Ziekte van Lyme

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Weet iemand wel antibiotica er voorgeschreven wodt bij tekenbeet in Tsjechie, mijn huisarts weet niet welke het beste is om te gebruiken.

aha, maar daarvoor moet je ook niet bij de huisarts zijn maar bij de apotheker! de apotheker?

JAZEKER

amoxicilline
Ziekte van Lyme: Volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar: vroege fase (geïsoleerde infectie van de huid) 2 g per dag gedurende 10 dagen; late fase (gegeneraliseerde infectie of artritis) 2 g per dag gedurende 30 dagen. Kinderen tot 12 jaar: vroege fase 60 mg/kg per dag gedurende 10 dagen; late fase 60 mg/kg per dag gedurende 30 dagen.

of

Doxycycline:
Borrelia burgdorferi-infecties (Lyme): 200 mg per dag gedurende 10–21 dagen (vroege fase van de ziekte); in ernstige gevallen gedurende 1 maand behandelen.

bron: www.fk.cvz.nl
 
inderdaad receptplichtig. maar voor raad bel je even naar de apothe(e)k(e)r.....

het zijn antibiotica en als zodanig ook vergoed door de ziektekostenverzekeraar (ziekenfondsen bestaan niet meer...)
 
Gefeliciteerd: jullie zijn voor het geluk geboren!

www.lymenet.nl/info/teken-verwijderen

Teken proberen te stikken door er iets overheen te smeren werkt ook niet. Alle methoden waarbij de teek wordt geïrriteerd, geven de kans dat de teek juist extra speeksel produceert of de maaginhoud opbraakt, waarin zich ziekteverwekkers zouden kunnen bevinden. Met de vingers een teek weghalen of met een gewone brede pincet geeft ook een kans dat er in de teek wordt geknepen, en wordt dan ook afgeraden.
 
Mijn excuses.

Maar ik blijf er bij dat jullie veel geluk hebben gehad.

Want zodra je een teek irriteert 'spuugt' hij zijn gif. Ik heb dat eens op de t.v. gezien en het gaat sneller dan je denkt.
In Nederland is, naar ik meen, 'slechts' iets van 23% van de teken besmet. Hoe dat in de Cz is weet ik niet. Ik dacht dat dit hier nogal hoger ligt. Ook is het natuurlijk van belang hoe veel tijd de teek al vast zit. Hoe korter - hoe minder kans op besmetting.
 

Freddy2005

† In Memoriam
... wij houden ons bij het verwijderen van de teken op onze manier werkt perfect en je weet zeker dat je de teek in zijn geheel uit je lichaam hebt.
Misverstanden over het verwijderen van een teek

Er is veel onduidelijkheid en tegenstrijdigheid over het verwijderen van teken. Volgens sommige bronnen moet een teek absoluut niet worden gedraaid, terwijl andere bronnen juist melden dat de teek alleen moet worden gedraaid, en er niet aan moet worden getrokken.

Een misverstand is dat teken zich in de huid zouden schroeven, en in de tegenovergestelde richting kunnen worden uitgeschroefd. Teken schroeven zich niet in de huid, en kunnen dan ook niet worden uitgeschroefd. Echter, aangezien de hypostoom (steeksnuit) een soort weerhaakjes heeft, zou een licht draaiende beweging verwijdering mogelijk makkelijker kunnen maken. Draaien verhoogt waarschijnlijk wel de kans dat de hypostoom afbreekt. Over het wel of niet draaien van de teek, en met of zonder daarbij te trekken, bestaat onduidelijkheid.

Een ander misverstand is dat teken zouden loslaten als ze worden geïrriteerd met vuur, of door er in te prikken of te knijpen. Teken proberen te stikken door er iets overheen te smeren werkt ook niet. Alle methoden waarbij de teek wordt geïrriteerd, geven de kans dat de teek juist extra speeksel produceert of de maaginhoud opbraakt, waarin zich ziekteverwekkers zouden kunnen bevinden. Met de vingers een teek weghalen of met een gewone brede pincet geeft ook een kans dat er in de teek wordt geknepen, en wordt dan ook afgeraden.

lymenet.nl
 
Wij hebben voor ons en vooral voor de honden een zgn Teek O Tom een soort koevoetje waarmee je tussen de huid en de teek de teek eruit kunt draaien.
Dit werkt erg goed.
Ook hebben we vorig jaar gekocht voor onszelf in te sprayen op onbedekte huid een soort van wat werkt als Autan voor tegen muggensteken. Dit werkt ook erg goed.
Wat je wel goed in de gaten moet houden en wat we zelf ook doen is altijd noteren als we een teek vinden (dood of levend) welke datum dit is geweest en waar die heeft gezeten. Want je weet nooit, zo gauw je daar een rare reactie krijgt naar de huisarts.
De honden hebben frontline.
 
Een kwart van alle teken in Nederland draagt de bacterie bij zich die de Ziekte van Lyme veroorzaakt. De bacterie kan worden overgedragen als de teek langer dan 24 uur in de huid zit vastgezogen. De kans dat iemand ziek wordt na een tekenbeet is overigens klein: ongeveer een procent.

Controleer na een dag in de natuur altijd de huid. Teken nestelen zich met name op warme, vochtige plekken op de huid, zoals in liezen, oksels en knieholtes. Bij kinderen kunnen ze ook in de hals, op het hoofd en bij de haargrens achter de oren zitten. De kans op een tekenbeet is overigens klein, wanneer men op de paden blijft, contact met struikgewas en hoog gras vermijdt en de huid bedekt houdt met kleding. Komen er in een natuurgebied veel teken voor, dan is het ook mogelijk de huid te beschermen met een insectenwerend middel met DEET 30% tot 50% en bij jonge kinderen met maximaal 20% DEET (verkrijgbaar bij apotheker en drogist).

Hoe verwijder je een teek?
  • gebruik een pincet, bijvoorbeeld een epileer- of tekenpincet;
  • zet het pincet over de teek, zo dicht mogelijk op de huid;
  • trek de teek voorzichtig met een draaiende beweging uit de huid. Druk de teek niet plat!
  • ontsmet het wondje met 70% alcohol of jodium. Noteer de datum. Ontstaan er klachten, dan is die datum voor de huisarts belangrijk.
Let op: verdoof de teek niet vooraf met alcohol, olie, brandende sigaret of een ander middel. Het risico op besmetting kan dan toenemen.

Gelukkig is de kans klein. Maar het zal je maar treffen.

En dan is er nog de Teken-Encefalitis/FSME
Minder bekend maar niet minder gevaarlijk is Teken-Encefalitis, een virusinfectie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken en waarvan zowel een Europese (FSME) als een Russische (RSSE) variant bekend is. Wie FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis) oploopt, kan al zo'n week na de besmetting last krijgen van koorts en een griepachtig gevoel. Bij eenderde van de patiënten kan zich na een licht herstel een ernstige hersenvliesontsteking openbaren die gepaard gaat met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van nek, schouders en rug. Tot bijna de helft van alle encefalitis patiënten houdt aan de infectie blijvend ongemak over zoals hoofdpijn, spierstijfheid of verlammingsverschijnselen en het is zelfs mogelijk aan deze aandoening te sterven.

bron http://www.kids-and-trips.nl/index.php?id=156

Echt geinteresseerd? Lees dan de info op de links of informeer bij de GGD.

:denk::lezen:

Hilde
 
Bovenaan