Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft 2279 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie.
Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coronavirus zonder emotie: bekijk de belangrijkste grafieken die de ontwikkeling van een pandemie laten zien.

Elke dag komen er steeds meer besmette mensen bij met nieuwe type coronavirus, Tsjechië en de rest van de wereld introduceren speciale maatregelen voor hem. De media melden sterftecijfers, incubatietijden en het risico voor ouderen. Er zijn een aantal cijfers die u kunnen vertellen over de verspreiding van de ziekte van Covid-19 veroorzaakt door het virus. Wat bedoelen ze precies en welke ontwikkeling van de epidemie kunnen we verwachten?

Epidemieën zijn explosief.
Volgens de tot dusver beschikbare gegevens kan worden verwacht dat als individuele landen de ziekte niet voldoende "vertragen", deze zich op dezelfde manier zal verspreiden als in bijvoorbeeld Italië. Bij het vergelijken van het aantal bekende geïnfecteerde mensen, is te zien dat de snelheid van verspreiding in veel landen de Italiaanse ervaring echt kopieert. Volgens epidemioloog Roman Prymula loopt Italië "drie weken voor op Tsjechië".

Belangrijkste problemen: oude bevolking en gebrek aan bedden.
Het nieuwe coronavirus heeft ongelijkmatige gevolgen voor mensen. Terwijl het lichaam van jonge en gezonde mensen er zonder problemen mee om kan gaan, is het voor ouderen gemakkelijk dodelijk. In vergelijking met influenza verkeert een groter deel van de patiënten in een ernstige toestand, dus ze moeten in het ziekenhuis liggen.

Volgens gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die alleen zijn verzameld op basis van gevallen uit Europa, heeft 80 procent van de geïnfecteerden een mild verloop van de ziekte. 14 procent van de mensen heeft last van ernstige symptomen en zes procent kritiek. Deze mensen, vooral ouderen en anderszins ziek, kunnen longontsteking krijgen en ze ademen heel slecht, daarom hebben ze vaak longventilatie nodig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal mensen met ernstige symptomen bij gewone griep lager.
Het aantal mensen dat aan de ziekte kan overlijden, varieert vaak naargelang de leeftijd van de bevolking. Hoewel het risico op overlijden voor een geïnfecteerde persoon onder de 40 ongeveer 0,2 procent is, is het boven de 60 3,6 procent en boven de 80 bijna 15 procent.

Italië heeft samen met Japan een van de oudste bevolkingsgroepen ter wereld, China is daarentegen erg jong. Het zijn de landen met een gemiddelde oudere bevolking waar het coronavirus de grootste aanval ontwikkelt.
In Italië wordt het probleem verergerd door het ontbreken van bedden met kunstmatige longventilatie. Volgens de epidemioloog Roman Prymula heeft de Tsjechische gezondheidszorg tot nu toe genoeg van deze bedden, genoeg voor 2500 patiënten. Ventilatie is cruciaal voor het overleven van ongeveer een vijfde van de moeilijkste patiënten.

Gedeeltelijke vertaling van zpravy.aktualne.cz.
 

kuurgast

Donateur
Bordeel van Praag wordt een daklozenopvang tijdens quarantaine na stadsinterventie.

De burgemeester van Praag gebruikt de crisis-wet om tijdelijke huisvesting te vinden voor daklozen in de stad.
Het grootste bordeel dat actief is op de Praagse markt in Holešovice heeft 72 uur de tijd gekregen om op te ruimen, zodat de kamers kunnen worden gebruikt om daklozen in quarantaine te plaatsen tijdens de noodtoestand vanwege coronavirus pandemie.

De stad zoekt andere gebouwen om daklozen in quarantaine te plaatsen of plaatsen om tenten op te zetten. Enkele honderden daklozen hebben volgens het stadhuis quarantainevoorzieningen nodig.

Het stadhuis van Praag wilde al lang het grootste bordeel van de stad kwijtraken als onderdeel van de lopende plannen om de 125 jaar oude Praagse markt (Pražská tržnice) te renoveren tot een winkel- en cultureel centrum. Vóór de pandemie was het stadhuis al een gerechtelijke procedure begonnen tegen de firma die het pand gebruikt.
Lees het hele artikel op news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Praagse taxichauffeur in kritieke toestand krijgt als eerste Remdesivir toegediend

Remdesivir is al beschikbaar voor het Algemeen Universitair Ziekenhuis in Praag (VFN) en wordt gegeven aan een patiënt met ernstige COVID-19-ziekte. Dit is aangekondigd door minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch.
De toestand van de Tsjechische COVID-19-patiënt op remdesivir verbetert aanzienlijk.

De toestand van een Tsjechische COVID-19-patiënt is aanzienlijk verbeterd nadat hem drie dagen lang het experimentele Remdesivir-medicijn in de Verenigde Staten was toegediend, Marie Hermankova, de woordvoerster van het Praagse General Teaching Hospital (VFN), waar de patiënt wordt behandeld, maakte vandaag bekend.
De man, die in de VFN opgenomen was met longfalen eerder deze maand, kan worden losgekoppeld van een Extracorporele Membraan Oxygenatie (ECMO)= hart-longmachine.

Desalniettemin vertelde VFN-directeur David Feltl op een persconferentie dat de toestand van de patiënt nog steeds zeer ernstig is maar gedeeltelijk was verbeterd, zelfs voordat remdesivir aan hem werd gegeven.
'Het remdesivir komt nog steeds neer op experimentele behandeling. De situatie is veel gecompliceerder, er kan niet eenvoudigweg worden gezegd dat er een medicijn is aangekomen dat de patiënt heeft gered, ”zei Feltl.

Martin Balik, plaatsvervangend hoofd van de VFN-anesthesiologie kliniek, zei dat de therapie complex is geweest en dat de VFN een hele week had gewacht op de aankomst van remdesivir uit de VS.
De toediening van remdesivir heeft de patiënt geen schade berokkend. "Desalniettemin weten we niet zeker of remdesivir de belangrijkste stof is", benadrukte Balik.

Balik zei eerder dat de longen van de patiënt beschadigd waren. Eerst werd hij op 10 maart opgenomen in het Thomayer-ziekenhuis in Praag met vermoedelijke longontsteking. Na vijf dagen werd hij met spoed naar de VFN gebracht en aangesloten op ECMO.
Tsjechië heeft in totaal 74 van dergelijke apparaten voor de ernstigste COVID-19-gevallen. Verdere patiënten met ernstige symptomen hebben meestal ventilatoren en zuurstoftoevoer nodig.

Deze man is de enige patiënt van Tsjechië aan wie de Amerikaanse producent het remdesivir-medicijn heeft verleend. Aan de aanvraag van een ander Praags ziekenhuis, Bulovka, is niet voldaan.
Bron news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vrachtwagen zoek met medische hulpmiddelen!

Duitsland zal helpen bij het vinden van een vrachtwagen met medische benodigdheden. De Duitse ambassade bood de regio Midden-Bohemen hulp bij het zoeken naar een vrachtwagen met beschermingsmiddelen, die de douane bij de grens met Duitsland stopte. Hij vervoerde 400.000 maskers en 8000 ademhalingsapparatuur die nu in de provincie ontbreken.
Volgens eerdere informatie in de media is de vrachtwagen gestopt bij de grens van Duitsland en Nederland.
Ambassadeur: Duitsland heeft de hulpvrachtwagen voor Tsjechië niet aangehouden, het is een gerucht.

De gouverneur van Midden-Bohemen, Jaroslava Pokorna Jermanova, beschuldigde volgens de Duitse ambassadeur Christoph Israng vals Duitsland van het vasthouden van beschermende uitrusting voor de regio van Midden-Bohemen. Ze zou haar bewering moeten ontkennen, zei hij vandaag op Twitter.

"Mevrouw de voorzitter, ontken alstublieft uw bewering dat Duitsland medische benodigdheden voor Tsjechië heeft achtergehouden", zei de Duitse ambassadeur vrijdag op Twitter. 'Tien dagen tevergeefs, we verwachten dat informatie het gerucht weerlegt. Verspreid ten tijde van COVID-19 geen valse beschuldigingen,' voegde hij eraan toe.

De server Manipulátoři.cz schreef dat er volgens de Duitse douane geen vrachtwagen in beslag was genomen. “We hebben de zaak tot in detail onderzocht en we weten niet of er vracht in beslag is genomen in Tsjechië. In één geval was er een probleem met de inklaring, nadat de lading naar Tsjechië was gestuurd ”, vertelde de Duitse douane aan de server.
Bron idnes.cz.
---------------------------------------------------------------------------
Zo stond onderstaande tekst 22 maart in diverse Tsjechische media. Dit heb ik niet kunnen vinden of het waar is dat containers uit China 2 weken in quarantaine worden gehouden.
Zásilka respirátorů uvázla na cestě.
Verzending van gasmasker zit vast.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu řekl, že nákup respirátorů nejvyšší třídy ministerstva zdravotnictví uvázl v Rotterdamu, kde byla na sklad uvalena karanténa.
Premier Andrej Babis (ANO) zei zaterdag dat de aankoop van topklasse gasmaskers door het ministerie van Volksgezondheid vastzat in Rotterdam, waar ze in het magazijn in quarantaine was geplaatst.
Bron oa tyden.cz.
 

kuurgast

Donateur
Overzicht: Ik ben zelfstandige en wil overleven. Waar ik recht op heb en onder welke voorwaarden?

Voor zelfstandigen begonnen moeilijke dagen, wat voor velen het einde betekent van de tijden die ze tot op heden kenden. De staat voorzag hen van verschillende prikkels en verlichting voor de pandemie van het coronavirus. Maar zal het genoeg zijn? Waar heb je als zelfstandige recht op en onder welke voorwaarden?

Volgens Deloitte zou de Tsjechische economie dit jaar met maar liefst 10 procent kunnen dalen. In werkelijkheid zou dit een snelle stijging van de werkloosheid, invoer, export en industriële productie in dit geval daalt het met een tweecijferig nummer. Bovendien gaan veel bestellingen over van zelfstandigen en kleine bedrijven naar grote bedrijven.
Begin dit jaar zou de economie met twee procent groeien. Zelfstandigen leven in wezen alleen van wat ze zelf verdienen. Bij problemen voelen ze zich bij de eersten. Dus wat heeft de staat bedacht om hen te helpen?

Leningen en hypotheken
De meeste binnenlandse banken (maar vraag uw bank altijd naar de huidige situatie) hebben, gezien de huidige situatie, besloten om hun klanten de aflossing van consumentenleningen en hypotheken voor drie maanden te laten uitstellen. Kleine en middelgrote ondernemers die verliezen hebben geleden, zullen profiteren van een renteloze lening uit het COVID 2-programma, waar 5 miljard CZK beschikbaar zal zijn. De garantie wordt verstrekt door de Tsjechisch-Moravische Ontwikkelingsbank, waar zij ook een renteloze lening zal aanvragen. Volgens minister van Industrie en Handel Havlíček zal dit 'in de nabije toekomst' gebeuren. Leningen uit dit programma worden niet beperkt door een minimumdrempel (voor COVID 1 was dit 500.000 en daarom hadden de kleinste handelaars pech). In de praktijk betekent dit dat het mogelijk is om zelfs dertig- of vijftigduizend kronen te lenen. Leningen zijn betaalbaar met een of twee jaar uitstel.

De staat vergoedt ondernemers de schade niet
De regering ontloopt nu mede de verantwoordelijkheid voor de door haar opgelegde beperkingen. De nieuwe maatregelen, die door het Ministerie van Volksgezondheid zijn aanbevolen en door de regering zijn erkend (dus niet door de regering zelf zijn aangekondigd), vallen niet meer onder de Crisiswet, maar onder de Wet bescherming volksgezondheid. Voor ondernemers betekent dit dat terwijl ze in het eerste geval schadevergoeding konden eisen (bijvoorbeeld bedorven voedsel, etc.), dat nu onmogelijk is. De Wet bescherming volksgezondheid voorziet zoiets niet. De regering heeft in ieder geval beloofd dat zelfstandigen die worden getroffen door overheidsmaatregelen tegen coronavirus 15.000 kronen per maand van de staat zullen ontvangen voor de duur van noodmaatregelen. Dit bedrag wordt niet belast. Maar voor de meesten is dit onvoldoende, ze verliezen veel meer door het sluiten van hun bedrijven als gevolg van de staatsbesluiten.

Belastingen
De mogelijkheid om de indiening van natuurlijke en rechtspersonen met drie maanden uit te stellen, was een van de eerste stappen van de regering. Het zou nodig zijn om de wet te wijzigen om de datum zelf uit te stellen, maar minister van Financiën Alena Schillerova kondigde aan dat de verantwoordelijke autoriteiten boetes zouden vergeven voor te late indiening. In de praktijk betekent dit dat de deadline voor indiening 1 juli is. Het is niet nodig de redenen voor laattijdige toediening te bewijzen.
Nu al is de eerste boete van CZK 1.000 voor het te laat indienen van het controlerapport vergeven. Het 'coronaviruspakket' vergeeft nu een tweede straf, die hetzelfde is. Ook hier is het niet nodig om te motiveren waarom u het controlerapport niet op tijd heeft verzonden.

Ziektekosten- en sociale verzekeringen
Een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de zorgverzekeraar kan worden ingediend tot 3 augustus 2020. Evenzo wordt het uitstel van eventuele boetes voor uitstaande premies uitgesteld. Bovendien hoeven zelfstandigen van maart tot augustus geen voorschotten te betalen voor de ziektekostenverzekering (2.352 CZK) en de sociale verzekering (2.544 CZK). Nogmaals, u hoeft niets te vragen, het gebeurt automatisch over de hele linie.

Verzorgingstoelage voor ouders van kinderen tot 13 jaar
In het oorspronkelijke voorstel ontbrak de verzorgingstoelage voor zelfstandigen, die gelukkig door de regering is verholpen. Geldt voor ouders met kinderen tot 13 jaar die als zelfstandige voor de hoofdactiviteit werken en met hun nakomelingen thuis moesten blijven. Zij ontvangen ongeveer 13.000 maandelijkse netto-inkomsten (424 CZK per kalenderdag, inclusief zaterdag en zondag); de aanvraag moet worden ingediend bij het desbetreffende handelsvergunningsbureau.

Veranderingen in EET
Lange tijd leek het dat niet te doen, maar uiteindelijk werd de lancering van de 3e en 4e EET-golven uitgesteld. Bovendien wordt de verplichting om verkopen te registreren voor de periode van een noodsituatie en voor de volgende drie maanden na de beëindiging ervan over de hele linie opgeschort zonder deze aan te hoeven vragen. Niemand kan worden gecontroleerd. Nieuwe ondernemers hoeven zich niet aan te melden voor belastingkantoren, de bestaande hoeven het certificaat niet bij te werken.

Steden helpen
Sommige steden langzaam maar zeker bewegen en bereiden hun eigen programma's voor zelfstandigen voor die zaken met hen doen. In Ostrava hebben ze bijvoorbeeld al een bod gedaan in de vorm van uitstel van de looptijd van de huurovereenkomst, eventueel vergeving van de huurovereenkomst, snelle financiële bijstand van CZK 20.000 en een subsidieprogramma van maximaal CZK 100.000. Het is zeker dat zij niet de enigen zijn in deze activiteit. Bekijk dus de website van uw stad.
Bron ctidoma.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft 2522 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie.
Totaal zijn er nu 11 mensen overleden.
Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Onder de ernstig zieken is Karel Herbst hulpbisschop emeritus van Praag en Salesiaan.
De Tsjechische televisie zei dat aartsbisschop Dominik Duka zich daarom in quarantaine bevindt en dat andere bisschoppen van Praag geïsoleerd blijven.
Bron ceskenoviny.cz. + facebook.com/boscopoint.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De regering verwelkomde zendingen vanuit China. Hij vraagt ons niet om hulp, klagen Tsjechische fabrikanten van maskers en pakken.

Terwijl premier Andrej Babiš en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek voor miljarden miljarden goederen uit China verwelkomden, klaagt de fabrikant van hoogwaardige beschermende pakken en maskers dat het tevergeefs wacht op de vraag van de staat.
Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid sturen miljarden kronen naar China om beschermende uitrusting tegen coronavirus te verkrijgen.
Alleen al binnen de Communistische machten betaalden ze 1,7 miljard kronen. Hamacek beweert dat er interesse is in de goederen van Tsjechische bedrijven, maar miljoenen maskers zouden ze niet zo snel leveren. De industrie komt nu in opstand en wil de productiecapaciteit in Tsjechië mobiliseren.
Aktualne.cz heeft in kaart gebracht dat bijvoorbeeld aan sommige leveranciers, die normaal ziekenhuizen, het leger of de politie uitrusten, na de coronaviruscrisis niet is gevraagd of ze meer aan de staat zouden leveren. Of ze nu actief hulp boden, deze bedrijven zijn vaak bang om commentaar te geven.

Bijvoorbeeld Ego Zlín produceert ultramoderne biologische beschermingssystemen. Haar speciale pakken kunnen medisch personeel 100% beschermen, zelfs tegen de meest gevaarlijke chemicaliën of virussen. Het bedrijf maakt ook speciale isolatieboxen die kunnen voorkomen dat besmettelijke patiënten de omgeving besmetten. Logischerwijs wordt het bedrijf nu geconfronteerd met een veelvoud van de vraag. Maar alleen uit het buitenland.
"Ik heb nu geen enkele bestelling uit Tsjechië op tafel. We hebben in het verleden Bulovkamet deze pakken uitgerust", zei Pavel Kostka, CEO van Ego Zlín, die niet wil reageren, of ze de staat hulp boden.

Ze beweren dat als de staat zich nu tot het bedrijf wendt, het erg moeilijk zal zijn om aan de vraag te voldoen. Ze willen op grote schaal naar het buitenland exporteren. "We kunnen nu minder dan een twintigste van de vraag dekken. Van Japan tot Brazilië", zei Kostka. 'Wat we elke week voor miljarden in China weggooien, is alleen te danken aan de onvoorbereidheid van de staat', zegt het hoofd van het Tsjechische bedrijf.

Het gebrek aan belangstelling van de staat spreekt ook Zubárny Gumárny. Het Tsjechische bedrijf produceert beschermende maskers en pakken. "We leveren routinematig beschermingsmiddelen aan de politie en het leger. We werden echter niet benaderd door het ministerie van Binnenlandse Zaken in verband met coronavirus. Onze productiecapaciteit is tienduizenden maskers per maand, die ons zullen beschermen tegen coronavirus", zei Zdeněk Masařík.

We bieden maskerfilters, studenten van de universiteit.
Evenzo zijn wetenschappers van de Technische Universiteit van Liberec nog niet gekomen. Het werd geleverd met een nanovezelfilter dat in een katoenen, zelfgemaakt masker kan worden gestoken. In een klein bedrag begon de universiteit met de productie en levering ervan onder de geïntegreerde reddingseenheden van de regio Liberec. Maar experts zeggen dat ze binnen een paar weken drie miljoen stuks per dag kunnen produceren.

De school zelf heeft echter niet de capaciteit om meer te produceren. En Tsjechische bedrijven die het hebben, eisen garanties. Onderhandelingen om de staat te voorzien, maar tot nu toe heeft het nergens toe geleid.
Dinsdag waren de studenten die achter het project staan, bij het Ministerie van Volksgezondheid. Ze probeerden ook te communiceren met de minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček. Mislukt. Daarom lanceerden ze een campagne met acteur Pavel Liška. Het doel is om bedrijven over te halen mee te werken aan de productie van filters die de Universiteit van Liberec niet helemaal zelf kan produceren.

"Het is echt dat we over een paar weken maskerfilters kunnen leveren die op FFP2-ademhalingsniveau die zullen zijn voor elke burger van Tsjechië. Nu helpen de acteurs ons. Het zou geweldig zijn als de staat hielp. Bedrijvenmet wie we werken, ze hebben enkele garanties nodig.
Bij het ministerie willen ze gewoon dat we officiële tests en accreditatie hebben. Maar we hebben veel werk te doen. Ik heb de minister van Volksgezondheid uitgenodigd, om met ons te communiceren. Niet dat het was andersom, dus dat hebben gepleit', zei de coördinator van het studenteninitiatief David Svoboda.
Bron zpravy.aktualne.cz.

Ondertussen kregen de studenten met een online geldinzameling voor het maken van ventilatoren voor Tsjechische ziekenhuizen en andere ontvangers in één dag 12,3 miljoen CZK van 7.294 donoren, waarmee de doelstelling van 10 miljoen CZK werd overtroffen.
Bron news.expats.cz.

Tsjechië heeft veel mogelijkheden in eigen land om beschermende middelen voor de medici te maken, maar Zeman en zijn vriendjes verwelkomen liever dure vliegtuigen vol materiaal uit China voor veel geld.Eerder had Zeman aan China gratis mondmaskers gegeven en later stonden Babis en Hamacek samen met de Chinese ambassadeur het eerste duur betaalde vliegtuig in Praag op te wachten. Nog niet zolang geleden was diezelfde ambassadeur uit de gratie geraakt ivm groeiende Chinese spionage en schandalen in de academische en zakelijke sfeer. Zie radio.cz/en.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Zonder speciale crisisfinanciering gaan grote ziekenhuizen failliet, waarschuwt ziekenhuisdirecteur.

De grote ziekenhuizen in Tsjechië hebben nu betere financiële steun nodig. Om dit te doen, moeten ze een crisisstatus krijgen, vertelde het hoofd van het Praags Universitair Ziekenhuis, David Feltl,vrijdag op een persconferentie.
Hij zei dat het huidige "vredestijd" -model van ziekenhuisfinanciering ontoereikend is om de extreme prijsstijgingen voor apparatuur die nodig is om het cornavirus COVID-19 te bestrijden, te dekken.
Wat de beschermende uitrusting van het Praagse algemene faculteitziekenhuis betreft, zei de heer Feltl dat het ziekenhuis voldoende is uitgerust. Het ontbreekt echter aan testapparatuur.
Bron radio.cz/en.
-----------------------------------------------
Met Covid-19 geïnfecteerde gepensioneerden worden overgebracht naar vier ziekenhuizen.

De mensen die het meeste risico lopen het coronavirus op te lopen, zijn ongetwijfeld ouderen. Zoals minister van Arbeid en Sociale Zaken Jana Maláčová vrijdag zei, heeft de ziekte van Covid-19 wortel geschoten in zes bejaardentehuizen. Op zaterdag bevestigden medewerkers van de gezondheidsafdeling deze infectie in een instelling op de Boheems-Moravische Hooglanden. Het is het huis van de gepensioneerden in Břevnice bij Havlíčkův Brod, waar de infectie werd aangetoond bij tien bewoners en twee werknemers. De faciliteit staat in quarantaine.
Het ministerie van Volksgezondheid zal 329 bedden reserveren in de Praagse Na Bulovce- en Na Františku-ziekenhuizen, de spa Toušeň en Těchonín voor ouderen uit bejaardentehuizen.
Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Babiš: EU Corona Fund brengt geen extra geld naar Tsjechië.

De Tsjechische premier Andreje Babiš blijft trouw aan zichzelf tijdens de pandemie van Covid-19 en bekritiseert de Europese instellingen. Volgens hem is de financiële steun die de EU haar lidstaten heeft gegeven om de crisis in Corona aan te pakken, geen extra geld voor Tsjechië. De EP-leden en de Europese Commissie delen deze mening niet. Babiš zei op Twitter dat Tsjechië eerder recht had op de 1,2 miljard euro die door Brussel was begroot. Huidige en voormalige leden van het Europees Parlement wijzen er echter op dat het geld uit het Corona-hulpprogramma veel gemakkelijker en sneller toegankelijk is dan financiering uit de Europese fondsen. De Europese Commissie merkt op dat Tsjechië niet eens een deel van de middelen uit de Europese programma's kon ontvangen of dat het jaren zou moeten wachten.
Bron radio.cz/de.
---------------------------------------------------------
Pandemie bijwerking: bewijs dat de staten niet onder het "dictaat van Brussel" vallen.

Commentaar in de tijd van een corona-crisis naar Brussel voor "niets oplossen" of "verslapen" en "dat de EU een nutteloos project is" is eenvoudig; elke echte populist zegt dat. Paradoxaal genoeg is dergelijke kritiek in facto een oproep tot meer invloed van Brussel op gebieden waar de EU niet echt bevoegdheden heeft.

Langzaam en onvoldoende op elkaar afgestemd. Volgens de Tsjechische regering is dit de reactie van de Europese Unie op de verspreiding van infectie met nieuw coronavirus. Is dat echt zo? EURACTIV.cz heeft een bijgewerkt overzicht opgesteld van de maatregelen die de EU heeft genomen in de strijd tegen gevaarlijke ziekten.

Patiënten met COVID-19 worden vandaag door alle EU-lidstaten gemeld. Elk van hen besloot zijn eigen maatregelen te nemen om de verspreiding van de ziekte te vertragen. Het verminderen van openbare evenementen, de sluiting van scholen of de invoering van grenscontroles ligt volledig bij de lidstaten.

De Europese Unie heeft slechts beperkte bevoegdheden op het gebied van gezondheid zoals omschreven in artikel 168 van het Verdrag over de werking van de EU. Hij stelt dat de EU alleen 'een aanvulling vormt op het beleid van de lidstaten'.
Hoewel de Unie kan proberen de maatregelen in de lidstaten te coördineren, hebben de nationale regeringen het laatste woord.
Ondanks beperkte bevoegdheden heeft de EU echter besloten krachtdadiger en voorzichtiger actie te ondernemen om het land te steunen in zijn strijd tegen het coronavirus.

Wat de bescherming van de binnengrenzen betreft, worden in dit geval de bevoegdheden van de EU gedeeltelijk gedeeld. De lidstaten kunnen daarom in uitzonderlijke gevallen, zoals toegestaan door de zogenaamde Schengengrenscode, de grenscontroles opnieuw invoeren. Landen moeten de EU-instellingen echter raadplegen over een dergelijke maatregel. Indien de situatie dit vereist, kunnen zij echter gedurende maximaal tien dagen controles invoeren zonder de Europese Commissie hiervan vooraf in kennis te stellen. Verdere uitbreiding van de controles is mogelijk, maar de staat moet dit onder de aandacht brengen van instellingen en andere landen.

De Unie werkt ook aan gezamenlijke aanbestedingen voor de levering van medische apparatuur, antivirale middelen en andere medicijnen. Twintig lidstaten, waaronder Tsjechië, hebben zich bij het project aangesloten. Gezamenlijke aankopen van medische hulpmiddelen in de EU zijn echter ingewikkelder geworden, aangezien een aantal landen de uitvoer van de benodigde materialen heeft verboden en niemand zich heeft aangemeld voor de eerste EU-aanbesteding. Desalniettemin hoopt de Commissie dat het eerste contract begin april wordt ondertekend.

De Commissie heeft ook besloten EU-landen tot 37 miljard euro beschikbaar te stellen om de coronaviruscrisis aan te pakken. Tsjechië ontvangt uit dit budget meer dan een miljard euro (meer dan 25,5 miljard kronen). Andere maatregelen betreffen bijvoorbeeld de versoepeling van de staatssteunregels of specifieke steun voor het MKB.
Bron euractiv.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft 2775 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie.
Totaal zijn er nu 16 mensen overleden.
Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

In Tsjechië werden zaterdag meer dan 36.000 mensen getest op COVID-19, maar de testresultaten wachten soms meer dan 10 dagen. Verschillende benaderde patiënten hadden onafhankelijk soortgelijke ervaringen. Laboratoria kunnen tests binnen een paar uur evalueren.
------------------------------------------------
De Tsjechische autoriteiten hebben een regio in het oosten van het land helemaal afgesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er mag sinds maandag 03.00 uur niemand meer in of uit. Het gaat om de regio rond de plaatsen Uničov, Červenka en Litovel, honderd kilometer ten noorden van Brno.

Bron: ad.nl
Hygiënisten besloten om noodmaatregelen vanaf maandag te annuleren, die Litovel, Uničov en 19 andere gemeenten gedurende twee weken sloten vanwege de verspreiding van het coronavirus. Volgens hen heeft de maatregel zijn doel bereikt, zei Lenka Pešáková, directeur van het Olomouc Regional Public Health Station zondag. Patrouilles van politie en militaire politie trekken zich na middernacht terug, voegde de districtsgouverneur Ladislav Okleštěk eraan toe. Het gebied met circa 24.000 inwoners is sinds maandag 16 maart gesloten. Mensen konden het kadastrale gebied niet verlaten en strikt volgens de voorschriften beperkt in bewegingen.
---------------------------------------------------------------------
Babiš adviseert Trump.

Premier Andrej Babiš heeft zondagochtend een bericht geplaatst op twitter waarin hij de Amerikaanse president Donald Trump adviseerde om te beginnen met de strijd tegen het coronavirus, zoals Tsjechië deed.
Babiš stuurde daarbij een video-opname waarin de meeste Europese presidenten en premiers werden opgeroepen om gezichtsmaskers te dragen.

'Probeer het virus op een Tsjechische manier op te lossen. Het dragen van een eenvoudig stoffen masker vermindert de verspreiding van virussen met 80%! De Tsjechische Republiek heeft haar burgers verplicht in het openbaar een masker te dragen. Aub retweet. God zegene Amerika!' staat te lezen op twitter.
--------------------------------------------------------
Laten we de huizenmarkt steunen, zegt Schiller. Naast het uitstellen van termijnen, wil ze ook de onroerendgoedbelasting intrekken.

Minister van Financiën Alena Schillerova zal woensdag aan de regering voorstellen om de aflossing van hypotheken, consumentenleningen en zakelijke leningen een half jaar stop te zetten. Volgens haar zou er op deze leningen een verlaagde rente moeten komen. Daarnaast wil Schiller de onroerendezaakbelasting van vier procent afschaffen. Het zou de onroerend goed markt moeten bewegen.
Bron irozhlas.cz.
------------------------------------------------
Minister van Volksgezondheid Adam Vojtech zei zaterdag in een interview met de openbare Tsjechische televisie dat de ontwikkeling van het aantal met coronavirus geïnfecteerde patiënten in Tsjechië niet gunstig was. "Een kritieke fase van de epidemie is begonnen, we zullen zien wat het ons brengt", voegde hij eraan toe. De situatie kan alleen in de komende dagen worden beoordeeld, gaf hij toe.
Indien mogelijk is de regering van plan de beperkingen op te heffen na Pasen, eindigend op 13 april.
Bron news.expats.cz.
--------------------------------------------------
Coronavirus Response Investment Initiative EU.
investeringsinitiatief voor coronavirus EU.
Zie ec.europa.eu/info/pdf.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
5 Praagse kinderclubs die momenteel online lessen aanbieden.

Kinderen kunnen zich houden aan hun geplande naschoolse activiteiten met behulp van deze lokale clubs die online gaan tijdens schoolsluitingen
De naschool “kroužky” is een belangrijk onderdeel van de Tsjechische onderwijsstijl en biedt kinderen de kans om een pauze te nemen van het leren in de klas en te duiken in praktisch plezier.

Terwijl Tsjechische scholen momenteel gesloten zijn en miljoenen ouders in afwachting van nieuws over hun heropening, helpen sommige lokale kinderclubs hun last te verlichten door online cursussen aan te bieden via Zoom, livestreams op Facebook en andere platforms.
Zie artikel op news.expats.cz.
---------------------------------------------------------
10 leermiddelen om ouders te helpen schoolsluitingen in Tsjechië te overleven.

Ze hebben een lijst met tips samengesteld om kinderen thuis les te geven, met opties voor zowel Tsjechisch als Engels leren.
In de nasleep van de landelijke schoolsluitingen die in Tsjechië van kracht zijn vanaf 11 maart en naar schatting 1,7 miljoen studenten thuis verblijven, vragen veel ouders zich af hoe ze de onzekere toekomst van het onderwijs van hun kind in Tsjechië zullen doorlopen.
Hoewel de meeste scholen hebben gezegd dat ze afstandsonderwijs gaan doen, wordt het in veel gevallen aan ouders overgelaten om hun kinderen thuisonderwijs te geven voor wat naar verwachting een maandlange, zo niet langere stopzetting zal zijn. Deze nuttige bronnen in zowel de Tsjechische als de Engelse taal bieden een schat aan lessen, leermiddelen en activiteiten, waarvan vele gratis.
Zie artikel news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië start "Smart Quarantine" in Zuid-Moravië. Hoe werkt het?

Tsjechië begint met het testen van het nieuwe "slimme quarantainesysteem" om de bewegingen van besmette burgers in Zuid-Moravië te volgen.
Het monitoringsysteem, dat toestemming vereist, zal gegevens van mobiele telefoons en betaalkaarten van mensen die positief zijn getest gebruiken om alle potentiële mensen te vinden die hierdoor kunnen worden geïnfecteerd.

Hoe werkt het?
De geïnfecteerde persoon wordt gevraagd om toestemming te geven. Hygiënisten volgen zijn bewegingen vervolgens op basis van kaartbetalingen en gegevens van de mobiele operator van de afgelopen vijf dagen.

Vervolgens zullen gezondheidsautoriteiten werken aan het identificeren van personen die mogelijk zijn geïnfecteerd door de coronaviruspatiënt. De autoriteiten zullen dan onmiddellijk contact opnemen met deze mensen, die in quarantaine worden geplaatst, terwijl medische teams zullen inzetten om ze te testen op Covid-19. Bij het systeem wordt ook het leger betrokken, dat de nodige medische teams zal vervoeren.

De gegevens blijven maximaal zes uur in het systeem en worden vervolgens verwijderd.
Gegevensbeveiliging wordt ook gegarandeerd door een gratis systeem te gebruiken voor het Ministerie van Volksgezondheid, Keboola, dat gegevens beheert en beveiligt voor grote bedrijven zoals banken of verzekeringsmaatschappijen.
“Het coördineert de activiteiten van regionale gezondheidskantoren zodat we resultaten kunnen behalen. Het zorgt voor het transport van medische teams en zorgt voor gespecialiseerde voertuigen ”, aldus Babiš.

Niet alleen Tsjechië.
Slowakije heeft een wet goedgekeurd waarmee de regering de bewegingen van de door het coronavirus besmette personen kan volgen. De wijziging geeft de Slowaakse Volksgezondheidskantoor toegang tot locatiegegevens van de mobiele telefoons van degenen die in quarantaine zijn geplaatst, om te proberen de verspreiding van het virus in te dammen.
Slowaakse functionarissen zeiden dat de maatregelen waren geïnspireerd door vergelijkbare wetgeving in Singapore, Zuid-Korea en Taiwan, waar agressieve contacttracering een cruciale rol heeft gespeeld bij het vertragen van de verspreiding van het virus.

De Servische president Aleksandar Vučić zei vorige week onlangs dat ze mensen met Italiaanse telefoonnummers volgen.

Mateusz Morawiecki, de premier van Polen, zei ook dat de regering zou kijken naar "elektronische oplossingen" om de crisis te helpen beheersen.

Volgens de New York Times bouwt de Britse regering een app die de mensen die in contact zijn gekomen met iemand waarvan bekend is dat hij het coronavirus heeft, zou waarschuwen.
Bron praguemorning.cz.

Het Tsjechische mapy.cz heeft ook een app=applicatie die dankzij locatiedeling, de gebruiker zal waarschuwen dat ze in contact zijn gekomen met personen die positief zijn getest op coronavirus.
Zie facebook.com/Mapy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het hoogtepunt van de pandemie komt binnen een maand, na verloop van tijd raakt 70 procent van de mensen besmet, zegt een infectoloog.

Experts verwachten eind april de meeste coronavirusziekten.
"Op dat moment bevinden we ons bovenaan de epidemiologische curve", vertelde Jiří Beneš, hoofd van de afdeling Infectieziekten en Parasitaire Ziekten van het Na Bulovce-ziekenhuis, aan iDNES.
Dan zal de ziekte volgens hem geleidelijk verdwijnen.

“Alles hangt natuurlijk af van hoe intensief de diagnostiek zal zijn. Hoe meer mensen we onderzoeken, hoe positiever patiënten we zullen ontdekken. Ondertussen kunnen we op basis van de beschikbare gegevens zeggen dat de ziekte niet over de top heen is dat moet nog komen ”, voegt Beneš toe.

Volgens veel experts is vroeg of laat een groot deel van de bevolking besmet met het coronavirus .
'De helft van de besmette mensen herkent de ziekte misschien niet. Het betekent dat ze geïnfecteerd raken, dat ze het virus al enige tijd afscheiden, maar dat ze geen symptomen hebben ”, zegt het hoofd van de kliniek.
"Aan de andere kant heeft het tweede deel besmettings symptomen", beschrijft Jiří Beneš. 'Ik ben het met de Duitse bondskanselier Angela Merkel eens dat ongeveer 70 procent van de bevolking besmet zal zijn met coronavirus.'

'Als deze mensen antilichamen ontwikkelen, kunnen ze ons beschermen tegen de infectie', vervolgt Beneš.
'En bescherming kan enkele maanden of zelfs jaren duren. Maar het heeft valkuilen. Als iemand de ziekte te kort ervaart, binnen zeven dagen, en heel licht, zal er een situatie zijn waarin ze niet de benodigde antilichamen beginnen te produceren en deze patiënt vatbaar blijft voor de infectie ”, legt Beneš uit en zegt dat deze persoon herhaaldelijk kan worden geïnfecteerd.

Mogelijk zijn er meer dan 20 duizend besmet.
Volgens gegevens van zaterdagavond had Tsjechië meer dan 2500 bevestigde gevallen van coronavirusziekte en 11 slachtoffers. Het aantal tests neemt aanzienlijk toe en experts kunnen er dagelijks meer dan vijfduizend uitvoeren.
Zoals Jiří Beneš waarschuwt, kan het werkelijke aantal patiënten veel hoger zijn.
“Het aantal besmette mensen is momenteel minstens tien keer zo hoog als de gerapporteerde aantallen. Dus tot nu toe hebben tenminste twintigduizend mensen coronavirus.'

Jiri Benes is niet bang dat Tsjechië op lange termijn een gebrek heeft aan intensive care bedden voor geïnfecteerde patiënten. 'Ventilatoren kunnen worden gekocht, maar dokters niet', waarschuwt de directeur, dat niet elke dokter met deze bedden kan werken. 'Zo eenvoudig is het echt niet. Gewone dokters kunnen het niet, er moeten specialisten zijn die het onder controle hebben en zo snel zijn die er niet. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom we proberen het verloop van de epidemie te verspreiden en af te vlakken. '

Maskers zijn gebaar van voorzichtigheid.
Jiří Beneš was ingenomen met de strikte overheidsmaatregelen. Uiteindelijk accepteerde hij zelfs de volgorde van het dragen van maskers wanneer hij niet thuis was, hoewel hij het enige tijd geleden onnodig had gevonden.
'Ik denk nog steeds dat maskers daar nodig zijn, waar mensen elkaar ontmoeten, vooral in grotere aantallen. Maar als we buiten in de natuur zijn en we daar alleen zijn, is het voordeel maskers dragen niet zo groot. Aan de andere kant zie ik het als een gebaar van gedisciplineerd en attent zijn naar elkaar.'
Bron hradec.idnes.cz.
 
Een Europese leider, Andrej Babis, die een Amerikaanse president een oorvijg verkoopt (en terecht overigens). :D

Het is steevast andersom. Amerikanen die klagen over Europa en Amerikaanse leiders die zich voortdurend met Europese interne aangelegenheden bemoeien. Voor het eerst in de geschiedenis is er een Europeaan, Babis, die het aandurft om een Amerikaanse president een oorvijg te verkopen. Babis komt dus de eerstkomende 38 jaar de V.S. niet meer in (kritiek wordt immers niet op prijs gesteld in de V.S.).

Maar ik vind het dapper en moedig van Babis. Hopelijk krijgt Tsjechie nu niet te maken met sancties en blokkades door de V.S. :slik:

Het zijn rare tijden, straks durft Mark Rutte nog de V.S. te bekritiseren, alhoewel ik de kans dat er morgen een roze eenhoorn aanbelt voor een kopje thee groter acht. :D

Het is echt een rotvirus, maar er breken wel heel rare tijden aan. Erg surrealistisch, alsof je in een soort parallel universum terecht bent gekomen. :wow:
 
Hoe lang houdt Tsjechie zijn grenzen voor Nederlanders gesloten?
Ik zou dan eind april een weekje naar Tsjechie gaan, maar de reisorganisatie heeft nagenoeg alle reizen tot en met 1 mei
geschrapt.
 
Volgens minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch (onafhankelijk) worden momenteel 200 tot 250 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege het coronavirus. Ongeveer 40 tot 50 van hen verkeren in ernstige conditie. Vanwege deze situatie ondersteunt Vojtěch een verlenging van de noodsituatie met nog eens 30 dagen. Premier Andrej Babiš (Ano-partij) sprak zich ook uit voor voortzetting van deze regeling. De noodtoestand van de regering op 12 maart eindigde op 11 april. De Tweede Kamer moet deze keer echter beslissen over voortzetting.

tkan nog wel ff duren!!
 
Zolang de Tsjechen zelf de boodschap krijgen dat ze waarschijnlijk een zomervakantie naar het buitenland wel kunnen vergeten, blijven de grenzen dicht. Dus ook voor Nederlanders. En gezien de lakse wijze waarop de Nederlandse overheid en het RIVM omgaan met deze pandemie, is dat maar goed ook.
 
Dat gevoel (laks) heb ik zelf ook. Nederland wil alles nog steeds als dit maar even kan een klein beetje "in de lucht" blijven houden. Maar op deze wijze worden we zo langzamerhand wel het allerlaatste eiland binnen Europa wat hier naar handelt. België, Frankrijk en Duitsland handelen heel anders tot nu toe (veel strenger). Tsjechië doet het ook prima vind ik zelf (meer bedden op de IC's aanwezig die hier in Nederland veelal eerst waren wegbezuinigd, heeft meer specialisten en statisch gezien zijn er tot nu toe ook beduidend minder slachtoffers gevallen). In Nederland begint de ernst van de hele situatie pas in de laatste 2 weken door te dringen en dat heeft niet aan de medische wereld gelegen (spreken nu al van een verloren strijd) maar wel aan de politiek. Dus je kunt een hoop zeggen van de Tsjechen, maar ik denk dat die oude militaristische discipline van hen nu uitstekend van pas komt bij zo iets als een pandemie.
 
Laatst bewerkt:
https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Waar ik me echt zorgen om maak zijn de statistieken die van de hele wereld wordt bijgehouden.
Als je bij bovenstaande link kijkt bij de sterfgevallen van gisteren dan zie ik
Spanje 821 - Italië 756 - Frankrijk 292 - USA - 264 - UK 209 en dan al komt Nederland met 132

Dus op de 6e plaats en dat met een land waar "maar" 17 miljoen mensen wonen.
Kijk je maar aantal sterfgevallen per miljoen inwoners dan is het nog dramatischer
Italië 178 - Spanje 146 en dan al op de 3e plaats Nederland 46

Hier hoor ik het RIVM en de regering op de nieuwszenders niet over
 
Bovenaan