Joodse herdenkingsplaats omg. Liberec

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
133093_240_180.jpg


Ja in Liberec zelf is een begraafplaats zie artikel in denik.cz met foto's.
De Joodse gemeenschap van Liberec heeft een website kehila-liberec.cz/Historie waar meer informatie staat over de geschiedenis en regio in meer talen. Bij "synagoga" staat alles over de oude en nieuwe synagoge.
Over openingstijden van de kapel met monument van de slachtoffers staat hier info met een link "Kde nás najdete"/Waar vindt u ons.
Voor alle Joodse gemeenschappen in Tsjechië is er een federatie met veel info op fzo.cz/en/jewish-communities/.
 
Misschien hier ook: http://www.cztour.cz/rabstejn/de/ (ook in Engels en Tsjechisch). Het gaat om een onderaardse wapenfabriek.
Er zijn mensen uit het concentratiekamp (Stammlager) Grossrosen (tegenwoordig in Polen) dat net als Liberec (Duits: Reichenberg) in Sudetenland ligt, omgekomen. Ik neem aan dat dit Joden waren, maar dat hoeft natuurlijk niet perse, ook andere gevangenen kwamen in concentratiekampen (is iets anders dan vernietigingskampen) terecht.
 
In Turnov bevindt zich onder het viaduct van de doorgaande weg (nr 35) een Joodse begraafplaats. Direct als je de afslag neemt naar het centrum. Onderaan de afslag naar rechts onder het viaduct door en dan zie je de begraafplaats rechts liggen. Heel bizar, maar mooi dat de eeuwige grafrust toch gerespecteerd is. Al is rust hier natuurlijk een betrekkelijk gegeven.
 
Grossrosen is nog een heel stuk rijden vanuit Liberec.
Wij zijn er 2 jaar geleden geweest en het heeft op ons ontzettend veel indruk gemaakt.
Er zijn daar ook een aantal Nederlandse mensen omgekomen.
Ook is er een filmzaal waar uitleg word gegegeven oa in het Nederlands
.
 
Bovenaan