Wijnranken

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Net terug van vakantie in de omgeving van Doksy.
Bij een dagtrip naar Terezin kwamen we onderweg veel druivenranken tegen.
Deze groeien langs touwen toch behoorlijk omhoog.
Wij vroegen ons af hoe ze die plukken? Knippen ze de touwen dan door zodat ze op de grond komen te liggen?
Met een ladder lijkt ook lastig.
 

pepo

† In Memoriam
En, emile, weet je wel wat hop (chmel) is? En waarom er zoveel hop-velden (chmelnice) zijn in Tsjechie? En wat denk je, dat er aan de hand is, als een Tsjech roept: die vent is knap omgehopt (nachmeleny)?
Even terug op jouw vraag: de hop groeit en klimt omhoog langs dunne draadjes. Bij het oogsten, plm begin september, worden deze draden met de hop en al naar beneden getrokken en de hopappeltjes (je propt er een of twee in een luciferdoosje) eraf geplukt en afgevoerd voor verdere verwerking (eerst drogen). Ik weet niet hoe dat nu is, maar in het vroegere Tsjechoslowakije was de hopoogst een nationale bezigheid. Iedereen deed mee met het plukken, ook bejaarden en schoolkinderen, soms verplicht op school en je kon er flink mee bijverdienen. Ik heb toen ook een aantal keren meegedaan, 20m bij de voordeur van ons huis vandaan stond 2, 3 keer zo'n monsterachtige klimrek constructie. Maar, gezellig was het wel en na de pluk was er ineens zo veel licht, zon en feesten!
 
Wat een leuke en interessante toelichting Pepo. Hierdoor krijgt het veel meer betekenis.

Ik moest wel lachen om de zin je 'propt er een of twee in een luciferdoosje' - Deden jullie dat als kinderen? Zo ja, waarom?
 
Net terug van vakantie in de omgeving van Doksy.
Bij een dagtrip naar Terezin kwamen we onderweg veel druivenranken tegen.
Deze groeien langs touwen toch behoorlijk omhoog.
Wij vroegen ons af hoe ze die plukken? Knippen ze de touwen dan door zodat ze op de grond komen te liggen?
Met een ladder lijkt ook lastig.

Leuk emile dat jij dat je eigen ook afvroeg.
Ook wij wisten niet wat het was en hadden een kleine discusie met vrienden of het druif was of niet, alleen ik ben jet wezen vragen aan de boer die daar bezig was en die zei zoiets van cheml en pivovary en toen snapte ik wel dat het voor bier moest zijn en dan hop.
was trouwens op de weg van terezin naar brozany.
groeten kachel
 

Freddy2005

† In Memoriam
Zelfs in Nederland wordt hop geteelt, Gulpener haalt zijn hop uit de buurt:

Hop is een klimplant die tijdens de groei aan draden omhoog wordt geleid. Alleen de bloem van de vrouwelijke hopplant, de hopbel, bevat lupuline die als grondstof voor bier wordt gebruikt.

Uniek voor Nederland is de eigen hopteelt. Op een perceel in Reijmerstok, een plaats in de nabijheid van Gulpen, wordt door de gebroeders Wouters met veel liefde en vakkennis gewerkt aan het verbouwen van deze voor het bier zo belangrijke grondstof. Hop bepaalt namelijk voor een groot gedeelte de smaak, de houdbaarheid en de schuimstabiliteit van het bier.

gulpener.nl
 
Het zijn niet de bloemen maar de vruchten die worden gebruikt, lees maar:

Botanie
Hop behoort tot de Hennepfamilie, de plant stamt oorspronkelijk uit Oost-Europa. Het is een snel groeiende klimplant die groeit tegen heggen, schuttingen en kreupelhout. De gekweekte hop voor de bierbrouwers klimt tegen palen van 4 tot 6 m hoger. Hop komt voor in Europa, Azië en Noord-Amerika, in alle gematigde klimaatzones. Uit de vertakte wortelstok groeien in de lente knobbelige ruwe stengels die zich met ankervormige ranken vasthechten aan twijgen, takken en afrasteringen.

De langgesteelde kruiswijs geplaatste bladeren, gelijken op die van de wingerd, maar zijn dieper gelobd en handvormig met een scherp getande bladrand. Mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien aan verschillende planten (net als bij de hennep). De vrouwelijke bloemen vormen eivormige vruchtkegels (hopbellen met bruinige schubben die de kleinkorrelige gele klieren bedekken. Deze bevatten de werkzame bestanddelen, n.l. de hopbitterstoffen. Die geven ook het bier de aangename bittere smaak. in Nederland heb ik de plant zelf veel gezien langs de Linge.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Verse hoppescheuten, de jonge uitlopers van de hopplant, vormen een delicatesse die door fijnproevers wordt gewaardeerd. Het is een typisch Belgisch product. Nergens ter wereld worden ze zo in de gastronomie gebruikt.

In het vroege voorjaar worden de hopscheuten die nog onder de grond zitten bloot gemaakt en de meeste scheuten worden afgesneden. Men laat slechts een drietal scheuten staan die nadien opgroeien als ranken. Dit verklaart de hoge prijs van hoppescheuten. Het is een zeer tijdrovend en vermoeiend handwerk.

Op deze wijze geoogste hoppescheuten zijn slechts gedurende een korte periode (maart – april) verkrijgbaar en dus ook vrij duur – 70,00 / 80,00 euro per kg.

images
 
Bovenaan