immuniteit te verduidelijken en 2 varianten voor een toekomst scenario.


Tekst vertaling via goochel:
"Meer dan honderdduizend mensen die de afgelopen maand zijn besmet en daarvan zijn genezen, wonen nu bij ons. Kunnen sommigen van hen, met duidelijk lagere risico's voor zichzelf en de kleinere risico's van verspreiding van de ziekte, helpen bij de bescherming van degenen die onze zorg nodig hebben?"
Natuurlijk kunnen ze dat, maar het is waarschijnlijk niet mogelijk. En om veilig te zijn, zou hun immuniteit moeten worden getest. En in een tijd van de anti-covid we weten relatief weinig over immuniteit. Bovendien is het vaak een baan waarvoor kwalificaties vereist zijn. Maar ja, selectieve maatregelen afhankelijk van immuniteit kunnen een weg naar de toekomst zijn.

"Welke implicaties (dat er aan het einde van het jaar meer dan een miljoen van degenen zijn die de covid hebben doorstaan) voor andere scenario's van de verspreiding van de ziekte en het verwerven van immuniteit?"
Als we individuen die door de covid zijn gegaan en van covid zijn hersteld als immuun kunnen beschouwen (wat niet altijd zeker is), dan zouden we, met een miljoen genezen in de Tsjechische bevolking, de contacten niet hoeven terug te brengen tot 50 procent om de ontwikkeling van de epidemie om te keren (R = 0,8). , maar 56 procent zou voldoende zijn. Het antwoord is dus: het zou helpen, maar niet veel. Bovendien lijkt de immuniteit tegen covid niet eeuwig te duren, wat het algemene beeld nog ingewikkelder zal maken. Kortom, op "promo" kan niet veel worden vertrouwd.

"Een strategie van wachten op een vaccin en het minimaliseren van virusonderdrukking is een strategie om een onstabiele situatie te handhaven die neigt tot terugkerende explosies."

Er zijn twee scenario's.

Het eerste scenario. Twee weekenden in november staan een uitgebreide test op het programma en er wordt een groot evenement georganiseerd om kwetsbare groepen te helpen, waarbij het immuunsysteem met voorrang wordt betrokken.

Geïnfecteerde aantallen zullen stagneren en met bijna de helft dalen na twee testrondes. Het aantal ziekenhuisopnames begint te dalen, evenals het sterftecijfer. Winkels, restaurants, diensten en scholen gaan open en we winkelen zoals gewoonlijk met Kerstmis.

In december beginnen de cijfers weer te stijgen, maar niemand zal zich zorgen maken. We zullen Kerstmis nog steeds relatief rustig doorbrengen, ook al worden er dagelijks 8000 besmet en zullen ziekenhuizen weer vol raken. "Hetzelfde was hier in oktober en we hebben het gedaan", horen we.

In januari begint het echter weer te verkrappen. Paramedici, nog steeds uitgeput van de herfst, beginnen alarm te slaan. Ondertussen verspreidt de ziekte zich naar grote bedrijven omdat hun interne maatregelen niet bestand zijn tegen druk van buitenaf. De meeste werknemers lopen niet direct risico, maar ze protesteren: wat als ik het op het werk betrap en mijn moeder besmet? Mijn kind heeft een verzwakte immuniteit, iedereen heeft het op school, ik wil hem thuis laten ...

Dus de medische lobby zal worden vergezeld door de economische lobby (dezelfde die zich tegen de maatregelen verzette). Zelfs geïsoleerde verpleeghuizen kunnen de aanval van buitenaf niet weerstaan, waardoor het aantal opgenomen patiënten blijft toenemen. De prevalentie van de ziekte zal de infectie een beetje vertragen, maar zelfs drie miljoen geïnfecteerden zullen niet genoeg zijn om de toename te stoppen.
Eind januari hebben we hier verdere maatregelen en zijn in een onstabiele situatie die neigt tot terugkerende explosies van de ziekte.

Het tweede scenario. De regering zal voor een beperkte tijd een lockdown á la Israël of Wales invoeren. Huishoudens mogen niet omgaan met anderen en degenen die dat kunnen werken vanuit huis, alle openbare ontmoetingsplaatsen zijn gesloten. Omdat de epidemie veel meer is "onderweg" dan in deze landen zal de lockdown minimaal vier weken moeten duren.

Met kerst kopen we net als de Belgen in e-shops, we schrappen de kerstmarkten dit jaar, kinderen (met uitzondering van de eerste en tweede klas) zullen dit jaar niet meer naar school gaan. De overheid is echter niet lui en zal de gewonnen tijd gebruiken om deze keer de test- en traceercapaciteiten echt te versterken.

Rond de jaarwisseling daalt het aantal nieuw gedetecteerde personen tot één tot tweeduizend per dag, ziekenhuizen worden ontlast, dus langzaamaan wordt het tijd om te "ontspannen". Ten eerste gaan de eerste klassen van scholen open, tot nu toe gaat maar de helft van de kinderen altijd naar school, de tweede helft is thuis en volgende week wisselen ze elkaar af. De regering is terughoudend met het losdraaien, omdat ze weet dat zodra de aantallen de "traceerbare" limiet overschrijden, ze de schroeven weer moet aandraaien.

De winter zal op de een of andere manier overleven, we zullen niet veel dingen kunnen doen, maar iedereen zal uitkijken naar de lente voor de tuinen, buitenreizen en (met een test heen en terug) naar de zee. Mensen zullen sterven aan covid, maar het zullen er niet elke dag honderden zijn, maar tientallen.

De situatie zal niet prettig zijn, maar wel relatief stabiel. En ondertussen zal de wereld een half jaar slimmer zijn in het vechten tegen de "pandemie".

Beoordeel zelf welk scenario de economie meer verpest.
Bron seznamzpravy.cz.

De volgende grafiek toont de evolutie van het reproductiegetal R en de vermindering van contacten.
corona 11 november r getal.PNG
 
Laatst bewerkt:
Het formuliertje online ingevuld. Deze informatie retour gekregen met een QR-code. Ik vermoed dat KLM deze informatie voor het boarden gaat controleren.

Verrassend vind ik het dat ik pas binnen zeven dagen (was dat geen vier dagen?) een PCR-test moet overleggen. Geen woord in dit schema (!) over quarantaine, wat overigens wel degelijk moet tot aan de test.

Ik kan overigens direct op het vliegveld een test afnemen. Bij eerdere testen werd de uitslag direct doorgezonden naar de Tsjechische GGD.
 

Bijlagen

  • 2020-11-13.png
    2020-11-13.png
    298,9 KB · Bekeken: 9
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Nederland = Rood - reizigers uit deze landen (zowel buitenlanders als Tsjechische staatsburgers) moeten het Public Health Passenger Locator Form invullen voordat ze de Tsjechië binnenkomen en de PCR-test of quarantaine ondergaan na de binnenkomst.

Het is noodzakelijk om de Public Health Passenger Locator From in te vullen voor uw aankomst en om een PCR-testresultaat in te dienen bij het regionale hygiënestation: • binnen 5 dagen na binnenkomst in Tsjechië in het geval dat de test is ondergaan in Tsjechië of • direct na de aankomst in het geval dat de test is ondergaan in een ander EU+ land dat niet is ouder dan 72 uur.
Bronnen koronavirus.mzcr.cz/en + schema koronavirus.mzcr.cz.

Voor vliegen via Schiphol en formulier zie schiphol.nl.
Ik denk niet dat KLM dat Tsjechisch/Engelse formulier plf.uzis.cz accepteert.
 

kuurgast

Donateur
Het groeitempo van nieuwe gevallen vertraagt gedurende enkele dagen.
Laboratoria ontdekten 7874 positieve tests voor coronavirus, het aantal afgenomen testen is nog niet bekend.
Het reproductiegetal is 0,8.

Het is ook afgenomen bij ziekenhuisopname, er zijn 7564 patiënten in ziekenhuizen, waarvan 1120 in een ernstige toestand.
Het aantal opnames in ziekenhuizen moet de piek van vorige week woensdag nog krijgen.
Maar het aantal doden blijft stijgen: sinds begin november stierven meer dan 2.000 mensen aan het coronavirus. Volgens de huidige gegevens van het ministerie zijn donderdag 91 overleden, maar met verdere updates nemen de gegevens over slachtoffers meestal toe.

Van de regio's wordt Havlíčkův Brod nu het meest getroffen door de verspreiding van de ziekte, waar ze de afgelopen zeven dagen 813 infecties per 100.000 inwoners hebben geregistreerd. Het wordt gevolgd door de regio Pelhřimov met 773 besmette mensen per 100.000 inwoners, en er werden ook meer dan 700 gegevens verkregen in het district Strakonice. Het beste situatie is Praag-West, waar de afgelopen zeven dagen 202 gevallen van coronavirus per 100.000 inwoners waren. In Praag waren er 214 herberekende gevallen.

Een nieuw evaluatiesysteem voor versoepelende of verscherpte maatregelen, PES genaamd, zou vrijdag op een persconferentie op het ministerie van Volksgezondheid moeten worden gepresenteerd. Het zal twee niveaus hebben. De eerste vorm van de tabel bepaalt de mate van beperking in het algemeen, de tweede werkt maatregelen op individuele gebieden uit.

Winkels en diensten zouden begin december kunnen openen. Maar met hygiënische beperkingen, zei minister Havlíček.

Eerste en tweede klassers keren volgende week terug naar school.
Bronnen seznamzpravy.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Andrej Babiš zei lange tijd dat Tsjechië het beste was in corona en ze de minste doden hadden.
Nu klopt dat niet meer en zijn er mensen rondom hem die het publiceren van sterftecijfers wil stoppen, onder het mom dat mensen er depressief van worden.
 
Laatst bewerkt:
De epidemiologische situatie zal opnieuw worden vertegenwoordigd door het PES-evaluatiesysteem

Gemaakt: 13 november 2020 Laatste update: 13 november 2020

Het ministerie van Volksgezondheid zal de huidige epidemiologische situatie opnieuw in kaart brengen met behulp van de PES-risicoscore (anti-epidemisch systeem). De regio's worden ingedeeld in vijf niveaus, waarvan ook de relevante anti-epidemische maatregelen zullen afhangen. Het nieuwe evaluatiesysteem zorgt voor een betere leesbaarheid en voorspelbaarheid van de epidemiologische ontwikkeling.



De classificatie van regio's in de juiste niveaus zal gebaseerd zijn op epidemiologische indicatoren, zoals 14-daagse incidentie per 100.000 inwoners, vereenvoudigde berekening van het reproductieve aantal, positiviteit van tests en ook 14-daagse incidentie per 100.000 inwoners gericht op seniorengroepen.

De huidige epidemiologische situatie, inclusief de ontwikkelingen in de nabije toekomst, wordt weergegeven met een score op een schaal van 0-100. De score wordt voor de hele regio in kleur geëvalueerd, maar de waarden zijn ook berekenbaar voor lagere administratieve eenheden. Volgens de score worden de regio's ingedeeld in vijf alarmniveaus, gevolgd door passende anti-epidemische maatregelen met betrekking tot bijvoorbeeld sluiers, bijeenkomsten, winkels, cultuur of onderwijs.

"Epidemiologische indicatoren en gegevens van de afgelopen twee weken geven ons aan dat Tsjechië waarschijnlijk achter het breekpunt van de epidemie zit. We hebben daarom besloten dat het gepast zou zijn dat leerlingen van het eerste en tweede leerjaar op 18 november weer naar school gaan. Maar het zou een vergissing zijn te denken dat de epidemie in Tsjechië voorbij is. Integendeel, we verwachten dat het aantal nieuw positief gediagnosticeerde patiënten relatief hoog zal blijven ”, zegt minister van Volksgezondheid Jan Blatný over de huidige situatie.

De nieuwe score, die wordt ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, IHIS en universitaire experts, zal worden berekend en geïmplementeerd in het online systeem van het Institute of Health Information and Statistics.

"Het belangrijkste doel van de nieuwe PES-beoordeling is om de leesbaarheid en voorspelbaarheid van de huidige epidemiologische situatie te vergroten. We willen dat het publiek een idee heeft van de situatie in hun regio en of ze zich moeten voorbereiden op ontmanteling of dat ze de maatregelen moeten aanscherpen. Alleen parameters die elke burger kan evalueren en berekenen op basis van beschikbare gegevens, zullen in de score worden ingebouwd ”, beschrijft het nieuwe evaluatiesysteem, minister van Volksgezondheid Jan Blatný.

Vanwege de huidige epidemiologische situatie zijn enkele algemene maatregelen van de regering van de Tsjechische Republiek van toepassing. Ze hebben bijvoorbeeld betrekking op het verbod om 's nachts uit te gaan, het verplicht dragen van sluiers of de regels van het thuiskantoor, als de aard van het werk dit toelaat.

"Als we het huidige aantal nieuw gediagnosticeerde positieve gevallen niet alleen willen behouden, maar vooral verminderen, is het erg belangrijk om de bestaande maatregelen strikt te volgen. Ik kan met name de 3V-regels noemen: grondig wassen en ontsmetten van de handen, sluiers dragen en afstand houden . Het naleven van deze regels is nog belangrijker als het gaat om contact met ouderen en zieken ”, zegt Jarmila Rážová, hoofdhygiënist van de Tsjechische Republiek.

Positief nieuws is ook de verlaging van het voortplantingsgetal R, dat aangeeft hoeveel mensen een gemiddelde positieve patiënt kan infecteren: “De waarde van het voortplantingsgetal werd bereikt tot 0,8. Als we doorgaan met het naleven van de toepasselijke maatregelen, is het zeer waarschijnlijk en voorspelbaar dat de waarde ervan nog meer zal dalen ”, legt Ladislav Dušek, directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek , uit over de voorwaarden om een gunstige ontwikkeling te behouden.

Huidige metingen, aantallen positief gediagnosticeerde patiënten en andere informatie met betrekking tot de COVID-19-epidemie kunnen worden bekeken op de website van het ministerie van Volksgezondheid voor het coronavirus koronavirus.mzcr.cz of op het overheidsportaal covid.gov.cz.
bron: www.mzcr.cz
 
Pandemisch
systeem

Op dit moment niveau 5, blauw dus!
Risico-index 76-100


Neus- en mondbescherming In alle binnenruimtes en op geselecteerde publiek toegankelijke plaatsen
Massa-evenementen in binnen- en buitenruimtes 2 personen
Bruiloften, begrafenissen en diensten Maximaal 15 personen
Bezoeken aan medische en sociale voorzieningen Verbod op bezoek overal behalve op bepaalde uitzonderingen
Beperkingen op het vrije verkeer van personen Nachtklok van 21-5 uur
Beperkingen op de werking van openbare autoriteiten en administratieve autoriteiten Beperking van kantooruren alleen voor de noodzakelijke agenda, thuiskantoor
Het aanbieden van accommodatiediensten Accommodatiebeperkingen
Opleiding Afstandsonderwijs op alle niveaus behalve kleuterscholen, speciale scholen en 1e en 2e leerjaar van de basisschool + specifieke gevallen
Sportcompetities Professionele wedstrijden zonder toeschouwers en in een specifieke modus. Amateurwedstrijden verboden
Recreatieve sporten Binnensportterreinen gesloten. U kunt buiten sporten, voor maximaal 2 personen
Zwembaden, wellnesscentra Gesloten, behalve voor zorgverleners
Cultuur Verbod op culturele evenementen, professionele kunstenaars in een specifiek regime.
Musea, galerijen Gesloten
Kastelen en kastelen, monumenten Gesloten
Bibliotheken Alleen contactloze uitgifte en teruggave van leningen
Spellen, casino's, wedkantoren Gesloten
Horecagelegenheden Het restaurant heeft alleen af en toe een serviceloket buiten de avondklok
Alcoholgebruik op openbare plaatsen Verbod op consumptie
Winkelcentra Alleen de verkoop van basisbenodigdheden en de uitgifte van op afstand bestelde goederen zijn toegestaan. Beperking van het aantal personen (1 persoon per 15 m2 operatiegebied), afstand van 2 m tussen klanten, regime en organisatorische maatregelen, wachtrijbeheer (binnen en buiten). Open buiten de avondklok. Gesloten op zon- en feestdagen.
Kleinhandel Alleen de verkoop van basisbenodigdheden en de uitgifte van op afstand bestelde goederen zijn toegestaan. Beperking van het aantal personen (1 persoon per 15 m2 operatiegebied), afstand van 2 m tussen klanten, regime en organisatorische maatregelen, wachtrijbeheer (binnen en buiten). Open buiten de avondklok. Gesloten op zon- en feestdagen
Andere diensten met vestiging Gesloten
Bedrijfsentiteiten - productie- en magazijnactiviteiten Maatregelen op het gebied van organisatie en regime. Testen aanbevolen
Bedrijfsentiteiten - kantoor- en andere activiteiten Thuiskantoor waar mogelijk
Spa Alleen verstrekking van gezondheidsdiensten. Beperking van het aantal patiënten in één kamer
Gevangenis Geen bezoeken
De noodzaak om de noodtoestand af te kondigen Ja
Controle op naleving van de maatregelen Politie / ORP

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...tiepidemicky-system.A201113_093502_domaci_knn
 

kuurgast

Donateur
De huidige risicoscore zie interactieve kaart regio's "Rizikové skóre v krajích" en gemeenten "Rizikové skóre v obcích" op seznamzpravy.cz.
Je kan met muis over de kaart gaan of plaatsnaam ingeven, dan zie je getal tussen 0 en 100 wat betrekking heeft op de te nemen maatregelen.
Nu is de score gemiddeld 73.
Kleuren van kaart zijn tot < 20 groen, 21 - 40 geel, 41 - 60 oranje, 61 - 75 rood, hoger dan > 76 fialová=paars.
De afkorting PES is ook Tsjechische woord voor hond, vandaar de hond op het kleurenschema.
Het PES-evaluatiesysteem is nu nog alleen in Tsjechisch, zie PDF koronavirus.mzcr.cz.

Als het eind november naar niveau vier zakt, kunnen maximaal zes mensen elkaar ontmoeten, worden maximaal 20 mensen toegelaten op de bruiloft en wordt uitgaan vanaf 23.00 uur verboden. Volgens het systeem konden eersteklassers en tweedeklassers persoonlijk naar school gaan.

Recreatieve sporten, zwembaden en wellnesscentra, maar ook kastelen en kastelen of alcoholgebruik in openbare plaatsen, hebben hun eigen lijn in de tabel met maatregelen - dit is verboden in het vierde en vijfde niveau.

Volgens de tabel zijn alle risiconiveaus en de eraan toegewezen maatregelen echter gekoppeld aan de uitgeroepen noodtoestand, voornamelijk als gevolg van samenkomst tussen mensen beperkingen. Donderdag liet de minister al weten dat zonder de noodtoestand, die momenteel afloopt op 20 november, de maatregelen waardeloos zouden zijn.
Tijdens een persconferentie op vrijdag zei de heer Blatný dat hij zal voorstellen de huidige noodtoestand, die duurt tot 20 november, met nog eens 30 dagen te verlengen. Ook gaf hij aan dat de huidige maatregelen op zijn vroegst op 23 november versoepeld kunnen worden.
-----------------------------------------------
Gemeentelijke rechtbank van Praag: onvoldoende bewijs voor regelgeving waarbij maskers buitenshuis moeten worden gedragen.

Maskervereisten blijven van kracht tot 21 november, waarna de Tsjechische regering nieuw bewijs zal moeten leveren om de verordening voort te zetten.
Volgens de rechtbank is het ministerie alleen doorgegaan met eerdere onderbouwingen van de maatregel en heeft het geen nieuwe gegevens aangeleverd waarom maatregelen verder aangescherpt moesten worden. De huidige beperking, die op 21 oktober is ingevoerd - het dragen van maskers in de buitenruimte van gemeenten en in auto's - blijft van kracht tot 21 november, waarna de Tsjechische regering nieuw bewijs moet leveren om de verordening voort te zetten.
---------------------------------------------------------------------
Een klein wonder in Brno. Vrouw met een ernstig Covid-19 beviel van een gezonde zoon tijdens coma.

6658985_.jpg


Een 31-jarige vrouw uit Brno beviel van een gezonde babyjongen terwijl ze net in coma lag als gevolg van een Covid-19-infectie, meldde het Tsjechische persbureau vrijdag. De baby werd eind oktober geboren, ongeveer twee maanden voor de uitgerekende datum.
De vrouw werd in haar 30e zwangerschapsweek opgenomen in het ziekenhuis van de Broeders van Barmhartigheid (Nemocnice Milosrdných bratří) met een ernstige longontsteking veroorzaakt door Covid-19. Eerst werd ze door de doktoren naar de intensive care gebracht. Maar toen haar vitale functies begonnen te falen werd ze in coma gebracht en aangesloten op kunstmatige longventilatie waarna de artsen besloten om de baby te halen via een keizersnede. De babyjongen, Josef genaamd, werd geboren met een gewicht van 1650 gram.
Na de bevalling werd de baby vervoerd naar het kraamkliniek van de faculteit, waar ze gespecialiseerd zijn in pasgeborenen met een laag geboortegewicht. De jongen bracht enkele dagen door in de couveuse op de Graanmarkt. Het ging goed met hem, dus zijn familie kan voor hem zorgen. De moeder werd na 11 dagen wakker uit de kunstmatige slaap. Ze is woensdag uit het ziekenhuis ontslagen en blij thuis te zijn met haar 3 kinderen.

Bronnen oa english.radio.cz + expats.cz.
Baby foto blesk.cz.
 
Laatst bewerkt:
Een vergelijking...

Omdat we in de regio Vysocina al jaren komen, (haast onze tweede thuis) en we er ook vrienden hebben, houdt het mij bezig hoe de situatie daar is, en wilde ik die even vergelijken;

Vysocina: 509.895 inwoners
Arrondissement Turnhout: 461.876 inwoners

Besmettingen op 13/11
Vysocina: 747
Arrondissement Turnhout: 104

Besmettingen sinds het begin der metingen:
Vysocina: 24.464
Arrondissement Turnhout: 11.470

Dat is dus wel even schrikken omdat dat een van de groenste regio's is van Tsjechië, echt landelijk, met heel veel kleine dorpjes...

De situatie is dus best wel erg in mijn favoriete land, hoop op beterschap!

bron:

https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/kraje/VYS

https://www.coronafacts.be
 

kuurgast

Donateur
corona 14 november.PNG
Zoals je ziet loopt het aantal besmettingen vanaf de piek op 4 november terug in Tsjechië.

corona 15 november.PNG
Er is ook een lichte daling in de ziekenhuizen. De blauwe lijn is aantal in ziekenhuis en rode lijn aantal op IC.
Het aantal Úmrtí=dood zakt klein beetje en is nu circa 150 per dag.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Het gaat de goede kant op, maar het lijntje is dun en kan zo weer breken.
Voorlopig stop ik met dagelijks doorgeven van aantallen tenzij er weer verslechtering of ernstige veranderingen zijn.
Wel zal ik regelmatig andere corona gerelateerde berichten blijven plaatsen.
 
Wie weet overigens waar ik een goede link vinden naar de actuele kleurcodes voor landen/regios in Europa? De link met de lijst met landen op koronavirus.mzcr.cz/en werkt niet. En hoe zit het met regio's van landen? Nederland zette eerst bijvoorbeeld Praag op oranje. Later pas geheel Tsjechië. Het Noorden van Nederland bijvoorbeeld kleurt als de cijfers blijven dalen binnenkort weer oranje op de Europese kleurenkaart. ( minder dan 150 besmettingen per 100k inw./14dgn. en laag percentage positieve test)
 
Bij mij werkt de link wel. Helaas staat bijna alles op rood.

Notice from the Ministry of Health issuing a list of countries or parts thereof with a low risk of COVID-19 contagion Commonwealth of Australia, Kingdom of Denmark*, Republic of Estonia*, Republic of Finland*, Republic of Ireland* Republic of Iceland*, Japan, Republic of Korea, Kingdom of Norway*, New Zealand, Hellenic Republic*, Kingdom of Thailand, Republic of Singapore, Vatican City State and Azorean Islands, Portuguese Republic*, Canary Islands, Kingdom of Spain*, Madeira, Portuguese Republic*. Countries marked with an asterisk (*) are countries identified under Art. III.1 for the purposes of Art. I.11 of the Ministry of Health’s protective measure of 3 November 2020.
This notice is issued with effect from 0:00 a.m. on 16 November 2020
 

kuurgast

Donateur
@feertje22 Tsjechië gaat wel Duitsland op rood zetten, maar je mag wel boodschappen etc doen binnen 12 uur ofzo.
Zie covid.gov.cz/en/situations/travelling-abroad/cross-border-workers-business-trips-cz.
-------------------------------------------------------
Aanpassing winkeltijden, meer ruimte.....lange rijen buiten?
In winkels geldt vanaf woensdag de limiet voor het aantal shoppers. Eén persoon zal voor zichzelf een ruimte van 15 vierkante meter moeten hebben. De regering heeft het maandag goedgekeurd. Ondanks de verbetering van de epidemiologische situatie is het aangescherpt. De winkels zijn echter open tot 21.00 uur.
Bron novinky.cz.
De benzinepompen verkopen nu veel meer alcohol en andere artikelen dan voor corona......

In opdracht van de overheid werd uitgebreid getest in bejaardentehuizen. Het begon vorige week in de regio Pardubice. Volgens de minister van Volksgezondheid is ongeveer elke vijfde test positief.
Bron novinky.cz.

In Praag weigerde een arts hulp te verlenen in een bejaardenhuis, na 2 weken is er hulp gekomen van vliegende brigade. Het team onderzocht 113 mensen, van wie de meesten kennelijk besmet waren met het coronavirus. Zes bewoners zijn naar het ziekenhuis gebracht.
"Dit is helemaal niet waar", vertelde Eva Kalhousová, de directeur van het huis, aan Seznam Zprávy. Ze komt normaal iedere woensdagmorgen, maar een woensdag niet.
Bron novinky.cz + seznamzpravy.cz.

Het coronavirus verspreidt zich in de gevangenis van Ostrava-Heřmanice, 135 positief geteste personen van de 809 gevangenen.
Woordvoerster Petra Kučerová van de Tsjechische gevangenissen vertelde de televisie de algemene gegevens voor Tsjechië. Volgens haar zijn 336 van de 20.000 gevangenen besmet.
Bron ceskenoviny.cz.

Momenteel zie je hele lage besmettingscijfers. Dit komt omdat men een lang vrij weekend heeft en er weinig getest wordt.
Nu afwachten of dat lange vrije weekend geen extra ziekenhuisopnames geeft over circa 10 dagen.
Mensen willen ook niet gaan testen vanwege de quarantaine en bang voor hun baan.


Ander risico punt zijn de feestdagen. Zoals het er nu uitziet worden tegen die tijd de maatregelen versoepeld. Dat worden gezellige dagen samen met vrienden en bekenden en kan er corona worden doorgegeven......incubatietijd......jaarwisseling iedereen super besmettelijk en worden vele kussen uitgedeeld......dan kan alles half januari weer op slot en zijn we terug bij af.......

Nog even extra onder de aandacht brengen:
Nieuw Tsjechisch en Engels-talig COVID-19-informatieportaal met informatie over de huidige beperkingen en meer.
Zie de nieuwe website op covid.gov.cz + covid.gov.cz/en.
Verder info op koronavirus.mzcr.cz/en.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Veel gebruikte bronnen seznamzpravy.cz + deutsch.radio.cz + english.radio.cz + expats.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Duitsland bij een reisstoplicht vanaf 16 november 2020 in een rood land. Grensoverschrijdend contact nog mogelijk zonder test en registratie!

Op 16 november 2020 werd de Bondsrepubliek Duitsland door Tsjechië opgenomen in de lijst van risicogebieden, de zogenaamde "rode landen". Dit verscherpte de voorwaarden voor toegang tot het grondgebied van Tsjechië. Er wordt een klein grensverkeer voor een periode van maximaal 12 uur gehandhaafd.

Alle personen die na een verblijf van meer dan 12 uur in Duitsland naar Tsjechië komen, moeten bij aankomst in Tsjechië om te slagen voor de test voor COVID-19, of neem een verklaring met negatief resultaat mee die niet ouder is dan 72 uur en lever deze in bij de hygiënestation.

Uitzonderingen op de test- en quarantaineverplichting:
- internationale transportarbeiders
- doorreis over het grondgebied van Tsjechië binnen 12 uur
- reizen naar Tsjechië voor maximaal 12 uur voor medische, familie-, zakelijke of zakelijke doeleinden
- diplomaten voor een verblijf van maximaal 14 dagen
- kinderen onder de 5 jaar
- grensarbeiders, leerlingen en studenten die minstens één keer per week van of naar een buurland komen

Besloten kan worden de periode te verlengen van 12 naar 24 uur.
Bron mzv.cz.

In jouw link viel me volgende op:
Uitzonderingen:
- personen die minder dan 12 uur arriveren en waarvan het verblijf niet is bedoeld om te winkelen of particuliere deelname aan een cultureel, sportief of ander vrijetijdsevenement of openbare viering.

Dat is dus geen inkopen doen in Duitsland voor de Tsjechen.
Er komt geen vaste grenscontrole maar steekproeven door politie.

Saksen beperkt het grensverkeer met Tsjechië, winkelen zal niet meer mogelijk zijn.

Met ingang van 17 november beperkt Saksen de toegang tot burgers van buurlanden die op de lijst van risicolanden staan. In plaats van de oorspronkelijke 24 uur kunnen ze Saksen slechts 12 uur bezoeken.
Met deze stap speelt Saksen in op de toegenomen belangstelling voor pre-kerstinkopen. Als de ziekte vertraagt in landen met een hoog risico, kunnen de nieuwe maatregelen slechts tijdelijk zijn.
Bron ceskenoviny.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan