Ik heb vorige week in Praag reuzel op brood gegeten, bij de borrel. Op het moment dat ik het at dacht ik twee dingen: O lekker, en o, mijn maag. Heb twee dagen last van mijn maag gehad....:sos:Waar? In NL of in Tsjechie?
In Tsjechische supermarkten of bij de slager te krijgen in potjes, zo wie zo verpakt, onder de naam Sádlo of Škvařené sádlo. Kant en klaar om te gebruiken in de keuken. (sádlo = reuzel).
In Nederland is dat een andere koek. Probeer dat bij een bevriende slager, hij kan dan voor jou een blok vers vet spek bestellen. Geen buikspek, maar rugspek, minstens 4 cm dik. Als dit lukt, moet je dat stuk vet nog in blokjes snijden en langzaam en voorzichtig uitbakken, roerend en reukend, of dat goed gaat. Brandt heel snel aan. Dat heet Vers vet spek uitbakken en als het lukt, heb je de reuzel. Wil je puur reuzel, moet je de uitgebakken stukjes spek (kaantjes, bekend uit de oorlogstijd) er uit lepelen, als het vet nog warm is.
Ik ken sádlo/reuzel in veel toepassingen in de keuken (b.v. gewoon op het brood smeren), maar zelf gebruik ik reuzel niet meer. Er zijn genoeg gezondere vervangers, b.v. olijf olie.