Corruptie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wiki is niet zo duidelijk in deze, je moet het adat kennen, om vervolgens te vinden dat het in de EU ook aanwezig is,
er zijn mensen die dit adat vervolgens als corruptie bestempelen, het zijn echter ingeboren verworvenheden in diverse culturen waar je niet omheen kunt.
 

Ad Verschoor

Donateur
Corruptie rond Blanka-tunnel in Praag?

Rond het prestigieuze verkeersproject om het centrum van Praag te ontlasten, blijft hardnekkig een geur van corruptie hangen.

Onlangs ging hij, met een vertraging van vier jaar, dan eindelijk open: de Blanka-tunnel in de Tsjechische hoofdstad Praag. De 6,4 kilometer lange tunnel, de langste stadstunnel van Europa, heeft het stadsbestuur veel kopzorgen bezorgd, maar vooral enorm veel geld gekost.

En van een flink gedeelte daarvan is onduidelijk waar het is terechtgekomen. President Milos Zeman was niet aanwezig bij de feestelijke, maar bescheiden opening van de tunnel. Hij weigerde in verband te worden gebracht met een project dat volgens hem de tweede betekenis van het Tsjechische woord tunel belichaamt: fraude en corruptie.

Facturen
Het project – eigenlijk een combinatie van drie met elkaar verbonden tunnels en een brug – moet het verkeer om het historische centrum van Praag leiden.

De kosten werden geschat op zo'n 21 miljard Tsjechische kronen (bijna 800 miljoen euro), maar het totaal is uitgekomen op zeker 37 miljard (1,4 miljard euro). En er staan nog een paar facturen van enkele honderden miljoenen kronen open.

Vrijwel meteen na de aankondiging van het project in 2007 door de toenmalige Praagse burgemeester Pavel Bém, werd de bouw van de Blankatunnel in verband gebracht met wanbestuur, corruptie en belangenverstrengeling.

Vanwege de verdachte contracten die waren gesloten, raakte Praag bijvoorbeeld een subsidie van de Europese Unie van omgerekend bijna 260 miljoen euro kwijt.

Het blijkt lastig om een duidelijke schuldige aan te wijzen. De huidige burgemeester van Praag, Adriana Krnacova, sinds een jaar in functie, zegt dat haar voorgangers verantwoordelijk moeten worden gesteld en weigert om ook nog maar een cent uit te geven aan de Blankatunnel.

Vertraging
Wel is duidelijk dat de voormalige burgemeester Pavel Bém verschillende dubieuze en vooral dure projecten in Praag had goedgekeurd in de tijd dat hij aan het roer stond. Het gaat om projecten ter waarde van ruim 80 miljard kronen (bijna 3 miljard euro), zoals de verlenging van metrolijn A die eerder dit jaar, ook met vertraging, werd geopend.

Ook was er de aankoop van nieuwe tramstellen van een bedrijf van dubieuze zakenlui, en een vernieuwingsproject van het Praagse openbaar vervoer, genaamd OpenCard – vergelijkbaar met de Nederlandse ov-chipkaart – waarbij miljoenen kronen aan de strijkstok bleven hangen.

Bém, of mensen uit zijn directe politieke omgeving, is nog niet in staat van beschuldiging gesteld, maar de officieren van justitie die in Tsjechië al zes jaar onderzoek doen naar deze projecten, inclusief de Blankatunnel, hebben aangegeven dat ze vooruitgang boeken.

Ze hopen op korte termijn bewijzen te leveren van de verdenking dat er rond de bouw van de tunnel sprake is geweest van belangenverstrengeling en corruptie.

Bron: elsevier.nl
 

kuurgast

Donateur
Onlangs ging hij, met een vertraging van vier jaar, dan eindelijk open: de Blanka-tunnel in de Tsjechische hoofdstad Praag. De 6,4 kilometer lange tunnel, de langste stadstunnel van Europa, heeft het stadsbestuur veel kopzorgen bezorgd, maar vooral enorm veel geld gekost.
En de tunnel kost nog steeds enorm veel geld en is onpraktisch, zie radio.cz/en + radio.cz/de.
Ondanks alles zijn er meer tunnels gepland. Bron prague.tv/en.
 

kuurgast

Donateur
Pandora Papers: Met Andrej Babiš in de hoofdrol

Meer dan 300 Tsjechen en 178 offshore-bedrijven met een Tsjechische achtergrond verschijnen in het Pandora Papers-project. Onder hen zijn een voormalige minister, een crimineel, een bankier, lokale politici, wapenfabrikanten, vastgoed- en mediamagnaten en de rijkste mensen in Tsjechië. In Slowakije zijn de aantallen veel lager.
Niemand weet of Andrej Babiš de wet heeft overtreden, we weten alleen dat hij heel goed heeft geprobeerd zijn geldstromen te verbergen.
In het geval van de Panama Papers was het geen vergissing, integendeel, het was een duur en geavanceerd systeem. En waarom Andrej Babiš het moest gebruiken, is een volkomen legitieme en belangrijke vraag.
Het Nationaal Centrum tegen Georganiseerde Criminaliteit zal niet alleen Andrej Babiš onderzoeken, maar ook de gevallen van andere Tsjechische burgers die in deze "zaak" worden genoemd.

Het Pandora Papers-project, genoemd naar de legendarische doos van Pandora, waarin alle kwaad, ellende en ontberingen van de wereld waren opgesloten, is gebaseerd op de analyse van twaalf miljoen documenten die zijn gelekt door veertien advocatenkantoren die offshore-diensten verlenen.
Meer dan 600 journalisten van over de hele wereld werkten aan het project, waaronder investigace.cz, en verwerkten gegevens van bijna drie terabyte, oftewel meer dan twee miljoen diskettes. Hun werk werd gecoördineerd door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

De Tsjechische premier Andrej Babiš mag als populist graag afgeven op corruptie onder de politieke en economische elite. Maar net voordat hij bijna tien jaar geleden de politiek in ging, gebruikte hij afgeschermde brievenbusfirma’s om Château Bigaud aan de Franse Côte d’Azur te kopen.
In juli 2009 liet Babiš, met de hulp van het Franse advocatenkantoor DB Artwell Avocats en het Panamese advocatenkantoor Alcogal, anoniem en discreet bedrijven oprichten met CEO's.

Deze bezittingen had hij niet opgegeven toen hij aan zijn politieke carrière begon. Een jaar na de aankoop van het "kasteel" in Mougins, kocht Babis er ook nog een nabijgelegen villa Casa Bigaud bij, wederom via een bedrijf dat zijn identiteit verhulde.
Babiš had sinds 2013 ook een restaurant, Paloma genaamd, dat bergopwaarts in de richting van het stadscentrum lag. Babiš heeft met trots op sociale media geschreven over zijn Michelin-sterren en foto's gedeeld van zijn uitgebreid vergulde gerechten. Maar het etablissement is sinds 15 oktober 2019 definitief gesloten.

In tegenstelling tot het Paloma-restaurant heeft Babiš echter nooit verklaard dat het zijn eigendom was (eigendom van eigen bedrijf). Naast het kasteel kocht Babiš' bedrijf SCP Bigaud tussen 2009 en 2010 verschillende andere omliggende villa's en aangrenzende gronden. Dit is niet illegaal. Babiš beging echter een overtreding doordat hij deze bezittingen had hij niet opgegeven toen hij aan zijn politieke carrière begon.
In 2018 werden de activa in Frankrijk officieel overgedragen aan de Synbiol-holding, nu geparkeerd in de trustfondsen van Babiš.

Andrej Babiš zal daarom moeten uitleggen waar hij de 15 miljoen euro of 381 miljoen kronen vandaan heeft gehaald. En waarom hij opdracht gaf tot het opzetten van zo'n complex financieel plan, dat de herkomst van dit geld onvindbaar maakt.
Het Tsjechisch Financieel Analytisch Bureau (FAÚ) zou dit moeten onderzoeken en hadden in 2016 al over deze documenten kunnen beschikken.
Op basis van het jaarverslag 2016 van de Caribische financiële inlichtingendienst (FIA) weten ze dat de informatie-uitwisseling met de Tsjechische FAU in dat jaar acht keer heeft plaatsgevonden.
In 2016 rekende het genoemde Panamese advocatenkantoor Alcogal Andrej Babiš tot de zogenaamde PEP (politiek prominente persoonlijkheden). Advocaten vreesden een onderzoek van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF), dat zich bezighoudt met het misbruik van Europese fondsen door de Tsjechische premier.
Hoe intensief Tsjechische functionarissen deze keer zullen proberen toegang te krijgen tot documenten van Pandora Papers, zal laten zien hoezeer de Tsjechische staat wordt "bezet" door Andrej Babiš en zijn mensen.

Reactie van Andrej Babiš
Nu de verkiezingen in Tsjechië nog maar paar dagen te gaan zijn, heeft premier Andrej Babiš zijn hoop op herverkiezing gevestigd op een populistisch platform dat sinds 2013 is gebouwd op zijn uitgesproken verzet tegen corruptie.
De zakenmagnaat van de miljardair heeft zichzelf gepositioneerd als een leider die in staat is belastingontduiking aan te pakken en zijn ANO-partij afgeschilderd als een anti corruptiebeweging zonder enige tolerantie voor wangedrag door haar vertegenwoordigers.

"Ik heb nog nooit iets illegaals of verkeerds gedaan, maar dat weerhoudt hen er niet van om mij opnieuw te kleineren en de Tsjechische parlementsverkiezingen te beïnvloeden", tweette Babiš op zondag (3 oktober), verwijzend naar de Tsjechische verkiezingen die op vrijdag plaatsvinden.

Bronnen oa icij.org + investigace.cz + paudal.com + theparadise.ng met foto's

Nu begrijp ik wat er vorige week speelde in Ústí rondom het bezoek van Babiš met Viktor Orbán:
Er was een persconferentie van Andrej Babiš op 29 september in Ústí nad Labem. Alle aanvragen voor accreditatie van zowel de redactie van investigace.cz als buitenlandse media die met Pandora Papers samenwerkten, werden echter geleidelijk, zelfs enkele uren voor de persconferentie, om "capaciteitsredenen" afgewezen. Ze kwamen op de lijst van ongewenste journalisten, wiens namen in het rood waren gemarkeerd, die op 29 september 's avonds door veel Tsjechische media werd gepubliceerd.
Nu blijkt dat het onderzoeksteam van ICIJ al sinds 16 september probeerde uitleg te krijgen van Babiš zelf, maar hij reageerde niet op hun vragen en daarom probeerden ze in Ústí antwoord te krijgen.
 

kuurgast

Donateur
Franse rechtbank beoordeelt de aankoop van onroerend goed van Andrej Babiš.

Op vrijdag 12 augustus publiceerde de Franse krant Le Monde een bericht dat de Nationale Financiële Aanklager in Frankrijk een vooronderzoek heeft geopend naar vermoedens van witwassen en belastingontduiking in verband met de aankoop van onroerend goed in Frankrijk door de voormalige Tsjechische premier Andrej Babiš.
De rechtbank onderzoekt de omstandigheden waaronder de heer Babiš twee eigendommen heeft verworven, waaronder een weelderige villa met uitgestrekte grond in Mougins in Zuid-Frankrijk. De panden kosten 14 miljoen euro. Volgens de krant deed Babiš de aankopen in september 2009 via een keten van offshorebedrijven.
In een verklaring op vrijdag herhaalde de heer Babiš zijn eerdere bewering dat alle aankopen van onroerend goed die hij in Frankrijk deed, in overeenstemming met de wet waren uitgevoerd.
Bronnen oa deutsch.radio.cz + investigace.cz + icij.org.
 
Bovenaan