Wonen in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik zei 10 jaar geleden al dat ik Tsjechië vind lijken op Nederland uit de jaren 50-60
Ook toen waren de mensen veel socialer en een stuk vriendelijker naar elkaar toe dan vandaag de dag.
Respect was er toen ook veel meer.
Hulpverleners te lijf gaan was ondenkbaar. Politie bekogelen, je haalde het niet in je hoofd.
Respect voor docenten in het onderwijs. Ik heb 40 jaar in het onderwijs gewerkt en geloof me dat is de laatste 10-15 jaar echt een stuk minder geworden.
Hier is dat voor een groot deel anders. Hier is nog respect voor mensen van de brandweer - ambulance - politie, mensen in het onderwijs. Dat interpreteer je dan misschien als zijnde vriendelijkheid.
Ik merk ook dat bijvoorbeeld kinderen hier altijd, maar dan ook altijd goedendag tegen je zeggen als je ze tegen komt
Ik denk dat hier in Tsjechië meer speelt dan in Nederland, dat de mensen elkaar ook nodig hebben. Dan is elkaar helpen een vanzelfsprekendheid.
Ik heb het op Facebook ook al eens gezegd. Ik wil hier nooit meer weg om terug te gaan naar Nederland.
Zijn hier ook nadelen? Vast en zeker, maar die neem je er dan maar bij vind ik.
Beste feertje22,

Dat is geheel wat we zoeken.
Is dat in geheel Tsjechië het geval maakt ook niet uit of het een grote stad of er in de buurt is.
Of meer op het afgelegen gebieden, zijn de chat gevallen ook al overal vertegenwoordigt, of hebben ze daar minder behoefte aan.
Heb je ook gebieden die sterk verpauper zijn.
Waar zou jij ons plaatsen, twee vriendelijke nette oudjes, die nog van de tijd zijn die jij beschrijft.

Ik heb 40 jaar in het onderwijs gewerkt en geloof me dat is de laatste 10-15 jaar echt een stuk minder geworden.
Nemen we direct van je aan.

Fijn dat je wat openheid geeft over Tsjechië Heel fijn dat geeft ons juist dat gevoel van de jaren 50-60 terug geeft.

Mogen we van jou ook weten in welk gebied jullie wonen?
 
Waar zou jij ons plaatsen,

Nergens!

Waar je wilt gaan wonen of waar je uiteindelijk daadwerkelijk ook gaat wonen is van vele factoren afhankelijk, maar van één factor zeker niet, namelijk waar IK jullie zou plaatsen.
Ik weet niet of jullie al eens ooit in Tsjechië geweest zijn. Mag hopen van wel, anders vind ik het wel een heel vreemd verhaal worden. Vraag me trouwens sowieso ook af wat de beweegreden is om eventueel te gaan emigreren. Is geen kleine stap en zeker niet als je al de AOW leeftijd hebt.
Als mensen uit Nederland mij vragen: Waarom in hemelsnaam ben je naar Tsjechië gegaan? Dan is mijn enig antwoord: Je bent zeker nog nooit in dit land geweest, anders zou je het niet vragen!
 
Dat is een bewuste keuze naar welk land je ook gaat. Je gaat er naar op zoek met bepaalde eisen waaraan het land moet voldoen maar wat wil je uiteindelijk, wat zijn je woonwensen qua cultuur, klimaat, ligging etc etc. Je gaat er toch in verschillende jaargetijden heen om het met zonnige/zomerse periodes maar ook in de winterse periode te ervaren. Voor ons is de keuze ook op Tsjechië gevallen om er over 2 jaar en een paar maanden door vele factoren. En tuurlijk heeft elk land voor en nadelen maar ach....
 

kuurgast

Donateur
Vraag me trouwens sowieso ook af wat de beweegreden is om eventueel te gaan emigreren.
Immigranten, criminaliteit, schiet- en steekincidenten zijn redenen voor mensen om Nederland te verlaten en denken dat het in Tsjechië beter is.
Ook in Tsjechië worden handgranaten gevonden en zijn er steekincidenten. De leraren klagen dat de kinderen steeds brutaler worden en er zijn steeds vaker stevige vechtpartijen tussen pubers die op socialmedia geplaatst worden.
Wat betreft immigranten uit Afrika doen ze heel panisch over, maar Praag lopen vele toeristen uit die landen en ze willen maar wat graag geld verdienen aan de rijke Saoedi's etc. De vele immigranten die wel in het land komen zijn arbeidsmigranten uit Oekraïne, Albanië en dat soort landen wat ook de nodige problemen meebrengt. Criminaliteit...momenteel is er al langer een inbrekersbende actief nabij Praag die ze maar niet te pakken krijgen en er zijn genoeg plaatsen waar je niet zomaar jouw auto onbeheerd kan achter laten omdat anderen denken dat ze die dan mogen "lenen".
 
Vergeet niet dat het gras altijd groener is aan de andere kant van het hek.
Je gaat naar Tsjechie in de mooiste tijd van het jaar, bezoekt de leukste plekken en het is 1 groot feest, VAKANTIE.

Maar de realiteit is anders, ook hier regent het, is het weer niet zo mooi, de plaats die in de zomer zo mooi lijkt zijn de ander 3 jaargetijden doods, en soms zelfs niet bereikbaar. Dat je 20 km moet rijden voor boodschappen omdat in het dorp niets te krijgen is, een busverbinding van 2x per dag. Of dan toch liever in een stad, waar blijkt dat het toch niet zo goedkoop is, je je tussen al die mensen toch alleen voelt en dan op zoek gaat naar landgenoten omdat je anders niemand hebt om mee te praten. Dat je na vele jaren nog steeds "die buitenlander" bent en altijd zal blijven.

Dan toch beter Benidorm, heel het jaar mooi weer en iedereen spreekt Nederlands (heb ik horen zeggen).
 
Immigranten, criminaliteit, schiet- en steekincidenten zijn redenen voor mensen om Nederland te verlaten en denken dat het in Tsjechië beter is.
Ook in Tsjechië worden handgranaten gevonden en zijn er steekincidenten. De leraren klagen dat de kinderen steeds brutaler worden en er zijn steeds vaker stevige vechtpartijen tussen pubers die op socialmedia geplaatst worden.
Wat betreft immigranten uit Afrika doen ze heel panisch over, maar Praag lopen vele toeristen uit die landen en ze willen maar wat graag geld verdienen aan de rijke Saoedi's etc. De vele immigranten die wel in het land komen zijn arbeidsmigranten uit Oekraïne, Albanië en dat soort landen wat ook de nodige problemen meebrengt. Criminaliteit...momenteel is er al langer een inbrekersbende actief nabij Praag die ze maar niet te pakken krijgen en er zijn genoeg plaatsen waar je niet zomaar jouw auto onbeheerd kan achter laten omdat anderen denken dat ze die dan mogen "lenen".
En hoe zit het met rondtrekkende Roma-gezinnen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
En hoe zit het met rond trekkende Roma-gezinnen.
Die wonen daar gewoon. Er zijn wel wat groepen die rondtrekken maar die komen uit Engeland.

Inleidend woord van het ministerie van arbeid en sociale zaken MPSV

Beste vrienden,
u heeft de mogelijkheid om kennis te maken met de kaart van sociaal uitgesloten of sociaal uitgesloten Roma-locaties in de Tsjechische Republiek. Deze kaart is een van de belangrijke resultaten van het project van het Ministerie van Arbeid en Sociale Zaken - "Analyse van sociaal uitgesloten Roma-locaties en absorptiecapaciteit van entiteiten die in dit gebied actief zijn", dat werd uitgevoerd door GAC spol. Dit project is gefinancierd uit het Europees Sociaal Fonds en de staatsbegroting van Tsjechië.
Zie interactieve kaart op esfcr.cz.

Er is een topic over Roma's in Tsjechië als je even zoekt op het forum.
 
Beste feertje22

Het klop dat we nooit in Tsjechië zijn geweest, welk gebied raden jullie aan om iets te huren, het hoeft niet zeker toeristische te zijn.

Misschien was deze vakantie een voorproefje van Tsjechië hoe de mensen zijn.
In NL zie je ook grote verschillen het lijkt wel of per provincie de mensen verschillen, ook het platteland verschilt aardig met de steden.
Een kleine veertig geleden zijn we een keer met vakantie geweest naar Joegoslavië. Met de auto en een tent en onze twee kleine jongens met stralen heel blond haar, het eerst kwamen te terecht in Metlika met een kleine vrije camping: https://www.google.nl/maps/search/joegoslavie/@45.6292737,15.3277064,605a,35y,39.27t/data=!3m1!1e3
Het was aan het eind van de dag, en begonnen de tent op te zetten, hadden een gezin naast ons begroet, en snel daarna zegt de vader om ons te helpen, zijn vriendin stond ook al helemaal klaar, het ging allemaal lekker vlot, toen we klaar waren vroegen de ouders of we bij hun kwamen eten dat stond al klaar.
De ouder en kinderen konden wat Engels en Duits spreken en gooiden er war van hun eigen taal door heen, het was knots gezellig, ze leken onze beste vrienden, we zijn zo een paar dagen met elkaar, afscheid valt dan zwaar.
Zo hebben we de hele auto trek vakantie bijzondere fijne contacten gehad in Joegoslavië.

Wat jaren er na is daar de oorlog uitgebroken.
 
Het klop dat we nooit in Tsjechië zijn geweest, welk gebied raden jullie aan om iets te huren

Waar zou jij ons plaatsen
Krijg een beetje het gevoel dat jullie je hele ziel en zaligheid aan mij willen ophangen.
Hier is dus waar ik af ga haken.

Vele gebieden hier in Tsjechië zijn mooi. Reuzengebergte - Bohemen - Moravië.
Je hebt tegenwoordig overal toegang tot duizenden mooie foto's en filmpjes, zo ook hier op de site (zie knop foto & video).
Op de hele wereld heb je aardige en ook minder aardige mensen. Zo ook hier, maar wat je van het land de cultuur en de mensen vindt is voor iedereen anders. Ik wil hier nooit meer weg, maar ik ken ook mensen die weer terug naar Nederland zijn gegaan om de meest uiteenlopende redenen.

Naar een ander land op vakantie gaan is één ding, maar er naartoe emigreren echt een ander en geloof me, er is er geenéén die deze stap gezet heeft zonder dat daar twijfels bij om de hoek kwamen. Ik krijg het gevoel dat jullie ook onzeker zijn en die onzekerheid weg willen laten nemen. Het spijt me, maar dat kan niet. Altijd zijn er bij dit soort ondernemingen onzekerheden, dat is onontkoombaar.

Ik zou zeggen: Lees, lees en lees nog een keer op dit forum, er staat hier een onschatbare hoeveelheid aan informatie op deze site. Voor alle praktische vragen kan men je hier helpen op dit forum en zullen ze je ook helpen, daar waar dat mogelijk is. Ook ik had tientallen vragen en heb daarvoor veel info van de leden hier gehad. Dat ben ik ze nog steeds dankbaar voor. De uiteindelijke knoop die zul je zelf moeten doorhakken, dat kan niemand anders voor je doen. Doe je het wel of doe je het niet...... waar dan...... en wanneer dan.

Ik wens jullie veel sterkte in jullie zoektocht naar wat je wilt gaan doen. En wat dat dan ook is, ik hoop dat je er dan jaren later nog steeds achter staat.
 
als je iets ontvlucht in nl, zal het hier niet echt beter gaan.
hoe snel leer je een nieuwe taal, zodat je niet als een vluchteling wordt gezien.
hoe snel kun je je nl mentaliteit weggooien.
met wat ben je tevreden, stad, platteland, bergen.
heb je eigen kapitaal (om een huis te kopen later).
ben je handig of heb je voor alle klussen hulp nodig.
het is hier echt fantastisch... maar niet voor iedereen.
praat met mensen die hier langer wonen, ga bij ze op bezoek.
huur een huis in cz.
waaaarom waaaarom Tsjechie...
 
Krijg een beetje het gevoel dat jullie je hele ziel en zaligheid aan mij willen ophangen.
Hier is dus waar ik af ga haken.

Vele gebieden hier in Tsjechië zijn mooi. Reuzengebergte - Bohemen - Moravië.
Je hebt tegenwoordig overal toegang tot duizenden mooie foto's en filmpjes, zo ook hier op de site (zie knop foto & video).
Op de hele wereld heb je aardige en ook minder aardige mensen. Zo ook hier, maar wat je van het land de cultuur en de mensen vindt is voor iedereen anders. Ik wil hier nooit meer weg, maar ik ken ook mensen die weer terug naar Nederland zijn gegaan om de meest uiteenlopende redenen.
Mooi verwoord Feertje
 
Krijg een beetje het gevoel dat jullie je hele ziel en zaligheid aan mij willen ophangen.
Hier is dus waar ik af ga haken.
Ha @feertje22 daar hoef je niet bang voor te zijn, we zijn behoorlijk zelfstandig en door het leven geschraagd.
Dakloos geweest door de nasleep van een echtscheiding, dat alleen al kan een hele impact hebben.
Mijn huidige echtgenote heeft nog veel meer meegemaakt, heeft met een stukje van haar leven studiemateriaal aan het UMCG geleverd. De specialisten waren verbijsterd dat ze daar geheel zelf weer bovenop was gekomen, daarna heeft ze nog weer veel meegemaakt en samen ook nog.
Wij zijn op een breed gebied ervaringsdeskundigen, en dat met veel succes doorstaan geheel zonder zogenaamde specialisten.

Maar we staan open voor mensen die weer ervaring hebben op een geheel ander gebied, zoals naar een ander land verhuizen, jullie ervaringen zijn als boter op de boterham.

Misschien maken we het jullie gemakkelijker om ons met tips bij te staan, door een stukje van onszelf te vertellen en te laten zien dat we krachtige mensen zijn, die openstaan voor een ander leven, zeg maar opnieuw beginnen, en te genieten van de jaren die nog voor ons liggen.

We zien hier in de ouderenflat veel mensen die uitgeblust zijn, vervallen in verveling wachtend op het einde. Daar passen we voor, we hebben ontzettend veel geleerd in het leven en gaan er nog voor.
Op gebied van zelfredzaamheid, gezondheid, echt gezonde voeding, zelfgenezing.
 
Dat is allemaal heel sterk van jullie, mijn complimenten hoor. :top:
Maar doe je ook iets met de hier gegeven tips, zoals dit forum doorspitten? Want echt, de meeste van jullie vragen zijn al vele malen eerder gesteld en beantwoord. Even zoeken en je vindt ontzettend veel nuttige informatie over (emigratie naar) Tsjechië, en over hoe het daar is. Lees het goed door en als je dan nog vragen hebt, stel ze dan in die reeds bestaande onderwerpen. Dan kom je een heel stuk verder.
Succes!:wow:
 
Bovenaan