Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik ken een deel van dat subsidie-wereldje. En ik kan je verzekeren dat Nederland miljoenen subsidie laat liggen omdat ze te besodemieterd zijn om de juiste claims daarvoor in Brussel in te dienen.
 
Dit soort fraude (prijsafspraken e.d.) is in Tsjechie aan de orde van de dag. De politieke top in Tsjechie is bijna helemaal in de zak van de top van het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven geeft "iets" onder de tafel aan politici (veelal in dozen waarin eigenlijk wijnflessen horen te zitten ;)) en deze politici kiezen hun bedrijf om een opdracht voor de overheid uit te voeren. Uiteraard tegen een te hoge prijs, want het is maar belastinggeld en dat gaat toch van de grote hoop.
En het is niet 1 politieke partij waar dit gebeurt, het is in de gehele politieke top.

Maar ook op lokaal niveau zie je dit soort fraude. Zo is er bij ons het dorp vorig jaar een stoep aangelegd door een aannemer. Stoep is misschien een groot woord, er zijn een aantal betonplaten neergelegd (schots en scheef), dus de "stoep" wordt niet gebruikt omdat je dan beter op straat kunt lopen/fietsen. Lengte ongeveer 150 meter, kosten van dit geintje volgens de gemeente jaarrekening 800.000,- Kc (circa 31.500,- Euro). Ik denk dat we maar moeten stoppen met belasting betalen.

wat er met de paplepel is ingegoten, spoelt men er met het beste tsjechische bier niet uit!

http://www.hans-blokland.nl/artikelen/tsjechie_civil_society_05.htm
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië moet werk maken van fraudebestrijding, voor Europa en voor zichzelf

21/12/12, 09:15

Tsjechië krijgt jaarlijks enkele miljarden euro's van de Europese Unie, voor uiteenlopende projecten. Van dat geld wordt een aanzienlijk deel verkeerd besteed, over de balk gegooid, of in bevriende zakken gestopt. De controle hierop van de Tsjechische overheid is ver onder de maat, om nog maar te zwijgen van inspanningen om verdwenen geld terug te vorderen.

Het zijn ernstige feiten die opduiken uit rapporten van de Europese Rekenkamer en de Europese Commissie. Die rapporten zijn in bezit van onze correspondent, maar zouden voor iedereen openbaar gemaakt moeten worden. De inhoud zou dan nog een positief effect kunnen hebben, namelijk een Tsjechisch electoraat dat aandringt op een einde aan de corruptie waarvan de geschiedenis van Tsjechië doortrokken is.

De eerste verantwoordelijkheid ligt in Praag. Dat is het mooie maar ook het zwakke van de Europese Unie: de lidstaten zijn verantwoordelijk voor controle op de besteding van Europese middelen. Of het nu gaat om inkomenssteun voor boeren, geld voor infrastructuur of voor scholingsprojecten, de lidstaten die de gelden uit Brussel ontvangen, moeten toezien op juiste besteding ervan. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie, heeft niet de mensen en de middelen om uitgaven in de lidstaten te controleren. Lidstaten willen ook niet dat daarvoor een nieuwe Europese bureaucratie wordt opgetuigd. Maar dan moet de eigen controle op orde zijn. En dat is nu niet het geval. Het feit dat de jaarrekening van de EU nooit de goedkeuring krijgt van de Europese Rekenkamer vindt daar zijn oorzaak. Het probleem doet zich voor in alle lidstaten, zij het niet overal naar Tsjechische maat.

Praag moet uitwassen bestrijden en onafhankelijke toezichthouders aan het werk zetten. Dat is Tsjechië verplicht jegens de landen die netto-betaler zijn in de EU. Dat is Tsjechië verplicht met het oog op het draagvlak voor de Europese samenwerking. En dat is Tsjechië verplicht met het oog op zijn eigen toekomst.

In de transitie van communisme naar vrijemarkteconomie in Midden- en Oost-Europa heeft de Europese Unie een belangrijke rol gespeeld. Er waren fondsen, er was technische ondersteuning. Maar er was vooral het perspectief op EU-lidmaatschap dat landen ertoe heeft aangezet hun wetgeving en hun overheidsapparaat op orde te brengen. Dat moet ook Praag waarmaken. De Tsjechische staat moet naar Europese kwaliteitsnormen kunnen opereren en geen smet worden op het blazoen van Europa.

Bron: trouw.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Dat komt er ook nog eens bij! Zwaartepunt van Europa schuift op van West naar Oost
polishsoccerfans.jpg


Het scepticisme dat Tsjechië ten aanzien van de Europese Unie etaleert is misplaatst, schrijven Martin M. Šimečka en Jiří Sobota op de website Respekt. Beiden merken op dat het Europese middelpunt van West naar Oost opschuift en dat dit nieuwe kansen biedt, voor Praag bijvoorbeeld:
‘Dit zijn kansen die Duitse en Poolse politici beter lijken te vatten dan alle anderen. De Visegrádgroep (een alliantie van de vier -op Slovenië na - rijkste postcommunistische landen: Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië) met zijn meer dan 50 miljoen inwoners is reeds een belangrijkere handelspartner dan Frankrijk.
Het Duitse perspectief inzake deze regio is dan ook aan het veranderen. Deze landen zijn de motor van de integratie geworden. Vanuit een Duits standpunt kan een economisch vrij Centraal-Europa het liberale VK vervangen en een tegengewicht vormen voor het socialistische Frankrijk. De Tsjechen moeten begrijpen dat het Poolse initiatief goed is voor alle Visegrádlanden. Centraal-Europa biedt nu historische kansen zoals Tsjechië er nooit heeft gekend.’

Ook de krant Le Monde (betaalde toegang) besteedde recent nog aandacht aan de nieuwe Duits-Poolse as:
‘De vernauwing van de banden tussen Duitsland en Polen is vergelijkbaar met de Frans-Duitse verzoening na de oorlog en ze wordt best geïllusteerd door de speech die de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radik Sikorski, in november in Berlijn gaf. ‘Ik ben waarschijnlijk de eerste Poolse minister die het zegt, maar hier is het dan: ‘Ik ben minder bang van Duitse macht dan van Duitse inactiviteit. U bent Europa’s onontbeerlijke natie. Ik vraag u in uw en ons belang: help de eurozone overleven en bloeien, ‘ zei Sikorski toen.
Een uitspraak die kan tellen als u weet dat 15% van de Poolse bevolking (zo’n 15 miljoen Polen) in de Tweede Wereldoorlog het leven liet. Een ramp van deze omvang liet niet vermoeden dat 70 jaar later een normale verstandhouding met Duitsland mogelijk zou zijn. (...)
Op economisch vlak zijn beide landen door een gunstige cirkel verbonden: zowat 25% van de Poolse export gaat over Duitsland. De tijd dat de Duitsers naar Polen refereerden als naar ‘het land van de autodieven’ ligt ver achter ons, net als het tijdperk waarin Polen naar Duitsland trokken om er goedkope arbeid te verrichten. Hoewel het gewicht van beide economiëen nog niet vergelijkbaar is, is een grotere onderlinge handel een feit.'

Bron: express.be
 
Tsjechië verdient goed aan EU

De cijfers van 2012 zijn bekend. Tsjechië heeft van EU 74 miljard kronen (2,9 miljard euro) meer ontvangen dan betaald.
In de grafiek is te zien "netto overschot" vanaf 2004.

1359023332_54-cr_eu_hospodarstvi_finance_dotace_rozpocet_2012_169.gif

Bron
 
Wel wel, zo willen wellicht Andorra, Leichtenstein en Moldavie er ook nog wel bij.
Hoe lang kan dit carrousselletje nog blijven draaien. Mooie belegging als je het mij vraagt.
Zien ze dat dan niet in Brussel.
En dan op de koop toe een land dat zo Euro onvriendelijk is.
Nou ja jongens en wij maar werken voor onze dagelijkse boterham.
 

kuurgast

Donateur
Of ze het in Brussel zien is afwachten. Waar ze wel vragen stelden was in Nederland:

Antwoorden van minister Timmermans (BZ) op vragen van het Kamerlid Verheijen (VVD) over Tsjechische corruptie en de rol van de Europese Commissie.
Bron: rijksoverheid.nl.

Beantwoording Kamervragen over 'Brussel straft Tsjechische corruptie met EU-subsidies mild'.
Bron: rijksoverheid.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
"Nečas heeft te veel gekort op Europese landbouwsubsidies"

Tsjechische boeren hebben ontdekt dat ze op het punt staan 300 miljoen euro aan landbouwsubsidies te verliezen als gevolg van de bezuinigingen op de landbouwuitgaven in de nieuwe Europese meerjarenbegroting voor 2014 tot 2020.


Tot de bezuinigingen op het Landbouwontwikkelingsfonds is besloten met instemming van premier Petr Nečas, teneinde de middelen voor het zogenoemde Cohesiefonds te versterken. Maar Nečas heeft zijn regering of het parlement niet geïnformeerd over de bezuinigingen. 
Als gevolg hiervan heeft het Britse zakenblad de Financial Times Nečas aangemerkt als een van de grote verliezers van de begrotingstop van februari.

De boeren schrijven nu een petitie aan het ministerie van Landbouw om het besluit aan te vechten.

Bron: Presseurop.eu
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië vreest terugvordering van landbouwgelden

Praag – Tsjechië dreigt 968 miljoen euro aan hoofdzakelijk landbouw- en regionale steun te moeten terugbetalen aan de Europese Commissie.

001_boerderij-image-1012139.jpeg


Hoewel Brussel nog geen rekening heeft gestuurd, voelde het ministerie van regionale ontwikkeling zich onlangs gedwongen te erkennen dat de uitvoering van met EU-geld gefinancierde projecten niet goed verloopt.
Dat melden verschillende Tsjechische media. Inhoudelijke details zijn niet bekendgemaakt, wel dat er ruim een kwart van de Europese subsidies die Tsjechië ontvangt mee is gemoeid. Een eventuele terugvordering zou rampzalig zijn voor de begroting, aangezien het geld al grotendeels is uitgegeven. Ook dat kan leiden tot problemen met de Commissie, omdat het dan lastig wordt het begrotingstekort onder de 3 procent te houden.
Vorige week trad de Tsjechische regering af na één van de ergste corruptieschandalen van de afgelopen decennia en gisteren volgde een deel van het parlement. Waarschijnlijk worden eind oktober verkiezingen gehouden. Ondertussen laat het ministerie weten er alles aan te doen de uitvoering en administratie van Europees gefinancierde projecten te verbeteren.

Bron: Boerderij.nl
 
Ik volg een aantal politici op facebook en het lijkt of ze goede intenties hebben maar dat ze geen medestand krijgen voor hun anti-corruptie plannen. Ze zijn teveel verdeeld .
Onder de bevolking proef ik haatgevoelens richting de politiek, men is zeer ontevreden over het gekakel en gegraai
 

Ad Verschoor

Donateur
Oud-president wil dat Tsjechië afscheid neemt van EU

media_xl_1889112.jpg


Het land is nog geen tien jaar lid van de Europese Unie, maar als het aan oud-president Vaclav Claus ligt, stapt Tsjechië uit de EU. Alles dat verkeerd gaat in Tsjechië is te herleiden tot Brussel, schreef Claus in zijn zojuist verschenen boek. De oud-president, die eerder dit jaar moest aftreden wegens een corruptieschandaal, heeft al jaren kritiek op Brussel. Het economisch beleid zou vergelijkbaar zijn met het communisme en de inmenging met het binnenlandse beleid onacceptabel.

Toch sprak Claus nooit eerder over een afscheid van de EU. Als premier leidde hij de onderhandelingen over Tsjechische toetreding. Toen het land in 2004 lid werd van de unie, was Claus de zittende president.

De rechtse 'Partij van de Vrije Burgers' (SSO) juicht de stellingname van Claus toe. De fractievoorzitter van de sociaaldemocratische CSSD was minder enthousiast. "Claus heeft het recht op zijn mening", zei Bohuslav Sobotka, "maar de mening van één burger is niet belangrijk."

Daarmee doet Sobotka geen recht aan de groep Europeanen dat haar geluk beproeft bij eurosceptische partijen. In Tsjechië is de anti-Europese OSS weliswaar klein, maar vindt het eurosceptische geluid ook onderdak bij grotere partijen als de conservatieve ODS.

In buurland Oostenrijk haalden de rechtse FPÖ vorige week bij de parlementsverkiezingen twintig procent van de stemmen. In dezelfde regio heeft Hongarije het anti-EU-geluid tot deel van het nationale beleid gemaakt en in Groot-Brittannië heeft de UKIP van Nigel Farage de wind in de zeilen. Tel hierbij partijen als de PVV, Het Franse Front National, Alternativ für Deutschland, De Ware Finnen, het Griekse Syriza en de Italiaanse vijfsterrenbeweging bij op en er ontstaat een omvangrijk electoraat dat weinig moet hebben van de Europese gedachte.

Tot nu toe zijn de anti-EU-fracties in het Europarlement nog verdeeld in splintergroeperingen, wat hun macht beperkt. Dat kan veranderen als de fracties er in slagen de krachten te bundelen tegen hetgeen hen verbind; hun afkeer van de EU.

Bron: Trouw.nl
 
Bovenaan