Septictank

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Lijkt me een beetje weinig!
en één septic helemaal.:slik:

Overigens is het niet overal meer mogelijk een septic te installeren. De onze moest aan strenge voorwaarden voldoen. We hebben dan ook een vuistdik dossier met ontwerpen, aanvragen, vergunningen en keuringen. Dat alles rijkelijk voorzien van stempels van de gemeente en Okres.

Goed informeren bij gemeente, okres en KRNAP dus.
 
Toevallig hebben wij net antwoord gekregen op een zelfde vraag van een bedrijf dat waterputten aanlegt. Er kan pas na het boren bekeken worden of er voldoende water uit de put te halen valt voor meerdere percelen/woningen. In theorie kan het dus WEL mogelijk zijn. Een septic tank kan volgens mij ook voor meerder percelen aangelegd worden als ie maar groot genoeg is.

Een makelaar kan zo'n uitspraak over waterputten echter zeker niet doen.
 
wij hebben pas een nieuwe septic/zumpa laten plaatsen ..
ik heb niets gehoord over een vergunning..
ik zal volgende week eens informeren hoe dit kan ...
overigens hoorde ik van de aannemer dat deze al leeggemaakt is..dit verontrust mij, aangezien men van te voren zei dat hij ruim voldeed voor een huis met 8 kamers..
nu bleek hij al vol te zijn nadat 4 werkmensen een paar weken in ons huis hebben geslapen ...
overigens was onze gastank ook leeg ...de aannemer stookt gewoon dag en nacht met alles open ..
waarschijnlijk denkt men dat de hollander zwemt in de euro's...
achteraf is het niet verstandig geweest om er tijdens een verbouwing niet bij te zijn ..
 

Vodnik

† In Memoriam
judith p. schreef:
overigens was onze gastank ook leeg ...de aannemer stookt gewoon dag en nacht met alles open ..
Dat noemen ze een russische thermostaat, kachel "full power" en met de stand van de open ramen de temperatuur regelen. Werkt overigens perfect.:lache:
 
nu bleek hij al vol te zijn nadat 4 werkmensen een paar weken in ons huis hebben geslapen .....

Ik heb begrepen dat 4 M3 per maand incl afwas, douchen, wassen normaal is per persoon !! Dus afhankelijk van de grootte van de tank...... Trouwens, je moet deze gewoon (ilegaal) aansluiten op de regenwater afvoer als die aanwezig is, heeft iedere Czech ook.

overigens was onze gastank ook leeg ...de aannemer stookt gewoon dag en nacht met alles open ..

Ook begrijpelijk, als er een aannemer bezig is zal deze ook met cement en/of stuck in de weer zijn en dan net voor de winter moet je zien dat dit vocht zo snel mogelijk je huis uit is wil je straks niet in de zwammen zitten !!
 
Hoera, vandaag is onze zuiveringsinstallatie goedgekeurd. We mogen open blijven.

Enne beste forummensen, een septic mag echt niet meer vanaf 1 januari 2008, een zumpa wel, maar die moet natuurlijk wel vaak geleegd worden.

1 waterput voor meerdere percelen?
Lijkt me een beetje weinig!
Hoezo, wij hebben een waterput en een capaciteit van 200 personen. En geloof het of niet, voldoende water. Het is sterk afhankelijk waar je zit. Bij een van onze vakantiehuizen is wel een waterprobleem en dat is af en toe best lastig.
 

Vodnik

† In Memoriam
nancy schreef:
..... een septic mag echt niet meer vanaf 1 januari 2008, een zumpa wel, maar die moet natuurlijk wel vaak geleegd worden. .....
Na 1-1-2008 aangevraagd, vergunning gekregen, aangelegd, "koulodace" is geweest en goedgekeurd (door gemeente).

Dus: mag niet meer?? Nee, zonder zandfilter niet!

NB: Aanvraag en projectering is wel gedaan door een (tsjechische) specialist op dit gebied, Pan Baum.
 
Ik heb nog gewoon een septictank met een overloop voor het water na de sloot,dat mag dus niet meer.
Als ik de berichten zo lees moet er een zandfilter achter geplaatst worden zodat er alleen maar water na de sloot kan lopen.
Heeft iemand een foto van een zandfilter zodat ik kan zien hoe het er uit ziet ?????
En wat zijn de kosten voor een zandfilter???
Arie CZ
 

Vodnik

† In Memoriam
bij mij is het een vierkane kunsstoftank van 100 x 100 en 150 diep.
Wirdt gevuld met ca 800 liter fijn grind. invoer aan de bovenkant uitgang onder. Uitgang loopt uit over een "bed" van stenen (die zwarte harde, ben de naam een kwijt) De bovenkant van dit "bed" ligt dus al 1,5 a 2 meter onder staatniveau en is ca 1 meter diep en 10 m2 groot.

Alle afmetingen afh. van e grote van je septictank!

P
 
septic-tank wat wel en niet

Het verhaal van Freddy is mijns insziens helemaal correct. Ik heb zelf zo'n 12 jaar een septictank gehad. Alleen heb ik deze maar een keer hoeven legen. En helaas voor onze dierenminnende medemens: Een dode kip/kat of rat is inderdaad zeer geschikt om het zaakje nieuw leven in te blazen na een volledige reiniging van de tank. Pas hier inderdaad op voor de vrijkomende gassen, je zult niet de eerste zijn die hierdoor (dodelijk) wordt verrast. Succes ermee.
Bouke
 
Milieuwetgeving; ik snap er niets van!

Onderstaand antwoord v.h. ministerie liet wat maanden op zich wachten en verbaasde mij nogal ... we hebben al lang een huis maar dat wou ik even niet melden ...

Mijn vraag (15 augustus) was:

Hallo,

We are planning to buy a house in CR but we have heard that there is a new law concerning waste-water from toilets etcetera ... since 1-1-2008.
Can you send information in english or deutsch about this law because we will have to use a septictank-system for our waste-water and the house we are looking for has only an old "zumpa".
Can you also say something about the m3 that are requered for the tank and for the sand-filter for a normal family and for a situation for some 10 persons ?

Many thanks,
VdV
Holland


Het antwoord (20 november) :

Hallo,

I’d like to apologize for answering so late but there are many e-mails like that sent to me.
There’s no need to use a septictank-system for waste-water from a house. It is possible to use a „zumpa“, especially if it is an old house and a „zumpa“ is already installed (built).
The volume of the tank and the sand-filter is given by the designer of the house, it depends on the number of people that will live there and the time they will spend there.

Best regards,

Martin Snajdr
Ministry of Environment of the Czech Republic
Department of Water Protection
Vrsovicka 65
100 10 Prague
tel.: +420 267 122 149
 
kosten septictank?

Kan iemand mij wat wijzer maken betreft de kosten van een standaard septictank. Je zult ze wel in verschillende maten hebben, maar ik bedoel die plastic uitvoeringen van 1 a 1,5m in het vierkant.
Ik heb een woning bij Decin, Noord- Tsjechië en de bestaande gemetselde septictank moet vervangen worden. Het water loopt van buiten naar binnen, dus dat werkt niet echt. Wellicht zijn er ook wat links naar sites? Ik ben benieuwd naar jullie reacties?
 
hallo fam. Veen,

Ik heb al een mailtje gestuurd maar nog geen antwoord gehad, misschien is er iets mis gegaan. Wellicht is jullie buurman geïnteresseerd om een dito septic bij mij te installeren.
In afwachting van jullie reactie.

mvg

Theo
 
onze septic

We hebben 2 jaar geleden ons huis gekocht, beneden zit onder het huis een hele grote put met vakken en een overloop op het riviertje dat op 50 meter voor de deur loopt .De vorige eigenaar heeft beneden koeien en varkens gehouden en achter de plaats waar de beesten stonden is een open goot die op de put uitkomt.Uit de papieren die bij het huis zitten begrijp ik dat alles in 1986 gebouwd is .Lijkt mij dat we met een flinke overcapaciteit zitten .Begrijp echter uit jullie verhalen dat een dergelijke put niet meer mag . 14 dagen geleden heeft de buurman trouwens zijn put leeggezogen en over het land uitgereden ,het word dus nog steeds gedaan .
 
vorige week ben ik erachter gekomen dat onze nieuwe "septic" een betonnen bak is van 8 M³..na een week met een man of 10 is deze vol..
180 euro mochten wij betalen ..en het meeste wat afgevoerd werd was "bad" water...
iemand een oplossing ????
 
Misschien is dit een tip.
De afvoer voor afwas- en 'badwater' apart afvoeren. Dit kun je in een grintbak laten lopen. Als je alleen je wc aansluit op je septic, zal het minder snel vol zijn. En natuurlijk je vlotter in het toilet zuiniger afstellen 6 liter ipv 9 liter, scheelt per spoelbeurt 3 liter.

Het is wel verstandig om milieuvriendelijke schoonmaakartikelen te gebruiken, dat scheelt weer voor de natuur. Dus geen chloor ed, je bevuilt je eigen grond. De milieuvriendelijke schoonmaakartikelen zijn net zo goed, alleen iets duurder.
 
Bovenaan