Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Update coronavirus Tsjechië, 3 september:

Record van 680 gevallen, nieuwe maatregelen in Praag verwacht.
Volgens gegevens die vanochtend door het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid zijn gepubliceerd, zijn er gisteren 680 nieuwe COVID-19-gevallen gemeld in Tsjechië.

Voor de derde opeenvolgende dag vestigde het aantal nieuwe zaken COVID-19-zaken in Tsjechië een record. Een bijgewerkte totaal van 649 gevallen werden gemeld op woensdag, voorbij het vorige record van 504 gevallen op dinsdag.

Het dagelijkse aantal tests dat wordt uitgevoerd, bereikt deze week ook nieuwe hoogtepunten; Op dinsdag en woensdag werden ongeveer 11.000 COVID-19-tests uitgevoerd, terwijl het aantal tests op donderdag later op de dag bekend wordt gemaakt.

Sinds het begin van de COVID-19-epidemie in maart zijn er bijna 26.500 bevestigde COVID-19-gevallen in de Tsjechische Republiek, met 18.800 terugvorderingen en 426 COVID-19-gerelateerde sterfgevallen.
Momenteel zijn er 7.196 bekende actieve COVID-19-gevallen in het land, wat ook een recordhoogte is.

In totaal zijn er momenteel 177 opgenomen in het ziekenhuis, van wie 40 in ernstige toestand.
Het percentage COVID-19 waarvoor ziekenhuisopname vereist is, is echter stabiel gebleven op 2,6%, na een recordhoogte van ongeveer 10% in april en mei. De meeste van de nieuw gemelde gevallen vertoonden slechts milde of geen symptomen van de ziekte.

Vandaag zal het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid een bijgewerkte regionale risicobeoordelingskaart publiceren, die de gebieden in het land zou kunnen dicteren waar aanvullende beperkende maatregelen zullen worden genomen.

Woensdag zei de Tsjechische minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch dat er waarschijnlijk nieuwe maatregelen zullen worden genomen, vooral in Praag; de situatie is sindsdien alleen maar verslechterd.

Vojtěch zelf bevindt zich in quarantaine nadat andere Tsjechische gezondheidsfunctionarissen waarmee hij in contact was, waaronder hoofdhygiëniste Jarmila Rážová, woensdag positief testten op COVID-19.

In totaal hebben vier plaatsen in de Tsjechische Republiek de afgelopen zeven dagen meer dan 50 COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners gemeld, waaronder Hodonín (64 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners), Třebíč (57 nieuwe gevallen) en Svitavy (56 nieuwe gevallen).

In Praag zijn er de afgelopen week 53 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners geweest. Praag heeft ook het hoogste aantal COVID-19-gevallen gerapporteerd sinds het begin van de epidemie, namelijk 6.100.

Verwacht beperkende maatregelen die later vandaag in Praag zullen worden ingevoerd, samen met Hodonín, Třebíč en Svitavy, wanneer het ministerie van Volksgezondheid zijn nieuwe kaart onthult. Deze maatregelen omvatten waarschijnlijk extra locaties waar maskers moeten worden gedragen.

Het aantal nieuwe COVID-19-gevallen per hoofd van de bevolking is nu hoger in Tsjechië dan in elk van de buurlanden.

Naast nieuwe maatregelen die in het land worden genomen, wordt Tsjechië deze week waarschijnlijk ook door andere Europese landen op de lijsten van risicogebieden geplaatst, waardoor reizen in sommige opzichten wordt beperkt. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland is momenteel bijvoorbeeld een verplichte quarantaine van twee weken vereist voor reizigers die uit Tsjechië komen.
Bron news.expats.cz.

Nog eens vier COVID-19-gevallen onthuld onder contacten van Tsjechische overheidsfunctionarissen.
Bron news.expats.cz.

Duitsland overweegt Tsjechië van de groene lijst te schrappen.
Bron seznamzpravy.cz.
---------------------------------------------
Het verschil van ziekenhuisopname nu 2,6% en 10% in april en mei, kan verklaard worden dat de ouderen en zwakkeren beter beschermd worden en ze zelf ook beter weten hoe ze zich moeten beschermen.
Maar als je ziet hoe bv in Sušice concerten en feesten gehouden worden hou ik mijn hart vast als die bij hun oudere zwakkere familieleden op bezoek gaan.
De 426 COVID-19-gerelateerde sterfgevallen zijn positief getest, maar er zijn meer sterfgevallen zonder test die niet geregistreerd worden. In Nederland worden die zonder test wel geregistreerd.
 

kuurgast

Donateur
Praagse hygiënische autoriteiten scherpen maatregelen tegen coronavirus aan.

De autoriteiten scherpen de preventieve maatregelen tegen Covid 19 in Praag aan na een plotselinge piek in zaken. Vanaf 4 september zijn gezichtsmaskers verplicht in winkels, evenals in het openbaar vervoer, openbare instellingen en medische voorzieningen, zei de chef hygiëne van Praag, Zdeňka Jágrová op een persconferentie op vrijdag. Bovendien zullen bars en restaurants gesloten moeten zijn tussen middernacht en 06.00 uur. Vanaf 14 september zijn gezichtsmaskers verplicht op scholen.
Maskers hoeven niet te worden gedragen op sportvelden in Praag, zoals zwembaden of sporthallen.

Hoewel het aantal opgenomen COVID-patiënten laag is en de capaciteit voldoende is, zegt Jágrová dat het aantal ziekenhuispatiënten toeneemt.
"Er zijn meer dan 100 gevallen per dag in Praag", zei ze.
"Van de 168 van gisteren waren er 68 alarmerende patiënten in de leeftijdsgroep van 20-29 jaar, met een hoog risico op ziekte, dus hebben we deze maatregel geïntroduceerd", voegde Jágrová eraan toe.
De Praagse gezondheidsfunctionarissen zeiden dat het dragen van maskers een van de weinige maatregelen is die de stad kan nemen om de ziekte tegen te gaan.

Hygiënisten hebben het bezoek aan het tehuis voor ouderen nog niet verboden. Volgens Jágrová moeten mensen met symptomen van de ziekte of jongeren die terugkeren uit het buitenland deze echter vermijden.

In Praag is een groot deel van de buitenlanders besmet, 38 van de in totaal 168 patiënten, onder wie toeristen, deels uitzendkrachten die een 90-dagen werkvisum hebben.

Opsporen is moeilijk geworden voor haar afdeling, zegt Jágrová, die iedereen die positief test, vraagt om thuis te blijven en om een lijst te maken van de laatste 20-30 mensen waarmee ze contact hebben gehad.
----------------------------------
Tsjechië krijgt in het najaar snelle coronavirus-test.

Tsjechië zou in het najaar een snellere coronavirus-test moeten hebben, de regeringscommissaris voor wetenschap en onderzoek, Roman Prymula zei dit vrijdag op een seminar over telegeneeskunde in Praag. De nieuwe op speeksel gebaseerde test zou binnen ongeveer 45 minuten een betrouwbaar resultaat moeten opleveren, zei Prymula. Momenteel vertrouwt het land op PCR-tests die tot twee dagen duren. De nieuwe test zou vanaf oktober beschikbaar moeten zijn.
Bron english.radio.cz/news + news.expats.cz.
----------------------------------------------------------
Vrijdag 798 positief geteste personen en in totaal liggen 190 mensen met covid in het ziekenhuis.
Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:
Het loopt behoorlijk uit de klauwen nu. Vandaag 798 positieve testen. Met deze cijfers verwacht ik dat Tsjechië volgende week voor Nederland op oranje gaat. Dus 10 dagen quarantaine bij thuiskomst in Nederland. En Duitsland zal waarschijnlijk hetzelfde gaan doen. Reizen per OV naar Tsjechië wordt hierdoor moeilijk. De overheid heeft te traag gereageerd en de bevolking is erg laconiek viel mij op. Gisteren per auto teruggekeerd uit Tsjechië. Ik hoop over 11 dagen per trein weer te gaan, maar ik vrees dat het niet meer mogelijk zal zijn. Want 10 dagen quarantaine op eigen kosten of vakantie dagen inleveren gaat dat onmogelijk maken. Misschien eind oktober weer per eigen auto met in calculatie van quarantaine. Helaas.
Babis zal wel het wel weer op dealtjes willen gooien met Duitsland, net als hij met GB probeerde. Maar Duitsland en GB zijn geen Griekenland. Die kijken puur naar de cijfertjes en die zijn verontrustend.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Angst voor de Duitse lijst? Het ergste dat ons kan overkomen, geluiden uit Praagse restaurants.

Praag wordt het meeste getroffen door corona en de maatregelen.
Er is bijna geen toerisme en ze zijn bang om in Duitsland van de groene lijst gehaald te worden, want dan blijven er nog minder toeristen over. Als er op dit moment iemand uit het buitenland komt, zijn het mensen van bestemmingen op rijafstand. De hotels staan bijna leeg. Kantoren werken vanuit huis, voor restaurants betekent dit dat ze tijdens de lunch minder gasten hebben en ook geen toeristen. Zelfs daklozen hebben een probleem...er valt niets bij te verdienen met bedelen zonder toerisme.

De bars, clubs en andere uitgaansgelegenheden van Praag moeten vanaf woensdag om middernacht sluiten. De bedrijven begrijpen dit wel en staan er achter om het virus zo snel mogelijk omder controle te krijgen. De verplichting om maskers te dragen, keert terug naar winkelcentra, wat sommige klanten ontmoedigt.

Waarom maskers in winkels is wel een discussie:
Winkeliers zien de hele situatie een beetje anders. Volgens de voorzitter van de Vereniging van Winkelcentra, Jan Kubáček, legden hygiënisten de verplichting om maskers te dragen in winkels niet voldoende uit.
"Deze maatregel vermindert logischerwijs het comfort van de klant en zijn bereidheid om naar de winkel te gaan en geld uit te geven", beschrijft de voorzitter van de Vereniging van Winkelcentra, Jan Kubáček. "Als er een feitelijke vaststelling achter zit, hebben we er geen probleem mee. Als er echter geen bewijs is dat winkelcentra de plaats zijn van een verhoogde overdracht van ziekten, begrijpen we die beslissing niet. Ik weet niet waarom we de economische verliezen voor deze maatregel zouden moeten dragen."

Hygiënisten hebben echter niet ontdekt dat het coronavirus zich in een winkel of winkelcentrum verspreidt.
Mensen raken meestal besmet in het gezin, op het werk of vakantie.
Daarnaast zijn de meeste plaatsen waar besmettingen plaats vinden bars, restaurants en sportclubs.
De plaatsen waar mensen in Praag besmet raakten en zo het virus verspreidden, bevinden zich ook in banken, op bouwplaatsen, in accommodatiefaciliteiten of bij een cultureel evenement. Prague Hygiene heeft het volledige 62-koppige operakoor van het Nationale Theater in quarantaine geplaatst vanwege besmettingen met het coronavirus.
Bron seznamzpravy.cz.
------------------------------------------
Vanaf 14 september moeten alle schoolkinderen in Praag mond- en neusbescherming dragen in de gemeenschappelijke ruimtes van hun scholen. Dit is niet nodig tijdens de lessen in de klaslokalen. In de kleuterscholen blijft alles hetzelfde, noch de kinderen, noch het personeel hoeven een masker te dragen. Van een bezoekverbod aan bejaardentehuizen wordt verder afgezien om de bewoners daar niet onnodig te traumatiseren.
Bron deutsch.radio.cz.

Die maskers voor kinderen wordt veel over gesproken. Ze wilden de FFP2 maskers verplichten, maar deze kan je maximaal 6 uur dragen dus 2 per dag nodig en zijn bijna niet te koop (zeker niet in kindermaat) en te duur.
------------------------------------------------------------

Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid en het Smart Quarantine-team van Tsjechië selecteerde de meest voorkomende activiteiten en rangschikte ze van de meest risicovolle (9) tot de minst risicovolle (1).
Dit blijkt een kopie te zijn van een lijst uit Texas en is een risico berekening met masker op.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
EhJYJv3WsAAdQ3l


Ik waarschuw voor paniek, laten we voorzichtig zijn, optimisten, zei Zeman over de covid.


President Miloš Zeman waarschuwde voor paniek en wijdverbreide beperkingen over de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Volgens hem zouden maskers alleen verplicht moeten zijn bij uitbraken, elders zouden ze vrijwillig moeten zijn.

"Het zou goed zijn als maskers alleen verplicht zijn bij uitbraken, terwijl ze elders vrijwillig zijn", zei Zeman. Hij is geen voorstander van wijdverbreide maatregelen en onnodige paniek. Hij raadde voorzichtigheid aan wanneer meer mensen samenkomen. "Ik waarschuw voor paniek, laten we voorzichtig zijn, optimistisch", zei hij tegen Prima televisie. Het wordt zondag 6 september 2020 vanaf 11.00 uur op TV Prima of op CNN Prima uitgezonden.

Het is het eerste publieke optreden van het staatshoofd sinds eind augustus, toen hij zijn arm brak en een operatie onderging. Kasteelwoordvoerder Jiří Ovčáček plaatste foto's van de opnames van vandaag op Twitter, waarop de president staat met een orthese die zijn rechterarm fixeert.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Overzicht

Verspreiding van coronavirus in Tsjechië
  • 1 maart - Tests onthullen de eerste drie gevallen van infectie. Alle geïnfecteerden kwamen uit Italië. Daarna groeide het aantal besmette mensen en in de zeven dagen daarna ontdekten hygiënisten meer dan 50 besmette mensen.
  • 21 maart - Het aantal gevallen is hoger dan 1.000.
  • 22 maart - De eerste persoon die besmet is met het coronavirus, overlijdt in Tsjechië.
  • 3 april - Het aantal doden als gevolg van coronavirus bedroeg meer dan 50, waarvan er 56 waren. 4194 mensen raakten besmet en 74 werden genezen.
  • 15 juni - Het aantal gevallen is hoger dan 10.000.
  • 25 juli - Het aantal positieve testers bedraagt meer dan 15.000.
  • 17 augustus - Meer dan 20.000 mensen in Tsjechië raken besmet met het nieuwe coronavirus. Een recordaantal van 5.816 mensen was momenteel ziek.
  • 21 augustus - De dagelijkse toename van het aantal coronavirusgevallen in Tsjechië bedroeg voor het eerst meer dan 500, dat waren er 505. Het vorige record van 27 maart was 377. Het aantal bevestigde gevallen van covid-19 in Tsjechië bedroeg meer dan 21.000.
  • 2 september - Tsjechië registreert een nieuwe recordgroei in bevestigde gevallen, met 650 meer infecties.
  • 3 september - De toename van nieuwe gevallen was opnieuw een record, met 680 nieuwe gevallen toegevoegd en in totaal bijna 26.500 geïnfecteerde mensen.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...rekord-nakazeni.A200904_051330_zahranicni_bro
 

kuurgast

Donateur
De WHO moet zwijgen, zei Babiš als waarschuwing tegen een verandering van route.

Premier Andrej Babiš riep de Tsjechische tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die vandaag waarschuwde tegen het voornemen om niet alle met het coronavirus geïnfecteerde contacten op te sporen, op te zwijgen. Ze raadde maskers niet aan en wist niet eens dat er een pandemie was, schreef de voorzitter op Twitter aan de organisatie. Hij voegde eraan toe dat volgens de statistieken van sterfgevallen in Europese landen per miljoen inwoners, Tsjechië de situatie beheert.

"Ik lees wat de WHO nu heeft gepubliceerd. De WHO, die geen maskers aanbeveelt en niet eens wist dat er een pandemie was. Ik denk dat het stil moet blijven. En voor de Tsjechische media, die nog steeds kritiek leveren en schrijven dat we dat niet kunnen per miljoen inwoners. Het gaat heel goed met ons ”, aldus de premier. Experts van het Ministerie van Volksgezondheid bespreken nu de verandering in tracering. Babiš kondigde zijn publicatie vrijdag aan. Regeringscommissaris voor Gezondheidsonderzoek Roman Prymula schreef aan ČTK dat "de verandering van tracering nog zal worden besproken".

Volgens de Tsjechische tak van de WHO is de situatie in Tsjechië nu zorgwekkend. De gegevens tonen een toenemende mate van verspreiding van infectie over provincies en districten, en een toename van ziekenhuispatiënten met covid-19, inclusief degenen met een ernstige aandoening. De oplossing is niet om geïnfecteerde contacten niet meer op te sporen, maar om de capaciteit te vergroten, aldus de branche op Facebook. "Testen, contactopsporing en isolatie, we hebben geen ander alternatief in covid-19-beheer. Noch in ons land, noch ergens anders", zei de medische organisatie, eraan toevoegend dat de covid-19-tests aanzienlijk zijn uitgebreid en goede resultaten laten zien.

De dagelijkse toename van het aantal geïnfecteerden in Tsjechië op maandag overschreed de 500 voor de zesde keer sinds het begin van de epidemie, en meer dan 8.400 mensen zijn momenteel besmet.

Naast de verandering in tracering, sprak Babiš ook over de mogelijkheid dat degenen die een FFP2-masker voor hun mond hadden wanneer ze in contact kwamen met een geïnfecteerde persoon, niet in quarantaine hoefden te worden geplaatst. Prymula noemde de discussie een mediabubbel. "Zelfs waar mensen de maskers en de afstand bewaarden, hoefden ze niet in quarantaine te gaan. Als ze allemaal sluiers hebben, is dat geen probleem.

Vojtěch: Tsjechië wil tracering efficiënter maken, niet terugtrekken.

In verband met het plan om het systeem voor het opsporen van met coronavirus geïnfecteerde contacten te wijzigen, benadrukte de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch dat Tsjechië niet zal stoppen met traceren. Net als Babiš maakte hij bezwaar tegen de waarschuwing van het Tsjechische WHO-bureau tegen terugtrekking uit contactmonitoring. De wijziging in het systeem voor het traceren van met coronavirus geïnfecteerde contacten, zoals maandag door Babiš gesuggereerd, wordt nu beoordeeld door werkgroepen van het ministerie van Volksgezondheid. Het eerste voorstel zal tegen het einde van de week worden ingediend, waarna het materiaal zal worden besproken door de Regeringsraad voor gezondheidsrisico's, vertelde de minister van Volksgezondheid aan ČTK.

"Experts zijn nu een debat begonnen over het veranderen van het traceersysteem om het efficiënter te maken. We vergroten de capaciteit van hygiënestations en laboratoria. We doen ons uiterste best om de epidemie onder controle te houden", zei Vojtech later in een persbericht. Hij weigerde uitvoerig commentaar te geven op het plan totdat het was besproken. De hoofdhygiëniste Jarmila Rážová weigerde ook commentaar te geven op het plan om alleen de contacten van patiënten met symptomen en een ernstiger verloop van de ziekte op te sporen.
Bron ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
Update coronavirus Tsjechië, 8 september: 563 nieuwe gevallen op maandag, maskers in winkels van Praag.

Om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, worden vanaf 9 september aanvullende maskerbeperkingen van kracht in de Tsjechische hoofdstad.

Volgens de laatste gegevens die vanmorgen door het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid zijn gepubliceerd, zijn er maandag 563 gevallen van COVID-19 gemeld in Tsjechië.
Het is de zesde keer sinds het begin van de epidemie dat de dagelijkse toename meer dan 500 nieuwe gevallen is, en de vijfde keer in de afgelopen zes dagen.

Een recordaantal van 656 covid-19-infecties is dinsdag aan het begin van de avond binnengekomen, dit wordt vannacht om 01.00uur aangevuld.

Er waren 220 nieuw geregistreerde gevallen van Covid-19 in Praag in de afgelopen 24-uur, zei de chef hygiëne van de stad, Zdeňka Jágrová, dinsdagavond. Dit was de grootste eendaagse sprong in coronavirus aantallen in Praag sinds het begin van de pandemie.

Er zijn momenteel 234 mensen met COVID-19 die in Tsjechische ziekenhuizen worden behandeld. Volgens de laatste gegevens van het ministerie van Volksgezondheid verkeren 62 patiënten met covid-19 in een ernstige toestand, het meest sinds 29 april.
440 mensen zijn tot nu gestorven aan covid-19.

Volgens de regionale kaart van het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid kunnen aanvullende voorschriften worden genomen op plaatsen met een verhoogd risico op COVID-19-overdracht. Momenteel is Praag de enige locatie die wordt vermeld met de oranje status met gemiddeld risico.

De Praagse autoriteiten overwegen nu strengere regels in te voeren om het virus in te dammen. Na een bijeenkomst van burgemeester Zdeňek Hřib, andere raadsleden en volksgezondheidsfunctionarissen op dinsdag, werd besloten deze week nieuwe maatregelen te nemen.

Praag heeft de afgelopen zeven dagen een recordaantal van ongeveer 74 nieuwe COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners gemeld, maar een andere locatie heeft dit percentage de afgelopen dagen overtroffen.

Pelhřimov heeft na een recente uitbraak ongeveer 101 nieuwe COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners bereikt; de regio Vysočina heeft militaire hulp gevraagd om de situatie in een bejaardentehuis in Pelhřimov te helpen aanpakken, waar 23 bewoners en 18 werknemers positief zijn getest op COVID-19.

Třebíč, Svitavy, Hodonín, Pilsen-Zuid, Tábor en Beroun hebben de afgelopen week allemaal meer dan 60 nieuwe COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners gemeld.
Bronnen news.expats.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Zie verder de cijfers en grafieken op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Stoplicht-kaart van besmettingen met corona in Tsjechië op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/stupne-pohotovosti
(Klik op de regio en dan verschijnt een bericht > kopieer de tekst en plak in translate.google.nl.)
corona 8 september.PNG De laatste kaart is nu wel bijgewerkt in Engelse versie op koronavirus.mzcr.cz.

In het weekend ruim boven de 300 en dinsdag om 18.00uur 656......dat gaat richting 1000 per dag.
IC bezetting neemt ook toe......
Wanneer lukt het ze dit om te draaien.......mild en veel volledig asymptomatische symptomen zegt niet alles.

01.00uur......1164 positief geteste personen op dinsdag. Ook komen er meer meldingen van gevallen in seniorenhuizen voor onder de ouderen en verzorgend personeel.
 
Laatst bewerkt:
Ik verwacht dat Duitsland (en Nederland waarschijnlijk ook) deze week Tsjechië op oranje zet. De grafieken blijven een stijgende lijn vertonen en in de hoofdstad en een aantal andere gebieden ligt het aantal besmettingen ruim boven de 50 per 100000 inwoners per week. Hopelijk blijft het bij regionale oranje zones en gaat het niet voor het hele land gelden. Ik bereid me al voor. Ik heb de voorwaarden al gecheckt of je nog naar Nederland via Duitsland mag reizen met de trein wanneer je uit een risicogebied komt. En waar je een Covid19 test kan doen met officiël certificaat in Liberec. Dat de boel onder controle is zoals Babis zegt blijkt niet uit de grafieken.

https://www.tagesschau.de/ausland/corona-tschechien-109.html
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Hoe verhoudt Tsjechië zich tot de EU-landen?

Volgens de ontwikkeling van coronavirus-infectie in 14 dagen, zijn alleen Spanje, Frankrijk, Kroatië, Roemenië en Malta slechter af in de Europese Unie dan Tsjechië. Ontwikkeling is beter in omringende landen.
------------------
Vanaf morgen zijn maskers verplicht in alle gebouwen in heel Tsjechië.

Bron seznamzpravy.cz.
--------------------------------------------
In Nová Ves in de Pilsen-regio moeten mensen zelfs buiten maskers dragen, de reden is waarschijnlijk een kermis van 29 augustus.
In het dorp met 280 inwoners is tot dusver bij twintig mensen besmetting met het coronavirus vastgesteld.
Mensen moeten ook afstand houden en niet samenkomen. Het restaurant en het stadskantoor zijn gesloten voor het publiek, culturele, sociale en sportieve evenementen en er mogen geen privéfeesten worden gehouden.
Aan het einde van deze week moet een mobiel monsterteam naar de gemeente komen om monsters te nemen van mensen die nog niet zijn getest.

In de zuidelijke Pilsen-regio kwam de infectie ook voor in het psychiatrisch ziekenhuis in Dobřany, vijf kilometer verderop, waar tot nu toe bij vier medewerkers een coronavirus is aangetoond. Het ziekenhuis stopte onmiddellijk met het opnemen van patiënten en verbood bezoeken.
Bron seznamzpravy.cz.
-----------------------------------------------------------
30 gevallen van covid in een verpleeghuis in Úpice.

In het privéhuis van senioren in Úpice in de regio Trutnov is een covid-19-uitbraak met 30 gevallen. Een cliënt van het huis met een covid stierf dinsdag in het ziekenhuis. De bron van de infectie was waarschijnlijk een bezoek van twee muziektherapeuten aan huis eind augustus. De ziekte werd voor het eerst ontdekt door hygiënisten bij hen en in de dagen daarna bij 17 cliënten van het tehuis, zeven werknemers van het huis en bij vier van hun familieleden. De patiënten zitten in eenzame opsluiting en het hele huis is in quarantaine geplaatst.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Pelhřimov heeft na een recente uitbraak ongeveer 101 nieuwe COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners bereikt; de regio Vysočina heeft militaire hulp gevraagd om de situatie in een bejaardentehuis in Pelhřimov te helpen aanpakken, waar 23 bewoners en 18 werknemers positief zijn getest op COVID-19
Ik weet van vrienden uit de regio, dat er mensen besmet zijn, die contacten, of familie hebben in Praag.
Een lerares in Novy Rychnov, met zoon in Praag testte positief, waardoor alle leerlingen uit haar klas naar huis gestuurd zijn...

Covid-19 ging ook pas geopende scholen uit de weg. In de regio Pelhřimov werd een klas van een basisschool in Nový Rychnov in quarantaine geplaatst. Vanwege ziekte van de docent blijven de wijken tot het einde van de week thuis. De klas schakelde automatisch over op afstandsonderwijs. Volgens directeur Vladimír Srb geldt het dragen van sluiers alleen voor leerkrachten.

Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy...ry-vysocina.A200908_569759_jihlava-zpravy_evs
 

kuurgast

Donateur
Klopt. Vooral de jongeren gingen naar feesten en er werden weilanden gehuurd voor zogenaamde privé feesten, waar dan techno-party's werden gehouden. De politie kon dat niet verbieden. Dit gebeurde in meerdere plaatsen.
Zo werden op socialmedia in NL filmpjes gedeeld van de party's in Tsjechië met de vermelding dat ze er geen corona kenden. Nu wordt het virus door diezelfde jongeren verspreidt over het hele land.
Maskers dragen in je dorp......ach dan gaan ze toch gewoon winkelen in Pilzen omdat het daar niet nodig is.......

Er zijn circa 20.000 ziekenhuisbedden in Tsjechië, waarvan 548 IC-bedden. Bron covid19.healthdata.org/czechia.

Het gaat niet goed met ons, premier. De dynamiek is duidelijk. Op dit moment zitten er al meer dan 50 mensen op de IC's en binnen twee weken zal het vergelijkbaar zijn met het voorjaar. Dat is nu heel duidelijk. Ik neem aan dat je na de verkiezingen op de rem trapt.
------------Het aantal patiënten met COVID in Tsjechië is niet meer een goed aantal, want het groeit enorm. Dus we schakelen over op het dodental, het zal niet veel groeien tot de verkiezingen.
Bron twitter.com. Begin oktober zijn er regionale verkiezingen, men verwacht dat Babiš voor die tijd niet teveel negatieve gevoelens wil opwekken tav zijn ANO-partij.....alles voor de kiezers.......

België geeft nu code rood voor Praag en oranje voor rest van Tsjechië. Bron mzv.cz/brussels.

Duitsland zou vandaag nieuwe kleuren zones doorgeven......
-----------------------
Praag staat al op de index in Duitsland: test of quarantaine.

Duitsland heeft besloten Praag op te nemen in de lijst van epidemiologisch risicovolle gebieden. De grenzen gaan niet dicht, maar een test is nodig. Als hij het niet heeft, moet hij in quarantaine en in Duitsland laten testen.
Bron novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:
En die zogenaamde techno-party op het weiland, daar werd door de boeren uit de regio een tractor op af gestuurd, om te besproeien met varkensurine, zodat het volkje zou ophoepelen, en als reactie daarop begonnen ze de tractor te vernielen.
De omwonenden waren met deze feestjes niet erg opgezet, en deden er alles aan om het jonge volkje te ontmoedigen, maar zonder resultaat...

Er wordt in België gesproken over Corona moeheid, vooral bij jongeren, in Tsjechië is dit volgens mij niet anders. De jongeren denken dat het overroepen is, en hun niet raakt, de meeste mensen die overlijden, zitten voornamelijk in de derde leeftijdsgroep.

Wat ze niet beseffen, is dat het zij zijn, die het lont overal aansteken...
 
Laatst bewerkt:
vraag me af of het nut heeft in een bepaalde richting te wijzen.
aan de ene kant groeps-immuniteit andere kant zo min mogelijk contact.
hoe is het godsnaam mogelijk dat er zo enorm weinig mensen corona hebben ?
als iedere persoon minstens in contact komt met 2 anderen per dag zou het toch kwadratisch omhoog gaan.
ik wordt steeds sceptischer.........
en velen weten niet eens of ze het (gehad) hebben.
misschien iemand met een verklaring ?
 

kuurgast

Donateur
@curious Die groeps-immuniteit klonk bij het begin van het virus in Europa heel interessant.
Maar....waar geen rekening mee gehouden werd, was de IC-capaciteit. De mensen die daar terecht kwamen verblijven daar veel langer dan gedacht, niet alleen de oudere en zwakkeren maar ook jongere mensen die langdurige problemen over houden. Zweden is een ander verhaal, ze zijn niet zo knuffelig, hebben meer ruimte en grotere capaciteit in ziekenhuizen.
Tsjechië zag de bui wel hangen en wisten dat ze geen grote toeloop in hun ziekenhuizen konden veroorloven. Daarom werd iedereen achter de maskers geplaatst.
De cijfers die je nu ziet klopt met wat er 10 dagen geleden speelde.....veel gezelligheid rondom het einde van de vakanties.
De komende 2 weken zal het aantal positief getesten nog veel verder oplopen en het traceren lukt ze nu al bijna niet meer, waardoor het risico bestaat dat het uit de hand gaat lopen.
Als je in een dorpje zit waar weinig mensen vanuit grotere plaatsen komen dan zal je er niet veel van merken.

Het belangrijkste waar we zelf aan kunnen bijdragen is afstand houden en goed je handen wassen totdat er een vaccin komt.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Vanaf morgen 10 september zijn de maskers terug in Tsjechië.

Tv-presentatoren of mensen in restaurants die eten en drinken. Lees meer over de uitzonderingen voor het dragen van maskers.

In verband met het groeiende aantal coronavirusinfecties op woensdag, heeft het centraal medisch team besloten dat ze vanaf donderdag 10 september maskers moeten dragen in kantoren, winkels, bedrijven (behalve met 2 meter tussenruimte), kantoren en alle andere binnenruimtes.

Maskers zullen overal "onder het dak" gedragen moeten worden, behalve in eigen appartement en hotelkamer.

Maskers zijn niet verplicht in klaslokalen op school, alleen in gemeenschappelijke ruimtes. Het is nu ook nodig om je mond en neus te beschermen als je met het openbaar vervoer reist.

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid geldt de vrijstelling voor het dragen van sluiers voor de volgende groepen mensen:

- kinderen jonger dan twee jaar

- kinderen en pedagogisch personeel op de kleuterschool en kinderen en verzorgers in een kindergroep

- personen in onderwijsinstellingen die eenjarige cursussen vreemde talen aanbieden met voltijds onderwijs in klassikaal onderwijs

- slaapzalen en jeugdtehuizen in het geval van personeel of gehuisveste kinderen, leerlingen of studenten

- schoolfaciliteiten voor het uitvoeren van institutioneel onderwijs of beschermend onderwijs en scholen die bij hen zijn gevestigd en centra voor educatieve zorg bij het verlenen van internaten

- scholen opgericht door het Ministerie van Justitie

- leerlingen, studenten en pedagogisch personeel van een school die is ingesteld op grond van artikel 16, lid 9 van de Onderwijswet

- personeel en kinderen in voorzieningen voor kinderen die onmiddellijke hulp nodig hebben

- personen met een verstandelijke stoornis, een autismespectrumstoornis, een ontstekingsstoornis of een ernstige verandering van de mentale toestand, wier mentale vermogens of huidige mentale toestand het niet mogelijk maken dit verbod na te leven

- patiënten, als ze worden opgenomen in een ziekenhuis voor intramurale zorg en als dit nodig is voor het verlenen van gezondheidsdiensten

- gezondheidswerkers zolang dit strikt noodzakelijk is voor het verlenen van gezondheidsdiensten

- gebruikers van sociale diensten in sociale voorzieningen, zoals wekelijkse ziekenhuizen, tehuizen voor gehandicapten, tehuizen voor ouderen en tehuizen met speciale regimes, en in voorzieningen die sociale opvang in woonvorm bieden

- andere door de verlener van gezondheids- of sociale diensten of de behandelende arts te bepalen gevallen van verplaatsing en verblijf in gezondheids- en maatschappelijke zorginstellingen

- werknemers en personen in een gelijkaardige functie, waaronder grondwettelijke ambtenaren, terwijl zij op de ene plaats werkzaamheden verrichten, indien zo iemand op een afstand van ten minste twee meter van een andere persoon werkt

- personen die een openbaar vervoermiddel besturen wanneer ze bij het inchecken geen direct contact hebben met de passagier

- rechters, lekenrechters, openbare aanklagers, beklaagden en hun advocaten, deelnemers aan civiele, administratieve en constitutionele gerechtelijke procedures en hun vertegenwoordigers, getuigen, deskundigen, tolken en andere personen aldus door de rechtbank beslist, op de plaats en het tijdstip van de gerechtelijke procedure

- personen die het werk van een auteur uitvoeren (bijvoorbeeld een theater-, dans- of muziekvoorstelling), personen die lezingen geven en personen die optreden bij de creatie en productie van een audiovisueel werk of programma

- moderatoren, redacteuren en andere personen die optreden in radio-, televisie- en andere programma's

- personen die werkzaamheden uitvoeren die bij besluit van de bevoegde volksgezondheidsinstantie zijn ingedeeld in categorie drie of vier voor de risicofactor arbeidsomstandigheden, warmtebelasting, alsmede personen die werkzaamheden uitvoeren die nog niet zijn ingedeeld en waarvan mag worden verwacht de aanwezigheid van een risicofactor arbeidsomstandigheden warmtebelasting valt in de derde of vierde categorie

- klanten van horecagelegenheden op het moment van consumptie van voeding en maaltijden, inclusief dranken

- personen die reizen in het openbaar vervoer gedurende de tijd die strikt noodzakelijk is voor de consumptie van voedsel en maaltijden, inclusief dranken

- echtgenoten tijdens de huwelijksceremonie en andere personen die bij die plechtigheid aanwezig zijn en personen die verklaren samen een geregistreerd partnerschap aan te gaan, en andere personen die bij die verklaring aanwezig zijn

- personen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor het maken van hun portretfoto, of foto van het pasgetrouwde stel, inclusief een gezamenlijke foto met leden van het huishouden en andere naaste personen

- Atleten of trainers tijdens training, inspanning, worstelen, competitie en dergelijke

- personen in kunstmatige binnenzwembaden, dit zijn een zwembad, een zwembad voor zuigelingen en peuters en een peuterbad, spa- en behandelingsbaden en sauna's.
Bron lidovky.cz.
In het privéhuis van senioren in Úpice in de regio Trutnov is een covid-19-uitbraak met 30 gevallen.....De bron van de infectie was waarschijnlijk een bezoek van twee muziektherapeuten aan huis eind augustus......
Het coronavirus blijft zich verspreiden in Úpice en heeft zich ook verspreid naar scholen.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
EU-gegevens laten zien hoe de Tsjechische COVID-situatie zich verhoudt tot de rest van Europa. Zie news.expats.cz.
----------------------------------------------------------------

150 scholen gedwongen onderwijs te staken of te beperken sinds heropening vorige week

Precies 150 scholen en kleuterscholen hebben hun onderwijs moeten beperken of moeten sluiten sinds het begin van het schooljaar op 1 september, volgens informatie die is verzameld door de nieuwssite iRozhlas van regionale hygiënestations. De directeuren die door iRozhlas werden ondervraagd, zeiden dat ze de situatie momenteel onder controle hebben en dat de communicatie met lokale hygiënestations goed verloopt.

De meeste scholen die het onderwijs moesten beperken of sluiten, bevinden zich in Praag (19) of de regio Midden-Bohemen (21). Bohemen wordt in het algemeen veel meer getroffen dan Silezië of Moravië. De regio Olomouc heeft het tot dusverre het beste gedaan, met slechts één getroffen school.

-------------------------------------

Praagse transportdiensten introduceren opnieuw automatische deuropening te midden van COVID-19-piek

-----------------------------------

Tsjechië wil contactformulier coronagevallen invoeren

Tsjechië wil een formulier invoeren waarop alle contacten van de afgelopen dagen bij een positieve Corona-test worden vermeld. Het formulier kan dan online worden ingevuld. Met de zelfverklaringen moeten de gezondheidsautoriteiten in Tsjechië worden ontlast. Volgens de huidige berichten hebben de kantoren door het toenemende aantal nieuwe coronagevallen ernstige problemen om alle contacten van besmette mensen zelf op te sporen.

-----------------------------------------

Babiš: Geen reisbeperkingen tussen Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije

Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije plannen geen wederzijdse reisbeperkingen vanwege de huidige Corona-situatie. Dat zei de Tsjechische premier Andrej Babiš woensdag in Wenen. Babiš, de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en de Slowaakse premier Igor Matovič waren bijeengekomen voor beraadslagingen in het zogenaamde Austerlitz-formaat.

Volgens Matovič willen de drie staten er alles aan doen om de grenzen tot het laatste moment open te houden. Kurz zei dat het aantal coronagevallen in Oostenrijk weer toeneemt. De situatie is daarom moeilijk, zeker gezien het grote aantal pendelaars met Tsjechië, zei de ÖVP-politicus.

---------------------------------

Geen economische maatregelen om verspreiding COVID-19 tegen te gaan

De Tsjechische Republiek gaat een zware herfst tegemoet, zei premier Andrej Babiš in een vooraf opgenomen toespraak op de top van het National Centre for Industry 4.0 in Praag woensdag. De heer Babiš zei dat het land zich geen verdere economische maatregelen kan veroorloven, mogelijk verwijzend naar de maatregelen die zijn genomen in het voorjaar van 2020 toen de pandemie het land voor het eerst trof, en riep iedereen op om de geldende veiligheids- en hygiëneregels te volgen.

De definitieve rekening voor het coronavirus zal worden geteld nadat de pandemie voorbij is, zei de premier, maar benadrukte dat de regering geen beperkingen van economische aard zal opleggen. Hij zei dat, hoewel het aantal gevallen toeneemt, veel mensen zich gedragen alsof het virus al verdwenen is, en hij verklaarde dat het belangrijkste doel van de regering was om de 50-plussers te beschermen die aan secundaire ziekten lijden.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz.

"de premier, maar benadrukte dat de regering geen beperkingen van economische aard zal opleggen."
Zullen we daar over 3 weken op terugkomen of hij zijn woord houdt?
 

kuurgast

Donateur
Reprodukční číslo = reproductie getal.

2422796.jpg


Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid begon het nummer R geheim te houden. Mensen vragen waarom.

Het nummer R is verdwenen uit de Mobile Info Card-applicatie van het ministerie van Volksgezondheid. Mensen op sociale netwerken vragen zich af waarom dit zo is. Het getal R kan aangeven hoeveel andere mensen een besmette persoon kan infecteren.

“Het nummer R is het basisreproductienummer. Voor epidemieën helpt het om in te schatten hoe ze zich zullen verspreiden. Hoe hoger het reproductiegetal, hoe sneller de ziekte zich verspreidt. Als het R-nummer kleiner is dan één, neemt het aantal besmette mensen in de populatie af. De basis is dus om het gemiddelde aantal andere mensen aan te geven dat direct besmet is door één besmette patiënt ”, stelt het ministerie van Volksgezondheid op haar website.

Dit nummer was tot voor kort nog dagelijks beschikbaar in de applicatie Mobiele Infokaart. Nu is het weg en mensen vragen waarom. Onder hen is de bekende Tsjechische econoom en universitair docent Danuše Nerudová. "In het voorjaar observeerde de hele natie elke dag de waarde van de R-indicator, die aangaf hoeveel andere mensen door één besmette persoon zouden worden besmet. Weet iemand waar deze statistieken naartoe zijn gegaan? Ik zou heel graag willen weten hoeveel het nu is ..., 'schreef ze op het sociale netwerk.

"Gezien de specifieke kenmerken van de epidemiologische situatie in de regio's en vooral de situatie in Praag, is één nummer voor heel Tsjechië niet helemaal zinvol. Om deze reden is het voorlopig uit de aanvraag geschrapt", legt het ministerie van Volksgezondheid uit.
Bron tn.nova.cz.

Ik zocht naar het R-getal en kon het niet vinden. Wel sprak een Praagse hygiëniste over R 1,3 maar dat is niet zeker.
 
Bovenaan