Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Elk land berekend op geheel eigen wijze de statistische cijfers hiervoor. Ik zelf ben van huis uit planoloog en heb dus ook vakken als demografie en statistiek gehad en weet daarom dat je dit maar heel moeilijk met elkaar kunt vergelijken. Hoeveel mensen er nu daadwerkelijk overlijden aan het corona virus is ook niet altijd even goed bekend, omdat veel ouderen die thuis sterven vaak niet op corona getest zijn of alsnog hierop getest worden. Maar het zijn er in elk geval altijd te veel en het verschil tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland of Tsjechië is inderdaad opvallend groot.
 
Elk land berekend op geheel eigen wijze de statistische cijfers hiervoor. .....
Je hebt leugens, grove leugens en statistiek.

Met statistiek kun je alles bewijzen maar ook alles ontkrachten. Begrippen als causaliteit, lineaire verbanden, regressie etc. blijven lastig te hanteren. Met name het verschil tussen causaliteit en lineair gedrag worden in kranten en het nieuws zo vaak verkeerd begrepen.
 
Klopt. Daarom vraagt een planologisch adviesbureau soms ook wat de uitkomst voor de klant moet zijn voordat men begint met rekenen. Ik heb zelf overigens nooit als planoloog gewerkt (de afdeling onderzoek en statistiek bij onze gemeente) maar altijd in de Ruimtelijke Ordening omdat dit me veel meer lag. Coen Teulings was wat mij betreft dan ook de laatste betrouwbare directeur van het Centraal Planbureau in Nederland. Toen hij met eerlijke cijfers kwam bij de aanvang van onze vorige crisis is hij opzij geschoven door de politiek omdat zijn cijfers (misschien te schokkend?) niet goed pasten in de plaatjes van de politici. Sindsdien is het CP een beetje een marionet geworden van de politiek. Dus om toch maar terug te komen op de corona crisis; cijfers zeggen inderdaad ook niet alles. Anders dwalen we ook wat te veel af van het onderwerp (we hebben een strenge moderator).
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Praagse verpleegster (48) besmet met COVID-19 overleden.

De Tsjechische verpleegstersvereniging maakt melding van het overlijden van hun collega in het Thomayer-ziekenhuis. Zie facebook.com/SestryOnline.
De verpleegster is besmet is geraakt door de patiënt die het experimentele medicijn remdesivir heeft gekregen.
Volgens ČT-informatie zijn 144 medische hulpverleners in Tsjechië positief getest op coronavirus.Bron seznamzpravy.cz.
-----------------------------------------------------
Hamáček zal de crisisploeg gaan leiden.

Jan Hamáček zal het beheer van de centrale crisisstaf overnemen in plaats van vice-minister van Volksgezondheid Roman Prymula. De regering beslist maandag. Maar Prymula heeft in ČT al bevestigd dat het hoofd van de crisisstaf ophoudt omdat hij niet meer op die stoel kan zitten. Prymula richt zich op het project van snelle quarantaine, dat de staat voor het eerst testte in de Zuid-Moravische regio.
Bron idnes.cz.
De Centrale Crisisstaf komt woensdag voor het eerst bijeen onder Hamáček.
---------------------------------------------------
Vervoerders waarschuwen: Levering van goederen zal zonder tussenkomst van de staat instorten.

Meerdere kilometers vastlopen van vrachtwagens aan de grens kan tot het verleden behoren. Helaas is dit geen positief nieuws, maar een catastrofale voorspelling van Tsjechen
vervoerders.
De Tsjechische Vereniging van Vervoerders ČESMAD waarschuwt voor de ineenstorting van het vrachtvervoer, dat binnen enkele weken kan plaatsvinden. De schuld is de extreme daling van de vraag naar autofabrikanten en bedrijven die de betaling van goederen voor onbepaalde tijd uitstellen.
Ook de aanvoer van de meest basale grondstoffen, zoals voedsel, loopt gevaar.
In de Tsjechische transportsector werken tot een kwart miljoen mensen die hun baan zouden kunnen verliezen.
Daarom heeft de crisisstaf van de ČESMAD-vervoerdersvereniging de nodige maatregelen bedacht die de Tsjechische regering moet nemen om te voorkomen dat importeurs instorten.

Een soortgelijke situatie wordt ook gemeld door passagiersvervoerders. Leo Express heeft zijn verliezen al in de miljoenen gekwantificeerd en groeit elke dag. Volgens schattingen van het bedrijf lopen de totale verliezen van trein- en busvervoerders op tot enkele miljarden kronen. Anderen melden ook extreme afname van de vraag naar hun diensten en verminderen het volume van hun verbindingen. Leo Express heeft slechts een kwart van de binnenlandse commerciële verbindingen en de Tsjechische Spoorwegen hebben het volume met veertig procent verminderd. RegioJet en Arriva hebben hun verbindingen tot een minimum beperkt en behouden alleen het hoogst noodzakelijke op hun kosten. Internationale verbindingen zijn door de Tsjechische regering al verbroken.
Bron seznamzpravy.cz.
-----------------------------------------------------
Bomen planten in corona-crisistijd door vrijwilligers.

Een nieuw landschap wordt gecreëerd in tijden van algemene nood - bossen voor toekomstige generaties.
Het plan van Lesy ČR om met hulp van vrijwilligers nieuwe bomen te planten kreeg tijdens de coronavirus pandemie een nieuwe dimensie.
Staatsbedrijf Lesy ČR heeft onlangs een reeks evenementen voor het publiek aangekondigd waarin mensen mogen helpen het bos te herstellen.
Nu zijn meer dan ooit handen nodig: buitenlandse bosarbeiders zijn verdwenen door quarantainemaatregelen. Zowel studenten, die nu niet naar school kunnen, als mensen met een gesloten bedrijf, nemen hun plaats in.
Er zijn stevige schoenen voor nodig, niet bang om vies te worden, fysiek en gemaskerd op weg in de bossen.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
"Praagse verpleegster (48) besmet met COVID-19 overleden".

De arme vrouw was inderdaad geinfecteerd, mild ziek, maar uit zeer bertrouwbare bron weet ik dat ze niet is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

De journalistiek maakt er dus weer wat van...
 

kuurgast

Donateur
Sinds zondag reizen we met bussen van de brandweer op de Europese snelweg en brengen we Tsjechische burgers terug naar Tsjechië.
EUXMqX1XQAAFKB8

Tsjechië heeft afgelopen weken 12 vliegtuigen naar 15 landen gestuurd en 69 bussen verzonden naar de internationale luchthavens om landgenoten naar huis te repatriëren.
Door de samenwerking met andere ambassades konden meerdere Europeanen mee in de vliegtuigen.
Bron twitter.com/TPetricek. de minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček.

Iedereen die nu terugkeert in Tsjechië moet in verplichte quarantaine thuis. Tot nu toe gold de quarantaineverplichting alleen voor mensen die terugkeerden uit risicovolle bestemmingen met 19 landen, waaronder de VS, Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Australië of het Verenigd Koninkrijk.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De regering heeft de noodsituatie op maandag met 10 dagen verlengd tot 11 april.

De regering heeft alle beperkingen verlengd tot 11 april. Op dezelfde dag eindigt de noodtoestand in het land. Individuele voorschriften kunnen echter in de loop van de tijd door de overheid worden gewijzigd, waaronder aanscherping of vrijgave.
Premier Andrej Babis zei deze week dat hij zal voorstellen de noodsituatie met 30 dagen te verlengen. Dit is nodig voor verdere actie van de staat ter bestrijding van het coronavirus.
'Ik denk niet dat we het kunnen vermijden, het aantal besmette mensen zal toenemen ', zei Andrej Babiš.
Volgens de Tsjechische televisie wordt de verlenging van de noodtoestand ook ondersteund door de minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček en de voorzitter van de Centrale Crisisstaf Roman Prymula.

Het ministerie van Volksgezondheid wil de regels in bejaardentehuizen aanscherpen. Het hoofd van het ministerie, Adam Vojtěch, beval de faciliteiten om een tiende van hun capaciteit toe te wijzen aan mogelijk geïnfecteerden. Bovendien moet het personeel 's ochtends en 's avonds de temperatuur van alle klanten meten.

Scholen examens.
Het schoolverlatingsexamen duurt 3 weken vanaf de opening van de scholen - maar alleen als de staat erin slaagt de schoolpoorten voor 1 juni te openen. Alleen het didactische deel van de toetsen vindt plaats zonder het schriftelijke deel. Als de scholen later zouden worden geopend, zou het schoolverlatingsexamen officieel worden uitgereikt volgens het gemiddelde van de laatste 3 schoolrapporten.

Toelatingsexamens voor middelbare scholen vinden plaats 14 dagen na heropening van de scholen, maar vinden plaats in één poging in plaats van twee data.

Regelgeving voor zorgverleners.
Medisch personeel mag tijdens de gehele noodperiode geen verlof opnemen.
Studenten van het vijfde en zesde jaar van de geneeskunde hebben ook de plicht om met de staat samen te werken - ze helpen meestal bij het verzamelen van monsters die verdacht worden van COVID-19. Artsen zijn verplicht om niet-acute chirurgische ingrepen uit te stellen, export van medicijnen naar het buitenland is verboden.

Patiënten mogen de dokterspraktijken niet betreden (de uitzondering is alleen van toepassing op minderjarigen en personen met beperkte handelingsbekwaamheid of hospice-patiënten). Bij bevallingen mogen er geen vaders of geliefden zijn vanwege het grotere risico op infectie. Uitzonderingen zijn gehandicapten of personen die een tolk nodig hebben.
Bon seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
En gezien de lakse wijze waarop de Nederlandse overheid en het RIVM omgaan met deze pandemie, is dat maar goed ook.
Ik ben het helaas niet met hem eens. Overal is duidelijk dat een groot deel van de mensheid zal worden besmet. Alleen wanneer tijdig een vaccin wordt gevonden zal dit minder zijn. Doel is nu dat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Ik zit duidelijk in de risicogroep. Wellicht zou het wel goed zijn net als in Tsjechië een mondkapje te dragen. In NL bereidt men ouderen met een minder goede gezondheid er op voor dat ze een besmetting niet zullen overleven. Reden voor mij om optimaal aan mijn gezondheid te werken en afstand te houden tot de medemens.
 
Wat de juiste weg is weet niemand, maar gezien het aantal doden op het aantal inwoners vind ik dat ze in Tsjechie een stuk zuiniger zijn op hun bewoners.
 
Ik heb net naar CT24 (O24) gekeken en wat me meteen opviel is dat echt iedereen in Tsjechië (de mensen buiten op de straat en de mensen in de studio) een mondkapje draagt. Hier in Nederland wordt dat afgeraden omdat het virus dan misschien juist in het kapje blijft hangen. Hier op de straat of in de supermarkt draagt echt vrijwel niemand een mondkapje (zelf nog niet één keer gezien). Alleen de mensen in de ziekenhuizen, bij de brandweer, de politie en in sommige tehuizen dragen mondkapjes. Mensen in bijvoorbeeld de thuiszorg (wassen, douchen, steunkousen aantrekken etc.) dragen bijna allemaal niets (geen kapje, geen handschoenen of gebruiken zelfs geen handgel of dat moet je dan gewoon zelf meenemen van thuis). Het personeel begint nu zo langzamerhand te klagen en een hoop mensen melden zich daarom ziek (de angst voor een besmetting), waardoor anderen het weer veel drukker krijgen. Echt een enorm verschil met Tsjechië. Ik denk dat ze het daar echt prima doen. Ik zag ook een reporter staan bij de grensovergang bij Neugersdorf (deze grens gebruiken wij regelmatig) en die vertelde dat de grens waarschijnlijk nog 6 maanden dicht blijft. Afwachten dus, want er komen nu allemaal verschillende verhalen naar buiten.

https://www.kijkdirect.nl/tv/country-24/live/ct-24.htm
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het aantal besmette mensen nam toe tot 2976 maandagavond.
Totaal zijn er nu 23 mensen overleden.
Aantal genezen personen is 25 totaal.
Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
--------------------------------------------------------------------
De regering heeft Hamacek goedgekeurd als hoofd van de Centrale Crisisstaf.

Volgens informatie van ČTK heeft de regering maandag een wijziging goedgekeurd aan het hoofd van de Centrale Crisisstaf, die maatregelen tegen de verspreiding van de coronavirusepidemie beheert. Na de epidemioloog Roman Prymul werd zijn leiderschap overgenomen door minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček.
-----------------------------------------------------
De economische crisisstaf zal worden opgericht, met Havlíček aan het hoofd.

In Tsjechië heeft het vanwege de effecten een nieuw coronavirus
op de economie ontstaan een Economische crisisstaf. Het werkorgaan van de regering zal strategische economische problemen in verband met de crisis aanpakken, maar ook de gevolgen.
-----------------------------------------------------------
Tsjechië verlengt de quarantainemaatregelen die het vrije verkeer beperken tot 11 april.

Tsjechië heeft de quarantainemaatregelen verlengd, waaronder de beperking van het vrije verkeer in het land tot 11 april om 6.00 uur 's ochtends, vertelde de Tsjechische premier Andrej Babiš aan de lokale pers.
Voorheen waren de quarantainemaatregelen geldig tot en met 1 april, dat is woensdag.
De nieuwe datum geeft enige hoop dat de beperkingen kunnen worden opgeheven of op zijn minst worden verlicht, waardoor reizen voor de paasweekendvakantie mogelijk wordt.
De regering had de maatregelen eerder in termijnen van zeven dagen geïmplementeerd, maar de laatste verlenging is tien dagen. Paasmaandag valt dit jaar op 13 april.

Ambtenaren hebben eerder verklaard dat het heropenen van de grenzen de laatste maatregel zou zijn die moet worden opgeheven en hangt grotendeels af van de coronavirus-situatie in andere landen.

Dit is een verhaal in ontwikkeling; we zullen meer informatie toevoegen zodra deze beschikbaar komt.
Bron news.expats.cz.
--------------------------------------------------------------
Praagse bedrijven hebben pech. Ze voldoen niet aan de vereisten voor de COVID II-lening.

De Tsjechische ondernemers wachten op de tweede golf van overheidsleningen om kleine en middelgrote bedrijven te helpen die door de coronaviruscrisis zijn getroffen.
Echter, Praagse bedrijven kunnen (nog) geen leningen aanvragen omdat de middelen afkomstig zijn van de Europese Unie ter ondersteuning van ondernemerschap en innovatie in de armere regio's. Praag City is er niet een van.
Lees verder op praguemorning.cz.
-------------------------------------
Alle coronavirus juridische informatie in Tsjechische taal op één plek en gratis in ASPI.
We bieden alle besluiten en bevelen van de regering, maatregelen van ministeries, besluiten, beoordelingen en instructies, evenals deskundige artikelen.
Gratis beschikbaar, zelfs zonder registratie op noveaspi.cz.
Bron twitter.com/WoltersKluwerCZ.
----------------------------------------------------
Coronavirus: Commission presents practical guidance to ensure the free movement of critical workers.
COVID-19: EU Commissie presenteert richtlijnen voor grensmaatregelen om de gezondheid te beschermen en goederen en essentiële diensten beschikbaar te houden.
De lidstaten moeten altijd hun eigen burgers en inwoners toelaten en de doorreis van andere EU-burgers en inwoners die naar huis terugkeren vergemakkelijken.
Bron ec.europa.eu.

Zo te lezen verandert er weinig tov de grenscontroles zoals die n zijn van Tsjechië.
--------------------------------------------------------
De rechtbank verwierp een voorstel waardoor vaders tijdens de coronaviruscrisis bij de geboorte aanwezig konden zijn.

De gemeentelijke rechtbank in Praag verwierp maandag een verzoek tot nietigverklaring van een noodmaatregel die de aanwezigheid van een escort bij de geboorte verbiedt vanwege een coronaviruscrisis. In een persbericht informeerde ze de Liga voor de Rechten van de Mens, die heeft meegewerkt aan de voorbereiding van de rechtszaak.

De rechtbank stelt in de beslissing dat het ministerie de bestreden maatregel al nietig heeft verklaard, wat verdere procedures verhindert. De Liga wijst erop dat de maatregel door een andere is vervangen en is van mening dat de rechtbank de geldende maatregel had moeten beschouwen. De organisatie bereidt een cassatieklacht voor tegen de resolutie van de rechtbank en werkt ook aan de indiening bij het Grondwettelijk Hof.
Bron lidovky.cz.
----------------------------------------------
Feest met whirlpool, maar zonder maskers. Jongeren in de regio Kroměříž hebben de quarantaine geschonden.

Een groep mensen had zaterdagavond een sociaal evenement in de disco in Holešov. Er waren geen gemaskerde mensen binnen en alcohol werd geserveerd. Daarnaast is in het gebouw een opblaasbare whirlpool geïnstalleerd en gebruikt.
“In andere omstandigheden denken we dat het een geweldig feest zou zijn voor jongeren, maar niet in deze bekende noodsituatie, waarbij alle anderen hun gedrag beperken. Alle ter plaatse geconstateerde strafbare feiten zullen voor verdere actie worden doorgestuurd naar de relevante administratieve autoriteit ”, zegt Hana Helsnerová, woordvoerder van het gemeentehuis van Holešov.
Bron idnes.cz.
----------------------------------------------------
Mensen vielen gepensioneerde zonder masker aan.

Een eenzame 72-jarige senior, die de meest noodzakelijke dingen ging kopen in een van de Ostrava-winkels, werd aangevallen door een groep mensen omdat hij geen masker droeg. De oudere man zakte in elkaar onder een vloek van scheldwoorden en geschreeuw, meldt Blesk. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat maskers zinloos zijn tegen het coronavirus en mogelijk een extra risico vormen.
Bron parlamentnilisty.cz.
------------------------------------------------------------
Nudisté se na Pardubicku opalovali u vody. Neměli roušky, místní na ně zavolali policii.
Ze droegen geen masker, de lokale bevolking belde de politie.
Politieagenten controleerden vrijdag en zaterdag ongeveer 150 mensen rond de vijvers, waarvan ze de helft eraan moest herinneren hun mond te bedekken.
Bron lidovky.cz.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb net naar CT24 gekeken en wat me meteen opviel dat echt iedereen in Tsjechië (de mensen buiten op de straat en de mensen in de studio) een mondkapje draagt. Hier in Nederland wordt dat afgeraden omdat het virus dan misschien juist in het kapje blijft hangen.

Als slechts 5% een mondkapje draagt, dan heeft het natuurlijk ook geen zin. De mondkapjes zijn in Tsjechie (China, Taiwan, etc.) dan ook niet verplicht vanwege het feit dat ze de drager ervan zouden beschermen. Maar juist om de anderen om je heen te beschermen. Dat werkt, als bijna 100% mond- en neusbedekking draagt. Het is gewoon een "waterdicht" alternatief voor het "hoesten en niezen" in de elleboog, wat vaak genoeg wordt vergeten, of waarbij men gewoon onder de elleboog doorniest....

Dat besef lijkt helaas nog niet in veel andere westerse landen te zijn doorgedrongen.
 

kuurgast

Donateur
Niet alleen Nederland, maar ook Tsjechië groepsimmuniteit.

Langzame coronavirusepidemie. Tsjechië is niet van plan de ziekte te stoppen, maar te wijzigen.

Tsjechië zal de komende weken niet proberen de COVID-19-coronavirusepidemie koste wat kost te stoppen. De verspreiding ervan is onvermijdelijk, maar het is de bedoeling dat het zo langzaam mogelijk gaat.
Tijdens een persconferentie van het ministerie van Volksgezondheid op 24 maart formuleerden experts een duidelijke strategie voor Tsjechië voor de komende weken. Het belangrijkste doel is om de verspreiding van het virus te vertragen, maar niet om het te stoppen: "We zouden de epidemie kunnen stoppen, maar ten koste van zeer kostbare economische maatregelen", zei vice-minister van Volksgezondheid Roman Prymula.
Het aantal dagelijkse patiënten mag niet significant toenemen, in de orde van honderden.
De capaciteit van het gezondheidszorgsysteem moet dergelijke aantallen kunnen verwerken.
Het doel van experts is om de verhouding van geïnfecteerde ouderen onder de 20 procent te houden. Dit moet zowel het aantal sterfgevallen verminderen als de eisen aan het gezondheidsstelsel verminderen.
Bron idnes.cz.

In Tsjechië hebben ze geen grootschalige evenementen gehad zoals in Nederland met carnaval waar het virus rondwaarde,
en ze zijn eerder begonnen met sociale quarntaine.
 
De Nederlander is wat karakter betreft over het algemeen een vrij nuchter persoon. Dat breekt ons nu duidelijk behoorlijk op. In de supermarkten doen ze wel hun uiterste best voor de mensen. Alle winkelkarren worden steeds eerst netjes gereinigd voordat ze weer worden uitgegeven aan een nieuwe klant. Over mondkapjes is men hier behoorlijk kritisch. Er is zojuist een enorme partij uit China afgekeurd omdat die niet voldeed aan de hiervoor geldende normen. Ik dacht daarbij meteen; misschien zijn ze wel goed genoeg voor de gewone man op straat. Gebruik ze daar dan voor. Maar nee dus. Er wordt ook gezegd dat een gewoon mondkapje van bijvoorbeeld de Action (voor het schilderen) helemaal niet helpt omdat daar het corona virus dwars door heen gaat. Dus al die zelf genaaide mondkapjes in Tsjechië ten spijt, die helpen dus volgens onze experts hier in Nederland helemaal niets. Dat is dus die nuchterheid (heel lang ergens over praten en uiteindelijk met niets blijven zitten). Een normaal mens zou zeggen: "Doe het in hemelsnaam gewoon, want baat het niet dan schaadt het ook niet". Maar hier in Nederland zijn we dus nog steeds aan het bakkeleien dat het misschien wel schaadt. Die eigen genaaide stoffen mondkapjes (soms ook van een filter van een afzuigkap gemaakt) of die kapjes die je bij de doe het zelf winkel kunt kopen, die zijn niet goed genoeg op enkelen dan na. Daarom denk ik ook dat het nog knap lang kan duren voor de grenzen weer open gaan, omdat elk land deze crisis zo verschillend benadert.
 
Laatst bewerkt:
Het is vrij simpel, denk ik. Pak een mondkapje doe 'm op en probeer er doorheen een kaars of aansteker uit te blazen. Lukt dat niet, dan is er zeker bescherming! Uiteraard wellicht enkel 80-90%, maar als IEDEREEN het draagt, dan maakt dit heel veel uit.
Bijkomend effect, en voordeel, is dat je je erg bewust bent van de omstandigheden, en dat je ook niet met je handen bij je mond en neus kunt komen.

Maar het is volgens mij inderdaad al bijna zeker, dat de Tsjechische grenzen nog maanden dicht zullen blijven helaas. Wellicht met een enkele uitzondering, zoals b.v. Slowakije.
 
Als je streeft naar enkele honderden gevallen per dag op een bevolking van 10 miljoen, dan streef je niet naar groepsimmuniteit (dat doet men in NL overigens ook niet, daar ziet men het meer als het uiteindelijke gevolg).

Na 365 dagen met 300 besmettingen blijf je dan steken op ca. 100.000 gevallen. Voor groepsimmuniteit spreek je over 50-60% (in CZ zou dat 5-6 miljoen zijn), volgens het RIVM.
 
Ben nu 4 dagen thuis en het verste wat ik geweest ben is de vuilnisbak voor de deur zetten. Na ieder contact met de buitenwereld handen wassen en dat mondkapje weer af. Zelfs voor het aanpakken van een pakketje of post zet je een kapje op. En als je naar het aantal besmettingen kijkt werkt het.
 
De Tsjechische overheid wil een moratorium in gaan stellen op de betaling van hypotheken, autofinancieringen en consumptieve kredieten. De onderhandelingen zijn nog niet geheel rond, maar naar het zich laat aanzien, zal dit wel de uitkomst van het moratorium zijn.

Banken en financieringsinstellingen dienen klanten pro-actief te benaderen. Er zullen geen vragen gesteld worden naar inkomen, problemen e.d. Ook zal er geen boete worden geheven over de niet betaalde termijnen. Iedere Tsjechisch ingezetene met een financieringsvorm (natuurlijke personen) krijgt de keuze tussen 3 of 6 maanden uitstel van betaling.

Dit lijkt mij een goed streven om de acute nood van veel mensen te lenigen. Veel bedrijven staan stil, mensen krijgen weinig of geen geld meer, inkomens vallen weg. Prima oplossing dus van deze regering. 3 of 6 maanden adempauze kan net het verschil tussen persoonlijk faillissement of een doorstart betekenen.
 
Ik hoorde van vrienden van ons dat autofinanciering hier in Tsjechië heel gangbaar is.
Er schijnen maar weinig mensen te zijn die de auto kopen zonder afbetaling.
Dan kan ik me indenken dat dit wel lucht geeft.
 
Bovenaan