Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Op zondag waren er 3.104 bevestigde gevallen van covid-19 in Tsjechië.
Maandag kwamen daar 4.310 positieve testen bij.
Gisteren werden echter aanzienlijk minder tests uitgevoerd, slechts 11.473, het laagste aantal op weekdagen sinds 1 september. Er was een storing in het aanvraagsysteem, maar het testen ging door.
Momenteel liggen 2.146 mensen in de ziekenhuizen, waarvan 438 patiënten op de IC.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 1.051.
Het aantal doden wordt dagelijks bijgewerkt en ligt nu tussen 30 en 50 sterfgevallen door corona per dag.

Uherské Hradiště meldt 1165 geïnfecteerden per 100 duizend.

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is relatief laag en ligt op 3,59 procent. Naarmate het aantal nieuwe gevallen echter met de dag toeneemt, neemt ook het dodental toe, aangezien er steeds meer mensen zijn die een positief testen.

De staat zal 2.500 extra ziekenhuisbedden uit materiële reserves leveren voor ziekenhuizen, zei Hamáček.
Vorige week verdubbelde het aantal geïnfecteerde paramedici tot een totaal van 4.432, waarvan 978 artsen en 1862 verpleegsters.
Volgens de minister van Volksgezondheid Roman Prymula zouden tot 2.400 vierde- en vijfdejaars medici en afgestudeerden van andere medische beroepen, zoals toekomstige apothekers en tandartsen, moeten helpen in ziekenhuizen.

De regering bereidt zich voor op een mogelijke ineenstorting van de gezondheidszorg, die over twee weken dreigt - als de bestaande en andere geplande maatregelen niet werken.
Babiš onderhandelt over beddencapaciteit in Polen, Duitsland en Hongarije.

In ziekenhuizen in Tsjechië is een kwart van de bedden op de anesthesiologie- en reanimatieafdelingen (ARO) en intensive care-afdelingen (JIP) vrij, bijna een derde van de bedden met zuurstof is vrijen 86 procent van de ECMO-apparaten voor extracorporale circulatie is vrij. De capaciteit zou voorlopig voldoende moeten zijn voor patiënten met covid-19, zei Vladimír Černý, voorzitter van de Tsjechische Vereniging voor Anesthesie, Reanimatie en Intensive Care.

In 95 bejaardentehuizen is corona geconstateerd, 637 bewoners en 316 werknemers zijn positief getest.

Vanaf vandaag assisteren de eerste tien Zuid-Moravische politieagenten de hygiënisten in de regio bij het opsporen van de contacten van mensen die besmet zijn met covid-19. De komende dagen zullen 40 politieagenten een training volgen om te helpen met contactonderzoek.

eRouška. Tot nu toe hebben 666 duizend mensen de corona applicatie gedownload.

In Tsjechië is het aantal mensen dat gelooft in de effectiviteit van maatregelen tegen covid opnieuw afgenomen. In juni was dat 86 procent, in september 48 procent, ontdekte CVVM. Volgens 44 procent zijn ze niet effectief.

Bronnen seznamzpravy.cz + irozhlas.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 

kuurgast

Donateur
Nieuwe COVID-19-maatregelen: restaurants, pubs en scholen dicht, alcoholverbod in het openbaar

Na een spoedvergadering kondigde premier Andrej Babiš maandagavond een nieuwe reeks maatregelen aan om de snelle verspreiding van COVID-19 in Tsjechië tegen te gaan.

De maatregel geldt van woensdag middernacht tot en met 3 november, met uitzondering van schoolsluitingen, die gelden tot 1 november.

De nieuwe maatregelen kunnen worden ingetrokken als het zevendaagse reproductiegetal onder de R 0,8 komt.

Scholen
- Alle scholen -behalve kleuterscholen- zijn gesloten. Voorzieningen voor kinderen van reddingswerkers, met name artsen en verpleegkundigen, zullen worden gereserveerd.
- Universiteiten kunnen examens afnemen met maximaal 10 personen.
- Het is verboden voor studenten die een andere woning in Tsjechië hebben, om in slaapzalen te verblijven.
- Praktijkonderwijs wordt verboden op middelbare scholen.
- Basisscholen voor kunst moeten het tot nu toe toegestane één-op-één-onderwijs afschaffen.

Restaurants
- Vanaf 14 oktober moeten alle restaurants en pubs in Tsjechië hun deuren sluiten voor klanten. Ze mogen nog steeds werken op basis van bezorging en afhaalmaaltijden. De afhaalramen zijn echter alleen open tot 20.00 uur.
- Hotelrestaurants zijn geopend tot 20.00 uur waar maximaal 20 gasten tegelijkertijd kunnen eten.

Alcohol

- Het is verboden om op openbare plaatsen alcohol te drinken.

Beperkingen bijeenkomst
- Mensen kunnen met maximaal 6 personen bijeenkomen. De uitzondering is het staatsbestuur en organen voor zelfbestuur.
- Er gelden beperkingen voor zowel binnen- als buitengroepen, zoals atleten.

Maskers
- De verplichting om maskers te dragen bij haltes van het openbaar vervoer wordt geïntroduceerd. Dat wil zeggen op perrons, schuilplaatsen voor openbaar vervoer of in wachtkamers.

Er wordt gezegd dat noch Babiš noch Prymula het scenario willen riskeren dat plaatsvond in Israël, waar, vanwege de oncontroleerbare verspreiding van de ziekte, volledig wijdverspreide maatregelen werden genomen, en dus in feite de sluiting van het land.

Deze maatregelen zijn van toepassing vanaf woensdag tot het einde van de noodtoestand, dat wil zeggen op 3 november. Premier Andrej Babiš sloot niet uit dat het kabinet de Kamer van Afgevaardigden zou verzoeken om verlenging in geval van ongunstige ontwikkelingen.

“Ga aan het werk, indien nodig. Ga winkelen, anders blijf thuis. We zeiden het in de lente, het werkte en ik denk dat het ook in de herfst zal werken,” zei Hamáček.

Bronnen expats.cz + seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Op dinsdag waren er 8.325 bevestigde gevallen van covid-19 in Tsjechië.
Momenteel liggen 2.503 mensen in de ziekenhuizen, dat is 350 meer dan maandag.
Er liggen 467 patiënten op de IC, dat is 30 meer dan maandag.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 1.106.
Het aantal doden ligt nu rond 50 sterfgevallen door corona per dag.
Er waren 1161 meer geïnfecteerden in Praag op dinsdag.
De meest positieve gevallen, bijna 628 per 100.000 inwoners, zijn in de regio Uherské Hradiště. Er zijn ook uitbraken in de regio Příbram of in het district Pilsen-Sever.
Het reproductieaantal staat nu op R 1,5.

Het aantal met coronavirus geïnfecteerde zorgverleners groeit snel. Alleen al in de afgelopen twee dagen werden 485 van hen positief getest op covid-19. Deze zijn in de meeste gevallen niet besmet geraakt door patiënten.

President Miloš Zeman zal vrijdagavond een toespraak houden op televisie, zo liet het kasteel weten. De laatste keer dat hij zo sprak was voor Pasen, toen hij opriep tot solidariteit en verbondenheid.

Bronnen seznamzpravy.cz + irozhlas.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

corona 13 oktober.PNG
Afbeelding bron twitter: grafiek van Tsjechië, Nederland, België, Frankrijk en Engeland.
 

kuurgast

Donateur
Prymula: Mijn excuses aan ondernemers en gewone mensen.
Toespraak van de minister van Volksgezondheid dinsdagavond.


Minister van Volksgezondheid Roman Prymula opende zijn buitengewone televisietoespraak. Hij gaf in de inleiding toe dat de nieuw aangenomen regeringsmaatregelen het leven van mensen aanzienlijk zullen beïnvloeden.
"Ik aanvaardde volledig de verantwoordelijkheid om mijn uiterste best te doen om de explosieve verspreiding van het virus onder de bevolking te voorkomen", voegde hij eraan toe.
Tegelijkertijd stelde hij dat hij in de zomer waarschijnlijk niet sterk genoeg was over de ontwikkeling en genomen maatregelen.

Ik heb 3 pijlers om de epidemie te bestrijden.
De strategie van de minister van Volksgezondheid Roman Prymula heeft drie belangrijke pijlers voor de verdere bestrijding van de covid-19-epidemie. Ze hebben betrekking op ziekenhuizen, testen en communicatie, zei hij in de televisietoespraak van vandaag.
De eerste pijler wordt een robuuste versterking van de capaciteit van bedden voor patiënten met covid-19, medebeheer van staatsziekenhuizen door het ministerie en het verzekeren van voldoende financiering.
De tweede pijler bestaat uit uitgebreide testen van de Tsjechische bevolking met het opsporen van besmettelijke patiënten.
De derde is een verandering in de manier waarop we communiceren en openbare informatie verbeteren.

We zullen de epidemie niet temmen zonder verliezen.
In zijn toespraak herhaalde de minister van Volksgezondheid dat de strijd tegen de epidemie een proces van lange adem is. Volgens hem heeft het land een consistente strategie nodig voor verdere actie.
"Een epidemie kan nooit onder controle worden gehouden en nergens ter wereld zonder economische en sociale verliezen", voegde de minister eraan toe. Hij wijst ook de redenering af over, wat is de waarde van het menselijk leven. Ze zien echter niet dat alles in evenwicht zou worden gebracht door een keuze tussen economie en gezondheid.
De economie werkt alleen als de epidemie onder controle is, ziekenhuizen niet vol zijn en mensen sluiten zichzelf thuis niet op uit angst voor het virus.

Drie uitdagende weken.
Volgens Prymula verzwakt het virus niet volgens het huidige bewijs. De modellen laten zien dat er de komende weken meer ziekenhuisopnames, ernstige gevallen en individuele sterfgevallen zullen zijn. 'Het is bijna zeker.. We hebben echt drie moeilijke en ongelukkige weken voor de boeg. Ik weet dat de goedkeuring van beperkende maatregelen tot veel kritiek en haat heeft geleid, en dat burgers de maatregelen vaak als onlogisch en pesterig ervaren. Ik begrijp volledig hoe gevoelig u hiervoor bent, ik wil mijn excuses aanbieden voor de interventie - maar geloof me, als we niet reageerden, zou de verspreiding van het virus uit de hand lopen. We moeten snel handelen,” voegde Prymula eraan toe.

Ik geef mijn woord.
In een buitengewone toespraak verzekerde minister Prymula dat anti-epidemische maatregelen een prioriteit blijven. Hij wil ze echter niet zomaar vasthouden.
"Ik verklaar en geef u mijn woord dat we voortdurend de impact van de maatregelen zullen volgen en hun noodzaak en functionaliteit zullen evalueren. Zelfs als je ze niet leuk vindt, zelfs als ze je irriteren, en zelfs als je bezwijkt voor de verschillende gevoelens die we allemaal hebben - gevoelens van eenzaamheid, onzekerheid en verdriet dat je je leven niet meer kunt leiden zoals je gewend was ', zei het hoofd van de gezondheidszorg.
Hij wil als de situatie het toelaat, onmiddellijk onnodige maatregelen vrijgeven. Het hangt af van de parameters van de epidemie, bijvoorbeeld het getal R. Dit geeft aan hoeveel mensen een positief geteste persoon verder zal infecteren.
De uitzondering is 1e leerjaar van basisscholen, die zullen ongeacht de epidemie op 2 november terugkeren naar scholen.

10.000 bedden.
Volgens het hoofd van het ministerie van Volksgezondheid moeten tot 10.000 ziekenhuisbedden worden gereserveerd voor patiënten met covid-19, spoedeisende geneeskunde en spoedeisende zorg.

“Of we de maatregelen zullen moeten aanscherpen of juist versoepelen, dat zullen we in de eerste plaats beslissen op basis van de mate van vervulling. We moeten koste wat het kost vermijden dat we vanwege capaciteitsredenen niet voor een van de patiënten zouden kunnen zorgen, ”voegde Prymula toe.
Bron seznamzpravy.cz + english.radio.cz.
----------------------------
Minister van Volksgezondheid Roman Prymula ging op twitter verder met volgende tweets:

Zonder u, zonder ieder van u, zonder uw begrip van de regels en maatregelen, zonder uw vertrouwen dat ze zinvol zijn, en zonder ze te volgen, zullen we het virus niet verslaan.

Ik denk dat het u op dit punt al duidelijk is dat als we niet allemaal bijdragen aan disciplinair gedrag om de verspreiding van het virus te vertragen, de situatie sterk zal verslechteren en dat elke staatsinspanning om de pandemie te bestrijden geen succes kan hebben.

Als de toename van gevallen kan worden verminderd en stabiel gehouden op het niveau van reproductiegetal 0,8, zullen de individuele maatregelen geleidelijk worden vrijgegeven met zo kort mogelijke tussenpozen. We hebben momenteel een reproductiegetal van 1.5 en we moeten dit zo snel mogelijk bereiken.

We willen niet het hele land sluiten zoals in het voorjaar. We willen geen lockdown, mijn primaire doel is om deze toestand te vermijden. We willen geen winkels, diensten en fabrieken sluiten. Hoe bereik je dit doel? Samen. Gewoon samen. Allemaal.
 
Door de sterke stijging van besmettingen in Tsjechië en het door Nederland op oranje zetten, is de aandacht vooral komen te liggen op de consequenties als je in Tsjechië bent geweest. Maar hoe zit het omgekeerd? Wanneer je uit Spanje komt moet je in quarantaine bij aankomst in Tsjechië. Ik neem aan dat dit nu ook voor Nederland geldt nu het Spanje heeft gepasseerd wat coronacijfers betreft. Dus kun je nog naar Tsjechië vanuit Nederland zonder in quarantaine te moeten gaan of een test te moeten doen?
 
Betreft de kleuren van de landen, die dus vanuit Tsjechië anders zijn dan vanuit Nederland, las ik gisteren dat de EU dit (eindelijk) gaat veranderen.
Er komt één kaart die voor de hele EU geldig is.
Wanneer etc. weet ik niet. De kaart wordt gemaakt met data vanuit het ECDC: https://www.ecdc.europa.eu/en
 
Dat klopt. Maar wat daarbij niet gebeurt is dat de maatregelen ook hetzelfde zijn. Met andere woorden, Tsjechie kan heel anders tegen mensen uit oranje of rode gebieden aankijken dan Nederland. Dus nog steeds opletten bij reizen door Europa, wat de maatregelen/eisen van elk land zijn.

Het is ook gewoon lastig. Aan de ene kant wil je echt geen tweede golf, en aan de andere kant wil je de economie zo min mogelijk schaden. De afgelopen weken/maanden kreeg je dus een mix van half-zachte maatregelen die niet uit te leggen zijn... (Een lockdown is wat dat betreft beter uit te leggen, en een laatste redmiddel.)
 

kuurgast

Donateur
Nieuw school-tv!

Vanaf maandag 16 maart lanceert ČT2 een unieke programma genaamd UčíTelka.
Elke weekdag wacht een lesprogramma voor leerlingen van basisscholen via televisiescherm.
De kinderen blijven weer thuis, ČT vernieuwt UčíTelka

Het programma UčíTelka voor basisschoolleerlingen keert terug op de schermen. De Tsjechische televisie zendt het vanaf donderdag uit.

Bron novinky.cz.
 
Hier een concept van de kleurenkaart:
(dus wellicht niet de definitieve versie)

EkNMWPhXkAA8guz
 

kuurgast

Donateur
Aantal COVID-19-gevallen in Tsjechië blijft stijgen, woensdag wederom record verbroken.

Woensdag waren er 9.544 bewezen gevallen van covid-19, dat is 1.000 meer dan dinsdag.
Het aantal mensen met covid dat in ziekenhuizen behandeld moet worden, steeg met 175 tot 2.678.
Dinsdag lagen er 578 op de IC, 51 meer dan de dag ervoor.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 1.172, dat zijn 66 meer dan dinsdag.
------------------------------
Zelfs het meest optimistische scenario betekent uitputting van ziekenhuiscapaciteit.

De ziekenhuiscapaciteit in Tsjechië zal eind oktober uitgeput zijn, zelfs als het meest optimistische scenario voor de ontwikkeling van de coronavirus-epidemie wordt vervuld. Dit was het resultaat van een niet-openbare analyse van het Institute of Health Information and Statistics. Het document in de optimistische variant gaat ervan uit dat er in de tweede helft van de maand gemiddeld bijna 7.000 geïnfecteerde mensen per dag zullen zijn, volgens welke in oktober bijna 1.000 mensen zullen overlijden aan het coronavirus.

Het ergste crisisscenario rekent dan op 1.755 doden en 22.000 geïnfecteerden per dag, volgens niet-openbare voorspellingen van het Institute of Health Information and Statistics (ÚZIS).

Het optimistische scenario gaat ervan uit dat het reproductiegetal 1,2 zal zijn. Dit zou betekenen dat aan het einde van de maand 4.500 patiënten met covid-19 in het ziekenhuis zouden worden opgenomen, waarvan er duizend intensieve zorg nodig zouden hebben en meer dan 500 zouden moeten worden aangesloten op ademhalingsapparatuur.

Nu, volgens ÚZIS, is het reproductiegetal ongeveer 1,53. Als het niet verminderd, zouden er dagelijks meer dan 460 ziekenhuisopnames met covid bijkomen, in totaal 10.700 aan het einde van de maand, waarvan ongeveer 2.200 patiënten intensieve zorg nodig zouden hebben. Elke dag kunnen meer dan 100 mensen sterven.

Minister van Volksgezondheid Roman Prymula zei dinsdag dat tot 10.000 ziekenhuisbedden gereserveerd zullen worden voor patiënten met covid-19, spoedeisende geneeskunde en spoedeisende zorg. Het belangrijkste is volgens hem de volheid van de intensive care-afdelingen. Er komt ook een systeem voor het delen van medisch personeel.

Het aantal ziekenhuisopnames zal nog zeker drie weken hoog zijn, ook al verbetert de epidemiologische ontwikkeling aanzienlijk. Mensen komen ongeveer tien dagen nadat de infectie is vastgesteld met het coronavirus naar het ziekenhuis en de ernstige aandoening manifesteert zich zelfs een paar dagen langer. Dit is ook de reden waarom de nieuw aangenomen maatregelen pas later zullen worden weerspiegeld in het aantal ziekenhuisopnames.

Bronnen zpravy.aktualne.cz + irozhlas.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:
Reserveplan: in geval van nood neemt Duitsland patiënten over

Tsjechië is in onderhandeling met Duitsland om in geval van nood bedden aan Tsjechische coronaviruspatiënten aan te bieden. Dit is door de minister van Buitenlandse Zaken, Tomáš Petříček, bevestigd aan de redactie van iDNES.cz. Volgens hem bestaat zo'n overeenkomst al. Op werkniveau hebben Saksen en Beieren hulp beloofd, maar de Tsjechische regering heeft er nog niet officieel om gevraagd.

bron: https://www.idnes.cz/zpravy/zahrani...i-cesko-premier.A201015_140012_zahranicni_jhr
 

Ad Verschoor

Donateur
Noodhospitalen in Praag om coronaslachtoffers op te vangen

Tsjechië beschikt niet meer over voldoende ziekenhuiscapaciteit om alle coronaslachtoffers op te vangen. In Praag wordt nu door het leger een veldhospitaal met 500 bedden gebouwd.

Het aantal besmette mensen is in oktober bijna verdubbeld, tot een totaal van 139.290 op een bevolking van 10,7 miljoen. Gisteren rapporteerde het Ministerie van Volksgezondheid 9544 nieuwe besmettingen. Dat zijn er ruim 2000 méér dan in Nederland, dat het zoals bekend ook al niet bijzonder goed doet. *kuch*.

Premier Andrej Babis noemde de nieuwe cijfers ‘catastrofaal’. Tsjechië ging deze week terug naar een vrijwel volledige lockdown: de horeca is gesloten en scholen zijn weer overgegaan op afstandsonderwijs.

Tsjechië had dit voorjaar de corona-uitbraak relatief snel onder controle, maar heeft volgens critici de maatregelen veel te snel – en vooral veel te vergaand – versoepeld.

Bron: Reuters
 
Bovenaan