Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kroatie is het traditionele vakantieland. En de de dichtstbijzijnde zee (die niet stervenskoud is zoals de Oostzee).
Egypte en andere bestemmingen rond de Middellandse zee zijn gewoon de low budget bestemmingen waarmee je ook in Nederland doodgegooid wordt. Dus de vraag is niet alleen wanneer je weer naar Tsjechie kan, maar ook wanneer je weer naar het buitenland op vakantie kan. En of dat dan nog betaalbaar zal zijn.
En datzelfde geldt voor de thuismarkt. Vraag en aanbod, vragen de eigenaren van de huisjes nu de hoofdprijs? Kunnen mensen zich wel een vakantie veroorloven? Bestaat het hotel waar je heen wilt over een paar maanden nog? Hou je de besproken kamers vast of verhuur je ze aan een ander? Overleef je het jaar als er geen Nederlandse gasten komen? En komen er Tsjechen? Kan je op tijd omschakelen? Weten ze je te vinden? Voor veel mensen gaan we een onzekere tijd tegemoet.
 
As of 14 April, travelling abroad for "essential activities" will be allowed. This will include business trips, assembly of a production facility, visit to a doctor or a relative. Each trip will be followed by 14 days of obligatory quarantine after arrival.

Dit staat op de site waar kuurgast de link van gaf (Zie vlada.cz/en).
Weet hier iemand (misschien jij zelf wel, kuurgast) of je een papiertje met stempel nodig hebt om naar Nederland te mogen omdat het essentieel is en zo ja, waar je dat dan zou moeten halen? Kan hier wel naar de burgemeester stappen, maar dan moet dat ook zin hebben.
 
Ik heb ook een vraag met betrekking tot het reizen naar of het verlaten van Tsjechië. Mijn vriendin woont in Tsjechië en ik zelf in Nederland. Is er voor ons een mogelijkheid om bij elkaar te kunnen zijn? Overal waar we momenteel kijken en vragen is het onmogelijk voor mij om naar Tsjechië af te reizen terwijl ik in haar huis kan blijven (sta er niet ingeschreven).

Het omgekeerde zou ook mogelijk zijn dat mijn vriendin naar Nederland komt en hier zo lang als mogelijk verblijft. Weet iemand of er ergens iets mogelijk is?
 
Op het moment is het alleen mogelijk om voor je werk over de grens te reizen (zover ik weet). Ik weet niet wat jij en je vriendin doen, voor werk of studie, bedoel ik. Maar hoewel het geweldig lijkt, kan je je afvragen of je wel een paar weken met elkaar gevangen wil zitten. Want hoe je het ook wendt of keert, het is voor 1 van de 2 niet thuis en er is ook geen weg terug.
Gebruik het internet, doe geen rare dingen en hoop dat dit dan snel voorbij is.
 

kuurgast

Donateur
Daarentegen stimuleert de Tsjechische regering het binnenlandse toerisme
Het Tsjechische Ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft een nieuwe regeling voor reisvouchers die verplicht verzekerd zijn, voor vakanties tot en met 31 augustus 2020 en geldig tot 31 augustus 2021. Daardoor kunnen mensen dit jaar thuis een vakantie boeken en volgend jaar alsnog hun uitgestelde reis maken. Bron mmr.cz.
Wij hebben geboekt voor begin juni maar kunnen pas een paar dagen van tevoren annuleren,
Weet niet hoe je geboekt hebt, particulier of via een organisatie. Probeer om een regeling te treffen of je het mag omboeken naar volgend jaar als het deze zomer niet meer mogelijk is.
 

kuurgast

Donateur
Ik kwam volgende tekst tegen op een huizen verhuurders site InterBohemia:
"Als de periode over het niet-verplaatsen van personen wordt verlengd, of als er een quarantaine is in het gebied waar uw verblijf zou plaatsvinden, wordt de volgende situatie individueel opgelost door de verblijfsdatum te wijzigen in een latere of door het geld terug te betalen."
Dat is tenminste duidelijk en netjes geregeld zover.

Maarrrr.....een ander heeft mooi bovenaan hun website staan "Kostenloos annuleren",
als je dan verder kijkt staat er op die site bij Algemene Voorwaarden:

"Gebruiker en Huurder dienen zich er rekenschap van te geven dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het afsluiten van een annuleringsverzekering en dat Verhuurders eigen voorwaarden hanteren voor annulering en het gebruik van de door Verhuurder aangeboden accommodatie."

Heb je particulier een huisje gehuurd in Tsjechië dan is er weinig kans op vergoeding. Kijk of er iets staat over Algemene voorwaarden en Annulering van de verhuurder.
"Als u een huisje op een vakantiepark, een hotel of een accommodatie bij een particulier heeft geboekt, dan bent u afhankelijk van de algemene voorwaarden die het bedrijf hanteert.
Als u zelf annuleert draait u meestal zelf op voor de kosten."

Is de verhuurder aangesloten bij SGR en ANVR: Voucher bij annulering of omboeking door Corona.
Een voucher is een jaar geldig vanaf de oorspronkelijke boekingsdatum en binnen dat jaar te boeken tot en met 30 september 2021.
 

kuurgast

Donateur
Na Pasen worden onder meer de mogelijkheden om naar het buitenland te reizen uitgebreid.

Vanaf 14 april kunnen burgers indien nodig en duidelijk gerechtvaardigd naar het buitenland reizen. Het voorstel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken biedt ruimte aan mensen die bijvoorbeeld naar het buitenland moeten om hun officiële taken uit te voeren, op zakenreis gaan, voor een begrafenis, voor een gezin of in een andere buitengewone noodsituatie. Een noodsituatie is vereist.

De regeringsresolutie regelt de binnenkomst van burgers in Tsjechië en quarantainemaatregelen. De grenzen blijven gesloten en het is buitenlanders nog steeds verboden om ons grondgebied binnen te komen, inclusief opschorting van visa. We verenigen ook de regels voor pendelaars aan alle grenzen.

Nieuw zijn we in staat om naar alle inwoners van Tsjechië te reizen, ofwel voor minder dan 24 uur zonder quarantaine bij terugkeer, of voor een langere periode met quarantaine. De mogelijkheid om alleen te reizen in noodzakelijke, gerechtvaardigde en gedocumenteerde gevallen. Alle personen worden bij vertrek en terugkeer door de politie geregistreerd. De resolutie is geldig voor de duur van de noodsituatie.

Reis minder dan 24 uur

Het is een kans om te reizen in een urgente en noodsituatie zonder dat quarantaine nodig is bij terugkeer. Ze krijgen deze optie:

IRS-personeel, als ze moeten ingrijpen in een naburige staat. Brandweerlieden uit Aš moeten bijvoorbeeld naar Duitsland gaan om te helpen met de brandbestrijding, of bijvoorbeeld naar reddingswerkers in de bergen.
Boeren die overdag naar een buurland moeten om te werken.
Alle burgers die naar het buitenland moeten om een dokter, dierenarts, begrafenis, rechtbank, kantoor of kortdurende zorg voor hun gezin te zien. Ze zullen de reden voor de uitgang aan de grens moeten bewijzen.

Reizen meer dan 24 uur

Het is mogelijk om bij terugkeer te reizen met de noodzaak van een 14-daagse quarantaine. Afgezien van de bovengenoemde gevallen, die een burger niet binnen 24 uur afhandelt, zijn dit noodzakelijk en gerechtvaardigde gevallen die niet kunnen worden afgehandeld in Tsjechië. Zo is het mogelijk om naar het werk of op zakenreis te reizen. Het is voor een burger voldoende om aan de grens een arbeidsovereenkomst te tonen.

Zo is het mogelijk om:
Reizen voor werk, beroep, zakenreizen, etc.
Reizen naar familie, inclusief zorg voor dierbaren.

Het is niet nodig, daarom is het niet mogelijk om:
Reis naar het buitenland naar een park, bos of huisje.
Winkelen of pretpark.
Bron mvcr.cz.

@feertje22 er staat op de link een download waar het mogelijk in staat. Kan dat nu niet vertalen. Anders even paar dagen wachten tot dit duidelijker is.
 
Laatst bewerkt:
In ieder geval tot 30 april maar het zou me verbazen als die datum niet nog verder naar achteren geschoven gaat worden.
 
Dus daar verandert voorlopig niets aan?
Ik hoorde, dat op de Tsjechische tamtam het gerucht gaat, dat de grens nog wel 2 jaar dicht blijft.... dat kan toch niet? Wie haalt de paniek uit de lucht!
 
Dus daar verandert voorlopig niets aan?
Ik hoorde, dat op de Tsjechische tamtam het gerucht gaat, dat de grens nog wel 2 jaar dicht blijft.... dat kan toch niet? Wie haalt de paniek uit de lucht!

Dat heeft ooit iemand (Prymula) 2-3 weken geleden op TV gezegd, dat ie dacht dat dat zo zou kunnen zijn in het aller-, allerergste geval. Dat was dus net voor het dieptepunt van de crisis.

Er wordt nu al redelijk wat versoepeld de komende tijd in Tsjechie zelf. In 5 stappen gaat alles weer open. 8 juni zijn alle winkels, hotels en restaurants weer open.

Maar..... de grenzen blijven voorlopig (minstens tot ergens in of na juni) nog vrijwel dicht. Ook al zijn er hier ook vanaf vandaag voor Tsjechen wat versoepelingen gekomen.
 

kuurgast

Donateur
Volgens Vojtěch gaan de grenzen zeker niet eerder open dan in juni.

De grenzen gaan zeker niet voor juni open, zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch tijdens een persconferentie na de regeringsvergadering van vandaag. Het hangt ook af van de situatie in andere landen. Volgens Vojtěch besteedde het kabinet niet veel aandacht aan de vraag, en wil geen voorspellingen doen die niet worden ondersteund door een deskundig oordeel. Tsjechen kunnen voortaan in noodzakelijke en duidelijk gerechtvaardigde gevallen naar het buitenland reizen. Ze kunnen om zakelijke redenen naar het buitenland gaan, een arts of familie raadplegen.

'We hebben het over de laatste fase van de versoepeling van het reizen naar het buitenland, en het is de vraag wanneer dit zal gebeuren. Zeker niet eerder dan in juni onder bepaalde voorwaarden. Deze zomer zal afhangen van de situatie in de betrokken landen ', zei hij.

Personen die in gerechtvaardigde gevallen de Tsjechië verlaten, worden door de politie geregistreerd. Op enkele uitzonderingen na, zullen ze bij terugkeer naar de 14-daagse quarantaine moeten terugkeren.

Er zal geen quarantaine zijn voor mensen die minder dan 24 uur reizen, in het geval van reddingspersoneel dat heeft moeten ingrijpen in een naburige staat of boeren die overdag naar een buurland moeten gaan om te werken. Burgers die (in Duitsland/Oostenrijk) naar de dokter, de dierenarts, de begrafenis, de rechtbank, het kantoor of de kortdurende zorg van het gezin moeten, hoeven niet in quarantaine te gaan.

Voor zogenaamde pendelaars zijn de regels voortaan veranderd. Na 14 dagen in het buitenland kunnen ze terugkeren naar Tsjechie gevolgd door een preventieve quarantaine van twee weken. Tot dusver moesten ze minimaal drie weken in het buitenland blijven. Uitzonderingen op deze regel worden verstrekt aan werknemers in de gezondheidszorg, de sociale dienst en het geïntegreerde reddingssysteem. Nieuw toegevoegd aan hen waren kritieke infrastructuurwerkers.

Minister van Industrie Karel Havlicek bekritiseerde vandaag dat de Europese Unie geen uniforme aanpak heeft gevolgd voor de toegang tot pendelaars. Volgens hem moet Tsjechië de kwestie bilateraal met elk land afzonderlijk behandelen. Havlíček was ook kritisch over de vooruitgang van Polen, die in feite verhinderde dat de pendelaars in Tsjechië werkten. Dit kan volgens de minister problemen opleveren voor Tsjechische bedrijven, met name de Škoda Auto-fabriek in Kvasiny.
Bron ceskenoviny.cz.

Ben benieuwd wat die voorwaarden zijn, maar zal me niets verbazen als dat de 14 dagen quarantaine zal zijn.
Mensen zijn gewoon bang dat toeristen het virus meebrengen en zitten echt niet op buitenlanders te wachten.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft afgelopen weken 12 vliegtuigen naar 15 landen gestuurd en 69 bussen verzonden naar de internationale luchthavens om landgenoten naar huis te repatriëren.
Door de samenwerking met andere ambassades konden meerdere Europeanen mee in de vliegtuigen.
Een vliegtuig met Tsjechen uit Australië en Nieuw-Zeeland arriveerde in Praag.
Het was ook de laatste repatriëringsvlucht waarop het ministerie rekent. Diplomaten helpen mensen die terug willen naar Tsjechië bij het veiligstellen van een commerciële vlucht of bij het vinden van capaciteiten in repatriëringsvluchten van andere landen. Alle Tsjechen die uit het buitenland terugkeren, moeten twee weken in quarantaine blijven. De maatregelen zijn zowel van toepassing op terugkeer met repatriëringvliegtuigen als op individueel vervoer terug naar eigen land.
Bron respekt.cz.
 
Bovenaan