Kam vyrazit na odpolední nedělní procházku

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

MartinaK

Moderator
Napsala jsem a nafotila toho plno o naší matičce a tak jsem si řekla, že těď přispěji i sem a něco napíši pro Vás o tom, kam vyrazit na krátké odpoledne... třeba i s dětma, či jen tak pocourat tady v Holandsku.

Minulý týden to byl Enkhuizen

Enkhuizen - Buitenhaven met Drommedaris.jpg Enkhuizen - Zuider - of St. Pancraskerk.jpg

Nebudu psát o historii, každý jsi může najít, jen Vám přikládám mapku procházky a pár inspirativních fotek... Takže pokud nevíte co s nedělí, tak určitě vyrazte, nebudete litovat!

Enkhuisen - mapa.jpg Enkhuizen - Bocht - detail.jpg
Enkhuizen - Oude Haven.jpg Enkhuizen - Oosterhaven.jpg

Příjemné posezení na lavičce v přístavu, historické jádro, překrásné domečky u přístní hráze, to vše Vám může toto místo nabídnout...

Enkhuizen - Marcel rusten in Buitenhaven.jpg
 
Je, my jsme taky zamirili nedavno stejnym smerem a navstivili jsme tam pohadkovy park Sprookjeswonderland.Bylo to uzasne,za malo penez hodne muziky.Fakt jsem byla prekvapena,ze tam toho bylo tolik k videni.Ani tech pet hodin co jsme tam stravili nebylo dost aby jsme videli uplne vsechno.

20072010528.jpg 20072010467.jpg 20072010539.jpg
 

MartinaK

Moderator
Ráj pro deti – Zuiderzeemuseum v Enkhuizenu

Enkhuizen se radil k mestum, jejiz hosporarstvi bylo zavisle na rybolovu a jejichz rozkvet prerusilo zamezeni pristupu k Severnimu mori vystavbou hraze Afsluitdijk v roce 1932.

Dnes se Enkhuizen opet tesi prosperite diky otevreni komplexu Zuiderzeemuseum aúprave rybarskeho pristavu na marínu. Binnenmuseum (kryte museum) je venovano sedmsetletym dejinam Zuiderzee, zatímco Buitenmuseum (skanzen) zosobnuje ukazku starobyleho mesta a remesel na pobrezi Zuiderzee.

Zuiderzeemuseum - vchod - přístav lodí.jpg Zuiderzeemuseum - pohled na centrumEnkhuizen.jpg

Pokud se rozhodnete pro nedelni odpoledne a pojedete navstivit skanzen, doporucuji zaparkovat auto v bliskosti najezdu na hraz Markerwaarddijk (silnicni navigace – N302 z Enkhuizenu smer Lelystad). Pred stavidlem hraze je velke parkoviste a vchod do muzea. Parkovani za poplatek 5 EURO ci vedle stanku s hranolkama zdarma. Po schudkach sejdete do budovy vchodu muzea, kde lze zakoupit vstupenku. Pokud jste majiteli Museum karty, vstup zdarma. Odtud Vas doveze lod primo az ke vchodu do skanzenu. Lod odjizdi kazdou ctvrthodinku od hraze do skanzenu, ze skanzenu posledni na hraz odjizdi v 17:30. Pokud se opozdite, zadna tragedie, nebot se da pesky pres centrum na parkoviste pohodlne dojit. Kazdopadne tato cesta lodi je nadhernym zazitkem, nebot projizdite kolem historickeho centra Enkhuizenu s vyhledem na pristav a kolem míjejici se lode.

Zuiderzeemuseum - na cestě lodí.jpg Zuiderzeemuseum - na cestě.jpg
Zuiderzeemuseum - clipper.jpg Zuiderzeemuseum - pohled na přístav Enkhuizen.jpg
Zuiderzeemuseum - příjezd do přístavu.jpg
 

MartinaK

Moderator
Zuiderzeemuseum - vápenické pece od přístavu.jpg Zuiderzeemuseum - vápenické pece.jpg

Asi po deseti minutach superjizdy s nadhernym vyhledem Vas vylozi u vchodu do skanzenu. Odtud pak dale pesky muzete obdivovat jednotlive staveni, doslova ozivly skanzen. Hned na zacatku cesty je to stara vapenicka pec a dale pak rybarska vesnice, domy z byvaleho ostrova Urk. Zde deti mohou vyzkouset, jak se vyrabi treba provaz, susi ryby a dalsi atrakce jsou zde pripraveny, kde se mohou primo aktivne zabavit.

Zuiderzeemuseum - huisen van Urk 1905.jpg Zuiderzeemuseum - huishuiden 1930.jpg
Zuiderzeemuseum - vissersdorp - touwslagerij.jpg Zuiderzeemuseum - vissersdorp.jpg

Nase cesta pak dale vedla k provozuschopnemu mlynu a celkove demostraci, jak funguje polder system. Hned za mlynem se neda prehlednou stara tradicni udirna ryb…

Zuiderzeemuseum - vissersdorp okenice.jpg
 

MartinaK

Moderator
Zuiderzeemuseum - polder met visrokerij.jpg Zuiderzeemuseum - polder.jpg

V centralni casti skanzenu pak narazite na stahou pekarnu, syrarnu, dílnu plachtare ci navsteva stare lekarny De Grote Gaper potesi zejmena ty, co obdivuji zevlovny (gapers). Zdejsi lekarna jiz totiz cita ve sve kolekci zrovna nekolik.

Zuiderzeemuseum - bakkerij & apotheek.jpg Zuiderzeemuseum - kaaspakhuis.jpg

Po caste smerem do uzavreneho muzea nelze prehlednout napriklad typicke zaanse domky, Burgerij Zaandijk se zahradkou. Most vedouci na namesti a prilehlym pristavom. Prave v blizkosti stare pekarny zde posedet treba se salkem kavy, zatimco deti mohou vyzkouset holandsky kroj.

Zuiderzeemuseum - Burgerij Zaandijk.jpg Zuiderzeemuseum - Burgerij Zaandijk tuin.jpg
Zuiderzeemuseum - brugetje.jpg
 

MartinaK

Moderator
Zuiderzeemuseum - dijk.jpg Zuiderzeemuseum - haven.jpg

Delsi cestou po hrazi pak prijdete do pristavu (rekonstrukce a repliky Markenskeho pristavu) a dale pak na detsky ostrov. Na hrazi lze pak prijemne posedet ci deti mohou navstivit rybarskou lod a rybarnu.

Zuiderzeemuseum - haven in Marken.jpg Zuiderzeemuseum - haven in Marken rekonstrukce.jpg

Odtud pak cesta zpet po celkove delce hraze v vapenym pecim a na lod, ci lze take pres centrum mesta, ktere jsem popsala v predchozim prispevku, dojit pesky zpet na parkoviste u hraze.

Kazdopadne, kteri se rozhodnou navstivit toto museum, preji hezky zazitek!

Zuiderzeemuseum - polder černé ovce.jpg
 

MartinaK

Moderator
A pokud se Vám to nepodaří dojet tak daleko, či se Vám nechce, tak třeba postačí pro změnu od Enkhuizenu přejet do Lelystatu menší hráz...tzv. Markerwaarddijk. Každopadně můžete zde obdivovat labutě (doslova stovky) a hnizdící ostrov kormoranů...:top:

Markerwaarddijk.jpg Markermeer - kormoráni.jpg
 

MartinaK

Moderator
Zaterdag 21 augustus: "rugzakjes op stoom

Tak zde je dalsi napad pro Ty, co obdivuji parni stroje a veterány…

Munulou nedeli jsem navstivili Stoomgemaal v Halweg. Dle web stranek, dalsi akce, kdy cerpaci stanice bude opet v provozu (parni stroj) bude 21. srpna 2010. Urcite pro ty co obdivuji stare parni stroje, dopoducuji, byl to pekny zazitek.

Podrobné informace

P8150013.jpg P8150028.jpg P8150030.jpg P8150031.jpg
 

MartinaK

Moderator
Den Haag - park Clingendael

Za podzimní procházku stojí navštívit známý Den Haag, park Clingendael. O japanské zahradě jsem se již zmínila minule. Ale také jiné části tohoto parku stojí za shlédnutí. Informace o historii najdete na tomto webu

Adresa pro navigaci - Clingendael 12 a, 2597 VH Den Haag

016.jpg 015.jpg
Clingendael - volanka.jpg Clingendael - vchod.jpg
 
Martino, moc děkuji za skvělý tip. Byla jsem tam dnes přes poledne, zrovna když vysvitlo sluníčko, a je tam opravdu nádherně. Když tam chvíli pobudeš, cítíš, jak Tvou duši pomalu naplňuje klid a mír. Těším se, až budu mít čas stáhnout fotky :ja:
 

MartinaK

Moderator
Kam na Jiriny (alias Dahlia's v Holandsku)

Ne vzdy nam, co bydlime v Holandsku se podari v cas dorazit do Cech a stihnout tak vystavu Jirinek (Dahlia’s) v Pardubickem zámku ci ve zname Ceske Skalici (Jirinkove slavnosti). Pokud jste milovniky techto krasnych kvetin, a nastihli jste to v Cechach, nevadi, mam pro Vas dve adresy, na kterych se da i v Holandsku krasa jejich barev jeste ted obdivovat.

Ta prvni adresa je pobliz Schoorldam. Zde se nachazi prekrasna zahrada Jirin, jez je vytvorem jednoho zahradnika. Podrobne informace na webu. Za prochazku stoji eventuelne i cyklisticka stezka, znama jako Q plants. Informace, mapa zde

Adresa pro navigaci: Rekerkoogweg 24, 1749 CJ Warmenhuizen


Druhym mistem a take puvabnym je zahrada v Heemstede nedaleho Groenendaalu. Nejen ze muzete projit Groenendaalsky park, jez je na jare take jednim ze zastavek bloemenkorza miriciho do Haarlemu, ale nedaleko se nachazi zahrada Jirin. Informace na webu

Adresa pro navigaci: KADIJK 38, 2104 AA HEEMSTEDE

Vsem preji slunecne pocasi a hezkou vychazku!

01 - Warmenhuizen - Dahlia´s.jpg 02 - Warmenhuizen - Dahlia´s.jpg Heemstede - Geerlings Dahlia´s - Pompon Dahlia´s.jpg Heemstede - Geerlings Dahlia´s.jpg
 

MartinaK

Moderator
Cesta za Amsterdamem…. ale tentokrat na vikend za kanal

Dlouho jsem se na Forum odmlcela a tak to snad ted pro milovniky lodi a vraku napravim. Pokud se rekne Amsterdam, nemyslim tim ted hlavni mesto, ale znamou lod Vychodoindicke spolecnosti (VOC), kterou chodi milovnici lodi obdivovat do Amsterdamu do VOC muzea. Ale malo jiz vi, ze krome replik, ktere tu v Holandsku mame – Amsterdam, Batavii a 7 Provincii prave ve vystavbe v Lelystadu (obe na prilozenem foto), muzou dobrodruzi prave ted na jare videt i ten pravy, nefalsovany Amsterdam.

Lelystad - Batavia.jpg Lelystad - Bouw van De 7 Provinciën.jpg

Pro ten pravy jsi vsak musite zajet za kanal a to do anglickeho Hastingsu. To se nam prave minuly tyden spolecne povedlo a diky perfertnimu pocasi mohu ted pro zajemce zverejnit fotky a informace.
 

MartinaK

Moderator
Pokud se po plavbe do Doveru vydate cestou po pobrezi, po nekolika minutach dorazite do maleho malebneho mestecka – Hastings. Prave toto misto se stalo 26. ledna v roku 1749 posledni utociste posadky lodi Amstrodam miriciho do kolonii. Po velke bouri a dalsim okolnostech provazejici posadku z Texelu (nemoc, vzpoura na lodi), ktere jsou popsany v nedalekem muzeu; se kapitan Amsterdamu rozhodl lod namirit na pobrezi. Posadka se vylodila na pobrezi „Bulverhythe” prave 2,5 km jizdy na zapad od Hastingsu (prilozene popsane foto, mapa). Lod’ se pak kratce po pristani zaborila osm metru do mekkeho pobrezniho pisku a tim tak zustala zakonzervivana do dnesnich dnu.

Hastings - The beach at Bulverhythe - map of Amsterdam.jpg Hastings - The beach at Bulverhythe map.jpg

Pokud pri jarnich dnech pojedete kolem, prave pri extrenim jarnim odlivu, muzete tento vrak lodi Amstrodam spatrit. K vraku vede cesta a celkove poprezi muzete pozovovat z vyhlidkove plosiny. Krome Amsterdamu se zde daji pozorovat jeste jine zajimavosti. A to prahistoricke zkameneliny, 2000 let pred nasim letopoctem stary prales a opravdove stopy dinosauru. Vse co pri normalnich dnes zakryva more.

Hastings - The beach at Bulverhythe - view platform.jpg Hastings - The beach at Bulverhythe - view platform description.jpg
 

MartinaK

Moderator
Hastings - The beach at Bulverhythe.jpg Hastings - Shipwreck Museum.jpg

Ale to neni vse, co se z lodi dochovalo. V Hastingsu, primo pod vyhlidkovou skalou na pobrezi, dobrovolnici zridili male muzeum – „Shipwreck Museum”. Zde je jedna cela mistnost venovana nalezum z lodi a legendam, jez se k tomuto osudnemu dnu vazi.

Hastings - Shipwreck Museum - Cannon from the wreck of the Amsterdam.jpg Hastings - Shipwreck Museum - Guldens from the wreck of the Amsterdam.jpg

Co tu muzete obdivovat? Krome stribrnych Guldenu, casti lodi, kanonu jsou tu lahve s ginem a vinem, jez do dnesnich dnu nikdo neochutnal:D. Dale pak stribrne pribory a za povsimnuti stoji i anglicky popis tehdejsiho jidelniho listku. A jak muzete videt, tak Bols uz tehdy existoval.

Hastings - Shipwreck Museum - Menu from the wreck of the Amsterdam.jpg Hastings - Shipwreck Museum - Volk from the wreck of the Amsterdam.jpg

A tak podud mate chud, nevahejde a zajedte se podivat!

Informace o museu najdete zde: web muzea
Tom Tom navigace pak: Shipwreck & Coastal Heritage Centre, Rock-a-Nore Road, Hastings, East Sussex, TN34 3DW

Jak se dostat k Amsterdamu, primo na pobrezi Vam ukazi v muzeu. Ci zadejte do navigace ulici Bridge Way. Na konci teto ulice Vas pak jiz sipkama navedou primo na pobzezi na vyhlidkovou terasu.

Hastings - Shipwreck Museum - Wine from the wreck of the Amsterdam.jpg
 
Kam v Holandsku za prirodou?

moc hezke vylety a fotografie:top:
ja jsem zrovna nedavno premyslela, jestli tady uz existuje diskuze na tema "kam v Holandsku za prirodou?"

tak to asi bude patrit sem :)
 
Bovenaan