Rondreis Tsjechië 2020

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De laatste vakantiedag - Dvůr Králové nad Labem

Zaterdag 12 september . Alle jaren dat wij nu in Dolni Brusnice komen heb ik geschreven over de dierentuin met z'n safaripark, de dam "Les Královstvi", de nederzetting Hájemstvi, het historische ziekenhuis Kuks en Betlém met beelden in de open natuur. Het zijn allemaal bezienswaardigheden in en rond Dvůr Králové nad Labem, die het gebied aantrekkelijk maken om het te bezoeken.
Te weinig komt daarbij de plaats zelf aan bod, terwijl het best een hele mooie plaats is. Op deze laatste dag van onze vakantie 2020 hebben we een wandeling gemaakt door het centrum. Hierdoor hopen we zelf ook wat meer te weten te komen over Dvůr Králové nad Labem.

Eerst maar iets vertellen over de plaats zelf en z'n historie. De oude bruidsschatstad van de Tsjechische koninginnen, Dvůr Králové nad Labem, ligt in een schilderachtige vallei aan de bovenloop van de rivier de Labe. Er wonen ongeveer 16.000 mensen. Het is te vinden ten noorden van Hradec Králové en ten zuiden van het Reuzengebergte. Het begin van de stad gaat terug tot het begin van de 13e eeuw. In die tijd werd hier een middeleeuwse nederzetting gebouwd, op basis waarvan later een stad is ontstaan. Als gevolg van veel stadsbranden en plunderingen door legers, is hier geen geloofwaardig bewijs van bewaard gebleven. De eerste schriftelijke vermelding van de oudste geschiedenis van de stad stamt uit het jaar 1270, toen hier al een romaanse kerk stond, die werd omringd door een middeleeuwse nederzetting. Dat blijkt uit de vondst van een romaanse apsis op de plaats van de huidige heilige Johannes de Doperkerk. In het jaar 1392 kwam de stad in het bezit van Wenceslas IV, die hem, als Koninklijke bruidsschat, schonk aan zijn vrouw Zofia van Beieren. Sindsdien is de bijnaam Králové toegevoegd aan de naam van de stad Dvůr, dat betekent hof van koningen. Een interessant en gevarieerd verleden van de stad blijkt uit een aantal historische bezienswaardigheden en culturele monumenten, waarvan de waarde ook kan worden bevestigd door het feit dat het historische centrum in 1990 tot stadsmonument werd verklaard.

upload_2020-9-24_6-41-6.png
Kostel sv Jana Křtitele

Onze auto parkeren we bij de prachtige gotische decanaat kerk Sint Johannes de Doper, Kostel sv. Jana Křtitele, zodat hier onze wandeling begint op Náměsti Repůbliky. De toren van de kerk is dominant aanwezig en overal in de omgeving te zien. De kerk stamt uit de 13e eeuw en is gebouwd op de plek van een oude romaanse kerk. De toren werd er in 1644 aan toegevoegd en in 1894 verhoogd tot de huidige 64 meter. Er hangen drie klokken in, waarvan de grootste dateert uit 1505 en St. John heet. Een andere klok met de naam Umiráček stamt uit 1508 en de derde, Čapek, stamt uit 1540. De toren is 's zomers open voor het publiek en biedt een mooi uitzicht over de stad en z'n omgeving. In het eerste deel van de toren bevindt zich een kerker (manuscriptcel) waar op 16 september 1817 het zogenaamde "Královédvorský" manuscript werd gevonden door Václav Hanka.
Het manuscript staat bekend als de oudste in het Tsjechisch geschreven tekst en bevat 14 liederen uit de 13e eeuw.
Het origineel wordt momenteel bewaard in de bibliotheek van het Nationaal Museum in Praag.

upload_2020-9-24_6-41-48.png
Sculptuur van sv. Jana Nepomuckého

Achter de kerk staat, nu enigszins verscholen achter struiken, een barokke sculptuur uit 1730 van de beeldhouwer Josef Procházka uit Chrudim. Ik heb van deze beeldengroep een foto gebruikt uit 2012 waar het geheel nog duidelijk zichtbaar was. Op de sokkel zijn beelden te zien van Sint Barbara, Simon en Judy. Het geheel draagt de naam van Odpustkové-oratorium.

upload_2020-9-24_6-42-32.png
Městske Muzeum "Kohoutův Dvůr"

Vanaf Náměsti Repůbliky zien we aan het eind van de Fügnerova enkele aardige gebouwen, dat een boerenerf geweest schijnt te zijn en in 1738 is gebouwd in opdracht van František Berger. Het hoofdgebouw is verbonden met de graanschuur middels een toegangspoort met het embleem en monogram van Berger. Bovenop de poort staat een beeld van de heilige maagd Maria, die naast zich Johannes de Doper en Johannes de Evangelist heeft staan. De binnenplaats wordt gedomineerd door een stenen barokke put.
Halverwege de 19e eeuw werd het complex gekocht door Alois Kohout, die het de naam "Kohoutův Dvůr" meegaf. Tegenwoordig is in het complex het stadsmuseum gevestigd met tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad en haar textielindustrie, maar ook met de traditionele productie van kerstversieringen kunnen we kennismaken.

upload_2020-9-24_6-43-17.png
Šindelářská Věž

Vanaf het museum lopen we door de Tylova in de richting van het grote plein en komen daarin langs één van de oorspronkelijke 4 torens die de ingang van de stad moesten bewaken. De toren is 20 meter hoog, 7 meter breed en staat op een fundering van één meter harde klei. Dit heeft ertoe geleid dat de toren wat schuin staat en rust op het naastgelegen huis. De toren dankt zijn naam aan de straat waar dakspanten fabrieken stonden.

upload_2020-9-24_6-43-55.png
Husův Sbor

Een eindje achter de toren zie ik een gebouw met toren, wat de kerk blijkt te zijn van de Hussieten gemeenschap in Dvůr. In de jaren 1924 en 1925 werd het gebouwd door de leden onder leiding van Karel Jarolimek. Het bestaat uit een gebedsruimte voor 300 personen, een koor met offertafel en een houten kruis, een preekstoel en een houten beeld van meester Jan Hus. De kerk beschikt over een orgel uit 1947 met twee klavieren en meer dan duizend fluittonen. Het gebouw beschikt verder over een collegezaal en een pastorie. Op de eerste verdieping van de pastorie zijn twee serviceflats, op de begane grond een asielflat en het parochiekantoor.
Voorbij de toren komen we in de Havličkova, die uitkomt op het hernieuwde plein "Naměsti T.G. Masaryka". Wat we hier te zien krijgen, vertel ik in een volgend deel 2.

wordt vervolgd. Dvůr Králové nad Labem - Deel 2.
 

Ad Verschoor

Donateur
Dvůr Králové nad Labem. Deel 2

Zaterdag 12 september. Forumlid Wereldreiziger was behoorlijk enthousiast over een lunchroom op het Masarykplein in Dvůr. Je wilt er niet één, maar wel meer taartjes proeven. Ze zijn zo lekker en er is zo'n grote keuze. Het zijn haar letterlijke woorden over Andělská Kavárna. Op het moment dat we bij het plein aankomen, zien we direct aan onze rechterhand het optrekje waar ze ons op gewezen had. We besluiten plaats te nemen op het terras en halen binnen koffie op en uiteraard de taartjes. Het was geweldig en ik kan het iedereen bij een bezoek aan het plein van harte aanbevelen.

upload_2020-10-10_6-48-1.png
Andělská kavárna

Na nog even het toilet bekeken te hebben, vervolgen we onze stadswandeling op het plein "Náměsti T.G. Masaryka". Duidelijk is te zien dat het nog niet zo lang geleden een metamorfose heeft ondergaan, want het toont allemaal nog nieuw en perfect. De bankjes die neergezet zijn, nodigen uit om enige tijd te gaan zitten genieten van het zonnetje en zeker op zaterdagmiddag, wanneer het door de winkelsluiting rustig is. De panden rondom het plein zien er goed onderhouden uit en opvallend zijn de arcaden onder de gebouwen aan twee zijden van het plein en in de zijstraten.

upload_2020-10-10_6-49-4.png
Náměsti T.G. Masaryka

Naast het terras dat we zojuist verlaten hebben, bevinden zich opvallende panden. De directe buur van de Kávarna is het gebouw "Městská Spořitelna", gebouwd in art nouveau-stijl in de jaren 1909 en 1910. De rechtervleugel werd toegevoegd na de eerste wereldoorlog en z'n huidige vorm kreeg het pand in 1930. Meerdere bedrijven vinden in dit gebouw onderdak, waaronder een afdeling van de gemeente en een bankinstelling.

upload_2020-10-10_6-49-44.png
Městská Spořitelna

Het meest in het oog springende gebouw, op de hoek van hetzelfde rijtje, is het oude raadhuis. Het is gebouwd op de fundamenten van een burgerhuis, dat in 1572 afgebrand was. Na een nogmaals vernietigende brand in 1790, werd het in 1833 herbouwd en kreeg het zijn huidige gezicht. Op de gevel zien we een uurwerk en een Latijnse inscriptie met daaronder een beschilderde muur. De klok had naast de uren- en minutenwijzer een derde wijzer die de dag in 24 uur verdeelde. De groene wijzerplaat met de cijfers 1 tot en met 24 is nog steeds te zien. De Latijnse inscriptie luidt: Haec domus odit amat punit conservat honorat nequitiam pacem crimina ivra probos". Dat betekent zoveel als: "Dit huis heeft een hekel aan oorlog en misdaad, het houdt van liefde en vrede, maar straft misdaden met behoud van rechten".

upload_2020-10-10_6-50-32.png
Het oude Raadhuis

In het midden van het plein staat een Mariazuil. Het is een werk van de beeldhouwer Josef Procházka uit Chrudim, die dit gemaakt heeft in de jaren 1750 tot 1753. De Mariazuil is een uiting van dankbaarheid voor het redden van de inwoners van de verschrikkingen van de pest. Op de top staat een beeld van de maagd Maria. De bol waarop dit staat, stelt de wereld voor. Deze wereld wordt omringd door een slang die een appel in de bek heeft. De centrale kolom wordt omgeven door zes beelden van St. František Xaverský, St. John van Nepomuk, Norbert, Ignatius, James en Johannes de Doper.

upload_2020-10-10_6-51-4.png
De Mariazuil

De andere rij gebouwen, voorzien van een arcade, bevindt zich aan de westkant van het plein. Als we vanaf het plein kijken naar het oude raadhuis is het aan de linkerkant. Hier zien we huisnummer 85. Het huis heeft een arcade die rust op vier pilaren, versierd met leeuwenmaskers. In het schild van dit gebouw zien we een standbeeld van de heilige Jan Nepomucký.

upload_2020-10-10_6-51-32.png
Huisnummer 85

Een paar panden verder is een pand in wat ik een modern jasje zou willen noemen. Opvallend is de handhaving van de arcade, waarmee het is aangepast aan z'n omgeving. In het gebouw is de R.A. Dvorský's Basisschool voor Kunst gevestigd. Een muziekschool die vier richtingen aanbiedt, te weten: muziek, kunst, dans en literair drama. In de naam van de school wordt een in Dvůr geboren bekende musicus herdacht. Rudolf Antonin Dvorský werd er geboren op 24 maart 1899 en werd landelijk bekend als componist, bandleider, pianist, zanger en uitgever. Met zijn orkest Melody Boys is hij één van de pioniers van de moderne Tsjechische dansmuziek. Hij stierf op 2 augustus 1966 in Praag. De urn met zijn as staat op de bosbegraafplaats in Dvůr Kralové.

In de school bevindt zich ook de Otto Gutfreund Gallery, waarmee een plaatselijke beeldhouwer en schilder wordt geëerd. Bekende werken van hem zijn de beeldengroep van grootmoeder in Ratibořice en het monument voor T.G. Masaryk in Hradec Kralové. Gutfreund werd wereldberoemd als één van de grondleggers van het kubisme, samen met Pablo Picasso en Alexander Archipenko. Een belangrijk deel van zijn kubistische werk is te zien in het Praagse Museum Kampa.

upload_2020-10-10_6-52-6.png
Základni Umelecka Škola

Tegenover de school zien we op het plein een fontein met het standbeeld van Záboj. De fontein werd onthuld op 29 september 1857 tijdens de 40ste verjaardag van de ontdekking van het Královédvorský-manuscript. Het is ontworpen door de plaatselijke beeldhouwers František en Antonin Wagner. Záboj was een figuur uit dit manuscript. Hij draagt een oud-Slavisch kostuum met een zwaard. Hij leunt met zijn rechterhand op zijn schild en drukt met de andere hand op zijn hart. Uit de rots waarop hij staat komen drie waterbronnen, die symbool staan voor zuiverheid, gezondheid en stabiliteit. In de rots zien we de naam Záboj en de woorden "Je spreekt tot hen in vaders woorden", wat suggereert dat we de Tsjechische taal moeten respecteren en cultiveren.

upload_2020-10-10_6-52-37.png
De fontein van Záboj

Het laatste gebouw op het plein dat in het oog springt, is het nieuwe gemeentehuis. Het neoklassieke gebouw was oorspronkelijk bedoeld voor een jongensschool, maar is in 1919 door de plaatselijke architect Karel Jaromilek omgebouwd tot stadhuis. De decoraties aan het gebouw zijn van de beeldhouwer Kulhanek uit Horice. Leuk om hier te vermelden dat de architect Jaromilek, die leefde van 1888 tot 25 februari 1970, tot ereburger van de stad werd uitgeroepen op 4 april 1998. Hij was een veelzijdige atleet, die later zijn hart verloor aan het skiën. Hij was in 1914 de eerste Tsjech die deelnam aan de wereld skiwedstrijden in Noorwegen. Hij was lid van het Tsjechoslowaaks Olympisch Comité en als skiteamleider nam hij deel aan vijf Olympische Winterspelen en negen wereldkampioenschappen en was lid van de Internationale Ski Federatie (FIS). Niet verwonderlijk is, dat hij als architect vooral expert was in de constructie van skischansen. Hij ontwierp er meer dan 400, waarvan eentje bij hotel Pod Zvicinou in 1922. Deze houten schans overleefde de tweede wereldoorlog, maar in 1975 werd een metalen schans gebouwd, welke nu dienst doet als uitkijktoren.

upload_2020-10-10_6-53-15.png
Het nieuwe stadhuis

Na een korte wandeling komen we aan bij het "Hanka" huis. Het cultureel centrum in Dvur Kralove, gebouwd in neorenaissance stijl in de jaren 1873 tot 1874. Het centrum is genoemd naar Vaclav Hanka (1791 tot 1861), die beroemd werd door het vinden van de Dvůr Králové Manuscripten in de toren van de Johannes de Doperkerk.
Heerlijk is het even te ontspannen op het terras van dit cultureel centrum, dat aan de achterzijde te vinden is. Het biedt een plezierig uitzicht op het voetbalcomplex, de tennisvelden en de atletiekbaan.

upload_2020-10-10_6-54-45.png
Cultureel centrum Hankův Dům

Zo net voor vertrek naar huis was het heerlijk om Dvůr Králové toch eens wat intensiever in ons op te nemen. Nu we hier de afgelopen 10 jaar steeds zijn geweest vond ik het leuk om het ook uitgebreid te beschrijven.
Ik zal dit met nog enkele plaatsen doen die wij op de reis bezocht hebben. De verhalen 2020 worden dus vervolgd gedurende deze Corona herfst en winter.

wordt vervolgd
 
Forumlid Wereldreiziger was behoorlijk enthousiast over een lunchroom op het Masarykplein in Dvůr. Je wilt er niet één, maar wel meer taartjes proeven. Ze zijn zo lekker en er is zo'n grote keuze. Het zijn haar letterlijke woorden over Andělská Kavárna. Op het moment dat we bij het plein aankomen, zien we direct aan onze rechterhand het optrekje waar ze ons op gewezen had. We besluiten plaats te nemen op het terras en halen binnen koffie op en uiteraard de taartjes. Het was geweldig en ik kan het iedereen bij een bezoek aan het plein van harte aanbevelen.
Wat leuk dat jullie bij Andelská Kavárna geweest zijn en dat het geen teleurstelling was, is goed om te lezen.
Kregen jullie ook zo’n sjabloon van een mooi engeltje op de/in de koffie?
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2020
Het begin van wat een feest moet worden !

Op 30 januari 2020 begon ik op deze manier mijn verhaal over de rondreis 2020. Al in 2018 hadden we 2 huizen gereserveerd om ons 50-jarig huwelijksfeest met kinderen en klein- en achterkleinkinderen te vieren. Wat lieten we ze graag de omgeving zien rondom hotel Pod Zvicinou in Dolni Brusnice. Het was Corona, die er voor zorgde dat dit feestje niet door mocht gaan. Niet getreurd, we zetten de reservering gewoon door naar de voorjaarsvakantie in 2021. Ervan uitgaande dat we verlost zouden zijn van de tragische ontwikkelingen rond Corona. Door alle onzekerheid, die er nog steeds is hebben we toch moeten besluiten om de reis met ons gezin volledig te cancelen. We hebben de reservering beëindigd en ieder gaat z'n eigen weg in dit jaar. Gelukkig zijn we allemaal nog steeds gezond gebleven en dat is om heel blij over te zijn.
Zelf verwachten we binnen enkele weken te worden gevaccineerd (thuiswonende mobiele 74-jarigen) en dat biedt ons misschien de mogelijkheid om in de tweede helft van dit jaar naar Tsjechië af te reizen. We blijven positief en zien er naar uit.
 
Ja Adriaan, het is heel jammer, dat jullie dit 50 jarig huwelijksfeest hebben moeten cancelen. Gelukkig hebben jullie in Hollandscheveld nu een prachtig huis, waar jullie kunnen uitkijken naar de volgende reis naar en in Tsjechië. Het virus "gooit voor velen roet in het eten":kwaad::snotter:. Wij kijken er naar uit, dat jullie weer verslag doen van de eerstvolgende reis :toppie::top: en vervolgens de regio Rotterdam weer eens komen bezoeken. Houd je goed!!!
 
Bovenaan