Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Analisten verwachten groei tot 2% in 2010

De Tsjechische economie zal naar verwachting volgend jaar een groei laten zien.
Volgens schattingen van vooraanstaande analisten van het land, zal de stijging van het bruto binnenlands product hierbij tussen 1 en 2 % liggen aldus het persagentschap ČTK.
Voor dit jaar verwachten de economen evenwel een inkrimping van de economie van vier tot vijf procent.
Ze hebben het indertijd redelijk voorspeld zie de lijstjes op tagesschau.de.
 
Fluxys geïnteresseerd in Tsjechisch gastransportbedrijf

De Belgische gasnetbeheerder Fluxis heeft interesse in het Tsjechische gastransportbedrijf Net4Gas. Het Belgische bedrijf is daarvoor een alliantie aangegaan met de Tsjechische energieholding EPH en het Angelsaksische investeringsfonds Global Infrastructure Partners (GIP).

Net4Gas is door zijn huidige Duitse eigenaar RWE te koop gesteld. De operatie vormt onderdeel van een grootschalig desinvesteringsprogramma dat RWE moet toelaten de nodige financiële middelen te verzamelen om na de Duitse kernuitstap een heroriëntatie door te voeren. Volgens een aantal analisten zou Net4Gas een prijs van minstens 1,4 miljard euro kunnen opbrengen.

Naast het Fluxis samenwerkingsverband zouden ook de Australische infrastructuurgroep Macquarie, de Tsjechische financiële groep KKCG en een alliantie van verzekeraar Allianz en Borealis Infrastructure Management interesse hebben in Net4Gas, dat een netwerk van ruim 2.500 kilometer leidingen beheert.

belegger.nl (MH)
 
Pradok failliet

Griekenland specialist Pradok is failliet. Momenteel zitten nog 170 Tsjechische toeristen in Griekenland en volgende 130 klanten hebben hun vakantie al betaald. Generali (verzekeraar) regelt de compensatie.

Reisorganisatie Pradok bestond 23 jaar. Behalve Griekenland organiseerde Pradok ook reizen naar Turkije, Spanje en Emiraten.

Bron: iDNES
 

Ad Verschoor

Donateur
Nieuwe luiergroep, impuls voor Tsjechië

Auteur: Pascal Dendooven van De Standaard

BRUSSEL - De voormalige eigenaar van de luiergroep Ontex lanceert een ‘superluier’. Komende maand komen de eerste ultradunne luiers op de markt via Lidl.

Bart Van Malderen is op zijn 45ste in alle stilte opnieuw actief in de productie van luiers. Niet met de productie van gewone luiers maar met wat hijzelf omschrijft als een ‘wereldinnovatie’. De eerste pulpvrije luier. En zijn ambities zijn niet gering.

Zijn nieuw bedrijf, dat vanuit Tsjechië opereert, produceert al enkele maanden ultradunne milieuvriendelijke luiers op proef. ‘We maken de luier van dé komende twintig jaar’, zegt Van Malderen. ‘Een luier waarin voor het eerst geen pulp (cellulose) meer zit.’ Pulp heeft als gevolg dat de luiers dik en zacht zijn. Ze zijn niet alleen zwaarder maar vooral ook volumineus. De nieuwe ultradunne luier is de helft minder dik dan de klassieke luiers maar garandeert droge billetjes.

De uitdaging van Van Malderen is nu zo snel mogelijk productielijnen toevoegen zodat hij andere winkelketens de hoogtechnologische luiers kan leveren. De ‘superpremium-luiers’ zullen door Lidl maar iets duurder verkocht worden dan de gewone luiers. ‘Weltneuheit’, staat op de verpakking van de Lidl-luiers onder de naam ‘toujours’. Van Malderen schat dat hij één jaar voorsprong heeft op de concurrentie. Dat jaar wil hij gebruiken om de markt in te pakken.
 

Ad Verschoor

Donateur
Crisis? Welke crisis? “De vijfhonderd grootste bedrijven in Midden- en Oost-Europa weten de crisis voorlopig nog te weerstaan”, kopt Hospodárské noviny (HN).

Volgens het jongste jaarverslag van accountantskantoor Deloitte over de bedrijfsresultaten van de vijfhonderd grootste ondernemingen in Midden- en Oost-Europa, zijn de winsten van deze nationale en internationale bedrijven met filialen in een van de 18 landen in bovengenoemde regio in 2011 in totaal met bijna dertig procent gestegen. De auto-industrie en de energiesector blijken het meest winstgevend.

De totale omzet van deze vijfhonderd ondernemingen steeg van 612 miljard euro naar 707 miljard euro, een toename van 16 procent. Desondanks is hun rentabiliteit met 3,5 procent gedaald. “Dat kan de voorbode zijn van een op handen zijnde groeivertraging, maar kan moeilijk worden omschreven als een uiting van de crisis", aldus een analist van Deloitte, die door het Tsjechische economische dagblad wordt aangehaald. De situatie kan echter verslechteren als de eurozone uiteenvalt, waarschuwt de krant: Slowakije en Slovenië, die met de euro betalen, gaan nu aan kop bij de landen in de gevarenzone. Maar ook de landen die hun eigen munt hebben behouden lopen nu gevaar vanwege de nauwe samenwerking op economisch vlak.

Deloitte stelt dit klassement al sinds 2006 op en meldt ook dat de crisis ondernemingen zou kunnen raken die nog steeds gezond zijn, maar al wel de effecten ondervinden van de conjunctuurvertraging. Bulgaarse en Roemeense bedrijven, zoals Petrom en Automobile-Dacia, lijken het kwetsbaarst, terwijl Poolse bedrijven zoals oliemaatschappijen PKN Orlen en Lotos een steviger basis lijken te hebben.

De voornaamste economische krachtpatsers in Tsjechië, Škoda Auto, de nationale elektriciteitsmaatschappij CEZ en Agrofert (agrovoedingsmiddelen), hebben weliswaar minder winst geboekt dan de Slowaakse ondernemingen (Slovnaft, U.S. Steel Košice), ze groeien nog steeds twee keer zo snel als de regio in zijn geheel.

Bron: Presseurop.eu
 
DSV koopt grote delen van AWT Čechofracht

De Deense groep DSV heeft delen van de expeditie- en transportactiviteiten van de Tsjechische groep AWT Čechofracht gekocht. Deze gaat nu door als AWT en wil zich concentreren op het spoorvervoer.

De verkoop heeft gisteren plaatsgevonden, voor een niet nader vermeld bedrag.

DSV wordt ineens een zeer grote speler op de Tsjechische markt met de koop van de activiteiten in het wegvervoer, de lucht- en zeevrachtexpeditie en de contractlogistiek. Deze hebben de afgelopen 12 maanden een omzet gehaald van ca. 30 miljoen euro. De Deense groep verstevigt de positie van zijn drie divisies (Road, Air&Sea en Solutions) in dat land. Bijna 190 medewerkers van AWT Čechofracht stappen over naar DSV

AWT Group is één van de grootste privé-spoorvervoerders van Europa. Volgens Pierre Timmermans (de vroegere ceo of PSA International Europe, die in oktober 2011 ceo is geworden van AWT) wil de groep zich focussen op de ontwikkeling van spoorvervoer en spoorgerelateerde diensten in Centraal- en Oost-Europa. De verkoop van de niet spoorgerelateerde diensten kadert in deze nieuwe strategie. "Daarenboven bleken deze activiteiten te weinig bij te dragen tot de groei van de omzet en van de winst," zegt hij.

AWT zet 160 locomotieven en ongeveer 5.500 wagons in. Het bedrijf exploiteert tevens een aantal spoorlijnen en terminals.
AWT (Advanced World Cargo) bestaat al 60 jaar, maar tot 2010 werd gewerkt onder de naam OKD Doprava. Dat was het vroegere staatsbedrijf voor vervoer van mijnbouwproducten. Het werd in 1994 geprivatiseerd en in 2007 volledig overgenomen door het Tsjechische New World Resources Transportation. Intussen waren een aantal bedrijven, zoals Cechofracht (de voormalige staatsexepditeur) en Spedi-Trans overgenomen.

NWR Transportation is de vervoertak van New World Resources, een belangrijke kolenproducent met Nederlandse, Tsjechische en Amerikaanse aandeelhouders.

delloyd.be
 

Ad Verschoor

Donateur
ING stopt met beursactiviteiten Oost-Europa

AMSTERDAM (AFN) - ING legt per 1 oktober alle activiteiten stil die te maken hebben met de aandelenmarkten in Oost-Europa. De advisering aan bedrijven in de regio wordt ingekrompen en op een andere manier georganiseerd. Dat heeft een woordvoerster van de bank maandag laten weten. Het gaat om de activiteiten in Rusland, Tsjechië, Roemenië en Hongarije. In Polen blijft ING nog wel in die sector actief, evenals in de Benelux.
De maatregel is ingegeven door de slechte economische omstandigheden, aldus de woordvoerster. ,,Het gaat om de lengte en impact van de economische situatie.'' Als gevolg van de beslissing vervallen 100 banen die te maken hebben met aandelenresearch, waarvan ongeveer 40 in Londen. Bij de afdeling corporate finance, die zich onder meer bezig houdt met bedrijfsadvisering, worden nog eens 30 banen geschrapt. Ook daar zal de grootste pijn in Londen worden gevoeld.
ING gaat nu de focus nog meer leggen op de Benelux. Volgens de zegsvrouw hebben de maatregelen rond Oost-Europa ,,een zeer beperkte'' impact op Nederland. ,,Er zijn wel gevolgen, maar over de precieze omvang daarvan is nog niets te zeggen. Wellicht dat er gevolgen zijn voor enkele ondersteunende functies.''
Oost-Europa blijft voor ING nog wel een belangrijke markt. De bank blijft actief op de financiële markten in de regio, onder meer in het betaalverkeer en in de kredietverstrekking (onder meer structured finance).

Bron: De Telegraaf
 
Internetverkopen in de lift

In de stenen winkels zijn Tsjechen aan het bezuinigen, maar internetverkoop breekt alle records.
Dit jaar al 26 miljoen orders, wat een waarde vertenwoordigd van 51,2 miljard kronen. Dat is 15% meer dan vorig jaar.
Gemiddelde besteding is 1962 kronen.

Bron: Financni Noviny
 
Het ministerie van Financiën heeft succesvol een nieuwe obligatielening afgerond.
Groot 750 miljoen euro (18,8 miljard Kč), looptijd 10 jaar en een rentecoupon van 2,871 %.
De coupon van deze eurobonds is historisch laag.

FN
 

Ad Verschoor

Donateur
Hoek Transport uit Utrecht en Brutra Logistiek uit Doetinchem hebben een overeenkomst bereikt over de overdracht van alle Centraal Europese activiteiten van Hoek. Dat verbetert volgens de partijen de dienstverlening.
Hoek Transport was onder de naam Interhoek 30 jaar lang actief op landen als Tsjechië en Slowakije. "Toen wij in die landen begonnen, was er naar West-Europese begrippen helemaal niets," lichten de directeuren van Hoek Transport Jacques van der Linden en Henry Zomer hun besluit toe. "Inmiddels heeft de lokale markt daar, mede door onze aanwezigheid die achterstand behoorlijk ingelopen. Met als gevolg dat lokale vervoerders steeds beter in staat zijn zelf de markt te bedienen."

Brutra Logistiek was reeds gevestigd in Tsjechië in Jicin. Dat pand wordt gesloten. Brutra Logistiek integreert zijn bedrijfsvoering met die van Interhoek in Lysa nad Labem bij Praag. De overname heeft geen nadelige gevolgen voor het personeel van beide bedrijven.

Bron: ttm.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Connect Group behaalt medische ISO 13485 voor fabriek in Tsjechië
http://www.engineeringnet.be/checkr...t medische ISO 13485 voor fabriek in Tsjechië
De Belgische Connect Group meldt het medisch certificaat ISO 13485 behaald te hebben voor zijn Kladno-vestiging in Tsjechië.
medconn.jpg

ENGINEERINGNET -- De ISO 13485-kwaliteitsnorm is van toepassing op bedrijven die medische apparatuur en hulpmiddelen aanbieden. Al vroeger zag de productievestiging in Kladno zich ook het IRIS‐kwaliteitslabel voor de spoorwegindustrie toegekend.

Connect geeft aan zich meer en meer te willen richten op nichemarkten, zoals de medische sector. De argumentatie is dat elektronica vandaag steeds meer zijn stempel begint te drukken op de therapeutische benadering. Op die markt wil het bedrijf inspelen. Voor medische diagnose en research is die evolutie al geruime tijd aan de gang.

De Tsjechische fabriek bouwt al jaren onderdelen voor medische apparatuur, had al een traceerbaarheidsmodel en kon dus de stap naar deze certificering 'vrij eenvoudig zetten', aldus het bedrijf in een persbericht.

Kladno geeft klanten 'de mogelijkheid om in optimale omstandigheden grotere productiereeksen te boeken en arbeidsintensievere assemblage (van eindproducten) gunstig aan te kopen'. Voor kleinere reeksen heeft Connect een vestiging in het Nederlandse Veldhoven, die eveneens ISO 13485 gecertificeerd is.

De Belgische vestiging in Poperinge maakt zich naar verluidt op 'om als derde vestiging deze norm te behalen naar het jaareinde toe'.

Bron: Engineeringnet.be
 
Qurius accepteert verlaagd bod Prodware

Qurius heeft alsnog overeenstemming bereikt met Prodware sa over de verkoop van Qurius Nederland (inclusief QIPtree) en Qurius Tsjechie, maakt de IT-dienstverlener uit Zaltbommel maandag bekend.

Qurius zal zo spoedig mogelijk een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeenroepen om verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid. Ook kunnen de aandeelhouders dan beslissen Qurius nv te liquideren zodat kan worden overgaan tot het uitkeren van haar vermogen aan de aandeelhouders.

Dow Jones Nieuwsdienst
 
DSG productie Škoda Vrchlabí

In Vrchlabí is de productie opgestart van een speciaal type automatische versnellingsbak met dubbele koppeling type DQ200.
Er worden 1000 DSG's per dag gebouwd. DE productie wordt opgevoerd naar 1500 per dag in 2013.
DSG versnellingsbak wordt gemaakt voor alle types auto's voor de VW-Groep.

342361-gallery1-khi73.jpg Skoda-Vrchlabi-CZ-production-plant.jpg

Bron: novinky.cz
 
TE Connectivity verschuift deel productie naar Tsjechië

Het telecombedrijf TE Connectivity in Kessel-Lo, producent van producten voor onder meer glasvezelnetwerken voor de telecomsector, heeft de intentie om 155 banen te schrappen.
Dat heeft de directie tijdens een ondernemingsraad aan de vakbonden meegedeeld. Het bedrijf zegt de minder competitieve productielijnen te willen verhuizen. De activiteiten zouden worden overgeheveld naar Brno in Tsjechië. Deze rationalisatie is volgens de directie noodzakelijk om concurrentieel te blijven en om te kunnen blijven investeren in innovatie, die de slagkracht van de onderneming op lange termijn moet veilig stellen.
Volgens TE Connectivity stellen de bedrijven in West-Europa door de moeilijke economische omstandigheden de investeringen in glasvezelnetwerken uit, wat een impact heeft op de omzet van de onderneming. Op dit ogenblik werken bij TE Connectivity in Kessel-Lo nog bijna achthonderd mensen. Het bedrijf zegt geen plannen te hebben om de hele productie uit Kessel-Lo weg te halen.

express.be
 
Bovenaan