Historische treinreis Sir Nicholas Winton

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pelhřimov

Donateur
aankomst in Hoek van Holland deel 4

In de film vertelde een man dat hij als kind vlak voor de reis naar de tandarts moest en dat al zijn vullingen vervangen werden door het familiegoud, zodat hij toch wat van waarde bij zich had. Geld kon hij nl niet meenemen.

...

nog wat foto's van deze middag/avond

IMG_3325.jpg IMG_3322.jpg IMG_3327.jpg IMG_3349.jpg
 
Heel goed dat je geweest bent Jeanne! Daardoor heb ik, samen met de andere stukjes en de foto’s, nu een klein beetje een indruk gekregen over de inhoud en oorsprong van deze reis.
 

Pelhřimov

Donateur
Ik heb begrepen (mijn Engels is niet zo best) dat Greta, de echtgenote van Nicolas Winton een jaar of 20 geleden op zolder een fotoboek vond met daarin foto's van kinderen. Winton had hierover niets verteld. Hij was het zelf ook vergeten.

Nicolas Winton was in die tijd een handelaar in aandelen. Hij wordt ook wel de Britse Schindler genoemd. Hij redde het leven van 669 Joodse kinderen in het door de Nazi s bezette Tsjecho-Slowakije. Hij bracht ze per trein en boot door Nazi-Duitsland naar Groot Brittanië.

Afgelopen dagen werd deze historische reis overgedaan door enkele van deze Winton-kinderen en hun familie.

Over deze treinreis is een documantaire gemaakt door Matej Minač waarmee hij winnaar werd van het Outstanding Documentary programma tijdens de International Emmy Award in 2002.

Vooral de film van Matej Minac, met daarbij de reacties van de kijkers, hebben bij mij veel indruk gemaakt.
Ik zou hem graag nogmaals willen zien.
In de film wordt er Engels gesproken en is Tsjechisch ondertiteld.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Nicholas Winton vierde 101° verjaardag

Nicholas Winton vierde gisteren zijn honderdenéénste verjaardag. In tegenstelling tot de reeks van feesten van vorig jaar vierde hij zijn verjaardag dit keer in de tuin van zijn huis in Londen, waar alleen enkele vrienden waren uitgenodigd.

idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Sir Nicholas Winton in Praag voor wereldpremière nieuwe film "Nickyho rodina"

...Over deze treinreis is een documantaire gemaakt door Matej Minač waarmee hij winnaar werd van het Outstanding Documentary programma tijdens de International Emmy Award in 2002...

Op donderdag 3 februari komt de nieuwe documentaire bioscoopfilm, Nickyho rodina, Nickys Family, van de Slowaakse regisseur Matej Mináč in de zalen. Nu donderdag is er de wereldpremière in het Praagse congrescentrum. Met een speciale vlucht is vandaag de 101-jarige Sir Nicholas Winton vanuit Engeland naar Praag overgevlogen. Hij werd op het vliegveld door Matej Mináč verwelkomd.

BAR3898d6_180658_1055900.jpg


Sir Nicholas Winton met zijn entourage en het verwelkomingscomité, onderaan rechts Matěj Mináč.

idnes.cz

csfd.cz (trailer vd film)

000016011_th.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Sir Nicholas Winton voorgedragen voor Nobelprijs

Sir Nicholas Winton is inmiddels twee maal voorgedragen voor de nobelprijs voor de vrede. Na senaatsvoorzitter Přemysl Sobotka in januari heeft nu ook de voorzitster van de kamer van afgevaardigden, Miroslava Němcová (foto), een brief geschreven aan het Nobel-Komitee. "Het is zeer goed dat de regering via de twee kamers zich tot het Nobel-Komitee richt" zegt Němcová. "Ook al doen we het afzonderlijk, we zijn er immers afzonderlijk over aangesproken". Ook in het buitenland heeft Němcová op steun aangedrongen bij haar collega's in Israel en Groot-Brittanië. Reuven Rivlin heeft zich inmiddels achter het initiatief gezet, uit Groot-Brittanië is er nog geen gevolg gegeven.

nemcova.jpg


Miroslava Němcová heeft ook aangedrongen de nieuwste film "Nickyho rodina (Nicky's Family)" in het Tsjechische onderwijs te tonen.

radio.cz
 

kuurgast

Donateur
Expositie in Praag en Londen.

winton_menzelx.jpg
images
winton_vystavax.jpg


"Photographs and documents about the lives of children who were allowed to live and about the history from which mankind has not been able to learn a lesson yet."
Sir Nicholas George Winton heeft 19 mei zijn 102e verjaardag gevierd.
Afgelopen Zaterdag was de opening van een ongewone tentoonstelling die gehouden wordt zowel in Praag Vysehrad als in Londen bij het Liverpool Street Station, ter ere van Sir Nicholas Winton, die de redding van bijna 700 joodse kinderen had georganiseerd door de treinreis uit het Duits-bezette Tsjechoslowakije naar Londen in 1939. Deze tentoonstelling, georganiseerd door regisseur en fotograaf Jaroslav Brabec en Olga Menzelová, de vrouw van de bekende Tsjechische regisseur Jirí Menzel, vertelt de verhalen van degenen die later bekend kwam te staan ​​als de Winton kinderen.
De reizende tentoonstelling, die kosteloos zal worden gehouden in Praag tot het einde van juli en in Londen tot 30 juni. Dan zal het geleidelijk worden gepresenteerd in Duitse steden, waaronder Berlijn, in Israël, New York en Nieuw-Zeeland.

Bron:praguemonitor.com.
 

Pelhřimov

Donateur
Filmclub: Nickyho rodina - 27 nov. 2013 - 19:00 uur

(Tsjechië en Slowakije 2011) R: Matej Mináč 96m Engelse ondertitels

In de driedelige Tsjechisch-Slowaakse filmclub van het Tsjechisch Centrum staat vanavond Nickyho rodina (Nickys familie) op het programma, een documentaire over de Britse 'Schindler' Nicholas Winton, die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog bijna zevenhonderd overwegend joodse kinderen uit Tsjechoslowakije naar Groot-Brittannië hielp emigreren.
Regisseur Matej Mináč is bij de vertoning aanwezig.

IMG_3250 Matej Minac.JPG
onze onmoeting met Matej Mináč (2009 - Hoek van Holland)

De Britse beurshandelaar Nicholas Winton raakte eind 1938 bij toeval verzeild bij hulp aan joodse vluchtelingen. Eigenhandig zette hij een organisatie op die voor kinderen uit Tsjechoslowakije transporten naar Groot-Brittannië regelde en hen daar bij pleeggezinnen onderbracht. Vele honderden kinderen werden zo gered van een wisse dood. De Slowaakse regisseur Matej Mináč maakte al eerder films over Winton.

Tsjechisch Centrum
Westersingel 9
3014 GM Rotterdam
aanvang 19.00
toegang gratis

bron
 

Pelhřimov

Donateur
De film Nicky's family - eigenlijk was het een docu - was indrukwekkend. En de belangstelling was erg groot. Ik heb menigeen horen sniffen en snotteren. Van de 669 geredde kinderen zijn er zo'n 250 getraceerd en men is nog steeds op zoek naar nog meer Winton-kinderen.
Na afloop liet regisseur Minac, een kopie zien van het plakboek. Dat was een exacte kopie.
En hij legde ook het een en ander uit hoe de film tot stand gekomen was.

trailer

Mijn vriendin had de foto (zie bericht #37 op de vorige pagina) meegenomen waarop wij beiden met hem staan en had deze laten zien aan hem. Hij herkende ons ook en na afloop vertelde hij dat hij 2 fans in de zaal had en moesten wij naar voren komen. :bloos2:
Bij het afscheid wilde hij zelf een foto van ons maken en liet de ambassadeur dit doen.
 
Bovenaan