Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De tijd zal het leren, maar een verschil (31-03-20) vandaag tussen Nederland 175 en Tsjechie 31 is toch groot. Zelfs als je van een dubbel aantal inwoners uitgaat. En wat ik de afgelopen weken in Nederland en Duitsland gezien heb, is dat het niet ernst genomen werd. Maar dat is MIJN mening. En daarbij kan ik alleen maar afgaan op wat ik zie en hoor rondom mij, heb er niet voor geleerd. En in een wereld waar de geleerden elkaar tegenspreken, iedereen op internet een expert is en nu blijkt wie er eigenlijk echt goed betaald zou moeten worden voor hun werk, dan zit ik liever met een mondkapje voor thuis dan dat ik zonder met 500 anderen in de supermarkt sta om WC papier te kopen.

P.s. Er is VOOR de carnaval al gewaarschuwd dat dit een uitbraak zou veroorzaken. Ook in Tsjechie zijn vele feesten niet door gegaan. En ook het "ples" seizoen was nog niet voorbij. Daar weten ze in Bayern alles van nu.
 

kuurgast

Donateur
Zelfstandigensteun niet 15.000 per maand, maar 25.000 eenmalig

Minister van Financiën Alena Schillerova maakte vandaag tijdens een briefing na de regeringsvergadering bekend dat de staat aan sommige zelfstandigen getroffen door het coronavirus een forfaitair bedrag van 25 duizend kronen betaalt.

De ondernemer moet eerst ondersteuning aanvragen en aan een aantal voorwaarden voldoen door het indienen van een beëdigde verklaring. Het kabinet keurde ook de werktijdverkorting goed, de staat zal twee loonbijdragen leveren.

Mensen die zaken hebben als nevenactiviteit, komen ook in aanmerking. Dit zijn bijvoorbeeld ouders die zorgtoeslag ontvangen, gehandicapten of gepensioneerden.

Naast eenmanszaken kunnen ook boeren, auteurs, kunstenaars, connaisseurs, tolken, dierenartsen, artsen, architecten of belastingadviseurs een bijdrage aanvragen. Daarbij moeten ondernemers hun activiteiten als belangrijkste uitoefenen.

Volgens Schillerova is er geen ondersteuning voor zelfstandigen die hun baan al kwijt zijn en naar werkkantoren zijn gegaan.

Aanvragers moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. Mensen hebben er recht op als ze op last van de overheid moesten sluiten of als hun bedrijf werd belemmerd.

Een andere voorwaarde is dat hun verkopen in de afgelopen drie maanden tot de rapportageperiode met ten minste 10 procent zijn gedaald. "Deze mensen moesten ook zaken doen in 2019. Ze moesten het hele jaar door minstens 180.000 kronen hebben en daarna moesten ze binnen een maand 15.000 kronen verdienen", aldus Schillerova.

Het doel is dat aanvragers al in april geld ontvangen. De ondersteuning wordt betaald door de financiële administratie op basis van het ingevulde formulier, dat uiterlijk 3 april door de administratie wordt gepubliceerd.

Het kabinet keurde vandaag ook de regels van werktijdverkorting goed. Minister van Arbeid en Sociale Zaken Jana Maláčová heeft aangegeven dat de staat voor de periode van 12 maart tot eind april twee soorten loonvergoedingen zal betalen.

De staat zal 80 procent vergoeden voor het loon van mensen in quarantaine en het loon van arbeiders in gesloten bedrijven, tot CZK 39.000. In het geval van productieverlagingen als gevolg van het verlies van arbeiders, grondstoffen of een afname van de vraag, zal dit 60 procent zijn, tot 29.000 CZK. De steun wordt bepaald op basis van het super-brutoloon.

De regering bespreekt woensdag een voorstel om de noodtoestand te verlengen. De noodsituatie is nu geldig tot 12 april.

Bron parlamentnilisty.cz.

In Nederland zijn de crisismaatregelen verlengd tot 28 april en Rutte raad mensen af om al een meivakantie te gaan plannen.
 

kuurgast

Donateur
Het Stimulus-pakket van Tsjechië is het derde grootste van Europa.

Tsjechië heeft tot dusver een bedrag van 18 procent van zijn BBP gereserveerd om de gevolgen van de coronaviruscrisis op te vangen, het op twee na grootste bedrag in Europa, volgens het Internationaal Monetair Fonds.

In verhouding tot het BBP keurden alleen Duitsland en Italië grotere stimuleringspakketten goed. Terwijl Berlijn bijna 1 biljoen euro heeft uitgetrokken om te helpen bij de impact van de epidemie, die 28,5 procent van het Duitse bbp bedraagt, keurde Italië ook een stimuleringspakket goed ter waarde van 21 procent van zijn bbp.

Hoewel de Tsjechische regering instemde met financiële steun ter waarde van 18 procent van haar BBP om de economie te stimuleren, zal Tsjechië ook profiteren van het Duitse stimuleringspakket, aangezien beide economieën sterk met elkaar verbonden zijn.

Een aanzienlijk deel van het Tsjechische stimuleringspakket omvat bijdragen aan werkgevers die getroffen zijn door preventieve maatregelen van het coronavirus, zodat zij hun werknemers salaris kunnen blijven betalen.

“In het derde kwartaal beginnen we de economie nieuw leven in te blazen, dus heb ik een nieuwe staatsbegroting opgesteld. Als de epidemie langer aanhoudt, zou ik de begroting opnieuw moeten wijzigen ”, zei minister van Financiën Alena Schillerová.

Aangezien veel Europese landen worstelen met de economische gevolgen van de epidemie, heeft het Europees Parlement financiële steun ter waarde van 37 miljard euro goedgekeurd. Tsjechië zou uit dat pakket 1,2 miljard euro moeten ontvangen.

Europese leiders wijzen erop dat er voor veel lidstaten geen nieuw geld in het EU-pakket zit. Premier Andrej Babiš zei dat de financiële steun in feite is wat er over is in de Europese structuurfondsen, en Tsjechië had sowieso al recht op dit geld.

Andere leden van het Europees Parlement wijzen er echter op dat het Europees Parlement het gemakkelijker heeft gemaakt om dit ongebruikte geld zo snel mogelijk te verkrijgen.
Bron praguemorning.cz.
 

kuurgast

Donateur
Wanneer restaurants opnieuw worden geopend, moeten klanten een veilige 'sociale afstand' bewaren.

Het nieuwe coronavirus heeft het Tsjechische leven tot stilstand gebracht door bedrijven te sluiten, grote bijeenkomsten te annuleren en mensen thuis te houden. Al die mensen moeten zich vast afvragen: wanneer wordt het weer normaal?

Het antwoord is eenvoudig, zo niet precies bevredigend: wanneer genoeg van de bevolking - mogelijk 60 of 80 procent van de mensen - resistent is tegen COVID-19 om de verspreiding van de ziekte van persoon tot persoon te onderdrukken. Dat is het einddoel, al weet niemand precies hoe lang het duurt om daar te komen.

Ondertussen besloot de Tsjechische regering dat wanneer restaurants en bars hun deuren weer voor het publiek zullen openen, bezoekers een sociale afstand moeten bewaren. Dat maakte dinsdag vice-minister van Volksgezondheid Roman Prymula bekend.

Volgens hem kan op dit moment niemand de exacte datum zeggen voor het opheffen van beperkingen op restaurants. Hij stelde echter dat eind april een zeer realistische deadline zou kunnen zijn.

Iedereen - voor wat meer tijd, waarschijnlijk een maand - moet minimaal 1,5 meter afstand houden tussen zichzelf en andere mensen.

Gedeeltes van normaliteit zullen waarschijnlijk vóór de zomer worden teruggewonnen. Tsjechen krijgen misschien restaurants, maar geen muziekfestivals, kantoren, maar geen drukke openbare ruimtes, bars met voldoende zitplaatsen.
Bron praguemorning.cz.
 

kuurgast

Donateur
Centrale controleteam COVID-19 wil met steekproef Praagse bevolking testen.

Het testen van een representatieve steekproef van de bevolking op coronavirus zal 5.000 inwoners van Praag treffen, zei vice-minister van Volksgezondheid Roman Prymula aan de Tsjechische televisie. Hij wil de besmettelijkheid achterhalen, dat wil zeggen het aandeel van de geïnfecteerden onder de Tsjechische bevolking.
Hij wil ook de inwoners van Litovel in Olomouc testen, waar de quarantaine tot maandag geldig was vanwege het grote aantal besmette mensen.
Het plan is zo spoedig mogelijk, waarschijnlijk volgende week al te realiseren.
Volgens Prymula zullen de testen in de regio Litovel deze week waarschijnlijk beginnen. “Hygiënisten is bevolen om ermee te beginnen. We hebben al 22.000 testsets verzonden om de regio te testen. We willen weten hoeveel mensen met deze ziekte in aanraking zijn gekomen'.

Marián Hajdúch, directeur van het Institute of Molecular and Translational Medicine aan de Palacký University in Olomouc, vertelde de radio dat snelle tests niet ideaal zijn voor het testen van een representatief monster.
'Ze zijn slechts indicatief en kwalitatief. We moeten niet alleen weten of de antilichamen er zijn, wat voldoende is voor diagnose. Maar we moeten ook weten hoeveel er zijn. Wat de snelle test ons niet kan vertellen,' zei hij.

Volgens de handleiding voor snelle tests van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid verschijnen antilichamen tot drie dagen na de eerste symptomen in voldoende mate. Daarom zullen PCR-tests voor het detecteren van coronavirus ribonucleïnezuur (RNA) worden toegevoegd bij het testen van een representatief monster van de Prymula-sneltestpopulatie.

Een vergelijkbare representatieve steekproef van de bevolking wordt bijvoorbeeld gebruikt in peilingen, uitgevoerd bij een steekproef van ongeveer 1000 mensen van beide geslachten, van verschillende leeftijdsgroepen, met verschillende opleidingsniveaus en woonachtig in verschillende gemeenten.

Minister van Volksgezondheid Adam Vojtech zei dat er geen algemene tests van de hele bevolking zijn gepland. "We vinden het niet efficiënt en de capaciteit is beperkt", vertelde hij aan verslaggevers.

Bronnen news.expats.cz + idnes.cz.
------------------------------------------------------------
Eerherstel voor het mondkapje?
In Tsjechische supermarkten zijn ze al verplicht, in Oostenrijkse moeten vanaf woensdag mondkapjes worden gedragen. Moeten we er in Nederland binnenkort ook aan? Voor- en tegenstanders leggen hun argumenten nog maar eens op tafel.
Zie volkskrant.nl.
 
Deze man was vorige week te gast bij Jinek. Toen had hij 29 patiënten op zijn IC en 29 hadden overgewicht. Gommers zei een paar dagen later dat het landelijk 80-90% was.
Alle reden inderdaad om een beetje op je gewicht te letten, maar natuurlijk niet alleen vanwege Corona. ;)
 

kuurgast

Donateur
Grenscontrole Duitsland/Oostenrijk verlengd tot 24 april

De controles aan de grenzen met Duitsland en Oostenrijk duren tot vrijdag 24 april om middernacht. De regering heeft besloten de controle aan de binnengrenzen met 20 dagen te verlengen. Ze gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken 18,1 miljoen kronen uit de begrotingsreserve van de regering.

Volgens de resolutie van de regering moet het Binnenlandse Zaken de EU-lidstaten, de Europese Commissie en de partnerbureaus van de buurlanden informeren over het tijdelijke herstel van de controle aan de binnengrenzen. Het moet ook beoordelen of "een ernstige bedreiging voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid van Tsjechië" aanhoudt.

Grenscontroles zijn ook gebaseerd op de Schengengrenscode. Het beschrijft de verschillende situaties voor de mogelijkheid van verlenging ervan, evenals de perioden waarin een lidstaat de controle van zijn binnengrenzen mag invoeren.

Regeringsresoluties over controles houden geen verband met de grenzen met Polen en Slowakije. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek (CSSD) zei eerder dat het regime op hen wordt beheerst door het besluit van Polen en Slowakije en dat er geen reden is voor Tsjechië om met dezelfde verordening te reageren.

In het reis- en aankomstverbod verwees de regering naar de bepalingen van de Crisiswet. Volgens hen kan in een noodtoestand de bewegingsvrijheid en het verblijf in een door een crisissituatie bedreigde of getroffen ruimte worden beperkt of de toegang, het verblijf en het verkeer van mensen worden verboden.

Bron ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
De staat liet brood en broodjes testen op coronavirus.

De staat had een coronavirus-broodtest laten doen, het virus werd niet gevonden in het veterinaire laboratorium van Jihlava. Dit zei een woordvoerder van het ministerie van Landbouw Vojtěch Bílý. Het ministerie meldt al lang dat het virus niet door voedsel wordt overgedragen. Fabrikanten zorgen er ook voor dat ze goede beschermde procedures hanteren.

Het laboratorium in Jihlava heeft de test experimenteel uitgevoerd op verzoek van de Tsjechische landbouw- en voedselinspectie, er zijn geen officiële monsters genomen.
"De testresultaten van het State Veterinary Institute Jihlava bevestigden de mening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, dat wil zeggen dat ze negatief waren", voegde de woordvoerder toe.
“Volgens de huidige kennis van de beschreven routes van coronavirusoverdracht en hun lage overlevingsvermogen, is het onwaarschijnlijk dat geïmporteerde goederen zoals voedsel, consumptiegoederen, speelgoed, kleding enz. Een bron van infectie zouden kunnen zijn. Over het algemeen overleven menselijke coronavirussen niet op een droog oppervlak ', voegde het ministerie eraan toe.

Daarnaast spreken niet alleen de Tsjechische Kamer van Koophandel, maar ook fabrikanten over het gebruik van strikte hygiënestandaarden.
Bron novinky.cz.

....."er zijn geen officiële monsters genomen"....
Waarom doen ze dit dan? Paniek voorkomen of mensen die al panisch zijn nog gekker maken?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Zieke senioren in Lázně Toušen verrasten de lokale bevolking.

Mensen uit de stad Lázně Toušeň zijn geschokt door het besluit van het ministerie van Volksgezondheid en het Na Bulovce-ziekenhuis om mensen met de Covid-19-infectie in het plaatselijke kuuroord te plaatsen. Sinds maandag zijn er zes patiënten die zijn overgeplaatst vanuit het bejaardentehuis in Michle, Praag, waar de infectie zich heeft verspreid.
De burgemeester was ook niet zo blij met het besluit.
Bron novinky.cz.
--------------------------------------------------------------------
Je verdient een kogel in je hoofd, ze schreven aan de geïnfecteerden van Olomouc. Buren scholden dat ze het uitademen.

De man woont samen met zijn kinderen en zijn vrouw in een van de onlangs gesloten dorpen in de regio Olomouc. Naast ziekte corona worden ze ook getroffen door mensen in het dorp en vrienden lieten hun vallen. Nu vertelde hij openlijk hoe hij zich voelde toen iemand hem schreef dat hij een kogel verdiende, of hoe moeilijk het was om een begrafenisondernemer te krijgen voor een grootvader die thuis aan een hartaanval stierf.
Bron irozhlas.cz.

Zo panisch gaan mensen er mee om.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft 3805 bevestigde coronagevallen donderdagavond.

Totaal zijn er nu 44 mensen overleden.
67 mensen zijn in totaal genezen verklaard.

Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
-----------------------
In de ziekenhuizen zijn volgens de huidige gegevens 340 mensen besmet met coronavirus, waarvan 72 intensieve zorg nodig hebben.

De patiënt die donderdag de laatste dosis Remdesivir heeft gekregen, blijft echter in ernstige toestand en is nog steeds verbonden met longventilatie, zei een woordvoerster van het Algemeen Universitair Ziekenhuis in Praag.
----------------------------------------------------------------------
De noodsituatie als gevolg van een epidemie van een nieuw type coronavirus in Tsjechië is sinds 12 maart van kracht, maar de regering kan deze voor maximaal een maand verklaren. De Kamer van Afgevaardigden moet beslissen over een verdere verlenging van de noodtoestand, ze moet er volgende week dinsdag over stemmen, evenals over andere regeringsvoorstellen over de coronaviruscrisis. 'Noodgeval is slechts een wettelijk kader. Het houdt niet in dat alle maatregelen onmiddellijk met 30 dagen worden verlengd, maar stelt de regering in staat flexibel op de situatie te reageren", zei het hoofd van de centrale crisisstaf en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček.
-------------------------------------------------------------------------------------
Na de zelfgemaakte maskers-automaat, nu desinfectiemiddelen-automaat.

Frýdek-Místek heeft zijn eerste desinfectiemachines. Anderen zullen op vrijdag worden ingezet, waardoor mensen desinfectiemiddelen kunnen kopen in vijf automaten. Men zal 70 kronen betalen voor 90 ml handdesinfectie.
--------------------
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Winkels voor huishoudelijke artikelen geopend.

Huishoudelijke gemakswinkels die beschermende uitrusting aanbieden, kan open vanaf donderdagochtend. Nieuw is het verkoopverbod niet van toepassing op de verkoop van voedsel in winkels, waar de levensmiddelenafdeling kan worden gescheiden van andere delen, zoals de verkoop van textiel.
Dit betreft bijvoorbeeld zogenaamde gemengde goederen.

Een voorwaarde voor het openen van winkels met huishoudelijke artikelen is dat ze onder andere maskers, gezichtsmaskers, sjaals, handschoenen of desinfectiemiddel zullen aanbieden. Als dit is gebeurd, kunnen ze openen vanaf 06:00 uur.

In Tsjechië is het aantal nieuwe e-shops de afgelopen week verdubbeld.
Bron lidovky.cz.
 
Deze man was vorige week te gast bij Jinek. Toen had hij 29 patiënten op zijn IC en 29 hadden overgewicht. Gommers zei een paar dagen later dat het landelijk 80-90% was.
Alle reden inderdaad om een beetje op je gewicht te letten, maar natuurlijk niet alleen vanwege Corona. ;)
Ouderen, 60 / 70 jr, beginnen veel te vroeg met een zittend leven.
Naast mijn tuin, gaat een weg naar beneden naar een restaurant, waar ze zelf bierbrouwen, ben ik in de tuin aan het werk, komende de vragen van dikbuikige heren op een bouwmarkt m.t.b, hoe vér is het? 200 meter, [je kunt het restaurant niet zien vanaf de weg], dan zeilen ze naar beneden, het bier lokt.
Paar uur later komen ze terug, alleen de laatste 60 meter is een beetje stijl, sommige moeten afstappen en lopend verder, anderen lukt het met veel moeite boven te komen, lachend slaat men elkaar op de schouder en feliciteert elkaar met hun buitengewone prestatie, op naar het dorp, daar eerst maar een wat eten.
Die lui kunnen niet eens op een keukenstoel klimmen, en er vanaf springen, en dat zijn de heren, naar mijn gevoel stoppen veel Tsjechische dames met 40 al met bewegen.
 

kuurgast

Donateur
Het huis van de door de infectie getroffen ouderen trekt gekheid aan, het gebouw wordt bewaakt door de politie.

De situatie in Litoměřice bejaardentehuis U Trati, waar de ziekte COVID-19 werd bevestigd bij 53 senioren, 11 werknemers en waar ook twee klanten stierven, is volgens commissaris Oldřich Bubeníček gestabiliseerd. De bewoners van de voorziening hebben echter last van vreemden uit de buurt voor wie de woning een attractie is geworden.
Werknemers en klanten van het Litoměřice bejaardentehuis U Trati ervaren momenteel een zware strijd tegen coronavirusinfectie. De faciliteit, die voor de achtste dag in quarantaine is, heeft een speciaal regime gekregen - een team van dertien leden van verpleegsters blijft 14 dagen onafgebroken in de faciliteit.
De zorgverleners worden pas volgende week vervangen. Het regionale management heeft al een buitengewone beloning voor moed goedgekeurd.
Bron idnes.cz.
---------------------------------
Caravans en campers voor medische professionals, verhuurdiensten worden gratis aangeboden.

Er zijn meerdere bejaardenhuizen waar personeel onafgebroken verblijft. Sommige voorzieningen hebben voldoende capaciteit en isoleren medewerkers direct in het gebouw. Maar de capaciteit van de slapen is vaak niet voldoende. Sommige ziekenhuizen groeiden binnen enkele dagen op in caravansteden. Daar zijn ook caravans en campers geplaatst voor zorgpersoneel om te slapen. Deze caravans en campers zijn in bruikleen gegeven door diverse caravanclubs en verhuurders. In 34 plaatsen in Tsjechië is caravan accommodatie voor personeel geplaatst.
Bron idnes.cz.
------------------------------------------
Op dit moment is de realiteit dat onze dichtstbijzijnde reis- en kampeerplaats (afhankelijk van de situatie) waarschijnlijk alleen in Tsjechië zal plaatsvinden.
De afstand tussen het meest westelijke en meest oostelijke punt van ons grondgebied is 493 kilometer. Maar als je het over de weg neemt, loop je 612 kilometer tussen de meest oostelijke en meest westelijke steden.
Bron all4camper.com.
-----------------------------------------
Senior in winkel geslagen, zag er niet ouder uit 65 jaar. De politie beschuldigde drie mensen.

De politie beschuldigde vorige week drie mensen van een incident in Semily aan Riegrově náměstí, waar een winkelbediende een oudere man niet binnen wilde laten op een tijd die gereserveerd was voor senioren.
De man probeerde zich te bewijzen aan het winkelpersoneel met identiteitskaart, wat leidde tot een wederzijds verergerde situatie en daaropvolgende fysieke aanval door de werknemer, terwijl de andere medewerker de mobiele telefoon uit zijn hand trok. Daarna sloot een andere winkelmedewerker zich aan bij het conflict, die ook de klant fysiek aanviel.
De senior werd behandeld door de ambulance en belandde in het ziekenhuis. De omvang van de verwondingen heeft de politie niet gespecificeerd; Op zijn leeftijd zei hij dat hij 67 was.
Een vrouw loopt het risico voor beroving te worden van twee tot tien jaar gevangenisstraf, de jongste van de verdachte tot drie jaar en een 37-jarige man kan tot twee jaar gevangenisstraf krijgen.
Bron novinky.cz.

Reacties onder laatste artikel:
Helaas nemen de door de overheid bedachte beperkingen veel mensen te dogmatisch. Sommigen benoemen een toevlucht tot geweld. Ik weet niet of het een verlangen is, terugkeren naar het vorige regime. Of wat voor soort heer ..Hoe dan ook, mensen zijn er al uit holen en de crisis zullen hun ware aard laten zien. Gelukkig zijn dit misschien slechts uitzonderingen en zijn de meeste landen redelijke mensen die gezond verstand gebruiken. Helaas, behalve voor de meeste politici ...

Hetzelfde, Penny Kostelec nad Orlici. Op de vraag of ik 65 ben, antwoordde ik ja en ik kan het niet kwalijk nemen dat ik er beter uitzie dan degene die het mij vroeg. Gelukkig wilde hij geen klappen, maar het was niet ver van aanvallen. Gelukkig ben ik een kop groter en een paar kilo zwaarder. Helaas, het wordt de regel.
 

kuurgast

Donateur
90159379_3052610154797228_4257946760967618560_n.jpg

Bron facebook.com/czechrepublic.nl.
 

kuurgast

Donateur
Škoda Auto gebruikt zijn 3D-printers om ademhalingstoestellen voor medisch personeel te maken in plaats van prototype-onderdelen.......
De herbruikbare maskers, voornamelijk bedoeld voor artsen, kunnen worden gemaakt met specifieke soorten 3D-printers en voldoen aan de hoogste beschermingsnormen. Ze zijn ontwikkeld door het Tsjechische Instituut voor Informatica, Robotica en Cybernetica (CIIRC) van de Tsjechische Technische Universiteit (ČTUV).
Half masker BUT-H1 versus COVID-19.

Team van medewerkers en studenten Faculteit Elektrotechniek en communicatietechnologieën Brno VUT heeft een beschermend masker ontwikkeld dat zonder speciale materialen op een standaard 3D-printer kan worden afgedrukt. Het originele halfgelaatsmasker is ontworpen voor het grote publiek en kan eenvoudig worden afgedrukt op conventionele 3D-printers met FDM-technologie (thermoplastische modellering). De problematische mogelijkheden om het gehele printgebied af te dichten vanwege de porositeit werden op een originele manier opgelost. Om dit halfgelaatsmasker te maken, is in de handel verkrijgbare apparatuur voldoende.
De filterefficiëntie van enkele goed gedefinieerde en algemeen beschikbare filtermaterialen wordt momenteel getest.
Bron vutbr.cz/en.
---------------------------------------------------
Wegwerp gezichtsmaskers zijn geen beschikbare goederen en dat zal nog enige tijd zo blijven. Textielmaskers zijn een tijdelijke oplossing geworden, maar dit is een zeer moeilijk onderhoud omdat u ze na elk gebruik moet koken en strijken of voldoende maskers op voorraad moet hebben. De N-maskers maakt gebruik van de beschikbare drielaagse zakdoeken, die dezelfde kenmerken hebben als papieren maskers, zijn altijd beschikbaar en veilig verwisseld.
Het is afdrukbaar op een 3D-printer zonder andere componenten en daarin een papieren zakdoek vouwen.
Ze bieden het model gratis aan als het niet commercieel wordt gebruikt. Bron n-rouska.cz.

Veel van de 3D gemaakte maskers worden verdeeld via facebook.com.
 
Bovenaan