Recept Ovocné knedlíky (zoete deegballetjes met fruitvulling)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Ovocné knedlíky ofwel zoete deegballetjes met fruit gevuld

Een trots in de Tsjechische keuken is de dumpling. Bij het hoofdgerecht is de dumpling een bijgerecht en is deze gemaakt van brood of aardappel. Ook als dessert staan dumplings op het menu. De fruitdumplings zijn heerlijke zoetje deegballetjes en worden gevuld met pruim, kersen, abrikozen of aardbei. Vaak komt er een (vanille)sausje bij om het geheel nog zoeter te maken.

De Tsjechische keuken is kenmerkend voor het hebben van een aantal zoete maaltijden. De Tsjechen genieten niet alleen van als dessert, maar ook als hoofdgerecht, zoals žemlovka (appeltaart met kwark en rozijnen), pannenkoeken en.....traditionele met fruit gevulde dumplings.
Terwijl buitenlanders misschien verrast zijn als ze zoete deegballetjes gevuld met fruit voorgeschoteld krijgen, is het voor de meeste Tsjechen de smaak van hun jeugd.

De Tsjechische keuken biedt verschillende soorten fruit dumplings (ovocné knedlíky in het Tsjechisch), waarbij gebruik wordt gemaakt van allerlei ingrediënten. pruimen passen perfect bij aardappeldeeg, abrikozen voor deeg met room, bosbessen voor gistdeeg en aardbeien voor kwarkdeeg!
Tip : Vries de aardbeien van te voren even in, dan zijn ze veel makkelijker in deeg "in te pakken".

Het eerste geschreven recept voor dit gerecht stamt uit de 17e eeuw. Originele Tsjechische fruitbollen werden gebakken en gevuld met pruimen. Uiteindelijk begon koken de favoriete kooktechniek te worden. Op de dumplings werd maanzaad of geraspte tvaroh (een harde roomkaas) gestrooid, en welgestelde huishoudens voegden zelfs boter of room toe. In de loop van de jaren werden dumplings ook gestoomd en gemaakt met gist- of aardappeldeeg.

Dumplings zijn niet exclusief voor Tsjechië en zijn te vinden in andere Midden-Europese landen, zoals Oostenrijk, Duitsland en Polen. Maar in de Tsjechische landen werden ze onderdeel van een bijzonder sterke culinaire traditie, een geliefd gerecht dat het hele jaar door geserveerd kon worden.

In het late voorjaar werden dumplings gevuld met rabarber. Met de zomer kwam de tijd van aardbeien, kersen, abrikozen, bosbessen en pruimen. Pruimenknoedels waren geliefd bij de Oostenrijks-Hongaarse aartshertog Franz Ferdinand en zouden het favoriete eten zijn geweest van de eerste Tsjechoslowaakse president T.G. Masaryk. De Franse fijnproever Edouard de Pomiane plaatste zelfs pruimenknoedels in zijn top 10 van voedingsmiddelen van de wereld. Het is dan ook geen verrassing dat het gerecht een internationaal bekend warm dessert is geworden.
Enkele recepten van ovocné knedlíky:

Tvarohové knedlíky s ovocné.
Kwarkdumplings gevuld met fruit
Ingrediënten:
250 gram kwark (of roomkaas)
250 gram bloem
50 gram suiker
1 ei
Een beetje bakolie of boter
½ theelepel zout
Fruit naar keuze
Gemalen maanzaad
Bereiden:
1. Maak een deeg van kwark (of roomkaas), bloem en ei.
2. Voeg een beetje bakolie of boter toe.
3. Rol het deeg uit tot een blok en verdeel het in gelijke stukken.
4. Vul het deeg met fruit (abrikozen, pruimen, kersen, etc.)
5. Kook 5-7 minuten in licht gezouten water.
6. Serveer met maanzaad, suiker en gesmolten boter.
Bron goochelvertaling van english.radio.cz/fruit-dumplings.

Tvarohové knedlíky s meruňkami.
Kwarkknoedels met abrikozen
Ingrediënten:
250 gr. kwark (plattekaas)
180 gr. bloem
1 ei
1 snufje zout
8 verse abrikozen
2 el. boter
50 gr. suiker
nog wat kwark of zure room voor de garnering
Bereiding:
- Meng in een kom de kwark, de bloem, het ei en het zout en kneed het tot een glad deeg. Als het te nat is mag er nog wat bloem bij. Zet het een uurtje in de koelkast.
- Snij de abrikozen half door, haal de pit eruit en stop daarvoor in de plaats een half suikerklontje.
Bestuif een werkblad met bloem en vorm een dikke rol van het deeg. Snij het in acht stukken en vorm ieder stuk tot een plat pannenkoekje. In elk daarvan vouw je een abrikoos. Vorm er een gladde, goed gesloten bal van, evt. met behulp van een druppeltje water.
- Kook de knoedels in ruim water, ongeveer 7 minuten.
- Laat de gare knoedels goed uitlekken.
Besprenkel ze ruimhartig met gesmolten boter, bestrooi ze royaal met poedersuiker en lepel er een dot kwark of room naast.
Bron ajvar.nl.

Tvarohové knedlíky s jahody.
Kwarkdumplings gevuld met aardbei.
Ingrediënten:
500 g zachte romige kwark (ongeveer 40% vet)
500 g grof tarwebloem
2 eieren
2-3 eetlepels olie
Snufje zout
20-30 verse aardbeien
4 eetlepels gesmolten boter
4 eetlepels poedersuiker
4 eetlepels zure room of geraspte kwark
Bereiding:
Meng kwark en bloem in een grote kom, voeg eieren, olie en een snufje zout toe. Kneed tot een glad deeg, laat een tijdje staan. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan nog wat bloem toe.
Kneed het deeg kort om kleine balletjes van ongeveer 4 cm in diameter te maken - duw er lichtjes een kuiltje in, leg er een aardbei op en omwikkel het met het deeg om dumplings te maken.
Zorg ervoor dat de aardbeien volledig in het deeg zitten, zodat de knoedel niet open scheurt tijdens het koken.
Doe de dumplings voorzichtig in een pan met kokend gezouten water en laat 5 tot 8 minuten op laag vuur sudderen. Als de dumplings aan de oppervlakte komen, zijn ze klaar. Haal ze eruit met een eetlepel. Serveer met wat gesmolten boter, zure room of geraspte kwark en suiker.
Bron goochelvertaling van czechspecials.cz.

Tvarohove ovocne knedliky.
(fruitknoedel van kwarkdeeg, typisch Tsjechisch zomers gerecht))
Ingrediënten:
500 gram volle kwark
2 eieren
150 gram bloem (ongeveer)
1 snufje zout
16-20 stuks fruit (bijv. grote aardbeien of kleine pruimen)
200 gram ongezouten gesmolten roomboter
200 gram poedersuiker
250 gram gemalen maanzaad
Bereiden:
- De kwark, eieren, bloem en snufje zout tot een samenhangend deeg mengen. Doe er bloem bij tot het deeg niet meer teveel aan je vingers kleeft.
- Doe wat bloem op je handen, en neem een stukje van het deeg. Maak daar een plat rondje van (ong 5mm dik) en vouw dat rondom het fruit tot een mooi bolletje. 'Pak' zo al het fruit in.
- Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Kook de knedliky ongeveer 8-10 minuten tot ze gaar zijn.
- Serveer 4-5 knedliky per persoon. Garneer ruim met poedersuiker, gemalen maanzaad en gesmolten boter.
Dobrou chut'! (smakelijk eten!)
Bron ah.nl/kookschrift/recept.
 

kuurgast

Donateur
Povidlové taštièky, een soort deegflapjes met vulling
Een vergelijkbaar fruitgerecht van deeg met vulling die worden gekookt.

Dumplings; Tsjechische deegkussentjes met zoete vulling

Ingrediënten voor 4 personen:
250 gr bloem
1 ei
ongeveer 150 ml. lauwwarme melk
zout
200 gr. frambozen en/of bramen en/of bosbessen
poedersuiker
1 bekertje zure room.

Voorbereiding:
Maak van de gezeefde bloem een bergje op het werkblad, met een kuiltje in de top. Breek voorzichtig het ei in het kuiltje. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe, onder voortdurend kneden. Blijf kneden tot je een mooi soepel deeg krijgt. Als het deeg te droog is, een beetje melk toevoegen. Is het te nat, de bal door wat bloem rollen. Als je een soepel deeg hebt, dit afgedekt in een kom 20 min. laten rusten op een warme plek. Prak de vruchten fijn met een vork en strooi er 2 eetlepels poedersuiker overheen.

Bereiding:
Breng intussen een ruime pan met water en een klein beetje zout aan de kook. Kneed het deeg nog een keer goed door. Rol het uit tot een platte lap. Steek met een glas rondjes uit het deeg. Leg 1? theelepel vruchtenmengsel op het deegrondje (als je een groot rondje hebt, meer; als het rondje klein is, minder). Bevochtig de randjes met wat melk en vouw het deegrondje dubbel. Je krijgt nu allemaal halve maantjes van deeg met een vruchtenvulling. Gooi ? van de kussentjes in het kokende water en roer met een schuimspaan. Als de kussentjes gaan drijven zijn ze gaar. Schep ze uit het kokende water en laat ze in een zeef uitlekken. Af en toe omschudden om plakken te voorkomen. Herhaal dit tot alle deegkussentjes gaar zijn. Schep de knedliky op een groot bord. Leng de zure room aan met een beetje water zodat hij dik-vloeibaar wordt. Schenk dit mengsel over de knedliky. Bestrooi het geheel met veel poedersuiker.
In plaats van zure room met water kun je ook lobbig geklopte slagroom gebruiken. In Tsjechië eet men dit gerecht als ontbijt.

Bron smulweb.nl.

Vergelijkbaar recept, maar dan met aardappeldeeg Povidlové taštičky = Pruimentasjes op ajvar.nl.
 

kuurgast

Donateur
Hier is een recept dat is doorgegeven in een Tsjechoslowaaks banketbakkersboek met copyright 1952 door Charlotte G. Masaryk Society, NY,

Svestkove Knedliky pruimen dumplings.
2 kopjes bloem
1 ei, lichtjes geslagen
2 eetlepels gesmolten boter
1/4 kopje melk
1 theelepel zout
pruimen
Bereiding:
Meng ei met boter en melk. Voeg zout toe. Zeef de bloem op een bord en voeg het eerste mengsel toe, kneed tot een gladde massa. Snijd het deeg in kleine stukjes en wikkel het gelijkmatig om het fruit (zorg ervoor dat je je fruit voorzet!). Rondom goed afdichten. Doe dumplings in een grote pan met kokend gezouten water en kook ze ongeveer 8 minuten. Laat niet te lang koken. Haal onmiddellijk uit het water, besprenkel met gesmolten boter en bewaar in een vergiet boven heet water tot het klaar is om te serveren. Schik op een schaal, besprenkel met nog wat gesmolten boter en suiker. Als topping kunnen verkruimelde kaas, gemalen maanzaad of in boter gebakken paneermeel worden gebruikt.
Bron goochelvertaling van thekitchn.com.
 
oo lekker. helaas eten wij koolhydraat-arm, dus bloem mag niet, maar ga toch eens op onderzoek uit of dat door iets vervangen kan worden zoals amandelmeel of notenmeel. de kwark kan ws door Griekse yoghurt vervangen worden, dus dat is niet het probleem en anders wordt het smokkelen. :ja:
 

kuurgast

Donateur
Domácí tvaroh = huisgemaakte kaas.

In de recepten van Ovocné knedlíky wordt gebruik gemaakt van Tvaroh, ook wel Domácí tvaroh genoemd, dit is eigenlijk verse kaas of zoals wij in Nederland kennen wrongel.
Nu staat in de vertaling van de recepten kwark, wat prima is maar je kan de tvaroh ook zelf maken.
De originele recepten worden gemaakt van verse melk een paar dagen op een warme plaatst zetten en laten verzuren ofwel fermenteren. Dat is een methode die je wel moet leren van iemand die daar ervaring mee heeft ivm bacteriën en hygiëne.
Het kan sneller, eenvoudiger en hygiënisch verantwoord.

Zelfgemaakte tvaroh van melk en citroen.

Je hebt 2 liter melk en een citroen nodig. Dit recept zal zeker iedereen aanspreken die niet graag lang wacht. Dankzij citroen verzuurt de melk veel sneller, wat betekent dat je de gewenste consistentie kunt bereiken, waaruit je zelfgemaakte tvaroh veel sneller kunt maken. Deze methode is goed omdat er geen voorbereiding nodig is en mag gewoon melk uit de winkel zijn.
Giet de melk in een pan en plaats deze op een hete plaat. Als u biologische melk gebruikt, moet deze eerst worden gekookt. Als u gepasteuriseerde melk heeft, verwarm het dan gewoon, maar kook het niet. Pers ondertussen het sap uit de citroen. Voor deze hoeveelheid melk heeft u ongeveer 60 milliliter sap nodig. Giet met een dun straaltje het citroensap in de hete melk en meng. Je zult de reactie vrijwel onmiddellijk zien en de melk zal klontjes kaas gaan vormen. Laat de wrongel afkoelen en doe deze in het vergiet om de wei te laten uitlekken. Hoe minder vocht, hoe harder de tvaroh wordt.

Zelfgemaakte tvaroh van melk en kefir.
In dit recept combineren we een liter kefir en een liter melk. Van deze hoeveelheid ingrediënten krijg je ongeveer 300 gram zelfgemaakte tvaroh. Melk en kefir samen zijn de ideale twee voor het koken van zelfgemaakte tvaroh. Kefir versnelt de fermentatie van melk. Giet de melk in een pan en zet op fornuis. Verwarm tot het bijna aan de kook is. Als je de eerste bubbels op het oppervlak van de melk ziet, haal je de pan van de kookplaat en voeg je in een dun straaltje de kefir toe aan de melk. Meng vervolgens de inhoud van de pan door en laat de massa afkoelen en stollen. Breng vervolgens de wrongel over in een zeef om de wei uit te laten druipen.
Bron nejlepsi-recept.cz.

 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De zomer is van de fruitknoedels!

Als je Tsjechië hebt bezocht zonder de fruitknoedels te hebben geproefd, moet je meteen teruggaan om het goed te maken. De fruitknoedel is een traditionele Tsjechische specialiteit, met een paar typische kenmerken, die voornamelijk bestaan uit hun seizoensgebondenheid en de verschillende manieren waarop ze in de verschillende regio's worden geserveerd.

In Bohemen dook de knoedel voor het eerst op in de 12e eeuw, toen "šiška" genoemd; de huidige Tsjechische naam is afgeleid van het Duitse woord Knödel. Recepten voor brood- of aardappelknoedels werden al in de eerste helft van de 17e eeuw opgeschreven. In dezelfde tijd werden ook voor het eerst fruitknoedels vermeld, die zoete balletjes werden genoemd. In die tijd werden ze echter gevuld met pruimen en gefrituurd. De gepocheerde knoedels zoals wij die nu kennen, verschenen honderd jaar later voor het eerst op Tsjechische borden.

Hoewel je in het grootste deel van Europa geen zoet gerecht als avondmaaltijd zult aantreffen, genieten de mensen in Bohemen en Moravië van het voorjaar tot de winter van zoete maaltijden zoals fruitknoedels, als lunch of avondmaaltijd. Hoewel de fruitknoedels in Tsjechië het hele jaar door in het seizoen zijn, zijn ze het lekkerst in de zomer, wanneer er een overvloed aan vers fruit is.

Paradoxaal genoeg begint het fijnproeversjaar van de fruitknoedels met een groente; de eerste uitstekende, lichtzure knoedels van het jaar worden in Moravië met rabarber gemaakt. Zodra de eerste aardbeien beginnen te rijpen, zijn er aardbeienknoedels te krijgen, kort gevolgd door abrikozenknoedels. Klein zomerfruit, zoals kruisbes en zwarte bes, is ook een prima vulling in zoete knoedels. Bosbessen zijn echter absoluut favoriet, gevolgd door pruimen, die in feite de pioniers van de zoete knoedelvulling waren. Pruimenknoedels zijn waarschijnlijk het beroemdst in de wereld. Edouard de Pomiane, een beroemde Franse chef-kok en fijnproever van Poolse afkomst, zei bijvoorbeeld dat pruimknoedels een van de tien beste maaltijden ter wereld zijn. Maar het knoedelseizoen gaat door; als er geen appels of peren beschikbaar zijn, worden ze gevuld met pruimenboter, of zelfs met chocolade of marsepein.

Andere regio, andere knoedel
Als je denkt dat je overal in Bohemen en Moravië dezelfde knoedels vindt, heb je het mis. Het deeg en het fruit verschillen van streek tot streek, net als de toppings.

Net als de meeste typisch Tsjechische maaltijden zijn ook de fruitknoedelrecepten gebaseerd op ingrediënten die regionaal in overvloed aanwezig zijn. In regio's waar koeien werden gefokt, die voldoende melk leverden, werden de knoedels gemaakt van kwarkdeeg, en ze werden ook gegarneerd met geraspte kwark. Rijkere gezinnen goten room, zoet of zuur, over de knoedels.

Waar aardappelen werden geteeld, werd het fruit in aardappeldeeg gewikkeld, en de knoedels werden meestal bedekt met maanzaad, geraspte peperkoek of in boter gebakken paneermeel.

De Tsjechen, klein of groot, zijn dol op fruitknoedels, en ze organiseren zelfs fruitknoedel eetwedstrijden. Het record van 2018 uit Vizovice is nog niet gebroken, want de winnaar at een ongelofelijke 202 pruimenknoedels.

Of je de Tsjechische fruitknoedels nu als hoofdmaaltijd of als dessert eet, je zult er zeker van genieten!

Bron visitczechrepublic.com, waar je ook de volgende recepten kan vinden:
Aardappelknoedels met pruimen, gegarneerd met peperkoek.
Bosbessenknoedel met bosbessensaus (žahour).
 
Bovenaan