CSA Czech Airlines

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pasqual

Forumleiding
Administrator
PRAAG - De Tsjechische luchtvaartmaatschappij CSA Czech Airlines gaat proberen een graantje mee te pikken van de luchtvaartmarkt in buurland Slowakije. Met ingang van juni start CSA vanaf de luchthaven van Bratislava 24 lijndiensten per week naar zes Europese bestemmingen, waaronder Amsterdam en Brussel. Dat heeft de SkyTeam-carrier vrijdag bekendgemaakt.

Op de route Bratislava-Amsterdam gaat CSA vier keer per week vliegen. Naar Brussel staan drie wekelijkse vluchten in de planning. Andere bestemmingen waarop CSA gaat vliegen zijn Barcelona (twee keer per week), Larnaca (drie per week), Rome (vijf keer per week) en Parijs (zeven keer per week). De vluchten zullen worden uitgevoerd met een Boeing 737-500.

Sinds het wegvallen van SkyEurope Airlines in 2009 ontbreekt het de luchthaven van Bratislava aan een ‘home carrier’. Dagelijks verwerkt het vliegveld slechts een paar handen vol vertrekkende vluchten, voornamelijk van low cost carrier Ryanair. De Ierse maatschappij vliegt onder meer naar Charleroi, Beauvais en Rome Ciampino. CSA vliegt twee keer per dag naar Praag.

De ticketverkoop van de nieuwe CSA-vluchten vanuit Bratislava start op 17 mei. Begin volgende week worden ook details over de dienstregeling en ticketprijzen vrijgegeven.
 

Ad Verschoor

Donateur
Czech Airlines vergroot capaciteit van en naar Schiphol

Czech Airlines (CSA) voegt een zondagochtendvlucht toe aan het vluchtschema tussen Schiphol en Praag. De Tsjechische KLM-partner komt daardoor uit op dertien wekelijkse vluchten op de route.

De extra vlucht wordt tot en met 6 augustus uitgevoerd. Czech Airlines vliegt op Schiphol met de Airbus A319.

Bron: zakenreisnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Czech Airlines geeft huisstijl een kleine update

De nieuwe kleuren zijn voorlopig nog niet in de lucht te zien; vanwege het coronavirus worden er geen lijnvluchten uitgevoerd in Tsjechië.

csa_new_1_c_csa_1280.jpg

csa_slider_c_csa_1280.jpg


Bron: luchtvaartnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Czech Airlines hervat 18 mei vluchten deels, ook naar Schiphol

PRAAG - Czech Airlines heeft besloten om vanaf 18 mei de vluchtoperaties weer op te starten. Schiphol wordt één van de eerste bestemmingen die de Tsjechische KLM-partner terug aanvliegt, met tot wel dertien vluchten per week uit Praag.

Ook Frankfurt, Parijs en Stockholm ontvangen vanaf die datum weer passagiersvluchten van Czech Airlines. Op 24 mei volgt Kiev. Een dag later zijn ook Odessa en Boekarest weer in het netwerk opgenomen. Deze vluchten kunnen al geboekt worden.

Czech Airlines heeft haar vliegtuigen de afgelopen weken aan de grond gehouden, op wat repatriëring en andere speciale vluchten na.

Bron: zakenreisnieuws.nl
 

kuurgast

Donateur
Prague Airport voegt twee nieuwe vluchten toe

Op donderdag kondigde Czech Airlines een nieuwe dagelijkse vlucht naar Londen (Heathrow) aan, beginnend op 25 juni, terwijl op vrijdag de Hongaarse goedkope luchtvaartmaatschappij Wizzair de lancering van een directe vlucht naar Tirana, Albanië aankondigde.

De luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf 3 juli 2020 twee keer per week op maandag en vrijdag naar de hoofdstad van Albanië.

Smartwings vliegt vanaf half juni naar Kroatië, maar ook naar Mallorca, de Canarische Eilanden, Cyprus (Larnaca), Madeira (Funchal) en Bulgarije (Burgas en Varna).

Air France vliegt vanaf 3 juni van Praag naar de luchthaven Parijs Charles de Gaulle. In eerste instantie zal het twee keer per week vliegen en eind juni oplopen tot vier vluchten per week. Vanaf juli overweegt de Finse luchtvaartmaatschappij Finnair de vlucht naar Helsinki te verlengen.

De luchthaven van Praag heeft een aantal beschermende maatregelen getroffen. Alle passagiers en bezoekers van de luchthaven moeten overal een gezichtsmasker dragen, veilige afstanden aanhouden en handhygiëne waarborgen. Op de hele luchthaven staan meer dan 250 desinfectiestands.

“Als passagiers die aankomen in Praag geen eigen gezichtsmasker hebben, krijgen ze die gratis. De incheckbalies zijn ook uitgerust met plexiglas en vormen een veilige barrière tussen de passagier en de incheckmedewerker ”, zegt Kateřina Pavlíková, woordvoerster van de luchthaven van Praag.

Bron praguemorning.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Czech Airlines hervat lijndienst Schiphol-Praag

PRAAG - CSA Czech Airlines hervat maandag de lijndienst tussen Praag en Schiphol, nadat deze eerder dit najaar was stilgelegd door de coronacrisis. De Tsjechische maatschappij vliegt vanaf nu weer bijna dagelijks op de route. Alleen op zaterdag wordt er niet gevlogen.

a319_c_czech_airlines_-_633.jpg


De vlucht vertrekt om 17.15 uur uit Praag en komt om 19.20 uur aan op Schiphol. Een klein halfuurtje later vindt de terugvlucht plaats, die om 21.20 uur weer op de thuisbasis arriveert. Czech Airlines zet op de route zowel de Boeing 737 als de Airbus A319 en A320 in.

Bron: zakenreisnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
CSA Czech Airlines overweegt collectief ontslag

PRAAG - CSA Czech Airlines is van plan om collectief ontslag aan te vragen voor het volledige personeel. Die verregaande maatregel zou moeten plaatsvinden in het kader van een plan om de luchtvaartmaatschappij van de ondergang te redden, zo melden lokale media. CSA benadrukt niet te willen stoppen met vliegen.

Een Tsjechisch nieuwsmedium meldde woensdag dat CSA alle 430 medewerkers zou willen ontslaan. Een plan daarvoor zou zijn ingediend door het Arbeidsbureau. De luchvaartmaatschappij benadrukt op de site Lidovky.cz dat daar nog geen definitief besluit over is genomen.

"CSA stopt in ieder geval niet met operaties, het herstructureringsproces gericht op het redden van CSA gaat door. Het plan voor collectief ontslag, dat CSA aan het Arbeidsbureau heeft aangekondigd, is een van de stappen in het herstructureringsplan”, meldt een woordvoerster.

De luchtvaartmaatschappij, onderdeel van Smartwings Group, is zwaar getroffen door de gevolgen van de coronavirus-epidemie. Op staatssteun hoeft de voormalige nationale luchtvaartmaatschappij van Tsjechoslowakije niet te rekenen.

Afgelopen zomer, toen CSA nog zevenhonderd medewerkers in dienst had, maakte het bedrijf bekend om het aantal personeelsleden met driehonderd te verminderen. Ook door Smartwings werden werknemers ontslagen.

CSA, een partner van KLM binnen SkyTeam, beschikt nog over een vloot van zeven vliegtuigen. Daarbij gaat het om een Airbus A319, een A320 en vijf ATR 72-500’s. In bestelling staan zes Airbus A220’s en drie A321XLR’s. Het in 1923 opgerichte CSA behoort tot de oudste airlines ter wereld.

Bron: luchtvaartnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Czech Airlines failliet verklaard; wellicht doorstart

Czech Airlines (CSA), partner van KLM en Air France in SkyTeam, is door een rechtbank in Praag failliet verklaard. Mogelijk komt er een doorstart, met hulp van de Tsjechische regering.

De luchtvaartmaatschappij heeft schulden uitstaan bij 266 toeleveranciers en moet aan 230.000 passagiers vouchers voor geannuleerde vluchten terugbetalen. In totaal bedraagt de directe schuld van CSA 69 miljoen euro, maar het bedrijf heeft geen geld in kas om dat te betalen.

Een rechtbank in de Tsjechische hoofdstad heeft CSA daarom de status van “in faillissement” gegeven. Schuldeisers kunnen hun claims neerleggen bij een bewindvoerder, die in juni naar de situatie zal kijken. In de tussentijd blijft CSA in de lucht, zij het met een veel kleinere operatie dan voorheen, maar dat heeft, zoals in de hele mondiale luchtvaart, alles te maken met de pandemie.

CSA geen staatsluchtvaartmaatschappij
CSA, opgericht in 1923, is in tegenstelling tot andere airlines in Oost- en Noord-Europa niet meer in handen van de staat. De eveneens Tsjechische prijsvechter Smartwings, een private onderneming, bezit 97,7 procent van de aandelen. CSA kon de afgelopen maanden echter wel rekenen op staatssteun, die door de Europese Commissie (Tsjechië is lid van de EU) voor de hele Unie is goedgekeurd. Of de reikende hand uit Praag voldoende zal zijn om een doorstart te maken, valt nog te bezien.

Waar Czech Airlines en andere bedrijven vooral mee worstelen is het zeer hoge aantal coronabesmettingen en -doden. Tsjechië is naar verhouding wereldwijd het hardst door het virus getroffen land, met 2.200 doden op 131.000 besmettingen, per 1 miljoen inwoners. Dit zijn, ter vergelijking, twee maal zo veel als in Nederland, waar deze parameters respectievelijk 939 en 68.000 zijn. (Cijfers Worldometer per 16 maart 2021)

Bron: zakenreis.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
CSA Czech Airlines verwacht terugkeer naar Schiphol in juni

CSA verwacht op 4 juni de lijndienst tussen Schiphol en Praag te hervatten, zo laat de Tsjechische maatschappij weten. Eigenlijk zouden de vluchten al op 16 april jongstleden herstart worden, maar dat ging op het laatste moment niet door.

CSA, dat vanwege financiële problemen in een herstructurering zit, vliegt momenteel alleen op Moskou, Kiev, Parijs en Stockholm. Aanstaande woensdag komt daar Kopenhagen bij. In de nieuwste planning volgen in juni Odessa (1 juni), Reykjavik (2 juni), Schiphol (4 juni) en Malta (12 juni).

De Tsjechen benadrukken dat het (her)openen van deze lijndiensten onder voorbehoud is van de op dat moment geldende reisrestricties. Voor Schiphol staat een dagelijkse bediening ingepland.

Bron: zakenreisnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

CZECH AIRLINES HOOPT OP REVIVAL DOOR LEASE VAN AIRBUS A220'S​


Airbus A220-300


PRAAG - Czech Airlines, dat in oktober 2023 precies honderd jaar bestaat, leek lang op sterven na dood. De vloot bestaat uit één vliegtuig, en het netwerk telt één route. Daar moet verandering in komen: de Tsjechische luchtvaartmaatschappij breidt de vloot uit met vier moderne Airbus A220-300’s.

Er is een leasedeal getekend met de Air Lease Corporation (ALC) voor de levering van de toestellen, die in 2024 bij de vloot moeten komen. De A220’s maken deel uit van een bestaande order die ALC bij Airbus heeft lopen.

Veel details over de plannen van Czech Airlines met de A220’s zijn er nog niet, maar de verwachting is dat de Europese dienstregeling nieuw leven wordt ingeblazen. In het verleden vloog de luchtvaartmaatschappij dagelijks tussen Praag en Schiphol. Of die lijnverbinding terugkeert is nog niet bekend.

Bron: luchtvaartnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

CSA CZECH AIRLINES START TWEEDE LIJNDIENST​


Czech Airlines A320

PRAAG - CSA Czech Airlines klimt voorzichtig uit het diepe dal waarin de maatschappij terecht gekomen is tijdens de coronacrisis. De Tsjechen starten eind juni een tweede lijndienst, vanuit Praag naar Madrid, met twee vluchten per week met een Boeing 737.

CSA, dat in het verleden ook op Schiphol vloog, biedt momenteel alleen een lijndienst naar Parijs aan.
De vloot van de Tsjechen bestaat nu uit slechts twee Airbus A320’s, maar de maatschappij kan ook toestellen gebruiken van moederbedrijf Smartwings, zoals de 737-800.
Vanaf volgend jaar komen er vier geleasde Airbus A220’s bij de vloot en gaat CSA het netwerk verder heropbouwen. Mogelijk keert dan ook de route naar Schiphol terug. Dat was altijd een belangrijke bestemming, mede vanwege de samenwerking met SkyTeam-partner KLM.
CSA is één van de oudste luchtvaartmaatschappijen ter wereld en vierde onlangs haar honderdste verjaardag met speciale stickers op de romp van haar vliegtuigen

Bron: luchtvaartnieuws.nl
 
Bovenaan