Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

de EU en de euro ...
ik hoorde dat men in Duitsland al plannen zou hebben om de nieuwe Marken te drukken..... Moeten we dat geloven ?
sterretjes.gif
 
Tsjechië voldoet al lang aan de criteria om tot de euro toe te treden. Ze hebben er echter zelf voor gekozen om dit niet te doen en ontheffing gekregen.
Een verstandige keus, want van beiden een: in de toeristische centra kan je gewoon overal met de euro betalen - mocht je dat willen - daarnaast heeft men een eigen munt, die binnen aan de euro gekoppelde marge enige bewegingsvrijheid geeft.
Dus wel de euro, maar niet verplicht bij te dragen aan de muntunie.
Het hanteren van een duale economie (met twee munten dus) is vaak heel verstandig. Inmiddels zouden meer landen wensen dat ze de kat wat meer uit de boom hadden gekeken.
 
ik wou dat het bij ons hier ook zo gebleven was... maar de keuze werd echter boven ons hoofd beslist. Met Belgische franken kreeg je een subtieler prijsbesef. (Een euro was detijds 40,333 Bef. Vaak lijkt het nu alsof 1 euro niks is .)

De overheid had ons ingelicht dat we met de 2 munten zouden kunnen betalen maar achteraf bleek dit enkel in de overgangsfase mogelijk.
 
De ministers van Financiën van de eurozone hebben definitieve afspraken gemaakt over 150 miljard euro aan leningen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op die manier kan het IMF zwakkere landen in de eurozone steunen.
De afspraken werden gemaakt tijdens een telefonische vergadering. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei maandag in het tv-programma EenVandaag dat een aantal landen buiten de eurozone ook bijdraagt. Deze bijdragen van Denemarken, Zweden, Polen en Tsjechië komen bovenop de 150 miljard.

Tsjechië zal 3,5 miliard euro (plm. 90 miliard czk) moeten bijdragen.
 
Griekenland moet uit euro stappen

Griekenland zou de euro moeten opgeven en terugkeren naar de drachme. Dat heeft het hoofd van de Tsjechische centrale bank vandaag gezegd aan de zakenkrant 'Hospodarske Noviny'.

"De problemen in Griekenland kunnen niet anders opgelost worden dan door een uitstap uit de eurozone en een daaropvolgende devaluatie", aldus Miroslav Singer.

Het alternatief is volgens Singer dat Athene op massale structurele hulp van andere EU-leden moet rekenen. Dat kan op weinig bijval rekenen bij die lidstaten, aldus de centrale bankier.

Ontmoeting Lagarde-Merkel
Tsjechië is zelf geen euroland en toonde zich niet bereid om 3,5 miljard euro op te hoesten voor een kredietlijn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om Griekenland en andere probleemlanden te helpen. Het IMF leende aan Griekenland, Portugal en Ierland, maar dat heeft volgens Singer enkel gewerkt in Ierland.

Twijfels
Ook bij het IMF zelf rijzen steeds meer twijfels rond de mogelijkheid van Griekenland om de schuld blijvend terug te dringen, meldt het Duitse weekblad 'Der Spiegel'. Morgenavond wordt IMF-topvrouw Christine Lagarde in Berlijn verwacht voor een informele ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel.

(belga/svm)
 

Ad Verschoor

Donateur
De Tsjechische regering heeft beslist om de deelname van Tsjechie aan het Europees begrotingsverdrag voor te leggen aan haar bevolking. Een referendum moet duidelijk maken of de Tsjechen willen doorgaan met het verdrag of samen met het Verenigd Koninkrijk aan de zijlijn gaan staan. Zie hier het persbericht
 
Referendums zijn een ramp. Politici schuiven de beslissingen die zij niet durven nemen af op de burger die er meestal de ballen verstand van heeft en die zijn mening laat afhangen van de waan van de dag. En daar wordt niemand beter van, vrees ik.
Ik wil dat politici de verantwoording nemen voor de zaken waarvoor zij gekozen zijn. Over het algemeen ben ik het niet met Klaus eens, maar hij doet tenminste wel waarvoor hij aangenomen is.
 
Het lijkt inderdaad democratisch, maar het is vragen naar de bekende weg. Niemand betaalt graag. Als de Engelsen en de Tsjechen de voordelen van de EU willen, dan horen daar ook de nadelen bij. De anti-Eu populisten maken de Europese solidariteit helemaal stuk. Doodjammer!
 
25 EU-landen doen mee aan begrotingspact

De meeste landen van de Europese Unie gaan zichzelf striktere begrotingsregels opleggen om een nieuwe schuldencrisis te voorkomen. 25 landen zullen het begrotingspact ondertekenen, meldde Europees president Herman Van Rompuy maandagavond vanaf de top van EU-leiders in Brussel.

Tsjechië haakte tijdens de top af in verband met de eigen grondwet. Groot-Brittannië had eerder al besloten om politieke redenen niet mee te doen. Premier Mark Rutte zei te betreuren dat deze landen zich niet aansluiten. Het niet meedoen van Tsjechië bestempelde hij niet ,,als een probleem met een hoofdletter P. Het is wel jammer. Hoe meer, hoe beter''.

dft.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
'Meer groei economie EU nodig'

Laatste update: 20 februari 2012

BRUSSEL - De Europese Unie moet er alles aan doen om de groei van de Europese economie te stimuleren.

Twaalf Europese regeringsleiders, onder wie Mark Rutte, bepleiten onder meer minder Europese regelgeving.
De leiders deden hun oproep maandag in een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en aan EU-president Herman Van Rompuy ter voorbereiding van de top van regeringsleiders 1 en 2 maart.

In de brief doen de twaalf leiders, onder wie ook die van Italië, Groot-Brittannië en Spanje, voorstellen. Als belangrijkste punt zien de leiders dat de interne markt voor de dienstensector in alle EU-landen moet worden ingevoerd. Daarnaast moeten innovatie en ondernemerschap de ruimte krijgen.

Handelsbarrières

Daarnaast bepleitten de leiders dat onderlinge handelsbarrières met de Verenigde Staten moeten worden opgeheven om handel te stimuleren. Ook zou de handel met Rusland en China geïntensiveerd moeten worden.
In oktober stuurde Rutte, toen alleen met de Finse en Zweedse premiers, ook al een brief met een soortgelijke strekking. De nieuwe brief is ondertekend door de regeringsleiders van Nederland, Groot-Brittannië, Italië, Estland, Letland, Finland, Ierland, Tsjechië, Slowakije, Spanje, Zweden en Polen.
 
Tsjechië tekent nieuw EU-verdrag niet

Tsjechië ondertekent vooralsnog niet het nieuwe Europese verdrag dat de EU-lidstaten strengere begrotingsregels moet opleggen. Dat heeft de Tsjechische premier Petr Necas woensdag gezegd.

Het nieuwe verdrag wordt naar verwachting later deze week op een bijeenkomst van regeringsleiders in Brussel door 25 van de 27 lidstaten ondertekend. Necas zei dat er binnen zijn regering verdeeldheid bestaat over het verdrag en dat het daarom voorlopig niet wordt ondertekend. De regering zal in de nabije toekomst wel weer over het akkoord praten.
Naast Tsjechië heeft alleen Groot-Brittannië aangegeven het verdrag niet te ondertekenen. Beide landen voeren de euro niet als munteenheid.

Novum/AP
 
Vijfentwintig regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie hebben vandaag het begrotingspact getekend.
Groot-Brittannie en Tsjechie zijn de enige landen die het pact niet hebben ondertekend.
 
Het geld wat we met z'n allen op moeten brengen om de euro te steunen door de zwakke landen leningen te verstrekken, komt uiteindelijk terecht bij degenen die de crises veroorzaakt hebben. De grote banken. Om deze banken met hun bonusopslokkende bestuurders overeind te houden mag de gewone man, die de crises dus niet veroorzaakt heeft, bloeden.
Iets om over na te denken.:stout:
 
laat ik dan maar alleen staan met mijn mening.
de gewone man heeft juist de crisis veroorzaakt,door meer te lenen dan hij kon terugbetalen.
topbonussen voor bestuurders is verhoudingsgewijs een druppel op de gloeiende plaat in de crisis.
en niet relevant.

De crisis wordt hoofdzakelijk in stand gehouden door linkse partijen ,die het geld van anderen willen uitgeven.
 
Bovenaan