Zwemwaterkwaliteit in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Dag Tsjechiëkenners,
mijn kinderen zijn op kamp in Revnice. Het is er op dit moment bloedheet. Mijn zoontje van 12 is daarom vandaag gaan zwemmen in het meer vlakbij. Maar volgens mijn dochter zijn er vorige week 15 vakantiegangers ziek geworden na het zwemmen in dat meer.
Wie weet hier meer over? Ziet de Tsjechische overheid toe op de kwaliteit van het water? Bestaat er een website waarop je de waterkwaliteit kan nagaan?
Met vriendelijk groeten,
tinties
 

kuurgast

Donateur
Hallo tinties, de overheid controleert het zwemwater.Maar niet al het openbare zwemwater kan gecontroleerd worden en dus is zwemmen vaak op eigen risico. Over Řevnice kan ik niet specifiek iets vinden, maar wel dat de zwemwaterkwaliteit in het algemeen door het warme weer achteruit gaat en meteen douchen na het zwemmen aanbevolen wordt. Alles wat er te vinden is, staat in het Tsjechisch en het enige dat over de rivier de Berounka ging, is een reactie in een gastenboek dat het water troebeler was.

Onder de oranje tekst zitten links.

Naast de algen zijn er ook hier en daar cyanobacteriën aangetroffen.
Cyanobacteriën zijn giftig, bij gevoelige individuen kan dit leiden tot huiduitslag, brandende ogen of een loopneus. Waarschijnlijk hebben ze daar afgelopen week last van gehad.

Voor mensen in de Ustí regio is er wel een kaartje beschikbaar waar je over de gekleurde stippen kan gaan; de blauwe zijn goed zwemwater.
 

kuurgast

Donateur
Zwemwaterkwaliteit natuurbaden Tsjechië met interactieve kaart.

doe21.jpg
1.png
________
small_92d6234c7659e14a82b0e2d44b3aa4a8.jpg
5.png


Er staat op czecot.nl een interactieve kaart van Tsjechië met smilies van de waterkwaliteit van de natuurbaden.
Momenteel is er voor het zwemwater bij Rozkoš (Česká Skalice) een zwemverbod.
 

char

† In Memoriam
Rozkos
Tsja,... dat was ruim 20 dagen geleden al duidelijk!!.. Zoals elke warme zomer, de afgelopen 10 jaar!!.. Het kan natuurlijk niet,..maar ze moeten dat hele stuwmeer een keertje helemaal leeg laten lopen!!.. En dan komt er in de herfst en in het voorjaar weer gewoon nieuw en vers water in!!..

Maar ja,.. de economische belangen zijn groot...Per dag meer dan 2000 bezoekers/kampeerders...

Onvoldoende doorstroming en de warmte zorgt voor blauw-alg en botulisme..

Char.
 

kuurgast

Donateur
Na enkele dagen met warm weer een update over de kwaliteit van het zwemwater.
Er zijn enkele plaatsen die slechter zijn door verontreiniging (de gele gezichtjes) waar men wel mag zwemmen maar daarna even douchen. Verder is het zoals andere jaren goed zwemwater in rivieren en natuurlijke zwembaden/vijvers.
Beste overzicht is momenteel koupacivody.cz.
 

kuurgast

Donateur
Mooi weer in Tsjechië en daarom een update over het zwemwater.

screenshot.12-06-2015 18.10.25.png

De kwaliteit van het water in natuurlijke zwembaden aan het begin van het seizoen is meestal goed, het is mogelijk om daar veilig zwemmen. Er zijn wel 2 locaties waar het wordt afgeraden te zwemmen ,dat zijn rybník/vijver bij Hnačov, okres Klatovy en de Orlík dam. Bron:magazin.ceskenoviny.cz.

Overzicht is te lezen op czecot.nl en kaart op koupacivody.cz. waar je door op de smileys te klikken een overzicht aan de rechterkant ziet met resultaten van afgelopen jaren.

vhodna.png
Water geschikt voor zwemmen
mene-vhodna.png
Water geschikt voor zwemmen ,het is raadzaam om een douche te nemen na het zwemmen.
zhorsena.png
Verminderde kwaliteit van het water ,aanbevolen om een douche te nemen na het zwemmen.
nevhodna.png
Water niet geschikt om te zwemmen ,zwemmen wordt afgeraden.
nebezpecna.png
Water gevaarlijk voor zwemmen ,verbod op zwemmen.
nemereno.png
Niet gemeten of onvoldoende gegevens om de kwaliteit te bepalen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De meeste natuurlijke zwembaden in Tsjechië zijn in bedrijf, de problemen zijn slechts gedeeltelijk.

Zelfs midden in de vakantie is het water in de meeste natuurlijke zwembaden in Tsjechië nog steeds geschikt om in te zwemmen. Het verbod om het water in te gaan is alleen van toepassing in de Rosnička-vijver in de regio Svitavy, op de Skalka-dam bij Cheb en in de Velký-vijver bij Hroznětín. Mensen moeten ook de Trnávka-dam in de regio Pelhřimov of het zwembad in Chabařovice in de regio Ústí nad Labem vermijden.

In de Midden-Boheemse regio met natuurlijke zwembaden is de waterkwaliteit iets verslechterd in vergelijking met het begin van de vakantie. Er zijn meer plaatsen die hygiënisten beoordelen als graad drie, dat wil zeggen als een verslechtering van de waterkwaliteit. Vanwege het verhoogde gehalte aan cyanobacteriën bevindt de derde fase zich nu in sommige delen van de reservoirs Orlík en Slapy.

In Praag beoordelen hygiënisten het water het slechtst in de Hostivař-dam, waar cyanobacteriën voorkomen en huiduitslag kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.

"Het České údolí-reservoir staat volledig onder de heerschappij van cyanobacteriën, die coatings vormen, dichte groene vegetatie troebelheid en water, en het ruikt ook onaangenaam", beschreef hydrobioloog Jindřich Duras. Zo raadt het onderste deel van de Hracholusky-dam zwemmen aan.

In de regio's Pardubice en Hradec Králové moeten zwemmers zeker de Rosnička-vijver in de regio Svitavy vermijden, waar zwemmen verboden is vanwege de hoeveelheid cyanobacteriën en chlorofyl. De Seč-dam in de regio Chrudim heeft sinds half juli een verslechterende waterkwaliteit. Hygiënisten beoordelen de kwaliteit van het water in het zwembad Dolce u Trutnova en het natuurlijke zwembad Vrchlabí - Vejsplachy, waar mensen na het zwemmen moeten douchen.

Van de recreatieve watergebieden in de regio Vysočina is de Trnávka-dam in de regio Pelhřimov niet geschikt om te zwemmen. Cyanobacteriën en chlorofyl zijn aan het water toegevoegd. Aan de andere kant is sinds vorige week het water in de watergebieden in de regio Žďár gezuiverd, namelijk de vijvers Medlov, Velké Dářko en Pilské nádrž, die vorige week geen goede beoordeling kregen van hygiënisten.

In Moravië en Silezië raden hygiënisten het zwemmen in de Pod hradem-vijver in Bohušov in de regio Bruntál niet aan. De reden is de toegenomen hoeveelheid giftige cyanobacteriën. Mensen moeten ook het Brušperk-reservoir in de regio Frýdek-Místek vermijden, waar de aanwezigheid van cercariae en het aanhoudende risico op cercariae-dermatitis zijn bevestigd.

Het natuurlijke zwembad in Výrovice in de regio Znojmo heeft water met licht aangetaste eigenschappen. Maar je kunt erin zwemmen. In vergelijking met de laatste test van twee weken geleden is het water op een punt in de Luhačovice-dam lichtjes verslechterd, bij de dam. Volgens hygiënisten is de kwaliteit van het water daar verslechterd, maar nog steeds geschikt om in te zwemmen.
Bron idnes.cz.

Zie ook de kaart en beschrijving van Natuurbaden op nl.czecot.com met actuele info + koupacivody.cz.
 
Bovenaan