Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Dat niet, maar het zet de voormalige president Klaus wel neer als een dubieuze figuur wiens mening men niet zo serieus hoeft te nemen. En hoe je ook mag denken over Klaus, dat doet hem geen recht.
 
Klaus is vooral een schreeuwlelijk. Het stuk meldt terecht dat hij zelf de toetredingsonderhandelingen tot de EU heeft geleid. Hij is al die tijd politiek actief geweest, maar roept nu hij met pensioen is op tot uittreden uit de EU. Geen sterk staaltje.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië bereid tot blokkeren status EU-kandidaatlid Albanië

DEN HAAG (PDC) - Tsjechië gaat mogelijk een stokje steken voor de toekenning van de EU-kandidaatstatus voor Albanië, vanwege een geschil tussen de Tsjechische energieleverancier CEZ en de Albanese staat. Dat hebben verschillende Tsjechische nieuwsbronnen naar buiten gebracht.

De aanleiding voor het geschil is dat CEZ in 2013 haar licentie voor de Albanese energiemarkt kwijtraakte op initiatief van de Albanese staat. CEZ startte hierop een rechtsprocedure tegen Albanië, waarbij zij zich beriep op het energieverdrag dat beide landen hadden ondertekend. Hierin staan regels ter bescherming van internationale investeringen in de energiesector. Onderhandelingen leverden tot nu toe geen resultaat op, waardoor Tsjechië nu dreigt tot andere maatregelen over te gaan.

Begin juni 2014 gaf de Europese Commissie aan vóór het verlenen van een kandidaatstatus voor Albanië te zijn. De Europese Raad zal tijdens de bijeenkomst van 26-27 juni hierover gaan beslissen.

Bron: EurActiv
 
Putin-400x284.jpg

hij, misschien?????
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië raadt Griekenland aan failliet te gaan

Minister van Financiën Andrej Babis van Tsjechië raadt de Grieken aan vooral geen deal het sluiten. Beter is het om failliet te gaan en met een schone lei opnieuw te beginnen.


Andrej-Babis-470x340.jpg


De Minister van Financiën van Tsjechië Andrej Babis denkt dat de Griekse premier Tsipras tijdens de top in Brussel vandaag beter maar nee kan zeggen tegen het bailout voorstel van de Eurozone. Zonder bailout zal Griekenland spoedig platzak zijn en de aflossing aan het IMF van 1,5 miljard euro niet kunnen voldoen en dus bankroet gaan. En dat is maar goed ook, aldus Babis. “Ik weet niet of u het weet, maar Griekenland is in de afgelopen tweehonderd jaar al vier keer bankroet gegaan en ik denk dat het uiteindelijk voor de vijfde keer bankroet moet gaan om met een schone lei te kunnen beginnen,” zo zei Babis volgens persbureau Bloomberg News.

Griekenland heeft een staatsschuld van 180 procent van het BBP relatief de grootste schuldenberg in de Eurozone. Griekenlands schuldeisers – de eurolidstaten, de ECB en het IMF – willen dat Griekenland jaren lang hoge begrotingsoverschotten genereert om de schuldenberg geleidelijk terug te brengen naar een ‘houdbaar’ niveau van circa 120 procent van het BBP, wat nog steeds het dubbele van de EU-limiet is.

Bronn: z24.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Premier Tsjechië bezorgd over Schengenzone

PRAAG - Landen die zijn toegetreden tot de Schengenzone moeten niet op eigen houtje maatregelen nemen die de Verdragen van Schengen aantasten. Het vrij verkeer van personen in de zone vormt een van de belangrijkste pijlers van de Europese integratie en moet overeind blijven, waarschuwde maandag de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka.


Sobotka deed de oproep terwijl talrijke vluchtelingen naar Europa trekken en bijna drie dagen nadat een 26-jarige man een aanslag poogde te plegen in de trein van Amsterdam naar Parijs. De Belgische premier Charles Michel repte in het weekeinde van aanpassingen van de Verdragen van Schengen en in het Nederlandse parlement gaan opnieuw stemmen op 'Schengen' op te zeggen.

Van de 28 lidstaten van de EU zijn er 22 toegetreden tot de verdragen waarvan de eerste in 1985 het licht zagen in het Luxemburgse Schengen. Later zijn ook Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland toegetreden.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Europees Parlement wil sanctie bij weigering opvang vluchtelingen

Europese lidstaten die weigeren asielzoekers op te vangen moeten dat voelen in hun portemonnee. Brussel moet hun subsidies verlagen, vindt het Europees Parlement. De Europese Commissie moet met voorstellen hiervoor komen, vroeg een meerderheid van het parlement woensdag in Straatsburg.


Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem had dit idee maandag al geopperd nadat de partij Recht en Gerechtigheid (PiS) de Poolse verkiezingen had gewonnen. Die partij wil eigenlijk dat Polen geen moslims opneemt.

"Het kan niet zo zijn dat je alleen maar geniet van de lusten van de Europese samenwerking, maar niet bereid bent de lasten te dragen", vindt EU-parlementariër Paul Tang (PvdA).

Hongarije, Tsjechië en Slowakije hebben zich uitgesproken tegen de verplichte verdeling van vluchtelingen over de EU. Die landen krijgen miljardensubsidies uit Brussel. Tang vindt dat ze echt hun bijdrage moeten leveren aan de oplossing "van het grootste probleem waar de EU nu mee kampt". Anders gaat de hand op de knip, aldus de PvdA-parlementariër.

Door: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Regeringsleiders oostelijke EU-lidstaten richten 'Vrienden van Schengen' op

Tijdens een ontmoeting in Praag hebben de regeringsleiders van Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije een 'Vrienden van Schengen'-groep opgericht. Zij willen met deze samenwerking de buitengrenzen van Schengen beter bewaken.

De oostelijke lidstaten kwamen de afgelopen weken in het nieuws door onvrede te uiten over Griekenland. Dat land zou volgens hen onvoldoende inzet tonen om de buitengrenzen te bewaken. De 'Vrienden van Schengen' zouden daar onder lijden, omdat het volgens hen voor een te grote stroom migranten zorgt.

Eerder werd duidelijk dat Belgie, Duitsland, Nederland en Oostenrijk spraken over een 'mini-Schengen'. Met deze West-Europese alliantie zouden er nieuwe buitengrenzen komen binnen de Schengenzone.

Bron: AP
 

Ad Verschoor

Donateur
Centraal-Europese landen verwerpen Brits EU-voorstel inperking bewegingsvrijheid

Polen, Hongarije, Slovakije en Tsjechië, de vier ‘Visegrad’-landen, lieten weten niet akkoord te gaan met het Britse voorstel om de beweging van vrijheid te beknotten.


Polen, Hongarije, Slovakije en Tsjechië verklaarden donderdag op de Europese top dat de Britse vraag om de Europese wetten inzake bewegingsvrijheid te wijzigen zou leiden tot discriminatie van hun burgers.

De Britse premier en euroscepticus David Cameron probeert de voorwaarden van het Britse EU-lidmaatschap aan te passen. Hij werkt bovendien aan een Brits referendum, dat tegen het einde van 2017 zal plaatsvinden. In een van die voorwaarden wil Cameron de controle herwinnen over het aantal mensen dat naar Groot-Brittannië komt, vooral over Europese migranten die genieten van Britse uitkeringen. De premier wil in staat kunnen zijn deze EU-burgers het land uit te zetten als ze binnen de zes maanden geen werk hebben gevonden.

‘Wij steunen de Britse hervormingsvoorstellen die een modernisering van de Europese Unie omvatten, zeker wat betreft het verhogen van het concurrentievermogen en het versterken van de rol voor de nationale parlementen’, lieten de vier landen van de zogeheten ‘Visegrad-groep’ in een officiële verklaring weten.

'Voorstel werkt discriminatie in de hand'
‘Wij beschouwen de vrijheid van beweging echter als een van de fundamentele waarden van de EU, en voorstellen om die aan te passen liggen bijzonder gevoelig voor ons. Wij zullen dit discriminerende onderwerp dan ook niet steunen’, aldus de Visegrad-landen.

Europese functionarissen omschrijven de Britse eisen inzake migratie tijdens de onderhandelingen op de Europese top als ‘bijzonder problematisch’. Ze waarschuwen dat Cameron met zijn voorstel het basisverdrag van de Europese Unie negeert en zo de discriminatie van EU-burgers op basis van nationaliteit aanmoedigt.

Bron: standaard.be
 
Centraal-Europese landen verwerpen Brits EU-voorstel inperking bewegingsvrijheid

Polen, Hongarije, Slovakije en Tsjechië, de vier ‘Visegrad’-landen, lieten weten niet akkoord te gaan met het Britse voorstel om de beweging van vrijheid te beknotten.


Polen, Hongarije, Slovakije en Tsjechië verklaarden donderdag op de Europese top dat de Britse vraag om de Europese wetten inzake bewegingsvrijheid te wijzigen zou leiden tot discriminatie van hun burgers.

bewegende-animatie-lachen-455776.gif
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië moet werk maken van fraudebestrijding, voor Europa en voor zichzelf

21/12/12, 09:15

Tsjechië krijgt jaarlijks enkele miljarden euro's van de Europese Unie, voor uiteenlopende projecten. Van dat geld wordt een aanzienlijk deel verkeerd besteed, over de balk gegooid, of in bevriende zakken gestopt. De controle hierop van de Tsjechische overheid is ver onder de maat, om nog maar te zwijgen van inspanningen om verdwenen geld terug te vorderen.
Er is na 3 jaar weinig veranderd.
Accountants: Ministerie van Binnenlandse Zaken slordig met EU-fondsen.
Het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken te slordig met EU-financiering in het bedrag van maximaal 390 miljoen kronen (circa 14,4 miljoen euro) Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië moet 810 miljoen kronen terugbetalen aan EU-subsidies.

De Europese commissie wil 810.000.000,-Kč (circa €30.000.000,-) subsidiegeld terugvorderen van Tsjechië. Dit is wegens onvoldoende controle in de jaren 2010-2013 op de landbouwsubsidies.

Het geld is al aan de boeren betaald en zal niet door het ministerie van landbouw worden teruggevraagd, maar zo nodig uit de regeringskas worden teruggegeven aan de EU. Het ministerie zal eerst de vordering aanvechten bij de Europese rechter.

Bron: financninoviny.cz/english.
 

Ad Verschoor

Donateur
Koenders en Dijkhoff samen naar Praag

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) brengen vrijdag samen een bezoek aan Praag. Zij ontmoeten daar onder anderen minister van Binnenlandse Zaken Chovanec, minister van Buitenlandse Zaken Zaorálek en premier Sobotka.


Het bezoek aan Praag is het eerste bilaterale bezoek van Koenders sinds het begin van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Tsjechië is op dit moment voorzitter van de Visegrad-groep, een samenwerkingsverband van Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië.

Met dit bezoek willen de bewindslieden Europese samenwerking met de Centraal-Europese regio stimuleren. Dit is extra van belang omdat de EU ook dit jaar voor grote uitdagingen staat, zoals de migratiecrisis, de samenwerking binnen Schengen en het beter bewaken van de EU-buitengrenzen. Volgens Koenders en Dijkhoff is het noodzakelijk de migratiecrisis gezamenlijk in Europa aan te pakken.

Nederland en Tsjechië werken op verschillende terreinen met elkaar samen, zoals in de VN-vredesmissie in Mali (MINUSMA). Beide landen hebben intensieve culturele betrekkingen. Zo is Tsjechië prioriteit in het Nederlandse internationale cultuurbeleid. Ook op economisch gebied is er een uitstekende relatie: Nederland is de tweede investeerder in de groeiende Tsjechische economie.

Naast de ontmoetingen met de autoriteiten zal Koenders ook de Havel Bibliotheek bezoeken om stil te staan bij de politieke erfenis van Václav Havel, oud-president van Tsjechië.

Bron: rijksoverheid.nl
 
Bovenaan