Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kaufland staat hier uberhaupt bekend om. Enige jaren geleden zijn ze stevig beboet omdat ze vlees wat lang over de houdbaarheidsdatum heen was, opnieuw verwerkten in zogenaamde "verse vleessalades". Sindsdien kopen we nog geen fles olijfolie meer in Kaufland. Voor het zelfde geld is dat namelijk afgewerkte motorolie met smaak- en kleurstoffen.
 
Bij de TESCO.

Afgelopen week inkopen gedaan. Zo ook bij de TESCO.
Altijd pinnen + klantenkaart.
Ik druk altijd op OK als mij de kaart + pin wordt gevraagd.
Bonnetjes bewaar ik nooit. Onzin,....................

Echter, het systeem "ziet" dat je buitenlands bent en biedt je, sinds kort, "onderhands" een transactie aan om te betalen in €uro's volgens een TESCO conversie ratio.

Als je dus, in goed vertrouwen, ( en dus zonder te lezen wat er op dat mini-mini schermpje wordt geprojecteerd) op OK (GROEN) drukt, dan accepteer je dus de TESCO conversie. Uiteraard zit daar weer een "bank" tussen.
Op de bon staat keurig 0% commission, maar dat zie je dus pas na afloop en ná bestudering van je kassabon.

Vandaag weer inkopen.
Bij het afrekenen, weer die bla-bla info op zo'n minischermpje.
Ik zeg dus Nee tegen de cassiere en vertel dat ik Niet wil betalen via die rare transactieprocedure, maar graag de rekening in CZ Koruna wil voldoen geheel voor mijn eigen risico.

Owwwwwww!
Stagnatie.

Hoofd kassiére erbij, filiaalchef erbij.........
Men wist het niet.
Telefoontjes dus, en nog steeds al mijn boodschappen op de band.

Oplossing (nadat mijn ijsjes bijna waren gesmolten):

Kijk op het betaalschermpje waar TESCO je een transactie aanbiedt om tegen HUN voorwaarden je aankopen te doen in €uro's.
Als je dat leuk vindt, dan kies je voor de groene OK knop aan de rechterzijde van de pinautomaat.
Als je dit allemaal wat warrig en/of onbetrouwbaar vindt, dan kies je voor de RODE knop LINKS van de pinautomaat dat een X moet voorstellen. en dan betaal je gewoon het bedrag in KC.

Een kleine handlichting: de kassa-dames, zijn alleen maar kassa-dames en, in de meeste gevallen, gewoon aardig.
Het is maar een weetje!
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische economie verrast met recordgroei
cff3b88c-8290-11e7-a93a-1ced12c374c5_web_scale_0.0939597_0.0939597__.jpg


De Tsjechische economie heeft tijdens het tweede kwartaal een recordgroei genoteerd. In vergelijking met het voorgaande kwartaal kwam die uit op 2,3 procent, zo meldt het Tsjechische bureau voor de statistiek CZSO woensdag op basis van een eerste raming. Het gaat om het hoogste groeicijfer sinds het begin van vergelijkbare statistieken meer dan 20 jaar geleden. Analisten hadden gemiddeld genomen gerekend op een groei van 0,8 procent.

Bovendien gaat het tot dusver om de hoogste groei voor het tweede kwartaal in de Europese Unie. Tsjechië heeft ook de laagste werkloosheidsgraad in Europa, zo blijkt uit statistieken van Eurostat.

Het was vooral een sterke binnenlandse vraag die bijgedragen heeft tot de snelle groei in het tweede kwartaal.

Bron: gva.be
 
Als je dit allemaal wat warrig en/of onbetrouwbaar vindt, dan kies je voor de RODE knop LINKS van de pinautomaat dat een X moet voorstellen. en dan betaal je gewoon het bedrag in KC.
Gisteren kreeg ik inderdaad ook een 'nieuw schermpje' bij de Tesco. Toen ik tegen de kassière zei, dat ik gewoon in kronen wilde betalen drukte ze ergens op en verscheen het vertrouwde scherm. Ik kon zo snel niet zien wat ze deed, maar nu weet ik het gelukkig. Bedankt.
 

Ad Verschoor

Donateur
Qatar strijkt neer op Praag

De eerste non-stop vlucht van Qatar Airways vanaf Doha is geland in Praag. De Airbus A320 landde om 12:50 uur op Václav Havel Airport.

Populair
Vlucht QR 291 is de eerste non-stop vlucht voor Qatar Airways naar Tsjechië. “We zijn verheugd om deze service naar Praag aan te bieden aan onze klanten. Deze Europese stad zal een zeer populaire bestemming zijn voor zowel business- als vrijetijdsreizigers”, vertelt Akbar Al Baker, CEO van Qatar Airways, die ook op de vlucht aanwezig was.

Oost-Europa
De route zal dagelijks worden gevlogen met een Airbus A320, uitgerust met 12 business class stoelen en 120 economy stoelen. De lancering van de nieuwe bestemming komt in de tijd dat Qatar haar aanwezigheid in Oost-Europa vergroot, zegt de maatschappij in een persbericht.

Bron: upinthesky.nl
 

kuurgast

Donateur
VW-management en vakbonden willen dat deel van Škoda naar Duitsland verhuist.
Reuters citeert bronnen bij Volkswagen dat VW zich zorgen maakt over de concurrentie van Škoda.
Volkswagen wil concurrentie beperken van de goedkope stabiele Škoda door een deel van zijn productie naar Duitsland te verplaatsen.
Ze vinden in Duitsland dat Škoda "oneerlijke voordelen" heeft , namelijk het feit dat het merk de Duitse technologie kan combineren met goedkope arbeidskrachten in Tsjechië. Een gedeeltelijke productieverschuiving zou tot 2000 banen kunnen kosten in Tsjechië om Duitse banen veilig te stellen..
Bronnen reuters.com , ceskenoviny.cz + n-tv.de.
 

Ad Verschoor

Donateur
Travel Service neemt Czech Airlines over

PRAAG - De Tsjechische nationale luchtvaartmaatschappij Czech Airlines (CSA) wordt vrijwel geheel overgenomen door branchegenoot Travel Service. Die koopt de aandelen over van de Tsjechische staat en Korean Air.

Travel Service, dat onder eigen naam en onder het merk SmartWings charters en vakantievluchten uitvoert, krijgt 97,74 procent van de aandelen in handen. Voorheen bezat het bedrijf al 44 procent van de aandelen.

Bron: luchtvaartnieuws.nl
 
Ben toch wel benieuwd hoe ze dat op het vlak van arbeidsvoorwaarden en Werk- en Rusttijden Regelingen (WRR) gaan aanpakken. Alsof Transavia KLM geheel overneemt met de wetenschap dat Transavia vliegers ongeveer 50% van het salaris van de KLM vliegers krijgen en meer uren per maand vliegen.
Bij Smartwings c.s. is dat niet anders..

Vlieg naast KLM ook vaak met CSA en sinds twee jaar is CSA inderdaad een low cost carrier op het vlak van service geworden. Voor alles betalen, stoel, drankje etc. Maar op het vlak van prijzen blijven ze wie ze zijn. Relatief duur!
En als je dan de service van een LCC biedt (geen) en de prijzen rekent van een flagcarrier (hoog) dan prijs je jezelf uit de markt.
 

Ad Verschoor

Donateur
Schaeffler opent nieuwe fabriek Tsjechië


De openingsceremonie (foto's: Schaeffler).
Schaeffler heeft in Tsjechië een nieuwe productielocatie geopend. Daarmee versterkt de Schaeffler Group de koers voor groei in Oost-Europa. Met de nieuwbouw is een investering van 100 miljoen euro gemoeid.

In de fabriek in Svitavy worden voornamelijk thermische managementmodules geproduceerd, die zowel in verbrandingsmotoren als in mobiliteitsconcepten van de toekomst kunnen worden toegepast.

schaeffler-thermal-management-module-475x327.jpg

Thermische managementmodule van Schaeffler.
Een thermische managementmodule regelt de temperatuur van de motor nauwkeurig. Hierdoor wordt op een energiebewuste en snelle manier het ideale temperatuurvenster voor motor en transmissie bereikt. Het resultaat is minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot en dus zuiniger auto’s

Nieuwe banen
De nieuwe fabriek zorgt voor zo’n 620 nieuwe banen in de komende 3 jaar. De bestaande fabriek in Lanškroun, nabij Svitavy, heeft al zo’n 280 personeelsleden in dienst. Over 3 jaar zullen in de regio dus in totaal 900 mensen bij Schaeffler werken. Hiervoor worden ook gekwalificeerde industrieel specialisten gezocht. De burgemeester van Svitavy is blij met de nieuwe banen, de mogelijkheden voor afgestudeerden en de nauwe samenwerking met scholen uit de regio.

De meeste investeringen gingen naar nieuwe machines, zowel in de bestaande fabriek in Lanškroun als in de nieuwe fabriek in Svitavy. Er is alleen al 18,5 miljoen euro geïnvesteerd in het opzetten van het nieuwe productiepand in Svitavy.

Dit jaar zullen nog eens zo’n 230.000 thermische managementmodules voor 3 grote autofabrikanten geproduceerd gaan worden.

Bron: metaalmagazine.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Toekomstgericht melken met een communistisch verleden

In Zuid-Bohemen, net boven de grens met Oostenrijk, bevindt zich het Middeleeuwse stadje Ceský Krumlov. Naast wel heel erg veel Chinese toeristen vind je er ook de grootste Tsjechische melkverwerker, en de enige die werkt met louter Tsjechisch kapitaal. Internationale bedrijven als Lactalis en Nestlé doen vergeten dat hier ooit het communisme heerste. Wat wel nog communistische sporen draagt, is de grootschalige melkveehouderij.

B9713690309Z.1_20171102163901_000+GEDA2LT02.1-0.jpg

“Voor weidegang zijn er gewoon te veel dieren. De stallen zijn erop gebouwd om veel daglicht binnen te laten”, legt Pavel Novotný uit.



In de Madeta-vestiging in Ceský Krumlov wordt enkel blauwschimmelkaas bereid.


Dit is het centrum van Europa”, stelt Jan Teplý, sales, marketing & purchase manager, en na zijn vader de nummer twee van Tjechische melkverwerker Madeta. “We houden er niet van wanneer je ons Oost-Europees noemt. Tot de val van het ijzeren gordijn hoorden we bij het Oostblok, maar dat was tegen onze wil.”

Rood verleden
Vóór de communistische partij de dienst uitmaakte in het toenmalige Tsjecho-Slovakije telde de landbouw er vooral kleine tot middelgrote familiebedrijven. Tijdens de jaren 50’ en 60’ van vorige eeuw werden zij gecollectiviseerd, en omgesmeed naar staatsbedrijven en coöperaties.
B9713690309Z.1_20171102164511_000+GJKA38OVH.1-0.jpg


Vooral jonge landbouwers verloren hun motivatie, en trokken naar de industrie. Uiteindelijk bleven vooral oudere mannen en vrouwen achter om het werk op het veld te klaren. Dat leidde tot productieverlies. De overheid zette toen sterk in op schaalvergroting, met moderne technologie en krachtige machines. Opvallend waren de grote verschillen in opbrengst tussen landbouwcoöperatieven, al naargelang het management.

Grote en kleine producenten
“Na de val van het communisme mochten de landbouwers hun gronden weer in bezit nemen. Sommigen namen het boeren opnieuw op als zelfstandige, kleinschalige landbouwer of als hobbyboer. Velen van hen hadden intussen echter andere bezigheden, en waren het boeren verleerd. Zij verkochten hun stuk grond met plezier aan grotere bedrijven”, vertelt Milan Novosad, Madeta’s verantwoordelijke voor de aankoop van rauwe melk.
B9713690309Z.1_20171102153321_000+GKPA2QMNI.1-0.jpg

In de Madeta-vestiging in Ceský Krumlov wordt enkel blauwschimmelkaas bereid.

“Zo komt het dat sommige van onze melkveehouders er maar 15 melkkoeien op na houden, terwijl andere er 500 hebben”, legt hij uit. In totaal leveren meer dan 1.500 melkproducenten 317 miljoen liter melk per jaar aan het bedrijf. Madeta verwerkt de melk op haar beurt tot 25.000 ton kaas en andere melkproducten - meer dan 230 verschillende - per jaar.

Betere Duitse melkprijs
De vestiging in Ceský Krumlov is maar één van de vijf fabrieken van de melkverwerker. Hier wordt enkel blauwschimmelkaas gemaakt. Vroeger rijpte de kaas in de ondergrondse tunnels waar Milan Novosad ons doorheen leidt. Die dateren, net als het kasteel en het historische centrum van de stad, uit de Middeleeuwen. Zo’n 250 melkproducenten beleveren de fabriek, die 120.000 L melk per dag verwerkt.
B9713690309Z.1_20171102153321_000+GTIA2LRHR.1-0.jpg

Vroeger rijpte de blauwschimmelkaas van Madeta in de Middeleeuwse ondergrondse tunnels.

De melkveehouders zijn niet aan de melkverwerker gebonden. Dat stelt Madeta op dit moment voor een probleem. “Doordat de melkprijs in het nabijgelegen Beieren (0,37 EUR/L) beter is dan de Tsjechische (0,33 EUR/L), verkopen sommige producenten hun melk liever daar. Nu Duitse melkveehouders geneigd zijn hun melk in Italië te verkopen, is daar voldoende vraag”, stelt Novosad.

Vet in ere hersteld
Toch maakt hij zich niet teveel zorgen. “De prijs is aan het stijgen op dit moment, en veel landbouwers zijn er trots op aan een 100 % Tsjechische melkverwerker te leveren.” Aan de zijde van de consument ziet hij ook gunstige evoluties: “De consumptie van boter is hier in twee jaar tijd gestegen van 4 naar 5 kg per persoon per jaar. Margarines op basis van palmolie hebben afgedaan. Mensen grijpen weer terug naar goede boter.”

Ook naar kaas is er steeds meer vraag. “Consumenten vervangen worst en ander bewerkt vlees meer en meer door kaas, uit gezondheidsoverwegingen”, treedt Jan Teplý hem bij. Geheel in overeenstemming met onze nieuwe voedingsdriehoek stimuleert ook de Tsjechische overheid en voedingssector die beweging. “Het vet in kaas en boter is weer in ere hersteld”, klinkt het bij een enthousiaste Teplý.

Melkproductie met Tsjechisch Rood
En vet zit er in de kaas van Madeta. Milan Novosad meldt een vetgehalte tot 4,7 % in de aangeleverde rauwe melk, en een eiwitgehalte tot 3,9 %. De landbouwers in Zuid-Bohemen houden een traditioneel regionaal ras, Tsjechisch Rood, dat vooral verwant is aan Fleckvieh en Zimmenthal. “Tegenover de hoge vet- en eiwitgehalten staat een lagere productie: tussen de 6.000 en 8.500 kg per lactatie”, verduidelijkt hij.
B9713690309Z.1_20171102153321_000+GTIA2LTQM.1-0.jpg

Bernartice telt 2.900 ha landbouwgrond: genoeg om de dierlijke mest van 1.700 koeien te kunnen afzetten.

Landbouwcoöperatie Bernartice levert melk aan een coöperatie die contracten afsluit met Madeta. Er leven nu 1.700 koeien, waarvan 600 melkkoeien in productie (Tjechisch Rood). Algemeen directeur Pavel Novotný haalt productiecijfers aan van 7.500 L per koe per jaar, en 4,1 miljoen L per jaar voor het hele bedrijf.

Zelfvoorzienend in voeder
Met zijn 2.900 ha grond is Bernartice een gemiddeld Tsjechisch landbouwbedrijf. De directeur vertelt dat ze erin slagen om alle mest kwijt te raken op de akkers, en om volledig te voorzien in het eigen voeder. “500 ha is grasland. We produceren tarwe op 1.000 ha, koolzaad en wintererwt elk op 500 ha en luzerne en voederbieten op de rest.” Die aandacht voor voeder is historisch gegroeid: in het communistische tijdperk was net een tekort eraan de beperkende factor voor de veehouderij in het land.
B9713690309Z.1_20171102153321_000+GTIA2LS6S.1-0.jpg

Landbouwbedrijf Bernartice voorziet haar 1.700 koeien van eigen voeder.

De dieren blijven op stal. Ze krijgen er TMR (Total Mixed Ration) voorgeschoteld, met extern aangekochte vitamines en mineralen. “Voor weidegang zijn er gewoon teveel dieren”, legt Pavel Novotný uit. “De stallen zijn erop gebouwd om veel daglicht binnen te laten. We bieden de koeien veel comfort om ze te stimuleren.”

Iedereen aandelen
Van de 2.900 ha waarop de coöperatie teelt, is er slechts 400 in eigen bezit. De overige 2.500 ha pacht ze. “We hebben goede relaties met het dorp hier. We hebben heel wat land kunnen ruilen met de gemeente”, geeft Novotný nog mee.
B9713690309Z.1_20171102153321_000+GTIA2LS0D.1-0.jpg

Ik leid dit bedrijf al 31 jaar, en dat doe ik met hart en ziel. Melk is mijn leven”, aldus Pavel Novotný.

Het bedrijf is in handen van 320 coöperatieve aandeelhouders, waaronder de 46 personeelsleden. Dat, en het feit dat ze - volgens de algemeen directeur - een deftig loon en dito behandeling krijgen op het bedrijf, leidt ertoe dat er amper verloop is in personeel. “De afgelopen vijf jaar is er niemand opgestapt”, maakt hij zich sterk. Zelf is hij daar het beste voorbeeld van. “Ik leid dit bedrijf al 31 jaar, en dat doe ik met hart en ziel. Melk is mijn leven.”

Europa
Gevraagd naar de grootste problemen op het bedrijf noemt de directeur het eindeloze papierwerk, en het feit dat ze zonder informatie over het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie) verder moeten plannen voor de toekomst. Tsjechië vervoegde de Europese Unie pas in 2004.
B9713690309Z.1_20171102164538_000+GTIA2LR9G.1-0.jpg

“Het vet in kaas en boter is weer in ere hersteld”, klinkt het bij Jan Teplý van Madeta.

Ook voor Madeta hingen daar gevolgen aan vast. Jan Teplý betreurt dat Tsjechië niet helemaal klaar was om haar markt te openen: “De verschillende hygiënestandaarden hebben ons parten gespeeld. We merkten ook dat de markt enkel open is van west naar oost, en niet van oost naar west, tenzij voor minderwaardige, spotgoedkope producten. Daartoe behoren onze kwaliteitskazen dus niet.”

Toekomst
Madeta voerde bijvoorbeeld een kwart van haar productie uit naar Rusland. Met het embargo in augustus 2014 stopte dat van de ene dag op de andere. “Toch verkies ik EU-lidmaatschap”, berust hij. In eigen land zijn de verkiezingen nog maar net achter de rug. Andrej Babiš, multimiljonair en zakenman, en zijn partij ANO 2011 bleken de grote winnaars, ondanks meerdere rechtszaken voor fraude die deze voormalige minister van Financiën nog tegen zich heeft lopen. Hij is de oprichter en de eigenaar van de succesvolle Agrofert Group, een enorme holding met belangen in landbouw en industrie, en beloofde een businessman’s touch aan de regering te geven. Het communistische verleden is voorgoed begraven, lijkt het.

Bron: landbouwleven.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Arcona verkoopt historisch kantoorpand in Praag

De beursgenoteerde vastgoedbelegger Arcona Property Fund heeft het gebouw Drahobejlova 27 in Praag verkocht aan de Tsjechische Medische Kamer (CLK).

Arcona-pand-in-Praag-e1511777648783-272x181.jpg

Drahobejlova 27 in Praag
De verkoopprijs bedraagt 96,96 miljoen Tsjechische kroon (3,79 miljoen euro), ruwweg het dubbele van de externe taxatiewaarde van eind 2016 van 50,85 miljoen kroon (1,90 miljoen euro). Arcona Property Fund verwacht de verkoop in het eerste kwartaal van 2018 te kunnen afronden. De intrinsieke waarde per aandeel stijgt door deze verkoop met 3,80 procent van 12,61 naar 13,09 euro.

Het kantoorgebouw Drahobejlova 27 stamt uit 1930 en heeft een verhuurbaar oppervlak van 2.387 m2. Het was het eerste gebouw dat in 2004 door Arcona Property Fund werd aangekocht. Het ligt in de voorstad Vysocanska, zo’n 4,5 km ten oosten van het stadscentrum van Praag, in een gemengd woon- en winkelgebied. CLK, de koepelorganisatie van Tsjechische artsen, wil het gebouw als hoofdkantoor gaan gebruiken.

Managing director Guy Barker van Arcona Capital Fund Management ziet de verkoop als een indicatie van de huidige sterke interesse van beleggers in Centraal-Europees onroerend goed. De verkoop past in het beleid van de directie om kleine non-core gebouwen te verkopen. Daarnaast is de verkoop ook fiscaal gunstig, zodat de belastinglast nihil is. De vrije cashflow uit de verkoop na aflossing op de banklening, circa 2,65 miljoen euro , staat ter beschikking van Arcona Property Fund.

Bron: vastgoedmarkt.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische Hamé Group neemt diepvriesproducent Agrimex Vestec over
De Tsjechische Hamé Group heeft Agrimex Vestec overgenomen. Het eveneens Tsjechische bedrijf produceert diepvriesgroenten, fruit en fruitmixen. De verkoopprijs is niet bekend gemaakt. Volgens Hamé is Agrimex Vestec de grootse producent in dit segment in Tsjechië.

"Met de aankoop van dit dynamische Tsjechische bedrijf betreden we een compleet nieuwe categorie diepvriesproducten, die een natuurlijke aanvulling zijn op ons portfolio van houdbare groenten," aldus Martin Štrupl, CEO Hamé Group. "We zijn een van de grootste spelers in Tsjechië die een nieuw distributiekanaal openen."

Volgens de huidige eigenaar van Agrimex, Ryszard Nemoudry, zal de fusie hen helpen om in de toekomst verder te ontwikkelen waardoor de producten naar nieuwe markten over de grens kunnen gaan. Vanaf 1 december zal Agrimex Vestec volledig onderdeel worden van Hamé.


Bron: agf.nl
 
Bovenaan