Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Lompheid voor gevorderden

Timothy Garton Ash omschreef wijlen Václav Havel als de subtielste policus die hij ooit ontmoette en Václav Klaus, Havels opvolger als president van Tsjechië, als de lompste. Destijds wist nog niemand wie Klaus zou gaan opvolgen.


Milos Zeman, de derde president van Tsjechië, vroeger geen dissident maar een apparatsjik, ontkent net als Klaus dat de mens de aarde doet opwarmen, en koppelt klimaatsceptisme aan vuige grappen over etnische groepen, vrouwen, vegetariërs en niet-heteroseksuelen.

Deze week sprak hij als eerste EU-staatshoofd zijn voorkeur uit voor Donald Trump, en voegde zich daarmee in de club van V. Poetin, V. Orbán, Mike Tyson, Geert Wilders en Harry Mens. Mocht Trump worden gekozen: het verschil tussen hem en Obama zal kleiner blijken dan dat tussen Zeman en Havel.

Bron: volkskrant.nl
 

kuurgast

Donateur
Momenteel is de Dalai Lama in Praag vanwege Forum 2000.
Dit forum is in 1996 oa gestart door Václav Havel, zie wiki.
De Dalai Lama ontmoette vice-premier Pavel Belobradek, minister van Cultuur Daniel Herman en de vice-voorzitters van beide kamers van het parlement tijdens een besloten bijeenkomst.
China was natuurlijk niet blij met deze ontwikkelingen en president Miloš Zeman, de senaatsvoorzitter Milan Štěch, parlementsvoorzitter Jan Hamáček en premier Bohuslav Sobotka hebben in een gezamenlijke verklaring gemeld dat hun beleid ten aanzien van China niet zal veranderen. Ze publiceerden hun kruiperige pro-Chinese verklaring met het doel de Chinese investeringen in Tsjechië te beschermen (al vallen deze investeringen best mee, zie het stukje hieronder).
Bronnen oa blisty.cz + radio.cz/en + reuters.com.

Stukje van googelvertaling:

Deloitte: China's investeringen in de Tsjechische Republiek komt overeen met België of Cyprus.

Door middel van de bilaterale overeenkomsten die in de afgelopen dagen met China werden gesloten, zullen de investeringen van Chinese bedrijven in de Tsjechische Republiek dit jaar goed zijn voor 95 miljard kronen (€ 3,52 miljard). Tegen 2020 zal China naar verwachting 294.000.000.000 kronen (€ 11 miljard) investeren in dit land. Dit werd bekend gemaakt door het Tsjechische voorzitterschap. Volgens analisten zal China daarmee een aandeel van 3,5 procent krijgen van de totale buitenlandse investeringen in de Tsjechische Republiek. Dit komt overeen met bijvoorbeeld de totale investering van België of Cyprus, zei David Marek, chief economist bij de business consultancy Deloitte.

Grootste buitenlandse investeerders in dit land zijn bedrijven gevestigd in Nederland, zij vertegenwoordigen 24 procent van het totaal. Duitsland heeft een aandeel van 13 procent.
Bron radio.cz/de.
 
Misschien toch een opmerking. Eentje die de kranten of nieuwsberichten niet haalt;

Afgelopen dinsdag gaf ik een wetenschappelijke presentatie aan de www.vscht.cz. Vooraf en na afloop was er een gezellige discussie met studenten. Een van de onderwerpen die ter discussie kwam was "Het Bezoek Van De Dalai Lama". Vergeef me de hoofdletters.

Het leefde niet, behalve het gedoe met verkeer, opstoppingen, vertragingen en omleidingen. Dit item heeft geen aansluiting bij de 20-jarige universiteitsstudenten. Ze hebben geen idee wat zo'n man daar doet en waarom, zeker omdat zijn status geen uitstraling heeft. Ze zien geen enkele relatie tot verbetering van de economie, "wereldvrede" en de relatie tussen Tibet en de CZ.
Ik was verbaasd!
Voor hun eigen beleving was het "only the fuzz".

Aan de andere kant ben ik wel zelf gaan nadenken over dat bezoek. China heeft al geprotesteerd.
Zie de bijlagen van kuurgast.
 

kuurgast

Donateur
Het mag dan onder de jongeren niet leven, maar ik vind het triest dat de hoge heren zich laten gebruiken door China onder het motto van handelsbelangen, terwijl naar verhouding dat land niet eens zo super veel geld inbrengt als de hoge heren in Praag doen voorkomen. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische president vraagt ontslag minister na ontmoeting met Dalai Lama

Een ontmoeting met de Dalai Lama kan de Tsjechische minister van Cultuur zijn job kosten. President Milos Zeman, die betere banden wil met China, vroeg zijn ontslag. Dat schrijft nieuwssite Parlamentni listy zondag.


Zeman bekritiseerde minister van Cultuur Daniel Herman omdat hij de belangen van Tsjechië zou hebben geschaad door de Tibetaanse boeddhistische leider op het ministerie van Cultuur in Praag te ontvangen in oktober. De president zal wellicht ook een goed gesprek hebben met premier Bohuslav Sobotka vanwege het bezoek van de Dalai Lama, die ijvert voor autonomie voor Tibet, dat sinds 1950 door China wordt bezet.

Het bezoek van de Dalai Lama aan Praag zette Tsjechische diplomaten ertoe aan om een gemeenschappelijke verklaring te schrijven over de “territoriale integriteit” van China en de “strategische samenwerking” van Tsjechië met het land.

De Dalai Lama bezocht vorige maand al Bratislava, waar hij de Slovaakse president Andrey Kiska ontmoette. De Chinese premier Li Keqiang annuleerde vervolgens bilaterale gesprekken met Slovakije tijdens een top in Riga.

Bron: metrotime.be
 

kuurgast

Donateur
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 15 september 2016.
Bělá pod Bezdězem 26
Drahonice 45
Vyšní Lhoty 12
Bron mvcr.cz.

Heeft lang geduurd maar het aantal vluchtelingen in detentie is eindelijk onder de 100.
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 7 november 2016.
Bělá pod Bezdězem 8
Vyšní Lhoty 11
Drahonice 41
Bron mvcr.cz.
Totaal van de aangehouden vreemdelingen vanaf het begin 17 juni 2015 tot 7 november 2016 is 3754 personen.

Het wordt heel langzaam minder mensen die vast zitten en afgelopen week is er niemand opgepakt.
 

kuurgast

Donateur
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 15 september 2016.
Bělá pod Bezdězem 26
Drahonice 45
Vyšní Lhoty 12
Bron mvcr.cz.
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 10 november 2016.
Bělá pod Bezdězem 8
Vyšní Lhoty 11
Drahonice 43
Bron mvcr.cz.

Sinds het begin , dat wil zeggen vanaf 17 juni 2015, tot 10 november 2016 zijn in totaal. 3755 mensen door de politie opgepakt in Tsjechië. Zag toevallig dat er gisteren nog een Pakistani is gearresteerd.
 

Ad Verschoor

Donateur
Wie is Bohuslav Sobotka, de Tsjechische premier

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka beschuldigt Ahold Delhaize ervan personeel in Tsjechië veel te lage lonen te betalen. Zijn kabinet verhoogde de minimumlonen in Tsjechië al, en de sociaaldemocraat meent dat er bij Ahold Delhaize voor werknemers weinig overblijft.


Dat het tegenovergestelde van kapitalisme, communisme, niet werkt, ondervond Bohuslav Sobotka (Telnis, 1971) tijdens zijn jeugd. Nadat de muur viel in 1989 werd hij actief in democratische politiek. In 1990, een half jaar nadat de eerste niet-communistische regering in Tsjecho-Slowakije plaatsnam, was Sobotka een van de oprichters van de jongerentak van de Sociaal Democratische Partij. Hij studeert af in recht, en belandt in 1996 voor de linkse Sociaal Democraten in de Tsjechische Kamer. Het land is dan net drie jaar onafhankelijk.

Sobotka is voor meer Europese samenwerking, en maakte zich sterk voor een Tsjechisch toetreden tot de Europese Unie — wat in 2004 dan ook gebeurd is. Het heeft Tsjechië in de loop der jaren veel economische groei opgeleverd. Sobotka, die vaak wat rustig spreekt en er met zijn ietwat saaie bril en serieuze gezicht wellicht weinig opvallend uitziet, geldt als stille kracht. Rond de eeuwwisseling fungeerde hij als Tsjechische minister van financiën, om in 2010 de Democratische Partij te leiden en in 2014 premier van Tsjechië te worden.

Sobotka leeft voor de Sociaal Democraten, en vond er zelfs zijn vrouw Olga Sobotková, met wie hij in 2003 trouwde. Het stel heeft twee kinderen, die opgroeien in een heel ander land dan tijdens de jeugd van hun ouders. Sabotka maakt zich sterk voor een sociaal, democratisch land. Maar als hij even tijd overheeft van het politiek bedrijven, trekt hij zich graag terug met een historische thriller of sci-fi-detective. In zijn woorden: om 'contact te houden met de literatuur'.

Bron: fd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië gaat valse berichtgeving te lijf

De regering van Tsjechië maakt zich zorgen om nepnieuws. De oplossing: een anti-nepnieuws taskforce, twintig man sterk, die valse berichtgeving over migranten, terrorisme en politiek in het land te lijf moet gaan. Dat alles in het licht van de verkiezingen in Tsjechië volgend jaar oktober.


De overheid van Tsjechië zegt bewijs in handen te hebben dat nepnieuws de publieke opinie beïnvloedt, en besloot daarop de eenheid in het leven te roepen om het nepnieuws een halt toe te roepen. Tegenstanders van het plan vrezen voor censuur en teloorgang van de vrijheid van meningsuiting in Tsjechië.

Maar het is nodig, stellen overheidsfunctionarissen van het land: nepnieuws tiert immers welig op het internet. Donald Trump zou er door in het zadel zijn geholpen, met dank aan Russische hackers en 'trollen'. Tsjechië vreest eenzelfde scenario in eigen land, geënsceneerd door Moskou.

Dat kan allemaal niet met de verkiezingen in het vooruitzicht, vindt de Tsjechische overheid. Daarom onderzoekt de taskforce al het vermeende nepnieuws, en deelt via een 'toegewijd' Twitteraccount mee welk nieuws echt is en welk niet. Op een speciaal, nieuw te bouwen onderdeel op de website van de regering komt vervolgens de overheidsvisie op het nepnieuws in kwestie.

De eenheid krijgt zijn hoofdkwartier in Praag. Frappant genoeg in een overheidsgebouw dat de geheime dienst van het communistisch regime tijdens de Koude Oorlog gebruikte om verhoren af te nemen.

Het is misschien niet volledig te bewijzen, zeiden vertegenwoordigers van de Tsjechische regering tegen The Guardian, maar Praag is er van overtuigd dat Rusland achter veertig websites zit die onjuiste informatie in het Tsjechisch verspreiden. Waaronder radicale ideeën, complottheorieën en onjuiste rapporten.

Bijvoorbeeld toen de president van het land, Milos Zeman, tijdens een demonstratie het verwijt kreeg te veel op de hand van Moskou te zijn. Niet veel later verscheen online een artikel dat stelde dat de president slachtoffer was geworden van een Amerikaans complot, dat een 'Majdan-achtige' demonstratie had geregisseerd.

De Amerikaanse ambassade in Praag zou het brein achter de actie zijn geweest, aldus dat nieuwsbericht. Tsjechië weersprak het meteen en probeerde de bron van de site te achterhalen, maar de schade was al aangericht. Het bericht was koren op de molen van critici van de president.

Hetzelfde geldt voor websites die reppen over de gevaren van islamitische vluchtelingen die toevlucht zoeken tot Tsjechië. Gevreesd wordt dat die de publieke opinie over de Tsjechische aanpak van de vluchtelingencrisis en de terreurdreiging in het land beïnvloeden.

"Ze (Rusland, red.) zullen ongetwijfeld proberen de aankomende verkiezingen te beïnvloeden door mensen die waarschijnlijk voor de democratische partijen zouden stemmen te ontmoedigen om naar de stembus te gaan", zei Tomáš Prouza, de Tsjechische staatssecretaris van Europese Zaken, tegen The Guardian.

Ook hooggeplaatste medewerkers van de Tsjechische veiligheidsdiensten hebben eerder meegedeeld dat de Russische inlichtingendiensten bijzonder actief zijn in hun land. Hun agenda zou vooral bestaan uit 'disinformatie fabriceren' en de gedachte verspreiden dat 'iedereen liegt'.

Bron: trouw.nl
 

kuurgast

Donateur
Aha..... nu valt het oude kwartje..........
President Miloš Zeman had het in zijn kersttoespraak over internet-censuur waar hij tegen was, zie praguemonitor.com.
Eerder dit jaar kwam het al ter sprake op het forum, zie topic Poetin heeft geheim agenten ook in Tsjechië.
Een artikel met lijst van betreffende websites op romea.cz/en/news. + stopfake.org/en.

Wordt de woordvoerder van de president soms ook betaald door Rusland? :stout: Die heeft ook altijd pro Rusland uitspraken.
 

Ad Verschoor

Donateur
Parlement in Praag zet 'Tsjechische Trump' voet dwars

De Tsjechische minister van financiën Andrej Babis, bijgenaamd ‘de Tsjechische Trump’, moet de directe controle over zijn zakenimperium opgeven. Zijn zakelijke belangen druisen in tegen een nieuwe wet die waakt over mogelijke belangenverstrengelingen van ministers.


President Milos Zeman probeerde invoering van de integriteitsregels nog te voorkomen met een veto, maar het Tsjechische lagerhuis heeft die blokkade woensdag weggestemd. Babis is eigenaar van een enorm zakenconglomeraat. Met 30.000 werknemers is hij ook de grootste particuliere werkgever van het land.

Met 129 tegen 49 stemmen bepaalde het parlement dat Babis niet langer betrokken mag zijn bij de leiding van zijn bedrijven. Bovendien mogen zijn bedrijven geen opdrachten meer uitvoeren voor de overheid en ook geen gerichte subsidies meer ontvangen.

Babis zou de op één na rijkste Tsjech zijn met een geschat vermogen van $2,7 mrd. Een van zijn grootste bedrijven, Agrovert, is actief in de agrarische sector en bosbouw. Verder bezit hij een televisiestation en twee kranten (Lidové Noviny en Dnes) en is hij actief in de gezondheidszorg en chemie.

In 2011 richtte Babis de partij ANO 2011 op ('Ja 2011'). Die was erop gericht om de corruptie in de politiek aan te pakken. Paradoxaal genoeg wordt juist de opkomst van Babis door zijn critici gezien als een teken dat de kwaliteit van de democratie in Tsjechië afneemt.

Bron: fd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
In Tsjechië zaaien obscure websites angst en wantrouwen; de president doet mee

Russische beïnvloeding In Tsjechië zaaien obscure websites angst en wantrouwen tegen Europa en de NAVO. Ook de president doet mee. De autoriteiten wijzen naar Rusland en ondernemen acties tegen de ‘desinformatie’. Bewijzen blijven schaars.

Bewijzen waren er niet. Toch moesten de organisatoren van een demonstratie tegen de Tsjechische president Milos Zeman het eindeloos herhalen: néé, de Amerikaanse ambassade in Praag was niet betrokken bij de protesten tegen hun staatshoofd. De bewering, afkomstig van de obscure website Aeronet.cz, had zich ondanks een totaal gebrek aan bewijs eind 2014 razendsnel weten te verspreiden.

President Zeman, een 72-jarige retorische houwdegen die goede relaties onderhoudt met het Kremlin, is het vaak oneens met de pro-Atlantische regering van zijn voormalige partijgenoot, premier Bohuslav Sobotka. Niet vreemd, zo stelden complotdenkers, dat de Amerikaanse regering hem weg wilde hebben. Zeman pookte het vuurtje eigenhandig op. In een reactie zei hij dat er weliswaar geen bewijs was voor de Amerikaanse inmenging, maar dat „de hypothese niet kan worden uitgesloten”.

De Tsjechische president staat bekend om zijn controversiële opvattingen. Het conflict in Oekraïne deed hij af als „een griep”. Europese sancties tegen Moskou noemde hij „nonsens”. Na de Brexit bepleitte Zeman een referendum over het Tsjechische lidmaatschap van EU en NAVO. Vluchtelingenstromen noemt hij een „georganiseerde invasie”. Waar president Zeman de regering van de sociaal-democratische Sobotka regelmatig hoofdpijn bezorgt met zijn harde, ongenuanceerde uitspraken, zijn ze koren op de molen van sites als Aeronet.

Aeronet.cz is een van de tientallen nieuwssites die deel uitmaken van „een massale desinformatiecampagne”. Dat zegt veiligheidsexpert Petr in zijn werkkamer, diep weggestopt in het ministerie voor Binnenlandse Zaken, nabij het Praagse Letna-park. Petr, die om veiligheidsredenen zijn echte naam geheim houdt, heeft rustigere tijden gekend. Een aanzwellende stroom suggestieve en misleidende berichten op het internet veroorzaakt volgens hem paranoia onder Tsjechische internetgebruikers. Ze voeden het wantrouwen tegenover de zogenaamde mainstream media en de politiek, terwijl ze kritiek op Rusland relativeren. Kernboodschap van de berichtenstroom op de websites: iedereen liegt. En meer dan in andere EU-lidstaten lijkt dat idee stevig doorgedrongen in het Tsjechische publieke debat.

Informatie-operaties


Sinds het begin van de Europese vluchtelingencrisis verspreidden pro-Russisch getinte websites ook een vloed onheilspellende berichten over de ‘islamitische dreiging’. De boodschap valt op vruchtbare bodem: 76 procent van de Tsjechen ziet vluchtelingen als veiligheidsrisico, zo blijkt uit onderzoek van de Tsjechische Academie voor Wetenschappen. In de afgelopen twee jaar liepen duizenden Tsjechen in antimigrantenmarsen. En dat terwijl Tsjechië niet op de Balkan-migratieroute ligt en de beperkte toestroom van migranten die er is, onder controle heeft.

De herkomst en financiering van dergelijke sites zijn vaak moeilijk te achterhalen. Toch aarzelt de Tsjechische inlichtingendienst BIS niet om richting Rusland te wijzen. Tsjechië is volgens de dienst het doelwit van „Russische informatie-operaties”. Met een digitale reïncarnatie van ouderwetse Sovjet-tactieken zou Rusland verdeeldheid willen zaaien in de Tsjechische samenleving, in de EU en de NAVO.

russische-ambassade.jpg

De Russische ambassade in Praag. Foto Suvi Turtiainen, HS

Volgens de BIS zijn de Russen van alle buitenlandse inlichtingendiensten in Tsjechië het meest actief. Na de Praagse Lente van 1968 stationeerden de Sovjets een groot contingent inlichtingenofficieren om de Tsjechen onder de duim te houden. Ook vandaag de dag opereert een groot aantal Russische spionnen onder diplomatieke dekking, stelt de BIS. Met 79 namen op de diplomatieke lijst heeft de enorme neoklassieke Russische Ambassade in het statige Bubenec-district van Praag een grotere afvaardiging dan die van elke andere staat.
„Praag is een uitstekende uitvalsbasis voor de Russen”, zegt Karel Randak, voormalig chef van de buitenlandse inlichtingendienst ÚZSI. Belangrijke doelwitten in West-Europa zijn makkelijk bereikbaar vanuit de hoofdstad, maar de nationale contraspionagediensten zijn minder goed uitgerust dan hun tegenhangers in pakweg Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast lijkt Rusland een politiek motief te hebben om zich op Tsjechië te richten. Eurosceptici staan er traditioneel sterk. Bij de parlementsverkiezingen van 2017 zullen de lijsten van de communisten, extreem-rechts en de regerende socialisten een flink aantal pro-Russische leden tellen. Hun electoraat bevindt zich vooral in de provincie, waar de overgang van communisme naar kapitalisme minder goed werd verteerd. Wie zichzelf als achterblijver ziet en misnoegd is over corruptie in de politiek, giet zijn onvrede vaak in antiwesters, reactionair en soms ook pro-Russisch denken.

De kans is niet gering dat president Zeman, de favoriete kandidaat van deze groep, zichzelf bij de presidentsverkiezingen van 2018 mag opvolgen. Voor Moskou lijkt dat goed nieuws. Zeman kwam als een van de weinige EU-leiders naar Rusland voor de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Andere leiders bleven weg vanwege het conflict in Oekraïne. Zeman sprak negen maal op het Rodos-forum van Poetin-getrouwe Vladimir Jakoenin en omringt zich met adviseurs met zakelijke belangen in Rusland. Presidentieel woordvoerder Jiri Ovcacek weerspreekt aantijgingen dat Zeman de oren naar Moskou zou laten hangen. „President Zeman behartigt de belangen van de Tsjechische burgers, niet de belangen van een ander land, ook al is het dan een supermacht”, zegt Ovcacek per mail.

Zoals ook in andere landen telkens weer blijkt: speculaties over de invloed van het Kremlin zijn talrijker dan harde bewijzen. De suggestieve en misleidende berichtgeving, waar Russische media als de door het Kremlin gefinancierde RT (voorheen Russia Today) en Sputnik – dat ook in het Tsjechisch opereert – bekend om staan, doet het ook goed in Tsjechië.

Provincieplaatsjes
kundra.jpg

Onderzoeksjournalist Ondrej Kundra. Foto Suvi Turtiainen, HS

Maar wie er achter lokale sites zitten, is moeilijk te achterhalen, zegt Ondrej Kundra, onderzoeksjournalist van het gerespecteerde Tsjechische opinieblad Respekt. Kundra ging achter Aeronet.cz aan, dat grossiert in berichten met koppen als ‘Obama vreest dat Californië zal losbreken van de VS in navolging van de Krim en bedreigt Rusland’.

Kundra’s speurtocht naar de bron van Aeronet voerde hem van Praag naar een nepadres in Eindhoven en vervolgens terug naar bankrekeninghouders in Tsjechische provincieplaatsjes. Een Russische smoking gun vond hij niet. De website bleek te kunnen bestaan dankzij giften. Wel leverde zijn graafwerk hem doodsbedreigingen op, vertelt de journalist boven een bord Tsjechische broodknoedels in een Praags restaurant.

Volgens Kundra schrijven veel auteurs van nepnieuws uit persoonlijke overtuiging, om geld te verdienen via digitale advertenties of eenvoudigweg om iets te doen te hebben. Veiligheidsexpert Petr beaamt die theorie: „Als je de tijd hebt om elke vijf minuten je webpagina te updaten, zit je waarschijnlijk niet in een vrolijke fase van je leven.”

Toch zijn er wel degelijk zichtbare sporen naar Moskou, zegt Kundra. Hij verwijst naar het Slowaakse blad Zem a Vek, dat bijna een zesde van zijn internetbezoekers uit Tsjechië betrekt.

In mei 2014 waren hoofdredacteur Tibor Rostas en zijn collega Dusan Budzak te gast bij de Russische ambassadeur in Bratislava. Zem a Vek schrijft over vermeende schandalen en schuwt daarbij nepnieuws niet. Zo publiceerde het over „satanisch ritueel kindermisbruik” in de VS, waarbij zowel de toplaag van de Democratische Partij betrokken zou zijn, als de popsterren Katy Perry en Miley Cyrus.

In een gelekte audio-opname vragen de journalisten de ambassadeur om steun uit Moskou bij de uitbreiding van hun media-operaties. De ambassadeur belooft zich vervolgens in te zetten voor contacten tussen Zem a Vek en „de relevante Russische structuren”.

In juni 2015 werden Rostas en Budzak uitgenodigd voor een gesprek met de toplui van Internationale Zaken, een magazine verbonden aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gesprek ging over de „vooruitzichten voor een Rusland-vriendelijk gebied in Midden- en Oost-Europa.” In de op video vastgelegde discussie spreken ze hun dank uit over de „intensieve samenwerking” met de Russische ambassade in Bratislava. „We hadden het over steun, niet over financiële steun”, verweert Rostas zich bij navraag door NRC in een e-mailconversatie. De Russische ambassade ging niet in op vragen van deze krant.

De president geeft regelmatig interviews aan de nieuwssite ParlamentniListy.cz. Deze sensationele website, goed voor meer dan 8 miljoen maandelijkse bezoeken, besteedt veel aandacht aan apocalyptische boodschappen over migratie en de „brutale islamisering van Europa”. Ook publiceert het verhalen waarin ‘multiculturalisme’ met nazisme wordt vergeleken, en het „blanke ras” met de vervolgde joden. De site is als nieuwsbron vooral populair onder populistische politici. Media die hen betichten van desinformatie, zoals de nationale radio of de Duitse publieke omroep ARD deden, doen zelf aan „propaganda”, schrijft manager Jan Holoubek in een e-mail aan NRC. „Ze beschuldigen ons ervan Poetin te steunen”, zegt hij. Volgens Holoubek is dat onzin. Ondertussen lijkt de president zich voor gematigde media als Kundra’s opinieblad Respekt veel minder toegankelijk op te stellen.

Contra-informatie

De Tsjechische regering bereidt zich inmiddels voor op acties om desinformatie te bestrijden. Zij belastte veiligheidsexpert Petr met het optuigen van het Centrum tegen Terrorisme en Hybride Dreigingen, dat propaganda, nepnieuws en desinformatie uit allerlei bronnen moet gaan bestrijden. Een twintigtal mensen zal straks vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken websites ‘analyseren’ en contra-informatie verspreiden. „We willen in elke smartphone raken”, verklaarde minister Milan Chovanec vorig jaar.

Volgens presidentieel woordvoerder Ovcacek riekt het naar censuur. „Dit lijkt erg op het communistische Bureau voor Pers en Informatie dat bestond voor 1989”, stelt Ovcacek in een verwijzing naar het Tsjechoslowaakse departement voor censuur. Is dit inderdaad het begin van een surveillancestaat? Nee hoor, verzekert Petr: het centrum zal voorzichtig optreden en alleen maar „pro-actief” correcte informatie gaan verspreiden via pers en sociale media. Dit geheel volgens de bestaande wetten en enkel indien de leugens de publieke orde dreigen te verstoren.

Want, zegt de veiligheidsexpert „als iedereen gaat denken dat iedere migrant een terrorist is, dan moet je als overheid iets doen.”

Bron: nrc.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch anti-hackbeleid verdient navolging

Bron: Volkskrant.nl (Willem Aldershoff, Analist Internationale Politiek in Brussel) - 12 januari 2017

De Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft tot grote ongerustheid in Europa geleid. Veiligheidsdiensten en leidende politici vrezen vergelijkbare tussenkomsten in de nationale verkiezingen die dit jaar in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Tsjechië plaatsvinden.


Hacking en het verspreiden van nep-nieuws zijn de grootste zorgen, waarvoor Duitse, Britse en Tsjechische veiligheidsdiensten de afgelopen maanden indringend waarschuwden. Zij omschrijven de Russische bemoeienissen als een 'fundamentele bedreiging voor de soevereiniteit' van democratische staten.

Men zou daarom verwachten dat de Nederlandse overheid actief bezig is maatregelen te nemen om mogelijke inmenging te voorkomen of tenminste de schade ervan te beperken. Niets wijst erop dat dit het geval is.

Opmerkelijk is dat het veel kleinere en minder welvarende Tsjechië in korte tijd een indrukwekkend apparaat heeft opgezet om zich te weren tegen ongewenste buitenlandse inmenging en om te kunnen verzekeren dat de parlementsverkiezingen van oktober 'eerlijk en vrij' kunnen verlopen.

Op 1 januari is een 'Centrum tegen Terrorisme en Hybride Dreigingen' begonnen in het ministerie van Binnenlandse Zaken in Praag. Een twintigtal specialisten spoort desinformatie op en weerlegt die via een speciale Twitter-account en een nieuwe website die standpunten van de overheid uitlegt. Het centrum zal ook ambtenaren trainen om chantage te voorkomen en weerstand te bieden aan buitenlandse lobbyisten.

Directe aanleiding was de ontdekking van online desinformatie die een merkbare invloed op de publieke opinie heeft. Sinds 2015 propageren een veertigtal verdachte websites in de Tsjechische taal radicale zienswijzen, samenzweringstheoriën en valse berichten. Autoriteiten wijzen in dit verband op de aanwezigheid van 45.000 Russische burgers in het land en de zwaar bemande Russische ambassade in Praag. Met ruim 130 diplomaten is die meer dan tweemaal zo groot als die van de Verenigde Staten.

Doel van de Russische activiteiten zou zijn de oriëntatie van Tsjechië op het Westen te veranderen door het zaaien van twijfel dat democratie het beste systeem is om een land te organiseren, het creëren van een negatief beeld van de EU en de NAVO en het ontmoedigen van deelname aan democratische processen. Igor Zolotarev, voorzitter van de Russische expatgroep 'Russische Traditie' in Tsjechië, bevestigt dat het Kremlin de laatste jaren Russische burgers in het buitenland actief gebruikt als kanaal voor het propageren van Ruslands buitenlands beleid.

De Nederlandse parlementsverkiezingen vinden al op 15 maart plaats, en de overheid heeft dus geen tijd te verliezen. Het is van wezenlijk belang voor de Nederlandse democratische rechtsstaat dat de bevolking haar stem zonder buitenlandse inmenging kan uitbrengen. Het Tsjechische voorbeeld lijkt het enige werkbare dat op korte termijn kan worden gevolgd om mogelijke schade in Nederland tenminste enigszins te beperken.
 

Ad Verschoor

Donateur
Computer van Tsjechische president gehackt met kinderporno
media_xll_9617814.jpg
© epa.
Onbekende hackers hebben foto's met kinderporno op de computer van de Tsjechische president Milos Zeman geplaatst. "Ik zette de computer aan en keek bijna tien seconden vol ongeloof naar wat er op mijn scherm verscheen tot ik begreep dat het om een cyberaanval ging", zei de president in een interview met de Tsjechische krant Pravo.

IT-experts van de Tsjechische president vonden sporen van de cyberaanval terug tot in de Amerikaanse staat Alabama. "Maar met een aanklacht trekken we daar aan het kortste eind", zei Zeman.

Twitter
Het is niet de eerste cyberaanval tegen Tsjechische politici. Begin 2016 kraakten hackers het e-mailaccount van de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka. Eerder hadden onbekenden valse berichten van zijn Twitteraccount verstuurd. In oktober 2013 doken op de webpagina's van de door Zeman opgerichte partij van de Burgerrechten (SPO) pornografische foto's op.
Zeman is kritisch voor de islam en een aanhanger van Rusland. Hij eist overigens ook de stopzetting van EU-sancties tegen Moskou. De 72-jarige politicus wil begin volgend jaar een gooi doen naar een tweede termijn van vijf jaar als president.

Bron: hln.be
 
Ik zie een heleboel politieke posts, dus ik ben er maar eens voor gaan zitten voor wat repliek in deze discussie.

Onderzoekers van het Royal Institute of International Affairs, beter bekend onder de naam Chatham House,
hebben in tien landen van de Europese Unie een peiling gehouden betreffende de meningen van het electoraat rond moslimmigratie.

De studie stelt vast dat er net als in de VS een duidelijk ongenoegen leeft met het huidige migratiebeleid. De peiling heeft plaats gevonden in Duitsland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Polen en België. De algemene cijfers tonen dat van de meer dan 10.000 ondervraagden meer dan helft (55 procent) tegen verdere migratie van moslims gekant is. 25 procent gaf aan geen mening hierover te hebben en 20 procent is het niet eens met een migratiestop voor moslims. In 8 van de 10 landen is een meerderheid voor de immigratiestop.

Enkel in Spanje en het Verenigd Koninkrijk is het merendeel van de gepeilde kiezers het niet eens met deze maatregel. In geen enkel land is er meer dan een derde van de bevraagde stemgerechtigden tegen het voorstel om een einde te maken aan moslimimmigratie. Polen is de grootste voorstander met meer dan 70 procent van de kiezers die achter dit voorstel staan. Hierop volgen Oostenrijk, België (met maar liefst 64%), Hongarije en Frankrijk.

Als we dieper in de cijfers gaan kijken zien we dat er gemiddeld 38 procent het “met klem” eens zijn over het invoeren van een immigratiestop van moslims.

Als men goed geluisterd heeft naar de toespraak van Zeman in de UN, zal men ook begrepen hebben waarom Zeman geen immigranten wil opnemen. We hebben in Europa te maken gehad met geradicaliseerde moslims en als dit zo door blijft gaan krijgen we ook te maken met geradicaliseerde Europeanen. En dat is waar Zeman beducht voor is. Hij heeft verwezen naar de jaren 30 in Duitsland, hoe een klein deel geradicaliseerden een hele natie de afgrond in jagen.

Als dus de meerderheid van de Europese bevolking tegen verdergaande islamisering en vluchtelingenopname is, is dat voor de gevestigde politieke partijen wel iets om rekening mee te houden en niet met oogkleppen voor door te denderen op de ingeslagen weg. Zeman houd hier rekening mee en ik ben blij in een land te wonen waar de president geen oogkleppen draagt.

Voor wat betreft zijn Rusland visie en zijn houding tegenover Putin dienen we er wel rekening mee te houden dat nieuws altijd gekleurd is. Europa is voor het merendeel pro USA en anti Putin en als zodanig wordt de berichtgeving gebracht. Het is namelijk heel interessant om eens te spreken met mensen die in het gedeelte van de Ukraine wonen waar nu de separatisten het voor het zeggen hebben, of met mensen op de Krim. Die komen namelijk met heel andere verhalen dan in de westerse media verschijnen.

De overheid gebruikt de media om mensen klaar te stomen voor hun plannen, dat is altijd al zo geweest. President Wilson bracht het bericht in de wereld tijdens WO1 dat de duitse soldaten babies in Belgie vermoorden en de ledematen afrukten. Wat uiteraard een leugen was, dat deden die duitsers niet, maar de Amerikanen geloofden het en het maakte hun klaar om mee te doen aan WO1. Hetzelfde verhaal ging rond over Koeweit, dat de soldaten van Saddam de babies uit de couveuses haalden en voor dood op de grond achterlieten in de ziekenhuizen. Dit werd heel aandoenlijk verteld door een verpleegster. Ook een onzin verhaal, deze verpleegster bleek later de dochter te zijn van de Koeweitse ambassadeur, maar het maakte de mensen wel gemotiveerd om ten strijde te trekken tegen de barbaren van Saddam. Dus neem de media altijd met een korreltje zout.

Op FB circuleert een heleboel fake nieuws, zegt men, nu is al dat nieuws niet zo fake, het is vaak uit zijn verband gerukt, of opgeblazen, maar het is makkelijker om het af te doen als fake en als zodanig maatregelen te nemen dat mensen eigenlijk monddood worden gemaakt, dit om regeringen hun burgers beter in toom te laten houden. In Duitsland wil men nu dit "fake" nieuws aanpakken door er hoge geldboetes op te zetten. Face book heeft al zijn eigen FB politie om onwelgevallige berichten van sites te plukken en schrijvers ervan te verbannen. In Canada is het al zover dat bij wet geregeld is dat men niet meer wat negatiefs over de Islam mag zeggen. Dat de Islam van allerlei over "Infidels" roept is waarschijnlijk minder belangrijk.

Deze zaken zijn een ernstige aanval op de vrijheid van meningsuiting. Als men niet meer mag schrijven wat men wil of zeggen wat men wil en de overheid schrijft voor wat er wel of niet in de media gebracht mag worden, of dit nu reguliere media zijn of social media, gaat dit rieken naar dictatuur. Als mensen immigranten opgedrongen krijgen wat een meerderheid dus niet wil, gaat dit ook rieken naar dictatuur. Wat blijft er dan nog over van de z.g. vrijheden die we hebben in de westerse samenleving?

Ik voorzie voor Zeman een volgende presidentsperiode, want de meeste Tsjechen staan wel achter hem en ik eigenlijk ook wel.
 
Bovenaan