Hledá se rada

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahojky všem. Před pár dny jsem se přistěhovala ke svému příteli do Eindhovenu. Mám plynulou Angličtinu a tak jsem si naivně myslela že zde seženu práci, ale ouha :denk:jen se tu setkávám s tím že i když mám zahraniční zkušenosti tak i nadále zde je prioritou znalost holandštiny než dlouholetá kvalifikace. Prosím o radu jak se zde dá sehnat práce specielně v oboru kosmetika/kadeřnictví když neumíte holandsky?:stom:
 
Kdybys měla jinej background, tak bych poradila.. takhle nevím..

Jinak trochu cynicky pronesu: vítej v Holandsku. S tímhle se teď budeš potkávat poměrně často a nejen při hledání práce. Bohužel.. :kwaad:
 
Ahojky,

No je to tezke ze neumis Holansky, v tvem oboru je comunicace praveze dulezita. S Anglictinou jsi najdes praci tak jedine v internacionalni firme (pokud mas na to skolu) a jinak tak max v fabrice kde mluvit a cist nemusis. A to jeste musis mit sefa co anglicky umi a chce do tebe investovat cas protoze ti vse musi vysvetlit extra. V tom pripade je najmout Holandana lehci, tak si dokazes predstavit ze mas velice malou sanci na praci. Protoze cas jsou penize.

V tento moment je i v holandsku hodne lidi bez prace tak tim vice konkurence, ja mam vysokou a jsem uz 2 roky bez prace. Tak delam co muzu ale i ja mam problem neco najit. Muzes jse jinak vzdycky zeptat v ' uitzendbureau', treba maji praci kde by jse ti anglictina hodila.

Ja vim ze to zni strasne negativne ale tak to je, hodne lidi tedka nema praci (ekonomiska krize jeste bouzel nepresla) tak na jeden job nabehne 30 lidi.

Tak tedka pozitivne. Muj tip: naucit se Holandsky. Umis dobre Anglicky tak Holandstina neni tak az moc tezka.
 
Ahojky děkuji moc za radu.
Jen se chci zeptat jak jsi to myslela s tím jiným backgroundem?

Jak už naznačila Alča.. kdybys nehledala kadeřnictví/kosmetiku, mohla bys to zkusit v mezinárodní firmě, kterých je v Eindhovenu docela dost... a angličtina Ti stačí...

In mijn familie zijn 4 dames werkzaam in het kappersvak en nooit zonder werk, ook niet geweest, als je n beetje inventief bent, kun je zo in een kapperszaak aan de gang, als je wat geld hebt leer je binnen 4 weken de Ned. taal op je eigen aangegeven niveau, uitzendbureau's zijn hierbij wel de laatste adressen die je moet gaan bezoeken die werken hieraan niet mee, veel is afhankelijk van je persoonlijke inzet, in Tsjechie hetzelfde, succes.

Ze spreekt geen Nederlands! Takže tohle jí fakt rozhodně pomůže... :stom:
 
ja myslim ze u nejaky multinational firmy urcite jenom anglictina staci... ale zalezi proste na tom jakou praci neboli funkci tam budes hledat... ale samozrejme v praci kdy potrebujes mit osobni kontakt s domorodcema tak to proste bez holandstiny nejde.
 
podle mě je to na libovůli.. u nás je oficiální řečí angličtina, ale stejně se tu z nějakého důvodu pořád tlačí holandština... a jak jsem zjistila, každý odpor je marný...

stejně to obdivuju, já bych v životě do zahraničí bez předem podepsané pracovní smlouvy nešla..
 
Nicole sem sla za pritelem. Takze byt ji, nejdriv se naucim holandsky a pak pujdu hledat praci. Zatim bych si sehnala nejake zakazniky na cerno, za kterymi bych chodila domu, abych nebyla tak uplne zavisla na priteli, protoze to nikomu sebevedomi nedoda.
 
Všichni jste zlatíčka s tím že mi radíte ať jsou vaše rady jakékoliv :-) moc vá všem za to děkuji. Nejsem jen kadeřnicí, k tomu oboru mám i bakalářský titul obor právo, mluvím plynule jak Anglicky tak i Rusky. Samozřejmě jsem koukala i na inzeráty třeba firem které se zabývají exportem do východní Evropy, ale i tam chtěj Holandštinu. Jinak co se týká odvahy tak to není poprvé co jsem se přestěhovala do zahraničí i bez prac smlouvy, ale tentokrát je to trochu jiné protože jsem se přestěhovala ke svému holandskému příteli :-). On je v pohodě že nepracuju ale já se žeru protože jsem workoholik :wow:. Ale kdyby jste náhodou o něčem věděli v okolí Eindhovenu tak prosím dejte vědět..... jen né pozice do skladů a práci s kuřatama :D.
Děkuji Nicole
 
V tom případě zkus u nějaké z těch mezinárodních firem logistiku... tam bys mohla uplatnit angličtinu i ruštinu (možná i právo :D) a nikdo by nemusel zbytečně prudit, že neumíš holandsky.

A pro mě to pořád zůstává stejné.. i kdybych se jen přestěhovala do jiného města v ČR ať už kvůli partnerovi nebo kvůli něčemu jinému, nikdy bych nešla, dokud bych tam neměla práci. Nejsem sice přehnaně emancipovaná, ale zažila jsem, jaké je to být bez práce několik měsíců a "viset někomu na krku"... nemám na to koule... obzvlášť, když bych skončila někde, kde znám akorát jediného člověka, s ostatníma se nedomluvím apod. Stačilo, jak mi z toho tady hrabalo loni. na hranici (ne)příčetnosti...
takže opravdu smekám! A držím pěsti. Zkus sehnat aspoň něco, pak už se odpíchneš snáz :-)

Nicole sem sla za pritelem. Takze byt ji, nejdriv se naucim holandsky a pak pujdu hledat praci. Zatim bych si sehnala nejake zakazniky na cerno, za kterymi bych chodila domu, abych nebyla tak uplne zavisla na priteli, protoze to nikomu sebevedomi nedoda.

Akorát, že naučit se obstojně holandsky... trvá. A to je ten problém... není to nic, co je hotové za tři měsíce... pokud člověk není extra genius.. :nee:
 
Všichni jste zlatíčka s tím že mi radíte ať jsou vaše rady jakékoliv :) moc vá všem za to děkuji. Nejsem jen kadeřnicí, k tomu oboru mám i bakalářský titul obor právo, mluvím plynule jak Anglicky tak i Rusky. Samozřejmě jsem koukala i na inzeráty třeba firem které se zabývají exportem do východní Evropy, ale i tam chtěj Holandštinu.
Děkuji Nicole

Ahoj, s praci je to v Holandsku opravdu tezky, v teto dobe. Mam taky Bc. na prav.fakulte a kdyz jsem poprve prisla do Holandska, pred sedmi lety, tak jsem mela praci behem mesice. Ted hledam neco od zari a nemuzu nic najit, na jedno misto se opravdu hlasi stovky!!! lidi. Jeste me nikde ani nepozvali na pohovor. Tak uz to vzadavam a zustaneme asi v nemecku. Tady je to taky bida, zvlast, kdyz moje nemcina je nic moc, ale sehnala jsem praci v call centru (vyzkumy trhu a podobne), kde delam rozhovory v anglictine, holandstine, cestine a slovenstine. Zkus se podivat po necem takovym, neni to zadny terno a prace "do budoucna", ale na zacatek a nejaky eura to staci.
 
Nicole,

mrkni sem, třeba něco najdeš...

http://www.eindhoven.eu/en/Themes/Business_&_Career/How_to_get_a_job?/Job sites of multinationals?session=pv7ivpb4k96ht1ounp7dqtglr3

http://jobs.philips.com/eindhoven/none/nld/jobs/

http://www.fei.com/company/careers/

http://www.asml.com/asml/show.do?ctx=763

A určitě jsou i další příležitosti.. zkusím se v pondělí poptat na kurzu, jestli někdo o něčem neví.

Já jsem taky začínala u naší firmy (v české pobočce teda) jako " dočasná administrativní výpomoc" a dneska jedu na odborné pozici s permanentním kontraktem. Až se odpíchneš, půjde to samo. Každá kačka (teda euro :) ) se hodí, člověk nemagoří a zaměstnavatel Ti v mnoha případech i zasponzoruje kurz Holandštiny. Pak už by Ti případná změna práce mohla jít o malinko líp :)

Držím pěsti a za sebe dvě rady:
1) Nenech se odradit, ono to půjde (i když někdy je to běh na dlouhou trať)
2) Buranské chování si neber osobně (nemá totiž nic společného s Tebou, pouze svědčí o sociální nedostatečnosti toho, kdo se jako buran chová)

No a přeju hodně štěstí.. :stout:
 
Barbie radi dobre ! Myslite si ze v Cesku bez cestiny jde ?? Mozna nekde, ale i tak je pak clovek hodne ochuzeny kdyz mluvi pouze anglicky. Nicol urcite si sezene nejake zakaznice ktere bude navstevovat doma, staci rozhodit site a kdyz ma holandskeho pritele tak o to ma jednodussi protoze pak lide se neboji ji pustit do domu. Pritel urcite ma nejake zname zeny co si nechaji udelat hlavu a pokud budou spokojene tak je doporuci dal. Jiste ze je vyhodou mluvit holandsky, vim to podle sebe, pak padaji jazykove bariery a zbytecne nepochopeni. Od te doby co se bavim s domorodci holandsky a nebojim se rict svuj nazor tak mam jejich respekt. Mame tady taky jednou kadernici z Vychodniho Nemecka, mluvi holandsky spatne ale mluvi a lide to dovedou ocenit. Ma hodne zakaznic a vim ze k ni chodi primo do domu kde ma zarizenou malou mistnustku.
 
Ano, presne tak. Ja i sama nechodim do kadernictvi,ale vyuzivam sluzeb jedne sikovne zeny co striha
primo u sebe doma. V kadernictvi bych zaplatila jen za zastrihnuti konecku nejmin 25 eu a tak mam za
12, rozdil pritom (krome ceny) zadny.
 
ahoj,

ja tady ty vsechny odpovedi a rady neprelouskala tak se mozna budu opakovat, za coz se omlouvam, ale zkus si udelat profil na http://www.zijemevzahranici.cz/ kazdych par tydnu preci jen posilaji nejake poptavky, jen muj problem je zase v tom ze neumim anglicky :). A kdyz vidim tuhle vetu tak uz asi ani cesky, protoze je to hodne dlouhe souveti :). V kazdem pripade mezi hledanim prace se hlavne zkousej tu Hoalndstinu poradne naucit. Co me pomohlo bylo koukat se na detske filmy a serialy (kraviny jako sponge bob atd). Pouzivaji jednoduche vety, jednoduche pribehy ktere se daji pochopit i bez toho aniz by clovek tu rec umel a neunavuje to tak jako dvouhodinovy film. Co mi taky pomohlo byly titulky! Na teletextu to slo nastavit tak jsem se tak cele dny ucila koukanim na kraviny. A po 2 letech to stacilo na bakalarske studium, takze to snad dokazuje ze by to teoreticky mohlo fungovat :). V kazdem pripade Ti preju at si brzo neco najdes! :) drzim peste i palce :) mej se hezky, ahoj!
 
Bovenaan