Korte vrijstellingtoets

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Zrovna jsem dnes tuto zkousku delala a chtela bych se podelit o temata ktere v testu byly,kdyby se to nekomu hodilo:
-druha svetova valka(zidove v Nizozemi,5 kveten)
-vztah Nizozemi a Spojenych statu americkych
-volby v nizozemi
-zdravotni pojisteni
-cao
-pravne zamerene otazky(nasili v domacnosti a odskodneni za psychickou ujmu,nasili na detech)
-ockovani deti a prvni zdravotni testy po narozeni miminka
-koupe domu,hypoteka(odpocet z dani),makelar

Jinak odpovedi se vetsinou daly dohledat v textu ci poslechu,ale je dobre mit aspon nejake znalosti.Ja napr. nemam zkusenosti s hypotekou a zrovna u techto otazek jsem to musela proste vedet z hlavy.
 
Diky, poslala jsem tam prihlasku uz pred dvema mesicema a jeste se mi, ani po dvou telefonickych dotazech, kde ta ma prihlaska vazne neobtezovali poslat slozenku na zaplaceni. Nechapu. O te hypotece bych to taky nevedela, zkusim na to vsechno jeste mrknout nez tam pujdu.
 
Promiň, další otázka ode knihomola, který jednoho dne chce složit zkoušku češtiny.;) Je to jasně že můžete nevšímat tentu zprávu, nechci zrušit váš komunikační prostor. Takže, je moje přeložení správně? Jde hlavně o označený čast:

[FONT=&quot]Dank u, ik heb daar reeds twee maanden geleden een inschrijving naar toe gestuurd, en zelfs daar waar ze die inschrijving hebben, hebben ze na twee telefonische bevragingen zich niet de moeite genomen om een stortingsformulier toe te sturen. Ik begrijp het niet. Over die hypotheek zou ik het ook niet weten, ik zal trachten daar nog een blik op te werpen vooraleer ik daar naar toe ga. [/FONT]
:dank2:
 
kde ta ma prihlaska vazne = waar is mijn aanmelding gebleven.

mozna je problem v psani bez hacku a carek: vazne - dlouhe "a", tedy nikoliv napr. dlouhe "a" a "z" s hackem

Ale rozumis velmi dobre:)
 
ano, "váznout-Vázne" ne "vážně"

PŘELOŽENÍ BLÍZKO ČESKÝ ORIGINÁL
Slovo „niet“ můžeš použivat jen jednou. Můžeš vybírat jaký. Problém je, že slovo „ani“ drží negativní vyznam, stejně jako „neobtěžovat“. V NL to nejde dva krát – ale to určitě víš.

En zelfs (niet) na twee telefonische bevragingen over waar mijn aanmelding gebleven is, hebben ze zich (niet) de moeite gedaan om een stortingsformulier toe te sturen.
VLÁMSKÁ VERZE (asi i holandská)

En zelfs nadat ik mij twee maal telefonisch bevraagd heb over waar mijn aanmelding gebleven is, hebben ze zich nog steeds niet de moeite gedaan om een stortingsbewijs toe te sturen.

Díky moc za pomoc!
 
Dneska jsem ve vrijstellingtoets mela tyto otazky:
- o zdrave vyzive
- prihlaska ditete do kinderopvang, kolik se plati
- podminky optimalizace
- skolne na stredni a vysoke skole
- podnikani, jak zacit, co si dat do reklamy a podobne
- CWI, hledani prace
- domaci nasili, nasili na detech
- povinna skolni dochazka

Rozhodne se nedalo vse vycist z textu nebo odposlouchat z rozhovoru. Ale prislo mi, ze casu bylo dost, mohla jsem si to vse znovu precist a zkontrolovat, nez mi vyprsel cas. Jestli jsem to udelala, ale nevim, o tom skolnym jsem treba nemela ani poneti. Tak uvidime. Treba se ty temata budou nekomu hodit, aby se lip pripravil nez ja.
 
Tak jo, mam to. Tim padem bych se s vami chtela podelit o dojmy, ktere jsem z te zkousky mela. Nechtela jsem to psat driv, nez budu mit vysledky, abyste pak nerekli, ze jsem treba zaujata, kdyz bych to neudelala.

Chapu, ze ten test z neceho byt musi a asi neni uplne jednoduchy sestavit okruhy otazek, ktere obsahuji bezny zivot v Holandsku. Takze k tematum nemam zadny poznamky, i kdyz ja se treba podnikat nechystam a pritom jsem tam mela asi pet otazek o podnikani, ale treba v Cesku by asi taky kazdy mel vedet, ze k drobnemu podnikani je potreba zivnostensky list. Jenze jde prave o to, ze ja jsem mela pet otazek o podnikani, tri o zdrave vyzive, tri o zdravotnim pojisteni a asi pet o hledani prace, tri o skolnem, dve o kinderopvang atd. Ale zadnou otazku o historii, statnich svatcich, politickem systemu, financni gramotnosti... To mi dost vadi, ze ty testy nejsou vyvazeny co do obsahu. Filipinka, co to delala se mnou mela zase sest otazek o historii. Myslim, ze by tam mely byt otazky ze vsech temat. i treba proto, ze muzes byt dobre integrovanej v Holandsku, ale treba nemas deti a dostanes test, kde je ctvrtina otazek o skolstvi a ockovani a mas to spocitany. A dalsi vec co mi teda vadila jeste vic, je ta, ze v 90% otazek vystupuji marokanci, surinamci a turci. Omi tam dokonce v tech uvodnich filmech k otazkam i turecky mluvi! To mi prijde jako jasna ukazka pro koho josu ty testy delany a komu se chce holandska spolecnost zalibit. Me to prijde skandalni. Tak bud se chci zadatelum priblizit a pak udelam test pro kazdou skupinu narodu zvlast, nebo udelam test, kde to bude vyvazeny, jednou turek, jednou rus a podobne a nebo (dle meho nazoru nejlepsi moznost) proste test, kde vystupuji normalni (vetsinovi) holandani. Vsak taky jim se mame priblizit nebo ne?

A jaky dojem z tohoto testu jste meli vy ostatni?
 
tak to mi ctes myslenky s tema turkama a marokancema.Nejsem rasista,ale uz pomalu nevim,kam jsem se to vlastne nastehovala,zda do NL ci do Turecka?A na ten test se chystam taky,ale nejsem si jista zda to zvladnu.Zrovna jsem dostala prihlasku pred tydnem.A jak to pokracuje dal?Pokud ten test zvladnes ,nemusis uz nikde nic vypravet a delat zadny jiny testy a muzes pro NL obcanstvi?
 
Zrovna jsem dnes tuto zkousku delala a chtela bych se podelit o temata ktere v testu byly,kdyby se to nekomu hodilo:
-druha svetova valka(zidove v Nizozemi,5 kveten)
-vztah Nizozemi a Spojenych statu americkych
-volby v nizozemi
-zdravotni pojisteni
-cao
-pravne zamerene otazky(nasili v domacnosti a odskodneni za psychickou ujmu,nasili na detech)
-ockovani deti a prvni zdravotni testy po narozeni miminka
-koupe domu,hypoteka(odpocet z dani),makelar

Jinak odpovedi se vetsinou daly dohledat v textu ci poslechu,ale je dobre mit aspon nejake znalosti.Ja napr. nemam zkusenosti s hypotekou a zrovna u techto otazek jsem to musela proste vedet z hlavy.
A udelala jsi to?Ptam se jen proto,ze mi pan na gemeente rekl,ze pokud to neudelam,tak uz nemam sanci to opakovat a pak budu muset delat tu dlouhou proceduru 12 mesicni.Tak nevim co je na tom pravdy.On si me objednal a pak semnou 30min mluvil,pak volal na inburgeren kolik to stoji a rekl do tel.hallo ik heb hier een polse vrouw ........no tak se to ve me zacalo varit.....rikam mu een tsjechische.....me na tom pouze vadi to,ze pokud nejsem tmava ,tak nejsem marokanka ,takze pravdepodobne uz zbyva jen Polka.Tak vytecne byl pripraven na pohovor ze ani nevedel s kym mluvi.No to je jedno,uz jsem si zvykla ze nas hazi do jednoho pytle,ale zacalo se mi tu desne libit.Takze to uz zkousim hoodne zkousnout .
 
Ano, tu zkousku muzes delat jen jednou za zivot. To nam jeste i tesne pred zacatkem zduraznovali, jestli si to jako nechceme rozmyslet. Ten zdavajici nas dost stresoval predem, uplne se v tom vyzival a na muj pas koukal jako bych byla z Marsu a ne z Evropy.
 
Asi pred mesicem psali v novinach, ze uspesnost tohoto testu je jen 65%, u tech drahych imburgeringsexamen to je 85%. 65%, to neni moc. Nejvetsi problemy pry maji bezdetni muzi. Je pravda, ze o skolstvi a zdravotnictvi u deti je tam hodneotazek.
 
Kdyz to tak tady precitam ptam se sebe - kdo pak ma vubec sanci takovy test udelat? Nemam deti,nemam ani poneti o hypotekach,nezajima mne skolne..Jsou nektere otazky na ktere bych nedokazala odpovedet ani v CR,protoze se mne netykaji.Myslela jsem ze predevsim jsou otazky o politice,historii,kulture.Nechodila jsem do kurzu protoze pro Ceske obcane neni povinny ,mela jsem soukrome hodiny.Ale od zname zeny vim ze do kurzu chodili lide ktere neumi cist ani psat ani ve svem rodnem jazyce,nikdy nenavstevovali ani zakladni skoly a neumi si zapnout PC ! Nemuzou za to,jsou proste ze zemi kde nemeli moznost studovat. Jakou pak maji sanci takove lidi naucit se na slozity test? Pritom takovych zadatelu o obcanstvi je tady vetsina.Moje znama se stezovala na nizkou uroven'' vyuky a taky ze tam tim lidem vetsinou uceni vubec neslo..:stom:
Ja jsem se ucila podle Ijsbreker (starsi ucebnice),no a uz tam jsem si vsimla ze je orientovana na Mehmedy,Achmedy a Fatimy.Taky mne zarazila vec ze oni se vlastne pripravuji pro praci v supermarketech jako uklizeci a nocni hlidace..
Uz sama ta ucebnice se mne zdala hodne diskriminujici.Nevim,mozna dneska jsou jine ucebnice ale ja jsem mela starou.
Kdyz nekdo test nezvladne - co pak? Ma se rozloucit s myslenkou na NL obcanstvi ? Groetjes
 
Ja jsem se na ten test pripravovala z anglicke knizky "Holland handboek", tam je vse podstatne. A pak jsem si hledala na internetu informace o CWI, SVB, kinderopvang, holandske hymne a podobne. Historii jsem se ucila z takovyho obsahlyho pruvodce po Holandsku. A stejne jsem vsechno nevedela. Ale pry se da koupit primo knizka, Kom Verder. Tu jsem nemela, ani nevidela, tak nevim jak moc je uzitecna. Informace o tematech jsem nasla na anglicky psanych forech. Staci zadat do googlu Korte Vrijstellingtoets.

Pokud clovek neprojde Korte Vrijstellingtoets, tak muze jit delat Imburgeringsexamen. To jsou tri zkousky, trva to pry cely den a udela to i blbec. Ale nestoji to 80 euro, ale asi 490. No a pak si jeste musime pripocitat tech 789 euro za zadost o holandske obcanstvi. tak se asi vyplati, zkusit ten korte test za 80. Da se to zvladnout, ale je potreba se na to pripravit.
 
Tak korte vrijstellingstoets konci od 1.1.2013.Tak jsem se na rychlo aangemeld a delam 21.12 v Amsterdamu toets.Tak drzte palce.A kdyz to neudelam ,tak se mi nesmej te.Hahaha.Dam vedet jak jsem dopadla.
 
Jak to ze ten Vrijstellingstoets konci? Asi to udelalo moc lidi a z tech 80euro si stat asi dost nenahrabal, tak ted budou vsichni muset na ty zdlouhavy, ale lehky zkousky za 500 euro jo?
 
Bovenaan