CV-ketel op elektra

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

hallo,
In ons huis hebben we een cv installatie die is aangesloten op een grote houtkachel. We willen graag overgaan op een cv ketel op elektra. Heeft iemand daar ervaring mee? Welke merken zijn er en kent iemand een installateur in de omgeving van Klatovy?
Alvast bedankt voor het meedenken.
Susan
 
Wij hebben een aantal jaren geleden 2 ketels op elektra laten installeren. Dat werd een aardig dure grap. Je moet namelijk ook vaak dan een nieuwe meterkast laten installeren en je moet toestemming daarvoor vragen (vergunning aanvragen) aan de CEZ. Beide ketels hebben 3 warmtespiralen die je elk afzonderlijk kunt inschakelen d.m.v. een drukknopje. Stoken is bovendien beduidend duurder dan bijvoorbeeld kolen of hout, maar natuurlijk wel veel gemakkelijker. Wij hebben een behoorlijk groot huis, maar met een kleinere woning kun je misschien al volstaan met een kleinere ketel die je in het bestaande cv systeem kunt laten plaatsen. Daarmee kun je bijvoorbeeld het systeem en je huis in de winter goed vorstvrij mee houden. Neem je dan bijvoorbeeld een ketel met twee spiralen, dan kun je daar waarschijnlijk ook je huis goed mee verwarmen of als je aanwezig bent, kun je alsnog stoken met hout (goedkoper). Dat gaat d.m.v. een enkele handel omzetten (elektra ketel of houtketel) en klaar ben je. Dat geeft waarschijnlijk dan ook meteen minder gedoe bij de CEZ. Valt de elektra uit dan heb je wel pech. Maar dat geldt bijna voor alle warmtewisselaars omdat je pomp dan ook niet meer werkt. Daarom het advies om het cv systeem altijd af te vullen met anti vries. Dat voorkomt kapot gevroren leidingen in de winter zoals wij een keer gehad hebben. Succes er mee.

Henk
 
Super, dank je voor je antwoord.
We hebben onze radiatoren al met antivries laten vullen, dus nog geen problemen gehad. We willen toch graag het gemak van een warm huis wanneer we aankomen (we hebben hele lieve Tjsechische buren, die hem wel willen regelen wanneer we een seintje geven). Weet je ook welk merk jullie hebben en hoeveel kw jullie ketels zijn? Ons huis is ook nogal groot, maar niet zo groot als jullie kasteel.
 
Helaas. Geen idee. Maar het maakt voor de CEZ uit of er in jullie dorp of stad al veel of weinig mensen gebruik maken van deze optie. Wij kunnen altijd maar maximaal 4 spiralen gebruiken (bijv. 2 voor beneden en 2 voor boven of 3 beneden en 1 boven of andersom etc.) Anders gaat het licht uit in het dorp. M.a.w. de meterkast kan gewoon niet meer aan. Dat is zo begrensd door de CEZ. In ons dorp is een instelling welke ook op deze wijze verwarmd, maar die maken gebruik van zonnepanelen. Dat scheelt natuurlijk.
 
We zullen dus een installateur moeten zoeken en een bezoekje brengen aan de CEZ. Ons dorp telt drie huizen en een koeienstal. Duim maar voor ons dat het gaat lukken. Dank je.
Ik hoop dat iemand uit de regio Klatovy ook nog tips heeft.
 
Nou maar hopen dat de koeienstal dan in elk geval nog een hypermoderne melkinstallatie bevat en dat de elektra in het gehucht waar jullie huis staat, niet enkel bestaat uit een paar gedateerde draden en een oude aftandse trafo, ergens gemonteerd op een grote houten paal. Klinkt vreemd, maar hier in Nederland wonen we in een woonboerderij, nota bene aan de rand van het dorp, en moeten we van een internetsysteem gebruik maken, wat nog van ver uit de vorige eeuw dateert. Vooruitgang stopt namelijk zo'n beetje waar de commerce ook ophoudt te bestaan. Ik heb wel eens gehoord van een lokale bewoner, dat de dorpsbewoners vroeger in het donker zaten als de partijbonzen feest vierden. Maar ja, dat is nou net de charme van Tsjechië en die verdwijnt helaas momenteel razendsnel. Dat hebben we in Frankrijk ook al eerder meegemaakt. Dus wie weet, is er toch nog hoop voor je.
 
Wij hebben sinds vier jaar (we wonen er nu zes jaar permanent) een warmtepomp van Alpha Innotec (Siemens) laten installeren. Na lang rekenen, overwegingen over en kiezen tussen elektra, houtkachel of kolenkachel in de kelder, uiteindelijk tot deze keuze gekomen.
Het is een luchtcompressiepomp die zorgt voor het warme water bij ons thuis, voor de verwarming van de radiatoren en de verwarming van ons zwembad. Drie in een derhalve en erg praktisch. Middels internet en een app kunnen we, als we vanaf Schiphol naar huis vliegen in Tsjechie, kijken of alles nog warm genoeg is en zo nee, de temperatuur van alledrie bijstellen. Het vraagt een investering van ongeveer 300.000,= kc, maar dan heb je ook een perfect werkend en zeer gebruiksvriendelijke systeem.

De pomp draait op minimale elektriciteit en je kunt bij CEZ voor dit soort pompen een speciaal tarief aanvragen dat erg laag is, omdat het milieusubsidie heeft. We hebben inderdaad wel onze meterkast compleet moeten vernieuwen, maar dat moest toch omdat deze nog uit de tijd van de koude oorlog stamde, toen wij het huis kochten.

Daarnaast hebben we in de woonkamer nog een houtkachel staan, maar die is puur voor de sfeer. Gezellig met een glas wijn in de vlammen staren in de winter.

We zijn momenteel aan het zien of we kunnen investeren in een kleine windmolen op het dak van onze schuur voor de stroomvoorziening. Want hoe minder je met CEZ hoeft te doen, hoe beter het voor je bloeddruk is namelijk....
 
Ja, in principe bedoel ik die, alleen de website waar je naar linkt spreekt over binnenpompen, Onze pomp staat buiten en is daar speciaal voor gemaakt; binnen kan niet in verband met de luchtaanzuiging (m3). Heeft te maken met het feit dat wij drie functies hebben gekoppeld aan de pomp, warm water, verwarming en zwembad, Dat vraagt nogal wat luchtcapaciteit. Maar het merk klopt inderdaad wel. Wij hadden een installateur uit Mlada Boleslav; heeft prima werk geleverd trouwens. Exact op kerstavond 4 jaar terug draaide het hele systeem, geweldig!
 
Wij hebben 7 jaar geleden een ketels op elektra laten installeren met 3 warmtespiralen. De kosten van de ketel is redelijk, maar je moet namelijk meterkast laten installeren die geschikt is voor de hoeveelheid stroom, en die stroom moet ook nog leverbaar wezen, 4 uur per dag ontvangen wij geen stroom omdat het dan niet door de leiding aangevoerd kan worden, en je moet toestemming daarvoor vragen aan de CEZ. In de Woonkamer hebben we ook een grote houtkachel met warmteschieraal, als de temperatuur in de spiraal warm genoeg is gaat de pomp bij de kachel aan en spuit het in de cv. En het werkt prima maar de kosten zijn hoog.
 
Elektrische ketels zijn eigenlijk pas rendabel als je ze combineert met zonnepanelen. Na Duitsland zie ik ze in Tsjechië ook steeds meer. Maar ja, dan wordt het geheel nog duurder. Met een kleine ketel kun je het huis natuurlijk wel vrij gemakkelijk vorstvrij houden als je er zelf niet bent. Ben je er wel, dan zijn hout en kolen nog steeds het voordeligst. We zijn wel eens in de winter geweest (een paar jaar geleden toen het zo koud was) en dan slaat de meter aardig op hol. Ik ben benieuwd waar jullie uiteindelijk voor zullen gaan. Er zijn hierboven een aantal mooie alternatieven aangedragen.
 
Wij hebben een houtgestookte CV waarmee we eventueel ook de warmwaterboiler mee kunnen verwarmen.
Ook zit er een 1000 Liter accumulator aan gekoppeld die we tot zo'n 80 Graden en 3 bar waterdruk kunnen verwarmen. Hiermee kunnen we gemiddeld 5 dagen mee toe, tot nu toe.
Als we straks de bovenverdieping klaar hebben zal dit iets korter worden, maar het huis is al geweldig geisoleerd en wordt bovenin ook compleet geisoleerd.
We kunnen eventueel ook electrisch verwarmen, maar dat doen we eigenlijk alleen om even snel de radiatoren te verwarmen, hout stoken is toch goedkoper ( afgelopen jaar heeft het van 1 Mei 2015 tm 1 Mei 2016 ongeveer 7000 kc gekost om compleet te verwarmen). Moet ik er wel bij vermelden dat we het hout via een vriend krijgen, waarbij ikzelf wel mee help om de boel hier te krijgen. Lekkere training, ......:D
 
Bovenaan