Kosten wijzigen perceelbestemming agrarisch naar bouwgrond

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Beste forumleden!

Ik heb even rondgekeken op dit forum, maar kon toch geen antwoord vinden op mijn vraag.
Wat kost normaal gesproken de procedure van het wijzigen van grondbestemming van agrarisch naar bouwgrond? Kan de eigenaar dit zelf aanvragen? En verschilt deze procedure per gemeente of is dit overal standaard dezelfde procedure?

Alvast bedankt voor de reacties!
 
dat is een van de meest problematische dingen.
eerst moet het hele uzemni plan opnieuw beschreven worden.
dat wordt meestal samen met anderen in het dorp gedaan.
kosten van horen zeggen 150 000 kc.
voor een buitenlander wordt er extra moeilijk gedaan.
 

Vodnik

† In Memoriam
het kost vooral tijd, heel veel tijd en nog veel meer tijd! En vergeet de ergernis niet die je zal moeten verwerken, en vervolgens: wachten en als dat voorbij is: wachten! (en vooral vriendelijk blijven)

In kronen is het overigens niet zoveel.
 
Heb er ervaring mee. Niet van agrarisch maar van tuinbestemming (Zahrada) naar bouw.

Bij mijn weten geen kosten aan verbonden. Kost wel erg veel tijd zoals Semabyt al zei.

"Mijn" stukje grond:
Door de toenmalig eigenaar aangevraagd in maart 2007. Uiteindelijk in november 2008 door alle instanties heen en goedgekeurd. Daarna blijkt dat je het niet op naam krijgt in het kadaster omdat er eerst een bouwvergunning verleend moet worden die jij als buitenlander weer niet kunt aanvragen.

Zoals het er nu naar uit ziet: over maximaal 6 maanden is die bouwvergunning er en is de procedure afgerond.
Kan ook over 2 maanden al rond zijn maar dat durf ik niet te hopen. ;-)
 
Iemand met de CZ nationaliteit kan wel een bouwvergunning aanvragen op die kavel. Die doet dat voor mij. Daarna geldt pas dat die grond ook echt een bouwkavel is en kan hij op mijn naam (lees een buitenlander) geregistreerd worden.
Die persoon doet dat als vriendendienst voor mij.
 
ik hoop dat je het goed begrepen hebt zahrada is iets heeeeel anders dan agrarisch.
mijn advies, doe het niet.
of je moet natuurlijk zoveel geld hebben dat het niet uitmaakt.
al kun je dan beter naar Holland casino gaan , geef ik je meer kans.
 
Hoezo curious..... slechte ervaring.
Ik heb heel veel soorten grond, agrarisch, weide, tuin, verzin het maar en bepaalde stukken van al deze grondstukken zijn nu als bouwgrond ingeschreven in het kadaster. En het kost inderdaad geen geld, alleen heel veel geduld. Maar de fase van onthaasten heb ik al een jaar of 10 geleden achter me gelaten.

Een half jaar geleden een flink stuk bos gekocht van staatsbosbeheer, heeft slechts... 5 jaar geduurd.
 
Ik geloof dat Vladimir ook een stuk tuin gekocht heeft dat aan zijn huis grenst. waarom je er dan bouwgrond van wil maken snap ik niet tenzij je een stuk wil verkopen.

Kost inderdaad erg veel tijden geduld... niet erg veel geld, eigenlijk geen kosten voor zover ik heb ervaren.

PS Nancy is die foto op je profiel het hotel dat je runt????
Erg mooi gebouw moet ik zeggen.
 
Ik geloof dat Vladimir ook een stuk tuin gekocht heeft dat aan zijn huis grenst. waarom je er dan bouwgrond van wil maken snap ik niet tenzij je een stuk wil verkopen.

Ja, inderdaad. Als we (een stukje van) de tuin ooit gaan verkopen, is het gunstiger dat het bouwgrond is. En die wijziging kan heel lang duren heb ik begrepen, daarom willen we de procedure nu alvast starten.
 
Dingen door elkaar halen.

Mensen,

jullie zitten dingen door elkaar te halen. Op tuingrond mag je principieel bouwen. Je hoeft daar alleen even de functie van om te gooien maar daarvoor hoef je niet het bestemmingsplan (van de stad) te wijzigen.

Bosgrond bijvoorbeeld echter wel. Daar het hier (rondom Praag) een instantie of 66 betrof die verklaringen moet afgeven kost zoiets een jaar of 2, met onzekere uitkomst.

De stad heeft hierin een dubbelfunctie. Enerzijds is zij slechts een van de 66 instanties die hieraan hun goedkeuring moet geven; anderszijds zijn zij de enige instantie die de procedures van de bestemmingsplanwijziging in gang kunnen zetten en zij bepalen/coordineren dan ook op welke (financieele) voorwaarden. Zij bepalen daarnaast de uitvoerder; de man of vrouw die effectief het werk gaat verzetten. Dat is in echter ieder geval geen nederlander :deuk: .
 
Op tuingrond mag je principieel bouwen. Je hoeft daar alleen even de functie van om te gooien maar daarvoor hoef je niet het bestemmingsplan (van de stad) te wijzigen.

Geloof er geen snars van.....

Net de hele procedure doorlopen om van Zahrada naar bouwbestemming om te zetten. Eerder kon er (door een buitenlander) absoluut niet gebouwd worden.
Sterker nog: Ik kreeg het stuk grond als buitenlander niet eens op naam geregistreerd bij het kadaster. Werd gewoon geweigerd.
 
He die Veertje,

Jij hebt alleen de functie veranderd. Dat blijkt ook uit het feit dat eea in jouw woorden gratis was. Of denk je echt dat iemand 2 jaar voor niets gaat werken.

Je moet het inderdaad omzetten in het kader van de bouwvergunningenprocedure anders mag je niet bouwen.

Je kunt een stuk grond als buitenlander op naam krijgen wanneer het alles behalve bos- en tuinbouwgrond is. Daarnaast bestaat er een uitzonderingsregel wanneer het grondstuk (functie maakt niet uit) een functioneel geheel vormt met een huis.

Ik heb zelf 16000 meter op eigen naam staan.....

Kijk maar...
 
tip voor iedereen die denkt zomaar grond te kopen en dit om te zetten.
doe het niet......
er zijn zoveel regelgevingen etc. als je hier woont en je houdt je er mee bezig is het wel mogelijk maaaaaar , elk dorp/stad heeft zijn eigen tempo/regels/kosten.
en met een stuk bos pas dan maar op , daar heb ik al heel leuke dingen mee meegemaakt , die je als buitenlander in 1 klap heel arm maken. bedenk wel dat als er willens en wetens iets met het bos gebeurd wat tegen de regelgeving is. de s.r.o. constructie vervalt en de kosten direct op het privé bezit van de eigenaar worden verhaald.
 

Vodnik

† In Memoriam
................................Je kunt een stuk grond als buitenlander op naam krijgen wanneer het alles behalve bos- en tuinbouwgrond is. Daarnaast bestaat er een uitzonderingsregel wanneer het grondstuk (functie maakt niet uit) een functioneel geheel vormt met een huis.
Tenzij die grond geregistreerd staat bij het PF, want als dat zo is kan je het wel vergeten!

P

(en dat was/is het probleem met de grond van Feertje)
 

Vodnik

† In Memoriam
En wie wees de transactie af? Juist ja, het kadaster!!

En denk nou niet dat we ons door een willekeurige medewerkster hebben laten afschepen! Dit is ge-eidgt bij de jurist van SU Rumburk die hiervoor ook nog het nodsige heeft nagetrokken!

Degene die feertje en mij uit deze situatie haalt verdient een heeeeele goeie fles wijn (dus niet uit CZ, hoewel die ook lekker zijn)


Pieter
 
eigenlijk wordt het mij steeds minder duidelijk

de grond was dus van pf ?
viel de grond onder het uzemni plan ?
zo ja welke categorie ?
wat was de grond pf is vaak louka ?
wie is de eigenaar nu ?
hoe is het gekocht maw met welke bestemming ?
van wie is het gekocht pf of prive of sro ....?
 
Bovenaan